Σε τι μέγεθος θα φτάσει το υποψήφιο νέο μέλος της οικογένειάς μας;


Vasso1

New Member
9 Μαρτίου 2021
4
3
31
Καλημέρα σε όλους! Με συγχωρείτε προκαταβολικά αν το θέμα που ανοίγω είναι σε λάθος κατηγορία. Χρειάζομαι τη βοήθειά σας, πρόκειται να υιοθετήσω ένα σκυλάκι και δεν είμαι σίγουρη για το μέγεθος που θα φτάσει. Με ανησυχεί αυτό γιατί μένω σε διαμέρισμα και θα ήθελα να υιοθετήσω ένα μικροσωμάκι, για να μπορεί να είναι χαρούμενο και να μην περιορίζεται λόγω χώρου και μεγέθους.
Από την εμπειρία σας θα μπορούσατε να μου πείτε σε τι ύψος και βάρος θα μπορούσε να φτάσει; Οι φωτογραφίες είναι τραβηγμένες πριν από έναν μήνα, όταν το σκυλάκι ήταν περίπου 4 μηνών και τώρα έχει φτάσει τα 4 κιλά. (η θολή φωτογραφία είναι από βίντεο που τραβήχτηκε πρόσφατα)
Capture.JPG1.jpg2.jpg
 
  • Like
  • Love
Reactions: GRDANE and spyv


sis

Well-Known Member
10 Μαϊου 2015
1.453
3.255
Αθήνα
Καλώς μας ήρθες!

Αν υποθέσουμε ότι το κουτάβι είναι 5 μηνών και 4 κιλά, πιθανότατα δεν θα ξεπεράσει τα 7-8 κιλά. Η αλήθεια είναι πως ένα μικρόσωμο σκυλάκι "βολεύει" σε αρκετά πράγματα. Για παράδειγμα στις μετακινήσεις με ΜΜΜ, ταξί, καράβια, αεροπλάνα. Συνήθως είναι απείρως πιο εύκολο να σε δεχτούν σε τουριστικά καταλύματα αν έχεις ένα σκυλάκι αγκαλιάς.
Οι περισσότεροι χώροι εστίασης / αναψυχής συνήθως κάνουν τα στραβά μάτια αν το σκυλάκι σου είναι μικρότερο από την τσάντα σου, και ακόμα και οι άνθρωποι που φοβούνται ή δεν πολυ-συμπαθούν τα σκυλιά, θα αντιδράσουν λιγότερο στη θέα ενός μικρόσωμου σκύλου. Τέλος σ' ότι αφορά τα ιατρικά/παρα-ιατρικά, τα έξοδα πάνε με το κιλό, οπότε είναι σημαντικά λιγότερα.
Και εδώ τελειώνουν οι ευκολίες της ζωής με ένα σκυλάκι κάτω των 10 κιλών... :)

Ο χαρακτήρας του σκύλου δεν πάει με τα κιλά. Ούτε και οι ανάγκες εκτόνωσης, που συχνά είναι δυσανάλογες του μεγέθους! Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ένα μικρόσωμο σκυλάκι, ίσως είναι πολύ πιο δραστήριο εντός και εκτός σπιτιού, ίσως απαιτεί πολύωρη ή/και έντονη δραστηριότητα για να διοχετεύει την ενέργειά του. Μπορεί ακόμα η προσωπικότητά του να ξεπερνά κατά πολύ το μέγεθός του και να χρειάζεται η βοήθεια εκπαιδευτή όπως με κάθε άλλο σκύλο.

Οπότε @Vasso1 δεν είναι μεν παράλογη η σκέψη σου, όμως αφήνει απ'έξω και κάποιες παραμέτρους που καλό θα ήταν να αξιολογήσεις επίσης πριν την απόκτηση οποιουδήπουτε σκύλου. Το κουτάβι πάντως φαίνεται πολύ όμορφο! Θες να μας πεις τι σε τράβηξε στο συγκεκριμένο, πως και αποφάσισες για σκύλο γενικά, τι εμπειρίες έχεις με σκύλους, μια που μας βρήκες να γνωριστούμε κιόλας!
 
  • Like
Reactions: GRDANE and Aliki V.


Vasso1

New Member
9 Μαρτίου 2021
4
3
31
Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση :giggle:
Το σκυλάκι γνωρίζω ότι μπορεί να είναι πολύ δραστήριο και ότι ο χαρακτήρας του παίζει σημαντικό ρόλο σε όλα. Η παράμετρος που έθεσες με τα ΜΜΜ, το βασικό για εμένα, είναι και αυτή παράμετρος που είχα στο μυαλό μου, αλλά δεν τη διατύπωσα παραπάνω... λίγο πολύ όλα αυτά που θέτεις τα έχω κατά νου.
Μέχρι πριν λίγο καιρό είχα σκύλο, ο οποίος μας άφησε λόγω γήρατος. Ήταν και εκείνος αδεσποτούλης, μικρό κοκόνι (ημίαιμο), ήταν υπερδραστήριος, πανέξυπνος, μέσα στη γλύκα... νομίζω ότι αξίζει να επενδύουμε σε αδεσποτάκια, επενδύουν και εκείνα σε εμάς. Τώρα γιατί σκέφτομαι να υιοθετήσω το συγκεκριμένο κουτάβι; Δεν μπορώ να απαντήσω με σαφήνεια, είναι αυτό που λέμε ότι μου έκανε "κλικ". Γνωρίζω ότι είναι ημίαιμο γκριφόν, έψαξα τα σχετικά με τη φυλή του (ή πιο σωστά αυτή που φαίνεται να υπερισχύει), γενικά προσπαθώ να κάνω μία μεγάλη έρευνα, γιατί είναι μεγάλη απόφαση να υιοθετήσεις έναν σκύλο και θέλω να δω όλες τις πιθανές παραμέτρους (αν και δεν είμαι σίγουρη ότι είναι εφικτό).
Γενικά έχω μάθει να ζω σε ένα σπίτι με σκύλο, θεωρώ ότι είναι η καλύτερη επιλογή για κατοικίδιο, είναι πραγματικά μέλη της οικογένειας, όχι ότι αυτό σημαίνει ότι άλλα ζωάκια δεν μπορούν να είναι :giggle:
 
