Χρειάζομαι βοήθεια (λεισμανίωση, νεφρά και ποιος ξέρει τι άλλο)


TheCat

Well-Known Member
16 Σεπτεμβρίου 2011
53
141
Καλησπέρα. Ελπίζω να είσαστε όλοι καλά.
Παρά τα μέτρα προστασίας, που τηρούσαμε ευλαβικά (καθώς είχα υιοθετήσει ήδη τον πρώτο σκύλο που είχε ολοκληρώσει θεραπεία με milteforan, οπότε είχα ενημερωθεί εξ αρχής για τα πάντα), από το 2016 δυστυχώς ο Νικήτας παλεύει με την λεισμανίωση.
Έχει πάρει τρεις φορές milteforan.
Την πρώτη φορά τα συμπτώματα ήταν δερματικά μαζί με αιμορραγία από τις άκρες των αυτιών. Τίτλος 1/1600, βιοχημικές άριστες, αναιμία. Milteforan μαζί με zylapur και το σκυλί είχε ανακάμψει ήδη από την πρώτη εβδομάδα της αγωγής.
Συνεχίσαμε το zylapur μετά το τέλος της αγωγής, το οποίο θα το παίρνει εφ' όρου ζωής.
Την δεύτερη φορά, μετά από δύο χρόνια, μεταξύ των εξετάσεων, εμφανίζει πιτυρίδα. Τίτλος 1/1600, βιοχημικές άριστες, milteforan και το σκυλί ανακάμπτει ξανά άμεσα.
Τρίτη φορά, τέλη καλοκαιριού του 2019, παρατηρώ μία γενική ατονία. Το σκυλί είναι αεικίνητο από τότε που το βρήκα και κάθε αλλαγή στην διάθεσή του είναι πολύ εμφανής. Γιατρός, τίτλος 1/3200, βιοχημικές άριστες. Ξανά τα ίδια, milteforan, το σκυλί συνέρχεται αμέσως.
Ο γιατρός με ρωτάει συνέχεια "σίγουρα παίρνει το zylapur;" και εγώ δεν ξέρω πλέον τι να πω, διότι το δίνω ανελλιπώς όπως πρέπει από την πρώτη φορά. Μου μιλάει για νέο τσίμπημα από σκνίπα αυτήν την φορά και όχι για υποτροπή.
Εν πάση περιπτώσει, το σκυλί ανταποκρίνεται στην θεραπεία.
Τέλη Νοεμβρίου κάνουμε εξετάσεις, αιματολογικές και βιοχημικές. Πιο τέλειες εξετάσεις δεν είχε ποτέ το σκυλί. Όλα άριστα. Ο γιατρός μου λέει τίτλο να κάνουμε λίγο αργότερα.
Το σκυλί είναι γενικώς μία χαρά.

Αρχές του χρόνου αρχίζουν και οι δύο να μην θέλουν την ξηρά τροφή. Έτρωγαν μία πολύ καλής ποιότητας τροφή και ως προς αυτό ήμουν πολύ ευχαριστημένη. Άρχισαν να μην την θέλουν και να θέλουν να τρώνε από την τροφή των γατιών. Αφού δοκίμασα άλλες δύο καλές τροφές με τα ίδια αποτελέσματα και από τους δύο, άρχισα να τους μαγειρεύω, τηρώντας τους κανόνες για τα συστατικά, που είχα διαβάσει και εδώ στο φόρουμ και αλλού. Έτρωγαν σαν λύκοι.

