Σκυλιά έρευνας και διάσωσης


Nemo

Well-Known Member
20 Φεβρουαρίου 2007
84
0
Θεσσαλονίκη
Τολμώ να ανοίξω ένα θέμα που λίγοι στην Ελλάδα ασχολούνται...Κακώς βέβαια γιατί :
1. Τα σκυλιά βρίσκουν ένα πολύ ευχάριστο παιχνίδι να ασκούνται..
2. Κοινωνικοποιούνται σε όσο το δυνατό περισσότερα ερεθίσματα.
3. Δεν πρέπει να εκδηλώνουν κανένα ίχνος επιθετικότητας και φοβίας. Κάτι που ο κάθε ιδιοκτήτης θέλει από τον σκύλο του.
2. Οι ιδιοκτήτες ασχολούνται με κάτι που κάποια στιγμή μπορεί να σώσει μια ανθρώπινη ζωή. Τι περισσότερο ζητά κάποιος από το σκύλο του αλλά και από τον εαυτό του!!!!!

Στο εξωτερικό, εκτός από τις διασωστικές ομάδες υπάρχουν clubs που ασχολούνται με τα SAR dogs (Search and Rescue dogs) σαν χόμπυ...

Ελπίζω να μπορέσω μέσα από αυτό το topic να σας βοηθήσω να βρείτε ένα σκοπό για σας και τον σκύλο σας, μακρυά από "sports" που προτρέπουν σε επιθετικότητα.
Εμείς δουλεύουμε τα σκυλιά μας για έρευνα σε ερείπια αιτία μαζικής καταστροφής. Να θυμίσω πως η Ελλάδα είναι 1η στην Ευρώπη σε σεισμική επικινδυνότητα και 6η στον κόσμο..Είναι παράλογο να μην έχουμε εκπαιδευμένα σκυλιά για αυτή την εργασία. Η Αυστρία και η Γερμανία που δεν είχαν και ούτε θα έχουν ποτέ σεισμό, έχουν τις καλύτερες ομάδες παγκοσμίως.
 


Nemo

Well-Known Member
20 Φεβρουαρίου 2007
84
0
Θεσσαλονίκη
Σχετικό Link του IRO (International Rescue dog Organization)
http://www.iro-dogs.org/index.php?lang=2

O IRO είναι ο αρμόδιος φορέας αξιολόγησης και πιστοποίησης σκύλων έρευνας και διάσωσης. Συνεργάζεται με την OCHA των Ηνωμένων Εθνών για να εξασφαλίσει την αξιόπιστη συμμετοχή των σκύλων σε Διεθνείς αποστολές βοήθειας σε σεισμόπληκτες περιοχές.
Εμεις ως οργάνωση (ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ www.rescue.gr ) μέσα στο 2007 θα υποβάλλουμε τα σχετικά έγγραφα ώστε να γίνουμε μέλη του οργανισμού.
 


ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Καλημέρα Nemo!
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η εκπαίδευση σκύλων στην διάσωση και στην έρευνα!
Πρέπει να είναι βέβαια κουραστική και χρονοβόρα αλλά η ηθική ικανοποίηση που παίρνετε σώζοντας μια ανθρώπινη ζωή αξίζει τα πάντα.
Δραστηριοποιήστε και στην Αθήνα ή μόνο στη Θεσσαλονίκη;
 


S

SwkDoG

Guest
Να λοιπόν άλλη μια ωραία και χρήσιμη ασχολία για εμάς και το σκύλο μας!... :D

Που μπορεί να απευθυνθεί κάποιος που ενδιαφέρετε να γίνει ο ίδιος και ο σκύλος του διασώστες?...

Μπορεί ο κάθε σκύλος να γίνει SAR ή πρέπει να έχει κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά?...