  • Like
Reactions: Σπόρος


TheBestBoi

Well-Known Member
23 Μαϊου 2020
824
941
27
δεν το κοβω να ξεπερναει τα 10.
αν και, καπου εδω να πω πως παρ'ολο που τα μικροσωμα βολευουν σε πολλα, αυτο δεν τα καθιστα καλυτερα για διαμερισμα. και ενα σκυλι 60 κιλων ειναι τελειο για διαμερισμα, εαν βεβαια οποιος το εχει ειναι υπευθυνος κηδεμονας, και το πηγαινει πολυωρες βολτες να βγαλει την ενεργεια του. το σπιτι ειναι η φωλια, το καταφυγιο. στο σπιτι το ζωο ξερει πως μπορει να ειναι ηρεμο, να κοιμηθει κλπ. εξω ειναι ο χωρος για παιχνιδι και τρεξιμο. οποτε το μεγεθος πραγματικα δεν μετραει απο αυτη την αποψη.
 


sis

Well-Known Member
10 Μαϊου 2015
1.453
3.255
Αθήνα
Δε νομίζω να διαφωνήσουν και πολλοί μαζί σου ως το τελευταίο, τουλάχιστον όχι σε φόρουμ για σκύλους!
Τα μέσα μεταφοράς πα' όσο θυμάμαι έχουν περιορισμούς μόνο ως προς το μέγεθος του κλουβιού/τσάντας. Αν σκέφτείς ότι τα μεγέθη τους δεν αλλάζουν δραστικά σε διαστάσεις αν ο σκύλος είναι 5 κιλά ή 7, δε νομίζω να έχεις θέμα για τις μετακινήσεις με το κουτάβι.
Αφού ο προηγούμενος σκυλάκος σου σε εκπαίδευσε λοιπόν και στην ενέργεια, φαντάζομαι και στο γαύγισμα όντας κοκόνι, το' χεις μάθει πια ότι ο κουρασμένος σκύλος είναι μια χαρά ευτυχισμένος και μέσα σε διαμέρισμά!
Οπότε δε μένει παρά να ευχηθώ καλορίζικος :)
 


Vasso1

New Member
9 Μαρτίου 2021
4
3
31
Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις και γενικά για την ένθερμη υποδοχή στο forum:giggle::giggle::giggle:! Αν και κοκόνι δεν γάβγιζε παρά μόνο όταν ένιωθε κάποιο κίνδυνο ή ότι απειλούνταν το σπίτι του - μας! Με φοβίζουν οι μετακινήσεις όταν ενηλικιωθεί, μου φαίνεται αρκετά ψηλός για την ηλικία του (ή είμαι υπερβολική;)
 


sis

Well-Known Member
10 Μαϊου 2015
1.453
3.255
Αθήνα
Συνήθως το ύψος είναι σε αναλογία με το βάρος, δε θα ανησυχούσα πολύ. Αν μιλάμε για σταθερό μποξ μεταφοράς, στο μικρότερο μέγεθος θα μπαίνει ο φίλος σου ακόμα κι αν πάρει άλλους πέντε πόντους. Αν θα είναι ψηλότερο το κουτάβι ενδεχομένως να αποκλείσεις την τσάντα μεταφοράς, που και πάλι θα συνυπολογίσεις και το βάρος γιατί η μέση είναι ευαίσθητο πράγμα.
Αν παρόλα αυτά θέλεις οπωσδήποτε να γνωρίζεις με ακρίβεια το τελικό μέγεθος, ίσως να κοίταζες ενήλικα που ψάχνουν σπίτι; Το πιθανότερο για μένα να μην έχεις μεγάλες εκπλήξεις στο μέγεθος του κουταβιού σε σχέση με αυτό που βλέπεις τώρα. Στα αδέσποτα όμως που συνήθως ξέρεις μόνο τη μάνα και αν, υπάρχει πάντα και μια μικρή έστω πιθανότητα κιντερ έκπληξης.
 


Vasso1

New Member
9 Μαρτίου 2021
4
3
31
Σας ευχαριστώ και τους δύο για τις απαντήσεις σας :giggle: Θα τα λάβω σοβαρά υπόψιν μου και θα επιστρέψω με νεότερα! :giggle: