Πρότυπο Βελγικού Ποιμενικού (ελληνική μετάφραση)


TARA

Well-Known Member
30 Ιανουαρίου 2009
6.168
2.985
ΑΤΤΙΚΗ
ΒΕΛΓΙΚΟΣ ΠΟΙΜΕΝΙΚΟΣ ΣΚΥΛΟΣ

ΠΡΟΤΥΠΟ FCI No15/19.04.2002/GB

Μετάφραση : Mrs Jeans- Brown, διορθωμένη από τον Dr. R.Pollet
Μετάφραση στα ελληνικά : Παύλος Γύπαρης

ΚΑΤΑΓΩΓΗ : Βέλγιο

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΥ ΙΣΧΥΟΝΤΟΣ ΠΡΟΤΥΠΟΥ : 13.03.2001

ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ : Αρχικά ποιμενικός σκύλος, σήμερα εργασιακός σκύλος (φύλαξη, άμυνα, ιχνηλασία κ.α.) και ένας πολλαπλός υπηρεσιακός σκύλος , όπως επίσης και οικογενειακός σκύλος.

ΚΑΤΑΤΑΞΗ FCI :
Ομάδα 1 Ποιμενικοί και Σκύλοι Βοοειδών (εκτός Ελβετικών Σκύλων Βοοειδών),

Τμήμα 1 Ποιμενικοί
Με εξετάσεις εργασίας
.

ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ : Στο Βέλγιο, στα τέλη του 19ου αιώνα υπήρχαν πολλοί ποιμενικοί σκύλοι, των οποίων ο τύπος ήταν διαφορετικός και τα τριχώματά τους ήταν ανόμοια. Με σκοπό να ομαλοποιήσουν αυτή την κατάσταση , κάποιοι ενθουσιώδεις κυνόφιλοι σχημάτισαν έναν όμιλο υπό την καθοδήγηση του Καθηγητή Α. Reul της Κτηνιατρικής Σχολής του Cureghem , ο οποίος πρέπει να θεωρείται ο πραγματικός πρωτοπόρος και ιδρυτής της φυλής.

Η φυλή επίσημα ιδρύθηκε μεταξύ 1891 και 1897. Την 29 Σεπτεμβρίου 1891 ο Όμιλος του Βελγικού Ποιμενικού Σκύλου ιδρύθηκε στις Βρυξέλλες, και το ίδιο έτος , στις 15 Νοεμβρίου στο Cureghem ο Καθηγητής Reul οργάνωσε μια συγκέντρωση 117 σκύλων, που του επέτρεψε να αξιολογήσει και να επιλέξει τα καλύτερα δείγματα. Στα επόμενα έτη άρχισαν ένα πραγματικό πρόγραμμα επιλογής, εκτελώντας πολύ κλειστή αναπαραγωγή της φυλής, χρησιμοποιώντας λίγους επιβήτορες.

Την 3η Απριλίου 1892 , το πρώτο λεπτομερές πρότυπο είχε ήδη σχηματισθεί από τον όμιλο του Βελγικού Ποιμενικού. Μία μόνο φυλή επιτρεπόταν , με τρεις ποικιλίες τριχώματος. Όμως επειδή ο Βελγικός Ποιμενικός ανήκε μόνο σε απλούς ανθρώπους , η φυλή στερείτο ακόμα τύπου.

Σαν αποτέλεσμα το 1901 οι πρώτοι Βελγικοί Ποιμενικοί ενεγράφησαν στο Βιβλίο Επιβητόρων της Βασιλικής Εταιρείας Σαιντ –Υμπέρ (L.O.S.H.) .

Κατά την διάρκεια των επόμενων ετών, οι πρωτοπόροι μεταξύ των φίλων του Βελγικού Ποιμενικού , αφοσιώθηκαν με μεγάλη αποφασιστικότητα στην προσπάθεια να ενοποιήσουν τον τύπο και να διορθώσουν τα ελαττώματα. Μπορεί να ειπωθεί ότι το 1910 ο τύπος και ο χαρακτήρας του Βελγικού Ποιμενικού είχε σταθεροποιηθεί.

