Προληπτικές εξετάσεις σκύλου;

Staffordshire

Well-Known Member
19 Δεκεμβρίου 2011
350
3
Διαβάζωντας ποστ σε θέματα υγεία σκύλων είδα ποστ χρηστών και ιδιαίτερα του χρήστη mareco ότι χρειάζεται να κάνουμε 2 φορές τον χρόνο προληπτικές εξετάσεις;

Η ερώτηση μου, πότε να κάνω και ποιές εξετάσεις ακριβώς;

takisft

Well-Known Member
24 Ιουνίου 2011
4.817
5.038
Αθήνα
Θα είμαι λίγο υπερβολικός, αλλά όποιος καεί με τον χυλό, φυσάει και το γιαούρτι....

Οι 2 φορές θα μπορούσαν να γίνουν 3 ή 4, ανάλογα με την οικονομική μας δυνατότητα.

1. Απλές εξετάσεις αίματος
2. Βιοχημικές εξετάσεις (τιμές για νεφρά και συκώτι),
3. Εξετάσεις για αντισώματα παρασίτων (ερλίχεια, καλά-αζαρ, πιροπλάσμωση)

Να πω και κάτι άλλο που κατά τη γνώμη μου είναι πολύ σημαντικό και το άκουσα για πρώτη φορά από τον εκτροφέα μας

Αν δεις το σκυλί σου να μην τρώει (όπως συνήθιζε να κάνει), τότε να ανησυχήσεις.....

Last edited:

Lovey the Lab

Well-Known Member
21 Απριλίου 2011
2.175
200
Πάντως -για να κανω και λιγο τον συνηγορο του διαβολου, φιλε Τακη- κι εμενα μια περιοδο δεν ετρωγε και δεν ειχε τιποτα (εκτος απο τον κλασικό κάλο στον εγκεφαλο...). :)

Θελω να πω, ειναι κι αυτα με τις ωρες τους.

takisft

Well-Known Member
24 Ιουνίου 2011
4.817
5.038
Αθήνα
Πάνο μου, να σου μιλήσω λίγο επαγγελματικά, κάνοντας χιούμορ..
Σε ένα δείγμα 2 Lab που δεν έτρωγαν, αποδείχτηκε στο τέλος ότι το ένα είχε σοβαρότατο πρόβλημα.
50% δεν είναι και λίγο ποσοστό.:p
Τέλος πάντων, το ξέρω ότι μιλάω υποκειμενικά αυτόν τον καιρό για τέτοιου είδους θέματα, αλλά αν επιμένει στην άρνηση τροφής, μια εξετασούλα αίματος θα καθησυχάσει και τους φύσει ανήσυχους τύπους σαν εμένα...:):)

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.876
8.090
Εξαρτάται τι λέμε δεν τρώει. Τρώει ανόρεχτα την ξηρά και οτιδήποτε άλλο το χλαπακιάζει; Δεν τρώει τίποτα. Είναι ένας σκύλος γενικά λιγόφαγος; Είναι σαν τον Έλβις που ότι βρει μπροστά του πρώτα το καταπίνει και μετά ρωταει; Συνήθως το ότι δεν τρώει πάντα πρέπει να μας ανησυχεί.

katerina k.

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2009
6.204
13
Κηφισιά
Αν ο σκύλος δεν φάει μια μέρα δεν είναι ανησυχητικό, αν επιμένει και συνεχίζει τότε ναι, θέλει ψάξιμο.

Βέβαια, μαζί με την άρνηση τροφής πρέπει να κοιτάξουμε και την συμπεριφορά που έχει ο σκύλος...απώλεια διάθεσης κλπ.
Προσωπικά θεωρώ ότι εξετάσεις αίματος 2 φορές τον χρόνο προληπτικά είναι μια χαρά, εφόσον βέβαια ο σκύλος δεν παρουσιάζει κάποια συμπτώματα. Ένας άλλος παράγοντας είναι και που μένει ο σκύλος. Σε διαμέρισμα, κήπο, περιοχές με αυξημενη υγρασία κλπ.

LaCat

Well-Known Member
3 Ιουλίου 2013
861
923
Να ρωτήσω ποιες εξετάσεις συγκεκριμένα :) ποιές είναι, πως τις λένε) κάνετε από την ευρύτερη κατηγορία γενικές και βιοχημικές;

Για παράδειγα εμείς το Νοέμβριο είχαμε κάνει (αντιγράφω από τα αποτελέσματα):
αιματοκρίτη, αιμοσφαιρίνη, αριθμό λευκών, αριθμό αιμοπεταλίων, ουδετερόφιλα, λεμφοκύτταρα, μεγ. μονοπύρηνα, εωσινόφυλλα
και από βιοχημικές: λευκωματίνες, BUN, κρεατινίνη, γλυκόζη (από το αποτέλεσμα μάλλον εννοεί το σάκχαρο και όχι τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη), ALP, ALT, λιπάση.
Από αυτές ποιες είναι κατά τη γνώμη σας σημαντικές και ποιες πρέπει να προσθέσουμε.

Με τους γιατρούς δε βγάζω άκρη. Καλός κτηνίατρος μου είπε ότι μέχρι τα πέντε εφόσον η κλινική εικόνα του ζώου είναι καλή και δε δημιουργεί υποψίες δε χρειάζονται εξετάσεις. Το αναφέρω γιατί θα πάω και θα πω θέλω αυτήν και εκείνη.

Το τελευταίο διάστημα ξεκίνησα να ταΐζω ωμά και θέλω να κάνω ένα τσεκάρισμα -οπότε θα προσθέσω πχ ασβέστιο, φώσφορο. Τι άλλο;

aouimbae

Well-Known Member
7 Μαϊου 2011
1.753
26
Στη μικρη κανω μονο καλαζαρ ερλιχεια. Ο γιατρος ειναι κατηγορηματικος οτι δε χρειαζονται αλλες, μονο τωρα με τη σειρωση καναμε. Στον μεγαλο που τωρα ειναι 9χρ κανουμε κ βιοχημικες ουρια κρεατινινη κλπ

Sent from my iPad using Tapatalk HD

LaCat

Well-Known Member
3 Ιουλίου 2013
861
923
Επειδή θέλω να κάνω ένα γενικό τσεκ απ ακριβώς το "κλπ" ποιό είναι;

takisft

Well-Known Member
24 Ιουνίου 2011
4.817
5.038
Αθήνα
Επειδή θέλω να κάνω ένα γενικό τσεκ απ ακριβώς το "κλπ" ποιό είναι;
Ξεκίνα με αυτές τις βασικές και μακάρι να μη χρειαστείς περισσότερες... :)

Τις γράφω στα Αγγλικά γιατί μου είναι ευκολότερο αυτή τη στιγμή να κάνω copy & paste

. Albumin
. Potassium
. Creatinine
. Urea
. Total protein
. SGOT/AST
. SGPT/ALT
. Iron
. TIBC
. Alkaline phosphatase
. Phosphorus

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.978
20.416
Γενική αίματος και βιοχημικές. Αντε και μία γενική ούρων :)

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.978
20.416
Γενικώς...πιο εύκολα απ'ότι σε θηλυκό. Μπορείς όμως [για γενική, όχι καλλιέργεια] και με κυστοκέντηση.

LaCat

Well-Known Member
3 Ιουλίου 2013
861
923
Γενική αίματος και βιοχημικές. Αντε και μία γενική ούρων :)
Μα αυτό ρωτούσα. Στην κατηγορία γενική αίματος και βιοχημικές εμπεριέχονται πολλές. Από αυτές όλες ή κάποιες;

Ξεκίνα με αυτές τις βασικές και μακάρι να μη χρειαστείς περισσότερες... :)
Ευχαριστώ! :)
Ακριβώς θέλω να κάνω τις βασικές, έστω και καμία εκ περισσού, για να έχω μια καλή εικόνα.

Αύριο θα πάμε και πιστεύω ότι πράγματι δε θα χρειαστεί κάτι παραπάνω.

Τελικά... σχεδόν όσο χρήσιμες είναι οι εξετάσεις για τη υγεία του σκύλου είναι και για τη δική μας (ψυχική) υγεία!

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.978
20.416
Εγώ δεν έχω επιλέξει ποτέ, τι θα μπει στις γενικές ή τι στις βιοχημικές. Η "εντολή" είναι γενικές/βιοχημικές.

LaCat

Well-Known Member
3 Ιουλίου 2013
861
923
Εγώ δεν έχω επιλέξει ποτέ, τι θα μπει στις γενικές ή τι στις βιοχημικές. Η "εντολή" είναι γενικές/βιοχημικές.
Επειδή συμβαίνει αυτό:
Με τους γιατρούς δε βγάζω άκρη. Καλός κτηνίατρος μου είπε ότι μέχρι τα πέντε εφόσον η κλινική εικόνα του ζώου είναι καλή και δε δημιουργεί υποψίες δε χρειάζονται εξετάσεις. Το αναφέρω γιατί θα πάω και θα πω θέλω αυτήν και εκείνη
και είναι λες και τους παρακαλάω για εξετάσεις, έχω σκοπο να πάω στο pasteur και όχι στον κτηνίατρο οπότε θέλω να ξέρω τι να ζητήσω.

[για γενική, όχι καλλιέργεια] και με κυστοκέντηση.
Γιατί δεν κάνουν όλη τη διαδρομή; :D
Και εντάξει η οξόνη, οι τιμές του σακχάρου κλπ δεν επηρεάζονται αλλά είναι ασφαλή τα αποτελέσματα και για τα πυοσφαίρια (ας πούμε τα "μικρόβια", τους κακούς μικροοργανισμούς) ή την παρουσία ερυθρών αιμοσφαιρίων (αίμα); Αφού δε μπορεί να καλλιεργήσεις ("εξατομικεύσεις", αν το λέω καλά) το μικρόβιο μήπως ακόμα δε το βλέπεις και καθόλου;

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.978
20.416
LaCat, δεν λέμε το ίδιο.

Αλλο να σου πει ο γιατρός, δεν χρειάζονται εξετάσεις [και ο δικός μου το λέει ενίοτε] και άλλο να σε βάλει να επιλέξεις τι ακριβώς θέλεις από μία γενική ή από τις βιοχημικές. Αυτό, δεν μπορεί να παίζει. Από που κι ως που, ο κάθε εσύ, έχει τις γνώσεις να "απαιτήσει" συγκεκριμένες μετρήσεις.

Τώρα, τα σχετικά με τα ούρα που λες, δεν το πολυκατάλαβα. Οταν υπάρχει μικρόβιο, για το οποίο πρέπει να κάνεις την καλλιέργεια, υπάρχουν και άλλες ενδείξεις. Αιματουρία, πολυουρία [σε συνδιασμό ίσως και με πολυδιψία], αδύναμη ούρηση, πόνος κατά την ούρηση, ευρήματα στην γενική και άλλα ίσως, που δεν τα ξέρω.

Αν η γενική αίματος ή ούρων, δείξει κάτι, εννοείται ότι ακολουθούν εξειδικευμένες εξετάσεις.

Ο γιατρός, συνεκτιμά και την κλινική εικόνα του ζώου και το ιστορικό του και τυχόν συμπτώματα, από την μεταξύ σας συζήτηση, για να έχει πλήρη εικόνα.

Giannis_Rottie

Well-Known Member
2 Ιουλίου 2013
1.207
1.243
Brakhami,Athens,Greece
Να πουε κι εμεις????? Εμεας περσυ που μα ς τσιμπησε τσιμπουρι στην εξοχη....ειχαμε περιορισμενη ορεξη για βολτα και την τροφη την τρωγαμε...με το ζορι και πληρως ανορεχτα.....αυτο για 2μερσ...την τριτη μερα πηγαμε Κτηνιατρο και μας βρηκε το προβλημα και την λυση!

Τωρα οσο αφορα εξετασεις καλο ειναι να κανουμε μια γενικη αιματος,τιτλο καλαζαρ,τιτλο ερλιχιας και βιοχημικες...... και παντα ...παντα ομως μετα το τελος του καλοκαιριου.....Αρχες οκτωβρη που κοβει η σκνιπα...τοτε συνισταται ο παραπανω ελεγχος! (Αν κανω λαθος διορθωστε με...αλλα εμεις ετσι κανουμε 2 χρονια τωρα)!

LaCat

Well-Known Member
3 Ιουλίου 2013
861
923
Ελπίζω να γίνω κατανοητή:

Αλλο να σου πει ο γιατρός, δεν χρειάζονται εξετάσεις [και ο δικός μου το λέει ενίοτε]
Εμένα το λέει πάντα και για όλες -και για λεϊσμανίωση. Αρκούνται στην καλή κλινική εικόνα. Και δεν έχω ρωτήσει μόνο ένα.

και άλλο να σε βάλει να επιλέξεις τι ακριβώς θέλεις από μία γενική ή από τις βιοχημικές. Αυτό, δεν μπορεί να παίζει. Αν η γενική αίματος ή ούρων, δείξει κάτι, εννοείται ότι ακολουθούν εξειδικευμένες εξετάσεις.
Δε ρωτάω για εξειδικευμένους δείκτες αλλά ποιες είναι αυτές οι εξετάσεις που αποτελούν ένα πλήρη γενικό έλεγχο ενός σκύλου;
Αυτό το στάνταρ που, όπως λες, "δεν παίζει" σε ένα υγιή σκύλο για προληπτικους λόγους ποιες εξετάσεις το αποτελούν;

Ποιες απο αυτές οι εξετάσεις που είναι οι “δείκτες”;
Όταν λέμε εξετάσεις για νεφρά και συκώτι ποιες εννοούμε;
Να αρκεστώ σε ότι ισχύει για τους ανθρώπους ή για τους σκύλους χρειάζεται και κάποια άλλη παράμετρος;

Θα εκτιμούσα να ξέρω τι κάνει η FrencieFan ή η Vrmode σε έναν τακτικό τους έλεγχο (πλην των ειδικών τιμών για τυχόν συγκεκριμένα θέματα υγείας).

Η απάντηση που ανέμενα ήταν όπως αυτή μου έδωσε ο takisft (post #11).

Ο γιατρός, συνεκτιμά και την κλινική εικόνα του ζώου και το ιστορικό του και τυχόν συμπτώματα, από την μεταξύ σας συζήτηση, για να έχει πλήρη εικόνα.
Δε θέλω να περάσω ότι πέρασε ο Harryf3 με τη Ζήνα του.

Τώρα, τα σχετικά με τα ούρα που λες, δεν το πολυκατάλαβα. Οταν υπάρχει μικρόβιο, για το οποίο πρέπει να κάνεις την καλλιέργεια, υπάρχουν και άλλες ενδείξεις. Αιματουρία, πολυουρία [σε συνδιασμό ίσως και με πολυδιψία], αδύναμη ούρηση, πόνος κατά την ούρηση, ευρήματα στην γενική και άλλα ίσως, που δεν τα ξέρω.
Δεν έχει σημασία. Και εγώ δεν το κατέχω το θέμα οπότε πιθανό αυτό που λέω να μην ισχύει.:)