Σαρ-πέι, ένας μοναδικός σκύλος!


elenamagna

Well-Known Member
17 Δεκεμβρίου 2008
422
3
41
ΑΘΗΝΑ
ακουγοντας την λεξη σαρ-πει, ολοι μας φερνουμε στο νου μας μικρα ζαρωτα κουταβακια, μοναδικα στον κυνολογικο χωρο , που δεν μιαζουν εξωτερικα με καμια αλλη φυλη.
κ ομως εκτος απο την μοναδικη του μορφολογια το σαρ-πει εχει κ μια μοναδικη προσωπικοτητα που ελαχιστοι ανθρωποι γνωριζουν, για την ακριβεια, μονο οι ιδιοκτητες τους κ οσοι τα χουν ζησει απο κοντα για καιρο.
αυτο το σκυλι εχει εναν μοναδικο τροπο σκεψης που μπερδευει εκπαιδευτες κ κυνογνωστες αλλα πολλες φορες κ τους ιδιους του τους πρωταριδες ιδιοκτητες.
η αληθεια ειναι οτι ειναι πολυ εξυπνα σκυλια με υψηλο δεικτη νοημοσυνης κ ο τροπος σκεψης τους μιαζει με εκεινον των ανθρωπων.πρεπει λοιπον να εκπαιδευονται ετσι κ οχι σαν ενα κοινο σκυλι.
ειναι ανθρωποκεντρικα κ αναζητουν συνεχως την ανθρωπινη παρουσια.οταν εχουν να διαλεξουν αναμεσα σε μια παρεα σκυλων στο παρκο κ στην παρεα του ιδιωκτητη τους κ της δικης του παρεας, τοτε ειναι σιγουρο πως θα διαλεξουν την δευτερη, αφου βεβαια τσεκαρουν εναν προς εναν τους τετραποδους του παρκου. προσωπικα, πολλες φορες νιωθω σαν να βγαζω τον εαυτο μου βολτα οταν τα πηγαινω στο παρκο κ καθονται ακουνητα δυπλα μου,πολλες φορες κοιτωντας απλα τα υπολοιπα σκυλια να παιζουν μπρωστα τους.θα σηκωθουν μονο κ θα παρουν μερος οταν η κατασταση ξεφυγει (καυγαδες), ή οταν αναψει τρελο κεφι(μεγαλο σκυλοκυνηγιτο )!
γι αυτο κ πολλοι πιστευουν πως αυτα τα σκυλια ''βαριουνται'' κ κοιμουνται ολη την ωρα.δεν ειναι ομως καθολου ετσι. το σαρ-πει δεν σπαταλαει ποτε την ενεργεια του αν κατι δεν αξιζει.κ για να αξιζει κατι πρεπει να του κεντριζει το ενδιαφερον κ να το βαζει σε σκεψεις.
ειναι πολυ δεμενα με τον ιδιοκτητη τους , κ θελουν να τον ακολουθουν κ να τον παρακολουθουν παντου!οταν λεω παντου το εννοω..(θα τα βρειτε να σας περιμενουν ακομη κ εξω απο την πορτα του μπανιου, καθε φορα).γι αυτο κ ειναι κ ιδιαιτερα εκπαιδευσιμα.επειδη ομως ξεχωριζουν ενα ατομο απο την οικογενεια στο οποιο θα χουν ''τυφλη λατρεια'', μπορουν να εκπαιδευτουν μονο απο αυτο!οποτε αν εχετε στο νου σας να το πατε καπου να το αφησετε κ να το παραλαβετε εκπαιδευμενο, ή να το πηγαινει ο αντρας σας που κανει τις βαριες δουλειες, καθε σκ (ενω εκεινο εναγνωριζει εσας για μοναδικο του ιδιωκτητη), ξεχαστε το!
η εκπαιδευση θα γινει απο σας με την παρουσα βοηθεια ενος ειδικου.το κλειδι στην εκπαιδευση του ειναι ο σεβασμος.πρωτα απο σας σε κεινο κ μετα απο κεινο σε σας.
η σχεση σας θα αρχιζει να χτιζετε απο την πρωτη μερα που θα ερθει το κουταβι στο σπιτι σας.
