Πρώτη φορά με μαστίφ


BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Σε δέκα μέρες η μικρή μας θα γίνει 8μηνων. Δεν είχα ποτέ μολοσσό, τα θεωρούσα υποτονικά σκυλιά που λόγω σωματότυπου και ψυχολογίας τα κάνουν "αργά" στην εκπαίδευση τους.
Πλέον όμως άλλαξαν οι απαιτήσεις μας και οι καθημερινότητα μας, δεν θα ελεγα όχι σε κάποιο ποιμενικό τύπου Ολλανδού ή Γερμανού αλλά...
Το έτερον ήμισυ δεν ήθελε πάλι μακρυτριχο στο σπίτι. Ήθελε να είναι πιο "αραχτο" το σκυλί και να μη χρειάζεται ώρες απασχόλησης. Επίσης προς έκπληξη μου ήθελε να είναι μεγαλόσωμα για λόγους εκφοβισμού. Μετά από συζήτηση στην συζήτηση κατάλαβα ότι μας ταιριάζει ένας μολοσσος.

Πιάσαμε σβαρνα τους εκτροφείς να καταλήξουμε τι φυλή θέλουμε και το κυριότερο από ποιον. Είδαμε Presa Canario, Bordeux και Corso. Αφήσαμε την σύντροφο μου να διαλέξει φυλή με την προϋπόθεση να διαλέξω εκτροφέα. Η απόφαση της ήταν cane corso.

received_806406983631305.jpeg
*Στο αμάξι γυρνώντας από βόρεια Ελλάδα

Μετά από επισκέψεις σε εκτροφεία και ερασιτέχνες εκτροφείς, κάναμε το τέταρτο και τελευταίο ταξιδακι μας προς βόρεια Ελλάδα και γυρίσαμε με το πρώτο μου μαστίφ και νέο μέλος της οικογένειας μας.

Από λεγόμενα εκτροφέων και κηδεμόνων αυτής της φυλής μου μεταδιδανε ότι τα σκυλιά αυτά δεν μπορείς να τα εκπαιδεύεις σαν τα υπόλοιπα. Χαρακτηριστικά θυμάμαι κάτι που λέγανε αρκετοί "Δεν είναι γερμανικό ποιμενικό που θα εκτελεί επειδή το ζητάς, θα εκτελέσει ΑΝ το θέλει". Μια φράση που είναι τόσο λάθος που όταν το συζητήσαμε με τον εκτροφέα μας μας ζήτησε κάθε τόσο και λίγο να του στέλνω υλικό να δει τι κάνουμε.

IMG_20210917_165028.jpg
* από την δεύτερη μέρα ξεκινήσαμε τους κανόνες του παιχνιδιού

Από την πρώτη μέρα είδα χαρακτηριστικά που με έκαναν να χαμογελώ. Αλλά θυμάμαι μια φράση που είπα και το θυμάται ακόμη και σήμερα η γυναίκα μου. Είναι αναίσθητη. Ένα χαρακτηριστικό που για μένα είναι μεγάλο πλεονέκτημα αλλά ταυτόχρονα βάσανο για άλλους. Η προηγουμενη μας σκύλα ήταν στο άλλο άκρο, ήταν από τα σκυλιά που αν υψωνες φωνή μαζευόταν και τέλος. Η Σιένα, αν της υψώσω φωνή δεν κάνει πίσω και μου γαυγιζει.

IMG_20210917_082250.jpg
* το πρώτο της γεύμα μαζί μας. Μέχρι και σήμερα ακόμα την ταιζουμε από το χέρι.

Πάνω σε αυτό χτίσαμε την σχέση μας. Είναι από τα παράδοξα της σημερινής θεωρίας της εκπαίδευσης σκύλων. Άλλοι κόβουν από νωρίς το νεύρο, το πείσμα, την κυριαρχικοτητα για να ελέγχετε πιο εύκολα μετά. Εγώ είμαι της άποψης κάνε ότι θες σε μένα, ότι γουστάρεις μαζί μου, είμαι το ναρκωτικό σου.