Κατά την διάρκεια της ιστορίας του Βελγικού Ποιμενικού , το ερώτημα για τις διαφορετικές αλλά αποδεκτές ποικιλίες οδήγησε σε πολλές οξύτατες διαφωνίες. Όμως οτιδήποτε αφορούσε την μορφολογία , τον χαρακτήρα και την καταλληλότητα για εργασία , ουδέποτε προκάλεσε οποιαδήποτε διαφωνία.

ΓΕΝΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ : Ο Βελγικός Ποιμενικός είναι ένας μέσων διαστάσεων σκύλος , με αρμονικές αναλογίες, που συνδυάζει κομψότητα και δύναμη , μεσαίου μεγέθους, με στεγνούς μύες, εφαρμοσμένος σε τετράγωνο, αγροτικός, συνηθισμένος στην ανοιχτή ζωή στην ύπαιθρο, φτιαγμένος να αντέχει τις συχνές ατμοσφαιρικές αλλαγές του Βελγικού Κλίματος. Με την αρμονία της διάπλασης του και το ψηλό κράτημα του κεφαλιού του, ο Βελγικός Ποιμενικό , πρέπει να δίνει την εντύπωση της ρωμαλέας κομψότητας που έγινε η κληρονομιά των επιλεγμένων εκπροσώπων αυτής της φυλής εργασίας. Ο Βελγικός Ποιμενικός κρίνεται στην φυσική στάση του, χωρίς φυσική επαφή με τον χειριστή .

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ : Ο Βελγικός Ποιμενικός μπορεί να τοποθετηθεί σε ένα τετράγωνο. Το στήθος κατεβαίνει στο επίπεδο των αγκώνων. Το μήκος του ρύγχους είναι ίσο ή ελαφρά μακρύτερο από το μισό του μήκους του κεφαλιού.

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ /ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ :

O Βελγικός Ποιμενικός είναι άγρυπνος και ενεργητικός σκύλος, ξεσπώντας με ενέργεια και πάντα έτοιμος να βρεθεί σε δράση. Πέραν από την έμφυτη ικανότητά του να φυλάει κοπάδια, επίσης κατέχει την πολύτιμη ικανότητα ως καλύτερος φύλακας σκύλος της ιδιοκτησίας. Χωρίς κανένα δισταγμό γίνεται επίμονος και σφοδρός υπερασπιστής του ιδιοκτήτη του. Κατέχει όλες εκείνες τις αναγκαίες ικανότητες για τον ποιμενικό, φύλακα, αμυντικό και υπηρεσιακό σκύλο. Ο ζωηρός και σε επιφυλακή χαρακτήρας και η έμπιστη φύση του, δεν δείχνουν φόβο ή επιθετικότητα , που πρέπει να φανερώνεται στην στάση του σώματος και την υπερήφανα προσεκτική έκφραση στα σπινθηροβόλα μάτια του.

Όταν κρίνεται αυτή η φυλή, πρέπει να εξετάζεται ο ήρεμος και ο ατρόμητος χαρακτήρας του.
 


TARA

Well-Known Member
30 Ιανουαρίου 2009
6.168
2.985
ΑΤΤΙΚΗ
ΚΕΦΑΛΙ :

Φέρεται ψηλά, μακρύ χωρίς υπερβολή, ευθύγραμμο, καλά λαξευμένο και στεγνό. Κρανίο και ρύγχος είναι σχεδόν ίσα σε μήκος, με μια πολύ μικρή υπεροχή του ρύγχους που δίνει την εντύπωση του τέλειου φινιρίσματος συνολικά του κεφαλιού.

ΚΡΑΝΙΑΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ :

Μέσου πλάτους σε αναλογία με το μήκος του κεφαλιού, με το μέτωπο επίπεδο παρά στρογγυλό, μετωπική αύλακα όχι πολύ τονισμένη, σε προφίλ παράλληλο στη νοητή ευθεία της γραμμής του ρύγχους, η ινιακή προεξοχή λίγο ανεπτυγμένη, οι ράχες των φρυδιών και οι ζυγωματικές καμάρες όχι προεξέχουσες.