Μετά τα μέσα του Μαρτίου, παρατήρησα στον μικρό μία επιλεκτική όρεξη. Άρνηση προς το κοτόπουλο πχ, κάτι πρωτάκουστο, διότι δεν προλάβαινα να το βάλω καν στο πιάτο του και το καταβρόχθιζε. Επίσης, ενώ κάθε φορά που άκουγε κάτι στην κουζίνα, είτε να μαγειρεύω είτε να σκίζω συσκευασίες, έβγαινε όπως πάντα τρέχοντας από όπου ήταν για να έρθει δίπλα μου να ζητιανέψει. Όταν όμως του έδινα κάτι, το μύριζε και έφευγε, ή το έπαιρνε στο στόμα και μετά το έφτυνε. Παράλληλα, παρατήρησα για μία εβδομάδα ότι έπινε δυσανάλογη ποσότητα νερού σε σχέση με τις συνθήκες, μαζί με μία εικόνα που δεν μου φαινόταν καλή ξαφνικά.
Την ξέρω την μοίρα μου, είπα, και τρέξαμε στον γιατρό.
Ο γιατρός είδε μία διάταση της κοιλιάς και μου είπε ότι έχει ασκίτη. Το είχα παρατηρήσει και εγώ. Επιπλέον, είχε πάρει 4.5 κιλά. Του πήρε αίμα και προσπάθησε να πάρει και υγρό από την κοιλιά, αλλά δεν τραβούσε και δεν μπόρεσε να πάρει πολύ. Έγιναν αιματολογικές και βιοχημικές την Δευτέρα που μας πέρασε.
Το απόγευμα με πήρε ο γιατρός και δεν μιλιόταν, και μου λέει "σου στέλνω με mail τις εξετάσεις και θα μιλήσουμε".
Ανοίγω τα αρχεία και μέχρι να συνειδητοποιήσω τι διαβάζω, με παίρνει παράλληλα τηλέφωνο.
Αιματολογικές χάλια, λευκά στα ύψη, ερυθρά "ανύπαρκτα" όπως είπε, αιματοκρίτης τραγικός. Βιοχημικές εκτός ορίων, και η χαριστική βολή: "άτυπες συστάδες κυττάρων τύπου round cell κλπ κλπ", "εικόνα μη σηπτικής περιτονίτιδας πιθανόν από νεοπλασματική μεταστατική εξαλλαγή", "ασκιτικό υγρό: ΟΚ".
"Έχει νεφρική ανεπάρκεια σταδίου 2", μου λέει.
Λέω κάτι δεν θα κατάλαβα με το "νεοπλασματικής", και την ίδια στιγμή μου λέει "το σκυλί έχει καρκίνο και μάλιστα μεταστατικό!".

Κλείνουμε ραντεβού για σήμερα σε διαγνωστικό, για υπέρηχο κοιλίας και ακτινογραφία θώρακος.

Το σκυλί, μετά την επίσκεψη στον γιατρό την Δευτέρα, κατέπεσε και εμφάνισε ατονία, κάτι σαν λήθαργο και η κοιλιά του μου φάνηκε τούμπανο. Ανορεξία, έπινε πολύ νερό, δεν ουρούσε τόσο, και καθόταν απλώς δίπλα μου κοιτάζοντάς με με απόγνωση.
Από εκείνην την στιγμή, επειδή παραδέχομαι ότι δεν είμαι καλά λόγω κάποιων άλλων προσωπικών θεμάτων, και επειδή έχασα προσφάτως τον πατέρα μου από μία πολύ επιθετική μορφή καρκίνου στομάχου μετά από δύο χρόνια χειρουργείων, χημειοθεραπείας, ακτινοβολίας, υποτροπών ξανά χημειοθεραπείας κλπ, ακούγοντας την λέξη "καρκίνος" και μην γνωρίζοντας πώς είναι στα σκυλιά, αρχίζω το ψάξιμο, και λόγω της ψυχικής μου κατάστασης, βγάζω το συμπέρασμα ότι έχει αιμαγγειοσάρκωμα, διότι όλα τα συμπτώματα ταίριαζαν (ξέρω, δεν είναι λογικές αυτές οι αντιδράσεις, απλώς δεν ήμουν καλά).
Όλη την Δευτέρα και την Τρίτη το σκυλί το έκλαιγα. Νόμιζα ότι ανά πάσα στιγμή θα πάθει ρήξη όγκου. Το έπαιρνα στο κρεβάτι το βράδυ, νόμιζα ότι έχει δύσπνοια, αυτό ήταν όντως κατατονικό, δεν έκλεινα μάτι, να νοιώθω πόνο στον θώρακα, να κλαίω διαρκώς, να το αγκαλιάζω και να του λέω "θα μου λείψεις", γενικώς δεν μπορώ να το περιγράψω, κατέρρευσα και ΑΡΡΩΣΤΗΣΑ, και λόγω του κορωνοϊού, είμαι εντελώς μόνη. Απλώς δεν άντεχα ξανά και ξανά όλα αυτά "καρκίνος", "μετάσταση", "διήθηση", "πρόγνωση", "χημειοθεραπεία", με έπιασε τρέλα.

