Σκυλάκι με καρδιοπάθεια

calliope g.

New Member
9 Ιανουαρίου 2013
3
0
Νίκαια
Φίλοι μου καλώς σας βρήκα. Τυχαία ανακάλυψα το forum και χαίρομαι που βρίσκομαι εδώ. Ο λόγος που έψαχνα στο διαδίκτυο, είναι ο σκυλάκος μου. Κάποιοι από εσάς μπορεί να με βοηθήσουν με την εμπειρία τους. Ο Μπάμπου λοιπόν είναι 10 χρονών και τον έχουμε από μωρό. Είναι ένα πολύ όμορφο και αγαπησιάρικο μίνι κανίς. Δεν είχε ποτέ του προβλήματα υγείας εκτός από έντονη ουλίτιδα λόγω συσσώρευσης πέτρας στα δόντια του. Να σας πω εδώ, πως είναι πολύ λαίμαργος και την τροφή του την καταπίνει σχεδόν αμάσητη πράγμα που σημαίνει ότι δεν χρησιμοποιεί πολύ τα δόντια του ώστε να καθαρίζονται φυσικά. Ο κτηνίατρος που τον παρακολουθούσε από μωρό μου έλεγε πως είναι συνηθισμένο στη ράτσα αυτή η ύπαρξη τερηδόνας και ουλίτιδας. Εκτός από dental sticks, βούρτσισμα με σκυλοοδοντόκρεμα και ειδική για τα δόντια τροφή, τού κάναμε και καθαρισμό κάθε χρόνο.
Επίσης είχε συχνά και μετά από έντονη δραστηριότητα κάποιο βήχα, που ο κτηνίατρος είχε εκτιμήσει ως κάτι μη σοβαρό. Λόγω του βήχα αυτού δεν του φορούσα ποτέ κολάρο αλλά σαμαράκι, ώστε να μην πιέζεται και ενοχλείται στο λαιμό του.
Στην Αθήνα όπου μετακομίσαμε πέρσι, αλλάξαμε κτηνίατρο. Όταν ήρθε ο καιρός για τα εμβόλια και τον καθαρισμό των δοντιών του, ο βήχας του ήταν αρκετά έντονος και η νέα γιατρός που τον εξέτασε βρήκε κάποια βρογχίτιδα. Όμως μου είπε πως ακούει και φύσημα (4ου βαθμού) στην καρδιά και ζήτησε ακτινογραφία και κάποιες εξετάσεις αίματος και βιοχημικές. Βρήκε λοιπόν την καρδιά του διογκωμένη να πιέζει τους πνεύμονες και να προκαλεί σπασμό με συνέπεια τον έντονο βήχα. Μας έδωσε αντιβίωση για τη βροχίτιδα επί 10 μέρες και ζήτησε επανεξέταση.
Την περασμένη Παρασκευή μετά από μια κρίση έντονου βήχα έπαθε άπνοια που με τρόμαξε πάρα πολύ και αμέσως τον πήγα στην κλινική όπου του ξαναέκαναν εξετάσεις. Μου είπαν ότι πρέπει να πάρει κάποια αντιβίωση και να ξεκινήσει διουρητικά (Lasix του έδωσαν). Επίσης ζήτησαν να κάνουμε ένα υπέρηχο καρδιάς για να δούμε ακριβώς τη βλάβη και να ξεκινήσουμε καρδιολογική θεραπεία. Υπέρηχο δεν του έκανα ακόμη, (κοστίζει 150 ευρώ) λόγω οικονομικής δυσκολίας (είμαι άνεργη). Με την αντιβίωση τέσερεις μέρες τώρα, ο βήχας καλυτέρεψε, αλλά με το Lasix έχει τρελαθεί στο κατούρημα. Δεν προλαβαίνω να τον βγάλω έξω. Έχει κατακατουρήσει όλο το σπίτι. Επίσης σταμάτησε να τρώει πολύ όπως πριν, είναι λίγο άκεφος και θέλει συνέχεια να πίνει νερό.
Δεν έχω εμπειρία με το συγκεκριμένο πρόβλημα αλλά φοβάμαι μήπως τα φάρμακα του κάνουν κακό. Σκέφτομαι να ζητήσω εξέταση και από άλλο γιατρό. Μένω στη Νίκαια και θα με βοηθούσε αν είχατε να μου προτείνετε κάποιον καλό γιατρό σε θέματα καρδιοπαθειών.
Η περσινή χρονιά μας πήγε πολύ άσχημα για τα ζώα (μας δηλητηρίασαν τον οκτάχρονο γατούλη μας που χάθηκε μέσα σε μισή ώρα και ο μικρούλης που μαζέψαμε από τα σκουπίδια ετοιμοθάνατο ήταν συνεχώς άρρωστος). Τώρα και η καινούρια χρονιά ξεκίνησε με προβλήματα για τον σκυλάκο μας αυτή τη φορά και μεγάλη αγωνία.

