....μαστεκτομή.....

lilly

Member
9 Νοεμβρίου 2009
6
0
Γεια σας και καλώς σας βρήκα!
έχω ένα ημίαιμο γκριφονάκι τη lilly, είναι 11 ετών!
την έχω από τότε που ήμουνα 14 χρονών!
το πρόβλημά μας ξεκινάει από το ότι δεν τη στείρωσα....λάθος μου το ξέρω τώρα.....και 2ο λάθος μου το ότι δεν άλλαξα νωρίτερα κτηνίατρο!
η lilly είναι το 2ο σκυλάκι μου το 1ο πέθανε πριν 3 χρόνια, μάλλον από γεράματα, αφού πλέον έχω σοβαρές αμφιβολίες για τον κτηνίατρο που τυφλά εμπιστευόμουνα χρόνια τώρα!!!!
Η ιστορία της lilly είναι μεγάλη και θα σας την πω σύντομα!!
Τώρα θέλω να σας πω γιατί μάλλον εδώ θα με καταλάβετε όλοι ότι η μικρή μου θα κάνει χειρουργείο για μαστεκτομή γιατί έχει έναν μεγάλο όγκο τον οποίο ο πρώην γιατρός μας αντιμετώπιζε με ψέμματα και με αντιβίωση, μέχρι που τσακώθηκα μαζί του και πήγα αλλού......και σας ρωτώ? πως εμπιστεύεσαι και τον επόμενο??
και πάνω από όλα.........φοβάμαι......θα ξυπνήσει?

με αγάπη
lilly

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Mία τέτοια εγχείρηση εμπεριέχει κινδύνους, και σίγουρα κάτι μπορεί να πάει στραβά, ειδικά σε μικρόσωμο υπερήλικο σκύλο.

Το να την στείρωνες δεν σήμαινε οπωσδήποτε ότι θα γλίτωνες τον όγκο. Σίγουρα τώρα πρέπει να τον βγάλεις, και να κάνεις ό,τι μπορείς για να ζήσει το ζώο καλύτερα, και ακόμα και αν κάτι πάει στραβά θα ξέρεις ότι έκανες αυτό που έπρεπε.

Αν δεν εμπιστεύεσαι τον κτηνίατρο πάρε και άλλες γνώμες.

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν έχεις την πολυτέλεια επιλογής. Κάνεις απλά αυτό που πρέπει.
Εύχομαι να πάνε όλα καλά! :)

lilly

Member
9 Νοεμβρίου 2009
6
0
ο κτηνίατρος που πήγα είναι χειρούργος και έχει σώσει σκυλιά φίλων μου από διάφορα που τους έχουν συμβεί.....έχω πάει σε 2 μου είπαν το ίδιο πράγμα απλά αυτός που κατέληξα έχει κλινική και το θεώρησα καλύτερο από το απλό κτηνιατρείο!!
συζήτησα μαζί του και μου είπε ότι είναι χειρουργείο ρουτίνας.
Κατανοώ τους κινδύνους ενός χειρουργείου (οι ίδιοι ισχύουν και για τους ανθρώπους)
Παρ' όλα αυτά δεν μπορώ να αποβάλλω τη σκέψη του ότι ίσως κάτι πάει στραβά!!!
το σκυλάκι πέρα από τον όγκο δεν έχει αλλάξει συμπεριφορά,ούτε φαίνεται να πονάει!
η ενεργητικότητά της είναι ίδια με όταν την πρωτοπήρα κι ας είναι γιαγιά!!!:)

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
επιστευεσαι
Εμπιστεύεσαι..:D

Οχι για να μην με κράξει η γαλάζιο πάλι.., γράφω πολύ γρήγορα και πολλές φορες τρώω γράμματα τόνους και διαφορα αλλα extra ή πλην..:D

Fileiro

Well-Known Member
17 Οκτωβρίου 2006
452
1
Athens
Σιγουρα θα πρεπει κανεις να ζυγίσει τα υπερ και τα κατα.Οταν οι εξετάσεις αίματος (αιματολογικές και βιοχημικές) και ο υπερηχος καρδιάς δείξουν οτι ολα λειτουργούν καλα, το ρίσκο είναι πολυ χαμηλό και όσο περίπου είναι όταν χειρουργείται πολύ νεότερος σκύλος.Επίσης υπάρχουν μέθοδοι αναισθησίας που ελάχιστα επηρρεάζουν την καρδιακή και αναπνευστική λειτουργία.Ακόμη και ειδικό ενέσιμο σχήμα υπάρχει για τις περιπτώσεις εκείνες που ακόμη και η εισπνευστική αναισθησία είναι επικίνδυνη (λόγω καρδιακής ανεπάρκειας).
Το αν πρέπει να γινει η οχι το χειρουργείο εξαρτάται και απο άλλους παράγοντες.Τι μέγεθος έχει η μάζα;Είναι κακοήθης ο όγκος ή όχι;(αυτο μπορούμε να το ξέρουμε πρίν το χειρουργείο με βιοψία).Σε ενα νεαρότερο σκύλο κανονικα οποιοσδήποτε μικρός όγκος πρέπει να αφαιρείται.Σε ενα σκύλο 14 ετων ομως υπάρχουν αλλοι παράγοντες που θα πρεπει να παρουμε υπόψη.

Krina

Well-Known Member
28 Οκτωβρίου 2008
2.244
5
57
Περιστερι Αττικης
www.vomkrinastrand.com
διαγνωστικες εξετασεις σε ζωα που προκειται να χειρουργηθουν πρεπει να γινεται πληρης αιματολογικη και βιοχημικη εξεταση στο αιμα και αναλυση ουρων και ακτινογραφια θωρακα ,επειδη τα περισσοτερα ειναι υπερηλικα και ενδεχεται να παρουσιαζουν και αλλα παθολογικα προβληματα.
στα περιστατικα στα οποια διαπιστωνεται θωρακικη συλογη στα ακτινογραφηματα του θωρακα,πρεπει να γινεται θωρακεντηση και κυτταρολογικη εξεταση του υγρου

θα πρεπει να ρωτησεις αν η σκυλα πασχει απο φλεγμονωδες καρκινωμα μαστου γιατι εκει τα πραγματα αλλαζουν με τους τροπους αντιμετωπισης απο τα αλλα νεοπλασματα μαστων

TARA

Well-Known Member
30 Ιανουαρίου 2009
6.179
3.023
ΑΤΤΙΚΗ
....και συμφωνώντας με τους προλαλήσαντες ,ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπ' όψη προκειμένου να χειρουργηθεί ή όχι ένα σκυλί είναι η πιθανότητα επανεμφάνισης του όγκου. Αυτό βέβαια καθορίζεται απο το είδος του κάτι που μόνο η βιοψία δείχνει.
εύχομαι να πάνε όλα καλά.

raul_vet

Well-Known Member
30 Οκτωβρίου 2009
55
0
Patras city
υπάρχουν μέθοδοι αναισθησίας που ελάχιστα επηρρεάζουν την καρδιακή και αναπνευστική λειτουργία.Ακόμη και ειδικό ενέσιμο σχήμα υπάρχει για τις περιπτώσεις εκείνες που ακόμη και η εισπνευστική αναισθησία είναι επικίνδυνη (λόγω καρδιακής ανεπάρκειας).
Δεν είναι η εισπνευστική αναισθησία επικίνδυνη αλλά τα προαναισθητικά που χρησιμοποιούνται. Αυτά αλλάζεις σε καρδιοπαθή και ηλικιωμένα γενικότερα. Απ' όσο γνωρίζω δεν υπάρχει αμιγώς ενέσιμο σχήμα για καρδιοπαθείς σκύλους και γάτες που να είναι ασφαλέστερο της ειπνευστικής αναισθησίας (με την προϋπόθεση ότι γίνεται τροποποιημένη προνάρκωση).

raul_vet

Well-Known Member
30 Οκτωβρίου 2009
55
0
Patras city
Αυτό βέβαια καθορίζεται απο το είδος του κάτι που μόνο η βιοψία δείχνει.
Επιτρέψτε μου να διαφωνήσω. Κάθε όγκος μαστού πρέπει να αφαιρείται (εκτός αν το ζώο έχει μεταστάσεις στους πνεύμονες ή η γενική του κατάσταση είναι τέτοια που δεν θα αντέξει την επέμβαση ή πάσχει από φλεγμωνώδες αδενοκαρκίνωμα) και να ακολουθείβιοψία. Η βιοψία πριν το χειρουργείο μπορεί να διασπείρει τον όγκο και να δώσει πιο γρήγορα μεταστάσεις.

Η βιοψία δεν είναι για να μας πει αν θα πρέπει να βγει η μάζα αλλά για να μας πει τι να κάνουμε μετά, δηλαδή αν ήταν αδένωμα η υπόθεση έχει τελειώσει ενώ αν ήταν αδενοκαρκίνωμα θα πρέπει να γίνει και χημειοθεραπεία (αν θέλει και ο ιδιοκτήτης φυσικά).

TARA

Well-Known Member
30 Ιανουαρίου 2009
6.179
3.023
ΑΤΤΙΚΗ
δεν είμαι γιατρός και δεν μπορώ να διαφωνήσω,απλά ο προβληματισμός μου έχει να κάνει με το γεγονός ότι σε ένα μεγάλης ηλικίας σκυλί μια τέτοια επέμβαση εκτός απο το ρίσκο που εμπεριέχει απο μόνη της αποτελεί μια επώδυνη διαδικασία και εγώ ως ιδιοκτήτης ενός ζώου θα ήθελα να ξέρω τις πιθανότητες επανεμφάνισης του όγκου.

Krina

Well-Known Member
28 Οκτωβρίου 2008
2.244
5
57
Περιστερι Αττικης
www.vomkrinastrand.com
θα σας πω το εξης

προσφατα χειρουργηθηκε μια σκυλα μου
και η βιοψια εδειξε :ογκος με διαμετρο 1cm ,εστιακη κακοηθης νεοπλασια του μαστου,καρκινωμα in situ, με αλλα λογια συνισταται η παρακολουθηση της σκυλας χωρις κανενα φαρμακευτικο σχημα και αυτο γιατι ο συγκεκριμενος καρκινος δεν εχει μεταστατικη δυνατοτητα

θελω να πω το εξης:
εχω το κολλημα και οταν παιζω με τα ζωα να τα ζουλαω και να τα ψαχνω , αυτο ειχε ως αποτελεσμα στη συγκεκριμενη περιπτωση να ανακαλυψω μεσα σε ενα μαστο ενα ογκιδιο σε μεγεθος φακης ,πηγα αμεσως στη γιατρο μου καναμε εξετασεις και προγραμματισαμε επεμβαση , στο λιγο χρονο που μεσολαβησε μεχρι το χειρουργειο η φακη εγινε 1cm και σας εγραψα τα αποτελεσματα της ιστολογικης

και δεν σας ειπα δεν χρειαστηκε μαστεκτομη απλα αφαιρεθηκε ο ογκος καυστηριαστηκε η περιοχη εκανε μονο 2 ραμματα δεν πειραχτηκε καθολου η θηλη και η αναρωση ηταν σε χρονο ρεκορ

η προληψη σωζει ! μην αφηνετε τιποτα στην τυχη! μην περιμενετε να εκδηλωθουν συμπτωματα γιατι τοτε ισως να ειναι αργα !
ψαχνετε το ζωο σας
μελετατε το σωμα και τη συμπεριφορα του
μην δισταζετε να μιλατε με το γιατρο σας

Krina

Well-Known Member
28 Οκτωβρίου 2008
2.244
5
57
Περιστερι Αττικης
www.vomkrinastrand.com
raul_vet τοσο καιρο που ψαχνω βλεπω στα λογια σου αυτα που εχω βρει
εκτος και αν το καρκινωμα ειναι φλεγμονωδη και αυτο γιατι ειναι αδυνατη η πληρης εξαιρεση του νεοπλασματος και γιατι εχει μετεγχειρητικες επιπλοκες

δεν ειμαι γιατρος ψαχνω για να μαθω και ρωταω για να σιγουρευτω ,πες μου τη γνωμη σου

raul_vet

Well-Known Member
30 Οκτωβρίου 2009
55
0
Patras city
δεν είμαι γιατρός και δεν μπορώ να διαφωνήσω,απλά ο προβληματισμός μου έχει να κάνει με το γεγονός ότι σε ένα μεγάλης ηλικίας σκυλί μια τέτοια επέμβαση εκτός απο το ρίσκο που εμπεριέχει απο μόνη της αποτελεί μια επώδυνη διαδικασία και εγώ ως ιδιοκτήτης ενός ζώου θα ήθελα να ξέρω τις πιθανότητες επανεμφάνισης του όγκου.
Ας υποθέσουμε ότι έχει κάποιος ένα σκυλάκι με έναν όγκο. Αν ο όγκος είναι μεγάλος σε μέγεθος πρέπει να βγει το συντομότερο γιατί το ζώο πονάει από το βάρος και υπάρχει άμεσα κίνδυνος ο όγκος να εξελκωθεί και να αρχίσει να μυρίζει. Αν δεν το κάνεις αυτό έχει σαν συνέπεια περισσότερο πόνο και ταλαιπωρία για το ζώο.
Αν είναι μικρός πρέπει να βγει γιατί δεν θες να δώσεις ευκαιρίες στον όγκο ωστε να μεταλλαχθεί σε κάτι κακό (αν δεν είναι ήδη) ή να δώσει μεταστάσεις.
Η πιθανότητα να επανεμφάνισης του όγκου σε άλλους μαστούς μετά το χειρουργείο υπάρχει αλλά έχει να κάνει με το αν πριν την επέμβαση είχαν γίνει μη ορατές μεταστάσεις.
Εδώ μιλάμε για την υγεία ενός ζώου. Το σωστό είναι να δράσουμε γρήγορα όχι να περιμένουμε κοιτάζοντας τον όγκο.
Βρείτε έναν καλό χειρούργο - κτηνίατρο, κάντε τις εξετάσεις που πρέπει, βεβαιωθείτε ότι υπάρχει δυνατότητα σωστής αναισθησιολογικής φροντίδας και προχωρήστε.
Η ηλικία πρέπει να ληφθεί υπ' όψιν για ειδική μεταχείριση, όχι για να μην κάνουμε επέμβαση. άλλωστε κανείς δεν λέει σε έναν ηλικιωμένο «άσε τον παππού να πεθάνει, είναι γέρος»...