Σκνίπα και καλαζάρ


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
Πολλές φορές ακούω περιπτώσεις σκύλων που παρόλο που οι ιδιοκτήτες τους έπαιρναν όλα τα απαραίτητα μέτρα, εντούτοις βγαίναν θετικοί σε καλαζάρ.
Σιτρονέλες, αμπούλες, κολάρα, βιολογικά σπρέι, αντικουνουπικά, σίτες, ό,τι περνάει από το χέρι μας...

Η μελέτη του εχθρού και οι συνήθειές του, ίσως μας βοηθήσουν να προφυλάξουμε ακόμα περισσότερο τα σκυλιά μας και να μην τα εκθέτουμε στον κίνδυνο.

Παραθέτω λοιπόν κάποια σημεία που θεώρησα σημαντικά, από μια πτυχιακή του 2011 με τίτλο :

"Η ΣΚΝΙΠΑ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΣΤΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΣΜΑΝΙΩΣΗΣ"


• Οι τρεις σπουδαιότερες οικογένειες σκνιπών που εντοπίζονται στον Ελλαδικό χώρο είναι οι Ceratopogonidae, Simuliidae, Psychodidae που μαζί με τα έντομα της οικογένειας Culicidae ανήκουν στην υπόταξη Νηματόκερα (Nematocera). Πρόκειται για ωοτόκα και ολομετάβολα έντομα που ο βιολογικός τους κύκλος περιλαμβάνει το αυγό, τα προνυμφικά στάδια, τη νύμφη και το ενήλικο.Εμφανίζονται, κυρίως κατά τους ανοιξιάτικους, θερινούς και φθινοπωρινούς μήνες (δηλαδή από τον Απρίλιο ως τον Οκτώβριο).

Η οικογένεια που μας ενδιαφέρει και μέλος της είναι η Phlebotomus, είναι η Οικογένεια Psychodidae

• Οι σκνίπες αυτές έχουν μακριές κεραίες και τριχωτά σώματα και φτερά. Περίπου 700 είδη φλεβοτόμων έχουν περιγραφεί και περιληφθεί σε έξι γένη. Περίπου τα μισά από τα είδη περιλαμβάνονται στο γένος Lutzomyia, ένα τρίτο στο Sergentomyia και η πλειοψηφία των υπολοίπων στο γένος Phlebotomus με έναν μικρό αριθμό ειδών στο Brumptomyia και Warileya και Chinius (ένα είδος που ζει σε σπηλιές και πηγάδια).
Από τα 700 είδη των φλεβοτόμων, τα ογδόντα είναι πιθανοί ή αποδεδειγμένοι φορείς της Leishmania spp. Αυτοί οι φορείς ανήκουν όλοι στα γένη Phlebotomus ( Ευρώπη) και Lutzomyia (Αμερική).

• Είναι νυκτόβιοι, δραστηριοποιούνται κατά κανόνα την νύχτα ( μετά την δύση του ηλίου).

• Ο πλήρης βιολογικός κύκλος της σκνίπας διαρκεί έξι εβδομάδες. Η γέννηση των αυγών γίνεται 4-8 ημέρες μετά την απομύζηση αίματος

• Η συνολική διάρκεια του βιολογικού κύκλου είναι 30-56 ημέρες ανάλογα της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος και το είδος της σκνίπας.

• Τα ενήλικα δραστηριοποιούνται στο φώς κατά τη διάρκεια της νύχτας.

• Οι αρσενικές σκνίπες δεν τσιμπούν.

• Η σίτιση είναι κυρίως νυκτερινή. Οι φλεβοτόμοι ξεκουράζονται την ημέρα σε σκοτεινές, δροσερές, υγρές θέσεις για παράδειγμα σε σπηλιές, όπου το μικροκλίμα είναι ευνοϊκό για την επιβίωση τους. Έχουν μια χαρακτηριστική ταλαντευόμενη πτήση και εάν ενοχληθούν γρήγορα ξεκινάν πάλι για μια σύντομη απόσταση. Στην ύπαιθρο είναι πολύ ευαίσθητα στην ταχύτητα του ανέμου και σιτίζονται μόνο σε ήρεμες συνθήκες. Ίσως για να αποφύγουν υψηλότερες ταχύτητες ανέμου, πολλά είδη τείνουν να πετούν κοντά στο έδαφος στην ύπαιθρο.

