παιχνίδι και εκπαίδευση


Adis

Well-Known Member
23 Οκτωβρίου 2007
81
0
Kozani
www.myspace.com
Μια απορία που θα ήθελα να ξέρω πριν προβώ σε λανθασμένες ενέργειες και τραβάω τα μαλλιά μου μετά . Στην 2ωρη βόλτα στο σχολειό (όταν έχουν σχολάσει τα παιδιά) και ο μικρός τρέχει περά δόθε , διαχωρίζεις το παιχνίδι από την εκπαίδευση ? δηλ. μια ώρα παιχνίδι χωρίς εντολές και μετά μια ώρα εκπαίδευση ? ή προσπαθείς να εντάσεις την εκπαίδευση μέσα στο παιχνίδι κάνοντας χάρες αλλά πετάς και μερικές εντολές σιγά σιγά ?
 




ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.689
23
ATHENS
Εγώ δεν τα ξεχωρίζω. Κάθε ώρα με το σκύλο μου είναι ώρα εκπαίδευσης. Ακόμα και στο παιχνίδι ή στη βόλτα προσπαθώ πάντα να εκμεταλλεύομαι την κάθε στιγμή για επανάληψη της βασικής υπακοής και όχι μόνο.
 




Adis

Well-Known Member
23 Οκτωβρίου 2007
81
0
Kozani
www.myspace.com
Και εγώ αυτό προσπαθώ να κάνω . Στην βόλτα σίγουρα είναι ώρα εκπαίδευσης αλλά στο παιχνίδι ? τον αφήνεις να εκτονωθεί και μετά να είναι πιο συγκεντρωμένος ? η εκεί που τρέχει και παίζει του λες και 3-4 εντολές και συνεχίζει το παιχνίδι ? πιστεύω ότι άμα καταλάβει πως αυτό είναι και σαν παιχνίδι και κάνει και το αφεντικό του –μπαμπά πιο χαρούμενο θα το πάρει πολύ πιο θετικά και θα εκτελεί τις εντολές πιο ευχαρίστα
Απ την άλλη τώρα το παιχνίδι- παιχνίδι και οι εντολές- εντολές και δεν παίζουμε με αυτές είμαστε σοβαροί ..? και ιδου το ερώτημα : πιο από τα δυο είναι το σωστό ? (από πλευράς σκύλου ) δηλ πως θα του δώσεις να καταλάβει αυτό που ουσιαστικά θες , οκ το παιχνίδι αλλά όταν μιλάω εγώ ακούς εμένα ..
Προσπαθώ να διατυπώσω κάπως κατανοητά την ερώτηση γιατί τα έγραψα λίγο περίεργα :p
 


ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.689
23
ATHENS
Εγώ θα προσπαθήσω να κάνω κατανοητό αυτό που λέω με παραδείγματα.

Ο σκύλος μου στο πάρκο τρελαίνεται να παίρνει στο στόμα του κλαριά δέντρων και να τα κουβαλάει. Όταν δω ότι κατευθύνεται σε κάποιο σπασμένο κλαρί, του λέω «Άστο» και τον βάζω να κάτσει. Παίρνω το κλαρί, του ζητάω να μου δώσει το πόδι του και μετά του το δίνω να παίξει. Μετά του λέω πάλι «άστο». Το σκυλί αφήνει το κλαρί, τον επιβραβεύω με πολλά χάδια και του το πετάω να μου το φέρει. Το σκυλί μου το φέρνει, τον βάζω να κάτσει και του το ξαναδίνω.

Το ίδιο ισχύει και με το παιχνίδι στο σπίτι. Παίρνω στα χέρια μου το αγαπημένο του παιχνίδι (ένα καταφαγωμένο σκοινάκι), κρύβομαι πίσω από μια μισανοικτη πόρτα και τον φωνάζω να με βρει. Εάν καταφέρει να ανοίξει την πόρτα και να με βρει, θα παίξω μαζί του με το σκοινάκι του.

