Ραχιτισμος;

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.750
1.514
Illinois, USA
Απ΄ό,τι ξέρω θέλει βιταμίνη D και είναι εύκολο να θεραπευτεί αν το πιάσεις εγκαίρως. Νομίζω ότι τη βρίσκεις κυρίως σε γαλακτοκομικά προϊόντα, οπότε υποθέτω θα πρέπει να πέφτει γιαούρτι κι Άγιος ο Θεός...

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Να συμπληρώσω πως:
Η έλλειψη της βιταμίνης D (μπορεί να μην οφείλεται σε κακή διατροφή, αλλά σε αδυναμία του οργανισμού του σκύλου να την απορροφήσει) προκαλεί εκτός από ραχίτιδα και οστεομαλάκυνση.
Κυρίες πηγές της βιταμίνης D είναι τα ιχθυέλαια, τα αβγά και τα ζωικά παράγωγα.

Επίσης ραχίτιδα προκαλείται από έλλειψη ασβεστίου και σπανιότερα από έλλειψη φωσφόρου ή από λανθασμένη αναλογία ασβεστίου/φωσφόρου όπως ανέφερε η Alexia

@ milgr
μπορεις να μας δώσεις κάποιες επιπλέον πληροφορίες σχετικά με το σκύλο σου? Φύλο, ηλικία, διατροφή κτλ?

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Επίσης η ραχίτιδα σχετίζεται άμεσα και με την μη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία!

milgr

Well-Known Member
30 Σεπτεμβρίου 2009
163
9
Θεσσαλονίκη
:confused:καλημέρα παιδιά ,μιλω για ΡΑΧΙΤΙΣΜΟ και οχι Ραχίτιδα, είναι σχεδόν 4 μηνών τρωει ukanouba για κουτάβια, αλλα για αρκετο καιρο έτρωγε λαπά με κότα:confused:....(λόγο κολίτιδας) και μάλλον αυτό είναι που φταίει, όπως και να έχει εκτός του γιατρού μας, θα το πάω στο Πανεπιστήμιο για όλες τις εξετάσεις

milgr

Well-Known Member
30 Σεπτεμβρίου 2009
163
9
Θεσσαλονίκη
Καλησπερα, μετα απο επισκεψη στην Κτηνιατρικη Σχολη του Παν/μιου τελικα δεν εχουμε τιποτα σοβαρο, μας ειπαν οτι ειναι απο ταχεια αναπτυξη του κουταβιου
ευχαριστω ολους......

raul_vet

Well-Known Member
30 Οκτωβρίου 2009
55
0
Patras city
Επίσης η ραχίτιδα σχετίζεται άμεσα και με την μη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία!
Προφανώς αναφέρεσαι σε ραχιτισμό.

Αυτό το έχω ακούσει από πολύ κόσμο (εκτροφείς, ιδιοκτήτες, παλαιούς κτηνιάτρους), οπότε να βάλουμε τα πράγματα σε μία σειρά. Ο σκύλος ΔΕΝ μπορεί να συνθέσει D3 από τις στερόλες του δέρματος (όπως ο άνθρωπος). Οπότε η ηλιακή έκθεση δεν παίζει κανένα ρόλο στην σύνθεση της D3. Ξεχάστε αυτά που έχετε ακούσει για λάμπες ερπετών κλπ. Δεν υπάρχουν!
Για του λόγου το αληθές δείτε και αυτό
Μιλάμε για γνώση του 1994!

kimonas

Banned
Banned
8 Οκτωβρίου 2009
847
2
Αθήνα - Γαλάτσι
Η ραχίτιδα είναι μια σοβαρή πάθηση των κουταβιών, που χαρακτηρίζεται από ανεπάρκεια στην ασβεστοποίηση των οστών κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης τους, με ταυτόχρονη παραμόρφωση σε μερικά σημεία.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ

Η ραχίτιδα οφείλεται σε διαταραχή του μεταβολισμού των ουσιών ασβεστίου και φωσφόρου και εναπόθεσή τους στις επιφύσεις των επιμήκων οστών.Πρώτα απ’ όλα, θέλουμε να διευκρινίσουμε ότι πρόκειται για ασθένεια μεταβολισμού και ως εκ τούτου δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσής της.Οι διαταραχές του μεταβολισμού ασβεστίου- φωσφόρου, οφείλονται :
  • Στην μειωμένη χορήγηση ασβεστίου ή φωσφόρου ή και των δύο
  • Στην ανεπαρκή απορρόφηση.
Η ανεπαρκής απορρόφηση πάλι, οφείλεται :
  1. Στην διαταραχή της αναλογίας ασβεστίου-φωσφόρου, που κανονικά πρέπει να είναι στα οστά 2 προς 1, και στο αίμα 10 προς 3.
  2. Σε δυσχέρεια απελευθέρωσης του φωσφόρου των τροφών, λόγω ανεπάρκειας του ενζύμου φυτάση.
  3. Σε εντερικές διαταραχές.

