Χαμηλό επίπεδο εκτροφής Ελλάδα part 2.


Springsteen

Member
8 Απριλίου 2022
5
22
34
Καλησπέρα σε όλους ,
αποφάσισα να γράψω σε αυτό το θέμα μετά από αναζήτηση / "γλυκιά" ταλαιπωρία περίπου 1 έτους για αγορά σκύλου. Στην ανάρτηση θα υπάρξει και μία μικρή προσωπική μου ιστορία στο dogforum η οποία δεν έχει άμεση σχέση με την εκτροφή αλλά εάν είναι εκτός θέματος ας μετακινηθεί.

Ο λόγος που αποφάσισα να γράψω είναι αφενός η πλήρης ταύτιση μου με τον τίτλο του BiggBilly και αφετέρου το γεγονός ότι έγραψαν στο θέμα όλα ή σχεδόν όλα τα μέλη τα οποία τα θυμάμαι εδώ και πάρα πολλά χρόνια που παρακολουθώ το dogforum από την ημέρα της εγγραφής μου το μακρινό 2010-2011 στο περίπου.Τότε είχε θυμάμαι πολύ κίνηση και αμέτρητα νέα θέματα σχεδόν καθημερινά.Τώρα το βλέπω λίγο πεσμένο (μας φάγανε τα groups στο facebook )

mareco , sea mol , grdane , αργος και εγω , tasos malinois , TARA , Yorkaddict , BiggBilly (?)


Λοιπόν πριν από 12 χρόνια αγόρασα ένα doberman από ΒΥΒ. Το βρήκα στη χρυσή ευκαιρία ,πήγα ταξίδι να δω την μαμά με τα κουτάβια σε μία μάντρα, μου είχε φανεί καλή , γνώρισα τον ιδιοκτήτη μου είχε φανεί καλός , αγόρασα το κουτάβι κλπ.Ας πούμε ότι προσπάθησα να κάνω ότι καλύτερο μπορούσα για αγορά από BYB.
Ακόμα και τότε ήξερα ότι δε το κάνω σωστά , αλλά η ανυπομονησία μου οικονομική μου δυνατότητα δεν επέτρεπαν να πάω στα 1000 ευρώ για σκυλί εκτροφείου.Και πολλοί εκτροφείς τότε μου είχανε πει ότι "εντάξει εάν δεν μπορείς να δώσεις και κάποια λεφτά για αγορά όπως 1000 ευρώ τότε δε θα μπορείς και να το συντηρήσεις - ή και δεν είσαι και άξιος να έχεις ένα σκύλο εκτροφείου εάν τσιγγουνεύεσαι αυτό το ποσό "
Θαύμαζα τότε στο doberman forum διάφορους σκύλους από εκτροφείς και είχα στο μυαλό μου κάτι πολύ ιδεατό , πολύ μακρινό , ψιλοζήλευα κιόλας με την καλή έννοια.Όλα αυτά τα χρόνια χάζευα εκθέσεις , κυναθλήματα , βραβεία κλπ.
Παρόλα αυτά το κουτάβι μου έγινε μία dobermanina φανταστική , άψογος χαρακτήρας , πανέμορφη , πολύ καλός φύλακας , πολύ καλή με άλλα σκυλιά , κανένα πρόβλημα υγείας , δεν της έκοψα τα αυτιά ποτέ και την είχα και ελεύθερη στην πλατεία.
Έφυγε στα 11 από καλαζάρ.

Και εδώ αρχίζει η αναζήτηση νέου σκύλου. Φτάνουμε στο 2021 και περιμένω πως η αγορά σκύλου και η εκτροφή θα είναι ακόμα καλύτερη από αυτό που είχα στο μυαλό μου .Έχω τις γνώσεις , τα λεφτά κλπ για ένα σκυλί εκτροφείου.
Πολλές φυλές υποψήφιες , με επικρατέστερες τα doberman , ορεινά ποιμενικά , ολλανδικά ποιμενικά , βέλγικα ποιμενικά για τους δικούς τους λόγους το καθένα.

Και εδώ ξεκινάει η οδύσσεια. Δυστυχώς ένα ένα από αυτά που είχα στο μυαλό μου καταρρίπτονται μετά κρότου.

Έχουμε και λέμε (και πιστέψτε με δεν είναι αναλυτικά) ...

Εκτροφείο Doberman.Από τα περίπου 10 εκτροφεία που θυμόμουν πριν από 10 χρόνια είναι ενεργά μόνο 3.Και το ένα από αυτά κάνει μία γέννα κάθε 2 χρόνια και εάν.Οκ βγήκανε 2-3 καινούρια.Όποιον και να ρώτησα ίδια απάντηση.
"μετά την απαγόρευση ακρωτηριασμένων έπεσε η ζήτηση , και είτε κλείσανε είτε πήγανε σε άλλες φυλές"
Μισό λεπτάκι ρε παιδιά. Εσείς μου λέγατε ότι " δεν βγάζετε τίποτα , ότι με τα 1000 ευρώ θα καλύπτατε μόνο τα έξοδα , ότι η εκτροφή είναι χόμπι και δεν βγάζεις λεφτά , δεν είναι κύρια εργασία κλπ και το κάνουμε γιατί λατρεύουμε τη φυλή κλπ...."
Μέσα σε όλα αυτά ένα εκτροφείο που είχα στο μυαλό μου κατηγορήθηκε για απάτη με άρρωστα σκυλιά , πλαστά pedigree κλπ...
Στην μεγαλύτερη ομάδα doberman στο facebook που αριθμεί 7.7 χιλιάδες μέλη ο συντονιστής ανεβάζει συνεχώς σκυλιά ακρωτηριασμένα (όχι για ιστορικούς λόγους) , ακόμα και κουτάβια ανέβαζε μέχρι πρότινος που ακρωτηριάστηκαν homemade .Μιλάμε για τέτοια ανευθυνότητα. Και επίσης πουλάει και νάρθηκες για αυτιά μέσα από τη σελίδα .Λες και έχει πάρει κάποιο στοκ πριν 10 χρόνια και του έχει μείνει στη ντουλάπα. Σε αντιδράσεις διάφορων μελών κατά καιρούς σβήνει σχόλια , άτομα , αναρτήσεις και η απάντηση είναι ότι "κάνουν και για άλλες φυλές" .
Τα δύο νέα εκτροφεία που είχαν γέννα πρόσφατα που ήτανε "ψηλών απαιτήσεων" κόστισαν 1200-1500 το κουτάβι.
Είχαν εξετάσεις υγείας και εξετάσεις χαρακτήρα.Κατά τα άλλα έχουμε όντως το διαχωρισμό της ράτσας σε show και work lines όσο και να μη θέλουν να το παραδεχτούν κάποιοι.(προφανώς με παραδείγματα που επιβεβαιώνουν τον κανόνα). Με όσους εκπαιδευτές ερασιτέχνες ή μη που μίλησα για εργασία μόνο τα γέλια δεν βάλανε για την ελληνική εκτροφή doberman αλλά και γενικά. Μάλλον είναι γενικό φαινόμενο. Εάν βρεις doberman να φυλάει (έστω και με την άγουρη και γενική έννοια της λέξης - μην το αναλύσουμε ) και να δουλεύει είναι σαν να έπιασες λαχείο.

Πάμε σε ορεινά ποιμενικά .Εκεί και εάν γίνεται το έλα να δεις. Κωμικοτραγικές καταστάσεις. Πλαστά pedigree , σκύλες που γεννάνε 2 φορές το χρόνο αδήλωτα και κουτάβια χωρίς pedigree τα δηλώνουν ότι έχουν.(πχ γέννα με 4 κουτάβια εμφανίζουν ότι υπήρχαν 8 και παίρνουν και άλλα 4 κουτάβια χαρτιά από άλλη γέννα) , εξετάσεις υγείας ανύπαρκτες.
Τιμές μπορούν να δώσουν ένα κουτάβι ποικίλουν από χάρισμα , 200 ευρώ ή και 600 αναλόγως με ποιον μιλάνε.
Η τακτική είναι "α είσαι από την πόλη δώσε παραπάνω έχεις λεφτά". Κάτι το οποίο έχει βάση αλλά σίγουρα δεν σκέφτομαι ότι έχω να κάνω με ποιοτική και επιλεκτική εκτροφή.

Μολοσσός της Ηπείρου τηλεφωνική επικοινωνία με έναν από τους γνώστες της φυλής : " Είχα μέχρι και ΒΕΑ 3 αλλά δεν μου άρεσαν τα σκυλιά , "γύρισα πίσω" (?) και τώρα η γέννα δεν έχει χαρτιά. Έχω κουτάβια που θα περάσουν ΒΕΑ 1 ." Όταν του είπα ότι θα ασχοληθώ και θα περάσω εγώ ΒΕΑ το κουτάβι , μου είπε ότι δεν είναι και σίγουρος ότι θα περάσουν , αναλόγως τον κριτή (?) και ότι θα κοστίσει 600 ευρώ το κουτάβι.
Του απάντησα ότι 600 ευρώ για ένα κουτάβι χωρίς χαρτιά , χωρίς εξετάσεις υγείας , για μία ελληνική φυλή που ενδιαφέρεστε για την πρόοδο της μου φαίνονται πολλά μου έλεγε ότι μόνο αυτός έχει καθαρόαιμα σκυλιά και όλα τα άλλα τα έχουν ζευγαρώσει με ισπανικά μαστίφ και είναι ημίαιμα.

Κεντρικής Ασίας τηλεφωνική επικοινωνία με εκτροφείο στη Μακεδονία : Εξετάσεις υγείας ούτε μία , όταν του μίλησα για κληρονομικές ασθένειες όπως η δυσπλασία μου είπε ότι η δυσπλασία δεν είναι κληρονομική(!!!) , έδωσε "στραβιά σκύλα" σε φίλο του και έβγαλε "ολόισια" σκυλιά .Τα σκυλιά του δεν έχουν τίποτα γιατί έδωσε 1.500 ευρώ και τα έφερε από εκτροφείο του εξωτερικού. Δεν βγαίνει να κάνει εξετάσεις γιατί κοστίζουν και έβγαλε 9 κουτάβια δεν μπορεί να κάνει εξετάσεις .Δεν ήξερε καν ότι εξετάσεις δυσπλασίας έπρεπε να κάνει στους γεννήτορες και όχι στα 2 μηνών κουτάβια .Μέσα σε όλα τα άλλα ζητούσε 850 ευρώ "επειδή εάν θες φθηνότερα πήγαινε να πάρεις από τους χασάπηδες που δεν έχουν χαρτιά" για κουτάβια με ροζ μύτη που είναι και σημείο αποκλεισμού από το πρότυπο. Αποτέλεσμα 5 μήνες μετά να έχουν μείνει 4-5 κουτάβια και να τα δίνει σχεδόν δωρεάν. Ο συγκεκριμένος θέλει να κάνει και όμιλο φυλής δικό του.
Υπόλοιποι εκτροφείς κάνουν κόντρες ποιος έχει τα "καλύτερα αίματα " , περισσότερα κιλά κλπ ...αλλά είναι όλοι λίγο πολύ στη λογική ότι "έφερα σκύλο από το εξωτερικό για να πουλάω τα κουτάβια με χαρτιά."
Κανένα όραμα για τη φυλή , κανένα πάθος , γνώσεις επιφανειακές .Εάν κάνεις ερωτήσεις πέρα από τα προφανή αντιμετωπίζεις εχθρότητα.

Kangal : ακόμα δεν έχω καταφέρει να βρω σκύλο με pedigree , εξετάσεις υγείας εννοείται όχι , εάν κάνετε μία βόλτα στις σελίδες στο facebook θα φρίξετε (όπως και με σελίδες με κεντρικής ασίας , καυκάσου κλπ)
Σκυλιά πάντα δεμένα , αδύνατα , με κομμένα αυτιά και ουρές , αναγγελίες γέννας έχω ένα αρσενικό ψάχνω θηλυκό , πωλήσεις ζώων ενήλικων 2-3 χρονών με τίτλο "θηρίο , τρώει τα πάντα " κλπ κλπ.
 


Springsteen

Member
8 Απριλίου 2022
5
22
34
Στα ολλανδικά ποιμενικά η κατάσταση είναι λίγο καλύτερη. Παρόλα αυτά υπάρχει θέμα με το μικρό πληθυσμό και οι περισσότερες γέννες εμφανίζουν πολύ κλειστό inbreeding κάτι που θεωρώ πρέπει να υπάρχει αστείρευτη γνώση για να το κάνεις και με συγκεκριμένο στόχο και πλάνο αλλά οι 2-3 εκτροφείς που υπάρχουν δεν μου δίνουν καθόλου αυτή την εντύπωση.
Πριν 4-5 μήνες έγινε πολυδιαφημισμένη γέννα ολλανδικού ποιμενικού με κόστος 1000-1200 ανά κουτάβι με τον αρσενικό να είναι κρυψόρχις στον ένα όρχι.(εξαιρετικό σκυλί κατά τα άλλα με πολλές διακρίσεις εργασίας)
Το συγκεκριμένο σκυλί κιόλας έχει κάνει και άλλες γέννες στην Ελλάδα. Και στα ολλανδικά ποιμενικά έχουμε πλαστά pedigree πάντως σε μία περίπτωση.


Βέλγικα ποιμενικά : Σε γενικές γραμμές καλύτερα τα πράγματα . Στις περισσότερες περιπτώσεις τουλάχιστον υπάρχει μία εξέταση δυσπλασίας ισχίων .
Στην ομάδα Malinois Greece με 5 χιλιάδες μέλη περίπου , συντονιστής έχει κάνει ανάρτηση ότι απαγορεύονται οι αναγγελίες γέννας χωρίς pedigree και εξετάσεις υγείας. Στις αρχές της χρονιάς επικοινώνησα μαζί του για κουτάβι γέννας του. Δεν είχε κάνει κάνει ούτε μία εξέταση δυσπλασίας σε κανένα γεννήτορα. Και μάλιστα για αυτό τα έδινε 500 και όχι 700 που θα έδινε κανονικά όπως είπε.



Και φτάνουμε στο συμπέρασμα.

Μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση ότι στο θέμα του BiggBilly (πάντα θα μου κάνει) που δεν καταλαβαίνουμε ΚΑΝ για ποια φυλή μιλάει. Δεν λέμε/λέει καν για ποια φυλή .Αν είναι δυνατόν.Σουρεάλ. Ένας από τους λόγους που έχουμε πολύ χαμηλό επίπεδο εκτροφής στην Ελλάδα είναι και αυτός. Αυτά τα θέματα τα έχουν λύσει προ καιρού οι υπόλοιποι και λένε τα πράγματα με το όνομα τους. Δεν φοβούνται να σπάσουν αυγά , έχουν απαιτήσεις , θα κάνουν διαφήμηση τον καλό και δυσφήμηση τον κακό. Στην Ελλάδα και στους κύκλους της κυνοφιλίας κάνουμε τζιζ. Δημόσιες σχέσεις , κουβέντες με κλειστές πόρτες , εσωστρέφια , κομπλεξισμός , τι θα πει ο ένας και ο άλλος , ντροπές , κόμπλεξ , μη στεναχωρήσουμε κανέναν , κοινοί φίλοι κλπ...
Το μόνο που καταλαβαίνω είναι να μην λες ονόματα για το φόβο συκοφαντικής δυσφήμησης αλλά και πάλι δεν έχει κανένα νόημα.


Η ελληνική εκτροφή με εξαίρεση κάποια φωτεινά παραδείγματα (δυστυχώς για εμένα σε φυλές που δεν με ενδιέφεραν - αλλά δεν έχω πρόβλημα να τις αναφέρω ) χαρακτηρίζεται στο μεγαλύτερο κομμάτι της από χαμηλό επίπεδο.
Χαμηλό επίπεδο , κοντοφθαλμία , απουσία οράματος , έλλειψη επαγγελματισμού και ευθύνης.
Πολλά πάνε στραβά σε επίπεδο κράτους , οργάνωσης , φορολογικού και νομικού πλαισίου, ομίλων κλπ...αλλά δεν δικαιολογείται να πηγαίνουμε προς τα πίσω. Είμαστε στο 2022 , έχουμε τόσα κυνολογικά events και εκθέσεις , κυναθλήματα , ενημέρωση , internet , εύκολα ταξίδια ακόμα και στο εξωτερικό και φαίνεται ότι οι Έλληνες εκτροφείς αδυνατούν να ακολουθήσουν / προσαρμοστούν / εξελιχθούν / να κάνουν έστω τα βασικά όπως οι εξετάσεις υγείας.

Αυτά τα ολίγα.
 




vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.103
10.055
Athens
Όπως και νά 'χει, κάπου εδώ τελειώνει η εκτροφή γενικώς όπως και άλλα πράγματα, οπότε μην περιμένουμε να δούμε φως στο τούνελ.
Τα χρήματα για τις εξετάσεις έγιναν ΔΕΗ, η Acana έγινε φρίσκις, άντε να έμεινε να πάμε καμια έκθεση για το φαίνεσθαι τώρα που εξαφανίστηκαν και οι ρώσοι και ουκρανοί απο τα κυνολογικά και αυξάνονται οι πιθανότητές μας για καλύτερη κατάταξη.
Η αγορά "ακριβού" εκτροφικού είναι πλέον υπερ-πολυτέλεια και αντιστοιχα με τη ζήτηση διαμορφώνεται και η προσφορά. Μόνο πιο κάτω θα πηγαίνει, όχι πιο πάνω.
 


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
Είδαμε και τις καλές εποχές πόσο μπροστά ήταν τα κυνολογικα δρώμενα της Ελλάδας.
Ειχαμε εξαιρετικό επίπεδο εκτροφης και κυνολογικος παιδείας.
 




zenio

Well-Known Member
4 Ιουνίου 2011
1.002
2.714
Δραμα
Πλεον περισσοτερο σαν μελος-παρατηρητης και οχι ενεργο μελος του φορουμ, εγω θελω να καταθεσω την εξης αποψη, γιατι ειχα περιπου την ιδια κουβεντα, για αλλα ζητηματα:

Οσο πιο γρηγορα συνειδητοποιησουμε, ποιοι ειμαστε, που ειμαστε, τι ειμαστε, τοσο το καλυτερο για εμας, μπας και παμε παρακατω.

Δεν ειμαστε χωρα της Ευρωπης, ειμαστε χωρα των Βαλκανιων, οσον αφορα την κουλτουρα μας, το επιπεδο μας δεν ειναι το champions leuague αλλα το ψωρο conference, η παιδεια μας ειναι αυτη που ειναι, η υγεια μας αυτη που ειναι, το πολιτικο μας συστημα αυτο που ειναι, σε "ολους" τους κακους δεικτες ειμαστε στις 3 πρωτες θεσεις, σε "ολους" τους καλους δεικτες στις 3 τελευταιες.

Καποια στιγμη πρεπει να σταματησουμε να πεφτουμε απο τα συννεφα και να δουμε καταματα το που εχουμε φτασει. Οχι να συμβιβαστουμε, να συνειδητοποισηουμε.

Τα τελευταια 10 χρονια οικονομικης κρισης, που τα εφεραν τα προηγουμενα 30 (πχ) χρονια πολιτικης κουλτουρας συτηματος πλυμμηρα, που τα εφεραν τα δεν ξερω και γω ποσα χρονια κοινωνικης διαμορφωσης οτι ναναι, μας εχει φερει εδω που ειμαστε.

Δεν ξερω αν ισχυουν οσα λες, απλα και να ισχυουν...ναι, so what? Ελλαδισταν εισαι, τι περιμενες;

Τα λενε και οι παλιοσειρες πιο πανω απο μενα μια χαρα :)
 


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
Βασικά τώρα που το σκέφτομαι...
το ότι υπάρχει στην Ελλάδα Κυνολογικος όμιλος είναι από μόνο του ένα θαύμα.

Από κει και πέρα μην ζητάμε πολλά και χαλάσουμε την ραστώνη.
Δεν λέει... Κρίμα είναι
 
  • Like
Reactions: TARA


TARA

Well-Known Member
30 Ιανουαρίου 2009
6.168
2.985
ΑΤΤΙΚΗ
Η κάθε κοινωνία έχει το δικό της αντίστοιχο επίπεδο στην εκτροφή.
Πως θα μπορούσε να είναι διαφορετικά….

Και το ότι έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια οι σκύλοι που κάνουν κάποια στοιχειώδη εκπαίδευση , δείχνει και αυτο μια πρόοδο.
Σε 100 χρονια τα πράγματα θα είναι καλύτερα. :confused::confused:
 




BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Πονάει πολύ το θέμα αυτό ειδικά όταν ξέρεις άτομα που την έχουν πατήσει.

Να πω εδώ ότι επειδή βοηθάω κάποια άτομα αφιλοκερδώς με τα σκυλιά τους (όπως κάνανε στο παρελθόν για μένα όταν πηγαίναμε παρέες στις λέσχες για εκπαίδευση) γνωρίζω πολλά... ευτράπελα. Δεν είμαι φίλος με κανέναν εκτροφέα. Όσες φορές έχω μιλήσει πάντα φτάνει αυτό στα αυτιά του εκτροφέα. Λίγο με στεναχωρεί να λέγεται κάτι μεταξύ εμένα και φίλο που βοηθάω αλλά έτσι είναι η ζωή. Μέχρι και τηλέφωνο έχω δεχτεί να δικαιολογηθω για αυτά που βλέπω. Προσβάλλω δηλαδή τον εκτροφέα που ξέρω ότι από συγκεκριμένη γέννα δύο κουτάβια έχουν θέματα που κοστίζουν χιλιάρικα στις οικογένειες τους, προσβάλλω που όταν μαθαίνω ότι γίνεται πάλι ίδιο ζευγάρωμα και λέω ξεκάθαρα ότι είναι κακός στην δουλειά του.
Ο λόγος που δεν ανέφερω εκτροφείο στο θέμα που άνοιξα είναι γιατί κουραστικα. Δεν θέλω τέτοιο στην ζωή μου. Πάει ο καθένας με 2,3,10 σκυλιά και νομίζει έγινε εκτροφέας ξαφνικά.

Είναι ντροπή, επαναλαμβάνω είναι ντροπή και αντιεπαγγελματικο να ξέρω εγώ περισσότερο από έναν εκτροφέα στο αντικείμενο του.
"Εργασιακά" σκυλιά σου λέει εκτρέφω. Αλλά δεν ασχολούνται με τίποτα τα σκυλιά του. Απλά κάνουν γαβ γαβ. Εντάξει...
Η μάνα είναι ενός πελάτη μου. Ωραία γιατί αυτήν και τι θες να πετύχεις με αυτή την γέννα; "Ε είναι καλό σκυλί". Ουαααααου, ωραίο κριτήριο.
Προτείνω να μη παίζει με σκυλιά μέχρι να κλείσει 8μηνων γιατί μπορεί να βγάλει πρόβλημα στα ισχία. Ορίστε, από γυαλί είναι τα σκυλιά σου;
Δεν αναλαμβάνω ευθύνη αν το έχετε μέσα στο σπίτι. Μόνο σε γρασίδι. Τότε σταματά να ζευγαρώνει γιατί είμαστε 10εκατομμυρισ πλυθησμος και τα 8 είναι σε πόλης.

Το φαινόμενο αυτό δεν είναι μόνο Ελλάδα. Παντού υπάρχουν τέτοιοι.
 


BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Η κάθε κοινωνία έχει το δικό της αντίστοιχο επίπεδο στην εκτροφή.
Πως θα μπορούσε να είναι διαφορετικά….

Και το ότι έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια οι σκύλοι που κάνουν κάποια στοιχειώδη εκπαίδευση , δείχνει και αυτο μια πρόοδο.
Σε 100 χρονια τα πράγματα θα είναι καλύτερα. :confused::confused:
Δυστυχώς Ταρα νομίζω χειρότερο θα γίνεται. Είναι το αγοραστικό κοινό που πλέον δεν θέλει την καθαροαιμια. Μη με παρεξηγήσεις αρνητικά αλλά πάρε ας πούμε παράδειγμα ένα αργεντίνικο ντογκο. Πολλοί θέλουν αλλά μόλις κάνει μαγκιες με άλλα ζώα ψάχνουν εκπαιδευτή και παραπονιούνται. Το αποτέλεσμα, οι εκτροφείς να αφαιρούν αυτό το χαρακτηριστικό από τις γραμμές τους. Αποτέλεσμα να μη είναι "καθαρόαιμο" πλέον (τουλάχιστον για μένα). Πώς θα πουλήσουν ένα τέτοιο σκύλι που προορίζεται για συγκεκριμένους και λίγους; Πιο εύκολο είναι να μεγαλώσει το αγοραστικό κοινό, δηλαδή να αλλάξει το σκυλί για τους περισσότερους.
Με τα χρόνια ο μέσος άνθρωπος χάνει το λόγο ύπαρξης του σκύλου επειδή βάζει τον εαυτό του πάνω από το ζώο σε αυτή την σχέση. Θέλει το Boerboel χωρίς να συμπεριφέρεται ως Boerboel. Και πώς θα το πάει στα πάρκα να παίζει, και πως να μη τσιτωνει όταν έρχονται επισκέπτες, και πως να γίνει "εύκολο" γενικά.
Το αγοραστικό κοινό είναι που αποφασίζει τι προϊόν θα βγει στην αγορά. Οι εκτροφείς το βλέπουν και εκτελούν πολύ σωστά σαν έμποροι.
 


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
Το αγοραστικό κοινό είναι που αποφασίζει τι προϊόν θα βγει στην αγορά. Οι εκτροφείς το βλέπουν και εκτελούν πολύ σωστά σαν έμποροι
Οι εκτροφείς οφείλουν να είναι θεματοφυλακες των φυλών που εκτρέφουν. Οφείλουν να τις προστατεύουν από τα "θέλω" του κοινού.

Όχι λοιπόν, είναι εντελώς λάθος να "εκτελούν σαν έμποροι". Κακώς το συγχέεις με την εκτροφή.
 


Springsteen

Member
8 Απριλίου 2022
5
22
34
Τα χρήματα για τις εξετάσεις έγιναν ΔΕΗ, η Acana έγινε φρίσκις, άντε να έμεινε να πάμε καμια έκθεση για το φαίνεσθαι τώρα που εξαφανίστηκαν και οι ρώσοι και ουκρανοί απο τα κυνολογικά και αυξάνονται οι πιθανότητές μας για καλύτερη κατάταξη.
Η αγορά "ακριβού" εκτροφικού είναι πλέον υπερ-πολυτέλεια και αντιστοιχα με τη ζήτηση διαμορφώνεται και η προσφορά. Μόνο πιο κάτω θα πηγαίνει, όχι πιο πάνω.
Χρόνια πολλά σε όλους .

Επειδή παρακολουθώ ενεργά τα τελευταία 10 χρόνια , δεν νομίζω να είναι η ΔΕΗ το θέμα και το κόστος. Ακόμα και στην μεγάλη κρίση (2010 με 1016 χοντρικά ) που όλα πήγανε στα τάρταρα (μισθοί στα 450 ευρώ κλπ και πέσανε όλες οι τιμές από το κομμωτήριο έως τα ιδιαίτερα των παιδιών έως τον οδοντίατρο έως τα ενοίκια κλπ κλπ) οι εκτροφείς ποτέ δεν ρίξανε τις τιμές τους .(ας πάρουμε στο περίπου μία μέση τιμή τα 700 ευρώ.) Ακόμα και τώρα που έχουμε μία νέα κρίση οι γέννες τουλάχιστον για doberman που κοιτάζω πιο έντονα είναι από 800 έως 1200 ευρώ.

Εγώ προσωπικά δεν περιμένω οι εκτροφείς να τα βάλουν με όλες τις παθογένειες που υπάρχουν ούτε να ζημιώνονται οικονομικά. Αλλά ναι είχα στο μυαλό μου ότι είναι ένας φωτεινός φάρος σε όλο αυτό που λέγεται κυνοφιλία.
Δεν έχω την απαίτηση να είναι οι καλύτεροι στον κόσμο με διακρίσεις κλπ αλλά θα έχω μία απαίτηση να κάνουν τις βασικές εξετάσεις υγείας , να μην εκδίδουν πλαστά pedigree , να μην στραβώνουν εάν τους κάνεις 2 ερωτήσεις παραπάνω από τις "τυπικες" κλπ.

Στις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχα , η ανταπόκριση τους σε ερωτήσεις ήτανε στο ίδιο μοτίβο. Καχυποψία και απαντήσεις πλάγιες.Και εδώ ταυτίστηκα με τον @BiggBilly

Διάλογος με εκτροφέα Cane Corso :
Εγώ : Έχετε κάνει κάποιες εξετάσεις υγείας ?
Εκτροφέας : Ναι ναι όλα
Εγώ : Έχετε κάνει ακτινογραφία για δυσπλασία ? Μπορείτε να μου τις στείλετε ?
Εκτροφέας : Εεεε δε τις έχω , μπορεί να τις έχει ο κτηνίατρος.
Εγώ : Σε ποιον κτηνίατρο τις κάνατε ?
Εκτροφέας : Στον δικό μου.
Εγώ : Κάνει εξετάσεις δυσπλασίας ή απλή ακτινογραφία ?
Εκτροφέας : Είναι μία χαρά τα σκυλιά τα έχω ξαναβάλει πέρυσι και τα κουτάβια είναι μια χαρά.
...
...μετά από κανά 5λεπτο ακόμα καταλάβαμε και εγώ και αυτός ότι απλά είχε κάνει μία ακτινογραφία απλή στη σκύλα και μία εξέταση αίματος πριν γεννήσει και αυτό είναι όλο.

@tasos malinoua καλώς ή κακώς το facebook είναι το ισχυρότερο και πιο δημοφιλές μέσο για τα περισσότερα πράγματα και για την αγορά σκύλου.
Εκεί θα δεις τα πάντα , θα δεις φωτογραφίες , θα γίνουν οι αναγγελίες γέννας κλπ..
Τα forum έχουν πεθάνει , ο κόε άφαντος , οι εκτροφείς δεν έχουν καν σελίδες / webpages που είχανε παλιά ή είναι ανενεργές.Εγώ τώρα μπήκα μετά από 10 χρόνια και είδα τους ίδιους 10 ανθρώπους να ασχολούνται και τώρα.Τους ανέφερα και πιο πάνω.Kαι στο εξωτερικό που ψάχνω ολλανδικό ποιμενικό στο facebook ψάχνω τα εκτροφεία.

Το γεγονός ότι έχουμε πλέον περίπου 30 χρόνια συστηματικής εκτροφής στην Ελλάδα και οι εκτροφείς δεν έχουν πάρει το μερίδιο που θα έπρεπε από την αγορά , κάτι πάει στραβά και κάπως στραβά αρμενίζουνε .Δεν γίνεται να ακούω να δίνει ο κόσμος 500 και 600 ευρώ ακόμα από puppy mills.ΚΑΙ όμως είναι ακόμα η πλειοψηφία.
Γιατί εάν το μόνο που σε χαρακτηρίζει ως εκτροφέα είναι τα χαρτιά (που πλέον και από puppy mills έχουν πλαστά , αλλά και δεν ενδιαφέρει και πολύ κόσμο ) και τα 200 ευρώ , τότε το κριτήριο του άλλου θα είναι τα 200 ευρώ και θα πάρει από τον andreas koutavakia , serres koutavakia κλπ.

Όλοι παίζουν το ρόλο τους ακόμα και οι όμιλοι φυλής.Στις φυλές που υπάρχουν όμιλοι και έχουν θεσπιστεί κάποιοι βασικοί κανόνες / νόρμες αναπαραγωγής όπως τεστ χαρακτήρα / μίνιμουμ εξετάσεις υγείας κλπ , τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα.

Και για να μην τα ισοπεδώνω όλα και να μην είμαι ανακόλουθος μιας και είπα ότι πρέπει να διαφημίζουμε και να προβάλλουμε τον καλό και να κατακρίνουμε τον κακό εκτροφέα , θα παραθέσω μερικά ονόματα ως παραδείγματα που έχω μιλήσει μαζί τους τα προηγούμενα περίπου 2 χρόνια είτε για δικό μου σκύλο είτε για φίλων (δυστυχώς είναι φυλές που δεν με ενδιαφέρουν)

Άριστες εντυπώσεις μου σαν εκτροφείς και σαν άνθρωποι (τηλεφωνική συνομιλία και καθαρά δική μου γνώμη) : Βασίλης Καλαμαράς για doberman (αστείρευτη πηγή γνώσεων , ευγενικός , διάθεση να βοηθήσει ) δυστυχώς δεν είναι ενεργός , από CleverCanin την κ.Σταμπουλίδου Μαργαρίτα που μίλησα τηλεφωνικά θετικότατη εντύπωση - παρακολουθώ και το clever canin στο facebook , Σάκης Καπετάκης Cane Corso , Μάνος Ματσάκης proud face bulldog και εκτοφείο soul guardian bulldog , μου έκανε εντύπωση από σνάουτσερ αρκετοί εκτροφείς πολύ καλοί δεν θυμάμαι ονόματα.

Οι εκτροφείς οφείλουν να είναι θεματοφυλακες των φυλών που εκτρέφουν. Οφείλουν να τις προστατεύουν από τα "θέλω" του κοινού.

Όχι λοιπόν, είναι εντελώς λάθος να "εκτελούν σαν έμποροι". Κακώς το συγχέεις με την εκτροφή.
Σωστά.Εάν είσαι εκτροφέας πρέπει να θέλεις να βγάζεις σωστά δείγματα της φυλής σου και να προσπαθείς να μηδενίζεις (όσο μπορείς) τυχόν θέματα υγείας που πάσχει η φυλή.
Δεν γίνεται να είσαι εκτροφέας ορεινών ποιμενικών 60-70-80 κιλών που πάσχει κληρονομικά από δυσπλασία και να μην κάνεις μία εξέταση/ακτινογραφία.Είναι απαράδεκτο.Γιατί εάν από μόνος σου διαφοροποιείς τον εαυτό σου με τους εμπόρους με τα 300 ευρώ επιπλέον , στο τέλος θα είναι και το μόνο που θα σε χαρακτηρίσει και θα κάνει τη διαφορά.Ναι ο άλλος θα πάρει με 500 αντί για 800.

Σύμφωνα με τα στατιστικά της FCI στην Ελλάδα την τελευταία 5ετία έχουν γεννηθεί 41.927 σκύλοι.
Πόσοι γεννήτορες είχανε εξετάσεις υγείας , εξετάσεις κληρονομικών παθήσεων κλπ ?
 


mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.633
19.859
Φίλε @Springsteen εγώ τώρα που με τάγκαρες, τι να σου πω, σχετικά με όλα αυτά; :LOL:
Χθες έτυχε να μιλήσω με μια φίλη εκτροφέα περί ανέμων και υδάτων και όταν το 'φερε η κουβέντα στην γέννα που μολις είχε, και τα κουτάβια, μου είπε από μόνη της "..βρήκα άνθρωπο τώρα εγώ να τα πω" :ROFLMAO:

Παρόλα αυτά, επειδή μου τα' φερε έτσι η ζωή μου, κι εκτός των συνολικών ετών που έχω σκυλιά, τα τελευταία 10, έχω πέσει σε πιο βαριά περιστατικά και καταστάσεις, έχω να σου πω, ότι πιάνω καμιά φορά τον εαυτό μου, να λιγουρεύεται ένα καθαρόαιμο. Για πολύ συγκεκριμένους λόγους, γι' αυτό και το έχω πάρα πολύ συγκεκριμένο στο μυαλό μου. Τόσο, που σχεδόν δεν υπάρχει. Οχι, δεν είναι υπερσκύλος. Απλώς έχω δικά μου (πολύ γνωστά σε όλους του σκυλάδες του κύκλου μου) δεδομένα :p

Εχω μέσα στα χρόνια αυτά, αποκτήσει φίλους εκτροφείς, που δεν χρειάζεται καν να τους ρωτήσω αν έχουν κάνει όλα τα προβλεπόμενα για τις γέννες και τα κουτάβια, ή αν θα μου έδιναν σκύλο. Με κλειστά μάτια κι εγώ, και αυτοί. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, "κυνήγησα" να δω απο κοντά σκύλο που έτυχε να δω την αγγελία ζευγαρώματος κι έπαθα πλάκα. Δεν τον ήξερα προσωπικά τον εκτροφέα. Εβαλα κοινό μας γνωστό να μας συστήσει. Θα μπορούσα να μην βάλω μεσολαβητή, αλλά καμιά φορά βοηθάει, για την έναρξη της συζήτησης. Να μην ξεκινήσει από το μηδέν. Ηξερα τι να ρωτήσω. Δεν χρειάστηκε. Ξεκίνησε να τα λέει από μονος του, όταν άκουσε ότι έχω μόνο κόπρους στην ζωή μου, θεωρώντας ότι δεν το κατέχω το άθλημα. Βασικά σημεία στον λόγο του, ο χαρακτήρας και η υγεία! Καταλήξαμε να με...αποθαρρύνουμε αμφότεροι προς τέτοια κίνηση και μπράβο μας. Εκείνος ξεκάθαρα, γιατί ο σκύλος αυτός, θα θέλει ειδικό χειρισμό (κάτι που εννοείται το ήξερα και κατά βάθος το ήθελα κιόλας, πριν μου το πει) κι εγώ γιατί επίσης στο πολύ δικό μου βάθος, ξέρω ότι δεν μπορώ σ' αυτή την φάση της ζωής μου. Οχι καταρχάς για οικονομικούς λόγους. Μείναμε στο "θα αρχίσω να μαζεύω λεφτά" γιατί η τιμή που μου είπε, δεν εξαρτήθηκε καθόλου, από τις παρούσες οικονομικές συνθήκες στην χώρα μας :p

Το δικό μου δια ταύτα είναι ότι, μέσα στα χρόνια που ασχολούμαι γύρω γύρω, έχω αποκτήσει την γνώση σε πολλαπλά επίπεδα, για να αποκτήσω αυτό που θέλω, από σωστό εκτροφέα, όταν το αποφασίσω, χωρίς να περάσω από 40 κύματα. Αρκεί να αρχίσουν να το βγάζουν σε μαύρο σιγά σιγά :ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO:

* Δεν ξέρω αν θα μου ξημέρωνε κάποτε, να ψάξω στο εξωτερικό για σκύλο. Επιστημονική φαντασία για μένα. Οχι από την έννοια του ακατόρθωτου. Αν όμως ερχόταν ποτέ τέτοια μέρα, πάλι θα έβαζα έμπειστους φίλους, να μου δώσουν τις πρώτες βασικές κατευθύνσεις.

** Η κα.Σταμπουλιδου πχ στην οποία αναφέρθηκες ξέρω ότι κάνει όλα όσα πρέπει για τα κουτάβια και ακόμη περισσότερα, και ότι θα μου έδινε σκύλο, χωρίς δεύτερη σκέψη ;) (το καλό που της θέλω δηλαδή). Υπάρχει βέβαια αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης, που έχει δημιουργηθεί σε βάθος πολλών χρόνων.
 
  • Love
  • Like
Reactions: TARA and Yorkaddict


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
Καλησπέρα και χρόνια πολλά και από μένα.

@Springsteen ολα αυτά που περιγράφεις γίνονται χρόνια, δεν είναι τωρινά.

Το ευχάριστο που κρατάω από τα γραφόμενά σου, είναι πως ίσως αυτή εδώ η σελίδα να έβαλε το λιθαράκι της ώστε να κάνει εσένα (και άλλους ελπίζω) να εντοπίσουν και να αποφύγουν όλους αυτούς που παριστάνουν τους εκτροφείς ενώ στην πραγματικότητα απλά αναπαράγουν καθαρόαιμους σκύλους.
 


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
Και κάτι ακόμα

Όλοι παίζουν το ρόλο τους ακόμα και οι όμιλοι φυλής.
Δυστυχώς ένας όμιλος δεν έχει απεριόριστες δυνατότητες στην πράξη, γιατί όσοι ΔΕΝ συμφωνούν με τις κατευθυντηριες γραμμές του ομίλου, μπορούν κάλλιστα να τον παρακαμψουν και να δηλώσουν κανονικότατα την γέννα που θα κάνουν.

Οι Κυνολογικοι όμιλοι είναι αυτοί που έχουν την δυνατότητα να θέσουν υποχρεωτικα προαπαιτουμενα (πέρα από το πεντιγκρι) ώστε να δηλωθεί μια γέννα.
Αλλιώς ο οποιοσδήποτε μπορεί να δηλώσει μια γέννα και να θεωρηθεί "εκτροφεας" στα μάτια του (ανεκπαιδευτου) κόσμου και να συνεχίσει φυσικά να το κάνει για δεκαετίες.

Δεν κάνει η ταμπέλα τον εκτροφεα.
Τον κάνουν οι πράξεις του, το ήθος του, το όραμά του.

Κι επειδή τα 2 τελευταία είναι δύσκολο ο απλός κόσμος να τα δει, ας εστιάσει στο πιο απλό, στις πράξεις.
Εξετάσεις υγείας, εξετάσεις εργασίας (όπου απαιτούνται), κρίσεις σε εκθέσεις.
Είναι τόσο απλό.

Δυστυχώς ειναι έτσι δομημενη η σχέση ΚΟΕ - ΕΚΤΡΟΦΕΩΝ που τα έσοδα του ΚΟΕ είναι άμεσα εξαρτημένα από τις γέννες που δηλώνονται. Όσο περισσότερα προαπαιτουμενα θέτεις (σαν κυνολογικος όμιλος) τόσο λιγότερες γέννες θα δηλώνονται και τόσο λιγότερα έσοδα θα έχεις.
Άρα το βρίσκω λογικό και δεν απορω που συνεχίζεται το ίδιο τροπάριο για δεκαετίες, χωρίς ίχνος βελτίωσης.
 
  • Like
Reactions: Amaliaz


tasos malinoua

Well-Known Member
21 Οκτωβρίου 2012
3.822
8.564
@tasos malinoua καλώς ή κακώς το facebook είναι το ισχυρότερο και πιο δημοφιλές μέσο για τα περισσότερα πράγματα και για την αγορά σκύλου.
Εκεί θα δεις τα πάντα , θα δεις φωτογραφίες , θα γίνουν οι αναγγελίες γέννας κλπ..
Τα forum έχουν πεθάνει , ο κόε άφαντος , οι εκτροφείς δεν έχουν καν σελίδες / webpages που είχανε παλιά ή είναι ανενεργές.Εγώ τώρα μπήκα μετά από 10 χρόνια και είδα τους ίδιους 10 ανθρώπους να ασχολούνται και τώρα.Τους ανέφερα και πιο πάνω.Kαι στο εξωτερικό που ψάχνω ολλανδικό ποιμενικό στο facebook ψάχνω τα εκτροφεία.
θα κρατησω μονο αυτο γιατι μιλησες πριν για ομαδα του φβ που εχω και εγω ιδια ρατσα σκυλο
και παμε,χωρις να με νοιαζουν και πολλα
τι ειδες μαναμ σε αυτη την ομαδα που ανεφερες και μιλησες και για κουταβι;;
ειδες φωτο του σκυλου,ωραια και;
δεν εχεις καταλαβει τι σκατα γινεται μεσα σ αυτη την ομαδα;;εχεις δει κανα σοβαρο ανθρωπο να γραφει εκτος απο τους ιδιους και τους ιδιους που λενε τις ιδιες και τις ιδιες παπαριες;
διαχειρστης ( πρωην ) να πουλαει σε αλλη ομαδα κουταβια χωρις χαρτια και εκει να σου βαζει χερι
διαχειριστης που πριν ενα χρονο ζηταγε συμβουλες για το σκυλο του να εχει γινει εκπαιδευτης
διαχειριστης να ζηταει την βοηθεια του κοινου για τι ονομα να δωσει στο (εκτροφειο του)
διαχειριστες να ανεβαζουν τα ιδια και τα ιδια και στην ουσια να μην βλεπεις τιποτα
διαχειριστες να εχουν το δικο τους μαγαζακι (ολες οι ομαδες ετσι ειναι)
διαχειριστες να μπλοκαρουν οταν καποιος τους την πει,η παει να πει κατι σοβαρο

αληθεια τωρα,τι σοβαρο ειδες εκει μεσα ρε συ και ζητησες και κουταβι

να γραψω κ αλλα;;;
αν δεν με μπλοκαρουν απο τη σελιδα τωρα μ αυτα και μετα με βριζουν (συνηθες των διαχειριστων αυτων) δεν θα σου γραψω

γιαυτο σε λεω και ας μην σου αρεσει,θυμα πηγες να πεσεις,απλα.
 


vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.103
10.055
Athens
Επειδή παρακολουθώ ενεργά τα τελευταία 10 χρόνια , δεν νομίζω να είναι η ΔΕΗ το θέμα και το κόστος. Ακόμα και στην μεγάλη κρίση (2010 με 1016 χοντρικά ) που όλα πήγανε στα τάρταρα (μισθοί στα 450 ευρώ κλπ και πέσανε όλες οι τιμές από το κομμωτήριο έως τα ιδιαίτερα των παιδιών έως τον οδοντίατρο έως τα ενοίκια κλπ κλπ) οι εκτροφείς ποτέ δεν ρίξανε τις τιμές τους .(ας πάρουμε στο περίπου μία μέση τιμή τα 700 ευρώ.) Ακόμα και τώρα που έχουμε μία νέα κρίση οι γέννες τουλάχιστον για doberman που κοιτάζω πιο έντονα είναι από 800 έως 1200 ευρώ.
Aυτό που εννούσα είναι ότι ήταν που ήταν στραβό το κλήμα, τώρα θα απογίνει.
Ποια εκτροφή, σε λίγο θα ψάχνουμε να βρούμε σκυλοτροφές...
 
  • Like
Reactions: zenio


Arya2022

New Member
30 Ιουνίου 2022
2
0
59
Καταρχήν να σας χαιρετήσω όλους μιας και σήμερα γράφτηκα και ευχαριστώ πολύ .
Είμαι κάτοχος ενός καθαρόαιμου Μαλινουα και προοριζω τον εαυτό για Κυναθλητισμο.
Έχω πολλά να πω πάνω σε αυτό το νήμα μιας και έχω και τα χρονακια μου και έχω ασχοληθεί από το 90 με την καθαρόαιμη εκτροφή με εκθέσεις κλπ.
Από κάποιους γίνονται πολύ σοβαρές προσπάθειες άσχετα αν είναι σταγόνες στον ωκεανό .
Όμως έγινε ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Καρπενήσι που μιλάνε όλοι για αυτό.
Ναι οκ ήταν Παγκόσμιο του Ομίλου ΚΟΒΠΕ όμως ήταν μια εξαιρετική προσπάθεια με εξαιρετικά αποτελέσματα.
Από τους πρωτεργάτες αυτής της εκδήλωσης μια κυρία που αναφέρθηκε παραπάνω.
Η κρίση επηρέασε πολύ όπως ότι η ιδεολογία του Έλληνα και οι γνώσεις του περί καθαρής Κυνοφιλιας ελάχιστα έχουν αλλάξει από την δεκαετία του 90 η επιμόρφωση επίσης τραγική διότι δεν υπάρχει και το ανάλογο νομικό πλαίσιο για byb Puppy Mills κλπ.
Εγώ προσωπικά αν κάποιος θελήσει ένα καλό κουτάβι αναλόγως και της φυλής του βέβαια θα το βρει έστω από το εξωτερικό αλλά φυσικά όχι με 800 και 1000 ευρώ το μόνο σίγουρο .
Και πέστε μου πόσοι από τους υποψηφίους αγοραστές γνωρίζει ποια είναι η επίσημη διαδικασία για να είναι οι εξετάσεις ενός σκύλου έγκυρες και αναγραφόμενες στο pedigree του ελάχιστοι.
Ότι θα του ο κάθε υποτιθέμενος εκτροφέας θα το καταπιεί αμασητο.
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.103
Μηνύματα
895.594
Μέλη
19.914
Νεότερο μέλος
nicksugar3