Σήμερα ήταν η μέρα των απεικονιστικών εξετάσεων. Μπαίνουμε μέσα, αρχίζει η διαδικασία του υπερήχου και μου λέει ο γιατρός "δεν μπορώ να την κάνω, έχει ούρα, πήγαινέ τον μία βόλτα να κατουρήσει". Πάμε έξω, κατούρησε κάπως, αλλά όχι πολύ. Ξαναπάμε μέσα και γίνεται η εξέταση.
"Δεν υπάρχει πουθενά καρκίνος".
"Το σκυλί έχει λεισμανίωση με νεφρική ανεπάρκεια."
"Βγάλτε τον καρκίνο από το μυαλό σας, είναι τυπική περίπτωση καλαζααρικού σκυλιού."
"Δεν έχει ασκίτη, είναι γεμάτη η κύστη από ούρα, έχει κρυστάλλους από το zylapur".
Γίνεται και η ακτινογραφία θώρακος, καθαρή και αυτή.
Με τον υπέρηχο επιβεβαιώθηκε το πρόβλημα στα νεφρά, βρέθηκαν και λίθοι διαμέτρου 3-4 χιλιοστών στην ουροδόχο κύστη.

Αφού γλύτωσα την κατάρρευση για δεύτερη φορά, ανακτώ την ψυχραιμία μου και φεύγουμε με τα αποτελέσματα για τον γιατρό.
Του τα ανακοινώνω και μου λέει "αποκλείεται, το σκυλί έχει καρκίνο, θα μιλήσω με τον ακτινολόγο".

Για να μην σας κουράζω άλλο, ακολούθησαν κάποια τηλεφωνήματα, τα οποία εγώ δεν μπορούσα να παρακολουθήσω.
Ο γιατρός επέμενε ότι βρέθηκαν καρκινικά κύτταρα στο ασκιτικό υγρό. Εγώ έλεγα ότι ο ακτινολόγος είπε ότι το σκυλί δεν έχει ασκιτικό υγρό, αφού και ο γιατρός δεν μπόρεσε να πάρει, δεν τραβούσε η σύριγγα. Επίσης, στην κυτταρολογική που έχω στα χέρια μου λέει "Ασκιτικό υγρό: ΟΚ".

Άκρη δεν έβγαλα.
Μίλησαν οι δύο γιατροί μεταξύ τους και εν τέλει με πήρε ο δικός μου το βράδυ και μου είπε ότι δεν ξέρει τι έγινε στο εργαστήριο, ότι το σκυλί έχει επηρεαστεί από την λεισμανίωση, ότι ξεκινάμε Hill's R/D και ότι δεν μπορεί να πάρει milteforan λόγω των νεφρών.
Θα κάνει διατροφή ένα μήνα με την Hill's μαζί με το zylapur και θα δούμε τότε.

Εγώ αυτό που ήξερα πάντα ήταν ότι το Milteforan δεν επηρεάζει τα νεφρά. Και νοιώθω περίεργα να το αφήσω ένα μήνα εκτεθειμένο στην νόσο. Του είπα για το Leisguard και μου είπε "οκ δίνε και αυτό για ένα μήνα".

Για να μην σας κουράζω άλλο.
Σκέφτομαι να πάρω δεύτερη γνώμη, αλλά δεν ξέρω αν θα την αξιολογήσω σωστά.
Τελικά το Milteforan μπορεί να δοθεί σε περιπτώσεις νεφρικής ανεπάρκειας ή όχι;
Αν δηλαδή οι μισοί λένε όχι και οι άλλοι μισοί ναι, τι είναι πιο σωστό να κάνω;
Και τι ακριβώς περιμένουμε να αλλάξει σε ένα μήνα, μόνο με την ειδική διατροφή;
Και αν δεν αλλάξει κάτι, πάλι και τότε δεν θα κάνουμε τίποτα λόγω των νεφρών;
Και αν τελικά κάνουμε τότε, γιατί δεν το κάνουμε από τώρα;

Επίσης, το πιο σημαντικό.
Το σκυλί σήμερα, όταν γυρίσαμε, ήταν εμφανώς καλύτερα, διότι ούρησε περισσότερο (έτσι πιστεύω εγώ).
Έφαγε κροκέτα K/D, όχι με τρομερή όρεξη, αλλά την έφαγε.
Πήρε zylapur και leisguard.
Ήπιε όμως αρκετό νερό τώρα το βράδυ και δεν ούρησε αντίστοιχα.
Και βλέπω την κοιλιά πάλι κάπως πρησμένη.
Και έχω την εντύπωση ότι αυτό του προκαλεί δυσφορία.
Η διάθεσή του πάντως είναι σίγουρα καλύτερη. Το μάτι έχει ανοίξει, δεν είναι συνεχώς ξάπλα, είναι κάπως πιο ζωηρός, αλλά όχι όπως ήταν φυσικά.

