[Πληροφορία] Ζευγάρωμα / Αναπαραγωγή & Pedigree

kormos

Well-Known Member
30 Μαρτίου 2009
322
2
47
Greece
www.GrDevelopers.metrelenis.gr
Καλησπέρα σας :)

Θα ήθελα μερικές πληροφορίες αν μπορείτε να μου δώσετε σχετικά με το ζευγάρωμα των 4 άποδων και τα pedigree. :rolleyes:

Ως γνωστόν από εκτροφείς ή petshop υπάρχουν pedigree (απ´ ότι έχω ακούσει). Από ιδιώτες όμως ή αδέσποτα δεν υπάρχουν... Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση;

Έστω ότι στο ζευγάρωμα κανένας από τους x ιδιοκτήτες δεν έχει πρόβλημα , μπορούν εκ των υστέρων να δηλώσουν τη γέννα ή θα χρειαστεί να υπάρχουν "χαρτιά";

Κάθε πληροφορία επρόσδεκτη :) , αν βέβαια υπάρχει και κάποιο αντίστοιχο άρθρο ακόμα καλύτερα να το μελετήσω ;)

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Δεν μπορούν να δηλωθούν γέννες αν δεν έχουν χαρτιά κι οι δύο γονείς (και μάλιστα χαρτιά σφραγισμένα από τον Κυνολογικό Όμιλο της χώρας διαμονής του σκύλου).

Μερικοί ιδιώτες-εκτροφείς έχουν γέννες δηλωμένες στον ΚΟΕ (κυνολογικό όμιλο Ελλάδος). Δεν είναι όλοι παντελώς ανεύθυνοι/άσχετοι.

Ο ΚΟΕ όμως μόνο για τον έλεγχο των γραφοκρατιών μπορεί να εγγυηθεί. Όχι για την ποιότητα της γέννας, κι ούτε καν αν είναι καθαρόαιμη (κάποιοι ζευγαρώνουν άλλους σκύλους, και δηλώνουν άλλους).

Απλά η δηλωμένη γέννα (και λοιπή "σωστή γραφιοκρατία") είναι μια καλή αρχή. Η βάση, την οποία ΠΡΕΠΕ να έχει ο οποιοσδήποτε που έχει γέννα, αλλιώς δεν αξίζει καν να συζητήσουμε μαζί του. Για τα υπόλοιπα (και είναι πολλά) που πρέπει να κοιτάξεις πριν διαλέξεις εκτροφέα, συμβουλέψου τα θέματα του φόρουμ.

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Έστω ότι στο ζευγάρωμα κανένας από τους x ιδιοκτήτες δεν έχει πρόβλημα , μπορούν εκ των υστέρων να δηλώσουν τη γέννα ή θα χρειαστεί να υπάρχουν "χαρτιά";

Θα έχουν μεγάλο πρόβλημα μόλις δουν πως ο κόσμος μαθαίνει να μην αγοράζει ΠΟΤΕ σκύλο χωρίς απόδειξη καθαροαιμίας (χαρτιά πεντικρί).

kormos

Well-Known Member
30 Μαρτίου 2009
322
2
47
Greece
Πολύ ενδιαφέρον τα όσα αναφέρεται αλλά στο άλλο μισό που λέγεται αδέσποτα ή κάτι άλλο , αλλά κάποιος κτηνίατρος γνωστοποιεί οτι είναι πχ ένα καθαρό γερμανικό ποιμενικό τι μπορεί να συμβεί αν θελήσει να το ζευγαρωσεί; Του "κόβονται τα φτερά";;; Χάνει τη χαρά του αφού δεν θα μπορεί τη νέα γέννα να την δηλώσει;

Ξέρω σας ζαλιζω με ερωτήσεις άτοπες αλλά θα ήθελα να ενημερωθώ για να μην βρεθώ κάποια στιγμή και ο ίδιος προεκπληξεων.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας :)

