Παθολογική παχυσαρκία

Chloe

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2006
8.321
30
43
Αθήνα
prigipissa-straydog.blogspot.com
Λοιπόν, γνωστός έχει σκυλί ημίαιμο μέτριου ύψους, δεν ξέρω πόσο ακριβώς φανταστείτε λίγο πιο κοντό απ' το τυπικό λαμπραντόρ και βάρους 50 κιλών και κάτι! Είναι μια μπάλα με πόδια. Το σκυλί είχε φυσιολογικό βάρος μέχρι που στειρώθηκε (είναι θηλυκιά). Μέσα σε δυο χρόνια έγινε έτσι!
Είναι 7 ετών και κινδυνεύει! Μοιάζει με αγελάδα, είναι δυσκίνητο και γενικά χάλια... Εδώ και 20 μέρες περίπου ο γνωστός μου της κάνει δίαιτα. Της δίνει μόνο ξηρά τροφή, δύο φορές την ημέρα, αλλά η Ήρα μόνο κάτι γραμμάρια έχει χάσει...
Όταν βγαίνει βόλτα δεν παίζει. Απλά κάθεται κάτω ή βόσκει χορτάρι ( :shock: ). Δεν πα να την τραβάει το αφεντικό της... Ούτε με τα άλλα σκυλιά παίζει.
Τι μπορεί να γίνει για να αδυνατίσει η γελαδίτσα.

Προς συζήτηση: Η παχυσαρκία σ' αυτό το επίπεδο ήταν παρενέργεια της στείρωσης... Πόσο συχνά βλέπουμε τέτοια φαινόμενα?

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Δεν ήταν παρενέργεια της στείρωσης, ήταν αποτέλεσμα της αμέλειας του ιδιοκτήτη της. :wink:

CostasKontadakis

Well-Known Member
22 Φεβρουαρίου 2008
112
0
Προς αποφυγή παρεξηγήσεων....
Ο σκύλος που στειρώνεται δεν παχαίνει «με τον αέρα»… Ο σκύλος που στειρώνεται δεν παχαίνει πιο εύκολα… Αλλά αδυνατίζει (αν ξεφύγει η κατάσταση και παχύνει) πιο δύσκολα! Απλώς γίνεται πιο αργός ο μεταβολισμός. Τιποτα παραπάνω και τιποτα παρακάτω. Το πάχος δεν είναι "παρενέργεια"! Είναι αποτέλεσμα λανθασμένης σίτισης!

vaso

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2008
1.197
1
Θεσσαλονίκη
Από τη στιγμή που στειρώθηκε έπρεπε ο ιδιοκτήτης να προσέξει τη διατροφή του ζώου. Δηλαδή το ζύγισε ξαφνικά μετά από καιρό και τότε κατάλαβε ότι έχει γίνει έτσι?? :shake:

Να επιμείνει με τη διατροφή, να χάσει 4-5 κιλά σιγά σιγά και μετά μπορεί από μόνο του να νιώσει πιο ανάλαφρο και ευκίνητο για να παίξει..
Να το παρακινήσει και ο ίδιος περισσότερο για άσκηση..Δεν νομίζω να υπάρχουν λύσεις θαύματα όπως και σε εμάς άλλωστε..

Chloe

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2006
8.321
30
43
Αθήνα
Κοιτάξτε... εγώ δεν ξέρω τίποτα, το σκυλί το γνώρισα πρόσφατα. Αυτός όμως ορκίζεται ότι πριν απ' τη στείρωση η σκύλα έτρωγε ακριβώς τα ίδια (ό,τι της μαγείρευε εκείνος δηλαδή).
Καμιά ιδέα για δίαιτα γιατρέ, ή όποιος άλλος ξέρει?

Chloe

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2006
8.321
30
43
Αθήνα
Ξέρω ότι το θέμα είναι σοβαρό... αλλά θα το πω: Ο γιος του μια μέρα της φόρεσε κουδουνάκι (απ' αυτά που έχουν οι αγελάδες) και την έβγαλε βόλτα. Δεν παίζει να έχω δει πιο αστείο θέαμα.... Ντρέπομαι που το λέω, αλλά έτσι είναι :oops: :oops: :oops:

vaso

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2008
1.197
1
Θεσσαλονίκη
Και εγώ μια φορά πέτυχα ένα χάσκυ σαν αρκούδα..
Τρόμαξα στην αρχή.Δεν κατάλαβα τί ήταν.Έκανε με δυσκολία ένα - δυο βήματα και σταμάταγε. Πήγε η δικιά μου να παίξει αλλά αυτό άγαλμα.

