Σκουλήκι της καρδιάς - heartworm

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.750
1.514
Illinois, USA
----------------------------------------------------------------
Τα μηνύματα μεταφέρθηκαν από Κουτάβι από pet shop

----------------------------------------------------------------

Διάβασα την ιστορία αλλά εκπλήσσομαι από τα όσα λέει η κοπέλα. Καταρχήν είναι γνωστό τοις πάσι ότι οι Άραβες (όπως και οι Τούρκοι) είναι ακόμα χειρότεροι με τα ζώα και δη τα σκυλιά και από τους Έλληνες. Από κει το πήραμε κι εμείς να δεις και φυσικά η έκφρασή μας "σα σκυλί" από κει προέρχεται. Μετά το σκουλήκι της καρδιάς είναι το heartworm, έτσι? Οι σκύλοι μπορούν να το πάθουν σε οποιαδήποτε ηλικία και διαπιστώνεται με ένα απλό αιματολογικό τεστ το οποίο εδώ το κάνουνε δυο φορές το χρόνο. Τα δε αντιπαρασιτικά γι' αυτό πρέπει να τα παίρνουμε κάθε μήνα. Λυπούμαι πάρα πολύ γι' αυτό που έπαθε η κοπέλα, αλλά ως εθελόντρια στο ΚΑΖ θα πρέπει να έχει σωστές πληροφορίες για τα heartworms των οποίων η θεραπεία είναι μακρά και πανάκριβη, ενώ ο σκύλος δεν πρέπει να βγαίνει βόλτα και να είναι περιορισμένος για τουλάχιστον ένα μήνα ώστε να μην πάθει καρδιακή προσβολή όσο γίνεται η θεραπεία κατά την οποία κομματιάζονται και επομένως πολλαπλασιάζονται στην αρχή τα σκουλήκια.

Σημειωτέον ότι εδώ οι Αμερικάνοι είναι τόσο παρανοϊκοί για τη διροφιλαρίωση που η κτηνίατρος του Μουφ έχει ένα μεγάλο πρόπλασμα σκυλίσιας καρδιάς με σκουλήκια που το έχει βάλει στη μόστρα στο γραφείο της ώστε να μπαίνεις μέσα και να πιάνεται η ψυχή σου και επομένως να μη σου κοτάει να μην ενημερωθείς και να μη φροντίσεις την αποπαρασίτωση!:eek:

Last edited by a moderator:

Darkness

Well-Known Member
8 Απριλίου 2010
792
4
Αν κατάλαβα καλά, τα έπαθε όλα αυτά πριν γυρίσει Ελλάδα και γίνει εθελόντρια.
Τώρα κατά πόσον ισχύουν όλα αυτά που λέει (από κτηνιατρικής απόψεως) δεν έχω ιδέα, δυστυχώς.
Και σίγουρα οι συνθήκες εκεί είναι χειρότερες από εδώ, όπως και η ίδια παραδέχεται, αν κι εμείς δεν πάμε πίσω..

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.750
1.514
Illinois, USA
Ναι, όντως, αλλά ισχυρίζεται ότι έμαθε τώρα περί διροφιλαρίωσης και αυτά που γράφει (τα οποία υποτίθεται ότι έμαθε) είναι τελείως λάθος. Και πάλι, ως εθελόντρια στο ΚΑΖ οφείλει να τα μάθει και ελπίζω να της τα μάθανε στο μεταξύ.

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.750
1.514
Illinois, USA
Ναι και μάλιστα μου κάνει εντύπωση που δεν είναι διαδεδομένο (ευτυχώς) στην Ελλάδα. Εδώ στην Αμερική θερίζει.

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Στη Βόρεια Ελλάδα έχουν πρόβλημα μ'αυτο...... εδώ κάτω ευτυχώς όχι (πχ δεν έχω ακούσει κανένα περιστατικό στο καταφύγιο).

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.750
1.514
Illinois, USA
Είναι δηλαδή όπως το καλαζάρ στην Αμερική. Ένα μόνο κρούσμα υπήρξε μέχρι τώρα κι αυτό το 2000 στη Λουϊζιάνα, λέει, λόγω κλίματος. Πάντως με τρόμαξε πολύ η κτηνίατρος με το τι θα πάθει το Μουφ αν το τσιμπήσει που δε μου κοτάει να το φέρω Ελλάδα.:(

Tonini

Well-Known Member
27 Οκτωβρίου 2009
843
2
37
Munich/Germany
Στη Βόρεια Ελλάδα έχουν πρόβλημα μ'αυτο...... εδώ κάτω ευτυχώς όχι (πχ δεν έχω ακούσει κανένα περιστατικό στο καταφύγιο).
Ναι στη Β.Ελλάδα υπάρχει θεματάκι....και περυσι υπήρξε περιστατικό στη Λάρισα απο ένα σκυλί που ήρθε απο Σέρρες....χεστ@κα πάνω μου...ειχα τον Μαξιμίλιαν εδω...αλλα τελικά ήταν μονο αυτο...

