Ποινή φυλάκισης ενός έτους σε ιδιοκτήτρια λαμπραντόρ για επίθεση σε αγοράκι


betty coltrane

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2011
3.972
9.757
48
Ηράκλειο, Αττική
goodcopbadcop6.blogspot.gr
Με απόφασή του το Ζ΄ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου επικύρωσε απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών με την οποία ιδιοκτήτρια Λαμπραντόρ, είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 12 μηνών με αναστολή, επειδή ο σκύλος της δάγκωσε τρίχρονο αγοράκι και τη μητέρα του.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ιδιοκτήτρια εξοχικής μονοκατοικίας στην Αττική, είχε αφήσει στην αυλή το σκύλο της, ράτσας Λαμπραντόρ, δίπλα από το σπίτι όπου διέμενε οικογένεια με ένα αγοράκι, ηλικίας 3 ετών. Το παιδί έπαιζε με συνομήλικούς του, στο δρόμο, μπροστά από το σπίτι όπου υπήρχε ο σκύλος. Σε κάποια στιγμή το αγοράκι πέρασε κοντά από τα κάγκελα του σπιτιού και τότε δέχθηκε επίθεση. Ο σκύλος το τράβηξε μέσα στην αυλή, από τα διάκενα που υπήρχαν στα κάγκελα, και άρχισε να το δαγκώνει.

Η μητέρα, έτρεξε να βοηθήσει το παιδί της και μπήκε μέσα στην αυλή, αλλά το Λαμπραντόρ επιτέθηκε και σ΄αυτή και τη δάγκωσε.

Τα δικαστήρια αποφάνθηκαν ότι η ιδιοκτήτρια του σκύλου, δεν έλαβε τα κατάλληλα μέτρα ώστε να μην είναι δυνατόν το ζώο να επιτεθεί σε ανθρώπους, που περνούσαν έξω από την εξοχική οικία της, δεν φρόντισε να το δέσει σωστά μέσα στην αυλή, δεν του τοποθέτησε φίμωτρο και δεν μερίμνησε να κλείσει τα κενά, μεταξύ των καγκέλων της περίφραξης της αυλής, έτσι ώστε να μην είναι δυνατόν να έχει πρόσβαση ο σκύλος προς τους ανθρώπους, που διέρχονταν κοντά στα κάγκελα.

Στα δικαστήρια η ιδιοκτήτρια του σκύλου υποστήριξε ότι τα κάγκελα ήταν πρόσφατα φτιαγμένα και δεν είχαν κενά, αλλά ο ισχυρισμός της αυτός, δεν έγινε δεκτός, γιατί εάν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα, τότε δεν θα χωρούσε ο ανήλικος να περάσει μέσα από τα κάγκελα, όταν τον τράβηξε ο σκύλος. Παράλληλα, απορρίφθηκε και ο ισχυρισμός της ότι η μητέρα του ανηλίκου μπήκε μόνη της στην αυλή και δεν ευθύνεται η ίδια γι΄ αυτό και αυτό γιατί η μητέρα μπήκε στην αυλή για να βοηθήσει το παιδί της.

Τελικά, η ιδιοκτήτρια του σκύλου κηρύχθηκε ένοχη, για σωματική βλάβη από αμέλεια κατά συρροή σε βάρος του ανήλικου και της μητέρας του και καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους με αναστολή. Όμως, άσκησε αναίρεση στον 'Αρειο Πάγο κατά της καταδικαστικής απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών.

Ο 'Αρειος Πάγος απέρριψε την αναίρεσή της ως αβάσιμη, καθώς η απόφαση του Πλημμελειοδικείου Αθηνών έχει την απαιτούμενη από το Σύνταγμα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία.

Πηγή
 


stamatia

Well-Known Member
6 Ιουνίου 2009
5.371
2.994
Δλδ μέσα στην αυλή ΜΟΥ πρέπει να έχω δεμένο το σκύλο και με φίμωτρο....μάλιστα...
 
  • Like
Reactions: Estranged


mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.945
20.360
Βρέθηκα πρόσφατα σε ένα δικαστήριο, που δικαζόταν μια κυρία, της οποίας ο σκύλος [αγγλικό μπουλντόγκ] που ήταν στην αυλή, της επίσης μονοκατοικίας, επιτέθηκε σε σκύλο που πέρναγε απ'έξω και με τον οποίο ήταν σε καθημερινή διαμάχη, μέσα από τα κάγκελα. Εκείνη την φορά, το bulldog, κουτούλησε λέει την τεράστια κλειδωμένη, σιδερένια πόρτα της αυλής, της έσπασε την κλειδαριά και την άνοιξε!!! Πιάστηκε σε καυγά με τον διερχόμενο σκύλο, που ήταν μεγαλύτερός του και του οποίου ο ιδιοκτήτης, είχε κατατρυπήσει το bulldog, με μια ομπρέλλα που κρατούσε, προκειμένου να σώσει τον σκύλο του. Το bulldog κάποιες μέρες μετά, πέθανε. Μάλλον από τα τραύματα της ομπρέλλας, αλλά δεν ήταν και σαφές.

Παρόλο που συναισθηματικά προσπαθούσα στην διάρκεια της δίκης, να βρω ελαφρυντικά του αυλίσιου σκύλου, δεν τα κατάφερα. Η ιδιοκτήτριά του, δεν μπορούσε να πείσει το δικαστήριο ότι είχε λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα. Ούτε εμένα, που πάλευα με νύχια και με δόντια μέσα μου, να βρω λογικά επιχειρήματα. Μάταια.

Ο λόγος που τελικά [δίκαια] δεν καταδικάστηκε, ήταν άσχετος των αποδεικτικών εις βάρος της στοιχείων, τα οποία ήταν ατράνταχτα. Της άξιζε η καταδίκη, και θα έπρεπε να έχει "πληρώσει".

Κηπάκηδες...προσέχετε πάρα πολύ. Δεν είναι απλά όσο νομίζετε, τα πράγματα, αν υπάρξει μια κακή στιγμή.
 


mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.945
20.360
Δλδ μέσα στην αυλή ΜΟΥ πρέπει να έχω δεμένο το σκύλο και με φίμωτρο....μάλιστα...
Ναι. Αν ο σκύλος σου, μπορεί με την συμπεριφορά του, να προκαλέσει κακό.
 
  • Like
Reactions: Piou




ghelly

Well-Known Member
17 Απριλίου 2012
11.220
5.731
Πάτρα
To ζήτημα αυτό ειχε συζητηθεί σχετικά πρόσφατα και στην ομαδα των Δικηγόρων, όπου το συνολικό συμπέρασμα ήταν πως ο ιδιοκτήτης σκύλου που προαυλίζεται (όχι απαραίτητα να είναι ο σκύλος μόνιμα έξω), πρέπει να έχει μεριμνήσει με καθε τρόπο που αρμόζει στην επιμέλεια του μέσου συνετού ανθρώπου ώστε να μη μπορεί το σκυλί να χώσει τη μουσούδα του στα κάγκελα. Κοινώς να βάλει καποιο πλέγμα πλαστικό ή σύρμα στα κάγκελα ωστε να μη μπορεί να χωθεί το σκυλί αλλά να μη μπορεί και κανα πιτσιρίκι να βάλει τα χέρια του μέσα....
 


Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.960
7.535
Άλλο να πρέπει να λαμβάνεις τα κατάλληλα μέτρα να μην επιτεθεί ο σκύλος σου, άλλο να λέει ένα δικαστήριο ότι είναι μεμπτό το ότι μέσα στον ιδιωτικό χώρο δεν ήταν το σκυλί δεμένο και με φίμωτρο (σα να λέει πρέπει να είναι δεμένο και με φίμωτρο). Το πρόβλημα είναι η περίφραξη, όχι το ότι ήταν λυτό το σκυλί και χωρίς φίμωτρο μέσα στον ιδιωτικό χώρο.
 


epial

Well-Known Member
24 Ιουλίου 2011
3.026
5.276
66
Aθήνα
Eγώ απ ότι καταλαβαίνω, εννοεί ότι εφ όσον η περίφραξη δεν ήταν καλή, το σκυλί ενώ ήταν στην αυλή, ούτε δεμένο ήταν, ούτε φίμωτρο είχε. (δεν είχε δηλαδή φροντίσει να πάρει κάποιο άλλο μέτρο, ώστε να μην συμβει το γεγονός.)
 


st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.744
Θεσ/νίκη
Στην αυλή σας ο σκύλος προαυλίζεται, δεν μένει, δηλαδή είναι μία σύντομη κατάσταση όπως η βόλτα, άρα παίρνετε όλα εκείνα τα μέτρα που θα παίρνατε στην βόλτα σας!

Το ότι όλο αυτό γίνεται παρ'αυτά μέσα στην δική σας ιδιοκτησία δεν σημαίνει ότι δεν θα καταδικαστείτε σε ενδεχόμενη επίθεση του σκύλου σας!
 


mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.945
20.360
Το πρόβλημα είναι η περίφραξη, όχι το ότι ήταν λυτό το σκυλί και χωρίς φίμωτρο μέσα στον ιδιωτικό χώρο.
Το "πρόβλημα" κρίνεται εκ του αποτελέσματος.
Αν συμβεί κάτι κακό, θα πρέπει να αποδείξεις, ότι είχες κάνει τα αδύνατα, δυνατά να το προβλέψεις και να το προλάβεις.
 
  • Like
Reactions: sea-mol




stamatia

Well-Known Member
6 Ιουνίου 2009
5.371
2.994
Καλά αν δεν ήταν μικρό παιδάκι ....θα ήταν ίδια η ποινή άραγε?
 




epial

Well-Known Member
24 Ιουλίου 2011
3.026
5.276
66
Aθήνα
Νομιζω ναι! Αν τον ειχε αρπαξει απ έξω!

Αν ηταν καλή η περιφραξη και ειχε μπει στην αυλη ο ενήλικος, πιθανόν να εξεταζόταν αν υπήρχε σήμανση για την παρουσία του σκύλου, όπως επίσης πορτα που δεν ανοιγει απ έξω και εξωτερικό κουδουνι ώστε να ειδοποιηθούν οι ιδιοκτήτες για την πρόθεση κάποιου να μπει.
Αυτα βεβαια σε περιπτωση απλου δαγκώματος, γιατι αν μιλαμε για ξεσκισμα πιστευω ότι θα υπολόγιζαν και πολλά άλλα...

Αλλά δικαστής δεν είμαι, ουτε δικηγόρος, απλώς βάζω την κοινή λογική...
 
Last edited:
  • Like
Reactions: mareco


vek

Well-Known Member
22 Ιουλίου 2012
2.157
5.098
Πάντως εγώ που έχω και σκύλο και έχω και κήπο και έχω και παιδί αν μου ειχε συμβει αυτό θα την είχα κυνηγήσει όσο δεν πάει και το ενός χρόνος με αναστολή δεν θα μου λεγε ττίποτα.
Οταν εχει σκυλο θα πρπει να εχεις παρει ολες τις δυνατες προφυλαξεις ! απλα πραγματα.
 


st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.744
Θεσ/νίκη
Δεν μπορώ να το εξηγήσω δικηγορίστικα.
Το ότι ο σκύλος έβγαλε φύλαξη ακόμα και μέσα στην ιδιοκτησία του μπορεί να κατηγορηθεί και ως απρόκλητη επιθετικότητα.

Σωστή επιθετικότητα ονομάζουμε όταν κάποιος πλήξει τον σκύλο σωματικά και εκφράσει αυτή την συμπεριφορά.
Απρόκλητη επιθετικότητα ονομάζουμε όταν ο σκύλος εκφράζει αυτή την συμπεριφορά χωρίς πρόκληση, guess what, φωτογραφίζονται σχεδόν όλα τα αυλόσκυλα που πηγαίνουν γάβα-γούβα πίσω από τα κάγκελα. Θέλω να πω ότι το δικαστήριο δεν θα αναγνωρίσει την φύλαξη χώρου ως σωστή επιθετικότητα. Ίσως δεχτεί την σωματοφυλακή και σε περίπτωση εμπλοκής του ιδιοκτήτη με τον όποιο "κακό"(σωματική βία-εν βρασμώ).
Ακόμα και ο νόμος που αναφέρει για ποιμενικούς σκύλους σε φύλαξη ποιμνίου θα είναι αυστηρός σε ενδεχόμενη πλήξη ανθρώπου από ποιμενικό σκύλο.

Το θέμα δεν είναι να σου δείξω κάποιον νόμο, ο πρόεδρος του δικαστηρίου βγάζει απόφαση κρίνοντας και την δική μας στάση, όπως είπε η Μαρία, δεν έκανε τα αδύνατα δυνατά, να αποτρέψει και να ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες. Η απόφαση βγαίνει στηριζόμενη σε νόμο αλλά υπάρχουν και άλλες παράμετροι.

Έχουμε πει και άλλες φορές ότι αν μπει κλέφτης στην ιδιοκτησία μας και ο σκύλος μας του προξενήσει σωματικές βλάβες έχει το δικαίωμα να σε κατηγορήσει γι'αυτό. Το ότι είχες τον σκύλο ελεύθερο μέσα στην ιδιοκτησία σου είναι ξεχωριστό από τις σωματικές βλάβες. Καλά έκανες και υπερασπίστηκες την ιδιοκτησία σου αλλά εδώ έχουμε και σωματικές βλάβες.

Αν δεν σε φτάσει ο άλλος στο "τελευταίο σημείο πλήξης", δηλαδή την σωματική βία επάνω σου, έχεις την ευθύνη να εξαντλήσεις ή να ελαχιστοποιήσεις, όλες εκείνες τις πιθανότητες να μην συμβεί το κακό.

Αν μπει κάποιος στην ιδιοκτησία σου και τον πλήξεις έτσι απλά θα κατηγορηθείς.
Αν μπει και παλέψετε και τον πλήξεις και το αποδείξεις, τότε έχεις πολλές πιθανότητες να αθωωθείς.

Αυτά κατάλαβα από συζητήσεις με δικηγόρους τόσα χρόνια!

Αν κάνω λάθος παρακαλώ την ghelly να με διορθώσει!
 
  • Like
Reactions: Piou


epial

Well-Known Member
24 Ιουλίου 2011
3.026
5.276
66
Aθήνα
Aπό το «Εθνος»


«ΒΑΡΙΕΣ» ΚΑΜΠΑΝΕΣ ΣΕ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΕΤΡΑΠΟΔΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ

Δαγκώνει ο σκύλος, «πονάει» το αφεντικό...
Αυτεπαγγέλτως θα διώκεται από τη Δικαιοσύνη ο ιδιοκτήτης σκύλου που παρέλειψε να πάρει κατάλληλα μέτρα ώστε να μη δαγκώσει άνθρωπο, ενώ το θύμα της επίθεσης μπορεί να αξιώσει δικαστικά αποζημίωση όχι μόνο για νοσήλια, φάρμακα, σκισμένα ρούχα κ.λπ., αλλά και για το ψυχολογικό σοκ, τον πόνο, τον φόβο, την ταλαιπωρία που υπέστη.


Ο ιδιοκτήτης σκύλου που παρέλειψε να πάρει μέτρα ώστε να μη δαγκώσει άνθρωπο θα διώκεται αυτεπαγγέλτως, ενώ το θύμα της επίθεσης μπορεί να αξιώσει αποζημίωση όχι μόνο για νοσήλια, φάρμακα και σκισμένα ρούχα, αλλά και για το ψυχολογικό σοκ που υπέστη
Ο Αρειος Πάγος δέχτηκε ότι έχει ποινική ευθύνη το «αφεντικό» του σκύλου που δεν φρόντισε να εμποδίσει την επίθεση με διάφορα μέτρα (π.χ. φίμωτρο, δέσιμο με λουρί, κ.λπ.) και ότι μπορεί να τιμωρηθεί για τη σωματική βλάβη που προκλήθηκε με φυλάκιση έως 3 ετών, χωρίς να χρειάζεται να υποβάλει το θύμα μήνυση, γιατί σε τέτοιες περιπτώσεις η ποινική δίωξη πρέπει να ασκείται αυτεπαγγέλτως.

Το ανώτατο δικαστήριο «τιμώρησε» με 12μηνη φυλάκιση (με αναστολή) την ιδιοκτήτρια λαμπραντόρ που δάγκωσε ένα μικρό αγοράκι και τη μητέρα του, ενώ σε άλλη περίπτωση επέβαλε στον ιδιοκτήτη τεριέ να πληρώσει όχι μόνο τα νοσήλια για τον τραυματισμό μιας γυναίκας, αλλά και επιπλέον χρηματική ικανοποίηση 8.000 ευρώ λόγω ηθικής βλάβης, για τον μεγάλο πόνο και την περιπέτεια που πέρασε σε φάση θερινών διακοπών. Παράλληλα, τα διοικητικά δικαστήρια όταν οι επιθέσεις προέρχονται από αδέσποτα σκυλιά επιδικάζουν αποζημιώσεις σε βάρος των δημοτικών αρχών, γιατί δεν φρόντισαν να τα μεταφέρουν σε ειδικό καταφύγιο αδέσποτων.