• Την ασβεστοποίηση επηρεάζουν και άλλοι παράγοντες, όπως η βιταμινοπενία D, ορμόνες και ένζυμα.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Μικροσκοπικά, οι επιφύσεις οστών και τα στερνικά άκρα των πλευρών είναι διογκωμένα. Συχνά υπάρχουν εξοστώσεις και κατάγματα.Σε προχωρημένες μορφές ραχίτιδας, παρουσιάζεται κύρτωση της σπονδυλικής στήλης προς τα επάνω ή προς τα κάτω ή πλαγίως...................................................................................................................................... :) :) :) :) ...........................

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Για τη θεραπεία της ραχίτιδας σε ελαφρές περιπτώσεις, χορηγούνται σκευάσματα ασβεστίου-φωσφόρου και βιταμίνης D3.Σε σοβαρές περιπτώσεις, απαιτούνται επανειλημμένες ενέσεις των πιο πάνω σκευασμάτων.Τα ραχιτικά κουταβάκια πρέπει να εκτίθενται πολλές ώρες στις ακτίνες του ήλιου.Σε προχωρημένη μορφή ραχίτιδας, δεν μπορεί να περιμένει κανείς τέλεια ανάρρωση.Με την ενδεδειγμένη θεραπεία είναι δυνατή η περαιτέρω ανάπτυξη των οστών, όμως σχεδόν πάντα παραμένουν μόνιμες παραμορφώσεις.Στα θηλυκά κουταβάκια, η ραχίτιδα κάνει επί πλέον παραμορφώσεις της λεκάνης, που οδηγούν αργότερα σε δυσκολίες.Εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι η ραχίτιδα μειώνει σημαντικά την αξία και την απόδοση των κυνηγετικών σκύλων. Τα σκυλιά με ραχίτιδα κουράζονται πιο γρήγορα και υστερούν κατά πολύ σε ταχύτητα.

Xotikouli

Well-Known Member
24 Δεκεμβρίου 2006
4.974
630
Athens
Ποιο ακριβώς γνώρισμα της κύρτωσης σπονδυλικής στήλης σε κάνει να χαμογελάς; :confused:
Αν τα παραπάνω είναι μέρος άρθρου που βρήκες κάπου, καλό θα ήταν να παραθέσεις και την πηγή.

kimonas

Banned
Banned
8 Οκτωβρίου 2009
847
2
Αθήνα - Γαλάτσι
Ποιο ακριβώς γνώρισμα της κύρτωσης σπονδυλικής στήλης σε κάνει να χαμογελάς; :confused:
Αν τα παραπάνω είναι μέρος άρθρου που βρήκες κάπου, καλό θα ήταν να παραθέσεις και την πηγή.
H πηγή είναι τόσο ευνόητη όσο ΔΕΝ φαντάζεσαι....Κτηνίατρος - Επιστήμη - Ορθοπεδική !!! Ποιος?? Δεν έχει σημασία.....Όλοι την ίδια σχολή έχουν τελειώσει και αυτό είναι κάτι τόσο ''standar'' που παρέθεσα όσο επίσης δεν φαντάζεσαι !!!! Η πηγή είναι από μόνη της ...η επιστήμη της ορθοπεδικής....

ΥΓ: Eπίσης σε φυλές που ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ τα top-lines να είναι ''αλφάδι'' για να στρώσεις τραπέζι όπως πχ: bullmastiff....................................AΛΛΑ, δυστυχώς, :( :( παρατηρούνται top-lines με ελλειπτική τροχια προς τα κάτω (ΚΟΥΡΜΠΑ προς τα κάτω) ή τοp-lines με ''σέλα'' από άλογο αποτελούν σοβαρότατο μορφολογικό και ανατομικό - λειτουργικό - σκελετικό πρόβλημα, με ότι αυτό συνεπάγεται... και εκτός από αιτία αποκλεισμού από εκθέσεις (τώρα αν κάποιοι κριτές κάνουν τους ''κινέζους'' το κάνουν εσκεμμένα όταν σε κάποιες φυλές έχεις πχ.... 1,2,3,4,5 συμμετοχές ΚΑΙ ΚΑΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΝΕ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ''ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ" για να προωθηθούν έστω και με αυτόν τον τρόπο αυτές οι ΟΛΙΓΟΠΛΗΘΕΙΣ ΦΥΛΕΣ) αποτελούν και αιτία αποκλεισμού απ την αναπαραγωγή !!!! Με ότι αυτό συνεπάγεται.....

