'Υποπτο για ερλιχίωση

santo

Well-Known Member
4 Ιανουαρίου 2018
55
45
Καλημέρα σε όλους.

Στο πλαίσιο προληπτικών αιματολογικών εξετάσεων στον Σάντο μου, στο αποτέλεσμα βγήκε Ehrlichia canis - IFA(IgG): ΥΠΟΠΤΟ 1/50. Η κτηνίατρος μου είπε ότι μπορεί και να μην έχει τίποτα, αλλά ας του δώσουμε vibramycin των100mg 1,5 χάπι το πρωί και 1,5 το βράδυ για 15 ημέρες και επανεξέταση τον Μάιο.

Έψαξα λίγο στο διαδίκτυο και είδα ότι το Αττικό νοσοκομείο ζώων δίνει τις εξής τιμές:
EHRLICHIA
ΑΡΝΗΤΙΚΟ < 1/50
ΥΠΟΠΤΟ 1/100
ΘΕΤΙΚΟ 1/200 ή μεγαλύτερος
Αναρωτιέμαι λοιπόν αν πρέπει να επιβαρύνω το ζώο με φάρμακα δεδομένου του αμφίβολου αποτελέσματος. Να πάρω και 2η γνώμη?
Να σημειώσω ότι το ζωάκι δεν έχει κανένα απολύτως σύμπτωμα, εκτός από λίγες τσιμπλίτσες που και που. έχει κανείς σας εμπειρία ή γνώση για το θέμα για να με βοηθήσει? Έχω πελαγώσει...

Ανεβάζω και την εξέταση.

Υ.Γ. Εννοείται ότι τηρούνται όλα τα απαραίτητα (κολάρο, αμπούλα) πολύ σχολαστικά

Σας ευχαριστώ πολύ

Attachments

Δέλτα

Well-Known Member
13 Φεβρουαρίου 2016
250
634
Από όσο ξέρω δεν είναι ιδιαίτερα βαρύ αντιβιοτικό το Vibramycin για να σε ανησυχεί ιδιαίτερα

santo

Well-Known Member
4 Ιανουαρίου 2018
55
45
Από όσο ξέρω δεν είναι ιδιαίτερα βαρύ αντιβιοτικό το Vibramycin για να σε ανησυχεί ιδιαίτερα
Όλα τα φάρμακα έχουν παρενέργειες. Ρωτάω γιατί αν δεν το χρειάζεται, γιατί να το παίρνει? Οι αιματολογικές του είναι πολύ καλές και το 1/50, τι είναι τελικά? για κάποια εργαστήρια αρνητικό για κάποια άλλα ύποπτο? Αλλά εκτός αυτού έχω ανησυχήσει πολύ και πρέπει δυστυχώς να περιμένω μέχρι τον Μάιο για τις επόμενες εξετάσεις.

Char Angel

Well-Known Member
11 Νοεμβρίου 2015
293
1.017
54
Αθήνα
Ισχύει ότι κάθε εργαστήριο μπορεί να βγάλει διαφορετικές τιμές, ακόμα και από την ίδια αιμοληψία. Οπότε δεν μπορείς ποτέ να είσαι 100% σίγουρος, για το ένα μπορεί να είναι ύποπτο, για το άλλο τίποτα.

medusa

Well-Known Member
20 Φεβρουαρίου 2017
3.467
8.511
αν ομως το αφησεις και οντως εχει ερλιχιωση? εννοω η ερλιχιωση ειναι ευκολη ας πουμε υποθεση στην αρχη, μετα δε θα ειναι απλα 2 χαπακια για 15 μερες... Δε θα μπορουσες να κανεις επανεξεταση πιο συντομα σε αλλο ισως εργαστηριο πριν δωσεις θεραπεια ? ταλαιπωρια μεν για το σκυλακι να ξαναδωσει αιμα σε 15 μερες ας πουμε, αλλα μικροτερη απο το να πρεπει να αντιμετωπισετε ερλιχεια μετα.

santo

Well-Known Member
4 Ιανουαρίου 2018
55
45
αν ομως το αφησεις και οντως εχει ερλιχιωση? εννοω η ερλιχιωση ειναι ευκολη ας πουμε υποθεση στην αρχη, μετα δε θα ειναι απλα 2 χαπακια για 15 μερες... Δε θα μπορουσες να κανεις επανεξεταση πιο συντομα σε αλλο ισως εργαστηριο πριν δωσεις θεραπεια ? ταλαιπωρια μεν για το σκυλακι να ξαναδωσει αιμα σε 15 μερες ας πουμε, αλλα μικροτερη απο το να πρεπει να αντιμετωπισετε ερλιχεια μετα.
υποθετω οτι δεν μπορώ να πάρω τον σκύλο και να πάω απλά σε ένα άλλο εργαστήριο. Πρέπει να έχω παραπεμπτικό γιατρού.

dimitris-skg

Well-Known Member
3 Σεπτεμβρίου 2012
845
2.852
Με τόσο καλές αιματολογικές, με τόσο χαμηλό τίτλο, και με καλή κλινική εικόνα, προσωπικά δεν θα έδινα αντιβίωση. Ειδικά αν ο σκύλος είναι νεαρός και δεν έχει βεβαρημένο παρελθόν.
Με αυτές τις εξετάσεις ζήτα αν θες 2η γνώμη από άλλο γιατρό και προγραμμάτισε επανέλεγχο νωρίτερα από τον Μάιο. Εννοείται ότι παρακολουθείς τον σκύλο, όρεξη για φαγητό, παιχνίδι κλπ.

santo

Well-Known Member
4 Ιανουαρίου 2018
55
45
Με τόσο καλές αιματολογικές, με τόσο χαμηλό τίτλο, και με καλή κλινική εικόνα, προσωπικά δεν θα έδινα αντιβίωση. Ειδικά αν ο σκύλος είναι νεαρός και δεν έχει βεβαρημένο παρελθόν.
Με αυτές τις εξετάσεις ζήτα αν θες 2η γνώμη από άλλο γιατρό και προγραμμάτισε επανέλεγχο νωρίτερα από τον Μάιο. Εννοείται ότι παρακολουθείς τον σκύλο, όρεξη για φαγητό, παιχνίδι κλπ.
Είναι νεαρός από 1,5 έτους έως 18 μηνών το πολύ και με υγιεστατο τριχωμα. Η ορεξη του δε για φαγητο με ξεπερναει!! Αυτό θα κάνω. Θα πάρω 2η γνώμη. Ευχαριστώ

• Like
Reactions: dimitris-skg

dimitris-skg

Well-Known Member
3 Σεπτεμβρίου 2012
845
2.852
1.5 έτους και 18 μηνών είναι το ίδιο :p:D .... Το πιο πιθανό είναι να μην έχει τίποτα ο μικρός, σε κάθε περίπτωση ενημέρωσε αν θες για την 2η γνώμη που θα πάρεις.

santo

Well-Known Member
4 Ιανουαρίου 2018
55
45
1.5 έτους και 18 μηνών είναι το ίδιο :p:D .... Το πιο πιθανό είναι να μην έχει τίποτα ο μικρός, σε κάθε περίπτωση ενημέρωσε αν θες για την 2η γνώμη που θα πάρεις.
οκ thanks

santo

Well-Known Member
4 Ιανουαρίου 2018
55
45
οκ thanks
Η 2η γνώμη ήταν ακριβώς ίδια με την πρώτη. αντιβίωση για 15 ημέρες. Γιατί ναι μεν το 1/50 είναι πολύ μικρός τιτλος, δεν παυει όμως να είναι τιτλος.
Η διαφορά των δυο κτηνιάτρων είναι στο φάρμακο αλλά και στον χρόνο διεξαγωγης της 2ης αιματολογικής.. Η πρώτη χορήγησε Vibramycin και επανεξέταση τον Μάιο, η 2η ένα κτηνιατρικό που δεν το συγκράτησα και επανεξέταση μετά από 6 μήνες.
Το θέμα μου όμως είναι ότι δειχνει λιγο υποτονικος απο την αντιβιωση