Υπήρχε κανόνας στο σπίτι. Δεν λέμε "μη" στην Σιένα, δεν την μαλώνουμε, δεν την διορθώνουμε. Ήθελα να χτίσει προσωπικότητα και να ενισχύσω κάποια χαρακτηριστικά χωρίς όμως να νιώσει περιορισμό. Έστελνα βίντεο στον εκτροφέα και σχόλια όπως "Βγήκε πολύ πιο δυναμική και τσίτα από τα αδέρφια της" ή "Αυτή την βλέπω για IPO" ήταν απόδειξη ότι δεν είναι η φυλή δύσκολη στην εκπαίδευση αλλά πολλοί ιδιοκτήτες ξέροντας ότι θα έχουν σκύλο 40-50κιλα, από μικρά βάζουν όρια κατευθείαν. Πολλές φορές αυτά τα όρια χαλάνε ένστικτα που σε άλλες περιπτώσεις θα βόλευαν να τα έχεις.

IMG_20210918_102738.jpg
* την πρώτη φορά που παρουσίασα ενήλικο μανίκι μετά από αλλαγή οδοντοστοιχίας.

Αν έπρεπε να περιγράψω ένα κάνε κορσο θα ήταν έχοντας γνώμονα την Σιένα. Δεν λέω ότι είναι τέλειο πρότυπο φυλής αλλά αν ήταν να την χαρακτηρίσω θα έλεγα ότι...
* Ξεχνάει εύκολα, σε νέες εμπειρίες θα ξεκολλήσει γρήγορα.
* Είναι ανθρωποκεντρικά αλλά ταυτόχρονα ανεξάρτητα. Όταν την αφήνω μόνη της δεν μας ψάχνει, νιώθει άνετα.
* Έντονη αίσθηση του χώρου. Από τους 4μηνες παρατηρούσε έξω και γρυλιζε. Πλέον στο άκουσμα "Ποιος είναι" πετάγεται και στήνεται στη πόρτα του δωματίου απικο.
* Δεν έχουν έντονο ένστικτο κυνηγιού αλλά κτητικότητας. Δεν θα κυνηγήσει το tug επειδή της αρέσει η κίνηση αλλά επειδή θέλει να το δαγκώσει.
* Έντονο ένστικτο της μάχης. Ζήτησα από φίλο να παίξει μαζί της tug όταν ήταν 3-4μηνων. Δεν τον είχε ξαναδεί. Πάλευε μαζί του και γρυλιζε λες και έπαιζε με εμένα.
* Μπαίνουν εύκολα στο χώρο σου και το κάνουν επίτηδες. Σαν να τους ανήκει όλος ο κόσμος.
* Είναι αναίσθητη σε σημείο που όταν την μαλώνει η γυναίκα μου νομίζει ότι παίζουν. Την χαϊδεύω με φαπες στο κωλο και νομίζω ότι δεν νιώθει κάτι. Έως σήμερα δεν έχω ακούσει κλαψα.
* Δεν είναι στοργική. Δεν έχει καθίσει ούτε μισό λεπτό ακίνητη να την χαιδεψω. Θα ξαπλώσει μαζί μας, χαλαρά αλλά αν απλώσω χέρι "ντρίγκ ντρίγκ" έλα να παλέψουμε.
* Δεν πλησιάζει άλλους ανθρώπους έξω. Σαν να μη υπάρχουν.
* Προτιμάει να κάτσει σπίτι παρά να μείνει έξω 1-2 ώρες.
* Έχει εύκολο on-off κουμπί. Μπορεί να είναι τεζα ύπνο και να ακούσει κάτι. Πετάγεται ελατήριο πάει βλέπει και γυρίζει για ύπνο σαν να μη έγινε τίποτα. Το ίδιο με το παιχνίδι, ξεκινάει και σταματάει εύκολα.

received_465732651163189.jpeg
* από 2½μηνων την πηγαίναμε έξω να "δει"

IMG_20210918_103026.jpg
* Σιένα και ύπνος πάνε μαζί και πάντα

IMG_20210918_113251.jpg
* αυτά τα μάτια έχουν κάψει καρδιές

received_238661871030160.jpeg
* Ω ναι, ούτε να ξυπνήσω το βράδυ για τουαλέτα δεν μπορώ χωρίς συνοδία

received_410911520390071.jpeg
* και καλά θα την φοβηθούμε τώρα

received_549500996314703.jpg
* μια πρόσφατη φωτογραφία πριν μερικές βδομάδες. Μεγαλώνουν γρήγορα τα σκατουλικα

Υπήρχαν πράγματα που εσείς ακουγατε για αυτη την φυλή και με τον καιρό καταλάβατε ότι ήταν υπερβολές ή παρεξηγήσεις;
 




Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
Να σου ζήσει η κουτάβα και να είναι πάντα γερή και υγιής.


