[Πληροφορία] Ζευγάρωμα / Αναπαραγωγή & Pedigree

kormos

Well-Known Member
30 Μαρτίου 2009
322
2
47
Greece
www.GrDevelopers.metrelenis.gr
@kormos

Εννοείται ότι δεν πρέπει να σου περνάει καν από το μυαλό αυτή η σκέψη. Να ζευγαρώνεις ημίαιμα; Αν είναι δυνατόν...
Γεμάτος είναι ο τόπος. Δεν μπορείς να βρεις φάτσες που να σου αρέσουν;;;;; Μην με τρελλαίνεις και σε συμπαθούσα...:)
Καλά κάνεις αφού είμαι συμπαθητικούλης χεχεχε :p

Τι θα πει "θα παραμένουν μια ζωή μόνα τους"? Εννοείς στο ράφι?

Ακριβώς :( ο μονόδρομος δεν βαδίζει στην στείρωση;

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Δηλαδή νομίζεις πως γίνεται πιο ευχτυχισμένος ένας σκύλος αν ζευγαρώσει;
Από που το συμπεραίνεις αυτό;
Ίσα, ίσα, αν του άρεσε τόσο πια, ΔΥΣΤΥΧΙΣΜΕΝΟ θα τον κάνεις (γιατί θα ξέρει τι χάνει).

Η μήπως θεωρείς πως πρέπει να ζευγαρώνουν όποτε κι όσο θέλουν (για να ζουν την ζωή στο ΦΟΥΛ) ;
Μακάρι να υπήρχαν καλά σπίτια για όλα τα κουτάβια τους.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ.
Σήμερα με πήρε τηλ. μια κυρία να μου χαρίσει το "Γκριφονοειδές" της, λέγοντας μάλιστα πως μπορώ να το πουλήσω κι όλας να θέλω (έχει όλα τα εμβόλια!).

Ζει σε άλλο κόσμο; Αναρωτιέμαι..... Γιατί εγώ ζω στον κόσμο που είναι ΑΠΕΙΡΑ τα αδέσποτα σκυλάκια (τύπου "κάτι" ή κάτι άλλο...) που αναζητούν οικογένεια. Όχι μόνο δεν πουλιούνται αλλά κάνουν ΑΜΑΝ οι φιλοζωικές να βρουν να τα χαρίσουν.

Ονειρεμένα σκυλάκια .... εκατομύρια ονειρεμένα σκυλάκια, χωρίς στον ήλιο μοίρα.
Κι εσύ θέλεις να ζευγαρώσεις τα δικά σου ημίαιμα, απλά γιατί είναι "γλυκούλικα".
Γιατί, τα άλλα ΔΕΝ είναι;;;;;;

ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΖΕΥΓΑΡΩΜΑΤΑ.
Είναι απλά ανεύθυνο κι ανήθικο, και ΤΙΠΟΤΑ παραπάνω.

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.750
1.514
Illinois, USA
Ναι. Και ποιο το πρόβλημα αν δεν αναπαραχθούν? Θα πάθουν κατάθλιψη? Ποιος το λέει?

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Πω, πως.... ΟΛΟΙ οι σκύλοι μου είχαν κατάθληψη και δεν το κατάλαβα ποτέ....

Ο Ναβάρ βλέπει τηλεόραση, μήπως να του πάρω μία τσόντα;

George K

Well-Known Member
12 Νοεμβρίου 2007
1.177
48
Ναι, και υπάρχει τράπεζα δεδομένων με το γονιδιακό χάρτη περισσοτέρων από 80 φυλές. Έκανα τεστ DNA στο Μουφ όταν το πήρα διότι ήθελα να δω αν είναι ημίαιμο και αν οι φυλές από τις οποίες πιθανώς να προερχόταν έχουν ιδιαιτερότητες. Αγόρασα το κιτ, έστειλα τα δείγματα χωρίς να πω τι φυλή ήταν και μου στείλανε πιστοποιητικό με τα αποτελέσματα ότι είναι καθαρόαιμος Αυστραλέζος Ποιμενικός. Προηγουμένως ήταν αδέσποτος και έμοιαζε με Αυστραλέζο Ποιμενικό.