Last edited:

Xotikouli

Well-Known Member
24 Δεκεμβρίου 2006
4.974
630
Athens
Εφόσον εκτιμάς τόσο την επιστήμη, γιατί δεν εκτιμάς αντίστοιχα και τον άνθρωπο που έγραψε τα παραπάνω ώστε να αναφέρεις το όνομά του; Φυσικά και έχει σημασία το ποιος! Πρόκειται για στοιχειώδη κανόνα ευγένειας και σεβασμού στον κόπο του, και στα πνευματικά δικαιώματα.
Σε αυτό δεν χωράνε πέπλα μυστηρίου και "άσε με, ξέρω εγώ αλλά δεν σου λέω".

epial

Well-Known Member
24 Ιουλίου 2011
3.026
5.276
66
Aθήνα
H πηγή είναι τόσο ευνόητη όσο ΔΕΝ φαντάζεσαι....Κτηνίατρος - Επιστήμη - Ορθοπεδική !!! Ποιος?? Δεν έχει σημασία.....Όλοι την ίδια σχολή έχουν τελειώσει και αυτό είναι κάτι τόσο ''standar'' που παρέθεσα όσο επίσης δεν φαντάζεσαι !!!! Η πηγή είναι από μόνη της ...η επιστήμη της ορθοπεδικής....

Τι απάντηση είναι αυτή;

Η πηγη έχει μεγαλη σημασία...
Άλλο είναι να είναι δικο σου το γραπτο κείμενο, διότι όποιος γνωρίζει το κυρος αυτών που γράφεις θα δώσει προσοχή εφ όσον θεωρει ότι εχεις ικανοποιητικές γνώσεις και ακριβολογείς στα γραπτά σου, ή αντίθετα θα θεωρήσει ότι πιθανον να περνουσες από την κτηνιατρική σχολή και να τα άκουσες απ το παράθυρο ή στην ταβερνα να συζήταγαν δυό κτηνίατροι και έστησες αυτί ή στα είπε η θεία σου που της τα είπε η γιαγια της, κλπ,κλπ
Άλλο επίσης είναι να είναι γραμμένα έτσι ακριβώς σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό και άλλο να τα έγραψε μια συντάκτις του Cosmopolitan στο θέμα «προσέξτε το γούτσου-γούτσου σκυλάκι σας»

george amstaff

Well-Known Member
9 Ιανουαρίου 2013
91
0
γεια σας:) και ο δικος σκυλος επαθε ραχιτισμο ειναι 7 μηνων και μεσα σε μια εβδομαδα ο σκυλος εχει αλλαξει υπερβολικα ακομα δεν εχει αναρωσει και αρχιζει να με παιρνει απο κατω ψυχολογικα,ενω του εδινα rouayal pediatric και ελεγα στην κτηνιατρο μου μηπως χρειαζεται ασβεστιο d3 και ω αυτη επεμενε και μου ελεγε οχι,με αποτελεσμα ο σκυλος να παρουσιασει ελειψη ασβεστιου.αλλαξα κτηνιατρο και πηγα σε αλλον μου ειπε οτι δεν την αποροφουσε ο οργανισμος του.ο σκυλοσ μετα απο αυτο θα επανελθει στην κατασταση που ηταν μορφολογικα?γιατι τωρα στην αναρωσει του ειναι σαν σελα αλογου.να εμπιστευομαστε τους κτηνιατρους μας?γιατι 3 ατομα μου ειπαν οτι θελει ασβεστιο(δεν ηταν κτηνιατροι) και η κτηνιατροσ επεμενε οχι τουσ τα ειπαν λεει σε σεμιναρια.στην παιδικη ηλικια του κουταβιου χρειαζεται εστω για 2 μηνεσ να τον δωσουμε καποια βασικα πραγματα πχ ω και ασβεστιο?και εχω ακουσει και εγω για τον ηλιο αλλα στισ χωρες που δεν εχουν ηλιοφανεια σαν εμασ τι κανουν?εχω απογοητευτη πολυ με την κτηνιατρικη στην ελλαδα παρα πολυ μικρο ποσοστο σε κτηνιατρους με πραγματικες γνωσεις και οχι να κανουν απλα ενα εμβολιο.(μια ζωη ειχα σκυλια και το λεω αυτο για την κτηνιατρικη)

