Ποσα τετραγωνικα μετρα ειναι αρκετα;


orbital

Well-Known Member
9 Αυγούστου 2008
72
0
Τελικα ποια ειναι η αληθεια για τους χωρους;

Συχνα, εχω παρατηρησει, λεμε σε νεα μελη που προβληματιζονται για το θεμα, οτι δεν εχει ιδιαιτερη σημασια ποσο μεγαλο ειναι το σπιτι και οτι σημασια εχει ο χρονος που αφιερωνει καποιος στον σκυλο του. Μηπως ομως τελικα αυτο ειναι εξαιρετικα υπεραπλουστευτικο και δεν δινουμε σωστες συμβουλες; Θα προτεινατε σε καποιον που μενει σε σπιτι 50τμ χωρις κηπο ενα border collie ή ενα husky ή ακομα και εναν γερμανικο ποιμενικο; Όσο χρονο κ ασκηση κ αν υποσχεται οτι θα αφιερωνει στο σκυλι... θα ηθελα να ακουσω τη γνωμη σας, και ελπιζω και στη συμμετοχη εκτροφεων που οσο να'ναι διαθετουν μια καποια εμπειρια..
ποσα τμ ειναι αρκετα και για ποιες ρατσες; αν θελετε, παραδειγματα θα βοηθουσαν πολυ την κουβεντα νομιζω...

Για μενα παντως, πολλα σκυλια -οπως αυτα που ανεφερα αλλα και πολλα αλλα λιγοτερο.. ενεργητικα- δεν προοριζονται για τετοια μεγεθη σπιτιων. Καλως ή κακως οι περισσοτεροι ζουμε σε αστικα περιβαλλοντα οπου οι χωροι ειναι περιορισμενοι, το ιδιο και οι διεξοδοι για ασκηση, το οποιο ειναι εξισου σημαντικο: αλλο να εχεις απεναντι το δασος, και αλλο την.. Ομονοια). Ετσι νομιζω πως λογικα πρεπει να περιοριζουμε καποιες.. "ορεξεις" μας οταν δεν ειναι συμβατες με τον τροπο ζωης μας. Δεν θα μπορουσα προσωπικα να με φανταστω να ειχα τετοιο σκυλο σε σπιτι στο οποιο... το ζωντανο δεν θα μπορουσε ουτε να... στριψει.

Ευχαριστω που με ανεχτηκατε :D και περιμενω τις αποψεις σας.
 


ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Το bc χωρίς ένα ιδιοκτήτη που ασχολείται μαζί του όσο πρέπει, δεν θα μπορούσε να ζήσει ούτε σε μέγαρο. Αν ο ιδιοκτήτης γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες του σκύλου που αγοράζει και είναι διατεθειμένος να προσφέρει στο ζώο του ότι χρειάζεται για να είναι ευτυχισμένο, τα τετραγωνικά δεν έχουν καμία σημασία.

Το bc, μια που αναφέρθηκε, μπορεί κάλλιστα να μείνει και σε γκαρσονιέρα αν ασκείται όσο πρέπει πνευματικά και σωματικά και εκτονώνει τα τεραστία αποθέματα ενέργειας που διαθέτει: Μεγάλες βόλτες, τρέξιμο, παιχνίδι με φρίσμπι και μπαλάκι, κυνηγητό, κρυφτό, agility και επιστροφή στην γκαρσονιέρα μόνο για ύπνο! :D

Με λίγα λόγια, οι συμβουλές που δίνουμε στους μελλοντικούς ιδιοκτήτες σχετικά με την υπεύθυνη ιδιοκτησία είναι πέρα για πέρα σωστές: Σωστή ενημέρωση για τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε φυλής, υπεύθυνη αγορά, απεριόριστος χρόνος, φροντίδα και αγάπη για το σκύλο τους και όχι απαραίτητα πολλά τετραγωνικά. Όσα τετραγωνικά και να έχει ο σκύλος εξάλλου, πάντα θα είναι κολλημένος στα πόδια του ιδιοκτήτη του. ;):)
 


