Χιόνι και πατούσες

IrAr

Well-Known Member
22 Δεκεμβρίου 2012
208
5
Καλησπέρα, το ΣΚ προβλέπετε πεζοπορία στο χιόνι.

Ο σκύλος μου έχει μάθει να διανύει μεγάλες αποστάσεις και τρελαίνετε για βόλτες στο βουνό.

Η μεγαλύτερη απόσταση που έχει διανύσει σε χιόνι (συνεχόμενο πάτημα μόνο σε χιόνι) είναι περίπου 1 ώρας. Κανένα πρόβλημα τότε.

Τώρα προβλέπονται 2 πεζοπορίες διάρκειας περίπου 5 ωρών σε δύο συνεχόμενες ημέρες. Σε όλη τη διάρκεια θα πατάει μόνο χιόνι.

Υπάρχει κίνδυνος εγκαύματος στις πατούσες απο αυτή τη διάρκεια;

Έχω δει παπούτσια που προστατεύουν τις πατούσες τα έχει δοκιμάσει κάποιος σε χιόνι;

Υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος να προστατεύσω τα πατούσια του;

Ο μικρός είναι ημίαιμος (χωρίς χάσκι μέσα του ;)) και περίπου 3 ετών.

Έψαξα για άλλο θέμα αλλά δεν βρήκα κάτι... Αν υπάρχει και κάποιος το θυμάται ενημερώστε με....

Ευχαριστώ

manolo

Well-Known Member
31 Ιουλίου 2013
2.595
7.632
Σε πολύωρη πεζοπορία σε χιόνια, του δικού μου του σκάσανε οι πατούσες. Το κατάλαβα βλέποντας κηλίδες αίματος στο χιόνι. Δεν είχε παρουσιαστεί ξανά παρόλο που έχει ''γράψει'' πολλές ώρες στα χιόνια. Φαντάζομαι ότι τα σκασίματα ήταν αποτέλεσμα του χιονιού σε συνδυασμό με το δύσκολο ανάγλυφο της περιοχής(κοφτερές πέτρες).
Όταν επιστρέψαμε σπίτι, του καθάρισα τις πατούσες, του έβαλα μπεταντιν και δεν παρουσιαστηκε ξανά πρόβλημα από τότε.

Τώρα αν υπάρχουν προστατευτικα παπουτσάκια δεν γνωρίζω. Αν υπάρχουν ίσως είναι μια καλή λύση.

IrAr

Well-Known Member
22 Δεκεμβρίου 2012
208
5
Πόσες ώρες πεζοπορίας ήταν. Είχε έγκαυμα ή απλά πληγή?

Και τι σκύλος είναι;

LaCat

Well-Known Member
3 Ιουλίου 2013
861
923
IrAr δε ξέρω κατά πόσο ισχύει αλλά αν θέλεις ρίξε μια ματιά εδώ:
http://www.dogforum.gr/v3/εικονική.κυνο-βιβλιοθήκη-38/γιατί.οι.πατούσες.τους.δεν.παγώνουν.ποτέ;-20006/

Πρόσφατα πήρα παπούτσια στη δικιά μου για να υπάρχουν σε περίπτωση που κάποια στιγμή χρειαστούν.
Δε ξέρω αν θα βρεις άμεσα. Εμάς δεν είχε ετοιμοπαράδοτα και περίμενα πάνω από μήνα για να τα πάρω (trixie).
Τις πρώτες φορές που θα τα φορέσει ο σκύλος δεν περπατάει, "κάνει την μπαλαρίνα", προσπαθεί να τα βγάλει. Δες βιντεάκια στο youtube. Και αν είσαι στο σπίτι έχει και την πλάκα του, αν όμως είσαι εκδρομή στο βουνό μάλλον όχι! :rolleyes:
Θέλει εκπαίδευση. Η δικιά μου παρότι "δέχτηκε" με (σχετικά) συνοπτικές διαδικασίες το φίμωτρο τα παπούτσια όχι (ακόμα!).

