Τσιμπούρια, νέος, να ανησυχήσω;

piko_dog

Active Member
5 Νοεμβρίου 2011
42
0
καλησπερα,

αφου το πασχα τον ξεθεωσα για πεντε μερες στις βολτες λογω παραθερισμου στο εξοχικο(αγρους,λιβαδια,βουνα) σημερα και οπως τον χαιδευα παρατηρω κατι σαν ελιτσα.ναι ηταν τσιμπουρι και χωρις να ξερω τιποτα βρηκα διασπαρτες πληροφοριες στον ιντερνετ.
καθισα τον εψαξα και βρηκα και δευτερο.

Εκεινη την ωρα ετυχε να περναει φιλος απο το σπιτι ο οποιος ειχε παντα σκυλο και μου ζητησε τσιμπηδακι να του τα αφαιρεσουμε.
Εγινε με επιτυχια αν και εμενα με επιασε ψιλοπανικος.
πηρα κτηνιατρο και μου ειπε να του βαλω αμπουλα και αντιπαρασιτικο κολαρο
αγορασα πριν λιγο frontline για αμπουλα και ενα κολαρο

τον αρχισα παλι στα χαδια και ναι βρηκα και ΤΡΙΤΟ.

Μ εχει πιασει ανησυχια ο κτηνιατρος ηταν βεβαια πολυ καθιστικος μου λεει δεν ειναι τιποτα και καλως επραξα και τα αφαιρεσα

Βεβαια θα πρεπει να βγαλω και αυτο που ανακαλυψα τωρα.

Περα απο την ανησυχια για το σκυλο να το ανακοινωσω εδω και στους δικους μου..Υπαρχει λογος για καποια προστασια γιατι θα κανουν σαν υστερικοι και δεν γουσταρω.

Τον εχω ολη μερα στο χαδι και γενικα ολη η οικογενοια

ΣΥμβουλες??

Ευχαριστω

Κωστας

vasgial

Well-Known Member
6 Φεβρουαρίου 2011
3.531
1.729
50
Μαραθώνας-Κάτω Σούλι
Κολλαρο και αμπουλα καθε μηνα για προστασια, προληψη. Σε κανενα μηνα κανε εξετασεις αιματος για ερλιχιωση για να δεις αν εχει προσβληθει απο τα τσιμπουρια. Απορω πραγματικα με τον κτηνιατρο σου. Δεν κολλας εσυ αν εχει κατι.

Last edited:

katerina k.

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2009
6.204
13
Κηφισιά
Ωραίο κτηνίατρο έχεις...δεν σου έχει μιλήσει ποτέ για κολάρο...αμπούλες κλπ? Ελπίζω να σου έχει μιλήσει τουλάχιστον για αποπαρασίτωση!!!:):)

chrysoula

Well-Known Member
18 Ιανουαρίου 2011
2.819
32
Αθήνα
Πρόσεξε πως θα αφαιρέσεις το τσιμπούρι.... δεν το τραβάς το ΄κρατάς καλά με το τσιμπιδάκι και το γυρνάς μέχρι να χαλαρώσει το δάγκωμα... μην μείνουν οι δαγκάνες μέσα και έχεις και τη μόλυνση να ανησυχείς.
Κατά τα άλλα όπως σου είπαν πιο πάνω... αμπούλα κάθε μήνα, κολάρο και εξετάσεις!!!

Δεν ανησυχείς για εσάς, δεν έχετε κανένα θέμα, για το σκύλο σου πρέπει να ανησυχείς μην έχει προσβληθεί από ελριχια.

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.969
20.396
Για την προστασία κατά του καλαζάρ ξέρεις, ή κι αυτό το θεωρεί περιττό ο γιατρός σας;

ATREAS

Well-Known Member
8 Νοεμβρίου 2009
874
2
Mesogeia - Attiki
Προσωπικά έχω απογοητευθεί πολύ.