Chloe

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2006
8.324
30
42
Αθήνα
prigipissa-straydog.blogspot.com
Θα προτεινατε σε καποιον που μενει σε σπιτι 50τμ χωρις κηπο ενα border collie ή ενα husky ή ακομα και εναν γερμανικο ποιμενικο;
Ίσως όχι... ειλικρινά. Αν ήθελε πραγματικά μόνο κάποια απ' αυτές τις φυλές θα τον συμβούλευα να εκτονώνει το σκύλο σωματικά και πνευματικά όσο μπορεί.
ποσα τμ ειναι αρκετα και για ποιες ρατσες; αν θελετε, παραδειγματα θα βοηθουσαν πολυ την κουβεντα νομιζω...
Παραδείγματα:
Ένας Αγίου Βερνάρδου ή ακόμα και Μ. Δανός θα μπορούσε να προσαρμοστεί σε μια ζωή σε μικρό διαμέρισμα με την κατάλληλη εκτόνωση.
Ένα κανίς σίγουρα... Ακόμα και standard.
Ένα λαμπραντόρ πολύ καλά.
Ένα (χμ) σαλούκι? Δεν νομίζω...

Ετσι νομιζω πως λογικα πρεπει να περιοριζουμε καποιες.. "ορεξεις" μας οταν δεν ειναι συμβατες με τον τροπο ζωης μας.
Γκρένενταλ δεν ονειρεύεσαι αν δεν κάνω λάθος? Κι εγώ :D
Προσωπικά όμως, θα αποφάσιζα να το αποκτήσω αν είχα σπίτι με κήπο.

Αν και αυτό που είπε η Rottie...
Όσα τετραγωνικά και να έχει ο σκύλος εξάλλου, πάντα θα είναι κολλημένος στα πόδια του ιδιοκτήτη του.
...είναι το σωστότερο απ' όλα.
 


Billy

Well-Known Member
9 Οκτωβρίου 2008
230
2
Έχω ζήσει σε 65τμ, διαμέρισμα με 1 μολοσσό, 1 Bandog (ενήλικα) αρκετό διάστημα. Είχα όμως δυνατότητα να τα παίρνω παντού μαζί μου, όπου πάω. Εκτός από αυτό πηγαίναμε και κάθε πρωι και βράδυ στο πάρκο για τρέξιμο.
Ήταν τόσο γεμάτη η μέρα των σκυλιών που όταν πλέον επιστρέφαμε σπίτι ήταν πολύ ήρεμα και το μόνο που θέλαν ήταν να κοιμηθούν.
 


denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Oντως δεν εχουν καμία σχέση τα τετραγωνικά του σπιτιού.
Ας μας πεί κάποιος που έχει πχ διόροφο σπίτι, πότε ο σκύλος ήταν σε άλλο όροφο μόνος του για πολύ ωρα ... ? σχεδόν ποτέ, σε όλη την ζωή του, ένας σκύλος δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί πέραν των 20 τετραγωνικών χώρο ... ο χώρος αυτός είναι ο χώρος που εμείς κινούμαστε κάθε στιγμή ...

Αν εχουμε έναν μεγάλο κήπο (που να μην μας νοιαζει και να είναι και λίγο αχούρι) μπορεί να βολέψει και να βοηθήσει στην καλύτερη ποιότητα ζωής του σκύλου, τις στιγμές που δεν θέλουμε να είμαστε μαζί του. Αυτές πρέπει να παραμένουν λίγες, και τα διαστήματα απομόνωσης του σκύλου μικρά, μιας και πολύ συχνά ένας μεγάλος κήπος είναι ακριβώς η πηγή δυστυχίας και όχι ευτυχίας του σκύλου μας, λειτουργεί αντίθετα, μας εφησυχάζει και ο σκύλος καταλήγει χωρίς βόλτα, μόνος του (να καταστρέφει) τον κήπο 22 ώρες την ημερα ...

