Πρόβλημα συμπεριφοράς με Μαλτεζ


makaros

New Member
9 Μαϊου 2020
2
1
31
Καλησπέρα σας,

Το ποστ απευθύνεται σε όλους αλλά ειδικά σε ιδιοκτήτες σκύλων μαλτεζ.

Εχω 2 σκυλάκια, ένα μαλτεζ 7 χρονων και ένα Westie 5 χρονων. Θηλυκά και τα 2.

Με το westie όλα τέλεια. Ανεξάρτητο καλό και υπάκουο.

Με το μαλτεζ έχουμε την εντύπωση ότι έχει άγχος αποχωρισμού αλλά όχι με τον κλασικό ορισμό.

Για παράδειγμα όταν πάω στη δουλειά κλείνοντας την πόρτα δεν γαβγίζει ούτε κάνει ζημιές στο σπίτι. Ωστόσο, αν πάμε βόλτα και κάτσω σε ένα παγκάκι θα αρχίσει να γαβγίζει αν δεν το αφήσω να ανεβεί στα πόδια μου.

Το ίδιο γίνεται και μέσα στο αυτοκίνητο. Το γάβγισμα πάει σύννεφο και πιστεύω ότι υπερενθουσιάζεται (λαχάνιασμα αμέσως, σάλια, γάβγισμα).

Άλλο περιστατικό ήταν σε ταξίδι με αεροπλάνο όπου έσκαψε τόσο πολύ το κλουβάκι (πάνινο) ώσπου το έσκισε και βρήκε εν ώρα πτήσης. Πριν την επιβίβαση της είχα δώσει ένα ηρεμιστικό (calmivet) αλλά δεν είδα καμία διαφορά. Άγχος, σκάψιμο στο κλουβάκι και γάβγισμα

Με βάση όλα τα παραπάνω κάποιος θα το έλεγε μαμόθρεφτο.

Τι μπορώ να κάνω για να βελτιώσω τη συμπεριφορά της;
 

Attachments



mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.633
19.860
Συνήθεια ηλικίας 7 ετών, δύσκολο να διορθωθεί, αλλά σίγουρα αξίζει προσπάθειας.
Όταν κάθεστε στο παγκάκι και χαλάει κόσμο, έχεις δοκιμάσει να την διορθώσεις και δεν ανταποκρίνεται; Δοκίμασε. Ένα τακ στον οδηγό της, όταν αρχίζει σαματά. Εννοείται δεν την παίρνεις ποτέ αγκαλιά. Και λιχουδίτσα όταν μείνει ήσυχη. Θα σου έλεγα βέβαια, ότι η βόλτα του σκύλου, δεν είναι για να καθόμαστε στα παγκάκια. Αλλά για εκπαιδευτικούς λόγους, το ξεπερνάω.

Στο αμάξι και όπου αλλού χρειαστεί, boxάκι πλαστικό. Που όσο και να ξυστεί, δεν ανοίγει. Και αν αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό, να το κουκουλώνεις. Να μην βλέπει γύρω της.

Και βλέποντας και κάνοντας.
 


Tony91

Well-Known Member
9 Μαϊου 2019
95
88
32
Αθήνα
Δε νομίζω πως είναι άγχος αποχωρισμού.
Μίλα με κάποιον εκπαιδευτή, μήπως μπορέσει να σε βοηθήσει στο θέμα «όρια και κανόνες». Θέλει δουλειά γιατί πρέπει να αλλάξεις συνήθειες 7 χρόνων :confused::confused:
 
  • Like
Reactions: makaros


makaros

New Member
9 Μαϊου 2020
2
1
31
Ευχαριστω για τις απαντήσεις και ιδέες.

Σχετικά με το «παγκάκι την ώρα της βόλτας» προφανώς ο λόγος που σταματώ και καθομαι σε παγκάκια, είναι για να δω αντίδραση και να προσπαθήσω να αλλάξω τη λάθος συμπεριφορά.

Θα δοκιμάσω το πλαστικό μποξ στο αμάξι και σχετικά με την γενική συμπεριφορά εκτός σπιτιού (γιατί στο σπίτι ειναι μια χαρα απλά της επιτρέπουμε να ανεβαινει στον καναπέ και δεν κάνει τίποτα, απλά κοιμάται όπου θέλει) Θα δοκιμάσω την επιβράβευση όταν είναι ήσυχη ή όταν την μαλώνω και σταματάει τη λάθος συμπεριφορά κατά τη διάρκεια της βόλτας
 
  • Like
Reactions: mareco


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.103
Μηνύματα
895.601
Μέλη
19.914
Νεότερο μέλος
nicksugar3