* Στοπ : Μέτριο

ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΡΟΣΩΠΟΥ :

* Μύτη : Μαύρη

* Ρύγχος : Μέσου μήκους και καλά λαξευμένο κάτω από τα μάτια, στενεύει προοδευτικά προς τη μύτη, σαν μια επεκτεινόμενη σφήνα, γέφυρα της μύτης ευθεία και παράλληλη στη προέκτασή της κορυφογραμμής του μετώπου, στόμα με καλό άνοιγμα, που σημαίνει ότι όταν το στόμα είναι ανοιχτό τα χείλη τραβιούνται τελείως πίσω, οι σιαγόνες είναι καλά χωρισμένες .

* Χείλη : Λεπτά, σφικτά και με έντονη χρωστική.

* Σιαγώνες/οδοντοστοιχία : Δυνατά, άσπρα δόντια, κανονικά και ισχυρά τοποθετημένα στις πλήρως ανεπτυγμένες σιαγώνες. Δάγκωμα ψαλίδι. Δάγκωμα τανάλια, το οποίο προτιμάται από τους βοσκούς προβάτων και βοοειδών ,είναι ανεκτό. Πλήρης οδοντοφυΐα σύμφωνα με την οδοντική φόρμουλα, η απουσία 2 προγομφίων 1 (2 Ρ1) είναι ανεκτή και οι γομφίοι 3 (Μ3) δεν λαμβάνεται υπόψη.

* Μάγουλα : Στεγνά και τελείως επίπεδα και μυώδη.

* Μάτια : Μέσου μεγέθους , ούτε προεξέχοντα ούτε βαθουλωμένα, ελαφρά σε σχήμα αμυγδάλου, τοποθετημένα πλάγια, καστανό χρώμα, κατά προτίμηση σκούρα, τα βλέφαρα έχουν μαύρο περίγραμμα. Ευθύ, ζωντανό, έξυπνο και ερωτηματικό βλέμμα.

* Αυτιά : Μάλλον μικρά τοποθετημένα ψηλά, με σαφές τριγωνικό σχήμα, καλά στρογγυλεμένα στην βάση, μυτερά άκρα, άκαμπτα, φέρονται κάθετα και όρθια όταν ο σκύλος είναι σε επιφυλακή.


ΛΑΙΜΟΣ :

Καλή στάση, ελαφρά επιμήκης, μάλλον κάθετος, με καλούς μύες, φαρδαίνει προοδευτικά προς τους ώμους, χωρίς προγούλι, τράχηλος με πολύ μικρή καμάρα.

ΣΩΜΑ :

Δυνατό χωρίς να είναι βαρύ, μήκος από το σημείο του ώμου μέχρι το σημείο του γλουτού σχεδόν ίσο με το ύψος στο ακρώμιο.

* Επάνω γραμμή του σώματος : Η επάνω γραμμή ράχης και λαγόνια είναι ευθεία.

* Ακρώμιο : Τονισμένο

* Ράχη : Σταθερή , κοντή και με καλούς μύες.

* Λαγόνια : Στερεά , κοντά, αρκετά πλατειά, με καλούς μύες.

* Καπούλια : Με καλούς μύες, με πολύ ελαφρά κλίση, επαρκώς πλατειά αλλά όχι υπερβολικά.

* Στήθος : Λίγο φαρδύ αλλά καλά κατεβασμένο. Πάνω τμήμα των πλευρών με καμάρα. Βλέποντας το από εμπρός λίγο φαρδύ, αλλά χωρίς να γίνεται στενό.

* Κάτω γραμμή : Ξεκινά κάτω από το στήθος και ανεβαίνει όμορφα με αρμονική καμπύλη προς τη κοιλιά, που ούτε πέφτει ούτε ανεβαίνει, αλλά ελαφρά υψώνεται και είναι μέτρια ανεπτυγμένη.

ΟΥΡΑ :

Καλά τοποθετημένη, δυνατή στη βάση, μέσου μήκους, φθάνει τουλάχιστον στο ταρσό, αλλά προτιμάται περισσότερο. Στην ανάπαυση κρέμεται προς τα κάτω με την άκρη να γέρνει ελαφρά στο ύψος του ταρσού . Όταν κινείται ο σκύλος σηκώνεται περισσότερο , χωρίς να περνάει την οριζόντια γραμμή, η καμπύλη στην άκρη γίνεται πιο έντονη, χωρίς ποτέ να σχηματίζει άγκιστρο η να παρεκκλίνει.