• Η ακτίνα πτήσης των φλεβοτόμων είναι σύντομη, συνήθως από 100 έως 200m αλλά μπορούν να διασκορπιστούν 1km ή περισσότερο.

• Ο σκύλος αποτελεί δεξαμενή του παρασίτου, από όπου κατά κανόνα μολύνεται και ο άνθρωπος μέσω του νύγματος των ασπόνδυλων ξενιστών του γένους Phlebotomus, μέσα στους οποίους εξελίσσεται και πολλαπλασιάζεται.

• Η θηλυκή σκνίπα προσλαμβάνει την αμαστίγωτη μορφή του παρασίτου, που βρίσκεται μέσα σε μονοκύτταρα / μακροφάγα, κατά την απομύζηση αίματος από μολυσμένο άνθρωπο ή ζώο. Στο στομάχι του εντόμου, η αμαστίγωτη μορφή πολλαπλασιάζεται και εξελίσσεται στην προμαστιγωτή μορφή σε διάστημα συνήθως 8-10 ημερών

• Ο ξενιστής μολύνεται με τις προμαστιγωτές μορφές του παρασίτου κατά την απομύζηση αίματος από αυτόν.

• Η μετάδοση του παρασίτου, στις μεσογειακές χώρες, γίνεται από θηλυκές σκνίπες Phlebotomus spp.

Πετούν σε χαμηλό ύψος και σε μικρές αποστάσεις και επιτίθενται στο θύμα τους όταν αυτό είναι ακίνητο ή κοιμάται.
Στο σκύλο απομυζούν αίμα γύρω από τα μάτια, μεταξύ των βλεφαρίδων, γύρω από το ακκρορίνιο και από την άτριχη περιφέρεια των πτερυγίων των αυτιών, ενώ στον άνθρωπο από τα ακάλυπτα μέρη του σώματος.

Στην Ελλάδα, οι σκνίπες εμφανίζονται το Μάιο έως τον Νοέμβριο και πετούν μετά την Δύση του ηλίου, συνήθως τις ώρες 21.00-05.00 ή ολόκληρο το 24ώρο σε σπηλιές.
Την ημέρα κρύβονται σε θάμνους με πυκνό φύλλωμα, σε δένδρα με κολλώδες έκκριμα, σε σωρούς άχρηστων υλικών, σε στάβλους, σε υπόγεια κ.ά.
Επιβιώνουν 14-45 μέρες και απομυζούν αίμα για πρώτη φορά τις πρώτες 24-48 ώρες της ζωής τους και μετά, κάθε τρεις με πέντε μέρες.

• Στα ζώα που ενεργούν ως δεξαμενές του παρασίτου η νόσος δεν είναι εμφανής ή τείνει να είναι καλοήθης. Το έντομο λαμβάνει την αμαστίγωτη μορφή του πρωτόζωου από το μολυσμένο ζώο ή τον άνθρωπο κατά τη διάρκεια της λήψης αίματος για τροφή.
Η αμαστίγωτη μορφή μέσα στο έντερο του εντόμου μετατρέπεται σε προμαστιγωτή, η οποία πολλαπλασιάζεται με επιμήκη διάσπαση. Μετά από 4-7 ημέρες, οι προμαστιγωτές μορφές προσαρμόζονται να ζουν μέσα στον ξενιστή, καλούμενες μετακυκλικές προμαστιγωτές μορφές. Οι μολυσματικές αυτές μορφές μεταναστεύουν στο φάρυγγα και την προβοσκίδα του εντόμου και ενοφθαλμίζονται σε νέο ξενιστή κατά τη διάρκεια του επόμενου γεύματος, ολοκληρώνοντας έτσι τον κύκλο ζωής.