Κάπου νοιώθω σήμερα ότι επικεντρώθηκαν οι συζητήσεις στο "έχει καρκίνο, δεν έχει καρκίνο, έχει ασκίτη, δεν έχει ασκίτη", και το θέμα της ούρησης παρέμεινε ξεκρέμαστο.
Όταν ουρεί, ουρεί κανονικά, δηλαδή έχει ροή και πίεση, απλώς λιγότερη ποσότητα. Δείχνει όμως σαν να μην θέλει να ουρήσει, δηλαδή δεν το προσπαθεί.

Αύριο το πρωί θα επιδιώξω να λυθεί το θέμα της ούρησης και της πρησμένης κοιλιάς.

Ήταν κάπως μεγάλο το κείμενο, ήθελα όμως να περιγράψω σε γενικές γραμμές όλο το ιστορικό (ίσως και κάπου να τα πω).

Αν έχετε κάποια συμβουλή να μου δώσετε, αν θεωρείτε από την εμπειρία σας ότι κάτι δεν κάνω σωστά, ότι υπάρχει κάτι επείγον που δεν μου το είπαν, κάντε το.

Ευχαριστώ πολύ.
 
Last edited:


mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.633
19.860
Μεγάλο αλλά "σωστό" το κείμενο, με πλήρη απεικόνιση καταστάσεων και συναισθημάτων.
Ισως αν πάρεις άλλη μία γνώμη, να είσαι εσύ καλύτερα ψυχολογικά;
Ελπίζω να πάνε όλα, όσο καλύτερα γίνεται για τον μικρούλη (ηλικίας ; ) και για σένα βέβαια.
Είναι πάντα δύσκολα πράγματα αυτά, για εμάς που θέλουμε να κάνουμε τα πάντα, για την υγεία τους.
Εύχομαι να ανακάμψετε γρήγορα :)
 


Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.529
6.957
Ας φωνάξω λίγο εδώ κάποιες έμπειρες στο θέμα να δούμε αν έχουν κάτι να σου συστήσουν: @vek @Hlianna

Υπομονή, καλή ανάκαμψη, ελπίζω να πάνε όλα καλά.
 
  • Like
Reactions: noni_papa


TheCat

Well-Known Member
16 Σεπτεμβρίου 2011
53
141
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
Το σκυλί είναι 8 ετών.

Σήμερα από το πρωί και κατά την διάρκεια της μέρας ούρησε περισσότερο και η κοιλιά ξεφούσκωσε αρκετά.
Από το μεσημέρι έχει βρει τον παλιό εαυτό του, χοροπηδάει, μου γαβγίζει, πειράζει τον άλλον και πεινάει συνέχεια. Έφαγε κανονικά την τροφή που πρέπει. Στην βόλτα όλα νορμάλ.
Το πρόβλημα φυσικά παραμένει για το τι είναι καλύτερο να γίνει.
Αύριο θα μιλήσω με δεύτερο γιατρό.
Θα σας ενημερώσω.
Και πάλι σας ευχαριστώ.
 


SofiaEve

Well-Known Member
17 Σεπτεμβρίου 2013
371
1.118
Εγώ, με τα λίγα που ξέρω, νομίζω πως όλα καλά τα κάνεις.

Πληροφοριακά, ο ίδιος γιατρός τον παρακολουθεί όλα αυτά τα χρόνια? Μετά από την κάθε αγωγή με μιλτεφοράν, κάνατε επαναληπτικές, τίτλου και βιοχημικές?

Η νεφρική ανεπάρκεια σταδίου 2, διαγνώσκεται κατά βάση με τις τιμές της ουρίας και της κρεατινίνης, άντε να συνεκτιμάται και μια εξέταση ούρων, αν έγινε (και φυσικά ο υπέρηχος). Κατά βάση, η σταδίου 2 είναι συνήθως, ασυμπτωματική, και ξέρω πάρα πολλά σκυλιά που επανήλθαν με ειδική διατροφή, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι η k/d είναι πανάκεια - δεν είναι.

