λιγη βοηθεια για επιλογη οικογειακου σκυλιου

nikolasss

Member
3 Νοεμβρίου 2015
12
6
44
Γεια χαρα, ειμαι νεος στο forum. Τα τελευταια (αρκετα θα ελεγα) χρονια σκεφτομαι την αποκτηση ενος σκυλου-συντροφου αλλα ο ερχομος 2 παιδιων ανεβαλλε τα σχεδια. Τα παιδια μεγαλωσανε λιγο (4 και 3 ετων) οποτε τον τους τελευταιους 6 μηνες ξαναρχισα παλι το ψαξιμο. Ασφαλως προσανατολιζομαστε για την αποκτηση οικογενιακου σκυλιου που θα μεγαλωσει μαζι με τα παιδια, ζουμε σε διαμερισμα.
Μετα απο μεγαλη ερευνα, κατεληξα στα boston terrier με το σκεπτικο οτι εινα μικροσωμα σκυλια, οικογενειακα, αριστα με παιδια και με ξενους και μπορουν να προσαρμοστουν σε διαμερισμα. Εψαξα στην Ελλαδα, αλλα να πω την αληθεια δεν εντυπωσιαστηκα με τους εκτροφεις που βρηκα (συγκεκριμενα με τα σκυλια τους). Γι αυτο ξεκινησησα την αναζητηση στο εξωτερικο και εχω ερθει σε επικοινωνια με 2 πραγματικα πολυ καλα εκτροφεια απο Τσεχια και Ουγγαρια, τα οποια ειναι προθυμα να μου δωσουν κουταβι.
Το προβλημα μου ειναι οτι μου ειπαν οτι το κουταβι πρεπει να κανει το εμβολιο της λυσσας 3 μηνων και οτι μπορουν να μου το στειλουν 21 ημερες μετα, οποτε στην ουσια θα το λαβω 4 μηνων. Εχω τωρα 2 ενδοιασμους σοβαρους:
α) Μηπως χασω πολλα σε επιπεδο κοινωνικοποιησης του κουταβιου παιρνοντας το κουταβι σε τετοια ηλικια. Θα αργησει να προσαρμοστει στο δικο μας περιβαλλον?
β) Με ενοχλει το γεγονος οτι δε θα εχω αμεση επικοινωνια με τον εκτροφεα, σε αντιθεση αν επελεγα φυλη απο την Ελλαδα

Πραγματικα αν μπορειτε να με βοηθησετε στα παραπανω θα σας ημουνα ευγνωμον. Αν εχετε να μου προτεινετε καποια αλλη φυλη ευχαριστως, αλλα η αληθεια ειναι οτι εχων ψαξει αρκετα. Μακαρι να μπορουσαμε να παρουμε labrador αλλα η ενεργεια και το μεγεθος του του δεν συναδει με το διαμερισμα..Το stafforshire bull terrier μαλλον δεν ειναι και τοσο ευκολο για αρχαριο

ευχαριστω για τη φιλοξενια

• Like
Reactions: GRDANE

canis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
1.417
6.557
Γεια σου @nikolasss ,

Τα περισσότερα σκυλιά μπορούν να είναι "οικογενειακά" (μη σου πω όλα) αλλά με προϋποθέσεις. Βασική προϋπόθεση είναι ότι θα υπάρχει στην οικογένεια τουλάχιστον ένας ενήλικας που θα έχει βασικές γνώσεις και κυρίως όρεξη και θέληση για περισσότερες και όρεξη και θέληση για να αναλάβει όλες τις ευθύνες που συνοδεύουν την συμβίωση με ένα σκύλο.

Δεν θα μπω στην διαδικασία να σου προτείνω κάποια φυλή, ούτε να κρίνω το επίπεδο εκτροφής οποιασδήποτε φυλής στην Ελλάδα και αυτό διότι δεν θεωρώ πως έχει σημασία. Εσύ πρέπει να καθορίσεις τι ζητάς από τον σκύλο και να έχεις σαν πρωταρχικό στόχο την υγεία του, αλλά και το "δίδαγμα" που θες να περάσεις στα παιδάκια σου (να τα χαίρεσαι!) μέσα από την απόκτηση και την συμβίωση με έναν σκύλο.

Δηλαδή, είμαι της άποψης ότι η απόκτηση σκύλου πρέπει να είναι και να δοθεί και στα παιδιά ως μια σοβαρή απόφαση που θα την συζητήσουμε όλοι μαζί και θα αποφασίσουμε. Θα πρέπει τα παιδιά να κατανοήσουν πως δεν πρόκειται για μία αγορά (όπως το PS4 που πήραμε πριν 2 μήνες π.χ.), αλλά για μία προσθήκη ενός μέλους στην οικογένεια. Ένα μέλος που δεν είναι αντικείμενο, δεν είναι παιχνίδι μα σύντροφος σε αυτό και που θέλει φροντίδα, σεβασμό,κλπ.