εγω συνηθιζω να τα ταιζω στο στομα καποιες φορες(λιχουδιες, οχι κ ολο το μπολ με την ξηρα τροφη!), απο το στομα μου κ να τα κοιμιζω στο κρεβατι μου.αν κ το τελευταιο ειναι κατι που πολλοι εκπαιδευτες κατακρινουν, κατα την γνωμη μου αυτο τονωνει το δεσμο σας με το σαρ-πει σας ακριβως επειδη ειναι τοσο προσκολημενα με τον ιδιοκτητη τους σαν φυλη.αν για καποιο λογο δεν το επιτρεπετε , τοτε εχετε τουλαχιστον το κρεβατακι του στην κρεβατοκαμαρα σας.
δεν θα πρεπει ομως ποτε να ''κανακευνται'' ασκοπα (χωρις πρωτα να εχουν διαπραξει κατι θετικο, εστω κ ενα απλο κοιταγμα στα ματια σας σε συνδιασμο με το κουνημα της ουρας τους)γιατι τοτε θα αντιλυφθουν τα ''ελαφρα'' μετρα σας περι κυριαρχιας κ πρωτου καν το καταλαβετε , θα εχετε εναν αρχηγο στην οικογενεια σας που ακουει στο ονομα..τζακ(ή ''ζαρα'' οπως πολλοι τα ονοματιζουν)..
δεν θα πρεπει δηλαδη εκει που καθονται αμεριμνα κ απολαμβανουν τον υπνο τους, να τρεξετε να τα ζουπηξετε γιατι απλα ξυπνησε η αγαπη μεσα σας κ θελετε να την εκφρασετε, ή ειδατε το μαγουλακι του να προεξεχει. το σαρ -πει σας, θα το εκλαβει αυτο πολυ αρνητικα, καθως θα ενοχληθει που του χαλασατε την ηρεμια για κατι τοσο ανουσιο κ σιγουρα θα πεσετε στην εκτιμηση του αν αυτο εξακολουθησει να γινετε.
τα σαρ-πει αναζητουν να ειναι χρηστικα.λατρευουν δηλαδη να τους δινονται εντολες κ δουλειες να εκτελεσουν, αρκει αυτες να εχουν αξια.δεν θα σηκωθουν ποτε να κυνηγησουν το μπαλακι που τους πεταξατε ενω εκεινα ξεκουραζονται αλλα θα σηκωθουν να ανοιξουν ή να κλεισουν την πορτα αν αυτο τους ζητηθει.
εχουν εναν δικο τους τροπο σκεψης που ελαχιστα διαφερει απο τον δικο μας.δεν θελουν να γινονται στρατιωτακια απλα για επηδηξη, αλλα θελουν να σας ειναι απαραιτητα κ δεν θα κανουν τιποτα που θεωρουν ανουσιο.κ επειδη ακριβως ειναι σκυλια που φιμιζωνται για την κριση τους , ξερουν ακριβως ποτε, κ τι να κανουν καθως κ αν ειναι αναγκη να το κανουν!
οι εντολες κ η εκπαιδευση λοιπον θα πρεπει να γινονται με συνεση κ λογικη.ποτε ανουσια!επησης θα πρεπει να εχετε υποψην σας οτι το σαρ-πει ειναι ενα σκυλι που συνδιαζει απολυτα την πραξη με το αποτελεσμα , γι αυτο κ ''κοροιδευτικα'' σχολια στο σκυλο σας του ''τυπου'',
-που ειναι η μαμα?(ενω εκεινη βρισκεται χιλιομετρα μακρυα)
-παμε βολτα(ενω τον βαζετε στο αυτοκινητο σουμπιτο για το κτηνιατρειο)
-να, να θα σου δωσω λιχουδια!(ενω δεν ξερετε καν που αποθεκευεται η σκυλοτροφη του)
ειναι οχι μονο ασκοπα αλλα κ καταστροφικα πρωτα για την σχεση σας κ μετα για την εκπαιδευση του.το σαρ -πει γνωριζει ποιοι το σεβονται κ εκεινους θα σεβαστει, τους υπολοιπους απλα θα τους χρησιμοποιησει(κ ειναι κατι που κανει πολυ καλα)πρως οφελος του.
