Χρήζει πολλών αλλαγών ο Περί Σκύλων Νόμος


Elina...

Well-Known Member
21 Φεβρουαρίου 2008
244
0
Πειραιάς
Προβλήματα στην εφαρμογή της σχετικής με το κυνήγι νομοθεσίας Περί Σκύλων αντιμετωπίζει η Υπηρεσία Θήρας η οποία, μέσω της εκτελεστικής εξουσίας κατέθεσε τροποποιητικό νομοσχέδιο το οποίο συζητήθηκε χθες στην Επιτροπή Γεωργίας της Βουλής. Σύμφωνα με το Ταμείο Θήρας τα προβλήματα εντοπίζονται σε δύο άρθρα του εν λόγω νόμου. Στο μεν πρώτο αναφέρεται ρητά ότι κυνηγός που είναι ιδιοκτήτης ή φύλακας κυνηγετικών σκύλων απαγορεύεται να συνοδεύεται στο κυνήγι με περισσότερους από δύο σκύλους. Ωστόσο σύμφωνα με τον διευθυντή της Υπηρεσίας Θήρας, Παντελή Χατζηγέρο, η πρόνοια αυτή είναι ανεφάρμοστη αφού δεν μπορεί να εντοπιστούν οι ιδιοκτήτες, ενώ οι δικαιολογίες των κυνηγών είναι τέτοιες που αθωώνονται ακόμη και στο δικαστήριο. Η Υπηρεσία που θέλει να είναι ακριβοδίκαιη, δεν επιθυμεί σύμφωνα με τον Διευθυντή της, να επιτρέπει, ανήμπορη να κάνει αλλιώς, την παρανομία τη στιγμή που άλλοι κυνηγοί, νομιμόφρονες, νιώθουν αδικημένοι. Ας σημειωθεί δε ότι από τους 46 χιλιάδες κυνηγούς μόλις το 40% συνοδεύεται από σκύλους, η κάρπωση των οποίων είναι σημαντικά πιο αυξημένη από αυτών που δεν έχουν σκύλους. Με την αντικατάσταση του άρθρου, ο καθορισμός του αριθμού των σκύλων που δύνανται να συνοδεύουν ένα κυνηγό, θα γίνεται με διάταγμα του Προϊσταμένου του Ταμείου Θήρας, που δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας. Ωστόσο φιλοζωικές οργανώσεις διαφώνησαν χθες με την ανεξέλεγκτη, όπως διαφαίνεται, χρήση κυνηγετικών σκύλων, που θα επέλθει με την τροποποίηση. Η πρόεδρός τους, κ. Τούλα Πογιατζή είπε ότι είναι χιλιάδες οι αδέσποτοι κυνηγετικοί σκύλοι, γεγονός που οδηγεί ακόμη και φιλοζωικές οργανώσεις να τους παίρνουν για ευθανασία αφού προκαλούν προβλήματα στις κοινότητες. Δεν είναι λίγες δε οι φορές, με το πέρας μιας κυνηγετικής περιόδου, σκύλοι, μη εγγεγραμμένοι να εγκαταλείπονται σε υπεραστικούς δρόμους με αποτέλεσμα να σκοτώνονται από διερχόμενα αυτοκίνητα. Αυτό που μπορεί να γίνει, άλλωστε αναφέρεται ρητά στον ίδιο νόμο, είναι κατά την κ. Πογιατζή, να υπάρχουν μικροτσίπ στους σκύλους και με ειδικό ανιχνευτή οι θυροφύλακες να μπορούν να γνωρίζουν σε ποιον ανήκει ένας σκύλος και αν είναι αδέσποτος να κατάσχεται. Είναι απαράδεκτο, κατά την ίδια, μόνο το 1,25% των κυνηγών να έχουν εγγράψει και τοποθετήσει μικροτσίπ στους σκύλους τους. Διαφωνίες για την αντικατάσταση του συγκεκριμένου άρθρου εξέφρασαν και η Ένωση Κοινοτήτων και η Ένωση Δήμων, αλλά και οι ίδιοι οι κυνηγοί που θέλουν να εξασφαλίσουν ότι ο αριθμός των δύο σκύλων δεν θα μειωθεί.

Αύξηση προστίμων
Ο ίδιος νόμος ορίζει ότι η ελεύθερη ή ακόμη και με επιτήρηση κυκλοφορία κυνηγετικών σκύλων εντός απαγορευμένων περιοχών κυνηγιού απαγορεύεται κατά την ανοικτή περίοδο κυνηγιού. Τυχόν παράβαση τιμωρείται με εξώδικο πρόστιμο 85 ευρώ. Με την αντικατάσταση του άρθρου που αναφέρεται στο θέμα, η Υπηρεσία επιδιώκει όπως απαγορεύεται η κυκλοφορία κυνηγετικών σκύλων εντός απαγορευμένων περιοχών κυνηγίου, κατά τη διάρκεια κυνηγετικών εξορμήσεων, όπως αυτές καθορίζονται με βάση τα σχετικά διατάγματα που εκδίδονται σύμφωνα με τον περί Προστασίας και Διαχείρισης Άγριων Πτηνών και Θηραμάτων Νόμο, εκτός και αν έχουν καθοριστεί ως περιοχές άσκησης κυνηγετικών σκύλων. Και αυτό γιατί κάποιοι κυνηγοί εισχωρούν σε απαγορευμένες περιοχές με τη συνοδεία σκύλων και εκδιώκουν το θήραμα έξω από την περιοχή όπου άλλοι κυνηγοί καραδοκούν για να πυροβολήσουν. Μάλιστα με τροποποίηση Πίνακα στον ίδιο νόμο, που αφορά την εξώδικη ρύθμιση αδικημάτων επιδιώκεται η αύξηση του προστίμου σε περίπτωση άσκησης σκύλων όπου και όταν δεν επιτρέπεται από 85 σε 102 ευρώ και αύξηση του προστίμου σε περίπτωση που πρόσωπο κυκλοφορεί με κυνηγετικό σκύλο σε απαγορευμένες περιοχές κατά τη διάρκεια κυνηγετικών εξορμήσεων από 85 σε 683 ευρώ.
Για αυτές τις τροποποιήσεις όλοι οι αρμόδιοι, συμπεριλαμβανομένης της Ομοσπονδίας Κυνηγών συναίνεσαν. Πάντως την εξώδικη ρύθμιση αδικημάτων μελετά ήδη η Νομική Υπηρεσία μετά από οδηγίες του Υπουργείο Εσωτερικών ενώ η Επιτροπή Γεωργίας έκρινε ότι ο νόμος χρήζει επαναξιολόγησης καθώς όπως παραδέχθηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γιαννάκης Θωμά, έγιναν λάθη στο παρελθόν όσον αφορά σε τροποποιήσεις αυτού του νόμου, και πρέπει να επιλυθούν. Το θέμα θα συζητηθεί διεξοδικά σε νέα συνεδρία, όπου αναμένεται να συζητηθεί και τροποποιητικό νομοσχέδιο, που εδώ και καιρό έχει καταθέσει ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης.
Α



ΚΑΤΙΑ ΣΑΒΒ
Κωδικός άρθρου: 830699
ΠΟΛΙΤΗΣ - 31/10/2008, Σελίδα: 24