Το milteforan ήξερα και εγώ πως χορηγείται χωρίς πρόβλημα σε σκύλους με πειραγμένα νεφρά, αλλά δεν αδικώ και έναν γιατρό που θέλει να διαλέξει μια πιο συντηρητική οδό και να παρακολουθήσει το σκύλο για κάποιο χρονικό διάστημα (ειδικά όταν δεν είναι και 100% σίγουρος για τη διάγνωση, μάλλον). Σε γιατρό που μίλαγα πρόσφατα, μου είπε ότι δεν προτείνει την επανάληψη της αγωγής πριν από ένα 6μηνο από τη προηγούμενη - σε σας έχει περάσει? Ο κάθε γιατρός έχει, καλώς ή κακώς, τα δικά του πρωτόκολλα σχετικά με τη διαχείριση...

Φυσικά, εάν είναι οι εξετάσεις αίματος είναι έτσι όπως τα περιγράφεις, θα περίμενε κανείς, πως θα σε συμβουλέψει να κάνεις και τίποτα άλλο υποστηρικτικό σχετικά με τα υπόλοιπα - έστω κάτι για τον αιματοκρίτη? Στη θέση σου ναι, θα ζητούσα 2η γνώμη οπωσδήποτε. Προσπάθησε, αφού λες ότι πίνει περισσότερο νερό, μήπως μπορείς να το μετρήσεις με κάποιο μέσο, για να έχει μια εικόνα ο γιατρός για πολυδιψία κλπ. Και έχε τον στον νου σου για σημάδια αφυδάτωσης.

Υπομονή, και ψυχραιμία εύχομαι, και γρήγορα να βγείτε από αυτό το λούκι!
 


Hlianna

Well-Known Member
19 Δεκεμβρίου 2009
1.567
647
Kαλημέρα, εύχομαι να είναι περαστικά.

Το milteforan γνωρίζω ότι μπορείς να το δώσεις σε σκυλιά με πρόβλημα στα νεφρά σε αντίθεση με τις ενέσεις. Το ίδιο σχήμα ακολουθήσαμε κι εμείς, milteforan και zylapour.

Το zylapour δημιουργεί θέματα στην κύστη, εφόσον έχει μαζευτεί μεγάλη ποσότητα από ούρα μήπως πρέπει να αδειάσει η κύστη τελείως για να μην υπάρξουν κι άλλα προβλήματα; Tις εξετάσεις τις έχεις στα χέρια σου; Μήπως πρέπει να κάνει θεραπεία με ορό να δείτε αν θα πέσουν οι τιμές;

Μια 2η γνώμη σίγουρα δεν θα πάει χαμένη :)
 


TheCat

Well-Known Member
16 Σεπτεμβρίου 2011
53
141
Καλημέρα.
Δεν τον παρακολουθούσε ο ίδιος γιατρός από την αρχή, αυτός τον παρακολουθεί τα τελευταία 2 χρόνια.
Έχω τις εξετάσεις εγώ. Και τις αιματολογικές και τις βιοχημικές και τον υπέρηχο και την ακτνογραφία. Η κρεατινίνη είναι 3,73 με φ.τ. 0,8-1,6 και το άζωτο ουρίας 75,91 με φ.τ. 9-24.
Επικοινώνησα με άλλον γιατρό, του έχω στείλει όλες τις εξετάσεις και το ιστορικό και αναμένω νεότερα.
Κάναμε εξετάσεις όπως πρέπει. Οι τελευταίες ήταν 2 μήνες μετά την λήξη της τελευταίας θεραπείας με milteforan, τέλη Νοεμβρίου 2019. Ποτέ το σκυλί δεν είχε καλύτερες εξετάσεις και φαινόταν κιόλας η καλή του εικόνα.

Είπα και για την αναιμία, μήπως γίνεται κάτι. Είπα και για ενέσεις ερυθροποιητίνης, μου είπε ότι είναι ανθρώπινο σκεύασμα και το ποσοστό ανταπόκρισης που έχουν τα σκυλιά δεν είναι τόσο μεγάλο ώστε να ρισκάρουμε τις πιθανές παρενέργειες.

Είμαι διατεθειμένη να κάνω τα πάντα, ό,τι σκεύασμα, όποια διαδικασία, ό,τι είναι δυνατόν να γίνει.
Αλλά θέλω να μπορώ να συνεννοηθώ. Θέλω να μου εξηγούν. Θέλω να νοιάζονται για το ζώο και την κλινική του εικόνα μαζί με όλα τα άλλα. Δεν μπορώ να περιμένω 1 μήνα με την κοιλιά τούμπανο.
Ακόμα δεν είμαι σίγουρη καλά καλά ότι πρέπει να αποκλείσω το ενδεχόμενο καρκίνου. Δεν έχω καταλάβει ακόμα αν το πρήξιμο είναι ασκίτης, αν είναι ούρα, αν είναι κάτι άλλο, ή αν παράφαγε (ειρωνία ήταν αυτό). Είμαι θυμωμένη σήμερα.

Σήμερα δεν ήθελε να φάει.
Ενώ δείχνει ότι πεινάει. Τρέχει όταν ακούει φακελάκι να ανοίγει ή να ανοίγω το ψυγείο, ζητιανεύει δίπλα μου όταν τρώω, όταν πάω να του βάλω την τροφή χοροπηδάει γύρω μου, και μόλις πάει να φάει, το μυρίζει και φεύγει.
Την κοιλιά την βλέπω πάλι πρησμένη, ενώ εχθές ήταν καλύτερα.
Ούρησε λίγο το πρωί. Το χρώμα των ούρων, όσο μπόρεσα να δω, μου φάνηκε φυσιολογικό, δεν μου φάνηκαν να έχουν αίμα ή να είναι σκούρα. Κάνει όμως τόσο λίγη ποσότητα, που δεν μπορώ να πάρω δείγμα. Σηκώνει το πόδι και μέχρι να σκύψω, το έχει κατεβάσει.

Επειδή δεν θέλω να χάνω χρόνο, επικοινώνησα με γιατρό που ήξερα πριν από 20 χρόνια, μου είχε σώσει τότε ένα γατί με πανλευκοπενία, τον θεωρώ καλό. Μου είπε να του στείλω τα πάντα άμεσα και θα μιλήσουμε για τα περαιτέρω.

Θα σας ενημερώσω.
Ευχαριστώ πολύ για την στήριξη και τις πληροφορίες.
 
  • Like
Reactions: mareco


TheCat

Well-Known Member
16 Σεπτεμβρίου 2011
53
141
Πήγαμε σήμερα με προοπτική να βάλουμε καθετήρα.
Το σκυλί ούρησε πάλι λίγο και στο φως της ημέρας τα ούρα ήταν λευκά και πεντακάθαρα.
Εν τέλει καθετήρας δεν μπήκε. Έγινε ξανά υπέρηχος, επιβεβαιώθηκαν όσα είχε δείξει ο προηγούμενος, η κύστη ήταν γεμάτη κατά το ήμισυ σήμερα και πρέπει να είχε αποβάλει και την άμμο με τις πέτρες, διότι ήταν καθαρή. Δεν υπάρχει δηλαδή θέμα κύστης ή ουρήθρας, το σκυλί μπορεί να ουρήσει κανονικά.
Λόγω αναιμίας και νεφρών έχουν δημιουργηθεί όλα τα σχετικά με την ούρηση.
Ασκίτης δεν υπάρχει ούτε κάτι άλλο κακοήθες.
Έγινε μία συζήτηση αρχικά και αυτός συμφώνησε να μην δοθεί τώρα milteforan λόγω νεφρών. Επέμεινα λίγο, είπα ότι έχω διαβάσει ότι δεν επηρεάζει τα νεφρά και μου είπε ότι τα επηρεάζει, απλώς όχι τόσο όσο οι ενέσεις.
Μου είπε ότι το θέμα της νεφρικής ανεπάρκειας είναι πολύ πρόσφατο, δημιουργήθηκε μέσα στον τελευταίο μήνα. Ωστόσο, η λεισμανίωση το χτυπάει πολύ άσχημα το σκυλί, πολύ επιθετικά.

Του παίρνει και αίμα να κάνει μία γενική επί τόπου και να στείλει και για τίτλο.
Και ο αιματοκρίτης και η αιμοσφαιρίνη ήταν ακόμα χειρότερα από την Δευτέρα.
Μου λέει "η λεισμανίωση καλπάζει...".
Εκεί επανεκτιμήθηκε η κατάσταση, άκουσε ορισμένα πράγματα που του είπα, είδαμε τις επιλογές και καταλήξαμε στα εξής:
1. Κόβουμε το zylapour και συνεχίζει μόνο με leisguard.
2. Στέλνει την Δευτέρα για τίτλο, θα τον έχουμε Τρίτη πρωί, και αν είναι οτιδήποτε πάνω από 1/800, θα δώσουμε milteforan.
3. Θα παίρνει 2 φορές την ημέρα B complex βιταμίνες, για να βοηθήσουμε λίγο τα αιματολογικά.
4. Θα συζητήσουμε μετά την Τρίτη τι μπορεί να γίνει για το θέμα της αναιμίας και για διάφορα συμπληρώματα για τα νεφρά.
5. Θα δοκιμάσουμε την Renal αντί της k/d, γιατί είναι πιο νόστιμη και είναι πολύ σημαντικό το σκυλί να τρώει.
6. Θα μετρήσει και τα επίπεδα φωσφόρου, γιατί δεν έχουν μετρηθεί ποτέ, και αν είναι πάνω από κάποιο όριο, που μου είπε ότι θα είναι, θα δοθεί δεσμευτικό φωσφόρου, που θα του ανοίξει και λίγο την όρεξη.

Καρκίνος δεν υπάρχει πουθενά.
Είναι δύσκολη περίπτωση λεισμανίωσης.

Πήραμε πάντως το βραβείο του πιο συνεργάσιμου σκυλιού.
Ακίνητος στον υπέρηχο, έδωσε το χέρι να πάρει ο γιατρός αίμα, υπομονετικός και φιλικός με όλους.
 
  • Like
Reactions: mareco






vek

Well-Known Member
22 Ιουλίου 2012
2.157
5.098
Είναι ένα σύμπτωμα της λεισμάνιας και για τα νεφρά και του αιματοκρίτη , πολύ συχνά όταν υποχωρει η λεισμάνια υποχωρουν και αυτά. Σου εύχομαι ότι καλύτερο και να βγει νικητής ο μουργος σου.
Του έκανε κάποιος από τους γιατρους πλακάκι (επίχρισμα ) ?
 
Last edited:


TheCat

Well-Known Member
16 Σεπτεμβρίου 2011
53
141
Όχι.
Το γράφει όμως επάνω στην 1η γενική αίματος: "Συνιστάται επίχρισμα αίματος".
Τι ακριβώς θα δείξει αυτό;

Εγώ απόψε ανησυχώ για τον χαμηλό αιματοκρίτη.
Δεν έφαγε και καθόλου από το μεσημέρι και μετά...
Απόψε όμως στην βόλτα ούρησε κανονικά όπως πάντα.
Μεγαλύτερη ποσότητα τις πρώτες δύο φορές και μετά νορμάλ μαρκάρισμα.
Πολυδιψία δεν υπάρχει σήμερα. Πολυουρία δεν υπήρχε ποτέ.
Με έχουν μπερδέψει όλα αυτά...
 
  • Like
Reactions: mareco and vek


vek

Well-Known Member
22 Ιουλίου 2012
2.157
5.098
Όχι.
Το γράφει όμως επάνω στην 1η γενική αίματος: "Συνιστάται επίχρισμα αίματος".
Τι ακριβώς θα δείξει αυτό;

Εγώ απόψε ανησυχώ για τον χαμηλό αιματοκρίτη.
Δεν έφαγε και καθόλου από το μεσημέρι και μετά...
χοντρικα θα δείξει αν ο σκυλος παράγει αίμα. Πάρε τηλεφωνο τον γιατρό σου αν εχει αρκετή ποσότητα αιματος να στείλει και για επίχρισμα. Ειναι σημαντικο για να ξέρετε πως θα το αντιμετωπίσετε. Υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισεις από ένα δυνατό σπρωξμο με κορτιζόνη (το κανουν αρκετοι κτηνίατροι αλλά θα πρεπει να προστατεψετε τα νεφρά με ορους κλπ ) μέχρι να βρεθεί αιμοδότης σκύλος αν χειροτερέψει. Μίλα όμως με τον γιατρό σου γιατί μπορεί να το άφησε έξω για κάποιο λόγο. Δοκίμαε να τον ταίσεις έστω και μαγειρευτό μαζί με την κονσέρβα του.
 
  • Like
Reactions: mareco




Hlianna

Well-Known Member
19 Δεκεμβρίου 2009
1.567
647
Ζητα οπωσδηποτε επιχρησμα αιματος, αν ο οργανισμος δεν παραγει ερυθρα αιμοσφαιρια θα πρεπει αμεσα να προχωρησετε σε θεραπεια για το συγκεκριμενο. Αν υπαρχει τετοιο θεμα οσο πιο γρηγορα αντιμετωπιστει τοσο πιο πολλες πιθανοτητες υπαρχουν να γλυτωσετε τη μεταγγιση.
Τα νεφρα χρειαζονται σωστη και καλη ενυδατωση, αν σε παιρνει οικονομικα δινε κονσερβες αντι για ξηρα και συζητησε με τον κτηνιατρο σου το ενδεχομενο να κανετε και λιγους ορους ωστε να φυγουν οι πολλες τοξινες.
Ευχομαι περαστικα και υπομονη :)
 
  • Like
Reactions: mareco


Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.701
3.853
39
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
Επίσης να συμπληρώσω εάν ο σκύλος δεν πίνει αρκετό νερό και έχει αρκετά ανεβασμένες ουρία και κρεατινίνη, ίσως να σκεφτείτε να βάλετε ορό.
 


TheCat

Well-Known Member
16 Σεπτεμβρίου 2011
53
141
Καλημέρα.
Μίλησα με τον γιατρό.
Μου είπε ότι αυτήν την στιγμή ό,τι και να γίνει με το αίμα, λόγω του λοιμώδους παράγοντα της λεισμανίωσης, σε μία εβδομάδα θα είναι σαν να μην έγινε.
Τον ορό τον σκέφτηκε και αυτός, μου είπε ότι θα βοηθήσει κάπως τα νεφρά, αλλά θα ρίξει κι άλλο τα αιματολογικά και κυρίως τον αιματοκρίτη, για αυτό είναι προβληματισμένος.
Θεωρεί πλέον και εκείνος ότι η μόνη επιλογή είναι το milteforan και αφού αυτό θα αρχίσει να βοηθάει την κατάσταση με την λεισμανίωση, τότε να πάρουμε επιπλέον υποστηρικτικά μέτρα για τα υπόλοιπα, για να κρατηθούν οι ισορροπίες.
Για κάποιον λόγο τον ενδιαφέρει πολύ ο τίτλος, που θα βγει την Τρίτη.
Μου είπε ότι θα τα αποφασίσουμε όλα τότε.

Σχετικά με το φαγητό, έχω τα πάντα εδώ, k/d και renal σε κονσέρβες και σε ξηρά τροφή.
Μέχρι να πλησιάσω το πιάτο χοροπηδάει γύρω μου όπως έκανε πάντα, και μόλις μυρίζει την τροφή φεύγει.
Με πολλή υπομονή έχω δώσει σήμερα μισή κονσέρβα με το κουταλάκι. Τρώει τρεις κουταλιές, μετά φεύγει. Μετά από μία ώρα έρχεται πάλι δίπλα μου και με σκουντάει με την μουσούδα και γαβγίζει, δίνω άλλα τρία κουταλάκια, τα τρώει και μετά φεύγει.
Ο γιατρός μου είπε να του βράσω λίγο κοτόπουλο και να προσπαθήσω σιγά σιγά όλη μέρα να φάει, είτε σκέτο είτε και μαζί με την κονσέρβα.
 
  • Like
Reactions: vek and mareco


medusa

Well-Known Member
20 Φεβρουαρίου 2017
3.221
7.753
Να πω μια ιδεα που με ειχε βοηθησει να ταιζω σκυλακι που δεν ειχε συναισθηση καν να φαει ...

Η κονσερβα ειναι πατε φαση? Ανακατεψε λιγο ζεστο ζωμο που θα μεινει απο το κοτοπουλακι με την κονσερβα (η και στο μουλτι αν δεν ειναι πατε) να γινει υγρή μορφη και με μια συριγγα (χωρις βελονα σαν μπιμπερο) σπρωχνε του κατευθειαν στο στομα, οπως τα χαπια που βαζεις καπως πιο μεσα. Λιγο καθε μια ωρα πχ και ας μη θελει, θα το καταπιει . Και το υγρο καλο θα κανει στα νεφρα υποθέτω.
 


TheCat

Well-Known Member
16 Σεπτεμβρίου 2011
53
141
Η k/d είναι πατέ, η renal είναι περισσότερο σαν κιμάς.
Το σκέφτηκα και εγώ αυτό, έχω και σύριγγες σίτισης.
Δεν θέλω να το ζορίσω πολύ το σκυλί, αλλά θα το προσπαθήσω και αυτό σιγά σιγά.
Πρέπει να σιτιστεί οπωσδήποτε, αυτό είναι δεδομένο.
 




Στατιστικά Forum

Θέματα
33.103
Μηνύματα
895.601
Μέλη
19.914
Νεότερο μέλος
nicksugar3