Ολόκληρη η πτυχιακή είναι αυτή

http://eureka.lib.teithe.gr:8080/bitstream/handle/10184/4496/Mpourlidou Despoina.pdf?sequence=1


Μερικές παρατηρήσεις προς συζήτηση:

1. Στην βόλτα και με βάση όσα αναφέρονται, δεν κινδυνεύει ο σκύλος αφού κινείται.
Σωστό ή λάθος;;;

2. Σιτρονέλα συνήθως βάζουμε παντού, εκτός από τα σημεία που τσιμπάει η σκνίπα δλδ γύρω από τα μάτια, μεταξύ των βλεφαρίδων, γύρω από το ακρορίνιο και από την άτριχη περιφέρεια των πτερυγίων των αυτιών.

3. Σκύλος που κοιμάται έξω (βεράντα, κήπος) είναι τρομερά εκτεθειμένος.
Το ίδιο φαντάζομαι και ένας σκύλος που αράζει δίπλα μας όταν πίνουμε την μπύρα μας στο μπαλκόνι μας. Αρα η σιτρονέλα ή αντικουνουπικά είναι MUST από την ώρα που δύει ο ήλιος και οχι μόνο για την βόλτα.
 






PXM-DANBULL

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2014
692
2.264
Να προσθέσω οτι υπάρχει πλέον και εμβόλιο που δίνει μια επιπλέον προστασία...
Δυστυχώς τα ποσοστά αποτυχίας του εμβολίου είναι μεγάλα. Στην παρέα έχουμε δύο σκυλιά θετικά που είχαν κάνει το εμβόλιο. Και τα δύο κοντότριχα, ένας Ροδεσιανός και ένα Doberman. Και οι δυο ιδιοκτήτες έχουν κάνει καταγγελία, και η απάντηση του κτηνιατρικού συλλόγου είναι ότι αν δεν είχαν κάνει εμβόλιο, ώστε να έχουν αντισώματα, θα είχαν πεθάνει.
 
  • Like
Reactions: mareco


manolo

Well-Known Member
31 Ιουλίου 2013
2.593
7.631
Αυτό που έχω διαβάσει η έχω ακούσει (δεν θυμάμαι που), είναι οτι σκυλιά που ζουν κοντά σε κοτέτσια ο κίνδυνος είναι ελάχιστος.
Ο λογος είναι οτι η σκνιπα που έλκεται απο την υψηλή θερμοκρασία, μεταξύ ανθρώπου, σκύλου και κότας θα προτιμήσει την κότα (άνθρωπος = 36,5 β. Κελσίου, σκύλος = 38 και κοτα 42). Εκτός απο αυτό η κότα μεταδίδει ενα ένζυμο στην σκιπα και δεν μπορεί να μεταδώσει την αρρώστια σε επομενα τσιμπήματα.
Αν κάποιος γνωρίζει κάτι περισσότερο πανω σε αυτο, ας μας πει κάποια πραγματα.

Μήπως οι εκτροφείς μαζί με το κουτάβι να κανουν δώρο και μια κότα;;; :D

Υ.Γ: Εμεις πάντως το εμβόλιο το κάναμε φέτος (οχι εγω, ο ερμης :ROFLMAO::ROFLMAO:)
 
Last edited:
  • Like
Reactions: GRDANE


l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.640
7.749
Δυστυχώς τα ποσοστά αποτυχίας του εμβολίου είναι μεγάλα. Στην παρέα έχουμε δύο σκυλιά θετικά που είχαν κάνει το εμβόλιο. Και τα δύο κοντότριχα, ένας Ροδεσιανός και ένα Doberman. Και οι δυο ιδιοκτήτες έχουν κάνει καταγγελία, και η απάντηση του κτηνιατρικού συλλόγου είναι ότι αν δεν είχαν κάνει εμβόλιο, ώστε να έχουν αντισώματα, θα είχαν πεθάνει.
Το ότι μπορεί να είναι θετικά λόγω του εμβολίου το γνωρίζουν;
αν δεν κάνεις αυστηρά και μόνο το τεστ για καλαζάρ που σου προμηθεύει η εταιρεία μαζί με το εμβόλιο αλλά κάνεις άλλης εταιρείας θα βγεις θετικός . Μου το έχει πει κτηνίατρος που δεν το κάνει στους πελάτες του.
 


aliki_s

Well-Known Member
27 Μαϊου 2011
3.279
1.797
Αθήνα
Το εμβόλιο παρέχει ένα ποσοστό προστασίας. Δεν σημαίνει οτι εμβολιασμένο σκυλί δεν θα κολλήσει το @@@@@παράσιτο (δυστυχώςς). Και εμενα μου ειπε κτηνίατρος οτι σε σκυλο που έχει κάνει το εμβόλιο έχει νοσήσει.
 