Υ.Γ. Δεν υπάρχουν σπόρ "που προτρέπουν σε επιθετικότητα",υπάρχουν σπόρ που έχουν εντάξη την φύλαξη και το δάγκωμα κατ'επέκταση στις "απαιτήσεις" τους.
Οι σκυλοί και εκεί είναι πλήρως κοινωνικοποιημένοι.
Είναι σαν να λέμε πως οι αθλητές της πυγμαχίας,της ελληνορωμαϊκής και του Τάε Κβο Ντο είναι "επιθετικοί"... :)
 


Nemo

Well-Known Member
20 Φεβρουαρίου 2007
84
0
Θεσσαλονίκη
Δυστυχώς φίλε SwkDoG, όλοι οι άνθρωποι δεν έχουν τον χαρακτήρα κατα κύριο λόγο αλλά και τον σωματότυπο για να γίνουν πυγμάχοι κ.λ.π. Οταν λοιπόν εσύ, ως manager αυτού του κακομοίρη, τον πιέζεις να ακολουθήσει αυτό τον δρόμο.....τα αποτελέσματα πιθανά να είναι ολέθρια..
Δεν είναι ακούμε πρώτη φορά για επιθέσεις σε περαστικούς αλλά ακόμη χειρότερο και προς τους ιδιοκτήτες από τα σκυλιά τους..Το θέμα είναι τεράστιο...και δυστυχώς είναι θέμα νοοτροπίας που δεν αλλάζει εύκολα..

Τώρα στο θέμα έρευνα και διάσωση..
Θα μπορούσα να πω πως ΟΛΑ τα σκυλιά κάνουν για διάσωση..Στην έρευνα εκμεταλευόμαστε την πολύ καλή οσφρητική ικανότητα των σκύλων.. Προτιμούμε φυλές που έχουν μακρύ ρύγχος (έχουν μεγαλύτερη επιφάνεια οσφρητικής επιφάνειας). Ανάλογα με τον τύπο έρευνας ποικίλει και το επιθυμητό μέγεθος..Αν δεν είχα Γερμανικούς ποιμενικούς, Θα προτιμούσα μικρόσωμες φυλές...

Εμείς εδρεύουμε στην Θεσσαλονίκη, αλλά στο μέλλον θα διοργανώσουμε και εκπαιδευτικά σεμηνάρια σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Ελπίζω να υπάρξει κόσμος που θέλει να ασχοληθεί και φυσικά όλα μπορούν να γίνουν.

Rottie...Πραγματικά η εκπαίδευση είναι πολύ κουραστική και χρονοβόρα..Χωρίζεται σε 3 τομείς : ΕΡΕΥΝΑ - Επιδεξιοτητα - Υπακοή.
Η έρευνα αφορά πάντα "ζωντανές" οσμές σε διάφορα πεδία (βουνο-ερείπια-χιονοστιβάδες-νερό). Η επιδεξιότητα είναι απαραίτητα ωστε ο σκύλος να έχει αποκτήσει την αυτοπεπίθηση της κίνησής του πάνω σε ασταθείς επιφάνεις κ.λ.π. Η Υπακοή είναι προχωρημένη υπακοή τύπου schtzhund.
Η εκπαίδευση ξεκινά από την 5η βδομάδα καιδιαρκεί περίπου 2 χρόνια...και συντηρείται μέχρι...το τέλος!@#@#@!
 


S

SwkDoG

Guest
Δυστυχώς "παρατράγουδα" και "κακός κείμενα" υπάρχουν παντού...Ας μη μας διαμορφώνουν αυτά την άποψη μας όμως για το όλο... :)

Ας μείνουμε όμως στο θέμα που είναι και άκρος ενδιαφέρον...

Τα εκπαιδευτικά αυτά σεμινάρια τι διάρκειας θα είναι?...

Φτάνουν κάποια σεμινάρια για να γίνει ο σκύλος μου SAR?...

Στα σεμινάρια θα αρχίζουμε με κουτάβια από βασική υπακοή?...

Πόσο θα κοστίζουν αυτά τα σεμινάρια (αν θα κοστίζουν)?...
 


Nemo

Well-Known Member
20 Φεβρουαρίου 2007
84
0
Θεσσαλονίκη
Θα ήθελα να διευκρινήσω πως ο σκοπός μας είναι η διάσωση...Τα σεμινάρια που ξεκινάμε τώρα στην Θεσσαλονίκη απευθύνονται στα υποψήφια μέλη της οργάνωσής μας και είναι:
=> 4 μήνες Βασικές γνώσεις έρευνας και διάσωσης, μιας και ο χειριστής του σκύλου είναι ΔΙΑΣΩΣΤΗΣ.
=> Εφόσον υπάρχουν μεταξύ των υποψηφίων και κάτοχοι σκύλου που θέλουν να ασχοληθούν, ξεκινάμε την βασική εκπαίδευση στις διαδικασίες της έρευνας και επιδεξιότιτας (dexterity).
Για τoν τομεα ΥΠΑΚΟΗ δίνουμε κατάλληλες οδηγίες και παρακολουθούμε την πρόοδο. Εδώ θα ήθελα να πώ πως γνωρίζω και ασκώ την θετική επιβράβευση και την αρνητική τιμωρία στην εκπαίδευση των σκύλων μας με πολύ καλά αποτελέσματα.... Έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει και τίποτα άλλο να εφαρμόσεις, μιας και το σκυλί "ψάχνει" μόνο και μόνο για την επιβράβευση.
 


Skylos

Well-Known Member
16 Δεκεμβρίου 2006
397
0
Nemo θα ήταν πραγματικά καταπληκτικό αν ο κάθε ιδιοκτήτης μπορούσε να πάει το σκύλο του για εκπαίδευση SAR, έστω σαν χόμπυ.

Εύχομαι να έχουν απήχηση τα σεμινάρια και κάποια στιγμή να ιδρυθούν κλαμπ και σε άλλες πόλεις.
 




Nemo

Well-Known Member
20 Φεβρουαρίου 2007
84
0
Θεσσαλονίκη
Μπορείτε να επισκεφτείτε το site μας www.rescue.gr για πληροφορίες επικοινωνίας. Έχουμε και forum αλλά δεν έχει μεγάλη επισκεψιμότητα...

Ειλικρινά θα χαρώ αν μπορέσουμε να μαζευτούμε αρκετά άτομα ώστε να να πραγματοποιηθούν σεμινάρια και σε άλλες πόλεις.

Οταν ανακοινώσαμε το σχολείο μας, είχαμε πολλές αιτήσεςι και εκτός Θεσσαλονίκης και σκεφτόμαστε τώρα πως θα μπορέσουμε να το καλύψουμε.

** Τα μέλη μας εκπαιδεύονται δωρεάν μιας και όλοι μας είμαστε ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ**
 


S

SwkDoG

Guest
Δηλαδή τα σεμινάρια που ξεκινούν τώρα είναι για τον κάθε ιδιοκτήτη σκύλου ή για κάποιον "προχωρημένο" σε βασική υπακοή κλπ. που θα γίνει διασώστης?...

Πόσο κοστίζει αυτό το σεμινάριο και ποιοί θα μιλήσουν/διδάξουν?...

Αφού θέλει μια συνεχείς δουλειά και παρακολούθηση για τουλάχιστον 2 χρόνια κατά πόσο είναι εφικτό να γίνει αυτό με σεμινάρια?...

Εδώ θα ήθελα να πώ πως γνωρίζω και ασκώ την θετική επιβράβευση και την αρνητική τιμωρία...
Δηλαδή?...Εννοείς χρησιμοποιείς επιβράβευση και διόρθωση με εκπαιδευτικό κολάρο έτσι?...
 


Nemo

Well-Known Member
20 Φεβρουαρίου 2007
84
0
Θεσσαλονίκη
Άυτό που σκεφτόμαστε είναι να πραγματοποιούνται σεμινάρια θεωρητικά και πρακτικά 5-6 διήμερα τον χρόνο σε διάφορες πόλεις (ανάλογα με τα άτομα) με σκοπό την επίβλεψη και αξιολόγηση της πορείας της εξέλιξης. Η δουλειά γίνεται από τον χειριστή με επίβλεψη του εκπαιδευτή.

Κάπως έτσι ξεκίνησα και εγώ και μάλιστα με επικοινωνία και επίβλεψη από μακρυά ( ΑΓΓΛΙΑ - ΑΥΣΤΡΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ). Χάρη στην τεχνολογία (Internet) είμαστε όλοι μια παρέα που προσπαθούμε να διορθώνουμε καθημερινά θέματα μεσω email κ.λ.π. Πότε πότε βρισκόμαστε και ο κάθε ένας ανάλογα με το επίπεδό του ασκείται και οι υπόλοιποι αξιολογούν και δίνουν συμβουλές...

** Τα σεμινάρια απευθύνονται σε Δόκιμους διάσωστες, όχι μόνο για σκυλιά..έχουμε και άλλες εξειδικεύσεις
 


Nemo

Well-Known Member
20 Φεβρουαρίου 2007
84
0
Θεσσαλονίκη
gwgw, αν σε ενδιαφέρει μπορείς να περάσεις από τα γραφεία μας να τα πούμε και από κοντά. Είμαστε στο κτίριο Κ3 του Καυτανζογλείου, στον 1ο όροφο. Εκεί μαζευόμαστε Δευτέρα και Τετάρτη 18:30-20:30...
Θα χαρώ να τα πούμε
 


Nemo

Well-Known Member
20 Φεβρουαρίου 2007
84
0
Θεσσαλονίκη
Δηλαδή?...Εννοείς χρησιμοποιείς επιβράβευση και διόρθωση με εκπαιδευτικό κολάρο έτσι?...
ΟΧΙ χρήσιμοποιώ πάντα επιβράβευση. Στην περίπτωση που η συμπεριφορά δεν εκτελείται τότε απλά δεν επιβραβεύεται.....
Η θεωρία λέει "Δουλεύω για να πληρωθω..Αν μια φορά δεν πληρωθώ..θα αναρωτηθώ??? Μήπως πρέπει να δουλέψω...ΝΑΙ το κατάλαβα δουλεύω και κερδίζω"
 


gwgw

Well-Known Member
Κωστη... με ενδιαφέρει πααρα πολυ...αλλα βλεπεις ειμαι σε περιοδο που δεν εχω σκυλο..

εδω και καποιους μηνες που εχω χασει τον 10ετη φιλο μου..δεν εχω παρει αλλο..


παντως ειναι παρα πολυ ενδιαφερον ολο αυτο που κανετε...!!
 


Nemo

Well-Known Member
20 Φεβρουαρίου 2007
84
0
Θεσσαλονίκη
Αν σε ενδιαφέρει έχω ένα κουταβάκι που θα ήθελα να δώσω σε κάποιο υπεύθυνο άτομο που θα ήθελε να ασχοληθεί με το "ψώνιο" μας.
Είναι δική μας "εκτροφή" από την Zoe και τον Ingo..
Μπορείς να δεις περισσότερα στο www.perivleptos.gr
 


S

SwkDoG

Guest
Δηλαδή τα σεμινάρια είναι ανοικτά σε όλους (με σκύλο ή όχι) που θέλουν να γίνουν διασώστες και είναι δωρεάν...καλά κατάλαβα?!... :)

Ποιοί θα μιλήσουν στο σεμινάριο?...

Υ.Γ. 1. Μη παρεξηγείς τις ερωτήσεις μου,απλά είναι κάτι που ακούγετε ενδιαφέρον και θέλω να γίνει κατανοητό από όλους και εμού συμπεριλαμβανόμενου.

Υ.Γ. 2. Για το κουτάβι παρακαλώ σε π.μ. ή e-mails.
 


Nemo

Well-Known Member
20 Φεβρουαρίου 2007
84
0
Θεσσαλονίκη
Sorry για το κουτάβι...δεν διάβασα τους κανονισμούς...

Σχετικά με το σχολείο, ναι απευθύνεται σε όλους όσους θέλουν να ασχοληθούν με το θέμα που λέγεται έρευνα και διάσωση. Η οργάνωσή μας είναι εθελοντική και η μόνη επιβαρυνση των μελών μας είναι η εγγραφή και η ετήσια εισφορά μας. Το σχολείο έχει πολλές θεματικές ενότητες που σε κάθε μια έχει ανατεθεί σε κάποιον απο μας να την παρουσιάσει. Σε ειδικές περιπτώσεις καλούμε εξωτερικού συνεργάτες. Στο site υπάρχει αναλυτικό πρόγραμμα των ενοτήτων.
 


Nemo

Well-Known Member
20 Φεβρουαρίου 2007
84
0
Θεσσαλονίκη
Με λίγα λόγια θα προσπαθήσω να περιγράψω τι εστι σκύλος έρευνας-Διάσωσης
αντικείμενα της έρευνας χωρίζονται σε "ζωντανά" και "νεκρά". Εμείς ως διασωστική οργάνωση εκπαιδεύουμε σε "ζωντανα" αντικείμενα. μιας και ο χρόνος πιέζει και αυτά είναι πρώτης προτεραιότητας. Τα "νεκρά" αντικείμενα αφορούν υπηρεσίες που σχετίζονται με την επιβολή του νόμου κ.λ.π. ΔΕΝ γνωρίζω αν υπάρχουν τέτοιες οργανώσεις στην Ελλάδα.
Τα πεδία της έρευνας είναι τα ερείπια, οι ανοικτές περιοχές (μικρού, μέσου και μεγάλου υψομέτρου), οι χιονοστιβάδες, το υγρό στοιχείο. Απο την πλευρά μου μπορώ να βοηθήσω για τα 2 πρώτα πεδία αν και έχω παρακολουθήσει σεμινάριο και για τις χιονοστιβάδες.
Ο ρόλος του σκύλου είναι να βρεί το "Θύμα" χρησιμοποιώντας την όσφρησή του και όταν αυτό συμβεί, να ενημερώσει τον χειριστή του. Οι τρόποι ένδειξης είναι το έντονο και επίμονο γαύγισμα (bark alert), η επαναφορά (refind), και σπανιότερα το bringsel (είναι ένα ειδικό περιλαίμιο που ο σκύλος μπορεί και το βάζει στο στόμα του και επιστρέφει στο χειριστή του ως ένδειξη ότι βρήκε το θύμα). Σε ειδικές περιπτώσεις όπως στις χιονοστιβάδες χρησιμοποιούμε το σκάψιμο-γαύγισμα ως ένδειξη.

Οι τρόποι έρευνας είναι :
Η ιχνηλασία (tracking) είναι όπως το λέει και η λέξη, το σκυλί μας εκπαιδεύεται να ακολουθεί τις οσμές που αφήνει ένας άνθρωπος καθώς περπατά...σπασμένα χόρτα, τρυμένο λάστιχο από τις σόλες τους κ.λ.π.
Αυτος ο τρόπος χρησιμοποιείται σε ειδικές περιπτώσεις και μόνο όταν γνωρίζουμε το σημείο από όπου ξεκίνησε την πορεία του.

Το trailling παρόμοιο της ιχνηλασίας , φαίνεται το σκυλί με την μύτη στο έδαφος να ακολουθεί ίχνη αλλά στην πραγματικότητα ακολουθεί τα πεσμένα νεκρά κυτταρα του ανθρώπου.

To Air Scenting: o πλέον χρησιμος τρόπος έρευνας. O σκύλος με την μύτη όχι στο έδαφος αλλά ψηλότερα ακολουθεί την μυρωδιά των νεκρών κυττάρων που παρασέρνονται από τον αέρα σχηματίζοντας ένας κώνο μυρωδιάς.
 


ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Πολύ ενδιαφέρον Nemo!
Ενημέρωσέ μας, σε παρακαλώ, για μελλοντικές διοργανώσεις εκπαιδευτικών σεμιναρίων στην Αθήνα. Πιστεύω πως θα βρείτε αρκετό κόσμο εδώ που να θέλει να ασχοληθεί με το δικό σας «ψώνιο». :D
Εγώ, προσωπικά, βρίσκω εξαιρετική την προσπάθεια σας και πραγματικά θα ήθελα πολύ να λάβω μέρος σε κάποιο από τα σεμινάρια σας. Εύχομαι να «κατεβείτε» νοτιότερα το συντομότερο! :wink:
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.113
Μηνύματα
895.813
Μέλη
19.923
Νεότερο μέλος
micknaf