ΑΚΡΑ :

ΜΠΡΟΣΤΙΝΑ ΑΚΡΑ :

* Γενική εικόνα : Συμπαγή κόκκαλα αλλά όχι βαριά. Μύες στεγνοί και δυνατοί. Μπροστινά πόδια κάθετα από όλες τις πλευρές και τελείως παράλληλα όταν βλέπονται από μπροστά.

* Ώμος : Ωμοπλάτη μακριά και κεκλιμένη, καλά συνδεδεμένη, σχηματίζοντας αρκετή γωνία με το βραχίονα, ιδανική μέτρηση 110-115 μοίρες.

* Βραχίων : Μακρύς και αρκετά κεκλισμένος.

* Αγκώνας : Σταθερός ούτε αποκλίνει ούτε συγκλίνει.

* Αντιβράχιο : Μακρύ και ευθύ.

* Καρπός : Πολύ σταθερός και ξεκάθαρος.

* Μετακάρπιο : Δυνατά και χονδρό, κάθετο στο έδαφος όσο το δυνατόν ή με πολύ μικρή κλίση προς τα εμπρός.

* Ακρόποδες : Στρογγυλά, πόδια γάτας. Δάκτυλα με καμάρα και καλά σφιχτά. Πέλματα παχιά και ελαστικά. Νύχια σκούρα και δυνατά.
 


TARA

Well-Known Member
30 Ιανουαρίου 2009
6.168
2.985
ΑΤΤΙΚΗ
ΠΙΣΩ ΑΚΡΑ :

* Γενική εικόνα : Δυνατά αλλά όχι βαριά. Σε προφίλ τα πίσω πόδια είναι κάθετα και φαίνονται από πίσω τελείως παράλληλα.

* Άνω μηρός : Μέσου μήκους, πλατύς και με ισχυρούς μύες.

* Μηριαίο οστούν : Περίπου κάθετο στο ισχίο. Κανονική γωνίωση.

* Κνήμη : Μέσου μήκους, πλατειά και μυώδης.

* Ταρσός : Κοντά στο έδαφος, πλατύς και μυώδης, μέτρια γωνίωση.

* Μετατάρσιο : Ελαφρώς σε σχήμα οβάλ. Δάκτυλα με καμάρα και καλά σφιχτά. Πέλματα παχιά και ελαστικά. Νύχια σκούρα και δυνατά.


ΒΗΜΑΤΙΣΜΟΣ/ΚΙΝΗΣΗ :

Ζωντανή και ελεύθερη κίνηση σε όλους τους βηματισμούς. Ο Βελγικός Ποιμενικός είναι καλός καλπαστής αλλά ο κανονικός βηματισμός του είναι το βάδισμα και ειδικά ο τροχασμός. Τα άκρα κινούνται παράλληλα στο μέσο επίπεδο του σώματος. Στη μεγάλη ταχύτητα τα πόδια έρχονται κοντύτερα στο μέσο επίπεδο του σώματος. Στο τροτ η έκταση είναι μέτρια, η κίνηση ομοιόμορφη και εύκολη, με καλή πίσω ώθηση και η γραμμή της ράχης παραμένει τεντωμένη ενώ τα μπροστινά πόδια δεν σηκώνονται ψηλά. Πάντα στην κίνηση ο Βελγικός Ποιμενικός μοιάζει ακούραστος. Η κίνηση του είναι γρήγορη, ελαστική και ζωντανή. Είναι ικανός σε ξαφνικές αλλαγές κατευθύνσεως με πλήρη ταχύτητα. Λόγω του πληθωρικού χαρακτήρα του και της επιθυμίας του να φυλάει και να προστατεύει, έχει την χαρακτηριστική τάση να κινείται σε κύκλους.

ΔΕΡΜΑ :


Ελαστικό αλλά τεντωμένο σε όλο το σώμα. Τα χείλη και τα βλέφαρα με πολύ έντονη χρωστική.