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
Σε αυτό αναφέρεσαι Μάνο

Μια εκπληκτική ανακάλυψη
Σύμφωνα με τις έρευνες του Κου Χανιώτη, οι οποίες σχετίζονται και με έρευνες που έγιναν στο Ισραήλ, η σκνίπα Φλεβοτόμος προτιμάει να τσιμπήσει σκύλο παρά άνθρωπο – ίσως αυτό εξηγεί και την πολύ μεγαλύτερη διάδοση της αρρώστιας στο σκύλο. Γιατί τον προτιμάει; Γιατί ο σκύλος έχει φυσιολογική θερμοκρασία 38.5 βαθμούς, ενώ ο άνθρωπος 37. Ακόμα, η σκνίπα προτιμάει να τσιμπήσει τα πουλερικά (κότες, γαλοπούλες κλπ) παρά το σκύλο. Γιατί; Γιατί τα πουλερικά έχουν φυσιολογική θερμοκρασία 40 βαθμούς και ο σκύλος 38.5! Που σημαίνει ότι η σκνίπα αρέσκεται στο θερμότερο αίμα.

Τα όντα λοιπόν με υψηλότερη θερμοκρασία, λειτουργούν «προστατευτικά» ως προς εκείνα που έχουν χαμηλότερη. Το πράγμα δεν σταματάει εδώ. Όπως είναι φυσικό, τα περισσότερα τσιμπήματα θα τα δεχτούν τα πουλερικά, τα οποία όχι μόνο δεν νοσούν, αλλά διαθέτουν μια σπουδαία ιδιότητα: Τα ερυθροκύτταρα των πουλερικών διαφοροποιούνται από εκείνα των θηλαστικών γιατί έχουν πυρήνα. Στον πυρήνα αυτό υπάρχει ένα ειδικό ένζυμο το οποίο καταστρέφει τη Λεϊσμάνια, όταν αυτή υπάρχει μέσα στο έντερο του εντόμου. Που σημαίνει πως όταν μια σκνίπα-φορέας της αρρώστιας, τσιμπήσει την κότα, τη γαλοπούλα κλπ. η σκνίπα αυτή παύει να είναι φορέας. Κατά κάποιο τρόπο «αποστειρώνεται» και δεν μπορεί πια να μεταδώσει τη νόσο!

Αναφέρουμε και την πληροφορία που μας έδωσε ο Κος Χανιώτης ότι τις Φλεβοτόμους που μάζευε για τις έρευνές του, τις έβρισκε κυρίως σε παλιά κοτέτσια.
http://www.evonymos.org/greek/viewarticle.asp?id=2835
 


l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.640
7.749
Το εμβόλιο παρέχει ένα ποσοστό προστασίας. Δεν σημαίνει οτι εμβολιασμένο σκυλί δεν θα κολλήσει το @@@@@παράσιτο (δυστυχώςς). Και εμενα μου ειπε κτηνίατρος οτι σε σκυλο που έχει κάνει το εμβόλιο έχει νοσήσει.
Το θέμα , και το πρόβλημα για εμένα, είναι ότι μπορεί να μην νοσεί πραγματικά αλλά να δείχνει θετικό τίτλο λόγω του εμβολίου. Εκεί περιπλέκονται τα πράγματα.
 


aliki_s

Well-Known Member
27 Μαϊου 2011
3.279
1.797
Αθήνα
Το θέμα , και το πρόβλημα για εμένα, είναι ότι μπορεί να μην νοσεί πραγματικά αλλά να δείχνει θετικό τίτλο λόγω του εμβολίου. Εκεί περιπλέκονται τα πράγματα.
Εκεί μπορεί να πάρει δείγμα απο λεμφαδένα και να το δει μικροσκοπικά.
 