Υπήρχαν πράγματα που εσείς ακουγατε για αυτη την φυλή και με τον καιρό καταλάβατε ότι ήταν υπερβολές ή παρεξηγήσεις;
Χωρίς να γνωρίζω τα της συγκεκριμένης φυλής, έχω την αίσθηση πως είναι λιγο πρώιμο να βγουν ασφαλή συμπεράσματα και για την ίδια την μικρούλα (την εξέλιξη του χαρακτήρα της δλδ), πόσο δε μάλλον για την φυλή που εκπροσωπεί.

Από κει και πέρα δεν παίζει ρόλο το τι ακούει ο καθένας αλλά το ποιος είναι ο τυπικός χαρακτήρας μιας φυλής, που είναι συγκεκριμένος, στηρίζεται στην ιστορία της και περιγράφεται στο πρότυπό της.
 


GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.815
5.047
patra
grdane.blogspot.com
καλησπερα
ενα νημα που επρεπε να το ανοιξεις νωρις.. νωρίτερα...
δυστυχως εμεινες σε μια εκφραση ενος ανθρωπου που προσπαθησε να σου δωσει αυτο που έχει ζησει.. με απλα λόγια και χρησιμοποιησε λαθος εκφραση...
αν θελει... το σωστό είναι... στο δικό του χρόνο...
το ασχημο είναι ότι βλέπεις θετικά αποτελέσματα σε μικρη ηλικία
άρα δεν σου αλλάζουν πλεον αποψη...
είμαι περίεργος και θα ήθελα να επανέλθουμε σε δυο , τρια χρόνια....
εύχομαι κι ελπίζω να βγω λάθος...
καλή συνέχεια..

υ.γ
ντεζαβου....
 
  • Like
Reactions: saras and BiggBilly


BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Καλημέρα @GRDANE , ότι απόψεις μοιράζομαι είναι σε σχέση με προηγούμενα κουτάβια που είχα. Έχω ζήσει με φοβικό/ανασφαλή σκυλί και πίστεψε με είναι χαρακτηριστικό που δεν ήθελα πάλι. Είναι το πρώτο κουτάβι που μεγαλώνει η σύζυγος και πλέον υπάρχουν και παιδιά στο σπίτι. Όπως λέει η ίδια σε όποιον την ρωτήσει "Σαν να μη έχουμε σκυλί είναι κάποιες φορές. Δεν υπάρχει πιο εύκολο". Δεν το κρύβω ότι είμαι ενθουσιασμένος γιατί από τις εμπειρίες άλλων καταλάβαινα ότι σκυλιά αυτής της φυλής θεωρούνται "ζόρικα". Ειλικρινά είναι το πιο εύκολο κουτάβι που έχω μεγαλώσει. Προχθές το μικρό έτρεχε μέσα στο σπίτι και παραπάτησε πάνω στην Σιένα καθώς έτρωγε. Σκασανε και τα δύο κάτω, μπαμ ανάσκελα. Αντίδραση μηδέν, κούνησε ουρά, μύρισε λίγο την μικρή και συνέχισε να τρώει. Πριν μερικές εβδομάδες ήρθαν κάτι φίλοι των παιδιών, το κουτάβι δεχόταν τα πάντα. Προσπαθούσε να κοιμηθεί από την φασαρία των παιδιών και αυτά της τράβαγαν ουρά, αυτιά, φώναζαν "ο σκύλος χάλασε" κι αυτή ξάπλα σαν αναίσθητη γουρούνα. Το μόνο που έπρεπε να προσέξω ήταν ο όγκος της όταν έφερνε παιχνίδια στα παιδιά για να παίξουν.
IMG_20211011_063919.jpg

Πέρα από αυτή την φράση που μου είπε ο εκτροφέας, είχα ακούσει κιαλλα. Αυτό που λέγανε πολλοί ήταν "Πρέπει να δείχνεις ποιος κάνει κουμάντο, να είσαι alpha". Συμπεράνω ότι ή έχω εύκολο κουτάβι ή δεν είναι cane corso ή παρεξηγουμε κάποια πράγματα. Ένα από τα δύο τελευταία θα είναι αλλά τείνω στο τελευταίο
 


Aliki V.

