Συμβιώνοντας 2 χρόνια με ένα μαλτεζακι


kotsos4u

New Member
15 Αυγούστου 2017
2
0
31
Καλησπέρα σας,

Ανακάλυψα μόλις το εξαιρετικό σας φόρουμ και θα ήθελα να μου δώσετε την ευκαιρία να μοιραστώ μαζί σας την εμπειρία μου από τη συμβίωση με ένα μαλτεζακι και τις συμβουλές/λάθη που πιθανόν να έχουμε κάνει.

Το σκυλάκι το πήραμε πριν 2 χρόνια και προοριζόταν για τον παππού της κοπέλας μου. Αφού έμεινε εκεί για κάποιο διάστημα και με συνεχή βοήθεια από όλους μας ο παππούς δε μπόρεσε να κρατήσει το σκυλάκι διότι όπως όλοι ανακαλύψαμε είναι πολύ μεγάλη ευθύνη, το πήρε στο σπίτι της η κοπέλα μου.

Ο Ρουντι είναι ένα πάρα πολύ δραστήριο μαλτεζακι με τρελή όρεξη για παιχνίδι και ωραία συμπεριφορά.

Έχουμε προσπαθήσει από τον πρώτο καιρό να τον εκπαιδευσουμε στα βασικά όπως να ακούει το όνομα του, να κρατιέται για τη βόλτα του και σχετικά που τα έμαθε πολύ γρήγορα. Από εκεί και πέρα όμως ίσως εμείς δυσκολευτηκαμε πολύ να του μάθουμε παρακάτω πράγματα. Πχ δε γνωρίζει το κάτσε, έλα κλπ. Μπορούμε σε αυτή την ηλικία να τον εκπαιδευσουμε παραπάνω και αν ναι σε τι θα ήταν αυτό;

Ζει σε ένα σπίτι με "πολλά αφεντικά" αν μου επιτρέπεται. Δηλαδή είχε μάθει τον παππού, την κοπέλα μου τώρα, τη μαμά της, τον αδερφό της και εμένα. Πλην εμου οι υπόλοιποι ζουν στο ίδιο σπίτι. Το μεγαλύτερο δέσιμο φαίνεται να το έχει με την κοπέλα μου διότι αυτή τον περιποιείται στα πάντα. Από το μπάνιο του μέχρι να κοιμούνται μαζί. Αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί στο σπίτι.

Όσον αφορά τη συμπεριφορά του σκύλου τώρα, είναι χαδιαρης και δύσκολα θα του χαλάσουμε χατίρι. Στο φαγητό όμως που μας ενοχλεί είναι ένα σημαντικό θέμα. Τρώμε και ειδικά αν είναι κάτι που του αρέσει όπως κρέας θα ξεσηκώσει τον κόσμο με το γάβγισμα και θα του δώσουμε ένα δύο κομμάτια κρέας καθαρό χωρίς κόκαλα.

Επίσης από την πρώτη στιγμή είχε ένα πρόβλημα με τις τροφές. Βαριέται πάρα πολύ εύκολα τις τροφές του. Στην αρχή στα πρώτα 1 με 2 μπολ θα τα φάει αλλά μετά τα αφήνει εκεί όλη τη μέρα και θέλει αλλού είδους φαγητό όπως λιχουδιές δικό μας φαγητό κλπ. Δεν του δίνουμε διότι πρέπει να τρώει το φαγητό του. Πάντα σχεδόν περνούμε τροφές του 1.5 κιλού γιατί τη βαριέται. Από τροφές υπάρχει κατι το οποίο να εμπιστευτουμε και να μην κάνουμε εναλλαγές συνεχώς;

Τέλος, από το φθινόπωρο θα μείνουμε μαζί με την κοπέλα μου σε δικό μας σπίτι και θα τον πάρουμε πλέον οι δύο μας οπότε θα αλλάξει πάλι περιβάλλον. Θα πρέπει να προσέξουμε κάτι;

Σας έγραψα συνοπτικά την εμπειρία μου και οποιαδήποτε γνώμη, συμβουλή είναι ευπρόσδεκτη! Σας ευχαριστώ προκαταβολικά!
 


d3ac0n

Well-Known Member
16 Φεβρουαρίου 2017
1.291
2.285
Guadalajara, Jalisco
Καλωσηρθες

Καλό είναι το κοιμούνται μαζί να κοπεί γιατί δεν θα κοιμαστε εσείς μαζί στο τέλος. Ο σκύλος καλο είναι να κοιμάται στο κρεβάτι/μέρος του.

