Ναι συμφωνώ ότι αυτές πρέπει να είναι οι κινήσεις του,σε προτροπή του αφεντικού του.Μόνο που δεν θα το ονομάσω αντίδραση, αλλά αποτέλεσμα εκπαίδευσης καί κατ' επέκταση εμπιστοσύνης του προς εσένα. Αντίδραση εδώ εννοώ, περισσότερο την ενστικτώδη κίνηση του,κυρίως σε νέες υιοθεσίες,σε περίπτωση οποιασδήποτε "απειλής",από οποιονδήποτε. Οσο δένεται με τον άνθρωπο του,θα πλησιάζει στην δική σου περιγραφή.Αντίδραση είναι επίσης, να αφήσει αμέσως το αντικείμενο του πόθου του υπακούοντας στην εντολή. Να απομακρυνθεί, να σκύψει το κεφάλι στο μάλωμα του ανθρώπου του, να πάει στην θέση του, στην σιγουριά του, να κουνήσει την ουρά του χαρωπά ή και με εκνευρισμό και ένα σωρό άλλα. Αν αυτά εννοείς, λέγοντας "αντίδραση", ναι θα συμφωνήσω. Γιατί σκυλιά, που είναι από την φύση τους "αρνιά=υποτακτικά" δεν θα αντιδράσουν με επίθεση, ακόμη κι αν τα βασανίζεις.
Μαρία δεν θα συμφωνήσω,ότι σκυλιά από την φύση τους ήρεμα,ή με μεγάλο δέσιμο με το αφεντικό τους,δεν μπορεί να έχουν μία ενστικτώδη αρνητική συμπεριφορά,έστω στιγμιαία.Δεν λέμε να σε κυνηγάει να σε δαγκώσει!!
Παλαιότερα είχα ένα μαύρο Βέλγικο Groenendael.Μαζί μου,ναί ήταν αρνί!!Σε μιά βόλτα,κάποιο λυτό σκυλί από το ανεγκέφαλο αφεντικό του,όρμησε άνευ λόγου στο δικό μου. Ο λύκος μου,παρότι δεμένος,με το πρώτο κτύπημα το έριξε κάτω.Εβαλα τα χέρια μου να τον τραβήξω, γιά να μην το σκοτώσει(επικίνδυνο,αλλά είχα εμπιστοσύνη).Σε δευτερόλεπτα,το χέρι μου ήταν στα σαγόνια του καί ευτυχώς πρόλαβα να φωνάξω"ΜΗ" καί με άφησε αμέσως.Δεν έφταιγε ο λύκος μου. Πάνω στην άμυνα του, η κίνηση του ήταν ενστικτώδης. Οχι δεν τον κτύπησα ή τον μάλωσα,τον χάϊδεψα! (Το άλλο σκυλί,έτσι σώθηκε όμως).