Well-Known Member
1 Μαϊου 2020
554
527
49
Δεν ξέρω από ράτσες, χαρακτηριστικά, εκτροφές....τιποτα. Ξέρω ότι η Σιένα είναι μια κούκλα και είμαστε όλοι πάρα πολύ τυχεροί να έχουμε σπίτι μας 1-2-3-00000 σκυλάκια γιατί κάνουν τη ζωή μας πανέμορφη!
 


saras

Well-Known Member
28 Σεπτεμβρίου 2011
224
447
Athens
Πριν μερικές εβδομάδες ήρθαν κάτι φίλοι των παιδιών, το κουτάβι δεχόταν τα πάντα. Προσπαθούσε να κοιμηθεί από την φασαρία των παιδιών και αυτά της τράβαγαν ουρά, αυτιά, φώναζαν "ο σκύλος χάλασε" κι αυτή ξάπλα σαν αναίσθητη γουρούνα. Το μόνο που έπρεπε να προσέξω ήταν ο όγκος της όταν έφερνε παιχνίδια στα παιδιά για να παίξουν.
Και γιατί τα παιδιά θα πρέπει να ενοχλούν το σκύλο;;;
Είναι πανέμορφη, να τη χαίρεστε!
 


TheBestBoi

Well-Known Member
23 Μαϊου 2020
824
941
27
Και γιατί τα παιδιά θα πρέπει να ενοχλούν το σκύλο;;;
Είναι πανέμορφη, να τη χαίρεστε!
συμφωνω απολυτα.
ειμαι πολυ υπερ του να ερχονται παιδια και σκυλια σε επαφη, ομως ειναι απαραιτητο να υπαρχει σεβασμος και απτις δυο πλευρες. ειναι ανευθυνο κατα τη γνωμη μου να επιτρεπουμε σε παιδια να τραβανε ουρες και αυτια, και να ουρλιαζουνε εν παρουσια ενος σκυλου. αυτο δεν ειναι σωστη κοινωνικοποιηση ουτε για το παιδι, ουτε για το σκυλι. πρεπει να σεβομαστε τα κατοικιδια μας, γιατι και τον καλυτερο χαρακτηρα να εχουν, οταν τα τραβηγματα φτασουν την υπερβολη, μπορει να γινει το κακο. και εκει περα δε θα φταιει ουτε σκυλος ουτε παιδι. αυτο ισχυει για ολους τους σκυλους, ποσο μαλλον για γιγαντοσωμες φυλες....

πολυ ομορφη η μικρη παντως, εχει υπεροχα ματια, να σας ζησει για πολλα και απροβληματιστα χρονια
 


BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
@Aliki V. το σκυλί δίνει μια επιπλέον χαρά στο σπίτι. Η γυναίκα μου γυρνώντας από δουλειά θα μου δώσει ένα φιλάκι αλλά μετά θα πάρει αγκαλιά την Σιένα για ένα γεμάτο 5λ...
Πριν κάνα μήνα άκουγα πατήματα στο crate αργά το βράδυ. Λέω περίεργο αυτό, συνήθως κοιμάται στο μαξιλάρι της, στο δωμάτιο του παιδιού. Σηκώνομαι να δω γιατί τριγυρνάει αργά το βράδυ και τελικά είχε μπει μέσα το παιδί και είχε πάρει και την Σιένα για να κοιμηθούν εκεί.
Τώρα έχουμε άλλο θέμα. Να της πάρουμε αδιάβροχα γιατί τις μέρες που έβρεχε δεν ήρθε μαζί μας στο σχολείο. Τέτοια βλέπεις και ακούς από τα παιδιά και καταλαβαίνεις ότι ο σκύλος είναι πλέον οικογένεια.

@saras για μένα είναι ένα καλό τεστ. Επειδή έχω παιδιά στο σπίτι, το ότι ο σκύλος δεν "νιώθει" και δεν αντιδράει με ηρεμεί λίγο. Με αφήνει λίγο να χαλαρώσω. Επειδή έχω ζήσει το αντίθετο (κάποια σκυλιά είναι ανασφαλής, ότι και να κάνεις), το ότι μπορώ να γυρίσω την πλάτη μου να πλύνω τα πιάτα την στιγμή που το παιδί πάει και σηκώνει το σκυλί από το κρεβάτι του ενώ κοιμάται, αυτό μου δείχνει δυνατό χαρακτήρα. Ότι δεν αμύνεται για τέτοια θέματα, ότι έχει ένα σωστό όριο. Θα το ξαναπώ, είναι μια αναίσθητη γουρούνα που δεν νιώθει ντιπ
 