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.947
20.367
Βασικά τι είδους εκπλήξεις φοβάσαι;
Ο κτηνίατρος δεν έχει καμμία δουλειά να πιστοποιεί καθαροαιμία. Εκτός αν ασχολείται ενεργά και ως εκτροφέας ή γνωρίζει από που κρατάει η σκούφια του σκύλου.
Δεν καταλαβαίνω ακριβώς τι θέλεις να πεις; Ποιός να θέλει να το ζευγαρώσει; Ο κτηνίατρος; Για ποιόν λόγο; :confused::confused:

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.750
1.514
Illinois, USA
Και πάλι όμως αν δεν προέρχεται από εκτροφέα το σκυλί, το οποίο σημαίνει ότι το ζευγάρωμα έχει γίνει σύμφωνα με τις προδιαγραφές των ομίλων και του Αμερικανικού Κτηνιατρικού Συλλόγου, δεν πρόκειται να έχει χαρτιά και πεντιγκρί. Κι εγώ έχω πιστοποιητικό καθαροαιμίας του Μουφ διότι του έκανα τεστ DNA, αλλά χαρτιά δεν μπορώ να βγάλω. Ακόμα και ο ΒΥΒ που μάλλον τον "εξέθρεψε" (ήταν από καταφύγιο το Μουφ) δε θα μπορούσε να βγάλει χαρτιά ή να δηλώσει τη γέννα. Εξάλλου το Μουφ δεν κάνει για αναπαραγωγή έτσι κι αλλιώς.

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.947
20.367
Berna δεν εννοούσα ότι δεν μπορεί να το κάνει με επιστημονικό τρόπο. Αλλίμονο.
Συνήθως όμως, αυτού του τύπου οι "εκτιμήσεις" γίνονται με το μάτι...
Τουλάχιστον αυτό φαντάστηκα ότι εννοεί ο kormos.

spyrou

Well-Known Member
13 Νοεμβρίου 2008
857
6
το σκυλι που θα δει ο κτηνιατρος μπορει να μοιαζει καθαροαιμο οι γονεις του ομως?

kormos

Well-Known Member
30 Μαρτίου 2009
322
2
47
Greece
Βασικά αυτό θέλω να πω , πως στην ουσία τα αδέσποτα ενώ μπορεί να υπάρχει θέληση δήλωσης της γέννας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό λόγω έλλειψης χαρτιών.

Κοινώς τυχεροί μες την ατυχία τους έτσι;

George K

Well-Known Member
12 Νοεμβρίου 2007
1.177
48
Τα αδέσποτα δεν είναι καθόλου τυχερά, μάλλον το αντίθετο συμβαίνει.Επίσης κατά τη ταπεινή μου γνώμη, άλλο τα αδέσποτα, άλλο τα ημίαιμα.

Σκύλος χωρίς pedigree=ημίαιμος.
Σκύλος χωρίς ιδιοκτήτη=αδέσποτος
Εξαίρεση αποτελούν μόνο οι φυλές των οποίων το ΒΕΑ (Βιβλίο Εγγραφής Αναγνωρίσεων) είναι ανοικτό και στις χώρες που είναι ανοικτό. Σε κάθε άλλη περίπτωση θεωρείται ημίαιμο, οπότε γιοκ ζευγαρώματα.

Επίσης, χωρίς να είμαι γενετιστής, έχω την εντύπωση ότι εαν οι γονείς είναι άγνωστοι, το μόνο που μπορεί να δείξει ενα τεστ DNA είναι ότι ο σκύλος είναι του γένους Canis Familiaris και όχι εαν είναι καθαρόαιμος. Για να ήταν εφικτό κάτι τέτοιο θα έπρεπε να υπάρχει τράπεζα δεδομένων με το γονιδιακό χάρτη όλων των φυλών, πράγμα που απ' ότι γνωρίζω δε συμβαίνει.