Στην πρώτη περίπτωση, το ποινικό τμήμα ΑΠ επικύρωσε την καταδίκη ιδιοκτήτριας εξοχικής κατοικίας στην Αττική, που δεν φρόντισε να δέσει τον σκύλο της, να του βάλει φίμωτρο και να κλείσει τα κενά που υπήρχαν στα κάγκελα της περίφραξης της αυλής. Ετσι, ενώ διάφορα παιδάκια έπαιζαν στον δρόμο, το λαμπραντόρ επιτέθηκε ανάμεσα από τα κάγκελα σε 3χρονο αγοράκι, το τράβηξε από τα διάκενα μέσα στην αυλή, δαγκώνοντάς το σε πολλά σημεία του σώματος (γλουτούς, μασχάλη, γάμπα, πέλματα). Αντίστοιχους τραυματισμούς (κι επιπλέον κατάγματα στο χέρι και απώλεια δέρματος) υπέστη από τα δαγκώματα και η μητέρα του παιδιού, που, ακούγοντας τις κραυγές πόνου, μπήκε στην αυλή για να το σώσει.

Ο ΑΠ απέκρουσε τη νομική επιχειρηματολογία της κατηγορουμένης. Εκρινε πως, μολονότι για τη δίωξη της σωματικής βλάβης από αμέλεια, χρειάζεται κατά κανόνα να υποβάλει το θύμα μήνυση κατά του δράστη, εντούτοις η δίωξη πρέπει να ασκείται αυτεπαγγέλτως (χωρίς μήνυση του θύματος) όταν ο δράστης της βλάβης ήταν υποχρεωμένος να πάρει κατάλληλα μέτρα, λόγω της υπηρεσίας ή του επαγγέλματός του, κάτι που ισχύει και για τον ιδιοκτήτη σκύλου.

Αρπαξε πελάτισσα
Στην άλλη περίπτωση, ο ΑΠ επέβαλε σε ξενοδόχο να αποζημιώσει πελάτισσα την οποία ο σκύλος του δάγκωσε στο στόμα κόβοντας κομμάτι από τα χείλια, που επανακολλήθηκε με χειρουργική επέμβαση. Η γυναίκα πλησίασε το πρόσωπό της σε ένδειξη αγάπης, αλλά εισέπραξε ένα «γερό» δάγκωμα. Ο ΑΠ δέχθηκε την αποζημιωτική ευθύνη του ξενοδόχου γιατί τον βαρύνει πταίσμα για τη φύλαξη και εποπτεία του σκύλου, που έπρεπε να έχει λουρί και φίμωτρο, λόγω... βεβαρημένου «μητρώου», αφού παλιότερα δάγκωσε άλλη γυναίκα στη μύτη.

Η πελάτισσα υποστήριξε ότι νεκρώθηκε μέλος του σώματός της, δεν έχει πλέον κανονική ερωτική ζωή, έπεσε σε κατάθλιψη και από την οδύνη υπέστη έρπη ζωστήρος. Η αποζημίωση θα ήταν διπλάσια, αλλά θεωρήθηκε συνυπεύθυνη για τον τραυματισμό κατά 50% λόγω της επιπολαιότητας να πλησιάσει κατά πρόσωπο τον σκύλο.

Σε άλλη περίπτωση, διοικητικό δικαστήριο υποχρέωσε Δήμο της Αττικής να αποζημιώσει με 3.100€ (συν τόκους 5ετίας) έναν πολίτη που, ενώ περπατούσε τον δάγκωσε στον μηρό αδέσποτος σκύλος που έπρεπε να είχε μεταφερθεί σε καταφύγιο αδέσποτων, για να μην εμποδίζεται η απρόσκοπτη και ασφαλής κυκλοφορία στους κοινόχρηστους χώρους. Η αποζημίωση συμπεριέλαβε το σκισμένο αδιάβροχο, έξοδα για μεταφορά με ταξί σε νοσοκομείο, φάρμακα και ηθική βλάβη για την ψυχική - σωματική ταλαιπωρία, την αγωνία, τον φόβο.

Αλέξανδρος Αυλωνίτης
 
  • Like
Reactions: Piou


betty coltrane

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2011
3.972
9.757
48
Ηράκλειο, Αττική
goodcopbadcop6.blogspot.gr
Η αποζημίωση θα ήταν διπλάσια, αλλά θεωρήθηκε συνυπεύθυνη για τον τραυματισμό κατά 50% λόγω της επιπολαιότητας να πλησιάσει κατά πρόσωπο τον σκύλο.
Πάλι καλά γιατί είχα αρχίσει να φορτώνω.

Από τη μια σκέφτομαι, η ανθρώπινη βλακεία είναι απέραντη αλλά από την άλλη κατι μου λεει, μη λες μεγάλες κουβέντες. Ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να γίνει.
 
  • Like
Reactions: epial