admin

Administrator
Staff member
21 Ιουλίου 2005
2.181
930
Ποιος δεν έχει καταναλώσει κάποιο χρόνο διαβάζοντας, ακούγοντας και υπολογίζοντας θερμίδες;

Είναι το πρώτο πράγμα που αναγράφεται στην ανάλυση κάθε βρώσιμου προϊόντος που προορίζεται για τον άνθρωπο. Είναι αυτό που κοιτά κανείς πρώτα γυρίζοντας τις συσκευασίες στα super markets. Είναι αυτό για το οποίο γίνονται εκπομπές στην τηλεόραση, γράφονται βιβλία, γίνονται μελέτες. Είναι αυτό που κατηγορεί ο σύγχρονός άνθρωπος για την εικόνα του και την φυσική του κατάσταση... Οι θερμίδες και τα λιπαρά είναι "οι μάγισσες" στο διατροφικό κυνήγι μαγισσών τα τελευταία χρόνια.

Εντελώς παράδοξα όμως, όσον αφορά την διατροφή των κατοικίδιων ζώων μας και ειδικότερα του σκύλου, με τον οποίο εμείς θα ασχοληθούμε, οι θερμίδες είναι "απούσες". Δεν ζητούνται, δεν συζητιούνται και δεν αναγράφονται καν στα περισσότερα διατροφικά προϊόντα που απευθύνονται στα σκυλιά.

Στον σκύλο το marketing της βιομηχανίας του pet θέλησε να επικεντρώσει την προσοχή στο ποσοστό πρωτεΐνης και στο 1ο συστατικό. Δεν είναι κακό να προσέχουμε αυτά τα δύο πράγματα, είναι κακό να προσέχουμε μόνο αυτά ή να αγνοούμε εντελώς κάποια άλλα. Με ένα ποσοστό άνω του 50% των σκύλων να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα και να ταλαιπωρούνται από τις ασθένειες που προκαλούνται ή επιδεινώνονται από το πάχος, πως είναι δυνατόν να μην συζητάμε καν για θερμίδες;

2015 dog obesity statistics.jpg

Πόσες θερμίδες πρέπει να καταναλώνει ημερησίως ένας σκύλος σύμφωνα με το υγιές βάρος που πρέπει να έχει, την φυλή, τον τύπο του, την ηλικία του και τον τρόπο ζωής του;

Σίγουρα δεν αρκούν μόνο αυτές οι παράμετροι για να βρει κάποιος με ακρίβεια τις θερμιδικές ανάγκες ενός σκύλου ή ενός ζώου γενικότερα. Η μεταβολικές αξίες, ο βασικός μεταβολισμός κάθε οργανισμού, κάθε ατόμου μπορεί να ποικίλει και να σημειώσουμε διαφορές, προς τα πάνω ή προς τα κάτω, της τάξεως του 20%. Αυτό όμως δεν αναιρεί την σημαντικότητα και αυτής της πληροφορίας, όπως δεν αναιρεί το γεγονός πως κάτι που για εμάς θεωρείται σημαντικό, για τα κατοικίδια μας θεωρείται ασήμαντο... Γιατί άραγε;

Σε αυτό το σημείο δεν θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε αυτό το "Γιατί;" αλλά θα δούμε πως υπολογίζονται οι θερμίδες στα προϊόντα που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση, πως σε αυτά που προορίζονται για κατανάλωση από τα κατοικίδια ζώα και πως μπορούμε και εμείς να τις υπολογίσουμε.

Η βιομηχανία τροφίμων χρησιμοποιεί την ευρέος γνωστό τύπο Atwater (Atwater Formula) όπου κάθε γραμμάριο πρωτεΐνης περιέχει 4 θερμίδες, κάθε γραμμάριο υδατανθράκων περιέχει 4 θερμίδες και κάθε γραμμάριο λίπους περιέχει 9 θερμίδες.

Παρόλο που ο τύπος Atwater είναι ο βασικός τρόπος υπολογισμού θερμίδων στην παγκόσμια βιομηχανία τροφίμων, η βιομηχανία τροφίμων για τα κατοικίδια χρησιμοποιεί τον τύπο "παραλλαγμένο" (Modified Atwater Formula) όπου κάθε γραμμάριο πρωτεΐνης περιέχει 3,5 θερμίδες, κάθε γραμμάριο υδατανθράκων περιέχει 3,5 θερμίδες και κάθε γραμμάριο λίπους περιέχει 8,5 θερμίδες. Είναι φυσικό να έχουμε ελαφρώς χαμηλότερη ποσότητα θερμίδων ονομαστικά.

Εμείς, πάντως, στην ενότητα των reviews μας χρησιμοποιούμε την "παραλλαγμένη" μορφή του τύπου μια που αυτή χρησιμοποιείται στα είδη τροφίμων για τα κατοικίδια.

Calorie requirements dog WSAVA.jpg

Αν κάνετε τους υπολογισμούς βρίσκοντας τις θερμίδες (ακόμα και εκεί που δίνονται από τις εταιρείες) και την συνιστώμενη ημερήσια δόση φαγητού σε γραμμάρια ανά κιλό που δίνεται πάντα από τις εταιρείες, θα βρείτε διακυμάνσεις από 250 ως 1100 θερμίδες ανά ημέρα, για ένα σκύλο 15 κιλών... Με την προτεινόμενη ποσότητα από την WSAVA (πιο πάνω πίνακας) να είναι 640 θερμίδες περίπου.

Αν συμπεριλάβουμε στην εξίσωση πως ακόμα και η ποσότητα και το ποσοστό της πρωτεΐνης, του λίπους και των λοιπών στοιχείων είναι τελικά συνυφασμένος με την ποσότητα θερμίδων που πρέπει να δίνει κάποιος και την ποσότητα που του συστήνεται και τελικά δίνει, τότε τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο για τον ιδιοκτήτη σκύλου που θέλει να κάνει το καλύτερο για τον τετράποδο σύντροφο του.

Πόσες θερμίδες χρειάζεται ένας σκύλος;
 
Last edited: