Φτέρνισμα - ?

dnassib

Well-Known Member
10 Μαϊου 2013
1.469
1.077
Παγκράτιους exoticus
Καλημέρα και χρόνια πολλά σε όλα τα μέλη του φόρουμ!

Έχω μεγαλώσει από μικρή με σκυλιά στο πατρικό μου, και εδώ και δύο εβδομάδες, φιλοξενώ την Αναστασία, μια υπέροχη ημίαιμη ποϊντερίνα περίπου 1.5 περίπου ετών από ένα καταφύγιο, με… βλέψεις για υιοθεσία J, στο διαμέρισμα που μένω πλέον μόνη μου στο κέντρο. H μικρή είναι ένας άγγελος: υπέροχη, ήσυχη, αγαπησιάρα και μέχρι στιγμής, παρόλο που δεν είχε ζήσει ποτέ της μέσα σε σπίτι, έχει προσαρμοστεί άψογα στο διαμέρισμα και στους ρυθμούς μου. Έχει κάνει πρόσφατα εξετάσεις για καλαζάρ και ερλίχεια (αρνητικές και οι δύο) και είχε και πολύ καλή γενική αίματος.

Το τριήμερο του Πάσχα την πήγα σε φιλικό σπίτι στο Λουτράκι όπου περάσαμε ‘τζάμι’: έτρεξε, έπαιξε, έκανε τις βόλτες της στην παραλία, εισέπραξε χάδια και φιλιά και γενικά ‘ανέβηκε’, καθότι είναι ιδιαίτερα φοβική λόγω του άσχημου παρελθόντος της. Αυτό που με ανησυχεί είναι το εξής: την Τρίτη του Πάσχα, δηλαδή μια μέρα μετά που γυρίσαμε από το Λουτράκι, άρχισε να φταρνίζεται αρκετά. Όχι ‘ανάποδα’, όχι ‘λυσσασμένα’, όχι συνεχόμενα, όχι με βήχα, δεν ξύνει την μύτη της ούτε την τρίβει, κτλ, αλλά φταρνίζεται αρκετές φορές – δηλαδή, 3-4 φορές κάθε ώρα που είμαστε μαζί (όταν λείπω από το σπίτι δε μου λέει τι κάνει! – και το βράδυ που κοιμάται στο crate της, δεν την έχω ακούσει να φτερνίζεται). Σημειώνω επίσης ότι το κάνει περισσότερο μέσα στο σπίτι, παρά στη βόλτα. Δεν έχει μύξες, βλέννες και δεν έχω δει αίμα. Φυσικά, λόγω του ότι κάναμε αρκετές βόλτες στο κτήμα και τα πέριξ στο Λουτράκι, αμέσως ανησύχησα για το ενδεχόμενο να έχει μπει κάποιο άγανο στη μύτη της….

Την πήγα λοιπόν χθες στον κτηνίατρο (πρώτη φορά, μου τον σύστησαν, αλλά δεν ξέρω επί της ουσίας αν είναι καλός) ο οποίος μου έκανε τις σχετικές ερωτήσεις, της έκανε ηρεμιστική ένεση και κοίταξε καλά-καλά τη μύτη της. Μου είπε ότι δεν βλέπει κάτι μέσα και ότι ο βλεννογόνος φαίνεται και αυτός καθαρός. Κατά τα λεγόμενά του, πιστεύει ότι αν κάτι υπήρχε μέσα θα φαινόταν και θεώρησε πως θα ήταν υπερβολικό να της κάνει ολική αναισθησία σε αυτό το στάδιο. Της έκανε μια ένεση κορτιζόνη για να ‘ηρεμίσει λίγο το σύστημα’ και μου είπε ότι αν μετά από 3-4 μέρες συνεχίζει ή χειροτερεύει, να την ξαναπάω.

Αυτό που με προβληματίζει είναι το τι άλλο θα μπορούσε να συμβαίνει αν δεν είναι άγανο! Με ρώτησε αν έχω αρωματικά στο σπίτι που ίσως την πειράζουν και, ναι, καίω αιθέρια έλαια (όχι κάτι υπερβολικό!) ενώ έχω επίσης και ταμπλέτα για τα κουνούπια στο χώρο της. Επίσης, σκέφτηκα ότι ίσως την πείραξε το anti-phlebotom με το οποίο την ψέκασα την Κυριακή του Πάσχα και την Τρίτη. Να την ενοχλεί κάτι άλλο στο σπίτι;; Να είναι ρινίτιδα; Να είναι αλλεργικό; Από χθες το απόγευμα που γυρίσαμε έχει φταρνιστεί πάλι αρκετές φορές, αλλά μου είπε και ο κτηνίατρος ότι αν συμβεί αυτό, ή ακόμα και αν δω και λίγο αίμα, είναι πιθανόν να είναι λόγω του ‘πασπατέματος’ που της έκαναν χθες στη μυτούλα.

Έχει αντιμετωπίσει κανείς σας κάτι παρόμοιο; Δεν θέλω να γίνομαι υπερβολική, αλλά με έχει στεναχωρήσει που φαίνεται ότι το σκυλάκι κάτι το ενοχλεί. Κάποια ιδέα;

Σας ευχαριστώ όλους εκ των προτέρων.

Hlianna

Well-Known Member
19 Δεκεμβρίου 2009
1.567
647
Καλησπερα και χρονια πολλα!
Μηπως την επιασε καμια αλλεργια? Με τη κορτιζονη εχει ηρεμησει καθολου?
Ο κτηνιατρος που πας ειναι στη περιοχη σου?

Να ξερεις οτι σε ζηλευω παρα πολυ(με την καλη εννοια) για το πλασμα που εχεις διπλα σου!
Ειναι ισως το μοναδικο ζωο που εχω ερωτευτει με τη πρωτη ματια(ολα τα αλλα πρωτα ερχονταν σε μενα και μετα ερχοταν ο ερωτας :p), εχω κατσει ωρες κοιτωντας φωτογραφιες της κι εχω σπασει τα νευρα στους γυρω μου με την Αναστασια!

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.877
8.094
Χρόνια πολλά και να την χαίρεσαι!
Δεν είσαι καθόλου υπερβολική είναι λογικό να ανησυχείς και να ενδιαφέρεσαι. Σε ανάλογη περίπτωση ο δικός μας ο γιατρός έβγαλε χωρίς αναισθησία άγανο από την μύτη του σκύλου μου. Αλλά με το που έβαλε τον ειδικό φακό το είδε. Θα σου έλεγα περίμενε λίγες μέρες μήπως περάσει.

dnassib

Well-Known Member
10 Μαϊου 2013
1.469
1.077
Παγκράτιους exoticus
Καλημέρα παιδιά - να είστε καλά και να χαιρόμαστε όλοι τα υπέροχα πλάσματα που μας συντροφεύουν :)

Σας ευχαριστώ πολύ για τις σκέψεις σας, και εγώ αναρωτιέμαι μήπως όντως είναι θέμα αλλεργίας, μιας και είναι σε καινούργιο σπίτι, εναλλασσόμενο περιβάλλον (σπίτι, βόλτες, κτήμα, θάλασσα, βουνό!) κτλ. Θα κόψω τα αρωματικά, τα αντικουνουπικά και το ψέκασμα, θα περιμένω και λίγες μέρες και θα δούμε. Ελπίζω ότι όντως αν ήταν κάποιο άγανο θα το είχε δει ο κτηνίατρος :-/

Την κορτιζόνη την έκανε χθες και νομίζω είναι λίγο πιο ήσυχη: έχει φταρνιστε βέβαια μερικές φορές...

Ηlianna, πού είδες τις φωτό;;; Είναι όντως κούκλα το κορίτσι και ΚΑΜΙΑ σχέση με το πώς την είχαν βρει πέρυσι το καλοκαίρι (η ιστορία της βρίσκεται εδώ: Αναστασία | Fazoo.gr). Θα ανεβάσω και άλλες εν καιρώ!

vek

Well-Known Member
22 Ιουλίου 2012
2.157
5.098
μην τα βγάλεις όλα μαζί ξεκίνα απο τα αρωματικά, άφησε να περάσουν λίγες μέρες και αν δεν σταματήσει βλέπεις και για τα άλλα. Μήπως καταλάβεις τι την πειράζει αν είναι αλλεργία.
Η δική μου η Λόλα όταν την πήρα είχε ένα περίεργο ρουθούνισμα μόνιμο, απο τις πρώτες ώρες που έμεινε στο σπίτι μειώθηκε κατα 80% μάλλον την πείραζε η σκόνη.
Πάντως είναι κούκλα η Αναστασία και της ταιριάζει πολύ και το όνομα της :)

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.978
20.416
Η Αναστασία του fazoo!!!

Να σου ζήσει και μπράβο που σκέφτεσαι να την υιοθετήσεις.
Είναι όντως πολύ καλό παιδί :)

Την έχουμε θαυμάσει από κοντά [ο πληθυντικός αφορά και την Hlianna και την l.Κyveli], όχι μόνο από φωτό. Η Ηlianna δε, ήταν στο τσακ, να την πάρει μαζί της φεύγοντας :)

Hlianna

Well-Known Member
19 Δεκεμβρίου 2009
1.567
647
Οπως τα λεει η Μαρεκο! Την ειδα απο κοντα και αυτο ηταν!!

Σου στελνω πμ!

dnassib

Well-Known Member
10 Μαϊου 2013
1.469
1.077
Παγκράτιους exoticus
Αχ παιδιά - ναι!!! Είναι πραγματικά ένα ΥΠΕΡΟΧΟ πλάσμα, έχω ερωτευτεί...
Την πήρα (και καλά) για 10 μέρες, αλλά δε με βλέπω να την γυρίζω :cool: Πραγματικά, αυτές τις 2 βδομάδες, έχει 'βγει από το καβούκι' της, έχει ανοίξει το μάτι της, κάνει χαρές... τί να πω! Θα ξέρετε άλλωστε αφού την έχετε γνωρίσει και κατ' ιδίαν, ευχαριστώ κάθε μέρα την Μαριάνθη από το fazoo που μας γνώρισε!

Ο κύριος ενδοιασμός μου είναι για το αν θα είναι χαρούμενη 8-9 ώρες μόνη της κάθε μέρα στο διαμέρισμα, καθώς και αν θ' αντέξω με κάποιες αλλεργίες που έχω. Μέχρι στιγμής φαίνεται να προσαρμόζεται μια χαρά, είναι ΑΨΟΓΗ μες στο σπίτι αν και δεν το'χει ξαναζήσει έτσι και μάλλον εγώ 'στεναχωριέμαι' πιο πολύ που μένει solo, παρά εκείνη! Εισπράττει πολλή αγάπη και προσοχή τις ώρες που είμαστε μαζί και, εεε, φαντάζομαι ότι καλύτερα θα περνά έστω και στο διαμέρισμα στο... εξωτικό Παγκράτι, παρά στο καταφύγιο :-/ Με τις αλλεργίες, ακόμα το παλεύω... aerius, avamys και τα τοιαύτα. Δε θέλω με τίποτε να την επιστρέψω για αυτό το λόγο... --- είχε καμιά σας παρόμοια θέματα;;

Αχ, τί ωραία!!! Να κάνουμε ένα Αναστασία fan club!!!! <3

marilena83

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2010
549
0
Κυψέλη
αν θ' αντέξω με κάποιες αλλεργίες που έχω.
Πάντως άλλος φτερνίζεται...! :p

Ενδοιασμούς για τις ώρες που θα μένει μόνη της μην έχεις. Πολλά σκυλιά μένουν μόνα τους τόσες ώρες.
Να το πάρεις το κορίτσι (που λέει και το άσμα)!

elemaraki

Well-Known Member
3 Αυγούστου 2012
634
1
Κατ αρχην μπραβο σου που την υιοθεησες!
Κατα δευτερον το φτερνισμα πρεπει να ειναι της εποχης εφοσον ο κτηνιατρος την ειδε και δεν ανησυχησε τοσο πολυ! Περιμενε καμια βδομαδα και βλεπεις! Και εμενα πριν 1 εβδομαδα μυρισε αυτα τα φυτα να τα πω που τα φυσας και περιπλανουνται στον αερα και της μπηκε κατι στη μυτη και αρχισε να φτερνιζεται συνεχομενα! Τωρα ειναι ενταξει αλλα αν παει σε φυτα και γυρισουμε απο τη βολτα 2-3 θα τα ριξει σιγουρα!
Και κατα τριτων οσον αφορα το θεμα σου να την κρατησεις, να το παρεις το κοριτσι!!!
Ειναι ακρως φυσιολογικο να μενει ενας σκυλος 8 ωρες την ημερα μονος του! Ετσι και αλλιως οι περισσοτεροι ακομα δουλευουμε και τα ωραρια ειναι ετσι που δεν μας επιτρεπουν να κανουμε διαφορετικα!!
Να εισαι σιγουρη πως θα την κανεις πολυ ευτυχισμενη!

dnassib

Well-Known Member
10 Μαϊου 2013
1.469
1.077
Παγκράτιους exoticus
Σας ευχαριστώ όλους εκ νέου!
Την είδε και δεύτερος κτηνίατρος στο πατρικό μου στο Λαγονήσι και ήταν και αυτός της γνώμης πως μάλλον δεν υπάρχει άγανο μέσα, αφού δεν το είδε και ο συνάδελφος, και πως μάλλον πρόκειται για κάποια αλλεργία της εποχής, να περιμένω λίγο και να δω, κτλ Κατά τ' άλλα, η κλινική εικόνα της είναι σούπερ και, για να είμαι ειλικρινής, όποιο άλλο σκυλάκι έχω δει τώρα τελευταία - συμπεριλαμβανομένης και της Cookie, του οικογενειακού μας ημίαιμου κυμηγσκυλοτέρατος - φτερνίζονται αρκετούτσικα σε αυτή τη φάση. Μαζί και εγώ, με τρέλα :)

Παιδιά, όπως πάει το πράγμα και όσο τη βλέπω να προσαρμόζεται, να μην φαίνεται να δυσανασχετεί για τις ώρες που μένει μόνη της και να χαίρεται όλο και περισσότερο τις βόλτες, τις αγκαλιές μας και όλη την αγάπη και την προσοχή που λαμβάνει, πιστεύω πως όντως θα την κρατήσω for good! Πέρα του ότι δε μου πάει καρδιά να την γυρίσω, συνειδητοποιώ σιγά-σιγά πως όλα τα 'προβλήματα' και οι ανησυχίες βρίσκουν λύση αφού θέλουμε! Είναι πραγματικά γλυκύτατο πλάσμα, το καλύτερο κορίτσι :)

*agapoylas**agapoylas*

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.877
8.094
Mακάρι δεν λες τίποτα.
Αυτή η κούκλα ψόφαγε για ανθρώπινη παρουσία, οι ώρες που μένει μόνη της είναι οι ώρες που σχεδόν όλα τα σκυλιά του κόσμου μένουν μόνα τους ούτως ή άλλως, δεν είναι πρόβλημα, ούτε να το σκέφτεσαι.
Όσο για την αλλεργία, είναι θέμα πόσο θέλεις ή όχι να το παλέψεις, ο άντρας μου στην αρχή ούτε που ήθελε (αλλεργικός σε γάτες) και το καλοκαίρι μάζεψε γάτα ο ίδιος από τον κήπο!!!
Έχεις διαπιστωμένα αλλεργία σε σκύλους; Kαι αν ναι σκέφτεσαι την ανοσοθεραπεία ;

dnassib

Well-Known Member
10 Μαϊου 2013
1.469
1.077
Παγκράτιους exoticus
Δεν έχω διαπιστωμένη με τεστ αλλεργία στους σκύλους, αλλά το γεγονός ότι μόλις αγκαλιάζω σκυλάκι αρχίζει το φτέρνισμα και πολλές φορές γεμίζω και κόκκινα εξανθήματα ακαριαία στα χέρια, νομίζω είναι ατράνταχτη ένδειξη :-/ Επίσης, με το που ήρθε η μικρή στο σπίτι, άρχισε φτέρνισμα, καταρροή, βήχας, κτλ., πράγματα που έχω γενικά όταν πηγαίνω σε σπίτια με ζώα, όπως και στο πατρικό μου. Παρόλα αυτά, το 'παλεύω' με aerius, avamys, πολύ αερισμό, ηλεκτρική σκούπα κάθε μέρα, προσευχή, κτλ κτλ :) Με πειράζει επίσης στάνταρ η γύρη (τρελαίνομαι στο φτέρνισμα γενικά την άνοιξη και ειδικά κοντά σε δέντρα, ιδιαίτερα ελιές), το τσιγάρο και η σκόνη. Να συνεχίσω; :)