στα χερια βιαιων ιδιοκτητων ή μεθοδων εκπαιδευσης θα γινει ταυτοχρονα επιθετικο κ απαξιωτικο προς τον ιδιοκτητη του, (σε αναλογη ηλικια ακομη κ φοβικο) ενω σε ατομα δειλα κ χωρις πηγμη θα νιωσει την αδυναμια τους κ θα αισθανθει την αναγκη να παρει τον ελεγχο στα χερια του , τοσο για το δικο του, οσο κ για το δικο σας καλο , μιας κ γνωριζει την ανωτεροτητα του.
ολα αυτα σημαινουν οτι το σαρ-πει θα πρεπει να αντιμετοπιζεται ως ενας φιλος κ συντροφος σας, με αγαπη κ σεβασμο.δεν κανει για απειρα ατομα ή για εκεινα που πιστευουν οτι επειδη στο παρελθον ειχαν λυκοσκυλα, ή ενα γκριφον-κανις, ξερουν κ απο σκυλους.
ο χαρακτηρας του ειναι απλα μοναδικος κ δεν μπορεις να το συγκρινεις με αλλες φυλες.ξερω οτι λιγο πολυ ολοι οι ιδιοκτητες τα ιδια λενε για την φυλη τους αλλα μονο αν ζησεις με ενα τετοιο σκυλι θα καταλαβεις την διαφορα του στον τροπο σκεψης του.γι αυτο οι ιδιοκτητες σαρ-πει δεν μπορουν ποτε να ζησουν με αλλη φυλη.
ολα αυτα προυποθετουν μια υγειη σχεση μεταξυ σκυλου κ ιδιοκτητη κ φυσικα αμεση καθημερινη επαφη.(οχι ''εχω κ γω ενα σαρ-πει στην ταρατσα, χαζο σκυλι, ολη μερα κοιμαται'').
ενα σαρ-πει θα γινει καταθλιπτικο αν δεν ικανοποιειται η νοητικη του αναγκη για μαθηση κ η ενασχοληση του με κατι.τοτε ναι, θα εχουμε ενα σαρ-πει που ολη μερα κ νυχτα θα κοιμαται κ δεν θα εχει ορεξη να κανει τιποτα.στα ματια μας θα φενεται ενα ''χαζο '' σκυλι αλλα στην ουσια θα ειναι ενα δυστιχισμενο σαρ-πει.
καλο ειναι λοιπον να εκπαιδευουμε το σκυλι μας ανα τακτα χρονικα διαστηματα, να του μαθαινουμε καινουρια κολπα (ειναι εκπληκτικα στο ποσο γρηγορα μαθαινουν, μια εντολη ανα μερα, με δυο μονο σωστες υποδειξεις!)να νιωθει γενικα χρησιμο κ να βγαινει καθημερινες βολτες με συχνες εναλαγες τοπιων καθοτι βαριουνται τρομερα ευκολα ακομη κ την διαδρομη της βολτας!
αυτο δεν σημαινει οτι το σαρ-πει ειναι ενα σκυλι με ''νευρο'' ή υπερκινητικο που θα πρεπει συνεχως να προσπαθουμε να κατευνασουμε.το αντιθετο.ειναι ενα σκυλι που οταν δεν εχεις να του δωσεις να εκτελεσει μια εντολη θα κατσει απλα δυπλα σου ηρεμο κ ακουνητο να περιμενει επομενο νευμα σου (κοιτανε συνεχως την εκφραση του προσωπου σου κ καταλαβαινουν ποτε κ τι θες χωρις να δωθει λεκτικη εντολη).ετσι, οταν εσυ θα παρακολουθεις την αγαπημενη σου εκπομπη ή θα διαβαζεις το αγαπημενο σου βιβλιο (ή θα γραφεις αρθρα στον υπολογιστη, καλη ωρα..), εκεινα θα καθονται στα ποδια σου, δυπλα σου ή κατω απο την καρεκλα σου.
 