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.750
1.514
Illinois, USA
Ναι, και υπάρχει τράπεζα δεδομένων με το γονιδιακό χάρτη περισσοτέρων από 80 φυλές. Έκανα τεστ DNA στο Μουφ όταν το πήρα διότι ήθελα να δω αν είναι ημίαιμο και αν οι φυλές από τις οποίες πιθανώς να προερχόταν έχουν ιδιαιτερότητες. Αγόρασα το κιτ, έστειλα τα δείγματα χωρίς να πω τι φυλή ήταν και μου στείλανε πιστοποιητικό με τα αποτελέσματα ότι είναι καθαρόαιμος Αυστραλέζος Ποιμενικός. Προηγουμένως ήταν αδέσποτος και έμοιαζε με Αυστραλέζο Ποιμενικό.

Το πιστοποιητικό είναι αυτό και συνοδευόταν από επεξηγηματικά χαρτιά, καθώς και ανάλυση του χαρακτήρα των Αυστραλέζων Ποιμενικών και των ιδιαιτεροτήτων της φυλής και πιθανών ασθενειών:

Το πιστοποιητικό το δέχεται και ο Αμερικανικός Σύλλογος Αυστραλέζων Ποιμενικών και ο AKC και το γνωρίζουν και όλοι οι κτηνίατροι που συμβουλεύτηκα. Για προφανείς λόγους έχω αφαιρέσει τα δικά μου στοιχεία από τη φωτογραφία.

Last edited:

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Να σημειώσουμε εδώ πως το ότι ένας σκύλος είναι καθαρόαιμος (ακόμη και αν έχει τα ΚΑΛΥΤΕΡΑ "χαρτιά") δεν σημαίνει αυτόματα πως πρέπει ή πως είναι "άξιος" να κάνει και απογόνους.

Λίγοι σκύλοι από αυτούς ΜΕ χαρτιά είναι αρκετά καλοί ώστε να αξίζει να ζευγαρώσουν.
Ζευγαρώνοντας σκύλους χωρίς αυστηρά κριτήρια, συμβάλλουμε στο ΤΕΡΑΣΤΙΟ πρόβλημα υπερπληθισμού σκύλων που μαστίζει τις περισσότερες χώρες ανά τον κόσμο και φυσικά μειώνουμε την ποιότητα των φυλών (σε υγεία, μορφολογία ή και χαρακτήρα).

Ναι και χαρακτήρα. Ο πιο όμορφος σκύλος με τα καλύτερα χαρτιά και άψογη υγεία, δεν έχει καμιά δουλειά να κάνει απογόνους αν δεν έχει και σωστό χαρακτήρα για την φυλή του.

Δεν είναι είδος υπό εξαφάνηση.

Last edited:

aleksandy

Well-Known Member
4 Ιουνίου 2010
174
2
Δεν έχω την κατάλληλη εμπειρία για να μιλήσω για ζευγάρωμα και εκτροφή, όμως μου έχει δημιουργηθεί η εξής απορία για την οποία θα ήθελα τη γνώμη σας:

Ζευγαρώνοντας διαρκώς σκύλους με pedigree μήπως κινούμαστε διαρκώς σε μια βάση συγγενών γονιδίων τα οποία επαναλαμβάνονται διαρκώς, επομένως μετά από αρκετές γενιές όλοι οι καθαρόαιμοι σκύλοι είναι συγγενείς μεταξύ τους? Ή γίνεται γονιδιακός έλεγχος στους υποψήφιους γεννήτορες και ελέγχεται η παρουσία "επικίνδυνων-συγγενών" γονιδίων και αποφεύγεται η διασταύρωση?

Προκύπτει εξέλιξη της φυλής με αυτόν τον τρόπο? Μήπως οι χαρακτηριστικές ασθένειες οφείλονται σε αυτή την περιορισμένη γεννεολογική βάση?

kormos

Well-Known Member
30 Μαρτίου 2009
322
2
47
Greece
Καλημέραααααααααααααααααααα :)

Ειλικρινά δεν μπορούσα να φανταστώ πως μια τέτοια συζήτηση θα μπορούσε να πάρει τέτοια έκταση :) Χαίρομαι ιδιαιτέρως γιατί μπορώ και μαθαίνω περισσότερα πλέον , εμπλουτίζω τις γνώσεις μου δηλαδή :p

Αυτό όμως που με δυσαρεστεί από την όλη "ιστορία" είναι πως στην ουσία τα ημίαιμα / αδέσποτα δεν μπορεί να τα αποκτά κάποιος ο οποίος έχει στο νου του το ζευγάρωμα... :( , κοινώς θα παραμένουν μια ζωή μόνα τους...

Ίσως είναι λάθος τα όσα γράφω ή "σκληρά" αλλά εμένα μ αρέσει και θα μ άρεσε να έχω 2-3 ράτσες / φάτσες που να μπορώ να τις ζευγαρώνω (αν επιτρέπετε δηλαδή) όχι φυσικά ως εμπόριο (μην παρεξηγηθώ) απλά επειδή είναι η καλύτερη συντροφιά αν βέβαια θέλω να είμαι σωστός απέναντι στα νομικά πλαίσια. :rolleyes:

aleksandy

Well-Known Member
4 Ιουνίου 2010
174
2
1) Δεν έχουν όμως όλοι οι ιδιοκτήτες σκύλων στο νου τους το ζευγάρωμα. Έτσι και τα ημίαιμα έχουν τη θέση τους στο σκυλο-κόσμο.

2) Να ζευγαρώνεις 3 ράτσες για χόμπυ? και να έχεις όλο το χρόνο σχεδόν κουτάβια? καταλαβαίνεις τι έξοδα χρειάζονται (τροφές, εμβόλια, αντιπαρασιτικά κλπ, κλπ...)? Δεν είναι καλή επιλογή για χόμπυ. Αν σου αρέσει γίνε εκτροφέας αρχίζοντας από 1 ράτσα βέβαια :)

Alexia

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2008
6.350
202
66
Brussels
dolceconspirito.com
Δεν έχω την κατάλληλη εμπειρία για να μιλήσω για ζευγάρωμα και εκτροφή, όμως μου έχει δημιουργηθεί η εξής απορία για την οποία θα ήθελα τη γνώμη σας:

Ζευγαρώνοντας διαρκώς σκύλους με pedigree μήπως κινούμαστε διαρκώς σε μια βάση συγγενών γονιδίων τα οποία επαναλαμβάνονται διαρκώς, επομένως μετά από αρκετές γενιές όλοι οι καθαρόαιμοι σκύλοι είναι συγγενείς μεταξύ τους? Ή γίνεται γονιδιακός έλεγχος στους υποψήφιους γεννήτορες και ελέγχεται η παρουσία "επικίνδυνων-συγγενών" γονιδίων και αποφεύγεται η διασταύρωση?

Προκύπτει εξέλιξη της φυλής με αυτόν τον τρόπο? Μήπως οι χαρακτηριστικές ασθένειες οφείλονται σε αυτή την περιορισμένη γεννεολογική βάση?
Ενδιαφέρουσες συζητήσεις σχετικά με την ερώτησή σου:
inbreeding και linebreeding
Αιμομιξια,Εκτροφεας,κ.α
Inbreeding
Γενετική - Γλωσσάρι Γενετικών Όρων
pedigree dogs exposed
Αποτελεσματα ερευνας υγειας του KC

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.947
20.367
@kormos

Εννοείται ότι δεν πρέπει να σου περνάει καν από το μυαλό αυτή η σκέψη. Να ζευγαρώνεις ημίαιμα; Αν είναι δυνατόν...
Γεμάτος είναι ο τόπος. Δεν μπορείς να βρεις φάτσες που να σου αρέσουν;;;;; Μην με τρελλαίνεις και σε συμπαθούσα...:)

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.750
1.514
Illinois, USA
Αυτό όμως που με δυσαρεστεί από την όλη "ιστορία" είναι πως στην ουσία τα ημίαιμα / αδέσποτα δεν μπορεί να τα αποκτά κάποιος ο οποίος έχει στο νου του το ζευγάρωμα... :( , κοινώς θα παραμένουν μια ζωή μόνα τους...
Τι θα πει "θα παραμένουν μια ζωή μόνα τους"? Εννοείς στο ράφι?