  • Like
Reactions: saras and Orjo


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
Με αφήνει λίγο να χαλαρώσω. Επειδή έχω ζήσει το αντίθετο (κάποια σκυλιά είναι ανασφαλής, ότι και να κάνεις), το ότι μπορώ να γυρίσω την πλάτη μου να πλύνω τα πιάτα την στιγμή που το παιδί πάει και σηκώνει το σκυλί από το κρεβάτι του ενώ κοιμάται, αυτό μου δείχνει δυνατό χαρακτήρα.
Ότι δεν αμύνεται για τέτοια θέματα, ότι έχει ένα σωστό όριο. Θα το ξαναπώ, είναι μια αναίσθητη γουρούνα που δεν νιώθει ντιπ

Μια στιγμή αρκεί για να γίνει το κακό.
Και δεν είναι θέμα το ΑΝ θα γίνει, αλλά το ΠΟΤΕ θα γίνει.
Τα παιδιά συχνά ξεπερνάνε τα όρια, πολλές φορές ακόμα και σκόπιμα.
Μη χαλαρώνεις και μην επαναπαύεσαι.
Δεν αφήνουμε ΠΟΤΕ παιδί και σκυλί χωρίς να είμαστε από πάνω.

και αυτά της τράβαγαν ουρά, αυτιά, φώναζαν "ο σκύλος χάλασε
:mad:
Πας γυρεύοντας.
Αυτά πρέπει να απαγορεύονται δια ροπάλου.
Δεν είναι παιχνίδι ο σκύλος.

απαράδεκτο απλά...
 
  • Like
Reactions: noni_papa


BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Το ξέρω αλλά εχω ζητήσει εγώ ο ίδιος από την οικογένεια όταν ήταν μικρή κουταβα να μη την "προσέχουν". Δηλαδή όποτε θέλουμε να της ανοίγουμε το στόμα, όποτε θέλουμε να ξυπνάει, να την σταματάμε όταν τρώει, να την σπρώχνουμε πέρα όταν κάθεται σαν γουρούνα στην πόρτα. Δεν περίμενα να μεγαλώσει να τα δουλέψω αυτά. Τα έζησε από την πρώτη μέρα και κατάλαβε ότι έτσι είναι η ζωή, δεξου το. Όπως της έμαθα ότι το να σηκώνω πέτρα να της το πετάξω σημαίνει τίποτα, έτσι παιδί που έρχεται και σε "ενοχλεί" αγνόησε το.

Δεν της το δείξαμε αυτό με διόρθωση, δεν το επιβαλαμε. Γι'αυτό και δεν παίρνει ποτέ αμυντική στάση απέναντι μας. Όπως έγραψα κάποια στιγμή, μέχρι 4-5μηνων δεν υπήρχε "τιμωρία" ως έννοια. Σε όλα αυτά σίγουρα βοήθησε ο χαρακτήρας της. Αν ήταν διαφορετική θα ήταν και διαφορετική η προσέγγιση μου.
received_1005418723623105.jpeg
 


TheBestBoi

Well-Known Member
23 Μαϊου 2020
824
941
27
παρκινδυνευμενα μου ακουγονται ολα αυτα... οπως και το οτι θα ηθελες να μπορει η κορη σου να την κραταει απτο λουρι στο δρομο... εγω προσωπικα αμα εβλεπα κοριτσακι που δεν ειναι καν 10 ετων να κραταει ενα σκυλι 50+ κιλα, θα εφευγα τρεχοντας... δε παει να ναι και ο καλυτερος εκπαιδευτης ο πατερας της.....
εχουν βαση οσα λες, μην με παρεξηγεις, σιγουρα πρεπει απο κουταβι να μαθει ορισμενα ερεθισματα οπως ποδια και στομα, εξ'αλλου αυτα ειναι χρησιμα για οταν μεγαλωσει για θεματα οπως κοψιμο νυχιων, βουρτσισμα δοντιων κλπ.
αλλα οτι εχει να κανει με τα παιδια ειναι απλως επικινδυνο. ο σκυλος ειναι σκυλος. υπαρχουν πολλα νηματα στο φορουμ απο γονεις που ειχαν μεγαλοσωμα σκυλια, τα οποια δεν εδειξαν ποτε κατι αρνητικο απεναντι στα παιδια, αλλα επειδη τα παιδια το παρακαναν, επιτεθηκαν.
δεν ειναι να κανεις πειραματα και τεστ με αυτα.....
 
  • Like
Reactions: Sonik83 and Orjo


Orjo

Well-Known Member
22 Δεκεμβρίου 2020
485
1.094
20
Πάτρα
Εγώ συμφωνώ στο να συνηθίσει ο σκύλος από μικρός αγγίγματα κτλ. Εννοείται στο θέμα του φαγητού να συνηθίσει να του παίρνουν το φαγητό διότι αν όχι, δημιουργείται resource guarding behavior και αν ο σκύλος συνηθίσει να δαγκώνει ή να κάνει air snapping κάθε φορά που πάει κάποιος κοντά μετά είναι δύσκολο να τον βγάλεις από αυτό το mindset διότι για εκείνον αυτό λειτουργεί για να κρατήσει τους άλλους μακριά. Ένας σκύλος σε σπίτι με παιδιά πρέπει να συνηθίσει την συμπεριφορά των παιδιών, γιατί στην τελική όσα και να τους πεις να μην κάνουν, είναι παιδιά. Δεν υπάρχει δικαιολογία στο να μην προετοιμάζεις τον σκύλο σου για τέτοια πράγματα. Εννοείται να πεις και στα παιδιά σου να σέβονται τον σκύλο αλλά τις περισσότερες φορές από το ένα αυτί τους μπαίνει από το άλλο τους βγαίνει. Να είσαι πάνω από το κεφάλι τους ναι, αλλά δεν μπορεί να γίνεται αυτό όλη την ημέρα.

Εγώ χαίρομαι που ακούω ότι είναι ήρεμη σε τέτοιες περιπτώσεις. Και σίγουρα έχει συμβάλει σε αυτό ότι το έχει συνηθίσει. Και αν δεν το είχε συνηθίσει και ξεχνιόταν ένα παιδί και του τραβούσε την ουρά, εκεί είναι που ανησυχείς.
 


BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Όταν μπαίνει σκυλί σε μια οικογένεια με παιδιά, υπάρχουν κανόνες. Οι κανόνες αυτοί εφαρμόζονται κάποιες φορές πιο εύκολα όταν είμαστε πολύ επιλεκτικοί με το τι σκυλί φέρνουμε σπίτι. Πρέπει να προγραμματίζουμε για το μετά. Όσο χαζό και να ακούγεται, στους 3½ μήνες την πήγαινα έξω για την ανάγκη της με το καροτσάκι του μωρού. Να συνηθίσει τον ήχο, το ότι δεν περνάει μπροστά του, το ότι μπορεί μόνο από αριστερά να μυρίζει, το ότι τεντωμένο λουρί δεν παίζει, το ότι το καρότσι προπορεύεται. Δεν αφήνεις τίποτα στην τύχη.
Όλο και κάτι θα σου ξεφύγει και θα το συναντήσεις στο μέλλον. Αλλά όταν τα περισσότερα τα παρουσιάζεις εξαρχής όπως θες να είναι, τότε τα λίγα που μένουν φτιάχνονται εύκολα μετά.
Ναι, δίνω το λουρί στα παιδιά να το περπατάνε. Μαζί είμαι κι εγώ. Τα παιδιά το βλέπουν σαν παιχνίδι. Πράγματα του τύπου "ωπ, φτάσαμε στο τέλος του πεζοδρομίου. Δεν αφήνουμε την Σιένα να πατήσει στο δρόμο. Θα περάσουμε το δρόμο όταν καθίσει δίπλα μας και μας κοιτάξει", αυτές οι λεπτομέρειες κάνουν εύκολη την ζωή μετά.
 
  • Like
Reactions: Orjo


TheBestBoi

Well-Known Member
23 Μαϊου 2020
824
941
27
ακριβως επειδη τα παιδια το βλεπουν σαν παιχνιδι ειναι επικινδυνο ολο αυτο.
τα παιδια ειναι παιδια. τι θα γινει αν αυριο μεθαυριο πανε σε φιλικο σπιτι με σκυλο, και σκεφτουν "α εμεις σπιτι της βαζουμε χερι στο στομα και της παιρνουμε το φαγητο, αυτο ειναι το σωστο, ας παω να το κανω και σε αυτο το σκυλακι! ας παω να του τραβηκω και ουρα και αυτι!"?
θελει μεγιστη προσοχη.
εγω ΕΙΔΙΚΑ στο θεμα του λουριου ειμαι 100% κατα. αν ηταν 15+ ισως. οχι ομως να κραταει ενα τετοιο δυνατο σκυλι ενα μωρο στην ουσια.
 


BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Το θέμα λουρί είναι ιερό για μένα. Περιμένουμε κιαλλο παιδί οπότε το να περπατάει ο σκύλος δίπλα στην σύζυγο ήταν ψηλά στην λίστα. Γενικά ΔΕΝ δέχομαι σκυλί να τραβήξει λουρί. Δεν με ενδιαφέρει τι είδε, τι θέλει, τι σκέφτεται, όταν μπει το λουρί ακολουθείς. Με λιχουδιές, με γλυκολογα, με υπομονή, με καρφιά, με ηλεκτρικό, δεν με ενδιαφέρει γιατί δεν το συμβιβάζομαι.

Πριν λίγο σχόλασε η γυναίκα και πήγε με την Σιένα μέχρι το μανάβικο. Όταν κουβαλάει δύο σακούλες ψώνια έχω την απαίτηση ο σκύλος να μη της είναι "βάρος". Θέλει δουλειά ακόμα για μένα, αλλά από δω και πέρα είναι κατηφόρα.
 


p__nat

Well-Known Member
14 Μαρτίου 2019
278
754
Να τι παθαίνεις, όταν διαθέτεις περισσότερο χρόνο απ'όσο θα έπρεπε στις μαλτεζο-ομάδες...
Διαβάζεις αυτό...:
Όσο χαζό και να ακούγεται, στους 3½ μήνες την πήγαινα έξω για την ανάγκη της με το καροτσάκι του μωρού.
...και κάνεις εικόνα το cane corso πάνω στο καρότσι!!:X3::oops:o_O:rolleyes:

Κούκλα η Σιέννα και πολύ ωραίο όνομα!! Να σας ζήσει!!
 


Pepev50

Well-Known Member
3 Οκτωβρίου 2016
460
2.570
38
Καλότυχη να είναι κ να την χαίρεστε :giggle:

Ναι σαφώς κ υπάρχουν πολλά τα οποία είναι υπερβολικά για όλες τις φυλές.

Ίσως, αυτά που φαίνονται ως υπερβολές να έχουν μεγάλη δόση αλήθειας αλλά για συγκεκριμένα άτομα μιας φυλής. Ίσως αυτά τα άτομα με τον συγκεκριμένο χαρακτήρα να σπανίζουν καθώς η επιλεκτική εκτροφή δεν τα επιδοτεί. Άρα καταλήγουμε σήμερα να έχουμε 1 σκυλί στα 100 που έτυχε να φέρει αυτά τα υπερβολικά στοιχεία.

Έγραψες :
Χαρακτηριστικά θυμάμαι κάτι που λέγανε αρκετοί "Δεν είναι γερμανικό ποιμενικό που θα εκτελεί επειδή το ζητάς, θα εκτελέσει ΑΝ το θέλει". Μια φράση που είναι τόσο λάθος που όταν το συζητήσαμε με τον εκτροφέα μας μας ζήτησε κάθε τόσο και λίγο να του στέλνω υλικό να δει τι κάνουμε.

Εγω θα πρόσθετα και το : εξαρτάται τι έχει να κερδίσει αν εκτελέσει.
Ο κανόνας είναι αυτός, το τυπικό μαστίφ δεν σε κοιτάει στα μάτια ενώ περιμένει την επόμενη εντολή.
Ακόμα και τα ΓΠ δεν ήταν έτσι πριν 40 χρόνια. Έγιναν έτσι μέσω της επιλεκτικής εκτροφής που καλλιεργούσε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Αναρωτιέμαι, μήπως περίμενες να δεις στο σκυλάκι συμπεριφορά χαρακτήρα ενός ενήλικου "βαρύ" μαστίφ σκύλου? Καθώς γράφεις ότι το σκυλάκι έχει βασικά γνωρίσματα ενός μαστίφ με τα 3 βασικότερα :
- δεν αναζητά συνεχώς την ανθρώπινη παρουσία και αισθάνεται άνετα κ μόνο του
- προσαρμόζεται γρήγορα σε νέες καταστάσεις
- έχει εύκολο on off

Εν κατακλείδι, εκτιμώ ότι θα αναθεωρήσεις τις απόψεις σου καθώς εξάγεις συμπεράσματα από ένα κουτάβι. Σε ένα χρόνο από τώρα θα βλέπεις άλλα, σε 2 πάλι άλλα και σε 3 πάλι άλλα.

