Παιδιά διαβάζουν βιβλία σε σκύλους καταφυγίου


admin

Administrator
Staff member
21 Ιουλίου 2005
2.181
930

Από όποια οπτική γωνιά και αν προσπαθήσουμε να κοιτάξουμε αυτό το θέμα μόνο οφέλη μπορούμε να δούμε!

Στην πολιτεία του Μιζούρι, στο Humane Societry of Missouri οι σκύλοι μπορούν να απολαμβάνουν την ανάγνωση παραμυθιών και άλλων αναγνωσμάτων από μικρούς φίλους, ηλικίας από 5-16 ετών. Οι σκύλοι, μέσα από αυτή την διαδικασία, καταφέρνουν να ξεπερνούν διάφορες φοβίες που τους έχει δημιουργήσει η ζωή στο δρόμο ή η κακοποίηση των προηγούμενων ιδιοκτητών τους και εξοικειώνονται με ερεθίσματα, όπως η παρουσία ανθρώπων, παιδιών, οι φωνές και οι ομιλίες και άλλα που θα τους βοηθήσουν να βρουν ένα νέο σπίτι.

Όπως εξηγεί και η JoEllyn Klepacki, υποδιευθύντρια του κέντρου «Με το πρόγραμμα Book Buddies (Φιλαράκια του Βιβλίου) βλέπουμε όλο και περισσότερους σκύλους που έχουν διασωθεί και αντιμετώπιζαν προβλήματα με φοβίες, στρες, ήταν πιο ντροπαλά να προσαρμόζονται και να εξοικειώνονται με την ανθρώπινη παρουσία και έτσι να γίνεται πιο εύκολη η υιοθεσία τους».

Από την άλλη πλευρά, τα παιδιά μαθαίνουν να αλληλεπιδρούν με τα σκυλιά, να βοηθούν, να είναι υπεύθυνα, να νιώθουν χρήσιμα. Μαθαίνουν τι σημαίνει σωστή και υπεύθυνη κυνοφιλία, μαθαίνουν πως με την σωστή αντιμετώπιση κάθε αρνητική συμπεριφορά μπορεί να αντιμετωπιστεί και να αλλάξει θεαματικά.

Τα παιδιά περνούν μέσα από ένα εισαγωγικό πρόγραμμα όπου γνωρίζουν τους χώρους του καταφυγίου, μπαίνουν σε μια αίθουσα όπου τους επεξηγούνται διάφορα πράγματα και καλούνται να κλείσουν τα μάτια και να φανταστούν πως θα ήταν αν ήταν αυτά ένα από τα σκυλιά… Τι βλέπουν;… Τι ακούν;… Τι μυρίζουν;…

Οι απαντήσεις των παιδιών, όπως μας λέει η JoEllyn Klepacki, είναι πάντα ακριβής και όλη αυτή η διαδικασία βοηθά να παιδιά να μπουν στην θέση των σκύλων και να βλέπουν τα πράγματα από τα μάτια των σκύλων. Τα παιδιά παρακολουθούν μαθήματα όπου μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τα σημάδια τους στρες στα σκυλιά και γενικά την γλώσσα του σώματος των σκύλων. Μαθαίνουν να προσεγγίζουν αυτά τα σκυλιά, πως να κάθονται δίπλα τους, πως να τους δίνουν τροφή για να τα ανταμείβουν και πως να χρησιμοποιούν τον τόνο της φωνής τους.

Αν και δεν υπάρχουν ακόμα στατιστικά στοιχεία, οι υπεύθυνοι διαβεβαιώνουν πως το πρόγραμμα έχει εμφανής επιτυχία και αρκεί να δει κανείς τα σκυλιά και τα παιδιά, τα πρόσωπα τους και τον τρόπο που αλλάζουν μέσα από αυτή την διαδικασία.

Μέσα από αυτό το πρόγραμμα η Alex Hinsley, 8 ετών, δημιούργησε έναν ισχυρό δεσμό με την Annie, ένα ημίαιμο Pit Bull, το οποίο ήταν «Αγέλαστο και Αδιάφορο», όπως το χαρακτήρισε η κυρία Klepacki.





Με το πέρας μίας εβδομάδας και μόνο και μέσα από το πρόγραμμα Book Buddies Reading Program, αυτό το ντροπαλό σκυλί που όμως άκουγε όταν του διάβαζε, όπως λέει η Alex, έγινε πιο ευγενικό, πιο «ανοικτό» και πιο καλό και προσιτό. Λίγο μετά υιοθετήθηκε κιόλας!

Η Alex παρακαλά τους γονείς της να την φέρνουν στο καταφύγιο για να διαβάζει στα σκυλιά και δεν την κουράζουν τα 40 περίπου χιλιόμετρα που πρέπει να διανύσουν. Η Alex έχει πάντα έτοιμη την τσάντα με τα βιβλία για τα σκυλιά και πιστεύει πως στα σκυλιά αρέσουν περισσότερο οι ιστορίες για άλλα σκυλιά, όπως ο Scooby Doo και ο Clifford, the Big Red Dog.

Επίσης, η Alex επέλεξε να γιορτάσει τα γενέθλια της στο καταφύγιο και αντί για δώρα προς αυτήν, οι καλεσμένοι έφεραν πράγματα που χρειαζόταν το καταφύγιο και τα σκυλιά.

Η συγκεκριμένη ιδέα μα και παρόμοιες ιδέες που μπορεί κάποιος να σκεφτεί με έμπνευση αυτό το πρόγραμμα θα μπορούσαν πραγματικά να αποτελέσουν μια πολύ καλή αρχή, μια βάση για ένα καλύτερο παρόν και μέλλον, τόσο για τα σκυλιά όσο και για τον άνθρωπο.

Αν βρήκατε κι εσείς το άρθρο ενδιαφέρον ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ το!
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.103
Μηνύματα
895.609
Μέλη
19.914
Νεότερο μέλος
nicksugar3