Μίλησα πριν μια βδομάδα με αλλεργιολόγο και, ναι, εξετάζω σοβαρά το ενδεχόμενο για ανοσοθεραπεία με υπογλώσσιες σταγόνες, αν και είναι αρκετά μακρά και ακριβή διαδικασία (μου είπε πρέπει να τις παίρνω για 3 χρόνια και είναι 270 ευρώ το δίμηνο). Σκέφτομαι επίσης και την ομοιοπαθητική - έχει δοκιμάσει κανείς σας;;

Πάντως, ακόμα και με αυτό το πρόβλημα, είναι τόσο μεγάλη η αγάπη μου για την μικρή, που θέλω οπωσδήποτε να το ξεπεράσουμε!

Hlianna

Well-Known Member
19 Δεκεμβρίου 2009
1.567
647
κόκκινα εξανθήματα ακαριαία στα χέρια, νομίζω είναι ατράνταχτη ένδειξη :-/ Επίσης, με το που ήρθε η μικρή στο σπίτι, άρχισε φτέρνισμα, καταρροή, βήχας, κτλ., πράγματα που έχω γενικά όταν πηγαίνω σε σπίτια με ζώα, όπως και στο πατρικό μου. Παρόλα αυτά, το 'παλεύω' με aerius, avamys, πολύ αερισμό, ηλεκτρική σκούπα κάθε μέρα, προσευχή, κτλ κτλ :)
κι εγω που του ελεγα οτι ειναι ψυχολογικο επειδη εχει αλλεργια στις γατες και πιστευει οτι εχει και στο σκυλι :rolleyes: ευτυχως περιοριζομαστε στις κοκκινιλες(σαν πολλα τσιμπηματα) σχεδον καθε μερα.

το avamys τι ειναι?

γνωστη μου με 2 γατες εμφανισε ξαφνικα αλλεργια και ειχε τεραστιο προβλημα!
πηγε σε αλλεργιολογο οπου της ειπε να διωξει τις γατες και αφου φυσικα δεν το εκανε πηγε σε ομοιοπαθητικο και σε συνεργασια με αλλεργιολογο της περασε εντελως!

dnassib

Well-Known Member
10 Μαϊου 2013
1.469
1.077
Παγκράτιους exoticus
χαχα - καλό!

πάντως, πέρα από την πλάκα, έχω διαβάσει πολλάκις ότι εν γένει οι αλλεργίες έχουν και ψυχολογικά αίτια, οπότε και εγώ το βλέπω αυτό σαν ευκαιρία να τις... ανατρέψω :)

το avamys είναι ένα πολύ καλό κορτικοστεροειδές σπρέυ για την μύτη όταν τα πράγματα γίνονται ΠΟΛΥ ζόρικα...

Hlianna

Well-Known Member
19 Δεκεμβρίου 2009
1.567
647
χαχα - καλό!

πάντως, πέρα από την πλάκα, έχω διαβάσει πολλάκις ότι εν γένει οι αλλεργίες έχουν και ψυχολογικά αίτια, οπότε και εγώ το βλέπω αυτό σαν ευκαιρία να τις... ανατρέψω :)

το avamys είναι ένα πολύ καλό κορτικοστεροειδές σπρέυ για την μύτη όταν τα πράγματα γίνονται ΠΟΛΥ ζόρικα...
του Νικου βουλωνει η μυτη οταν πεφτει για υπνο και ειναι σιγουρα απο την αλλεργια γιατι δεν ειναι κρυομενος..
ειναι γι αυτο το πραγμα?

dnassib

Well-Known Member
10 Μαϊου 2013
1.469
1.077
Παγκράτιους exoticus
oh yes! δοκίμασέ το αν άλλα σκευάσματα, τύπου rhonal - που είναι πιο light και θα σου έλεγα να χρησιμοποιήσει για αρχή - δε λειτουργούν... [βουλωμένη μύτη expert εδώ!!]

Hlianna

Well-Known Member
19 Δεκεμβρίου 2009
1.567
647
Thanks!!

Θα τα παρω ολα και θα τον αναγκαζω να τα βαζει ολα μαζι στη μυτη του να σταματησει τη γκρινια :p:p

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.338
Μέλη
20.109
Νεότερο μέλος
DarthVader3