Χωματερή πλαστικών το Αιγαίο


Strays' help

Well-Known Member
29 Αυγούστου 2007
1.516
3
Γλυφάδα,Αθήνα
strayshelp.blogspot.com
Δεκάδες σπάνια θαλάσσια είδη απειλούνται από τα απορρίμματα στον βυθό
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χάρης Καρανίκας


Θανάσιμη παγίδα για θαλάσσιες χελώνες, θαλασσοπούλια, θηλαστικά αλλά και ψάρια αποτελούν τα πλαστικά απορρίμματα, των οποίων οι συγκεντρώσεις στα ελληνικά πελάγη εμφανίζονται μεγαλύτερες από κάθε άλλη περιοχή της Μεσογείου.


«Από όλες τις τοποθεσίες που μελετήσαμε στον ελληνικό χώρο, η μεγαλύτερη πυκνότητα απορριμμάτων βρέθηκε στον Σαρωνικό Κόλπο. Πρόκειται για τις υψηλότερες συγκεντρώσεις στερεών αποβλήτων που έχουν αναφερθεί για παράκτιες περιοχές της Μεσογείου έως σήμερα. Η ρύπανση αυτή, ιδίως τα πλαστικά, απειλούν τη θαλάσσια πανίδα», λέει στα «ΝΕΑ» ο δρ Στέλιος Κατσανεβάκης, ερευνητής του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών. Στην έρευνα που διεξήγαγε σε 59 ελληνικές ακτές στα πλαίσια προγράμματος του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο κ. Κατσανεβάκης και η ομάδα του εντόπισαν έως και 251 στερεά απορρίμματα ανά στρέμμα βυθού σε βάθος μέχρι 25 μέτρα, ενώ ο μέσος όρος υπολογίστηκε στα 15 απορρίμματα ανά στρέμμα. Από αυτά, περίπου το 55% είναι πλαστικές σακούλες, συσκευασίες, καπάκια και άλλα πλαστικά αντικείμενα. Σύμφωνα με μελέτες ειδικών, ο πλαστικός σκουπιδότοπος των θαλασσών απειλεί το 86% των ειδών των θαλάσσιων χελωνών, το 36% των θαλασσοπουλιών, το 43% των θαλάσσιων κητών καθώς και 67 είδη ψαριών.
Παλαιότερη έρευνα που διεξήχθη τη διετία 1997-1998 στον Πατραϊκό Κόλπο και στις Εχινάδες εντόπιζε από 89 έως 240 τεμάχια απορριμμάτων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο σε βάθος από 80 έως 360 μέτρα. «Όσο πιο βαθιά βρίσκονται τα απορρίμματα τόσο πιο δύσκολα αποσυντίθενται. Αυτό πάντως που φαίνεται από τις περισσότερες μελέτες είναι ότι τα πλαστικά αποτελούν πάνω από το 50% των απορριμμάτων της θάλασσας. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό το οποίο οφείλεται στη διάδοση της χρήσης του πλαστικού τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά και στο γεγονός ότι είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό και δεν αποσυντίθεται εύκολα. Έτσι, τα πλαστικά απορρίμματα μπορούν να παραμείνουν δεκαετίες ολόκληρες στο θαλάσσιο περιβάλλον είτε σε μικρά κομματάκια- που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα καθώς τα τρώνε τα θαλάσσια ζώα- είτε σε μεγάλα κομμάτια τα οποία παγιδεύουν ψάρια, χελώνες, θαλάσσια θηλαστικά και πτηνά», επισημαίνει ο κ. Κατσανεβάκης.
Διεθνείς έρευνες που πραγματοποιήθηκαν από το 1997 έως και το 2005 αναφέρουν ότι 136 είδη θαλάσσιων ζώων είναι επιρρεπή στο να παγιδεύονται σε απορρίμματα της θάλασσας, ενώ 177 είδη έχουν βρεθεί νεκρά με σκουπίδια της θάλασσας στο στομάχι τους. Πιο συγκεκριμένα, από τα 7 είδη θαλάσσιων χελωνών τα 6 έχουν βρεθεί παγιδευμένα σε πλαστικές σακούλες και έχουν εντοπιστεί απορρίμματα στο στομάχι τους, ενώ από τα 115 είδη θαλάσσιων θηλαστικών συνολικά, 32 έχουν βρεθεί παγιδευμένα και 26 να τρώνε πλαστικά. Επιπλέον, 34 είδη ψαριών έχουν εντοπιστεί κατά τη διάρκεια των ερευνών μπλεγμένα με απορρίμματα και 33 είδη έχουν εντοπιστεί με πλαστικά στο στομάχι τους, ενώ από τα 312 είδη θαλάσσιων πτηνών 51 έχουν βρεθεί παγιδευμένα και 111 να τρώνε πλαστικά σκουπίδια.
«Το μεγάλο πρόβλημα με τα θαλασσοπούλια είναι η παγίδευσή τους από πλαστικές σακούλες και υπολείμματα πετονιών. Από τα 30- 40 είδη που υπάρχουν στην Ελλάδα οι γλάροι είναι οι πιο επιρρεπείς στο να τρώνε απορρίμματα, ενώ οι κορμοράνοι μπλέκονται σε πλαστικές σακούλες που επιπλέουν στη θάλασσα», λέει ο κ. Κώστας Παπακωνσταντίνου, μέλος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.
Όπως έχει προκύψει από τις ετήσιες εκστρατείες καθαρισμού ακτών, στις οποίες τα τελευταία χρόνια συντονιστής στην Ελλάδα είναι η περιβαλλοντική οργάνωση Μεσόγειος SΟS, το 60% των σκουπιδιών είναι κυρίως πλαστικά συσκευασίας και ακολουθούν το αλουμίνιο και τα υπόλοιπα μέταλλα (10%), το χαρτί (15%), το γυαλί (10%) και διάφορα άλλα υλικά (5%).
Υπολογίζεται ότι μόνο τα απορρίμματα που παράγονται στα εμπορικά πλοία και στις εγκαταστάσεις πετρελαίου στη Μεσόγειο φτάνουν τους 550.000 τόνους ετησίως, ενώ εκτιμάται ότι αυτά αποτελούν μόλις το 20% του συνολικού όγκου των σκουπιδιών που καταλήγει κάθε χρόνο στη θάλασσα. Το υπόλοιπο 80% σύμφωνα με διεθνείς έρευνες προέρχεται από την ξηρά. Κύριες πηγές των θαλάσσιων απορριμμάτων (με σειρά προτεραιότητας) θεωρούνται οι χωματερές που βρίσκονται κοντά σε ακτές και με την πρώτη πλημμύρα τα σκουπίδια μεταφέρονται στη θάλασσα, δίκτυα ομβρίων υδάτων τα οποία καταλήγουν σε κόλπους παρασύροντας πλαστικά από τον δρόμο, καθώς και οι τουριστικές δραστηριότητες. Επιπλέον, η ανεξέλεγκτη απόρριψη αποβλήτων σε ποτάμια, αλλά και τα ατυχήματα κατά τη μεταφορά πρώτης ύλης για την κατασκευή πλαστικών.

http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=20080213&nid=7460555&sn=&spid=876

Περνούν και στην τροφική αλυσίδα:
http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=20080213&nid=7460552&sn=&spid=876
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.103
Μηνύματα
895.609
Μέλη
19.914
Νεότερο μέλος
nicksugar3