ΜΑΝΔΥΕΣ ΚΑΙ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ :

Επειδή ο μανδύας διαφέρει στο μήκος, τη κατεύθυνση , την εμφάνιση και το χρώμα μεταξύ των Βελγικών Ποιμενικών, αυτό το συγκεκριμένο σημείο έχει υιοθετηθεί σαν κριτήριο για τη διάκριση μεταξύ των τεσσάρων ποικιλιών της φυλής : Γκρένεταλ, Τερβύρεν, Μαλινουά και Λακενουά.

Αυτές οι τέσσερις ποικιλίες κρίνονται ξεχωριστά και κάθε μια βραβεύεται με C.A.C., C.A.C.I.B. η Reserve.

ΤΡΙΧΩΜΑ :

Σε όλες τις ποικιλίες το τρίχωμα πρέπει να είναι πυκνό, σφιχτά εφαρμοσμένο και με καλή υφή, με μάλλινο υποτρίχωμα που σχηματίζει ένα εξαιρετικό προστατευτικό κάλυμμα.


§ ΜΑΚΡΥΤΡΙΧΟ : Το τρίχωμα είναι κοντό στο κεφάλι, την εξωτερική πλευρά των αυτιών και το κάτω μέρος των ποδιών, εκτός από το πίσω μέρος του αντιβραχίου που είναι καλυμμένο από τον αγκώνα μέχρι το καρπό με μακριές τρίχες που λέγονται φράντζες. Το τρίχωμα είναι μακρύ και λείο στο υπόλοιπο σώμα και μακρύτερο και πιο άφθονο γύρω από το λαιμό και στο στέρνο, όπου σχηματίζει κολάρο ή περιλαίμιο και ποδιά. Το άνοιγμα των αυτιών προστατεύεται από πυκνές τούφες τριχώματος. Από τη βάση του αυτιού το τρίχωμα σηκώνεται και πλαισιώνει το κεφάλι. Το πίσω μέρος των γλουτών καλύπτεται από μακρύ άφθονο τρίχωμα που σχηματίζει κυλόττες ή παντελόνια. Η ουρά έχει μακρύ, άφθονο τρίχωμα που σχηματίζει φτερό.

Το Γκρένενταλ και το Τερβύρεν είναι μακρύτριχα.


§ ΚΟΝΤΟΤΡΙΧΟ : Το τρίχωμα είναι πολύ κοντό στο κεφάλι, στην εξωτερική πλευρά των αυτιών και το κάτω μέρος των ποδιών. Είναι κοντό στο υπόλοιπο σώμα και πιο άφθονο στην ουρά και γύρω από το λαιμό όπου σχηματίζει κολάρο ή περιλαίμιο που αρχίζει από την βάση του αυτιού και επεκτείνεται μέχρι τον λάρυγγα. Επίσης το πίσω μέρος του γλουτού καλύπτεται από μακρύτερο τρίχωμα. Η ουρά είναι σχηματισμένη σαν στάχυ, αλλά δεν σχηματίζει φτερό.

Το Μαλινουά είναι κοντότριχο.


§ ΣΚΛΗΡΟΤΡΙΧΟ : Αυτό που χαρακτηρίζει την σκληρότριχη ποικιλία είναι η σκληρότητα και η ξηρότητα του τριχώματος, που επιπλέον είναι ανακατωμένο καο ξεχτένιστο. Περίπου 6 cm μακρύ σε όλο το σώμα, το τρίχωμα είναι κοντύτερο στην κορυφή του ρύγχους, το μέτωπο και τα πόδια. Το τρίχωμα γύρω από τα μάτια και αυτό που έχει στο ρύγχος δεν πρέπει να είναι τόσο μακρύ ώστε να παραποιεί το σχήμα του κεφαλιού. Όμως είναι απαραίτητο να έχει φράντζες στο ρύγχος. Η ουρά δεν πρέπει να σχηματίζει φτερό.

Το Λακενουά είναι το σκληρότριχο.







 


TARA

Well-Known Member
30 Ιανουαρίου 2009
6.168
2.985
ΑΤΤΙΚΗ
ΧΡΩΜΑ :

§ Μάσκα: Για το Τερβύρεν και το Μαλινουά η μάσκα πρέπει να είναι πολύ τονισμένη και τείνει να περικλείει το επάνω και κάτω χείλος, τις γωνίες των χειλιών και τα βλέφαρα σε μια μόνο μαύρη ζώνη. Ένα αυστηρό ελάχιστο έξι σημείων χρωστικής που αφορά : τα δύο αυτιά, τα δύο επάνω βλέφαρα και τα δύο χείλη, επάνω και κάτω, που πρέπει να είναι μαύρα.