κατά τα άλλα ... έχω ζήσει με 7 rott σε διαμέρισμα οπότε σην πράξη μάλλον δεν πιάνομαι ... παρά από ελάχιστους ... :p :p :p
 


Tricky

Well-Known Member
20 Ιουλίου 2008
2.014
294
Εγω πιστευω πως ο κηπος βοηθαει περισσοτερο τον ιδιοκτητη και λιγοτερο το σκυλο ...πχ στην τουαλετα ειδικα τις μερες των ακραιων καιρικων συνθηκων.

Εγω βγαζω βολτα τον δικο μου αλλα δεν εχω λογο να μην τον αφηνω να ''τα κανει'' στον κηπο ...Καθε 3-4 ωρες του ανοιγω την πορτα και βγαινει εξω , κανει τη βολτα του και ξαναγυρναει ...αν ημουν σε διαμερισμα , θα ηθελα λουρια/ασανσερ/σκαλια , θα επρεπε να ντυθω κλπ

Επισης ο κηπος βοηθαει στο παιχνιδι ...ενας φιλος πχ φερνει το boxer του σπιτι και παιζουν με τον δικο μου χωρις λουρια και περιορισμους.

Κατα τα αλλα , ο σκυλος θελει να ειναι οπου ειμαι εγω
 


silk

Well-Known Member
9 Οκτωβρίου 2008
440
3
41
Kinetta
προσωπικά με νοιάζει που δεν έχω πολλούς γειτόνους...

δεν θα μπορούσα αλλού να βγάζω βόλτα τον σκύλο με τις πιτζάμες και αθλητικά....
η με το που ξυπνάω με το μαλλί Lion King...
 


kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
και εγώ θεωρώ ότι τα τετραγωνικά δεν έχουν καμια σημασία αν το σκυλί ασκείται επαρκώς για να εκτονώνεται..

Aπό εκεί και πέρα ,ναι σίγουρα ανάλογα με την ράτσα σε κάποια είναι περισσότερο αρνητικό από κάποια άλλη..
Oπως π.χ το μποπτειλ που παρα το μέγεθος του ζει με τον ιδιοκτητη του και σε γκαρσονιέρα μιας και είναι πολύ προσκολλημένο πάνω του..
θεωρώ π.χ ότι ένα μποπτειλ παρα το μέγεθος του μπορεί να θέλει και λιγότερο χώρο από ένα π.χ westie ,μιας και το westie παρότι μικρό, είναι σκυλί που έχει ανάγκη να τρέχει και να παίζει..
Παρόλα αυτά αν ήταν να επιλέξω ενός μοντέλου που θα είχε ένα τεράστιο κήπο και ένα αδιάφορο ιδιοκτητη κοιμίζοντας έξω με την δικαιολογία ότι δεν είναι για σπίτι αλλα για κήπο ..
Προτιμώ 1000 φορες ένα μικρό σπίτι με έναν ιδιοκτητη που έχει επίγνωση της ράτσας που έχει και κάνει τα πάντα στο να είναι καλύτερα το σκυλί του..,από το να το πηγαίνει βόλτες σε βουνά ,μέχρι το να αράζουν όλη μέρα στον καναπέ ,γιατί και των δυο η ιδιοσυγκρασία π.χ ενός αγγλικού μπουλτογκ και ενός τεμπέλη είναι απλά αδερφές ψυχές..:):)

Αρα δεν ειναι για εμενα τα τετραγωνικα σε πρωτη μοιρα οσον αφορα αυτο το θεμα..:)
 


Tricky

Well-Known Member
20 Ιουλίου 2008
2.014
294
...μέχρι το να αράζουν όλη μέρα στον καναπέ ,γιατί και των δυο η ιδιοσυγκρασία π.χ ενός αγγλικού μπουλτογκ και ενός τεμπέλη είναι απλά αδερφές ψυχές..:):)
true , true :):D
 


orbital

Well-Known Member
9 Αυγούστου 2008
72
0
με καλυψατε σε γενικες γραμμες, μονο μερικες μικρες αποριες/ενστασεις και σχολια:

Το bc χωρίς ένα ιδιοκτήτη που ασχολείται μαζί του όσο πρέπει, δεν θα μπορούσε να ζήσει ούτε σε μέγαρο.
Συμφωνοι 1000%, σε καμια περιπτωση δεν θα τολμουσα να υποβαθμισω τη σημασια της σχεσης του ιδιοκτητη με τον σκυλο του...

Το bc, μια που αναφέρθηκε, μπορεί κάλλιστα να μείνει και σε γκαρσονιέρα αν ασκείται όσο πρέπει πνευματικά και σωματικά και εκτονώνει τα τεραστία αποθέματα ενέργειας που διαθέτει: Μεγάλες βόλτες, τρέξιμο, παιχνίδι με φρίσμπι και μπαλάκι, κυνηγητό, κρυφτό, agility και επιστροφή στην γκαρσονιέρα μόνο για ύπνο! :D
Rottie, εχω παρατηρησει, τουλαχιστον απ'τους δικους μου γνωστους, πως οσοι μενουν σε γκαρσονιερα, μενουν για εναν πολυ καλο λογο: αλλος ειναι φοιτητης, αλλος χαμηλομισθος (εννοω για ελληνικα δεδομενα χαμηλομισθος, γιατι για τα δεδομενα του δυτικου κοσμου, η συντριπτικη πλειοψηφια των ελληνων ειμαστε τετοιοι), αλλος μενει στο κεντρο της Αθηνας κοκ. Συμφωνα λοιπον με ο,τι εχω παρατηρησει εγω, η συντριπτικη πλειοψηφια αυτων δεν διαθετει ουτε το χρονο για ολα αυτα σε καθημερινη βαση, αλλα ουτε η περιοχη θα τον βοηθουσε να εξασκησει επαρκως ενα σκυλι οπως το bc. Και τι αλλαζει τελικα στα μεγαλα σπιτια θα πεις, αφου αυτα ισχυουν πανω κατω για τους περισσοτερους των αθηναιων; Οχι και τοσα πολλα ειναι η αληθεια. Αλλαζει ομως κατι πολλες φορες: τα περισσοτερα τμ, μπορει να φιλοξενουν περισσοτερα ατομα. Και οπως και να το κανουμε, αλλο να ασχολειται με ενα χασκυ ενα ατομο σε ενα χωρο 45 τμ, και αλλο μια οικογενεια σε ενα χωρο 100 τμ.....
Προφανως δεν εννοω σε καμια περιπτωση οτι το παιχνιδι μεσα στο σπιτι μπορει να αντικαταστησει το παιχνιδι εξω. Απλως κακα τα ψεματα, ειναι δυσκολο για το 99,99% ημων να διαθεσει πανω απο 1-1μιση ωρα ημερησιως για βολτα και παιχνιδι εξω.. ετσι το παιχνιδι....εντος λειτουργει ως συμπληρωμα..

Γκρένενταλ δεν ονειρεύεσαι αν δεν κάνω λάθος? Κι εγώ :D
Προσωπικά όμως, θα αποφάσιζα να το αποκτήσω αν είχα σπίτι με κήπο.

Δεν κανεις λαθος, αλλα δεν θα το τολμουσα...
δυστυχως, στην παρουσα φαση, ειμαι πολυ λιγος για ενα τετοιο σκυλι οχι ελλειψει χωρου αλλα ελλειψει χρονου :(


κατά τα άλλα ... έχω ζήσει με 7 rott σε διαμέρισμα οπότε σην πράξη μάλλον δεν πιάνομαι ... παρά από ελάχιστους ... :p :p :p
θα ηθελα να το δω αυτο :p
φωτογραφιες υπαρχουν; :p:p
αρα, με λιγα λογια, σαν εκτροφεας δεν θα ρωτησεις τον υποψηφιο ιδιοκτητη για το μεγεθος του σπιτιου του και δεν θα σε απασχολησει αν εχει αυλη/κηπο. :)
 


