Τα σκυλιά στρεσάρονται όταν το αφεντικό τους είναι αγχωμένο


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
4.228
10.660
AθήναΟ ιδιαίτερος δεσμός του ανθρώπου με τα σκυλιά δεν είναι είδηση.Μια νέα σουηδική έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει το δέσιμο μεταξύ αφεντικού και σκύλου, καθώς αποδεικνύει ότι όταν ο άνθρωπος είναι στρεσαρισμένος για καιρό, αντανακλάται στον τετράποδο φίλο του, ιδίως αν αυτό είναι θηλυκό.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι το στρες μεταδίδεται τόσο ανάμεσα σε ανθρώπους όσο και ανάμεσα σε άλλα ζώα του ίδιου είδους. Για παράδειγμα, έχει βρεθεί να υπάρχει σχέση ανάμεσα στο μακρόχρονο στρες της μητέρας και σε εκείνο του παιδιού της. Η νέα μελέτη δείχνει ότι η μετάδοση του στρες μπορεί να συμβεί επίσης ανάμεσα σε δύο διαφορετικά είδη, εν προκειμένω στον άνθρωπο και στο σκύλο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Λίνα Ροθ του Πανεπιστημίου Λινκέπινγκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Scientific Reports, μελέτησαν στη διάρκεια ενός έτους 58 σκύλους και τους ιδιοκτήτες τους (όλες γυναίκες), στους οποίους κατά περιόδους μετρήθηκε το επίπεδο της κορτιζόλης (βασικού βιοδείκτη για την ύπαρξη στρες) με βάση δείγματα τριχών.

Διαπιστώθηκε ότι όταν η κορτιζόλη ήταν αυξημένη στους ανθρώπους, ήταν ανάλογα αυξημένη και στα σκυλιά τους, ιδίως στα θηλυκά. Ενώ άνθρωποι με χαμηλά επίπεδα κορτιζόλης (και στρες) είχαν αντίστοιχα σκύλους με χαμηλή κορτιζόλη.

Το στρες δείχνει να βρίσκεται σε συγχρονισμό ανάμεσα στον ιδιοκτήτη ενός ζώου και στο ζώο. Μάλιστα η σχέση αυτή παρατηρείται τόσο το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι, δείχνοντας ότι οι φυσιολογικές εποχικές διακυμάνσεις της κορτιζόλης δεν παίζουν κάποιο ρόλο.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης μέσω ερωτηματολογίων τα βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας τόσο των ανθρώπων όσο και των σκύλων τους (ευερεθιστότητα, επιθετικότητα, εξωστρέφεια, φόβος, φιλικότητα, νεύρωση κ.α.). Δεν βρέθηκε η προσωπικότητα του ζώου να έχει επίπτωση στο στρες του, όμως η προσωπικότητα του αφεντικού του φαίνεται πράγματι να επηρεάζει σημαντικά το στρες του σκύλου. Για παράδειγμα, η ευσυνειδησία και η ανεπτυγμένη αίσθηση καθήκοντος ενός ανθρώπου σχετίζεται με αυξημένο επίπεδο κορτιζόλης και άρα στρες στους σκύλους.

Οι επιστήμονες συμπέραναν ότι οι σκύλοι αντανακλούν το επίπεδο στρες των ιδιοκτητών τους και όχι το αντίθετο, δηλαδή το στρες των ζώων δεν μεταφέρεται και στους ανθρώπους.

Πηγή
Μελέτη
 


mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
28.822
16.918
Δεν φαντάζεσαι πόσο εμφανές είναι αυτό, στους αγώνες μας.
Οσο πιο σφιγμένο το στομάχι και το μυαλό του χειριστή, στην γραμμή εκκίνησης, τόσο το εισπράττει και ανταποκρίνεται αρνητικά, ο σκύλος.
 
  • Like
Reactions: Yorkaddict


Zodi

Well-Known Member
25 Απριλίου 2017
153
149
39
Ένας φίλος μου φιλοξένησε γιά 1-2 εβδομάδες ένα λαμπραντόρ ενός φίλου του, χωρίς νά έχη καμμία σχέσι μέ σκυλιά ή ό σκύλος νά τόν ήξερε.
Κάποια μέρα γύρισε απο τή δουλειά του στενοχωρημένος και πεσμένος ψυχολογικά.
Τήν ώρα πού έβαλε στό λαμπραντόρ νά φάει, τό σκυλί δέν ακουμπούσε τό πιάτο!
Μέ τό που συνειδητοποίησε ότι ο σκύλος δέν τρώει επειδή είναι αυτός στενοχωρημένος
είπε χαρούμενα: έλα ρε που δέν τρώς επειδή είμαι έτσι.. καί τό χάϊδεψε.
Ο σκύλος αμέσως έφαγε..
 
Στατιστικά Forum

Θέματα
31.149
Μηνύματα
870.877
Μέλη
18.006
Νεότερο μέλος
Anna Mountzouri