§ Μαύρη επικάλυψη : Στο Τερβύρεν και το Μαλινουά , η μαύρη επικάλυψη σημαίνει ότι οι τρίχες πρέπει να έχουν μαύρη κορυφή που σκιάζει το χρώμα της βάσης. Αυτό το μαύρισμα είναι σε κάθε περίπτωση –σαν φλόγα-και δεν πρέπει να είναι μεγάλα μπαλώματα ούτε ραβδώσεις. Στο Λακενουά η μαύρη σκίαση είναι περισσότερο διακριτικά εκφρασμένη.

ΓΚΡΕΝΕΝΤΑΛ : Αποκλειστικά μαύρο.

ΤΕΡΒΥΡΕΝ : Μόνο πυρόξανθο με μαύρη επικάλυψη ή γκρίζο με μαύρη επικάλυψη, με μαύρη μάσκα. Όμως, το πυρόξανθο με μαύρη επικάλυψη είναι πιο επιθυμητό. Το πυρόξανθο πρέπει να είναι ζεστό, ούτε φωτεινό, ούτε ξεπλυμένο. Κάθε σκύλος που το χρώμα του τριχώματος είναι οτιδήποτε εκτός από πυρόξανθο με μαύρη επικάλυψη ή που δεν ταιριάζει στην επιθυμητή ένταση , δεν μπορεί να θεωρηθεί εξαίρετο δείγμα.

ΜΑΛΙΝΟΥΑ : Μόνο πυρόξανθο με μαύρη επικάλυψη και με μαύρη μάσκα.

ΛΑΚΕΝΟΥΑ : Μόνο πυρόξανθο με ίχνη από μαύρη επικάλυψη, κυρίως στο ρύγχος και στην ουρά.

Σε όλες τις ποικιλίες: λίγο άσπρο είναι αποδεκτό στο στήθος και στα δάκτυλα.


ΜΕΓΕΘΟΣ, ΒΑΡΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ :


Ύψος στο ακρώμιο : Το ιδανικό ύψος στο ακρώμιο είναι κατά μέσο όρο :
62 cm για τα αρσενικά
58 cm για τα θηλυκά
Όρια : 2 cm πλην , 4 cm συν .

Βάρος :
Αρσενικά περίπου 25-30 κιλά
Θηλυκά περίπου 20-25 κιλά.

Μετρήσεις : Κατά μέσο όρο οι κανονικές μετρήσεις για τον ενήλικο αρσενικό Βελγικό Ποιμενικό με 62 εκ. στο ακρώμιο :
  • Μήκος του σώματος (από το σημείο του ώμου μέχρι το σημείο των γλουτών): 62 cm
  • Μήκος του κεφαλιού : 25 cm
  • Μήκος του ρύγχους : 12,5 -13 cm

ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ : Κάθε παρέκκλιση από τα προηγούμενα σημεία πρέπει να θεωρείται ελάττωμα και η σοβαρότητα του οποίου κρίνεται ανάλογα με το βαθμό του.
  • Γενική εμφάνιση : Σαν σβώλος, έλλειψη κομψότητας. Πολύ ελαφρύ ή πολύ αδύνατο. Μακρύτερο από το ύψος, ταιριάζει σε ορθογώνιο.
  • Κεφάλι : Βαρύ, πολύ άκομψο, έλλειψη παράλληλων γραμμών, όχι αρκετά λαξευμένο ή στεγνό. Μέτωπο στρογγυλεμένο. Στοπ πολύ έντονο ή πολύ επίπεδο. Ρύγχος πολύ κοντό ή περιορισμένο. Ρωμαϊκή μύτη . Τα τόξα των φρυδιών ή οι ζυγωματικές καμάρες πολύ προεξέχοντα.
  • Μύτη, χείλη και βλέφαρα : Ίχνη έλλειψης χρωστικής.
  • Οδοντοστοιχία : Κακή επαφή των κοπτήρων. Σοβαρό ελάττωμα : έλλειψη ενός κοπτήρα (1Ι), ενός προγομφίου 2 (1 Ρ2), ενός προγομφίου 3 (1 Ρ3), ή 3 προγομφίων 1 (3 Ρ1).
  • Μάτια : Ανοιχτόχρωμα, στρογγυλά.
  • Αυτιά : Μεγάλα, μακριά, πολύ φαρδιά στην βάση, τοποθετημένα χαμηλά, κλείνουν προς τα μέσα η έξω.
 