elenamagna

Well-Known Member
17 Δεκεμβρίου 2008
422
3
41
ΑΘΗΝΑ
το σαρ-πει ειναι ακομη μοναδικο στην καθαριοτητα κ την τουαλετα του!
ειναι εκπηκτικα καθαρα ζωα κ ακομη κ κουταβια λιγων εβδομαδων, γνωριζουν ενστικτωδως οτι πρεπει να λερωσουν στην εφημεριδα(η πανα δεν ενδυκνειται ιδιαιτερα καθωτη μιαζει με καθαρο πανακι υπνου..) αν η προσβαση σε χωμα δεν ειναι εφικτη.
αυτο σημαινει πως ενα κουταβι σαρ-πει 1,5 μηνων θα παει με μεγαλη ευκολια στην εφημεριδα που βρισκεται στο μπαλκονι ή σε μια λεκανη με αμμο για γατες (την αμμο εγω την χρισημοποιω οταν τα κουταβια πανε τουλαχιστον 2, 5 μηνων ωστε να καταλαβαινουν αρκετα κ να μην την.. ''δοκιμαζουν στην γευση''.
καθωτη ομως καθαρα ζωα, γρηγορα θα χριαστει να αλλαξετε τις εφημεριδες με βολτα εξω σε καποιο παρκο (δειχνουν να προτιμουν το χωμα απο το τσιμεντο για την αναγκη τους, σχεδον ολα)μιας κ θα αναγνωρισουν το σπιτι σας κ δικο τους οποτε θα θελουν να το διατηρουν καθαρο.οταν βγαινουν καθημερινη βολτα αρνουνται πεισματικα να λερωσουν ακομη κ την βεραντα σας.
επησης μετα απο καθε βολτα θα κατσουν να πλυνουν τα πατουσακια τους σαν τις γατες ωστε να τα καθαρισουν.
οταν βρεχει κ εχει λασπη, θα προτιμησουν να πανε απο το τσιμεντενιο μονοπατακι κ οχι απο το βρεγμενο χωμα, κ οταν κατα λαθος πατησουν κατι ''βρωμικο'', τοτε θα τρεξουν γρηγορα μακρια του ανασηκωνοντας τα ποδια τους με αηδια!
κ οσο καλα εκπαιδευμενα κ αν ειναι στην εντολη ''κατω'' , αποκλειεται να την εκτελεσουν αν το δαπεδο ειναι βρεγμενο ή λερωμενο..
το ιδιο υσχιει κ αν το μπολ τους , ή το παιχνιδι τους λερωθει απο σαλια αλλου σκυλου.δεν θα το πλησιασουν μεχρι να το πληνεται!
ειναι λοιπον πολυ ευκολο να κρατηθουν καθαρα κ να χριαζονται ελαχιστα μπανια το χρονο.ακομη κ ενα με δυο ειναι αρκετα.(αυτο ειναι πολυ ωφελημο κ για τα δερματικα προβληματα που πηγαζουν κ απο το συχνο λουσιμο).
το μονο που εχετε να κανετε ειναι να τους πλενετε τακτικα τα κρεβατακια κ να τα χτενιζετε εστω δυο φορες την εβδομαδα.
 


elenamagna

Well-Known Member
17 Δεκεμβρίου 2008
422
3
41
ΑΘΗΝΑ
κατι που θελει προσοχη ειναι η κοινωνικοποιηση τους απο μικρη ηλικια.οταν λεω κοινωνικοποιηση, δεν εννοω να παιζει απλα με το σκυλακι του φιλου μου του γιωργου, ή να βλεπει κοσμο οταν ερχεται η γιαγια την κυριακη.
το σαρ-πει θελει πολυ, ΠΟΛΥ συναναστροφη με αλλα σκυλια, ζωα κ διαφορετικους ανθρωπους.
ακομη κ οταν ειναι κουταβια κ ο κτηνιατρος δεν μας επιτρεπει να τα πηγαινουμε βολτα λογω εμβολιακου προγραμματος,ειναι απαραιτητο να τα βγαζουμε βολτα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ εστω αγκαλια, ωστε να βλεπουν εικονες κ ηχους κ να χουν εναλαγες τοπιων.
αυτο θα τους επιτρεψει να γινουν κοινωνικα κ φιλικα κ οχι φοβικα ή επιθετικα με αλλα ζωα , ανθρωπους κ καταστασεις.
ομως μην περιμενεται ποτε απο ενα αρσενικο σαρ-πει να τα παει καλα με αλλο κυριαρχο σκυλι..ειναι πολυ κτιτικα κ κυριαρχα σκυλια με αποτελεσμα να θελουν να επιβαλωνται στο υπολοιπο ''κοπαδι'' σκυλων στο παρκο.αυτο κατα ενα μεγαλο βαθμο μειωνεται αλλα δεν εξαλυφεται ποτε σε ενα ενηλικο αρσενικο σαρ-πει. γι αυτο προσοχη πιο αλλο αρσενικο σας πλησιαζει.αν ειναι εξισου κυριαρχο, τοτε καλυτερα να μην γινει καν η γνωριμια τους.
οπως κ με καθε αλλη φυλη, οι πρωτες του εμπειριες πρεπει να ναι θετικες, γι αυτο φροντιστε οι πρωτοι του ''φιλοι'' να ειναι κ πραγματικοι.μην το αφησετε με αλλα μεγαλωσωμα κ επιθετικα σκυλια σαν κουταβι γιατι καθε αρνιτικη του εμπειρια θα μεταφραστει σαν γενικευση κ μετα ειτε θα αποφευγει αλλα σκυλια κ ανθρωπους , ειτε θα τους επιτιθεται.
εχουν μαλιστα τρομερη μνημη κ αναγνωριζουν πολυ παλιους εχθρους απο την κουταβισια τους περιοδο, ή ακομη κ ρατσες!
ειχα κ εχω σαρ-πει που εχουν μισος με συγκεκριμενες φυλες σκυλων (π.χ καυκασου κ χασκυ) μονο κ μονο γιατι ειχαν καποτε μια αρνητικη συναντηση κ εμπιρεια μαζι τους.
το καλυτερο μερος για κοινωνικοποιηση ενος κουταβιου ειναι η λαικη αγορα κ τα πανηγυρια!για να συνιθιζουν τον κοσμο κ την φασαρια κ να δεχονται χαδια απο πολλους κ διαφορετικους ανθρωπους.αν εχετε κ καποιο σκυλοπαρκο στην γειτονια σας, μαθετε τις ησυχες ωρες (τοτε που ερχονται ηρεμα κ κοινωνικα σκυλια)κ πηγαινετε καθημερινα το κουταβι σας.καλο θα ειναι οσο μεγαλωνει να γνωριζει κ περισσοτερους(διαφορετικους) σκυλους.
 


elenamagna

Well-Known Member
17 Δεκεμβρίου 2008
422
3
41
ΑΘΗΝΑ
το σαρ- πει δεν ειναι ενα σκυλακι σαλονιου.
σιγουρα λατρευει την θεση στον καναπε κ το χαλι σας, κ η ζαρωμενη φατσουλα του ειναι μουρλια, αλλα πισω απο ολα αυτα κρυβεται ενας δυναμικος , κυριαρχος σκυλος.ηρεμος κ με αυτοπεπιθηση που εκτος απο προειδοποιητικος φυλακας μπορει να γινει καλυστα κ ''σωματοφυλακας''.
θα αντιδρασει εντονα κ με πεισμα κ δυναμισμο απαραμειλο αν νιωσει πως πραγματικα κινδυνευεται.
τα ψευτικα κολπα με τον φιλο σας που δηθεν σας χτυπαει στο χερι δεν πιανουν..αυτο που βλεπεται ειναι μονο το παιχνιδι του ,καθως διακρινουν το ψευτικο απο το αληθινο.αυτο ειναι κ ενα εμποδιο οσον αφορα την εκπαιδευση σε εργασια κ καθηκοντα προστασιας.το σαρ-πει πρεπει να νιωσει πραγματικα οτι απειλειστε, αλλιως απλα θα φοβερισει τον εχθρο.γι αυτο ''γελακια κ κουβεντουλα'' με τον ερεθιστη κατα την διαρκεια της εκπαιδευσης δεν επιτρεπονται.
αν δεν ειστε σιγουροι οτι εχετε το πανω χερι στη σχεση σας με το σαρ-πει σας μην επιχειρησετε να το αγριεψετε καν για πλακα.
δεν ειναι επιθετικο αλλα σε λαθος χερια μπορει να γινει επικυνδινο.
ειναι αγαπησιαρικο σκυλι αλλα οχι διαχυτικο.δεν θα χωροπηδαει πανω σας για αγκαλιες με την γλωσσα εξω κ το χαρουμενο βλεμα ενος κανις, αλλα θα σας πλησιασει με την ηγεμονικοτητα κ την διακριτικοτητα μιας γατας κ θα σταθει δυπλα σας για να το χαιδεψετε, για οσο εκεινο θελει κ μετα θα αποχωρησει.
δεν μπορω να πω οτι ειναι ιδανικο για παιδια...μπορει με τα παιδια της οικογενειας να αντεχει κ να υπομενει τα πανδυνα, αλλα πιθανοτατα δεν θα κανει το ιδιο κ με τα παιδια του γειτονα..οποτε θελει κ εκει την προσοχη του κ την σωστη του κοινωνικοποιηση.
με αλλα ζωα τα παει πολυ καλα με την προυποθεση οτι θα ερθει σε επαφη μαζι τους καποιες φορες κατα την κουταβισια του περιοδο.
με τους ανθρωπους που δεν τον ενδιαφερουν θα ειναι χαρακτηριστικα σνομπ σε σημειο που θα γυρναει την πλατη κ θα φευγει.
οταν το κανουν στον δρομο τα δικα μου, ενω καποιοι τρεχουν απο πισω τους παρακαλωντας τα να σταθουν για ενα χαδι, εγω εκτως απο λιγακι ντροπη (τι να κανω, ποιος θα πιστεψει αμα του πω πως ειναι σνομπ?)βαζω κ τα γελια με το ολο επιδιξια υφακι τους.
 


elenamagna

Well-Known Member
17 Δεκεμβρίου 2008
422
3
41
ΑΘΗΝΑ
οσον αφορα τωρα την υγεια της φυλης, πολυ προοδος εχει γινει τα τελευταια χρονια με τις επιλεκτικες εκτροφες.
οι πιο συχνες ασθενειες ειναι εκεινες που αφορουν τα ματια, τα δερματικα προβληματα κ την αμυλοειδωση.
πολυς λογος λοιπον γινεται για τα ματια του σαρ-πει κ ολοι τινουν να πιστευουν πως ολα ανεξεραιτος τα σαρ-πει γεννιουνται με αυτο το προβλημα.
καποια κουταβια οπως εχω αναφερει κ σε αλλα αρθρα αναγκαζονται να κανουν μια απλη διαδικασια eye tacking κ να κρατηθουν τα βλεφαρα ετσι σε αποσταση απο τον κερατοειδη, ωστε να μην τον γδερνουν αυτα ή οι βλεφαριδες κ υστερα απο 10 μερες απο την αφεραιση τους, με την μετεπειτα διαμορφωση του κεφαλιου, το σαρ-πει συνηθως δεν θα παρουσιασει αλλα προβληματα στα ματια του.
καποιες αλλες παλι το προβλημα ειναι τοσο εντονο που το κουταβι πρεπει να υποβληθει σε χειρουργικη επεμβαση κ αφεραιση ενος τμηματος του πανω ή του κατω αντιστοιχα βλεφαρου. αυτο ομως πρεπει να αποφευγεται τουλαχιστον εως την ηλικια των 8 μηνων, καθωτι το κρανιο του σαρ-πει μεγαλωνει κ οι πτυχες διαμορφωνονται κ ''τσιτωνουν'' εως οτου εκεινο φτασει τα δυο χρονια.
αυτα τα κουταβια ειναι προτιμοτερο να μην αναπαραγονται ωστε μελλοντικα να μειωθει ή κ να εκλυψει το προβλημα των σαρ-πει.
λογω ομως της ιδιομορφιας της φυλης εχουμε κ καποια οφθαλμικα ''προβληματα'' τα οποια ειναι παροδικα κ ερχονται κ φευγουν το ιδιο αποτομα κ ευκολα, κ ειναι αναποφευκτα σε ολα τα σκυλια της φυλης που εχουν αμυγδαλωτα βαθουλωτα ματια(συνηθως εκεινα με πιο στρογκυλο σχημα ματιου δεν παρουσιαζουν ποτε).αυτα τα παροδικα προβληματα των ενηλικων σαρ-πει δεν θα πρεπει να συγχεωνται με τα πρωιμα, εντονα οφθαλμικα προβληματα ενος κουταβιου που δυσκολευεται να ανοιξει τα ματια του τις πρωτες 15 μερες της ζωης του.
το ματι του σκυλου αποτελειται απο πεντε μυς.τεσσερεις εκ των οποιον εκτελουν τις κινησεις του ματιου για πανω ,κατω, αριστερα κ δεξια. υπαρχει ομως κ ο πεμτος μυας που σε περιπτωση κυνδινου ''τραβαει'' το ματι πισω ωστε να το προστατεψει.
αυτο γινεται σε ολα τα σκυλια, χωρις να γινεται εμφανες.στο σαρ-πει ομως γιναιται αισθητο.επειδη το ματι τραβιεται μεσα(για να προστατευθει)τα ''πλουσια '' βλεφαρα του σκυλου, εχωντας τωρα κενο χωρο αναμεσα σε αυτα κ τον οφθαλμο, γυρνανε ελαφρως πρως τα μεσα, για να κλεισουν το κενο που δημιουργηθηκε απο το τραβηγμα του βολβου πρως τα μεσα. ο σκυλος ενοχλειται κ ανοιγοκλεινει συχνα τα ματια του με αποτελεσμα να τα ερεθιζει.
αυτο γινεται (το τραβηγμα του ματιου απο τον μυ)αντανακλαστικα οταν το σκυλι αγχωθει ή στρεσαριστει.για τον οργανισμο καθε ζωου αυτη ειναι μια στιγμη επιφυλακης κ προστασιας.
οποτε δεν ειναι κατι ανισυχιτικο κ φευγει ακριβως οσο ευκολα κ αποτομα εμφανιστηκε με το που ηρεμησει το σαρ-πει κ νιωσει ασφαλεια.αυτο σημαινει οτι μπορει να κρατησει απο μια μερα εως κ δυο εβδομαδες αναλογα ποσο εντονο ηταν το στρες κ ποσο πολυ ερεθιστηκε το ματι( κ δεν χριαζεται καμια δικη μας παρεμβαση παρα μονο λιγα τεχνιτα δακρυα σε μορφη τζελ, ωστε να μειωνεται η τριβη).καποιες φορες σε εντονες περιοδους στρες (οπως ταξιδια κ προβληματα υγειας)που το προβλημα ειναι εντονο βοηθαμε το σαρ-πει μας να το ξεπερασει πιο γρηγορα με ραμματακια που συγκρατουν τα βλεφαρα μακρια απο τον κερατοειδη, οπως ακριβως κ στα κουταβια με προδιαθεση για εντροπιο.
εκεινη την περιοδο στρες του ζωου, το σαρ-πει χανει κ τα πολλα ''μαξιλαρακια απο το ρυγχος του.
αυτο γινεται γιατι ο οργανισμος αντιλαμβανομενος τον επικειμενο κινδυνο (στην φυση το θυμα στρεσαρεται γιατι βλεπει τον εχθρο να πλησιαζει) μαζευει το αιμα απο ολα τα περιφεριακα οργανα κ το εναποθετει στην καρδια, ουτος ωστε να μπορεσει το ζωο γρηγορα να αντιδρασει.το αιμα λοιπον μαζευεται απο το υγρο, μυξοδες δερμα του σαρ-πει κ φενεται σαν να σουφρωνει.επανερχεται κ αυτο μολις το ζωο ηρεμησει.
 


elenamagna

Well-Known Member
17 Δεκεμβρίου 2008
422
3
41
ΑΘΗΝΑ
παιδια , συγνωμη..τα υπολοιπα αυριο..εχουμε κ δουλεια ..
ελπιζω να μην βαρεθηκατε να διαβαζεται..εχω ακομη πολλα..:D:D:D
 






Eirini-Fontas

Well-Known Member
6 Μαϊου 2009
5.280
709
Θρακομακεδονες
Εχεις χαρτογραφησει και τα δυο μου σκυλια, πιο πολυ
ομως δεν γινεται!!! :)

Για ολα, για την καθαριοτητα μεχρι και στο μπωλ του νερου,
στο οτι σε παιρνουν απο πισω μεχρι και στην τουαλετα,
για το σνομπισμο κτλ. . .

Ειναι ωραιο να μοιραζεσαι τις ιδιες εμπειριες!

Περιμενουμε και τα υπολοιπα! ;)
 




chris paras

Well-Known Member
9 Ιουνίου 2008
59
0
πρεπει να την αγαπας πολυ αυτη τη ρατσα!! πολυ ενδιαφερον και κατατοπιστικοτατα ολα αυτα που εγραψες..
ξεφυγες απο τα χαρακτηριστικα του sharpei οσο αναφορα την εμφανιση και μας ενημερωσες για το δια ταυτα της ρατσας! μπραβο σου..
 