killah1

Well-Known Member
23 Μαρτίου 2010
142
0
48
Γιάννενα
Ναι στη Β.Ελλάδα υπάρχει θεματάκι....
και γω έτσι νόμιζα τον πρώτο καιρό αλλά τελικά θεματάκι υπάρχει σε όσες περιοχές έχουν αυξημένη υγρασία ...στην Αθήνα δε το χα ακούσει ούτε απο τον κτηνίατρο, εδώ ο γιατρός μου το θύμιζε απο Γενάρη ακόμα "μη ξεχάσεις το χάπι τον Απρίλη".. κάποια στιγμή κάπου διάβασα για περιστατικά στην Καλαμάτα αλλά δε μπορώ να θυμηθώ που.. ψάχνω μπας και βρω το link

vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.664
11.080
Athens
και γω έτσι νόμιζα τον πρώτο καιρό αλλά τελικά θεματάκι υπάρχει σε όσες περιοχές έχουν αυξημένη υγρασία ...στην Αθήνα δε το χα ακούσει ούτε απο τον κτηνίατρο, εδώ ο γιατρός μου το θύμιζε απο Γενάρη ακόμα "μη ξεχάσεις το χάπι τον Απρίλη".. κάποια στιγμή κάπου διάβασα για περιστατικά στην Καλαμάτα αλλά δε μπορώ να θυμηθώ που.. ψάχνω μπας και βρω το link
Για βρες το γιατί με τρόμαξες - διότι Καλαμάτα θα την βγάλουμε φέτος

killah1

Well-Known Member
23 Μαρτίου 2010
142
0
48
Γιάννενα
για τα σκουλήκια της καρδιάς ή διλοφιλαρίωση υπάρχει το milbemax (δε γνωρίζω αν υπάρχει κάτι άλλο αντίστοιχο - αυτό χρησιμοποιώ εγώ) το οποίο πρέπει να δίνεται μια φορά το μήνα (χωρίς να χάνουμε μέρα) απο Απρίλη μέχρι και Οκτώβρη.. ο γιατρός μου είπε πως μέχρι να φτάσει τα 25 κιλά η Κίλλα θα δίνουμε 1 κάθε φορά - μετά αλλάζει η δοσολογία. Με τη θεραπεία του milbemaχ μηνιαίως, το σκυλί δε χρειάζεται επιπλέον χάπι για ενδοπαράσιτα. (π.χ. drontal) Εναλλακτική λύση το εμβόλιο guardian, (η δοσολογία του οποίου πάει ανάλογα με τα κιλά του σκύλου) το οποίο χορηγείται 1 φορά τον Απρίλη και καλύπτει για όλο το επικίνδυνο εξάμηνο. το απέφυγα γιατί θεωρείται ύποπτο για άλλες ασθένειες..

vrmode said:
Για βρες το γιατί με τρόμαξες - διότι Καλαμάτα θα την βγάλουμε φέτος
ψάχνω ακόμα σε νετ και fb.. μη τρομάζεις χωρίς λόγο. Αν δε δίνεις ήδη προληπτικά φάρμακο για διλοφιλαρίωση, ρώτα τον κτηνίατρο σου για να σου πει αν θα σαι καλυμμένη με το να ξεκινήσεις να τους το δίνεις απο τώρα για παν ενδεχόμενο. ψάχνω για το άρθρο...

EDIT: Παραθέτω απο άλλα άρθρα που βρήκα που λεει πως ναι μεν στη Β Ελλαδα είναι πιο συχνο φαινόμενο αλλά αυτό δεν αποκλείει άλλες περιοχές λόγω κλίματος..

"Η παρασίτωση αυτή παρατηρείται και στο Ελλαδικό χώρο με τα περισσότερα κρούσματα να απαντούν στην Βόρεια Ελλάδα, αλλά και σε άλλες περιοχές."