TARA

Well-Known Member
30 Ιανουαρίου 2009
6.168
2.985
ΑΤΤΙΚΗ
  • Λαιμός : Αδύνατος, κοντός ή τοποθετημένος χαμηλά.
  • Σώμα : Πολύ μακρύ. Θωρακικός κλωβός πολύ κυλινδρικός.
  • Ακρώμιο : Επίπεδο, χαμηλό.
  • Επάνω γραμμή σώματος : Η ράχη και /ή τα λαγόνια μακρυά, αδύνατα, με βύθισμα ή με καμάρα.
  • Καπούλια : Με πολύ κλίση, ανασηκωμένα.
  • Κάτω γραμμή σώματος : Πάρα πολύ ή πολύ λίγο κατεβασμένη. Πολύ μεγάλη κοιλιά.
  • Ουρά : Τοποθετημένη πολύ χαμηλά. Σηκώνεται πολύ ψηλά, σχηματίζει άγκιστρο, αποκλίνει από την ευθεία γραμμή του σώματος.
  • Άκρα : Κόκκαλα πολύ αδύνατα ή πολύ βαριά. Κακή κάθετη στάση στο προφίλ (π.χ. μπροστινά σκέλη πολύ λοξά ή αδύνατοι καρποί), από μπροστά (πόδια που στρέφονται προς τα μέσα ή προς τα έξω, αγκώνας προς τα έξω, κλπ.) ή από πίσω (πίσω πόδια πολύ κλειστά, πολύ ανοιχτά, ή σε σχήμα βαρελιού, ταρσοί κλειστοί ή ανοικτοί κλπ). Πολύ λίγες ή υπερβολικές γωνιώσεις.
  • Πόδια : Ανοιγμένα
  • Βηματισμός : Κλειστή κίνηση, πολύ κοντός διασκελισμός, ανεπαρκής κίνηση, φτωχή πίσω ώθηση, κίνηση σηκώνοντας τα πόδια ψηλά.
  • Τρίχωμα : Και για τις τέσσερις ποικιλίες : ανεπαρκές υποτρίχωμα.
ΓΚΡΕΝΕΝΤΑΛ και ΤΕΡΒΥΡΕΝ : Σγουρό, κυματιστό, κατσαρό τρίχωμα.
Όχι αρκετά μακρύ τρίχωμα.

ΜΑΛΙΝΟΥΑ : Τρίχωμα ημι-μακρύ εκεί που πρέπει να είναι κοντό. Μαλακό τρίχωμα . Σκληρές τρίχες σκορπισμένες στο κοντό τρίχωμα. Κυματιστό τρίχωμα.

ΛΑΚΕΝΟΥΑ : Τρίχωμα πολύ μακρύ, μεταξωτό, κυματιστό, κατσαρό ή κοντό. Γεμάτο με ωραίες τρίχες σκορπισμένες σε τούφες στο σκληρό τρίχωμα. Πολύ μακριές τρίχες γύρω από τα μάτια ή στο κατώτερο σημείο του κεφαλιού (το πηγούνι) . Φουντωτή ουρά.

*Xρώμα : Και για τις τέσσερις ποικιλίες : άσπρο σημάδι στο στήθος που σχηματίζει γραβάτα. Άσπρο στα πόδια που εκτείνεται πέραν των δακτύλων .

ΓΚΡΕΝΕΝΤΑΛ : Κοκκινωπές αποχρώσεις στο τρίχωμα. Γκρίζα παντελόνια.