Πριν δυο εβδομάδες βρήκα στον δικό μου ένα τσιμπούρι κάτω από το αυτί.

Τσέκαρα το σκάλιμπορ και το είδα χαλαρωμένο οπότε λέω τι να κάνουμε γίνονται και αυτά.
Του έβγαλα το ζωϋφιο, ψέκασα με ένα σπρευ που υποτίθεται ότι σκοτώνει επιτόπου τα τσιμπούρια, του έσφιξα πιο καλά το σκάλιμπορ και το βράδυ του έβαλα και αμπούλα advantix που έτσι και αλλιώς είχα προγραμματίσει για εκείνη τη μέρα.

Από τότε δεν είχα βρει κάποιο άλλο οπότε σκεφτομουν μόνο το πότε θα του κάνω εξετάσεις.

Χθες το βράδυ όμως εκεί που τον χαίδευα στο σαλόνι βρήκα άλλο ένα :mad:

Το έβγαλα και αυτό, τον έψαξα μήπως έχει κάνα άλλο και κοιμηθήκαμε.

Σήμερα το πρωί πήγα και πήρα άλλο σπρέυ που σκοτώνει τα τσιμπούρια για να τον ξαναψεκάσω θεωρώντας πλέον ότι το πρώτο τσιμπούρι είχε κάνει αυγά τα οποία άρχισαν να εκκολάπτονται.

Γυρνώντας λοιπόν απο τη δουλειά τον ψεκάζω και εκεί που του έκανα μασάζ για να πάει παντού το φάρμακο βρήκα άλλα ΤΕΣΣΕΡΑ :mad:

Θα του βάλω σήμερα άλλη μια αμπούλα advantix (δεν πιστεύω να πάθει κάτι που θα του τη βάλω πιο σύντομα από το κανονικό)

Τι γίνεται ρε παιδιά;;; :eek:
Κάνουν τίποτα οι αμπούλες και τα κολάρα ή τσάμπα τον φαρμακώνω;;

Εντωμεταξύ ο δικός μου έχει πάρα πολλή τρίχα και δεν μπορώ να βρω τα αυγά :(:(

Black

Well-Known Member
17 Φεβρουαρίου 2012
575
3
Serres
να σου πω εγω που καθε μερα θα του βγαλω 5-6 σιγουρα,για μενα το κολαρο ειναι μουφα,η αμπουλα ειναι το καλυτερο αλλα δεν ειμαι σιγουρος για το ποσο κραταει η επιδραση.και εγω μες τα νευρα ειμαι δεν μπορουμε να παμε πουθενα γεματο τσιμπουρια παντου,την πρωτη φορα που εβαλα την advantix ειχε τσιμπουρια.εχει μια βδομαδα που του εβαλα την frontline και τα βρισκω ψοφια πανω του

Black

Well-Known Member
17 Φεβρουαρίου 2012
575
3
Serres
Αφήνουν τα τσιμπούρια αβγά; Για τους ψύλλους ξέρω :rolleyes:
εγω ειχα βρει ενα μεγαλο τσιμπουρι και απο κατω απο αυτο αλλα 2 μικρα στο ιδιο σημειο τρικαβαλο

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.969
20.396
Αυτό δεν σημαίνει ότι τα μικρά ήταν αβγά.
Ηταν 3 τσιμπούρια στο ίδιο σημείο, που το ένα είχε προλάβει να τουμπανιάσει.
Τα μικρά τσιμπούρια, δεν σημαίνει ότι είναι μικρά σε ηλικία, αλλά ότι δεν έχουν ρουφήξει ακόμη τόσο πολύ αίμα, ώστε να...μεγαλώσουν.
Για αβγά πάντως δεν έχω ξανακούσει :rolleyes:

Black

Well-Known Member
17 Φεβρουαρίου 2012
575
3
Serres
Αυτό δεν σημαίνει ότι τα μικρά ήταν αβγά.
Ηταν 3 τσιμπούρια στο ίδιο σημείο, που το ένα είχε προλάβει να τουμπανιάσει.
Τα μικρά τσιμπούρια, δεν σημαίνει ότι είναι μικρά σε ηλικία, αλλά ότι δεν έχουν ρουφήξει ακόμη τόσο πολύ αίμα, ώστε να...μεγαλώσουν.
Για αβγά πάντως δεν έχω ξανακούσει :rolleyes:
Όλα τα ενεργά στάδια του κύκλου ζωής του τσιμπου-
ριού απαιτούν αίμα ως θρεπτική πηγή, και στην περί-
πτωση ενήλικων ατόμων, για την παραγωγή σπέρμα-
τος ή αβγών. Ο κύκλος ζωής των τσιμπουριών
περιλαμβάνει 4 στάδια: το γονιμοποιημένο αβγό και 3
ενεργά στάδια: προνύμφης, νύμφης και ενήλικου παρασιτουimages.jpg

Last edited:

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Τα βάζετε σωστά όλα αύτα (αμπούλες και κολλάρα)? Το κολλάρο πρεπει να ακουμπαέι στο δέρμα και η αμπούλα να μπαίνει κατευθείαν στο δέρμα του σκύλου κατά το μήκος της ράχης του! (και να μην αφήνετε να τινάζεται αμέσως μετά....)

Black

Well-Known Member
17 Φεβρουαρίου 2012
575
3
Serres
Τα βάζετε σωστά όλα αύτα (αμπούλες και κολλάρα)? Το κολλάρο πρεπει να ακουμπαέι στο δέρμα και η αμπούλα να μπαίνει κατευθείαν στο δέρμα του σκύλου κατά το μήκος της ράχης του! (και να μην αφήνετε να τινάζεται αμέσως μετά....)
βρε καλα τα βαζω εγω απλα φετος δεν ξερω τι γινεται,πανικος απο τσιμπουρια.αλες χρονιες ηταν πιο ηρεμα τα πραγματα,φετος ολοι παραπονιουντε

georgerot

Well-Known Member
26 Νοεμβρίου 2010
143
0
ετσι ειναι φετος το παρακαναν τα τσιμπουρια...εγω που ειμαι και φυση..γινεται χαμος...περνανε και προβατα απο εδω αστα να παν...πλεον το σεμπασιλ μια φορα την εβδομαδα και σε λουτρο αλλα και στο μερος γυρο γυρο ειναι μονοδρομος(χωρια απο αμπουλες κτλ κτλ..)

ATREAS

Well-Known Member
8 Νοεμβρίου 2009
874
2
Mesogeia - Attiki
Το σκάλιμπορ εφαρμόζει καλά. Τις αμπούλες τις βάζω σε τέσσερα σημεία στης πλάτης κατα μήκος της σπονδυλικής στήλης. Πάνω από τους ώμους των μπροστά ποδιών, πάνω από τα πίσω πόδια και σε άλλα δυο στο ενδιάμεσο.

Για τα αβγά δεν ξέρω στάνταρ και μένα άλλοι μου το είπαν και το θεώρησα φυσιολογικό ότι αφήνουν και αυγά.

Elpidaki

Well-Known Member
4 Μαρτίου 2012
205
0
Πειραιάς
Αμάν... αμάν... προχθές βρήκα ένα τσιμπούρι στη δικιά μου. Χωρίς να γνωρίζω ιδιαίτερα πολλά κι έχοντας ήδη πάθει κρίση και πανικό γιατί δεν αντέχω τα ζωύφια, φόρεσα ένα γάντι, το βουτάω και το τραβάω! αλλά όντως άφησε μια δαγκωνίτσα. Είναι επικίνδυνο; Δηλαδή με το τσιμπιδάκι πώς το κάνεις; το στροφογυρίζεις; Μπλιαχ!