  • Like
Reactions: GRDANE and l.Kyveli


Anniegr

Well-Known Member
22 Φεβρουαρίου 2014
776
1.125
Κόλλησα σ'αυτό με την κότα. Η διπλανή μου που έχει πρόβατο, βρήκα (νομίζω) πως τα πρόβατα έχουν φυσιολογική θερμοκρασία ως 42 βαθμούς (το γράφω έτσι γιατί ξεκάθαρα σε κείμενο δεν την βρήκα τη θερμοκρασία, ενώ έγραφε πως "εμφανίζουν πυρετό (>42)". Οι σκνίπες δηλαδή θα προτιμάνε να πηγαίνουν σ'αυτό παρά σε σκύλο; Σκέφτομαι σοβαρά να πάρω κότες :unsure:
 






ProudtobeGreek

Well-Known Member
21 Σεπτεμβρίου 2010
3.681
4.317
42
www.proudtobegreek.eu
Θεωρώ ειδικά στα κοντό τρίχα οτι ειναι ενα ακόμα μέτρο πρόληψης το εμβόλιο.Εγω της το εκανα αλλα αυτο δε σημαίνει πως δε παίρνω ολα τα υπόλοιπα μέτρα πρόληψης κανονικά...τώρα ο καθένας ζυγίζει τα αρνητικά και τα θετικά και πράττει.Οσο για τις εξετάσεις για καλαζααρ ο Κτηνιατρος θα πρέπει να ειναι ενήμερος για το αν εχει γινει εμβόλιο και ποιο ώστε να μη δώσει λαθος αποτελέσματα.
 
  • Like
Reactions: manolo




vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.122
10.076
Athens
Και δικός μου κτηνίατρος το εμβόλιο δεν το έχει σε υπόληψη. Μιλάει για ποσοστά κάλυψης της τάξης του 50%. Θα το έκανα αν ζούσα σε ζώνη υψηλού κινδύνου π.χ. κοντά σε λίμνες, ποτάμια κλπ. Δε λες καλά που δεν έχω πισίνα...
Για την ιστορία πάντως, εμείς κυκλοφορούσαμε με scalibor και σιτρονέλες στη βραδυνή βόλτα. Παρόλα αυτά το αρπάξαμε.
 


Lucas..

Active Member
13 Οκτωβρίου 2013
39
0
Πέσαμε κι εμείς θύμα της @@@ της σκνίπας. Από τη Δευτέρα παίρνουμε το zylapour και σήμερα ξεκινήσαμε το Milteforan. Αυτό που θέλω να μάθω από κάποιον με εμπειρία είναι πότε ξεκινάμε να βλέπουμε βελτίωση στην εικόνα του σκυλιου. Είναι πολύ αδύναμος και τον ταΐζω με σύριγγα ...
 


stamatia

Well-Known Member
6 Ιουνίου 2009
5.371
2.994
Είναι πολύ αδύναμος και τον ταΐζω με σύριγγα ...
Αυτή η κατάσταση της αδυναμίας μέχρι και να φάει ...είναι λόγω του καλαζάρ ? Η πάθηση έχει διαγνωστεί φαντάζομαι με εξετάσεις...με τι τίτλο?
 


Lucas..

Active Member
13 Οκτωβρίου 2013
39
0
Αρχικά κάναμε το τεστ το οποίο βγήκε θετικό και μετά αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις. Ζωτικά όργανα δεν έχουν πειραχτεί, μόνο ο αιματοκριτης είναι χαμηλός.
 


Lucas..

Active Member
13 Οκτωβρίου 2013
39
0
Να πω επίσης πως πριν ένα μήνα το σκυλί έπεσε θύμα κακοποίησης. Είχε εσωτερική αιμορραγία, ακολουθήσαμε ειδική αγωγή και μόλις το ξεπέρασε αυτό, εμφανίστηκαν τα συμπτώματα του καλαζάρ. Σίγουρα παίζει το ρόλο του και αυτό.