Φυτοφάρμακο

afg

Well-Known Member
9 Ιανουαρίου 2013
570
27
Μετα απο ποσο χρονικο διαστημα ειναι ασφαλες για τον σκυλο να ερτθει σε επαφη με ραντισμενα φυτα?
Αυτη ειναι γενικη ερωτηση.
Συγκεκριμενα θελω να κανω ριζοποτισμα αλλα ο ατιμος παει και στην βαση των φυτων και μυριζει και αρπαζει τις πετρες απο εκει.

stamatia

Well-Known Member
6 Ιουνίου 2009
5.371
2.994
Μέχρι να σου απαντήσει κάποιος που ξέρει δεν κάνεις μια αναζήτηση στο ιντερνετ? Ποιό είναι το όνομα του φαρμάκου ?

afg

Well-Known Member
9 Ιανουαρίου 2013
570
27
Το Aliette ειναι. Ψαχνω αλλα δεν βρισκω τιποτα. Σχετικα με φυτοφαρμακα μου βγαζει για φολες.

ferozasea

Well-Known Member
19 Σεπτεμβρίου 2012
1.961
124
υπαρχει και η βιολογικη αντιμετωπιση,,, το ραουνταπ παντως που ειναι πασιγνωστο απαγορευει ακομα και τα αγριοχορτα που θα ξεραθουν να φαγωθουν,,, για καλλιεργειες που ψεκαζονται επιτρεπεται μετα απο 7 ημερες η καταναλωση τους αρκει να πλυθουν καλα να φυγουν τα υπολειματα φαρμακου πανω απο τα φυλλα η τον καρπο... εγω παντως απο τοτε που διαβασα την τοξικοτητα του δεν το ξαναχρησιμοποιησα σε οτι εχω για φαγωσιμο,,, η σε αρωματικα φυτα,,,

afg

Well-Known Member
9 Ιανουαρίου 2013
570
27
Δεν το χρησιμοποιω σε βρωσιμα. Προοληπτικα σε κωνοφορα το βαζω αλλα αυτος βαζει στο στομα του τα παντα.

vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.679
11.119
Athens
Φαντάζομαι ότι τα κωνοφόρα είναι διακοσμητικά?
Στο δίλημμα "καλλωπιστικό φυτό" ή σκύλος η απάντηση είναι μία: σκύλος.
Στη θέση σου δεν θα χρησιμοποιούσα - εκτός αν έβρισκα φυσική μέθοδο όπως π.χ. πράσινο σαπούνι.

ghelly

Well-Known Member
17 Απριλίου 2012
11.220
5.731
Πάτρα
το alιette ειναι δυνατό, μην το ρισκάρεις. Eκτος αν εχουν φάει καμια γερή βροχή τα κωνοφόρα σου

ghelly

Well-Known Member
17 Απριλίου 2012
11.220
5.731
Πάτρα
Φαντάζομαι ότι τα κωνοφόρα είναι διακοσμητικά?
Στο δίλημμα "καλλωπιστικό φυτό" ή σκύλος η απάντηση είναι μία: σκύλος.
Στη θέση σου δεν θα χρησιμοποιούσα - εκτός αν έβρισκα φυσική μέθοδο όπως π.χ. πράσινο σαπούνι.
τι εννοείς διακοσμητικά?

Πάντως επειδη εχω υπερβολικά πολλά φυτά για το χώρο μου, μπορώ να πω ότι με προσοχή μια χαρά συνδυάζονται σκύλος-φυτα

vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.679
11.119
Athens
τι εννοείς διακοσμητικά?

Πάντως επειδη εχω υπερβολικά πολλά φυτά για το χώρο μου, μπορώ να πω ότι με προσοχή μια χαρά συνδυάζονται σκύλος-φυτα
Είχα τριανταφυλλιές που κάθε λίγο και λιγάκι ήθελαν κάτι ράντισμα με κάτι δηλητήρια για να μην πιάνουν μαμούνια και δεν θυμάμαι τι άλλο. Τις σούταρα πανηγυρικά γιατί δεν θα ρισκάρω να δηλητηριαστεί ακαριαία ή σταδιακά ο σκύλος. Εφόσον ο σκύλος έχει πρόσβαση στα φυτά, δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε δηλητήρια και δεν βάζουμε τοξικά φυτά. Υπάρχουν εξάλλου ωραιότατα φυτά που και δεν είναι τοξικά, και δεν θέλουν φυτοφάρμακα και μπορούν να δράσουν και αντι-σκνιπικά ή ακόμη και να φαγωθούν άφοβα από το σκύλο.

Το "διακοσμητικά" το ρώτησα με την έννοια αν τα φυτά είναι απλώς διακοσμητικά ή είναι π.χ. χωράφι με καλλιέργεια (όπου δεν τίθεται θέμα να τα πετάξει κανείς βέβαια, αλλά θα πρέπει να τα περιφράξει για να προφυλάξει το σκύλο αν χρησιμοποιεί φυτοφάρμακα).

afg

Well-Known Member
9 Ιανουαρίου 2013
570
27
Ρε παιδια κηπος ειναι και εχει δεντρα. Δεν γινεται να ξηλωσω τωρα τα δεντρα ουτε να τα αφησω απεριποιητα στις ασθενειες και να χαλασουν.
Ρωτησα αν ξερει καποιος ποιος ειναι ο χρονος στον οποιο το ραντισμα χανει την επιβλαβη επιδραση του. Σιγουρα υπαρχει τετοιος χρονος , αλλιως θα ραντιζαμε μονο μια φορα στη ζωη του φυτου.
Οσο ειναι ακομα νωρις και το φαρμακο ειναι επικινδυνο δεν θα αφηνω τον σκυλο στον κηπο.

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Εγώ θα ρωτούσα κτηνίατρο και γεωπόνο....
Αν δεν έβγαζα άκρη, θα περιόριζα για τουλάχιστον 14 μέρες(το μεγαλύτερο διάστημα μετά το οποίο αναφέρει η εταιρία ότι επιτρέπεται η κατανάλωση φρούτου που έχει χρησιμοποιηθεί το σκεύασμα) και θα ξέπλενα....

ferozasea

Well-Known Member
19 Σεπτεμβρίου 2012
1.961
124
απο τη στιγμη που εχεις ραντισει με φυτοφαρμακο ενα φυτο και δεν το ξεπλυνεις η δεν εχει βρεξει το δηλητηριο παραμενει επανω στα φυλλα του δεν υπαρχει ημερομηνια ασφαλους φαγωματος παρα μονο αν ξεπλυθουν καλα,,, ... υπαρχουν ομως ειπα και βιολογικα φυτοφαρμακα,,,

ferozasea

Well-Known Member
19 Σεπτεμβρίου 2012
1.961
124
οικολογικα σπρεη μυκητοκτονα και εντομοκτονα

εγω τα χρησιμοποιω εδω και χρονια οπως επισης και διαφορα αρωματικα φυτα που διωχνουν εντομα κουνουπια κλπ

Βασικό σπρέι σαπουνιού
1 κουταλάκι γλυκού βιοδιασπώμενο υγρό πιάτων ή 4 κουταλάκια γλυκού τριμμένο πράσινο σαπούνι σε 1 κιλό ζεστό νερό.
2 κουταλάκια γλυκού οινόπνευμα.
Ανακατέψτε καλά και ψεκάστε. Επαναλάβετε κάθε εβδομάδα όταν χρειαστεί.
Είναι κυρίως δραστικό στα έντομα με μαλακό κέλυφος όπως τα ακάρεα, οι θρύπες, οι αφίδες (μελίγκρες), αλευρώδη και λευκές μύγες. Το σαπούνι εισχωρεί στην μεμβράνη του σώματος και κάνει το έντομο να ξεραθεί.

Σπρέι λεμονιού
Καθαρίστε τη φλούδα από ένα μεγάλο λεμόνι και βράστε τη για 10 λεπτά. Κρυώστετο και ψεκάστε με αυτό. Η Limonene είναι η δραστική ουσία.

Σπρέι αλευριού
2-4 κουτάλια σούπας αλεύρι σε 1 κιλό ζεστό νερό.
1 κουταλάκι γλυκού βιοδιασπώμενο υγρό πιάτων ή τριμμένο πράσινο σαπούνι.
Ανακατέψτε καλά και ψεκάστε. Επαναλάβετε όταν χρειαστεί.
Η σκόνη του αλευριού γίνεται μια κολλώδες ουσία, που δουλεύει σαν μια κολλώδες παγίδα για τα έντομα ή το έντομο την τρώει και ενεργεί στα πεπτικά τους μέρη.

Σπρέι κρεμυδιού
Στην παραδοσιακή γεωργία, χρησιμοποιείται ως ενισχυτικό της άμυνας των φυτών, ως μυκητοκτόνο και ως εντομοκτόνο, ιδιαίτερα εναντίον αφίδων και ακαρέων. Χρησιμοποιούνται 350 γρ. ψιλοκομμένων βολβών σε 10 λίτρα νερό όπου παραμένουν για 24 ώρες, το μίγμα μετά βράζεται σε χαμηλή φωτιά για 20 έως 30 λεπτά, φιλτράρεται και με αυτό ψεκάζονται τα φυτά που έχουν πρόβλημα.

Απωθητικά σπρέι
Γενικής χρήσης σπρέι σκόρδου-καυτής πιπεριάς.
6 σκελίδες σκόρδου
1 κρεμμύδι
1-2 κουτάλια σούπας τριμμένης κόκκινης καυτής πιπεριάς
1 κουταλάκι γλυκού βιοδιασπώμενο υγρό πιάτων ή τριμμένο πράσινο σαπούνι
1 κιλό νερό
Βάλτε τα συστατικά με λίγο νερό σε ένα μπλέντερ και χτυπήσετε μέχρι να λιώσουν
Προσθέστε και το υπόλοιπο νερό και αφήστε τα σε ένα δοχείο για 24 ώρες
Μετά σουρώστε το και ψεκάστε.

vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.679
11.119
Athens
Ρε παιδια κηπος ειναι και εχει δεντρα. Δεν γινεται να ξηλωσω τωρα τα δεντρα ουτε να τα αφησω απεριποιητα στις ασθενειες και να χαλασουν.
Ρωτησα αν ξερει καποιος ποιος ειναι ο χρονος στον οποιο το ραντισμα χανει την επιβλαβη επιδραση του. Σιγουρα υπαρχει τετοιος χρονος , αλλιως θα ραντιζαμε μονο μια φορα στη ζωη του φυτου.
Οσο ειναι ακομα νωρις και το φαρμακο ειναι επικινδυνο δεν θα αφηνω τον σκυλο στον κηπο.
Eάν είσαι απολύτως σίγουρος για την περίοδο δράσης του φαρμάκου και την περίοδο ασφαλείας που πρέπει να περάσει για να έχει πρόσβαση ο σκύλος, τότε ρίξε τα φυτοφάρμακα.
Εάν δεν είσαι απολύτως σίγουρος και δεν έχεις εγγυημένη απάντηση από την εταιρεία φαρμάκων, τότε τι να σου πω - να ρισκάρεις και να έχεις και τις ατροπίνες παραμάσχαλα? Το θέμα είναι ότι μπορεί να μην την πατήσει μία και έξω αλλά να δηλητηριάζεται σταδιακά.
Και εν πάσει περιπτώσει το να ξηλώσει κανείς τα "προβληματικά" δέντρα - εάν δεν έχει άλλη επιλογή - το θεωρώ πολύ πιο λογικό από το να παίζει ρώσικη ρουλέτα.

afg

Well-Known Member
9 Ιανουαρίου 2013
570
27
Οπως ειπα στην αρχη εκανα ριζοποτισμα. Στην βαση τους τα δεντρα εχουν διακοσμητικες πετρες.
Εβγαλα τις πετρες , εκανα ριζοποτισμα και μετα ξαναεβαλα τις πετρες αλλα παλι μπορει να σκαψει αυτος.
Για ραντισμα ρωτησα να εχω εγκυκλοπαιδικη γνωση.
Φεροζα ευχαριστω για το αναλυτικο αλλα ποτε δεν ημουν υπερ των φυσικων γιατροσοφιων.
Ποτε δεν πιστεψα οτι θα κανουν την ιδια δουλεια με τα χημικα.
Ασε που αυτα που υπεδειξες προστατευουν απο εντομα.
Εγω θελω προστασια απο φυτοφθορα.

mariakala

Well-Known Member
26 Απριλίου 2011
2.154
1.430
μη ξεχνάς ότι μπορεί να πατήσει κάτω να περάσει η ουσία στα "πατουσια" να τον κάψει να τον πιάσει και καμια φαγούρα και αν αρχίσει να τα γλύφει κι όλας ρίσκο μεγάλο

Nizinny

Well-Known Member
3 Φεβρουαρίου 2011
3.208
927
Καναδάς
Τα κουκουναρια βαζει στο στομα του? Δεν εχουν ολα τα δεντρα και οι καρποι τους τον ιδιο ρυθμο μεταβολισμου. Τα κωνοφορα εχουν αργο ρυθμο και εγω προσωπικα θα προσεχα το σκυλι για 20 ημερες τουλαχιστον εκτος κι αν στο ενδιαμεσο φανε 2-3 καλες βροχες. Κι αν εχεις κουκουναρια που πεφτουν καλυτερα να τα μαζευεις καθημερινα.

Το Aliette ειναι δυστυχως απαραιτητο για προληπτικο ψεκασμο στα περισσοτερα κωνοφορα αν δεν θελεις να τα πεταξεις.