Chloe

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2006
8.324
30
42
Αθήνα
prigipissa-straydog.blogspot.com
Απλως κακα τα ψεματα, ειναι δυσκολο για το 99,99% ημων να διαθεσει πανω απο 1-1μιση ωρα ημερησιως για βολτα και παιχνιδι εξω.. ετσι το παιχνιδι....εντος λειτουργει ως συμπληρωμα..
Σε περίπτωση που κάποιος ζει μόνος ναι... Ωστόσο ένα ζευγάρι ή μια οικογένεια με όλα τα μέλη διατεθειμένα να ασχοληθούν ουσιαστικά με το σκύλο καλύπτουν μια χαρά τις ανάγκες του σε οποιονδήποτε χώρο.
Εγώ και μόνη μου ένα διωράκι του το αφιερώνω (αν και αυτό σημαίνει ότι αργώ συνήθως να έρθω στη δουλειά) και ευτυχώς ασχολούνται με τις βόλτες του και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας...
Η επιφύλαξή μου αφορά στους μεγαλόσωμους ενεργητικούς σκύλους και στους... δρομείς. Ίσως όχι απαραίτητο, αλλά σίγουρα είναι καλό να υπάρχει ένας κήπος για την εκτόνωσή τους.
 


ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Rottie, εχω παρατηρησει, τουλαχιστον απ'τους δικους μου γνωστους, πως οσοι μενουν σε γκαρσονιερα, μενουν για εναν πολυ καλο λογο: αλλος ειναι φοιτητης, αλλος χαμηλομισθος (εννοω για ελληνικα δεδομενα χαμηλομισθος, γιατι για τα δεδομενα του δυτικου κοσμου, η συντριπτικη πλειοψηφια των ελληνων ειμαστε τετοιοι), αλλος μενει στο κεντρο της Αθηνας κοκ. Συμφωνα λοιπον με ο,τι εχω παρατηρησει εγω, η συντριπτικη πλειοψηφια αυτων δεν διαθετει ουτε το χρονο για ολα αυτα σε καθημερινη βαση, αλλα ουτε η περιοχη θα τον βοηθουσε να εξασκησει επαρκως ενα σκυλι οπως το bc.
Καλώς ή κακώς orbital, δεν μπορούμε να έχουμε και «το σκύλο χορτάτο και την πίτα ολόκληρη».
Εάν κάποιος πάρει σκύλο θα πρέπει να είναι αποφασισμένος να κάνει θυσίες διότι σε διαφορετική περίπτωση δεν θα έχει ομαλή συμβίωση με το σκύλο του. Αν κάποιος, για παράδειγμα, είναι χαμηλόμισθος, δεν έχει χώρο και χρόνο, κακώς θα πάρει όχι μόνο bc, αλλά οποιοδήποτε σκύλο (ή αν πάρει, σε λίγο καιρό η αγγελία του σκύλου θα φιγουράρει στα «χαρίζεται» ή στα «πωλείται» της ΧΕ).

Γι’ αυτό πάντα τονίζουμε: Σωστή ενημέρωση για τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε φυλής, υπεύθυνη αγορά, απεριόριστος χρόνος, φροντίδα και αγάπη για το σκύλο. Σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξουν προβλήματα.

:)
 


denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
αρα, με λιγα λογια, σαν εκτροφεας δεν θα ρωτησεις τον υποψηφιο ιδιοκτητη για το μεγεθος του σπιτιου του και δεν θα σε απασχολησει αν εχει αυλη/κηπο. :)
Οχι ... ΕΙΔΙΚΑ τους κήπους και τα στρέμματα τους φοβάμαι ΠΑΡΑ πολύ ... ;)
Δεν έχω ρωτήσει ποτέ κάτι τέτοιο, και να σου πώ την αλήθεια αν αναφερθεί κανένα ... ιδιωτικό γήπεδο ποδοσφαίρου :D από την πρωτη επικοινωνία ... μαγκώνομαι πολύ ...