Ήταν απίστευτο πάντως και πολύ λυπηρό το θέαμα.. :( :( :(

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Chloe said:
Καμιά ιδέα για δίαιτα γιατρέ, ή όποιος άλλος ξέρει?
Πρώτα απ’ όλα, μείωση της ποσότητα του φαγητού που τρώει ο σκύλος και αύξηση της άσκησης έστω με μισαωρη παράταση της καθημερινής της βόλτας.

Εάν τρώει ξηρά τροφή, επιλογή μια τροφής για παχύσαρκα σκυλιά με λιγότερο λίπος (7-8% περίπου), εάν τρώει μαγειρευτό, κοτόπουλο χωρίς πέτσες ή άπαχο κρέας και ψάρι, αποφυγή των αμυλούχων (ρύζι, πατάτες, μακαρόνια) και αντικατάσταση τους με λαχανικά (καρότο, κολοκύθι, διάφορα πράσινα φυλλώδη κτλ).

CostasKontadakis

Well-Known Member
22 Φεβρουαρίου 2008
112
0
χαχαχαχα... όντως είναι..... ίδια η κλάρα ε? χεχε. Απλά θα έλεγα light ξηρά κατηγορίας superpremium σε δυο γευματα. Και όπως προειπώθηκε σιγα σιγα το χασημο του βάρους. Αν το ζωακι ειναι 50 κιλα τωρα ... τότε αν χασει 10-13 κιλα μέσα σε 8-10 μήνες είναι μια χαρά. Παράλληλα να φροντίσει και την άσκηση του. Σιγά σιγα και οσο αρχιζει να χανει βαρος θα έχει και περισσοτερη όρεξη να κινηθει και να παίξει. Φυσικα η ασκηση οχι 3 το μεσημερι Ιουλιο μήνα.... πρωινές και βραδινες μεγάλες βόλτες ;)

CostasKontadakis

Well-Known Member
22 Φεβρουαρίου 2008
112
0
Denis μην ξεχνάς οτι η φυσιολογία της πέψης του σκύλου διαφέρει από αυτή του ανθρώπου. Το φαγητο μένει στο στομαχι του σκύλου περισσότερες ώρες (2-6). Σωστή ως σκέψη για να αυξησουμε τον ρυθμό του μεταβολισμού αλλά 4 φορές είναι υπερβολικό. Δεν είναι καλό να υπάρχει 24ώρες το 24ωρο φαγητο στο στομαχι του. Δεν είναι καλό το στομάχι να λειτουργεί αδιακοπα.

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
To ξέρω, για να κάνει καύσεις το είπα ... σε αντίστοιχο topic ήμουν κατά αυτής της μεθόδου όταν δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα ... :wink:

Chloe

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2006
8.321
30
43
Αθήνα
Το εν λόγω σκυλί εδώ και λίγες μέρες ακολουθεί αυστηρή δίαιτα με light ξηρά τροφή και "προπόνηση" με πολλές βόλτες.
Παρ' όλα αυτά του παρουσιάστηκε έντονο πρόβλημα δυσκοιλιότητας. Σήμερα είναι η τρίτη μέρα που δεν έχει... αφοδεύσει και ακόμα τίποτα. Ο ιδιοκτήτης της ανησυχεί.
Όταν πιάνει το σκύλο μου δυσκοιλιότητα του δίνω παραφινέλαιο Νουγιόλ (κατά τις οδηγίες του γιατρού μου), αλλά του είπα να μην χρησιμοποιήσει χωρίς να το εγκρίνει η γιατρός της σκυλίτσας του. Δεν την έχει πάει ακόμα.
Μπορεί να στούμπωσε?

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Ίσως να είναι λόγω της αλλαγής της τροφής.
Το παραφινέλαιο (υγρή φαρμακευτική παραφίνη) μπορεί να βοηθήσει (μια κουταλιά του γλυκού ανά 15 κιλά)

Xotikouli

Well-Known Member
24 Δεκεμβρίου 2006
4.974
630
Athens
Μπράβο! Καλά κάνει και το φροντίζει το θέμα (έστω και τόσο καθυστερημένα) γιατί δεν είναι και πιτσιρίκα και το πάχος μπορεί να γίνει πολύ βλαβερό και σε μαγαλύτερη ηλικία ακόμα περισσότερο...

Πάντως 4 κιλά σε ένα μήνα δεν το λες και αργή πρόοδο! Αν σκεφτείς ότι είναι κάτι λιγότερο από το 10% του αρχικού της βάρους!

xritaki

Well-Known Member
7 Ιουνίου 2008
1.724
1
Στον ανθρωπο το μεγιστο επιτρεπτο ειναι 4κιλα/μηνα . Αλλιως χανει μυικη μαζα και οχι λιπος και εξαντλει οργανισμο. Ξερει κανεις αν ισχυει το ιδιο στο σκυλο?

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.321
Μέλη
20.082
Νεότερο μέλος
liakosxr