Το πιστοποιητικό είναι αυτό και συνοδευόταν από επεξηγηματικά χαρτιά, καθώς και ανάλυση του χαρακτήρα των Αυστραλέζων Ποιμενικών και των ιδιαιτεροτήτων της φυλής και πιθανών ασθενειών:

Το πιστοποιητικό το δέχεται και ο Αμερικανικός Σύλλογος Αυστραλέζων Ποιμενικών και ο AKC και το γνωρίζουν και όλοι οι κτηνίατροι που συμβουλεύτηκα. Για προφανείς λόγους έχω αφαιρέσει τα δικά μου στοιχεία από τη φωτογραφία.
Το AKC όπως και άλλοι κυνολογικοί όμιλοι δέχεται τα αποτελέσματα του τεστ όσον αφορά αμφισβητούμενη πατρότητα. Κανένας όμιλος δε πρόκειται να εγγράψει το σκύλο στο γενεαλόγιο του μόνο και μόνο επειδή κάποια εταιρεία έβγαλε στο εμπόριο ενα τεστ και τυπώνει πιστοποιητικά. Ο έλεγχος πατρότητας στα ζώα δεν ξεκίνησε βέβαια απο τα σκυλιά αλλά απο τα καθαρόαιμα άλογα. Επεκτάθηκε όπως είναι φυσικό και στα υπόλοιπα κατοικίδια αφού υπήρχε υποψήφια πελατεία. Χαριτωμένο μεν, ανευ ουσίας δε. Αντίθετα είναι ιδαίτερα χρήσιμα τα τεστ που αφορούν συγκεκριμένα γονίδια, η ύπαρξη των οποίων δηλώνει προδιάθεση για συγκεκριμένες ασθένειες ανα φυλή (αλλά αυτό είναι άλλο θέμα).

kormos

Well-Known Member
30 Μαρτίου 2009
322
2
47
Greece
@Dr.Zhivago , @Sara : αν όλα αυτά τα γνώριζα δεν θα ήθελα να εμπλουτίσω τις γνώσεις μου μιας και με το "είδος" δεν έχω εμπειρία , απλά επειδή ακούω διάφορα δεξιά και αριστερά είπα / πιστεύω πως βρίσκομαι στο κατάλληλο φόρουμ που να μπορεί να με διαφωτίσει για τα όσα ακούω και να δω ποια είναι η πραγματικότητα. Ουδέποτε πίστεψα πως είναι κανόνας όπως πχ όταν πήρα τον 4άποδο μου που όλοι μου έλεγαν γιατί δεν έκοψες την ουρά κλπ κλπ πράγμα που δεν το έχω μετανοιώσει αφού για εμένα θεωρούσα πως αν είχε να κάνει με το θέμα υγείας του ΝΑΙ ευχαρίστως να το έκανα αλλά εφόσον δεν είχε ΔΕΝ υπήρχε λόγος να προβώ σε τέτοια ενέργεια...

@katerina k. : αναγράφεται στο προφίλ μου :rolleyes:

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.750
1.514
Illinois, USA
Το AKC όπως και άλλοι κυνολογικοί όμιλοι δέχεται τα αποτελέσματα του τεστ όσον αφορά αμφισβητούμενη πατρότητα. Κανένας όμιλος δε πρόκειται να εγγράψει το σκύλο στο γενεαλόγιο του μόνο και μόνο επειδή κάποια εταιρεία έβγαλε στο εμπόριο ενα τεστ και τυπώνει πιστοποιητικά.
Φυσικά και δεν πρόκειται να το κάνει. Το Μουφ δεν μπορεί να βγάλει πεντιγκρί και χαρτιά, ούτε να κατεβεί σε εκθέσεις. Ακόμα κι αν ήτανε καταπληκτικό δείγμα του προτύπου των Αυστραλέζων, που δεν είναι, δε θα μπορούσε να κατεβεί σε εκθέσεις. Η εγγραφή και τα χαρτιά που του βγάζουν οι όμιλοι είναι όμως καθαροαιμίας και του επιτρέπουν να λάβει μέρος σε αθλήματα σκύλων που οργανώνουν οι συγκεκριμένοι όμιλοι. Επίσης, ανεξάρτητα από το Μουφ, και το τεστ για πατρότητα σου λέει τι είναι ο σκύλος. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι υπάρχει καθαροαιμία και διαπιστώνεται βιολογικά. Αυτό το ξέρω επίσημα και από φίλη μου κτηνίατρο με διδακτορικό στη γενετική και σύμβουλο-καθηγητή νομπελίστα (στην ιατρική), που έχει μεγάλη θέση στην αμερικανική κυβέρνηση. Το τεστ DNA μπορεί να σου πει τι σκύλος είναι και από τι φυλές προέρχεται, εφόσον βέβαια μιλάμε πάντα για φυλές των οποίων έχουν τους γονιδιακούς χάρτες. Μπορεί επομένως να σου πει αν είναι καθαρόαιμο ή ημίαιμο. Ο αμερικανικός όμιλος των Αυστραλέζων Ποιμενικών δεν κάνει εγγραφή μη καθαρόαιμων Αυστραλέζων και το Μουφ είναι γραμμένο στον όμιλο και έχει και νούμερο το οποίο πρέπει να φοράει πάντα μαζί με τις ταυτότητές του. Και μου έχουν πει και από το AKC να τον γράψω αλλά δεν ξέρω αν θέλω. Και πάλι, συμμετοχή σε αθλήματα επιτρέπεται (π.χ. agility), όχι όμως σε εκθέσεις. Και εξακολουθούμε να μην ξέρουμε από πού κρατάει η σκούφια του. Τώρα αν θέλω να κινήσω γη και ουρανό να δω αν κανείς συγγενής του είναι καταγραμμένος στη βάση δεδομένων του AKC μπορώ να δώσω το σαραντάρι και να μου κάνουν εκείνοι το τεστ. Και πάλι όμως, αν ανακαλύψω π.χ. ότι τα γεννοφάσκια του έχουν περγαμηνές (που αποκλείεται να έχουν, αλλά λέμε τώρα), και πάλι δε βγάζει χαρτιά για έκθεση ή πεντιγκρί.

Promitheas

Well-Known Member
9 Ιουνίου 2008
2.554
2
Γέρακας
Και γιατί δν βγάζει?
Εννοώ με ποια λογική?
Αφού η επιστημονική αυτή μέθοδος είναι πέραν πάσης υποψίας κι αμφισβήτισης?

kormos

Well-Known Member
30 Μαρτίου 2009
322
2
47
Greece
Όλα όσα αναφέρεται εδώ ισχύουν παγκοσμίως ή μόνο στην Ελλάδα; Γιατί η όλη μου απορία συμβαδίζει κατά ένα μέρος με την απορία του Promitheas :rolleyes:

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.750
1.514
Illinois, USA
Και γιατί δν βγάζει?
Εννοώ με ποια λογική?
Αφού η επιστημονική αυτή μέθοδος είναι πέραν πάσης υποψίας κι αμφισβήτισης?
Απ' ό,τι ξέρω ναι και προφανώς ρώτησα σχετικούς. Και δε βγάζει πεντιγκρί διότι δεν έχει δηλωθεί η γέννα.

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Δεν βγάζει πεντιγκρί γιατί μόνο ο θεός ξέρει τους συγγενείς του σκύλου.
Το ότι είναι καθαρόαιμο δεν σημαίνει πως πρέπει να ζευγαρώσει.