Επίσης, ας μην δοθεί στα παιδιά η εντύπωση πως η επιλογή σκύλου γίνεται μέσα από ένα "κατάλογο" όπου κοιτάμε ποιο σκυλάκι μας αρέσει εμφανισιακά για να διαλέξουμε. Θα πρέπει να τους δώσουμε να καταλάβουν πως αυτό το σκυλάκι το παίρνουμε "για αυτούς τους λόγους" (όχι επειδή είναι όμορφο ή χαριτωμένο).

Σε αυτό το σημείο δε θα μπορούσα να μη τονίσω πως το καλύτερο δίδαγμα για τα παιδιά στον τομέα επιλογής θα ήταν το να τους εξηγήσουμε για ποιους λόγους θα προχωρήσουμε στην υιοθεσία ενός αδέσποτου σκύλου. Να τους εξηγήσουμε για ευθύνες και ανευθυνότητα που οδηγεί πολλά σκυλάκια να έχουν την ανάγκη μας περισσότερο από άλλα και πολλά άλλα χρήσιμα για την επιλογή και την συμβίωση με τον σκύλο, αλλά και την ζωή γενικότερα.

Κάπως έτσι έχει γίνει μια "είσοδο με το δεξί" σε αυτό που θα ακολουθήσει.

Να μη σε ζαλίζω... Αν θες κάτι άλλο, ρωτάς.

Last edited:

nikolasss

Member
3 Νοεμβρίου 2015
12
6
44
σε ευχαριστω για την απαντηση, να εισαι καλα, απλα ειλικρινα δεν καταλαβαινω το λογο που η απαντηση σου εμπεριεχει στο συνολο της (3 παραγραφοι) το πως θα πρεπει να λαβουν τα παιδια μας την αφιξη ενος σκυλου στο σπιτι. Γνωριζουμε (μαζι με τη γυναικα μου) πως πρεπει να μεταδωσουμε τον ερχομο αυτο και δουλευουμε γι αυτο. Πραγματικα σωστα και ομορφα αυτα που γραφεις αλλα θα ηταν πολυ προτιμοτερο να εισηγαγες ενα καινουργιο θεμα το οποιο θα αφορουσε μελλοντικους ιδιοκτητες σκυλων που εχουν παιδια, ευχαριστω για το ενδιαφερον

canis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
1.417
6.557
Απλά επειδή ανέφερες την ύπαρξη τους (των παιδιών) και πως επιθυμείτε "οικογενειακό σκύλο", τίποτε άλλο.

Χαίρομαι και εύχομαι ότι καλύτερο!

tryphon13

Well-Known Member
29 Ιουνίου 2015
180
334
ATHENS
καλησπέρα,
θα πρότεινα να ιοθετήσετε κάποιο ζωάκι από τα χιλιάδες που το έχουν ανάγκη.

είναι κρίμα να αγοράζουμε σκυλιά ενώ τόσες χιλιάδες ζωάκια υποφέρουν και κακοποιούνται.

ειναι πιό σωστό να μπουν τα παιδιά σε αυτό το τριπάκι παρά να λένε 'τι ράτσα είναι το δικό σου??' 'εμένα είναι τάδε ράτσα'

Αποψή μου!

Last edited:
  • Like
Reactions: zaher

sis

Well-Known Member
10 Μαϊου 2015
1.453
3.255
Αθήνα
Το θέμα της εισαγωγής σκύλου από το εξωτερικό συζητήθηκε πρόσφατα κι εδώ, μπορείς αν θέλεις να συνεχίσεις με τυχόν απορίες σου. Όσο για την επιλογή φυλής, έχε υπόψη σου ότι χαρακτήρας και ανάγκες εκτόνωσης συχνά δεν αυξάνονται / μειώνονται σε συνάρτηση του μεγέθους τους σκύλου.

• Like
Reactions: spyv

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.750
1.514
Illinois, USA
Κι εγω θα σε συμβουλευα να παρεις απο το καταφυγιο διοτι και το χαρακτηρα του θα μπορεσουν να σου περιγραψουν οι εθελοντες και θα εχει ηδη τα εμβολια του κλπ. Το πιο σημαντικο δε θα ειναι οτι θα συμβαλεις εστω και λιγι στην επιλυση του πολυ σοβαρου προβληματος των αδεσποτων στην Ελλαδα.

Προσωπικα πηρα απο καταφυγιο και δεν το μετανοιωσα ποτε. Και να ηθελα να βρω καλυτερο σκυλι απο εκτροφεα, δεν θα μπορουσα.

nikolasss

Member
3 Νοεμβρίου 2015
12
6
44
Το θέμα της εισαγωγής σκύλου από το εξωτερικό συζητήθηκε πρόσφατα κι εδώ, μπορείς αν θέλεις να συνεχίσεις με τυχόν απορίες σου. Όσο για την επιλογή φυλής, έχε υπόψη σου ότι χαρακτήρας και ανάγκες εκτόνωσης συχνά δεν αυξάνονται / μειώνονται σε συνάρτηση του μεγέθους τους σκύλου.
Σε ευχαριστω για την απαντηση

Διαπιστωνω (οπως πολλοι φανταζομαι) οτι οι απαντησεις δεν εχουν καμμια σχεση με το θεμα που αναρτησα. Παρακαλω τους διαχειριστες του forum να σβησουν το θεμα μιας. Ευχαριστω για τη φιλοξενια

Last edited by a moderator:

ghelly

Well-Known Member
17 Απριλίου 2012
11.220
5.730
Πάτρα
Καλή σου ημέρα,
αντιλαμβάνομαι ενόχληση στο ύφος σου. Αλλά δεν μπορώ να κατανοήσω γιατί αυτή η ενόχληση. Έθεσες ένα ερώτημα σε ένα φόρουμ, με μέλη από απλούς κηδεμόνες σκυλιών, ως εκτροφείς, εκπαιδευτές κλπ ενασχολούμενους με τα σκυλιά.
Δεν έχεις κάτι συγκεκριμένο να ζητάς από το σκυλί όπως το περιγράφεις, εκτός από το να είναι "οικογενειακό" που με ελάχιστες εξαιρέσεις όλα τα σκυλιά όπως μάθουν μέσα σε μια οικογένεια έτσι θα είναι... αρκεί όλα τα μέλη της οικογένειας να σέβονται το σκυλί και τις αντοχές του (πχ καποια τερριέ δεν ειναι για οικογένεια με παιδιά της ηλικίας των δικών σου), να μεγαλώσει μαζί με τα παιδιά σου -που αυτό φρονώ το ζητάς για να μάθουν τα παιδιά την "ευθύνη" ανατροφής του σκύλου, και σου έχει ήδη απαντησει ο @canis σε αυτό αρτιότατα, είναι μικρόσωμα -που επουδενί δεν σημαίνει ότι ειναι πιο ευκολοδιαχείριστα από άποψη ενέργειας και συμπεριφορών (πχ ενα μικρόσωμο εξαιρετικά πιο ευκολα το κακομαθαίνεις και όταν δεν παίρνει αυτο που ζητάει, καλή τύχη με τα γαυγίσματα).
Αν μας έλεγες πχ ότι "θέλω να βγαίνω βόλτα και να τρέχω στο βουνό με το σκυλί μου', ναι θα μπορούσαμε να σου πούμε ότι καλώς επελεξες την τάδε φυλή ή κακώς την επέλεξες, δεν ειναι αθλητική.

Όλα αυτά που ζητάς, όμως, τα εκπληρώνουν χιλιάδες σκυλιά σε καταφύγια, το μόνο που τους λείπει είναι ο φαινότυπος του μποστον τερριέ (ενίοτε ουτε καν αυτό). Και τα χρήματα που θα μείνουν στην άκρη από την αγορά και εισαγωγή στην Ελλάδα ενός κουταβιού από εκτροφέα του εξωτερικού, μπορείς να τα δώσεις για την εκπαίδευση του σκυλιού -η οποία είναι απαραίτητη ανεξαρτήτως αν το σκυλί ειναι 2 ή 80 κιλά.

nikolasss

Member
3 Νοεμβρίου 2015
12
6
44
Καμμια ενοχληση δεν εχω. Εχεις απολυτα δικιο οσον αφορα τα μελη του forum. Η απαντηση του φιλου sis με καλυπτει απολυτα οσον αφορα την εισαγωγη σκυλου απο εξωτερικο. Επειδη δεν ειναι δικιο προς εκτροφεις και προς ιδιοκτητες αδεσποτων, γι αυτο καλυτερα να σβηστει. Θα κοιταξουμε σοβαροτατα την αποκτηση σκυλιου απο καταφυγιο.

betty coltrane

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2011
3.972
9.756
48
Ηράκλειο, Αττική
goodcopbadcop6.blogspot.gr
Αν ειναι 3 ή 4 μηνων το κουταβι ειναι μικρη η διαφορα κατα τη γνωμη μου. Αρκει βεβαια να εισαι σιγουρος με την επιλογη σου. Το ιδανικό θα ηταν να εκανες το ταξιδι να γνωριστειτε απο κοντα.

Με ποιον τροπο αδικουνται οι εκτροφεις ή οι ιδιοκτητες αδεσποτων;

• Like
Reactions: Aslan and Orilis

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.750
1.514
Illinois, USA
Θα σε συμβουλευα να κοιταξεις στο Facebook επισης διοτι εχουνε συνεχως σκυλια απο καταφυγια και φιλοζωικες.