Σχετικά με τα πειράγματα από τα παιδάκια κλπ. Ναι είναι περίεργα αυτά τα μονοπάτια.
Δεν διαφωνώ με την απευαισθητοποίηση αλλά για να μπει ο σκύλος σε διαδικασία σκέψης θα πρέπει να κερδίζει κάτι κατ' επανάληψη.

Για παράδειγμα (σαφώς κ δεν εννοώ ότι αυτό γίνεται, είναι υποθετικό σενάριο).
Αν πάρω το φαγητό από τον σκύλο και εκείνος μείνει νηστικός, ίσως το συνδυάσει ως : δεν έπρεπε να τον αφήσω να μου το πάρει γιατί τώρα πεινάω. Αν ξαναδοκιμάσει θα τον δαγκώσω.
Αν πάρω το φαγητό από τον σκύλο και το αντικαταστήσω με κάτι σημαντικά πιο νόστιμο, ίσως το συνδυάσει ως : θα τον αφήσω να μου παίρνει το φαγητό γιατί μου δίνει κάτι που μου αρέσει πολύ περισσότερο.
 


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
Είναι απόλυτα θεμιτό να μάθει ένα σκυλάκι να ζει σε ένα σπίτι με παιδάκια.

Το θέμα είναι πως υπάρχουν όρια που εμείς οφείλουμε να βάλουμε στα παιδιά μας, ώστε να αντιληφθούν πως δεν πρόκειται για ένα παιχνίδι που το κάνουν ό,τι θέλουν.

Ακόμα και ο πιο ήρεμος και σωστά κοινωνικοποιημενος σκύλος ενδέχεται να αντιδράσει αν νοιώσει ο ίδιος απειλή.

Και αν εμείς δεν είμαστε από πάνω να καθοδηγήσουμε παιδί και σκυλί, να επιβλέπουμε, αναπόφευκτα δεν θα διαβάσουμε και τα σήματα του σκύλου που απεγνωσμένα θα εκπέμπει.
Τα όριά του κάθε σκύλου δεν τα ξέρουμε πριν τα φτάσουμε.
Δεν θέλει πολύ για να κάτσει η στραβή.

Άλλωστε οι περισσότερες (αν όχι όλες) αυτές οι "στραβές" προέρχονται από σκυλακια που δεν είχαν δείξει ποτε κάποιο τέτοιο σημάδι, ήταν "τέρατα υπομονής" και "αγγελούδια".
 


TheBestBoi

Well-Known Member
23 Μαϊου 2020
824
941
27
ναι γενικα ενα παιδι, ποσο μαλλον πολυ μικρης ηλικιας, δεν μπορει να κατανοησει το σκεπτικο του οτι δεν κανουμε επιτηδες καποια πραγματα για να νευριασουμε/παιξουμε με το σκυλι, αλλα τα κανουμε ελεγχομενα για εκπαιδευση. αυτο με το ανοιγμα στοματος, τα τραβηγματα και τα ουρλιαχτα για παραδειγμα, τα παιδια τα βλεπουν καθαρα ως παιχνιδι και το διασκεδαζουν κιολας. αφου λεει ο μπαμπας και η μαμα πως ειναι οκ, μαλλον σημαινει πως ειναι οκ να το κανουν και σε αλλα σκυλια.... οχι ομως, δεν ειναι καθολου οκ, ουτε σε αλλα, ουτε και στο δικο τους.... αποψη μου. ειλικρινα οσο "αγιος" χαρακτηρας να ειναι ενα σκυλι, ποτε μα ποτε δεν θα επετρεπα σε ενα παιδι να τραβαει ουρες αυτια, να του φωναζει, να το κραταει σε δημοσιο χωρο απτο λουρι, να του ανοιγει το στομα και να του παιρνει το φαγητο....
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.113
Μηνύματα
895.811
Μέλη
19.923
Νεότερο μέλος
micknaf