ΣΚΥΛΟΣ ΜΕ ΕΠΙΛΗΨΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ

11 Σεπτεμβρίου 2023
9
7
43
Καλησπέρα σας , Είμαι ιδοκτήτης ενός σκυλιού Biewer Terrier ετών 2.5. Ο Σκύλος αγοράστηκε όταν ήταν 5 μηνών και όλα έβαιναν καλώς μέχρι την 1/8/2021 2 μήνες μετά την αγορά του. Τότε έκανε μια επιληπτική κρίση και η γιατρός που τον ελέγχει είπε ότι εφόσον δεν επαναλαμβάνετε συχνά το φαινόμενο δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας και μας έδωσε την άκρως σημαντική συμβουλή να σημειώνουμε τις ημερομηνίες. Τις παραθέτω αναλυτικά.

1/8/2021
31/8/2021
2/2/2022
7/9/2022
14/3/2023
9/6/2023
10/9/2023

Όλες οι ημερομηνίες εκτός της σημερινής έχουν κοινά στοιχεια την ολιγόλεπτη διάρκεια και τις ανύπαρκτες επιπτώσεις μετέπειτα. Σήμερα όμως ο σκύλος βρισκόταν σε κρίση επι 1 ωρα σερί. Αποτέλεσμα να πάμε στον γιατρό και μάλιστα να τον αφήσουμε εκεί να κοιμηθεί σήμερα για παρακολούθηση. Έγιναν εξετάσεις αιματολογικές και όλα ήταν καλά. Θα ήθελα την συμβουλή σας σχετικά με την κατάσταση αν υπάρχει σχετική εμπειρία.

Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.467
12.903
Aθήνα
Καλημέρα!
Τι συμπτώματα είχε κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ολιγόλεπτων κρίσεων και πως σταμάταγαν;
Είδατε κάποια διαφορά με την τελευταία που κράτησε περισσότερο;

Κάποια μικρόσωμα σκυλάκια παθαίνουν υπογλυκαιμικό σοκ, το οποίο διαρκεί λίγα λεπτά και τα συμπτώματα θυμίζουν τέτοιες κρίσεις , όπως τρέμουλο, σάλια, αδυναμία στήριξης.
Ενας απλός τρόπος αντιμετώπισης είναι το ζαχαρόνερο.
Είχα ένα γιορκάκι που το πάθαινε 3-4 φορές το χρόνο και μόνο όταν τον πήγα επιτόπου σε γιατρό για εξετάσεις φάνηκε χαμηλά το ζάχαρο. Ολες τις άλλες φορές που κάναμε τις ετήσιες εξετάσεις, ήταν φυσιολογικές οι τιμές. Κάποια στιγμή στα 8 ή 9 (δεν θυμάμαι ακριβώς) σταμάτησαν εντελώς χωρίς να κάνουμε κάτι συγκεκριμένο. Εφυγε στα 14.
Ο ένας από τους 2 που έχω τώρα (πάλι γιόρκι) παθαίνει αντίστοιχες ολιγόλεπτες κρίσεις και πάλι του δίνω ζαχαρόνερο και συνέρχεται. Μιλάμε πάλι για συχνότητα 3-4 φορές το χρόνο. Τώρα είναι 11 ετών.

Αρκετά χρήσιμο, πέραν της καταγραφής της ημερομηνίας, θα ήταν να τραβήξετε βίντεο την ώρα που το κάνει. Μπορεί να δώσει αρκετές χρήσιμες πληροφορίες στον κτηνίατρο.

Αυτό που θα σας συμβούλευα θα ήταν να είστε αρκετά επιφυλακτικός με τα φάρμακα που υπάρχουν και κάποιοι (από όσο ακούω) τα δίνουν σαν καραμέλες για ψύλλου πήδημα. Μιλάμε για πολύ δυνατά φάρμακα που επηρεάζουν τον σκύλο στην καθημερινότητά του. Δίνονται μόνο σε ακραίες περιπτώσεις που οι κρίσεις είναι πάρα πολύ συχνές (2-3-4 φορές την εβδομάδα πχ).

11 Σεπτεμβρίου 2023
9
7
43
Καλημέρα σας , Όλες τις προηγούμενες φορές τα συμπτώματα ήταν μικρή σιελόρροια και ακράτια αλλά η κρίση σταματούσε μετά από 3 λεπτά. Κάποιες φορές του δώσαμε μέλι αλλά δεν ξέρω αν αυτό τον βοήθησε. Η διαφορά με τώρα ήταν ότι ο σκύλος είχε έντονη σιελόρροια ( χρειάστηκε να σφουγγαρίσουμε) και τα πόδια του τεντόσανε και δεν λύγιζαν. Ζάχαρο δεν ξέρω αν μπορεί να έχει αλλά δεν φάνηκε στις εξετάσεις πάντως καμία φορά από όταν κάναμε.

Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.467
12.903
Aθήνα
Χθες που το έκανε, δεν του δώσατε κάτι; Το αφήσατε δηλαδή να εξελιχθεί;
Τις άλλες φορές δεν τέντωνε τα πόδια του;
Τρέμουλο είχε;
Τώρα είναι καλά;

Αυτό πάντως με τα πόδια που τεντώνουνε και δεν λυγίζουνε, σε συνδυασμό όμως με τρέμουλο και σιελόρροια, είναι συμπτώματα που έχει ο δικός μου. Δεν έχω παρατηρήσει ποτέ ακράτεια.
Ξεκινάει με τρέμουλο και λίγα σάλια και μετά τεντώνει τα πόδια. Αμέσως τον παίρνουμε αγκαλιά (γιατί μπορεί να αυτοτραυματιστεί) και του δίνουμε ζαχαρόνερο - και μέλι κάνει φαντάζομαι ή οτιδήποτε γλυκό. Μέσα σε 2-3 λεπτά επανέρχεται πλήρως.
Βεβαια οργανισμός με οργανισμό διαφέρουν, οπότε δεν είναι απόλυτο πως θα έχουν τα ίδια συμπτώματα, ούτε ίσως την ίδια διάγνωση.
Ολα είναι σχετικά σε τέτοιες περιπτώσεις.

• Like
Reactions: mareco

11 Σεπτεμβρίου 2023
9
7
43
Εχθές που το έκανε του δώσαμε μέλι στην αρχή αλλά δεν τον βοήθησε γιατί όπως είπα κράτησε πολύ ώρα η κρίση και μετά το μέλι. Άλλες φορές όχι δεν είχε τεντώσει τα πόδια του. Τρέμουλο είχε αρχικά σε όλο το σώμα και μετά εν αλλάξ κεφάλι - σώμα. Τώρα κάνει αγωγή στο ιατρείο όπου βρίσκετε και ο γιατρός μας ενημέρωσε ότι ανταποκρίνεται άκρως ικανοποιητικά και είναι δραστήριος ( τρώει , γαβγίζει) σαν να μην συνέβει τίποτα. Ευχαριστώ πάντως για την άμεση απάντηση σας.

• Like
Reactions: Yorkaddict

11 Σεπτεμβρίου 2023
9
7
43
Αγωγή με ενδοφλέβιο ορό έκανε από ότι μου είπαν. Δεν γνωρίζω το ονομα του φαρμάκου όμως. Ο γιατρός είπε όμως ότι ανταποκρίθηκε άκρως θετικά και συμπεριφέρετε σαν να μην συνέβη τίποτα. Για αυτό θα πάω να τον πάρω σε 1 ώρα. Αυτό που θα με ενδιέφερε περισσότερο από εσάς είναι να με συμβουλέψετε σχετικά με το τι μπορεί να έχει γιατί ο γιατρός δεν μπορεί να το προσδιορίσει. Ενώ δεν έκρινε και σημαντικό να κάνουμε μαγνητική. Οπότε σχετικά με την αιτία που το παθαίνει αυτό βρισκομαι στο σκοτάδι.

Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.467
12.903
Aθήνα
Από όση προσωπική εμπειρία θα σου απαντήσω πως πολύ σπάνια (έως ποτέ) δεν βρίσκεται η αιτία όλων αυτών.
Εντελώς ωμά θεωρώ πως είναι ένας υπέροχος τρόπος (και λόγος) οικονομικής αφαίμαξης.
Όσο η συχνότητα παραμένει χαμηλή και ειδικά όταν μιλάμε για μικρόσωμη φυλή, ας μείνουμε στο υπογλυκαιμικο σοκ.
Και επουδενι μην δώσεις φάρμακα.

Αν αρχίσει να ξεφεύγει η συχνότητα ή η ένταση, εκεί πας στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα. Δύσκολες καταστάσεις.

• Like
Reactions: mareco

11 Σεπτεμβρίου 2023
9
7
43
Οι εξετάσεις είναι άψογες εκτός από την ουσία Λευκωματίνη ( Αλμπουμίνη) η οποία είναι ακριβώς στο άνω όριο 4.4 . Γνωρίζετε κάτι για την ουσία αυτή? Επισης μας έδωσε φάρμακα να του τα δίνουμε 2 φορές την ημέρα αλλά είμαι επιφυλακτικός σχετικά με αυτό. Μας έδωσε και ενέσεις να του κάνουμε όταν παθαίνει κρίσεις. Θα συμβουλευτώ και την κτηνίατρο που τον ελέγχει αύριο το πρωί.

Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.467
12.903
Aθήνα
Δεν γνωρίζω για λευκωματινη.

Τι φάρμακα σας έδωσε και τι ενέσεις;
Ποια είναι η διάγνωση;

Μη διστάσετε πάντως να συζητήσετε εκτενώς τις παρενέργειες φαρμάκων για "επιληψία" και πως θα επηρεάσουν την καθημερινότητα του σκύλου για το υπόλοιπο της ζωουλας του.

• Like
Reactions: mariakala

11 Σεπτεμβρίου 2023
9
7
43
Δεν υπάρχει διάγνωση. Μας είπε να κάνουμε μαγνητική μήπως υπάρχει κάποιος όγκος ή κύστη ( που ούτε να το σκέφτομαι δεν θέλω) και αν δεν έχει ούτε αυτό τότε απλά έχει ιδιπαθή Επιληψία. Τα φάρμακο είναι σε μορφη χαπιού και ονομάζετε Φαινοβαρβιτάλη ( γνωρίζω ότι επηρεάζει το συκώτι μακροπρόθεσμα) ενώ οι ενέσεις είναι μόνο για να του περνάει η κρίση (οτ)αν ξανά πάθει. Γνωρίζω ότι το φάρμακο έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες πάντως.

Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.467
12.903
Aθήνα
Το φαντάστηκα...
Αυτά τα φάρμακα δημιουργούν άλλα προβλήματα στον σκύλο, ανεξάρτητα από το συκώτι του. Νωχελικοτητα, υπνηλία, αδυναμία... Σκύλος ζόμπι.

Ιδιοπαθης επιληψία και κουραφέξαλα.
Ιδεα δεν έχουν, ούτε πρόκειται να βρουν κάτι, όσες μαγνητικές, αξινικες και να κάνετε.

Πραγματικά δεν ξέρω αν θέλετε να μπείτε σε αυτή τη διαδικασία (επίπονη διαδικασία) με τη συχνότητα κρίσεων του σκύλου σας.
Για μένα δεν αξίζει τον κόπο.

Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.914
7.487
Οι εξετάσεις είναι άψογες εκτός από την ουσία Λευκωματίνη ( Αλμπουμίνη) η οποία είναι ακριβώς στο άνω όριο 4.4 .
Πρωτεΐνη είναι. Συνήθως ότι είναι στα όρια δεν είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό. Στρες, ελαφριά αφυδάτωση, τροφή, φάρμακα μπορεί να την κάνουν να τσιμπήσει.

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.799
8.004
Καλησπέρα. Η συχνότητα των κρίσεων δεν είναι σπάνια. Είναι πολύ συχνές οι κρίσεις που παθαίνει. Είχα σκύλο με επιληψία, πάθαινε κρίση μία φορά τον χρόνο και δεν μπήκε σε αγωγή γιατί ήταν όντως σπάνια τα συμβάντα και μικρής διάρκειας η κρίση. (γύρω στο λεπτό).
Θα έκανα οπωσδήποτε μαγνητική στην δική σας περίπτωση γιαν α αποκλείσω όγκο και μετά θα άλλαζα κτηνίατρο. Θεωρώ ότι ο σκύλος, αν δεν είναι υπογλυκαιμική κρίση και είναι επιληψία, χρειάζεται μόνιμη φαρμακευτική αγωγή. Μία ώρα κρίση, αν επαναλαμβάνω είναι επιληψία, λέγεται status epilepticus και θα μπορούσε να πεθάνει. Είναι πολύ επικίνδυνο αυτό που περιγράφετε.

NickP

Active Member
30 Απριλίου 2013
33
7
Καλή δύναμη και καλό κουράγιο να ευχηθώ, μια απ' τα ίδια, 6 χρόνια επιληπτικό σκύλο, έζησε έως τα 9, την πρώτη του κρίση την έκανε στα 3 χρόνια. Φαινοβαρβιτάλη, βρωμιούχο κάλιο, κέπρα, στεντόν τα πάντα πρέπει να δοκιμάσαμε. Υπάρχουν ποστς μου στο φόρουμ με λεπτομέρειες, απλά έκαναν το σκύλο φάντασμα. Λυπάμαι πολύ, κακό χαρτί τραβήξατε.

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.320
Μέλη
20.081
Νεότερο μέλος
maria 161