Ψώρα ή ψύλλοι?

Jesuss

Well-Known Member
30 Νοεμβρίου 2012
180
1
33
Athens
www.facebook.com
Εδώ και 2 βδομάδες περίπου έχω πεθάνει στην φαγούρα.Δεν ανησυχήσα ιδαίτερα γιατί έχω ατοπική δερματήτιδα και ταλαιπωρούμε από μικρή με φαγούρες.Όμως ξυνόταν και το σκυλάκι μου,και μετά άρχισε να ξύνεται και ο φίλος μου που έρχεται συχνά σε επαφή και με τους 2 μας.Πήγα λοιπόν σήμερα στον ΄δερματολόγο ο οποίος διέγνωσε ψώρα.Τρελάθηκα. Γύρισα μόλις από τον κνηνίατρο.Του εξήγησα τι είπε ο δερματολόγος όμως αυτός επιμένει ότι δεν είναι σαρκοκοπτική γιατί δεν έχει αλοιώσεις στο δέρμα κι ότι είναι ψίλος παρόλο που τον έψαξε και δεν βρήκε κανέναν.Κι εγώ τον χτενίζω και τον ψάχνω συνέχεια και δεν έχω δει ποτέ τίποτα,ούτε σ'αυτόν ούτε πουθενά στο σπίτι.Μου έδωσε ένα spray "effipro" να τον ψεκάσω και 3 κάψουλες sporanox (μισή την πρώτη ημέρα,μισή την επόμενη και πάλι το ίδιο σε μια βδομάδα,και την επομένη.(3 βδομάδες συνολικά)).Ποια είναι οι γνώμη σας για τα συμπτώματα και για την αγωγη?Τα 'χω παίξει πραγματικά!

Hera-Vag

Well-Known Member
10 Νοεμβρίου 2012
62
0
Η ψώρα είναι αυτοάνοση μή μεταδοτική νόσο.Είναι βλάβη του δέρματος που προκαλέιτε απο το στρές κυρίως.Οι ψύλλοι είναι μεταδοτικοί από την άλλη.

Jesuss

Well-Known Member
30 Νοεμβρίου 2012
180
1
33
Athens
www.facebook.com
Η ψώρα είναι αυτοάνοση μή μεταδοτική νόσο.Είναι βλάβη του δέρματος που προκαλέιτε απο το στρές κυρίως.Οι ψύλλοι είναι μεταδοτικοί από την άλλη.
Από όσο ξέρω,αυτό που περιγράφεις είναι η ψωρίαση,και είναι κληρονομικό, μη μεταδοτικό νόσημα του ανθρώπου.Η σαρκοκοπτική ψώρα μεταδίδεται από τον σκύλο στον άνθρωπο γι'αυτό έχω τρελαθεί.Ψύλλο δεν έχω δει πουθενά.Κι ο μικρός δεν έχει αλλοιώσεις στο δέρμα εκτός από κάποια σημαδάκια στην κοιλιά που το τόνισα στον κτηνίατρο,αλλά δεν ανησύχησε γι'αυτά.'Οτι και να 'ναι ρε παιδιά εγώ ακολουθώ αγωγή για ψώρα και ο σκυλάκος για ψύλλους.Είναι λογικό αυτό?Και η φαγούρα συνεχίζεται και στους 3,το ίδιο έντονη.Δεν έχω ιδέα για το τι πρέπει να κάνω.

Jesuss

Well-Known Member
30 Νοεμβρίου 2012
180
1
33
Athens
www.facebook.com
Κι εγώ κι ο φίλος μου έχουμε κοκκινίλες και γρατζουνιές παντού.Και αφού ξύσουμε μια περιοχή γεμίζουμε μικρά κόκκινα σπυράκια,που μοιάζουν περισσότερο με εξάνθημα παρά με τσίμπημα.

Annouko

Well-Known Member
27 Οκτωβρίου 2011
1.197
9
Θεσσαλονικη
Η ψωριαση ειναι αυτοανοση ενω η ψωρα ειναι... "Αν ητανε η ζηλεια ψωρα θα κολλουσε ολη η χωρα "
Μαλλον δεν ετυχε να το ακουσεις :)

Annouko

Well-Known Member
27 Οκτωβρίου 2011
1.197
9
Θεσσαλονικη
'Οτι και να 'ναι ρε παιδιά εγώ ακολουθώ αγωγή για ψώρα και ο σκυλάκος για ψύλλους.Είναι λογικό αυτό?
Αν ειναι λογικο ποιο?
Το να κολλησες ψωρα? Η αγωγη? Η φαγουρα?

Πηγαινε κ σε αλλον δερματολογο καθως κ σε αλλον κτηνιατρο αν εχεις αμφιβολιες.

Ριξε κ μια ματια στο internet αν κ οι γιατροι προτεινουν να μη το συμβουλευομαστε για ιατρικα θεματα κ εν μερη εχουν δικιο αλλα οκ δε θα παρεις κ φαρμακευτικη αγωγη απο κει μεσα..

Jesuss

Well-Known Member
30 Νοεμβρίου 2012
180
1
33
Athens
www.facebook.com
Αν ειναι λογικο ποιο?
Το να κολλησες ψωρα? Η αγωγη? Η φαγουρα?

Πηγαινε κ σε αλλον δερματολογο καθως κ σε αλλον κτηνιατρο αν εχεις αμφιβολιες.

Ριξε κ μια ματια στο internet αν κ οι γιατροι προτεινουν να μη το συμβουλευομαστε για ιατρικα θεματα κ εν μερη εχουν δικιο αλλα οκ δε θα παρεις κ φαρμακευτικη αγωγη απο κει μεσα..
Η ζήλεια είναι χειρότερη απ'την ψώρα.Έστω να δεχτώ ότι έχω ψώρα!(ανθρώπινη ψώρα).Και ότι το σκυλάκι δεν έχει σχέση.Γιατί ξύνεται μανιωδός?Κάνω και τίποτ'άλλο όλο διαβάζω!Αλλά άκρη δεν βγάζω.Σε πόσους γιατρούς να πάω γαμώτο?Χάλασα 100 ευρώ ήδη χθες και δεν τα λυπάμαι απλά δεν τα έχω!Φοιτήτρια είμαι!!!
Λέω πως δεν είναι λογικό να ακολουθούμε 2 διαφορετικές αγωγές για 2 διαφορετικά πράγματα ενώ λογικά έχουμε το ίδιο(είτε ψώρα είτε ψύλλους)Έτσι το πρόβλημα δεν θα εξαληφθεί.Νομίζω!!

Annouko

Well-Known Member
27 Οκτωβρίου 2011
1.197
9
Θεσσαλονικη
Η ζήλεια είναι χειρότερη απ'την ψώρα.Έστω να δεχτώ ότι έχω ψώρα!(ανθρώπινη ψώρα).Και ότι το σκυλάκι δεν έχει σχέση.Γιατί ξύνεται μανιωδός?Κάνω και τίποτ'άλλο όλο διαβάζω!Αλλά άκρη δεν βγάζω.Σε πόσους γιατρούς να πάω γαμώτο?Χάλασα 100 ευρώ ήδη χθες και δεν τα λυπάμαι απλά δεν τα έχω!Φοιτήτρια είμαι!!!
Λέω πως δεν είναι λογικό να ακολουθούμε 2 διαφορετικές αγωγές για 2 διαφορετικά πράγματα ενώ λογικά έχουμε το ίδιο(είτε ψώρα είτε ψύλλους)Έτσι το πρόβλημα δεν θα εξαληφθεί.Νομίζω!!
Πηγαινε σ'ενα νοσοκομειο για σενα ωστε να μη πληρωσεις πολλα κ συνεχισε την αγωγη για τον σκυλο κ βλεποντας κ κανοντας.

Δε μου ακουγεται παραλογο ν'ακολουθειτε διαφορετικη αγωγη αν εχετε διαφορετικο πρβ ή εστω επειδη εσυ νομιζεςι οτι εχετε το ιδιο πραγμα κατι που πιθανων να μην ευσταθει.
Πηγαινε σ'ενα νοσοκομειο ξαναλεω. Για να ηρεμησεις κ ολας.

Staffordshire

Well-Known Member
19 Δεκεμβρίου 2011
350
3
Αν άρχισες να ακολουθείς την αγωγή από χθες δεν θα δεις τόσο γρήγορα αποτελέσματα της αγωγής. Θέλει κάποιες μέρες, συνέχισε να ακολουθείς την αγωγή που σου έδωσε ο γιατρός αν δεις ότι συνεχίζει πράγμα δύσκολο να συμβουλευτείς και άλλο γιατρό..

Jesuss

Well-Known Member
30 Νοεμβρίου 2012
180
1
33
Athens
www.facebook.com
Το ξέρω πως πρέπει να κάνω υπομονή,όμως εφόσον ψέκασα τον σκυλάκο με effipro den θα έπρεπε αν υπήρχαν ψύλλοι να έχουν ψοφήσει?Γιατί συνεχίζει να ξύνεται?

Staffordshire

Well-Known Member
19 Δεκεμβρίου 2011
350
3
Σου απάντησα θέλει κάποιες μέρες, δεν έχει σχέση το αν ξύνεται ή όχι.. Είναι ακόμα νωρίς για τις επόμενες μέρες πρέπει να σταματήσει να ξύνεται.. δεν σημαίνει ότι τον ψέκασες μια φορά θα εξαφανιστούν όλοι οι ψύλλοι κατευθείαν..

tasos malinoua

Well-Known Member
21 Οκτωβρίου 2012
3.822
8.565
ελπιζω να μην το ψεκασες κ το αφησες αμεσως μεσα στο σπιτι γιατι ετσι ολοι οι ψυλοι θα μεινουν μεσα στο σπιτι

hook

Well-Known Member
12 Δεκεμβρίου 2011
759
0
corfu
η ψωρα ειναι μεταδοτικη και μεταδιδεται απο ανθρωπο σε ανθρωπο . τα συμπτωματα ειναι αυτα ακριβως γτ ειχα και εγω. πρεπει να προσεχετε πολυ στο σπιτι. η ψωρα στην ουσια ειναι σαν ζωύφιο και μπορει να μεταδοθηκε στον σκυλο και η θεραπεια για ψυλλους να σκοτωνει και αυτα. αλλα παρε και ρωτα εναν κτηνιατρο δεν βλαπτει.

Staffordshire

Well-Known Member
19 Δεκεμβρίου 2011
350
3
Η ψώρα είναι μια άκρως μεταδοτική νόσος που προκαλείται από το ακάρι της ψώρας (γένος παρασιτικών εντόμων που μοιάζουν με αράχνες), το οποίο ζει και αναπαράγεται στο δέρμα του ανθρώπου. Τα θηλυκά ακάρεα, τα οποία φωλιάζουν και αναπτύσσονται κυρίως στα χέρα, τα πόδια, τα δάκτυλα (ιδιαίτερα στις σχισμές), τους αγκώνες, στην περιοχή γύρω από τις μασχάλες και στην περιοχή πάνω από τα γεννητικά όργανα, προκαλούν έντονο κνησμό και στη συνέχεια εξάνθημα.

Πως μεταδίδεται;

Η ψώρα μεταδίδεται με άμεση δερματική επαφή -είτε πρόκειται για απλή χειραψία είτε για σεξουαλική επαφή- αλλά και με άμεση επαφή με ρούχα ή κλινοσκεπάσματα που είχαν χρησιμοποιηθεί από άτομο με τη νόσο.

Μετά από πόσες μέρες εκδηλώνονται τα συμπτώματα;

Η πρώτη μόλυνση εκδηλώνει συμπτώματα μετά από ένα διάστημα που κυμαίνεται από 28-42 ημέρες ενώ σε περίπτωση επαναμόλυνσης τα συμπτώματα εκδηλώνονται πιο άμεσα, σε διάστημα 1- 4 ημερών.

Ποια είναι τα συμπτώματα;
  • κνησμός (που εντείνεται τη νύχτα)
  • δερματικό εξάνθημα
  • ερυθρώδες δέρμα γεμάτο φουσκάλες
  • μικροραβδώσεις στην επιδερμίδα (κυρίως στα χέρια και στα δάκτυλα)
Πως γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση γίνεται με κλινική εξέταση από δερματολόγο.

Πως θεραπεύεται;

Η θεραπεία της ψώρας, η οποία είναι καλό να ξεκινήσει άμεσα για να αποτραπεί περαιτέρω εξάπλωση των παρασίτων, περιλαμβάνει επάλειψη όλου του σώματος με αντιπαρασιτική λοσιόν. Ωστόσο, για να είναι αποτελεσματική και να εκριζωθεί πλήρως το παράσιτο, χρειάζεται να υποβληθούν σε θεραπεία όλα τα μέλη της οικογένειας, ακόμη και αυτά που δεν έχουν παρουσιάσει συμπτώματα και να απολυμανθούν με πλύσιμο στο πλυντήριο όλα τα κλινοσκεπάσματα.

Πως μπορεί να προληφθεί;

Η ψώρα είναι εξαιρετικά μεταδοτική και δεν κάνει διάκριση σε καθαρές ή βρώμικες επιδερμίδες. Υπό αυτή την έννοια είναι μάλλον δύσκολο να την αποφύγετε αν δεν γνωρίζετε αν είναι πάσχον το άτομο με το οποίο έρχεστε σε επαφή. Ωστόσο, μπορείτε να συμβάλλετε, έως ένα βαθμό, στην πρόληψη, κάνοντας τα εξής:
  • αποφύγετε την άμεση επαφή με μολυσμένα άτομα, όπως και με τα ρούχα τους ή τα κλινοσκεπάσματά τους
  • χρησιμοποιήστε θεραπεία ακόμη και σε κάθε περίπτωση δερματικής επαφής με μολυσμένο άτομο (άσχετα από το αν παρουσιάσατε συμπτώματα ή όχι)

Staffordshire

Well-Known Member
19 Δεκεμβρίου 2011
350
3
Τη ψώρα στο σκύλο την λέμε επίσης ακαρίωση γιατί ο παθολογικός παράγοντας προέρχεται από την οικογένεια των ακάρεων. Είναι σαρκοκόπτης, στην περίπτωση της σαρκοκοπτικής ψώρα ή θυλακόβιο ακάρι, στην περίπτωση της θυλακώδους ψώρας.

Η σαρκοκοπτική ψώρα του σκύλου μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο.
Ο παθολογικός παράγοντας είναι το Sarkcoptes scabiei και το αρσενικό και το θηλυκό ζουν πάνω στο δέρμα. Μετά το ζευγάρωμα το θηλυκό πηγαίνει να επωάσει σε στοές που δημιουργεί μέσα στην επιδερμίδα. Τα μέρη που προτιμά είναι τα σημεία του σώματος με μαλακό δέρμα.
Συμπτώματα: αρχίζει στη βάση των αυτιών και στο κεφάλι, αλλά επεκτείνεται σ’ όλο τον κορμό. Το βασικό σύμπτωμα είναι ο κνησμός που χαρακτηρίζεται μανιώδης.Στην αρχή δεν διακρίνονται παρά μικρά σπυράκια που μετατρέπονται σε φλύκταινες με γκρίζα κρούστα. Οι φλύκταινες πολλαπλασιάζονται και σε 10-15 μέρες το δέρμα χοντραίνει αισθητά. Οι ερεθισμοί και το ξύσιμο δημιουργούν παρεπόμενες μολύνσεις, που κάνουν όλη την επιφάνεια να τρέχει ορό και πύον. Αν η ψώρα δε θεραπευτεί σωστά μπορεί να προκαλέσει σοβαρές διαταραχές και να καταλήξει σε θάνατο από καχεξία.
Θεραπεία: η παλιότερη θεραπευτική μέθοδος βασιζόταν στο θείο με μορφή λαδιού ή αλοιφής. Οι πιο σύγχρονες μέθοδοι βασίζονται στα παράγωγα του lindane ή benzoate του benzyle. Τα επιθέματαδεν εφαρμόζονται συνήθως σ’ όλη την επιφάνεια του σώματος, για να αποφευχθούν οι τοξινώσεις που θα μπορούσαν να προκληθούν απ’ αυτά τα χημικά σώματα. Η θεραπεία εφαρμόζεται 3 φορές επί 3 συνεχείς μέρες και μετά επαναλαμβάνεται 2-3 φορές.

Θυλακώδης ψώρα
Το παράσιτο ονομάζεται demodex folicorum και ζει μόνιμα στους θύλακες των τριχών. Αγνοούμε πως μεταδίδεται, αντίθετα με το σαρκοκόπτη. Μπορούμε να συναντήσουμε demodex στα λεμφογάγγλια και σε πολλούς ιστούς.
Συμπτώματα: αρχικά εμφανίζεται τριχόπτωση στο κεφάλι του σκύλου, γύρω από τα μάτια και έπειτα στις μασχάλες και στα σκέλη. Από εκεί η ψώρα μπορεί να αναπτυχθεί σ’ όλα τα σημεία του σώματος και ιδιαίτερα στο λαιμό και στο στέρνο. Στην αρχή ο κνησμός είναι ασθενής, σχεδόν ανύπαρκτος. Αυτή η ψώρα συμπληρώνεται από κοκκίνισμα και φλύκταινες σε μια επόμενη μόλυνση. Τότε ονομάζεται στάφυλο-θυλακώδης είναι πολύ σοβαρότερη και μάλιστα συχνά επικίνδυνη, γιατί εξαπλώνεται παντού και προσβάλλει ολόκληρο στον οργανισμό. Μπορούμε να την αναγνωρίσουμε από πρήξιμο των γαγγλίων σε διάφορα σημεία του σώματος. Ο σκύλος αδυνατίζει εξασθενεί και μπορεί να πεθάνει.
Η θεραπεία είναι ίδια με της σαρκοκοπτικής ψώρας. Δυστυχώς τα αποτελέσματα εδώ είναι πολύ πιο ασταθή γιατί είναι δύσκολο να προσβάλλουμε σε βάθος το παράσιτο. Πρέπει να εφαρμόσουμε μακρόχρονη θεραπεία και να αλλάζουμε φάρμακα αν δεν έχουμε αποτελέσματα μ’ αυτά που χρησιμοποιήσαμε στην αρχή. Στη σταφυλοκοκκική μορφή πρέπει να προσθέσουμε στη θεραπεία αντιβιοτικά ή χρωστικά. Αν εμφανιστούν γενικές διαταραχές ο οργανισμός πρέπει να υποστηριχτεί με βιταμινούχο θεραπεία διουρητικά και γενικά τονωτικά. Η πρόγνωση είναι πάντα επιφυλακτική.
Ο τριχοφάγος
Ο τριχοφάγος που ονομάζεται και μυκητίαση του σκύλου έχει σαν παθολογικό παράγοντα μικροσκοπικά μυκητώδη ναρκώματα, που προκαλούν ερεθισμούς του δέρματος και του τριχώματος. Πρόκειται για ναρκώματα του είδους Trichophyton και του είδους microsporon. Είναι μια αρρώστια που μεταδίδεται και στον άνθρωπο και είναι ιδιαίτερα μεταδοτική από σκύλο σε σκύλο, είτε άμεση επαφή είτε με έμμεση επαφή, από τα είδη τουαλέτας ή τα σκεπάσματα που δεν έχουν απολυμανθεί.
Συμπτώματα: ο τριχοφάγος αναπτύσσεται με κυκλική μορφή γύρω από ένα κέντρο. Σχηματίζονται έτσι πλάκες στρογγυλές ή ωοειδείς, διαμέτρου 3- 5 εκατ. Που μπορεί να επεκταθούν ακόμα περισσότερο, δημιουργώντας κηλίδες με ακατάστατο περίγραμμα και πολύ πιο εξαπλωμένες.
Η διάγνωση μπορεί να γίνει είτε κλινικά είτε με τη βοήθεια μικροσκοπίου , είτε τέλος χάρη στο φως του Γούντ, που δίνει στον τριχοφάγο μια πρασινοκίτρινη λάμψη. Για να προσδιοριστεί το παράσιτο πρέπει να καλλιεργηθεί.
Θεραπεία: συνίσταται στην καθημερινή τοποθέτηση, μετά από καλή απολύμανση της πληγής, ιωδιούχων διαλυμάτων (ιωδιούχο οινόπνευμα, βάμμα ιωδίου) και αντιβιοτικών (μυκοστατίνης και griseofulvine). Τα αντιβιοτικά χορηγούνται είτε με μορφή αλοιφής ή υγρού, σαν επιθέματα, είτε από το στόμα. Η θεραπεία διαρκεί περίπουτρείς εβδομάδες.Μετά τη θεραπεία μπορεί να παραμείνουν άτριχες πλάκες, ή πλάκες όπου το τρίχωμα ξαναφυτρώνει με διαφορετικό χρώμα.

• Like
Reactions: Noa

Staffordshire

Well-Known Member
19 Δεκεμβρίου 2011
350
3
Οι υψηλές θερμοκρασίες που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια έχουν ως αποτέλεσμα και την μεγαλυτερη αναπαραγωγή των ψύλλων.

Οι ψύλοι είναι μικρά γκρι-μαύρα ή σκούρα καφέ έντομα, μικρότερα από κόκκους καφέ.

Προσκολλώνται στο δέρμα των ζώων αλλά και των ανθρώπων και πίνουν αίμα για να ζήσουν. Το ελάφι θεωρείται το νούμερο ένα θύμα των ψύλλων.

Το πρόβλημα δεν είναι τόσο το δάγκωμα των ψύλλων καθώς δεν πονά σχεδόν καθόλου, αλλά η μετάδοση σοβαρών ασθενειών όπως της ερλιχίωσης, της πιροπλάσμωσης, της παράλυσης ή και της νόσου Lyme. Κυρίως η νόσος Lyme είναι αυτή που μεταδίδεται συχνότερα από τους ψύλλους και κάνει τα σκυλιά αλλά και τους ανθρώπους να αρρωσταίνουν. Η ερλιχίωση είναι πιο πολύ μεταδοτική από τα τσιμπούρια. Οι ψύλλοι μπορεί να μην προκαλούν κλινικά συμπτώματα στα σκυλιά παρά μόνο το έντονο ξύσιμο, μέχρι που θα δείξουν πια τα συμπτώματα κάποιας ασθένειας από τις παραπάνω, όπως πυρετός, απώλεια της όρεξης κ.α. Σε σπάνιες περιπτώσεις, παρατηρείται ανεπάρκεια νεφρών έως και θάνατος. Ευτυχώς όμως τα αντιβιοτικά για τις παραπάνω ασθένειες είναι πολύ αποτελεσματικά.

Σημαντικό στοιχείο είναι η πρόληψη προκειμένου να μην έχει ψύλλους ο σκύλος ή η γάτα σας.
Μην αφήνετε το ζώο σας στο χώμα. Ψεκάστε το με ειδικό φάρμακα κατά των ψύλλων ανά 2-3 μήνες. Φορέστε του αντιπαρασιτικό κολλάρο. (πχ frontline, advantix κ.α.)

Αν το ζώο σας έχει ψύλλους ή βρείτε ένα ζώο με ψύλλους, θα δείτε μικρά μαύρα εντομα να τρέχουν μέσα στο τρίχωμα του. Δεν είναι εύκολο να τους βγάλετε έναν έναν με το χέρι. Επίσης είναι επικίνδυνο γιατί μπορεί οι δαγκάνες του στόματος τους να μείνουν μέσα στο ζώο.

Πρώτα θα πρέπει να μουσκέψετε το ζώο με ειδικό sprey κατά των ψύλλων που μπορείτε να προμηθευτείτε από κτηνίατρο ή pet shop. Μετά από λίγα λεπτά θα δείτε τους ψύλλους να πέφτουν νεκροί από το σώμα του ζώου. Αν δείτε κάποιους ζωντανούς μπορείτε να τους ρίξετε οινόπνευμα για να πεθάνουν. Φορέστε γάντια και μην παίρνετε αγκαλιά το ζώο καθώς οι ψύλλοι πηδούν και προς τον άνθρωπο.

Μετά από βόλτες σε δάσος ή χόρτα, ελέξτε το σκύλο σας για ψύλλους ή άλλα παρασιτα. Ελέγξτε και το σπιτάκι του και το χώρο που μένει γιατί οι ψύλλοι ζουν και σε ξύλινα δάπεδα ή τοίχους.

Για τη νόσο Lyme υπάρχει εμβόλιο που γίνεται ούτως ή άλλως μαζί με άλλα από το κτηνίατρο.

Αν το ζώο σας ή το αδέσποτο που βρήκατε είχε παράσιτα δεν αρκεί μόνο να τα βγάλετε. Θα πρέπει να γίνουν εξετάσεις αίματος για να ελέγξετε αν μολύνθηκε από κάποια νόσο. Είναι πάντως θεραπεύσιμες.

Σε ό,τι αφορά τα τσιμπούρια αυτά είναι καφέ και μικρά αν είναι ''μωρά'' και μεγάλα, πράσινα αν είναι ενήλικα. Πίνουν κι αυτά αίμα από τα σκυλιά και υπάρχουν κυρίως στο χώμα. Η ερλιχίωση είναι η σηματνικότερη ασθένεια που προκαλούν στα σκυλιά και γι αυτό πρέπει να λαμβάνουμε μέτρα πρόληψης. Το σπρει ή το κολλάρο συνήθως είναι κατά τσιμπουριών και ψύλλων ταυτόχρονα, οπότε είστε καλλυμένοι με αυτά.

Τα τσιμπούρια μεταδίδουν ασθένειες όπως τη νόσο του Lyme (μπορρελίωση) και την εγκεφαλίτιδα (δάγκειος ή αιμορραγικός πυρετός Κριμαίας - Κονγκό). Τα ενήλικα τσιμπούρια έχουν οκτώ πόδια και στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα ενεργά το διάστημα από τις αρχές Μαρτίου μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου. Ολο το χρόνο όμως καλό είναι να ψεκάζουμε το ζώο προληπτικά σύμφωνα με τις οδηγίες του φαρμάκου.

Αν ο σκύλος σας έχει τσιμπούρι, θα πρέπει να το ψεκάσετε με betadine και να το βγάλετε με μια λαβίδα ή τσιμπιδάκι φρυδιών, φορώντας γάντια. Βάλτε πάλι betadine μόλις απομακρύνετε το τσιμπούρι, πάνω στο σημείο όπου ήταν και φροντίστε να σκοτώσετε τα τσιμπούρια στο έδαφος. Οι εξετάσεις αίματος είναι και σε αυτή τη περίπτωση απαραίτητες.

Staffordshire

Well-Known Member
19 Δεκεμβρίου 2011
350
3
[h=4]Προστασία της Οικίας και της Οικογένειάς Σας από τους Ψύλλους[/h] Οι ψύλλοι είναι συνηθισμένο πρόβλημα στα σπίτια, ειδικά σ' αυτά στα οποία ζουν γάτες ή σκύλοι. Επίσης, απαντώνται συχνά κατά τη μετακόμιση σε οίκημα στο οποίο πριν ζούσαν κατοικίδια ζώα.
Παρότι οι ψύλλοι μπορούν να μεταδώσουν ασθένειες, στη χώρα μας αυτό είναι πολύ σπάνιο. Αντίθετα, η κύρια ανησυχία είναι η ενόχληση που μπορούν να προκαλέσουν τα τσιμπήματα των ψύλλων στους ανθρώπους και τα κατοικίδια.
[h=4]Κατανοώντας τους Ψύλλους[/h] Υπάρχουν πολλά είδη ψύλλων αλλά οι περισσότεροι έχουν μήκος 2-3mm και το χρώμα τους είναι κόκκινο ή καφέ.
Τα τέλεια έντομα των ψύλλων τρυπούν το δέρμα των θηλαστικών ή των πτηνών για να τραφούν με το αίμα τους. Ωστόσο, οι προνύμφες των ψύλλων τρέφονται με οργανικές ουσίες σε χαλιά ή σε στρωσίδια και κλινοσκεπάσματα και συνεπώς τα υψηλά επίπεδα υγιεινής μπορούν να καθυστερήσουν τον κύκλο ζωής.
Τα κουκούλια των ψύλλων μπορεί να παραμείνουν αδρανή για δύο ή περισσότερα χρόνια και ξυπνούν από τους κραδασμούς των βημάτων. Είναι πολύ συνηθισμένο μια εστία ψύλλων να παραμείνει αδρανής σε ένα άδειο σπίτι και να ενεργοποιηθεί όταν κατοικηθεί από νέους ενοίκους.
[h=3]Ταυτοποίηση Ψύλλων[/h]

• Οι Ψύλλοι του Ανθρώπου έχουν εξελιχθεί έτσι ώστε να εξειδικεύονται σε διαφορετικά ζώα, αλλά ο ανθρώπινος ψύλλος ο οποίος ζεί σε στους ανθρώπους (και σε ορισμένα ζώα με δέρμα παρόμοιο μ' αυτό του ανθρώπου) δεν απαντάται πλέον συχνά σ' αυτήν τη χώρα. Εξαίρεση αποτελούν τα αγροκτήματα όπου ανθρώπινοι ψύλλοι απαντώνται στα γουρούνια και οι οποίοι μπορεί να μεταπηδήσουν στους ανθρώπους. Οι ανθρώπινοι ψύλλοι τσιμπούν σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος και συσχετίζονται με φαγούρα καθώς οι ψύλλοι έρπουν στην επιδερμίδα.

• Οι Ψύλλοι της Γάτας τσιμπούν τους ανθρώπους αλλά δεν ζουν στο ανθρώπινο σώμα. Τσιμπούν τα χέρια και το σώμα εκείνων που θα έρθουν σε επαφή με τα κατοικίδια ζώα ή με τα στρωσίδια των κατοικιδίων ζώων, αλλά το πιο συνηθισμένο σημείο του σώματος για τσιμπήματα από ψύλλους είναι στο κάτω μέρος των ποδιών. Συνήθως υπάρχουν πολύ περισσότεροι ψύλλοι στα χαλιά και στα στρωσίδια των κατοικίδιων ζώων παρά πάνω στα ίδια τα κατοικίδια. Όταν οι άνθρωποι πλησιάσουν, οι ψύλλοι πηδούν πάνω τους και τους τσιμπούν.
[h=3]Αντιμετώπιση Τσιμπημάτων Ψύλλων[/h] Τα τσιμπήματα των ψύλλων χαρακτηρίζονται από μία μικροσκοπική σκουρόχρωμη κηλίδα η οποία περιβάλλεται από μία κοκκινισμένη περιοχή, αλλά το πρήξιμο είναι είναι λιγότερο έντονο σε σχέση με τα τσιμπήματα από άλλα έντομα. Συχνά ένας ψύλλος τσιμπά δύο και τρεις φορές στην ίδια περιοχή ψάχνοντας για αίμα.
Συνήθως νιώθουμε το τσίμπημα του ψύλλου αμέσως, αλλά δεν πονάει ιδιαίτερα. Αυτό που προκαλεί ενόχληση είναι ο κνησμός που είναι το αποτέλεσμα της αντίδρασης του σώματος.
Τα μωρά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο τσιμπήματος από ψύλλους ειδικά όταν παίζουν στο πάτωμα. Επίσης, έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία από τους ενήλικες στα τσιμπήματα των ψύλλων.
Μετά από αρκετά τσιμπήματα ψύλλων, κάποιοι άνθρωποι αναπτύσσουν αλλεργική ευαισθησία στα τσιμπήματα που οδηγεί σε κνησμώδες εξάνθημα ή έκζεμα. Συμβουλευτείτε φαρμακοποιό για την αντιμετώπισή τους.
Ενώ οι ψύλλοι προκαλούν ενόχληση στους ανθρώπους, συχνά τα κατοικίδια επηρεάζονται πολύ περισσότερο από τα τσιμπήματα των ψύλλων.
[h=3]Προστασία Κατοικίδιων Ζώων από Ψύλλους[/h] Ακόμα και με τη μεγαλύτερη φροντίδα είναι δύσκολο να αποτρέψετε να προσβληθεί από ψύλλους ο σκύλος ή η γάτα σας.
Όταν το κατοικίδιό σας έχει ψύλλους, κατά πάσα πιθανότητα θα ξύνεται πιο συχνά ή θα προσπαθεί να δαγκώσει τους ψύλλους στο τρίχωμά του. Μία ειδική χτένα για ψύλλους και η συχνή περιποίηση ενδεχομένως να αρκούν για την αποτροπή δημιουργίας εστίας ψύλλων, αλλά ο κτηνίατρός σας και από το κατάστημα με είδη για κατοικίδια ζώα θα σας ενημερώσουν για τους τρόπους προστασίας του κατοικίδιου ζώου σας από τους ψύλλους.
Συμβουλείτε τον κτηνίατρό σας εάν υπάρχουν σημάδια ερεθισμού, όπως κοκκινίλες στο δέρμα ή μικρές ανομοιογένειες στο τρίχωμα του κατοικίδιου ζώου σας.