Φανταστείτε να έχουν οι πρόγονοί του κάποια επικίνδυνη ασθένεια... ή κάτι πιο απλό, να ζευγαρώσει κατά λάθος με την αδερφή του.

Επίσης, οι φυλές για τις οποίες υπάρχει το τεστ είναι ελάχιστες και καθόλου σπάνιες (αλλά ακριβώς το αντίθετο).
Άρα δεν υπάρχει λόγος να ρισκάρεις (να ζευγαρώσεις ΜΟΝΟ επειδή είναι καθαρόαιμο).

Όσο το να βγάλεις πεντιγκρί για τον "άλλο λόγο", δηλαδή μόνο για τις εκθέσεις, δεν είναι σωστό.
Οι εκθέσεις έχουν βασικό στόχο την αναπαραγωγή.... και να μην αναπαράγεται εκθεσιακός σκύλος, στην έκθεση "διαφημίζεις" την προέλευσή του και τους συγγενείς του, βοηθόντας έμμεσα στην εξέληξη της φυλής (αρνητικά ή θετικά, αναλόγως τις διακρίσεις).
Αν έφτανε μόνο το ότι είναι καθαρόαιμος (για να πάει σε έκθεση) θα επιτρεπόντουσαν και οι στειρωμένοι σκύλοι.

George K

Well-Known Member
12 Νοεμβρίου 2007
1.177
48
Φυσικά και δεν πρόκειται να το κάνει. Το Μουφ δεν μπορεί να βγάλει πεντιγκρί και χαρτιά, ούτε να κατεβεί σε εκθέσεις. Ακόμα κι αν ήτανε καταπληκτικό δείγμα του προτύπου των Αυστραλέζων, που δεν είναι, δε θα μπορούσε να κατεβεί σε εκθέσεις. Η εγγραφή και τα χαρτιά που του βγάζουν οι όμιλοι είναι όμως καθαροαιμίας και του επιτρέπουν να λάβει μέρος σε αθλήματα σκύλων που οργανώνουν οι συγκεκριμένοι όμιλοι. Επίσης, ανεξάρτητα από το Μουφ, και το τεστ για πατρότητα σου λέει τι είναι ο σκύλος. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι υπάρχει καθαροαιμία και διαπιστώνεται βιολογικά. Αυτό το ξέρω επίσημα και από φίλη μου κτηνίατρο με διδακτορικό στη γενετική και σύμβουλο-καθηγητή νομπελίστα (στην ιατρική), που έχει μεγάλη θέση στην αμερικανική κυβέρνηση. Το τεστ DNA μπορεί να σου πει τι σκύλος είναι και από τι φυλές προέρχεται, εφόσον βέβαια μιλάμε πάντα για φυλές των οποίων έχουν τους γονιδιακούς χάρτες. Μπορεί επομένως να σου πει αν είναι καθαρόαιμο ή ημίαιμο. Ο αμερικανικός όμιλος των Αυστραλέζων Ποιμενικών δεν κάνει εγγραφή μη καθαρόαιμων Αυστραλέζων και το Μουφ είναι γραμμένο στον όμιλο και έχει και νούμερο το οποίο πρέπει να φοράει πάντα μαζί με τις ταυτότητές του. Και μου έχουν πει και από το AKC να τον γράψω αλλά δεν ξέρω αν θέλω. Και πάλι, συμμετοχή σε αθλήματα επιτρέπεται (π.χ. agility), όχι όμως σε εκθέσεις. Και εξακολουθούμε να μην ξέρουμε από πού κρατάει η σκούφια του. Τώρα αν θέλω να κινήσω γη και ουρανό να δω αν κανείς συγγενής του είναι καταγραμμένος στη βάση δεδομένων του AKC μπορώ να δώσω το σαραντάρι και να μου κάνουν εκείνοι το τεστ. Και πάλι όμως, αν ανακαλύψω π.χ. ότι τα γεννοφάσκια του έχουν περγαμηνές (που αποκλείεται να έχουν, αλλά λέμε τώρα), και πάλι δε βγάζει χαρτιά για έκθεση ή πεντιγκρί.
Έτσι κι αλλιώς μπορεί να λάβει μέρος σε εκθέσεις εργασίας. Δεν χρειάζεται να είναι καθαρόαιμο το σκυλί. Απλά δε μπορεί να γίνει πρωταθλητής εργασίας.