Φαγητό: νηστεία. 20 λεπτά το μπωλ και άμα δεν φάει την επόμενη φορά που πρέπει να φάει. Επειδή είναι μικρόσωμο βέβαια δεν ξέρω αν μπορεί να το κάνεις πάνω από κάποια γεύματα, θα σου απαντήσουν οι εχωντες καλύτερη γνώση. Για φαγητό από το τραπέζι, πρέπει να μάθει ότι δεν έχει δικαίωμα να τρώει. Αυστηρά. Αν διαμαρτύρεται, διόρθωση και περιορισμός σε κλουβί/πάρκο.
Όσον αφορά την εκπαίδευση, ναι γίνεται αλλά θέλει υπομονή, επιμονή και χρόνο. Πρώτα εντός σπιτιού, μετά έξω και μετά με αρκετούς περισπασμούς (φασαρία, ηχοι, ΚΟΚ)
 
  • Like
Reactions: noni_papa


Grifos

Well-Known Member
16 Απριλίου 2011
3.697
316
Δωδεκάνησα
Με όλη την καλή διάθεση, ο σκύλος σας έχει εκπαιδεύσει άριστα. Πως λεγόταν εκείνη η ταινία με τον Κούμπα και το Ντίμον... πρέπει να του δαγκώσετε το αυτί :D

d3ac0n θα διαφωνήσω ως προς το πρώτο διότι εμένα προσωπικά με ξετρελαίνει η βραδινή επαφή, κοιμόμουν με δυο θηρία ( συγκριτικά με το μαλτέζ ) για πολλά χρόνια και δε με εκτόπισαν ποτέ. Παν μέτρον άριστον. Υπάρχει τρόπος να οριοθετήσεις την περιοχή σου και την περιοχή του ακόμη και στα 3 τετραγωνικά του κρεβατιού.

kotsos4u, θα σε απογοητεύσω αλλά παρότι όσο ωραίο κι αν είναι ο σκύλος να μας ''ακούει'' και να μας ακολουθεί όλους, τελικά με τα πολλά αφεντικά, δεν ακούει κανέναν. Στην πραγματικότητα εσείς ακολουθείτε. Αυτό σημαίνει πως αγέλη του μπορείτε να είστε όλοι, αφεντικό ( την απεχθάνομαι αυτή τη λέξη ) μόνο ένας. Και σε ορισμένες περιπτώσεις να υπάρχει η δυνατότητα δεύτερου επιλαχόντα εντολέα. Αυτό έχει να κάνει τόσο με τη ΒΥ όσο και με την συγκατοίκηση γενικά.

Μέσα στο φόρουμ υπάρχουν πολλά θρεντ για καλές τροφές. Θα δοκιμάσετε μία, δύο, δέκα κάπου θα καταλήξετε, τόσο σε θέμα να ''κάτσει'' καλά στο σκύλο, όσο και να σας ταιριάζει οικονομικά. Από 'κει και πέρα, η μετάβαση πρέπει να είναι σταδιακή: όσο μειώνουμε την παλιά, τόσο αυξάνουμε την καινούργια. Επιπλέον όταν σας κάνει νάζια, η διαδικασία είναι αυτή: δεν υποχωρείτε στο να αλλάξετε φαγητό, αλλά την πρώτη φορά το φαγητό μένει όλη την ημέρα κάτω, τη δεύτερη φορά το ίδιο, την τρίτη φορά αν δεν το φάει στο μισάωρο απ' την καθιερωμένη του ώρα, το παίρνετε και επιδεικτικά μπροστά του το πετάτε. Αυτό θα επαναληφθεί όσες φορές χρειάζεται και δε θα είναι πολλές, ειδικά αν σταματήσετε να υπακούετε στην εντολή που σας δίνει κάθε φορά που τρώτε. Ακόμη κι αν θέλετε να του δώσετε ένα μεζεκλίκι, θα το κάνετε την ώρα που πρέπει, είτε κρατώντας το για την καθιερωμένη ώρα φαγητού, είτε αφού φάτε εσείς.

Και μια ερώτηση μόνο επειδή το ψυχανεμίστηκα αλλά μπορεί να κάνω και λάθος: οι τροφές που επιλέγετε είναι του σούπερ μάρκετ;
 


kotsos4u

New Member
15 Αυγούστου 2017
2
0
31
Οι συμβουλές σας ήτα εξαιρετικές και πολύ χρήσιμες! Θα εφαρμοστούν άμεσα και θα δω τα αποτελέσματα. Όντως χρειάζονται κάποιες αλλαγές.

Εχθές ενώ τρώγαμε το μεσημέρι κλασικά ήρθε στον κάθε ένα από εμάς και ζητούσε φαγητό γαβγίζοντας. Τον πήρα, τον έβαλα στην κρεβατοκάμαρα και έκλεισα την πόρτα ώσπου να τελειώσουμε το φαγητό. Όλη την ώρα γάβγιζε αλλά υποθέτω αυτό ήταν το αναμενόμενο. Όταν τον έβγαλα δε γάβγισε άλλο.