Περιμένω να μου γράψετε τη γνώμη σας και σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

katerina k.

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2009
6.204
13
Κηφισιά
Τσέκαρε τον Κέστη στο Χαλάνδρι. Έκανα υπέρηχο καρδιάς περσι στον δικό μου και δεν νομίζω να πλήρωσα 150...πιο λίγα ήταν...(αν θυμάμαι καλά γύρω στα 90 μου πήγε).

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.978
20.414
Καλώς ήρθες στο φόρουμ και σου εύχομαι ότι καλύτερο για το σκυλάκι σου, στην συνέχεια του έτους.

Αυτό που ξέρω αρχικά να σου πω, είναι να επικοινωνήσεις με τον κτηνίατρο κο.Αρβανίτη Γιώργο [Ολύμπου 7, Χαλάνδρι - 2106837444]. Εχει εξειδίκευση στους υπέρηχους και όσες φορές έχω πάει εγώ τουλάχιστον, 150,00 δεν μου έχει ζητήσει ποτέ. Μέχρι 60,00 έχω δώσει. Ελπίζω να μην έχει αλλάξει κάτι σ'αυτό.

Νομίζω ότι το κατούρημα λόγω του lasix, δεν θα καταφέρεις να το περιορίσεις δυστυχώς. Και είναι και μικρός ρε γαμώτο...

Σίγουρα να πάρεις άλλη μία γνώμη καλού-κακού και μήπως να προσπαθήσεις να βρεις ένα τρόπο, να του φοράς πάνα/βρακάκι για μέσα στο σπίτι. Κυκλοφορούν διάφορα τέτοια χρήσιμα στο εμπόριο. Αρκεί να το δέχεται ο πιτσιρής σου. Η μήπως...να συνηθίσει να το δέχεται έτσι κι αλλιώς, γιατί καλώς εχόντων, έχετε πολλά ακόμη χρόνια μπροστά σας, να ζήσετε μ'αυτό το πρόβλημα.

Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.973
7.551
Δεν κατάλαβα πάντως γιατί του δώσαν διουρητικά.. Μπορεί να με διαφωτίσει κάποιος, είμαι περίεργη..

Παρεμπιπτόντως έχω να σου πω προερχόμενη από ανθρωποεμπειρία ότι πρόσφατες έρευνες υποστηρίζουν ότι τα χρόνια προβλήματα στα δόντια (και δη την προχωρημένη μορφή της ουλίτιδας που έχει προχωρήσει σε περιοδοντίτιδα) προκαλούν καρδιοπάθειες, οπότε θα πρότεινα ταυτόχρονη αντιμετώπιση της ουλίτιδας.

Ελπίζω το 2013 να είναι πιο τυχερό για σας από όλες τις απόψεις..

Last edited:

ASFE

Well-Known Member
11 Μαϊου 2011
930
59
46
Αθηνα..Δυστυχως.
Παρεμπιπτόντως έχω να σου πω προερχόμενη από ανθρωποεμπειρία ότι πρόσφατες έρευνες υποστηρίζουν ότι τα χρόνια προβλήματα στα δόντια (και δη την προχωρημένη μορφή της ουλίτιδας που έχει προχωρήσει σε περιοδοντίτιδα) προκαλούν καρδιοπάθειες, οπότε θα πρότεινα ταυτόχρονη αντιμετώπιση της ουλίτιδας.
:(
Και χθες το βραδυ ξυπνησα απο πονοδοντο :(

Περαστικα Καλλιοπη για τον σκυλακο σου.Και μας ο κτηνιατρος μας 50 ειχε παρει για εναν υπερηχο κοιλιας.

Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.973
7.551
:(
Και χθες το βραδυ ξυπνησα απο πονοδοντο :(
Floss and clean. Δε νομίζω ότι η περιοδοντίτιδα προκαλεί πονόδοντο, αλλά πόνο γενικά στα ούλα, δεν ξέρω. Μόλις έβλεπα ότι τον Απρίλιο βγήκε μια έρευνα που απορρίπτει ότι η περιοδοντίτιδα προκαλεί καρδιοπάθειες αλλά λέει ότι άλλα προβλήματα που προκαλούν την περιοδοντίτιδα προκαλούν ταυτόχρονα και τις καρδιοπάθειες. Οπότε και πάλι δε μπορείς να αποκλείσεις τη σύνδεση. Στην περίπτωσή μας, ο πατέρας μου είχε χρόνια περιοδοντίτιδα ώσπου στο τέλος έπαθε περικαρδίτιδα (διόγκωση του εξωτερικού μανδύα (δεν ξέρω πώς το λένε, δεν είναι μανδύας, τα εξωτερικά τοιχώματα) της καρδιάς που προκαλεί ένα πόνο σα να παθαίνεις έμφραγμα, τα χρειαστήκαμε) και σχετίζονταν και τα δύο με στένωση οισοφάγου που αποδείχτηκε ότι είχε από μικρός. Δεν ξέρω όμως αν η στένωση προκάλεσε την περιοδοντίτιδα ή αν η περιοδοντίτιδα επιδείνωσε τη στένωση και την απελευθέρωση τοξινών που προκάλεσαν την περικαρδίτιδα. Πάντως να προσέχετε, δεν ξέρω αν τα προβλήματα στα δόντια προκαλούν προβλήματα στην καρδιά ή αν είναι συμπτώματα που κρούουν τον κώδωνα για κάτι πιο σοβαρό υποβόσκων, αλλά έμαθα ότι δεν είναι να τα παίρνεις ελαφρά τη καρδία.

katerina k.

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2009
6.204
13
Κηφισιά
Από ότι έχω ακούσει γενικά από γιατρούς, στους ανθρώπους προβλήματα στα δόντια που δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως μπορεί να προκαλέσουν άλλα σοβαρά ιατρικά θέματα...

matilda

Well-Known Member
16 Ιουλίου 2007
1.431
1.022
Τι μου θυμησες τωρα.... Το προηγουμενο Mix σπιτσοειδες μου που ειχε παντα προβληματα με τα δοντια του εμφανισε γυρω στα 10 εντονο προβλημα με την καρδια. Εζησε μεχρι τα 15 με αρκετα καλη ποιοτητα ζωης. Ακολουθουσαμε βεβαια φαρμακευτικη αγωγη με lasix και Vetmedin (αν δεν κανω λαθος για το δευτερο εχουν περασει αρκετα χρονια απο τοτε) και ειδικη διατροφη (μαγειρευτο με κοτοπουλο λαχανικα και ρυζι). Σε καποιες περιπτωσεις χρειαστηκε και ενεσιμο lasix μιας και παρουσιασε ασκιτη (πρηξιμο της κοιλιακης χωρας απο κατακρατηση υγρων).

Προβλημα ακρατειας δεν ειχαμε αντιμετωπισει, αλλα ειχαμε αυξησει τις βολτες σε φαση κουταβοπεριοδου (ανα 3-4 ωρες) και ειχε παντα προσβαση στο μπαλκονι τις ωρες που δεν ειμασταν σπιτι. Επισης προσεχαμε να γυμναζετε ναι μεν αλλα χωρις να κατσικιαζει τρελλα.

Ευχομαι το καλυτερο για τον μικρο σου.

calliope g.