πηγή: http://www.vetclinic.gr/pub/advices_15.php

"Η διροφιλλαρίωση απαντάται συχνότερα στις χώρες της Μεσογείου, στην Αμερική, την Αυστραλία κ.α. Η διροφιλαρίωση απαντάται σε περιοχές που ναι μεν υπάρχουν οι ξενιστές , αλλα επικρατούν και ευνοϊκές συνθήκες περιβάλλοντος όπως αυξημένη υγρασία, υψηλές θερμοκρασίες κ.ά. Στην Ελλάδα, η επικίνδυνη περίοδος για τη μόλυνση των ζώων είναι από τον Απρίλιο έως τον Νοέμβριο. Κατά το χρονικό αυτό διάστημα, τα κουνούπια μολύνονται συχνά με τις μικροφιλάριες (L1). Στη χώρα μας η διροφιλαρίωση είναι γνωστή εδώ και αρκετές δεκαετίες, τα τελευταία όμως χρόνια, λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης της κυνοφιλίας, η νόσος απασχολεί και τους ιδιοκτήτες των ζώων, κυρίως του κυνηγούς, αλλά και τους κτηνίατρους.Η διροφιλαρίωση μαστίζει πρωτίστως την οικογένεια των κυνηγόσκυλων και κυρίως το κυνηγόσκυλα της βορείου Ελλάδας. Ο βιολογικός κύκλος των κουνουπιών ολοκληρώνεται σε περιοχές με στάσιμα νερά και υδατοσυλλογές και οι μικροφιλάριες(L1), εξελίσσονται μέσα στα κουνούπια σε θερμοκρασία περιβάλλοντος που είναι ανώτερη των 25°C για 10-20 ημέρες."

πηγή: http://www.vets.gr/article.php?article_id=43

"Η διροφιλαρίωση του σκύλου παλαιότερα σπάνια συναντιόνταν στη χώρα μας Τα τελευταία 15 χρόνια τα κρούσματα συνεχώς αυξάνονται. Συχνότερη είναι η εμφάνιση της σε περιοχές της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας, με τάση εξάπλωσης προς τις νοτιότερες περιοχές της χώρας όπου εντοπίζονται κάθε μέρα και συχνότερα αυτόχθονα περιστατικά. Ειδικότερα, κρούσματα εντοπίζονται σε κυνηγετικούς σκύλους που ενώ διαβιούν π.χ. στην Αττική, συχνά μετακινούνται προς βορρά. Έτσι σε περιπτώσεις που παρουσιάζουν εύκολη κόπωση, βήχα ή κυκλοφορικές διαταραχές, θα πρέπει μέσα στη διαφορική μας διάγνωση να συμπεριλάβουμε εξαρχής και την Διροφιλαρίωση."

πηγή: http://www.attikovet.gr/portal/inde...5-34-33&catid=3:2009-02-14-18-20-09&Itemid=30

ελπίζω να βοήθησα και συγνώμη για το μεγάλο ποστ...

Last edited:

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.750
1.514
Illinois, USA
Εδώ για διροφιλαρίωση δίνουν είτε Interceptor είτε Hartgard. Οι Αυστραλέζο Ποιμενικοί μπορού να παίρνουν μόνον Interceptor διότι το Hartgard έχει μια ουσία που είναι θανατηφόρα σε μερικούς Αυστραλέζους! Τελευταία το Hartgard κάνει μεγάλη εκστρατεία διαφήμισης και μοιράζει κουπόνια και μάλιστα μερικοί, κατά τη γνώμη μου ηλίθιοι, το διακινδυνεύουν και με Αυστραλέζους! Το πρόβλημα είναι ότι τα καταφύγια είναι συνήθως τίγκα γεμάτα και δίνουν ό,τι έχουν. Μάλιστα στα χαρτιά που μου δώσανε μαζί με το Μουφ και που περιλαμβάνουν τα πάντα που γράψανε για δαύτον από τότε που τον βρήκαν, λέει ότι του δίνανε Hartgard!! Όταν επιτέλους συνειδητοποιήσανε ότι είναι βέρος Αυστραλέζος και τον δώσανε στο σωστικό όμιλο (αλλιώς είχε μαρμάγκα!) οι τελευταίοι τον αλλάξανε σε Interceptor!!

Promitheas

Well-Known Member
9 Ιουνίου 2008
2.554
2
Γέρακας
@Sara

είναι λογικό να έχετε περισσότερη διροφιλάρια απ΄ ότι στην Ελλάδα, αφού κι εδώ εισήχθη μέσω Η.Π.Α., (όπως ακριβώς μεταφέρθηκε και η Λεισμάνια στις ΗΠΑ και την Β. Ευρώπη από την Μεσόγειο).

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.750
1.514
Illinois, USA
Είναι δηλαδή όπως η εβλογιά που φέρανε οι Ευρωπαίοι στους Ινδιάνους και η σύφιλη που δώσαν ως αντίδωρο οι Ινδιάνοι στους Ευρωπαίους... Δεν το ήξερα για το καλαζάρ. Υποτίθεται μάλιστα ότι ευδοκιμεί ιδιαιτέρως στη Βραζιλία και ότι ένας από τους λόγους που δεν υπάρχει ακόμα καλό εμβόλιο και θεραπεία είναι ότι οι Αμερικάνοι δεν χρηματοδοτούν την έρευνά του ενταύθα αφού δεν έχουν το πρόβλημα.