ΤΕΡΒΥΡΕΝ : Γκρίζο

ΤΕΡΒΥΡΕΝ και ΜΑΛΙΝΟΥΑ : Ραβδωτό. Χρώματα όχι επαρκώς ζεστά. Ανεπαρκής ή υπερβολική μαύρη επικάλυψη ή τοποθετημένη σε μπαλώματα στο σώμα. Ανεπαρκής μάσκα.
ΤΕΡΒΥΡΕΝ, ΜΑΛΙΝΟΥΑ και ΛΑΚΕΝΟΥΑ : Πολύ φωτεινό πυρόξανθο. Το βασικό χρώμα το οποίο είναι πολύ ξεθωριασμένο, λέγεται ξεπλυμένο, θεωρείται σοβαρό ελάττωμα.

  • Χαρακτήρας : Δείγματα με έλλειψη αυτοπεποίθησης ή υπερβολικά νευρικά.

ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ :
  • Χαρακτήρας : Επιθετικά ή δειλά δείγματα.
  • Γενική εμφάνιση : Έλλειψη φυλετικού τύπου.
  • Οδοντοστοιχία : Προγναθισμός. Υπογναθισμός, ακόμα και αν η επαφή δεν χάνεται (ανάποδο δάγκωμα). Σταυρωτό δάγκωμα. Απουσία του ενός κυνόδοντα (1 C) , ενός άνω προγομφίου (1 Ρ4 ) ή κάτω γομφίου ( 1 Μ1 ),ενός γομφίου (1 Μ1-άνω σιαγών- ή 1Μ 2; Μ 3 δεν υπολογίζεται), ενός προγομφίου 3 (1 Ρ3 ) συν ένα ακόμα δόντι ή συνολικά τρία δόντια (εξαιρούνται οι προγομφίοι 1) ή περισσότερα.
  • Μύτη, χείλη βλέφαρα : Σημαντική έλλειψη χρωστικής.
  • Αυτιά : Πεσμένα ή τεχνικά σηκωμένα όρθια.
  • Ουρά : Έλλειψη ουράς ή κομμένη, εκ γενετής ή με επέμβαση. Σηκωμένη πολύ ψηλά, σαν δακτυλίδι ή στριμμένη.
  • Τρίχωμα : Έλλειψη υποτριχώματος.
  • Χρώμα : Όποια χρώματα δεν ανταποκρίνονται στις περιγραφόμενες ποικιλίες. Πολύ εκτεταμένα άσπρα σημάδια στο στήθος, ειδικά αν αυτά εκτείνονται μακριά από τον λαιμό. Άσπρο στα πόδια που σχηματίζει κάλτσες , άσπρα σημάδια αλλού εκτός από το στήθος και τα δάχτυλα. Έλλειψη μάσκας, που περιλαμβάνει το ρύγχος με φωτεινότερο χρώμα από το τρίχωμα στο Τερβύρεν και στο Μαλινουά.
  • Μέγεθος : Έξω από τα όρια που έχουν ορισθεί.
 
Last edited:


TARA

Well-Known Member
30 Ιανουαρίου 2009
6.168
2.985
ΑΤΤΙΚΗ
ΣΗΜΕΙΩΣΗ :

§ Τα αρσενικά ζώα πρέπει να έχουν δύο φανερά φυσιολογικούς όρχεις πλήρως κατεβασμένους μέσα στο όσχεο.

§ Μόνο λειτουργικά και κλινικά υγιή σκυλιά , με τυπική φυλετική διαμόρφωση , θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για αναπαραγωγή.

ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ –ΖΕΥΓΑΡΩΜΑΤΑ ΜΕΤΑΞΥ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ :

Οποιαδήποτε ζευγαρώματα μεταξύ των ποικιλιών απαγορεύονται, εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις , οπότε αυτή η απαγόρευση μπορεί να αρθεί ύστερα από έγκριση των επισήμων ομίλων φυλής. (Κείμενο 1974, εκδόθηκε στο Παρίσι).

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ : Παύλος Γύπαρης

Η μετάφραση αυτή έγινε στις 30/3/2006 και αποτελεί ακριβή και πλήρη μετάφραση του Προτύπου Νο 15 της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας F.C.I. για τον Βελγικό Ποιμενικό Σκύλο.
 




Στατιστικά Forum

Θέματα
33.103
Μηνύματα
895.597
Μέλη
19.914
Νεότερο μέλος
nicksugar3