scooby doo

Well-Known Member
25 Φεβρουαρίου 2009
612
3
Ναύπλιο-Αθήνα
Έχω ενθουσιαστεί με αυτά που έχω διαβάσει! Πράγματι πολύ αξιολογα σκυλιά φαίνονται και ειδικά αυτό με την καθαριότητα με κάνει και ζηλεύω αφάνταστα γιατί ο σκύλος μου είναι και πολύ μούργος!!
¨οσο για την επαφή που λες πως έχουν με τον ιδιοκτήτη τους να πω πως στην έκθεση της Diana που είιχα πάει μου έκανε πολύ εντύπωση μια κοπέλα με το σαρπει της , το οποίο φαινόταν τελείως προσκολλημένο πάνω της , την κοίταζε συνεχώς στα μάτια, δεν ξεμάκραινε πάνω από 3 μέτρα κλπ..
 




galazio

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2008
3.733
7
κ οσο καλα εκπαιδευμενα κ αν ειναι στην εντολη ''κατω'' , αποκλειεται να την εκτελεσουν αν το δαπεδο ειναι βρεγμενο ή λερωμενο..
.
σκεφτηκα πως θα ηταν να εχω κι εγω ενα σαρ πει στο σπιτι και θελω να ρωτησω..
αντεχουν την ορθοστασια 2 εβδομαδες?:rolleyes::p
 


elenamagna

Well-Known Member
17 Δεκεμβρίου 2008
422
3
41
ΑΘΗΝΑ
Εχεις χαρτογραφησει και τα δυο μου σκυλια, πιο πολυ
ομως δεν γινεται!!! :)



Ειναι ωραιο να μοιραζεσαι τις ιδιες εμπειριες!
πραγματικα ειναι απιστευτο το τι μπορει να κανουν τα γονιδια κ το DNA σε μια φυλη.καποιες φορες μαθαινωντας για τον τροπο σκεψης τους, αντιλαμβανεσαι καλυτερα για πιο λογο πρατουν οτι πρατουν κ γιατι φερονται ετσι κ οχι σαν το σκυλο του δυπλανου.καποιες αλλες παλι απογοητευεσαι γιατι λες ''α!κ γω που νομιζα πως μονο ο δικος μου τα κανει...'':p
 




elenamagna

Well-Known Member
17 Δεκεμβρίου 2008
422
3
41
ΑΘΗΝΑ
πρεπει να την αγαπας πολυ αυτη τη ρατσα!! πολυ ενδιαφερον και κατατοπιστικοτατα ολα αυτα που εγραψες..
ξεφυγες απο τα χαρακτηριστικα του sharpei οσο αναφορα την εμφανιση και μας ενημερωσες για το δια ταυτα της ρατσας! μπραβο σου..
εννοειται οτι την αγαπαω, δυστιχως ομως ετσι οπως το παω δεν θα ζησω ποτε με αλλη φυλη για μεγαλο χρονικο διαστημα(γιατι κατα καιρους φιλοξενω ή μαζευω διαφορα)..κ ηθελα τοσο ενα κανις γιγας...:rolleyes:
 


elenamagna

Well-Known Member
17 Δεκεμβρίου 2008
422
3
41
ΑΘΗΝΑ
¨οσο για την επαφή που λες πως έχουν με τον ιδιοκτήτη τους να πω πως στην έκθεση της Diana που είιχα πάει μου έκανε πολύ εντύπωση μια κοπέλα με το σαρπει της , το οποίο φαινόταν τελείως προσκολλημένο πάνω της , την κοίταζε συνεχώς στα μάτια, δεν ξεμάκραινε πάνω από 3 μέτρα κλπ..
τα 3 μετρα που ειπες ηταν πολλα..
ειμουν εγω με την σκυλα μου την μαγκνα:D
 


elenamagna

Well-Known Member
17 Δεκεμβρίου 2008
422
3
41
ΑΘΗΝΑ
σκεφτηκα πως θα ηταν να εχω κι εγω ενα σαρ πει στο σπιτι και θελω να ρωτησω..
αντεχουν την ορθοστασια 2 εβδομαδες?:rolleyes::p
το θεμα ειναι, εσυ αντεχεις να τα βλεπεις για ωρες ορθια μπρωστα σου να σε παρακαλανε με το βλεμμα τους να τους στρωσεις εστω ενα κουβερτακι?:D
 




Στατιστικά Forum

Θέματα
33.103
Μηνύματα
895.601
Μέλη
19.914
Νεότερο μέλος
nicksugar3