New Member
9 Ιανουαρίου 2013
3
0
Νίκαια
[FONT=&amp]Aγαπητοί φίλοι katerina k, mareco, Estranged, ASFE και matilda, σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σας. [/FONT]

[FONT=&amp]Δεν γνωρίζω αν το πρόβλημα των δοντιών του Μπάμπου συνετέλεσε στην καρδιακή δυσλειτουργία. Κι εγώ έχω ακούσει για ανάλογες έρευνες, ακόμη και ότι ο τρόπος που τρώει την τροφή του -λαίμαργα δηλαδή και αμάσητη- μπορεί να προκαλέσει ανάλογο πρόβλημα. [/FONT]

[FONT=&amp]Τόσα χρόνια δεν είχαμε ποτέ πρόβλημα εκτός από το βήχα που είχε από μικρός και ο γιατρός έλεγε πως ήταν θέμα κατασκευής της τραχείας και της κακοσμίας του στόματος λόγω της ουλίτιδας που όμως νόμιζα ότι με τη βοήθεια του κτηνίατρου ήταν υπό έλεγχο. Εδώ όμως όταν τον πήγα για καθαρισμό μου το απέκλεισαν γιατί φοβούνται τη νάρκωση.[/FONT]

[FONT=&amp] Κάτι άλλο που έχει αλλάξει τον τελευταίο χρόνο στη ζωή μας λόγω συνθηκών, είναι ότι σταματήσαμε τον περίπατο που κάναμε στην εξοχή για 1 ώρα κάθε μέρα. Έτσι λοιπόν δεν ασκείται όσο πριν και περνάει πολλές ώρες κλεισμένος στο διαμέρισμα. Δεν ξέρω αν και αυτό έπαιξε ρόλο στη δημιουργία ή την επιδείνωση του προβλήματος. [/FONT]

[FONT=&amp]Σας ευχαριστώ για τις συστάσεις γιατρών. Θα προσπαθήσω να επικοινωνήσω μαζί τους έστω για μια δεύτερη γνώμη. Αν και το Χαλάνδρι μου πέφτει λίγο μακριά λόγω του ότι έχω ένα μικρό θέμα με την οδήγηση στην Αθήνα. Φοβάμαι πολύ την κίνηση (τρέμω να βγω σε κεντρικούς δρόμους) και την ταχύτητα. Βλέπετε έλειπα για 20 χρόνια λόγω δουλειάς και η επιστροφή μας μέχρι στιγμής, δεν μας έχει πάει και τόσο καλά με αποτέλεσμα να έχω αποκτήσει φοβίες. [/FONT]

[FONT=&amp]Να είστε όλοι καλά, να έχετε υγεία τόσο εσείς όσο και οι μικροί σας φίλοι.[/FONT]

calliope g.

New Member
9 Ιανουαρίου 2013
3
0
Νίκαια
Αγαπητοί μου φίλοι το Σάββατο επισκέφθηκα και κάποια άλλη γιατρό και μου άρεσε πάρα πολύ, δείχνει να ενδιαφέρεται πραγματικά και να αγαπά τα ζώα. Επίσης στο οικονομικό θέμα μου φάνηκε πολύ προσιτή σε σχέση με την προηγούμενη.
Εξέτασε πολύ προσεκτικά το Bamboo, είδε όλες του τις εξετάσεις, μου συνέστησε να κάνουμε υπέρηχο και με καθησύχασε πως όλα θα πάνε καλά. Με έστειλε σε κάποιον ακτινολόγο στο Μοσχάτο όπου ο υπέρηχος έγινε και έδειξε εκφυλιστική νόσο και ανεπάρκεια των κολποκοιλιακών βαλβίδων. Ξεκινάμε θεραπεία με Vetmedin, συνεχίζουμε το Lasix και χρειάζεται συχνή παρακολούθηση και εξετάσεις. Έχω παραγγείλει το φάρμακο και περιμένω να το παραλάβω αύριο. Είναι πανάκριβο αλλά είναι ο,τι καλύτερο κυκλοφορεί στην αγορά απ' ότι μου είπαν.Ελπίζω ο Μπάμπου να τα πάει καλά από εδώ και πέρα.
Σας ευχαριστώ όλους για τις συμβουλές και το ενδιαφέρον σας.

Καληνύχτα

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.870
8.083
Περαστικά σας και σιδερένιος ο μικρούλης. Να σου πω ότι κανίς φίλης μου με καρδιολογικό πρόβλημα έζησε μέχρι 17 ετών. Έπαιρνε κι εκείνος lasix.