Το τεστ πατρότητας λέει απλά αν το Χ κουτάβι είναι απογονος των δηλωμένων γονέων απ' ότι ξέρω. Ίσως γιατί έτσι κι αλλιώς η φυλή είναι γνωστή.

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Ακριβώς (για το τεστ πατρότητας).
Πχ. Αν μια σκύλα έχει ζευγαρώσει με 2 (ή παραπάνω) αρσενικούς, έτσι μαθαίνεις πιο κουτάβι έχει ποιόν για μπαμπά.

Παλιά το έκαναν πιο συχνά στην Αμερική (έβαζαν μία σκύλα με 2 αρσενικούς επίτηδες) αλλά τώρα πια οι καλοί εκτροφείς όλοι ξέρουν πως το "άθλημα" δεν θέλει βιασύνες. Καλύτερα να δώσεις ολόκληρη την γέννα σε έναν πατέρα, για να έχει ευκαιρία να "βγάλει" κάτι καλό.

Βοηθάει κι αν υπάρχει υποψία για πλαστό πεντιγκρί, ανήθικο εκτροφέα κλπ.
Στην Ελλάδα έχει τύχει να ζευγαρώσουν άλλον και να δηλώσουν άλλον πατέρα επίτηδες.

ΜΑΚΑΡΙ να έρθει κι εδώ το τεστ γρήγορα!

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.750
1.514
Illinois, USA
Έτσι κι αλλιώς μπορεί να λάβει μέρος σε εκθέσεις εργασίας. Δεν χρειάζεται να είναι καθαρόαιμο το σκυλί. Απλά δε μπορεί να γίνει πρωταθλητής εργασίας.

Το τεστ πατρότητας λέει απλά αν το Χ κουτάβι είναι απογονος των δηλωμένων γονέων απ' ότι ξέρω. Ίσως γιατί έτσι κι αλλιώς η φυλή είναι γνωστή.
Η φυλή δεν είναι απαραίτητα γνωστή. Π.χ. για το Μουφ εικαζόταν ότι μπορεί να είχε και λίγο Άγιο Βερνάρδο λόγω κοντής και πλατειάς μουρίτσας. Τελικά δεν είχε και άλλωστε αποδείχτηκε ότι η μουρίτσα δεν αναπτύχθηκε σωστά από τότε που ήταν κουτάβι, εξ ου και τα δόντια που του λείπουνε διότι δεν έχουνε χώρο να βγούνε κανονικά. Για διαγωνισμούς (δεν ξέρω αν είναι εκθέσεις) εργασίας μου έχουν προτείνει να τον εκπαιδεύσω από τον όμιλο των Αυστραλέζων, άρα γίνεται. Προσωπικά ποσώς με ενδιαφέρει και άλλωστε δε διαθέτω πάπιες και άλλα τινά να κάνουμε εξάσκηση. Άλλωστε δεν έχω καν ιδέα αν το Μουφ ενδιαφέρεται να το παίξει τσομπάνος. Συνήθως θέλει να τρώει και να τρέχει με άλλα σκυλιά. Για agility ενδιαφέρεται, υπακοή έτσι κι έτσι. :)

Promitheas

Well-Known Member
9 Ιουνίου 2008
2.554
2
Γέρακας
Τελικά δεν είχε και άλλωστε αποδείχτηκε ότι η μουρίτσα δεν αναπτύχθηκε σωστά από τότε που ήταν κουτάβι, εξ ου και τα δόντια που του λείπουνε διότι δεν έχουνε χώρο να βγούνε κανονικά.
Sara μου,
συνήθως το αντίθετο συμβαίνει... αν δηλαδή έχουμε έλλειψη δοντιού (ή δοντιών) συν τω καιρό και γενεά με γενεά έχουμε μια παραμόρφωση στην αντίστοιχη γνάθο προς το κοντύτερο.
Το ότι είναι κοντό το ρύγχος οφείλετε ακριβώς στο γεγονός πως γενεά με γενεά αυτό το πρόβλημα υπήρχε και οδήγησε σε μετάλλαξη της γνάθου ή του ρύγχους.

Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή στην περίπτωση της αδυναμίας ανάπτυξης της πλήρους οδοντοστοιχείας λόγω του μεγέθους της γνάθου έχουμε συνήθως ανομοιογενή οδοντικά τόξα, στραβά δόντια ή μετάλλαξη στο ίδιο το δάγκωμα κι όχι έλλειψη δοντιών. Στην χειρότερη περίπτωση μπορεί να έχουμε ελλειπή ανάπτυξη των πρώτων προγομφίων (p1) όπως νανισμό τους. Σε αυτή την περίπτωση όμως οι p1 συνήθως υπάρχουν αλλά δεν έχουν επαρκές μέγεθος για να διαπεράσουν το ούλο. Μια ακτινογραφία σε αυτές τις περιπτώσεις δίνει τις απαραίτητες απαντήσεις.

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.750
1.514
Illinois, USA
ΟΚ, ευχαριστώ για τις διευκρινίσεις.:) Το γεγονός ότι τα δόντια του δε χωράνε να βγούνε το διαπιστώσαμε διότι ορισμένα προσπαθήσανε αλλά έχουνε μόνο σκάσει μύτη και μάλιστα ένα από αυτά τελείως εκτός σειράς προς τα μέσα, άλλα δε καθόλου. Δεν είναι πάρα πολλά δόντια και φυσικά το όλον δεν τον εμποδίζει να τρώε με δώδεκα μασέλες. Προσπάθησα μόλις να πείσω το Μουφ να ανοιξει το στόμα του να βγάλω μια φωτογραφία να δείτε τι εννοώ, αλλά μουλάρωσε και σφίγγει τα δόντια του και δε μ' αφήνει...&^&#^$&$^&#&(#*(ΜΟΥΦ!

Πάντως τώρα που το σκέφτομαι μάλλον έχεις δίκιο με το κληρονομικό του θέματος διότι η πρόεδρος του σωματείου παρατημένων Μουφίων μου είπε ότι τα τελευταία δυο χρόνια εμφανίστηκαν παρατημένα Μούφια στο μέρος που βρέθηκε το Μουφ και τα οποία έφεραν τα "περίεργα" ή ιδιότυπα χαρακτηριστικά του Μουφ, δηλαδή το ρύγχος και την ουρά. Μάλλον για ΒΥΒ τους μύριζε αν και μπερδεύτηκαν διότι το Μουφ βρέθηκε ήδη στειρωμένο που σημαίνει ότι κάποιος το είχε και του έκανε τουλάχιστον τη στείρωση πριν το παρατήσει. Μικροτσίπ πάντως δεν είχε όταν βρέθηκε και του έβαλε για πρώτη φορά το καταφύγιο. Περίεργη φάση ΒΥΒ μου μυρίζει και η ουρά πιθανώς να παραπέμπει σε Άμις.

Last edited:

spyrou

Well-Known Member
13 Νοεμβρίου 2008
857
6
Στην Ελλάδα έχει τύχει να ζευγαρώσουν άλλον και να δηλώσουν άλλον πατέρα επίτηδες.

!
το γραφεις λες και εγινε καταλαθος ή λες και εγινε μια φορα μονο