Δε ξέρω αν θα έπρεπε να του βάλεις κάποια κρέμα για τις πατούσες ή κεραλοιφή. Από τη μια θα ενυδατώσει την περιοχή αλλά από την άλλη θα την κάνει πιο μαλακή, ευαίσθητη.
Αν έπαιρνες προληπτικά μαζί σου κάτι τέτοιο προκειμένου να τα χρησιμοποιήσεις άμεσα, αν χρειαστεί, τουλάχιστον στην επιστροφή;

Καλά να περάσετε! :)

manolo

Well-Known Member
31 Ιουλίου 2013
2.595
7.632
Αν θυμάμαι καλά, 4 με 5 ώρες. Το αίμα το είδα στο τρίωρο. Να σημειώσω ότι δεν ήταν φρέσκο χιόνι. Σχεδόν πάγος και σε δύσκολο έδαφος (κοφτερή πετρά).
Έγκαυμα δεν θα το έλεγα(έτσι και το συμπέρασμα για συνδυασμό χιονιού πέτρας). Είχε ανοίξει το δέρμα. Σαν γρατζουνιά έμοιαζε χωρίς να είναι.

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
...Έχω δει παπούτσια που προστατεύουν τις πατούσες τα έχει δοκιμάσει κάποιος σε χιόνι; ...
Οτι "ράτσα" και νάναι ο σκύλος... η μόνη αντιμετώπιση είναι τα παπουτσάκια...
Σε πληροφορώ ότι τα φοράνε ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ τα Χάσκι... τουλάχιστον, όταν διανύουν μεγάλες διαδρομές...

...Φαντάζομαι ότι τα σκασίματα ήταν αποτέλεσμα του χιονιού σε συνδυασμό με το δύσκολο ανάγλυφο της περιοχής(κοφτερές πέτρες)...
Παίζει μεγάλο ρόλο και το έδαφος που γίνεται η πορεία...
Αλλη επίδραση έχει το χιονισμένο γρασίδι και άλλη οι χιονισμένες πέτρες και βράχια...

manolo

Well-Known Member
31 Ιουλίου 2013
2.595
7.632
Και τι σκύλος είναι;
Ο καλητερος του κοσμου :xD:

DSC_0166.JPG

Οτι "ράτσα" και νάναι ο σκύλος... η μόνη αντιμετώπιση είναι τα παπουτσάκια...
Σε πληροφορώ ότι τα φοράνε ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ τα Χάσκι... τουλάχιστον, όταν διανύουν μεγάλες διαδρομές.
Μπορώ να τα βρω σε πετσοπ η πρέπει να τα παραγγείλω από κάπου;

aouimbae

Well-Known Member
7 Μαϊου 2011
1.753
26
παρε παπουτσια. υπαρχουν σε καποια πετ σοπς, αλλιως ιντερνετ

και εχω μαζι σου και καμια αλοιφη, μηπως χρειαστει

dnassib

Well-Known Member
10 Μαϊου 2013
1.469
1.077
Παγκράτιους exoticus
φίλη στη νορβηγία φοράει στον κούταβο παπουτσάκια σταθερά για το χιόνι - παθαίνει κλακάζ χωρίς.... (δεν βοήθησα ιδιαίτερα, το ξέρω, αλλά είπα να το μοιραστώ μαζί σας)

Serge

Well-Known Member
18 Δεκεμβρίου 2012
743
296
Αν βάλεις κεραλοιφη θα βάλεις προληπτικά, το κερι θα λειτουργήσει σαν μονοτικο.

Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.810
4.112
40
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
Κατ' αρχάς τι σκύλο έχεις! Αν έχει μακριές τρίχες στις πατούσες, παίζει να παγώσει το χιόνι ανάμεσα στα δάχτυλα και να πονάει.

Οσο γι' αυτό που λέει ο manolo για το αίμα, να σας πω την αλήθεια, πρώτη φορά το ακούω!

Ο δικός μου σκύλος πάντως ποτέ δεν είχε κανένα πρόβλημα να περπατάει και να τρέχει με τις ώρες στο χιόνι.

ΥΓ. Πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το αλάτι.

IrAr

Well-Known Member
22 Δεκεμβρίου 2012
208
5
Αν βάλεις κεραλοιφη θα βάλεις προληπτικά, το κερι θα λειτουργήσει σαν μονοτικο.
Απο που παίρνω κεραλοιφή;; Μου είπανε για ένα τζελ στο πετ σοπ.

IrAr

Well-Known Member
22 Δεκεμβρίου 2012
208
5
Κατ' αρχάς τι σκύλο έχεις! Αν έχει μακριές τρίχες στις πατούσες, παίζει να παγώσει το χιόνι ανάμεσα στα δάχτυλα και να πονάει.
ο σκύλος μου είναι ημίαιμος κάτι σε λαμπραντορ και κυνηγόσκυλο. Είναι κοντότριχος με διπλό μανδία αλλά τρίχωμα στις πατούσες δεν έχει

IrAr

Well-Known Member
22 Δεκεμβρίου 2012
208
5
Συζητώντας με την Κτηνίατρό του μου είπε οτι είναι πιθανό να πάθει εγκαύματα ή κρυοπάγημα επειδή θα είναι αρκετές οι ώρες. Οπότε αποφάσισα να αγοράσω σίγουρα τα παπούτσια και ίσως και αυτό το τζελ ή κηραλοιφή εάν βρω.

Επειδή αγχώνομαι μήπως δεν βρω τελευταία στιγμή έχει κάποιος που δεν τα χρειάζεται και τα πουλάει;

manolo

Well-Known Member
31 Ιουλίου 2013
2.595
7.632
Οσο γι' αυτό που λέει ο manolo για το αίμα, να σας πω την αλήθεια, πρώτη φορά το ακούω!
Ο δικός μου σκύλος πάντως ποτέ δεν είχε κανένα πρόβλημα να περπατάει και να τρέχει με τις ώρες στο χιόνι.
Το αίμα και εγώ μια φορά το είδα. Και ο δικός μου έχει περάσει πάρα πολλές ώρες στα χιόνια χωρίς πρόβλημα.
Πιθανολογώ για την συγκεκριμένη περίπτωση όπως έγραψα και πιο πάνω, ότι ήταν ο συνδυασμός πάγου και δύσκολο πετρώδες έδαφος. Πέτρα που και τα ορειβατικά παπούτσια δεν την παλεύουν. Η συγκεκριμένη βόλτα ήταν πολύ extreme.

Μια χαρά θα είστε, ξέχνα τα παπουτσάκια και τις κρεμούλες ;)
Σε νορμάλ βόλτα και εγώ νομίζω ότι δεν χρειάζεται τίποτα.

Φίλε IRAR αν δοκιμάσεις παπουτσάκια η κάτι άλλο ρίξε ενημέρωση.

IrAr

Well-Known Member
22 Δεκεμβρίου 2012
208
5
Μια χαρά θα είστε, ξέχνα τα παπουτσάκια και τις κρεμούλες ;)
Αν ο μικρός είχε μεγαλύτερη επαφή με το χιόνι άρα και πιο σκήραγωγημένες πατούσες δε θα ανησυχούσα τόσο. Έχει πάθει ήδη μια φορά εγκαύματα τριβής οπότε δε θα πάρω το ρίσκο.

Αγόρασα λοιπόν τα παπουτσάκια και μια φίλη φαρμακοποιός με προμήθευσε με κηραλοιφή οπότε είμαστε πλέον έτοιμοι για ΣΚ....

Όταν του έβαλα τα παπούτσια ο καημένος καθόταν και κοιτούσε τα πόδια του με ένα βλέμμα γεμάτο απορία και απόγνωση μαζί.... Ευτυχώς ξέρει την εντολή άστο οπότε σταμάτησε άμεσα την προσπάθεια να τα μασουλήσει. Μετά του έθεσε το δίλημμα: ή θα έρθεις εδώ για να φας τη λιχουδιά ή θα κάτσεις να κοιτάς τα πόδια σου.... Δε χρειάστηκαν πάνω απο 3-4 λιχουδιές για να τα ξεχάσει... Όταν τέλειωσαν οι λιχουδιές πήγε στο κρεβάτι του για ύπνο χωρίς να προσπαθήσει να τα βγάλει. Οπότε νομίζω οτι θα τα πάμε τέλεια....

manolo

Well-Known Member
31 Ιουλίου 2013
2.595
7.632
Περπατάει άνετα;
Τα βρήκες εύκολα; τιμή;
Ελπίζω να μας πεις εντυπώσεις μετά την βόλτα.

Gaara

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2014
824
649
42
Athens
όχι μόνο εντυπώσεις. επιβάλλονται και φωτογραφίες με τον σκύλο να βολτάρει με το νέο του υπόδημα στο χιόνι xD

IrAr

Well-Known Member
22 Δεκεμβρίου 2012
208
5
Επιστρέψαμε λοιπόν.... Μαγική εμπειρία... Θα ακολουθήσουν και φωτό.

Λοιπόν αν και έφυγα αρκετά αγχωμένη μιας και η κτηνίατρος με αποθάρρυνε λέγοντάς μου οτι δική της πρόταση είναι να μην τον πάρω καθόλου γιατί θα πάθει κρυοπαγήματα και υποθερμία τελικά όλα πήγαν τέλεια.

Η πρώτη ημέρα ήταν πολύ δύσκολη μιας και είχαμε ανάβαση στα 2390μ υψόμετρο με υψομετρική διαφορά σημείου εκκίνησης και κορυφής περίπου 600μ και συνολικές ώρες πεζοπορίας περίπου 6. Ο μικρός όχι μόνο τα κατάφερε αλλά ήταν συνεχώς με τα πρώτα μέλη της ομάδας (εμένα που είχα μείνει προς τα πίσω χε%$%$^νη με είχε :mad: μόνο γυρνούσε συνέχεια να δει αν έρχομαι και συνέχιζε) .

Όσον αφορά την υποθερμία δεν το συζητώ ως κίνδυνο. Η κοιλιά του ήταν συνεχώς ζεστή ακόμη και όταν περπατούσε βυθισμένος στο χιόνι.

Ο κίνδυνος του κρυοπαγήματος βέβαια είναι υπαρκτός. Τα παπουτσάκια που του πήρα ήταν απο νεοπρεν και στο κάτω μέρος τους είχαν ραμμένο ένα κομμάτι λάστιχο ως σόλα. Όσον αφορά την προστασία απο το κρύο ήταν άψογα, όσες φορές έπιασα τα πατούσια του ήταν όχι απλά προστατευμένα αλλά και ζεστά. Δεν τον δυσκόλεψαν καθόλου στο περπάτημα, με το που είδε το χιόνι ξέχασε οτι φοράει παπούτσια. Έτρεχε κανονικότατα χωρίς κανένα πρόβλημα. Το μόνο πρόβλημα που ίσως προέκυψε ήταν σε σημεία που το χιόνι είχε παγώσει τελείως και δεν εισχωρούσε καθόλου το πόδι μέσα στο χιόνι με αποτέλεσμα να γλιστράει λίγο. Αυτά τα σημεία ήταν ελάχιστα βέβαια...

Το αρνητικό ήταν οτι σαν κατασκευή δεν ήταν πολύ καλής ποιότητας (ή σωστότερα δεν ήταν αρκετά καλή ποιότητα για την χρήση την οποία τους έκανα). Το αποτέλεσμα ήταν τα δύο βέλκρο τα οποία έπιαναν γύρω απο το πόδι του να γεμίσουν με χιόνι και να πρέπει αρκετά συχνά να διορθώνω τη θέση τους και να τα ξανα δένω. Επίσης προς το τέλος οι ραφή της σόλας πάνω στο νεοπρέν τρίφτηκε με αποτέλεσμα να μπαίνει χιόνι ανάμεσα στο νεοπρέν και τη σόλα και να γίνονται βαριά. Βέβαια τα λεφτά τους τα έβγαλαν (10 ευρώ το ζευγάρι).

Αυτό που παρατήρησα είναι οτι ίσως θα ήταν καλύτερα να μην είναι όλα το ίδιο νούμερο αλλά τα πίσω να ήταν λίγο μεγαλύτερα. Δυστυχώς όταν πήγα να τα αγοράσω δοκίμασα μόνο τα μπροστινά. Μην αγοράσετε χωρίς να τα δοκιμάσετε στα πόδια του. Αν είναι μικρά θα πατάει με αστάθεια και μόνιμα πάνω σε "ραφή" που μπορεί να τον πληγώσει και αν είναι μεγάλα δε θα διπλώνουν σωστά με την άρθρωση.

Την επόμενη ημέρα ξύπνησε με τρελή όρεξη για βόλτα (άρα το διασκέδασε την προηγούμενη) κάναμε μια πολύ μικρότερη διαδρομή περίπου 2-3 ωρών απο τις οποίες την τελευταία 1 1/2 την έκανε χωρίς παπούτσια γιατί είχανε διαλυθει. Το αποτέλεσμα ήταν τα πατούσια του να κοκκινίσουν και μετά να τα γλύφει συνέχεια. Σήμερα βέβαια είναι μια χαρά. Από αυτό συμπεραίνω οτι για 1-2 ώρες θα άντεχε αλλά σίγουρα όχι για 6 ώρες και μάλιστα ανάβασης που οι τριβές είναι μεγάλες.

Μέτα του έβαλα και κηραλοιφή χωρίς ιδιαίτερο λόγω βέβαια, δεν την χρειαζόταν, τα δικά μου χέρια την εκτίμησαν περισσότερο. Ευχαριστώ πολύ @serge για την πρόταση, θαυματουργή....

Κάτι άλλο που με προβλημάτισε ήταν το νερό. Καθ' όλη την ανάβαση δεν ήθελε να πιει καθόλου. Έφαγε και αρκετό χιόνι πράγμα που είναι επικίνδυνο αλλά πέρα από μια ελαφριά διάρροια (μη καλοσχηματισμένα κόπρανα) τίποτα άλλο. Νερό ήπιε πάρα πολύ το βράδυ.

Από φαγητό έφαγε αρκετά μπισκοτάκια - λιχουδιές κατά την ανάβαση και τη διπλάσια ποσότητα τροφής απο τη συνηθισμένη το βράδυ. Τσίμπησε βέβαια και τα μεζεδάκια του στο καταφύγιο....:)

Τέλος θα το ξαναέκανα σίγουρα (παρόλο που η κτηνίατρος αλλά και ο πετσοπας ήταν αρνητικοί) με καλύτερης ποιότητα παπουτσάκια και σίγουρα δικό του σακίδιο πλάτης....:D.... για τα πράγματα του.

Όποιος είναι σε σκέψεις και θέλει να το δοκιμάσει αλλά το φοβάται το συζητάμε ....

Ο μόνος μου ενδοιασμός για συχνές τέτοιες βόλτες είναι το ότι δε μπορούμε να προστατέψουμε αρκετά τα μάτια τους.

Υ.Γ. Ευτυχισμένο σκυλί είναι το κουρασμένο σκυλί.... και ακόμη πιο ευτυχισμένο αυτό κουράζετε μαζί σου.