george amstaff

Well-Known Member
9 Ιανουαρίου 2013
91
0
και ενα ακομα που ηθελα να ρωτησω.το οτι ετρωγε κοπρανα γατας η κοτας οποτε εβρισκε ευκαιρια και εφευγε απο τα ματια ηταν σημαδι οτι ειχε ελλειψη ασβεστιου?οταν το ειδαν 2 ηλικοιωμενη στην γειτονια μου (επαρχια μενω) μου ειχαν πει οτι ο σκυλος εχει ελειψη ασβεστιου σε ηλικια 3-4 μηνων.αργοτερα αυτο για τα κοπρανα μου το ειπαν και αλλοι παντα μεγαλοι σε ηλικια.η κτηνιατρος μου ειπε οτι ειναι κακια συνηθεια και γελασε.και δεν ειμαι σιγουρος αλλα νομιζω το εχω διαβασει σε εναν οδηγο για μπαρφ διατροφη οτι ειναι συμπτωμα του σκυλου απο ελειψη ασβεστιου

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.967
20.396
@Djibrilakos όπως βλέπεις, υπήρχε ήδη σχετικό θέμα, το οποίο μπορούσες απλώς να συνεχίσεις. Δεν χρειαζόταν να ανοίξεις άλλο!

Μεταφέρω εδώ λοιπόν τα δυό σου μηνύματα, για να δοθεί ίσως μια συνέχεια:
Καλησπέρα σας! Καλά Χριστούγεννα για όλους σας με υγεία πάνω απ' όλα!

Πριν έναν μήνα έφερα στο σπίτι σε κακή κατάσταση τον djibril. Ήταν υποσιτισμενος,με ψύλλους και δερματικά,αυτά φτιάχνονται και θα φτιάξουν.
Αλλά έχει και ραχιτισμο.
Τον γιατρό πήγα σε τρεις γιατρούς .
Ο ΕΝΑΣ δεν ήξερε τι είναι αυτό.
Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ(πολύ καλός γιατρός) μου ειπε να πάρω royal canin pediatric + recovery κονσέρβες.
Ο ΤΡΙΤΟΣ (πολύ καλός γιατρός επισης) συμφώνησε με την συγκεκριμένη τροφή και μου είπε δύο χάπια βιταμίνες αντί για ένα που πρέπει σύμφωνα με τα κιλά του(VetIq Kalsium plus).

Τηλέφωνο στον δεύτερο γιατρό για να πάρω μια γνώμη ,για τις βιταμίνες και μου λέει με την τροφή αυτή είναι πλήρης δεν πρέπει καθόλου βιταμίνες.

Τι να κάνω ρε παιδιά; Είμαι πολύ μπερδεμένος! Δεν έχω αλλα λεφτα να τον πάω και σε άλλους γιατρούς !
Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας!
Καλή χρονιά :)
Καλησπερα σας, αντιμετωπιζω το ίδιο πρόβλημα,έχω ενα κουταβι 3 μηνών περιπου,και έχω αγχωθει πολύ με αυτή την ιστορία,! επειδη αναφερατε, όχι εξτρα βιταμινη,το οποίο το έχω ξανακουσει,εμένα ο κτηνίατρος μου, μου έχει δώσει την Ρόγιαλ κανιν pediatric και την Ρόγιαλ κανιν recovery κονσέρβα, και να του δίνω δύο χαπια από την VetIq Kalsium plus καθημερινά.ποια είναι η γνώμη σας πάνω σε αυτό που σας είπα;
Ευχαριστώ
Συμπερασματικά, το σκυλάκι προφανώς το βρήκες στον δρόμο και το μάζεψες;
Ο ραχιτισμός πως διεγνώσθει; Τι συμπτώματα είχε; Τι εξετάσεις του έγιναν από τις οποίες προέκυψε η διάγνωση αυτή;
Και απ'ότι κατάλαβα, έχεις κάνει αυτοβούλως mix, στις οδηγίες δύο διαφορετικών γιατρών;