Εγώ πάντως πιστεύω πως η εκπαίδευση πρέπει να γίνεται και μέσα από το παιχνίδι και όχι μόνο ως μορφή μαθήματος. Νομίζω πως με αυτόν τον τρόπο το σκυλί μαθαίνει, παίζει και δεν βαριέται, με αποτέλεσμα να αποδίδει καλύτερα.
 


matilda

Well-Known Member
16 Ιουλίου 2007
1.433
1.022
Εγώ πάντως πιστεύω πως η εκπαίδευση πρέπει να γίνεται και μέσα από το παιχνίδι και όχι μόνο ως μορφή μαθήματος. Νομίζω πως με αυτόν τον τρόπο το σκυλί μαθαίνει, παίζει και δεν βαριέται, με αποτέλεσμα να αποδίδει καλύτερα.
Εκτός αυτού είναι ο καλύτερος τρόπος να τεστάρεις τις εντολές σου σε αληθινές συνθήκες ( τι πιο δύσκολο από το να γυρίσει σε εμάς ένας σκύλος απασχολημένος με παιχνίδι ή άλλους σκύλους π.χ), καθώς επίσης και να δέσεις καλύτερα σαν ομάδα με τον σκύλο σου. Αν παίζετε - εκπαιδεύεστε στην βόλτα τότε γίνεται πιο ευχάριστη και ενδιαφέρουσα και για αυτόν και για σένα. Απλά μην κάνεις πάντα τα ίδια. Αυτοσχεδίασε. Ακόμα και κάτι φαινομενικά χαζό ή άχρηστο δίνει σε εσένα και στον σκύλο την ευκαιρία να δουλεύετε διαφορετικά πράγματα.
 


Adis

Well-Known Member
23 Οκτωβρίου 2007
81
0
Kozani
www.myspace.com
Το προσπαθώ συγκεκριμένα δουλεύουμε τις εντολές από απόσταση … «μείνε» «έλα» «κάτσε» «σήκω» «κάτω» και τέτοια όπως είπε και η rottie με το να πετάω το ξύλο και να το φέρνει του δίνω και εντολές μαζί αλλά το κάνει 2-3 φορές μετά το βαριέται :s
Αλλά δεν ήξερα αυτό αν πρέπει να έχουμε ξεχωριστά το παιχνίδι από το μάθημα
 


ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.689
23
ATHENS
Γι’ αυτό πρότεινε η Matilda τις εναλλαγές και την ποικιλία. Για να μην γινόμαστε βαρετοί και προβλέψιμοι στο σκύλο μας! :wink:
 


magi

Well-Known Member
15 Ιουνίου 2006
609
2
Athens
Η δικιά μου βαριέται το μπαλάκι, 3-4 φορές να το φέρει, ευτυχώς έχουμε στο πάρκο κουκουνάρια και αυτά δεν τα βαριέται ποτέ !! Και εμείς συνδυάζουμε παιχνίδι με εκπαίδευση, κάνουμε και σκέτες ασκήσεις.
 




lone wolf

Well-Known Member
13 Οκτωβρίου 2006
706
3
Athens
Ο σκύλος εκπαιδεύετε κάθε στιγμή που είναι κοντά μας. Διαβάζει την γλώσσα του σώματός, αναμετριέται μαζί μας γιατί για αυτόν είναι κάτι φυσιολογικό δεν χρειάζετε να σκεφτεί το κάνει ασυνείδητα.

Αντίθετα εμείς πρέπει πάντα να είμαστε σε εγρήγορσή να διαβάζουμε την γλώσσα του σώματός του να του δείχνουμε συνέχεια το καλό και το κακό. Με τα παραπάνω δεν εννοώ να καταπιέζουμε τον σκύλο αλλά να του μαθαίνουμε πράγματα και συμπεριφορές μέσα από την συμβίωση μαζί του και φυσικά μέσα από το παιχνίδι.

Για μένα εκπαίδευση και παιχνίδι πάνε μαζί, αυτό που θέλουμε είναι να χτίσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης με τον σκύλο μας...
 


denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.821
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Συμφωνώ με τα παραπάνω, και η εκπαίδευση πρέπει να γίνεται σαν παιχνίδι, αλλά γιατί τα διαχωρίζω ...

Θεωρώ ότι το σκυλί έχει δικαίωμα σαν ζωντανός οργανισμός να ξεσκάσει και να μην είναι συνέχεια με την έννοια μίας εντολής ... επίσης έχω παρατηρήσει ότι αν δεν αφήνω τη μισή βόλτα ελεύθερο το σκυλί να κάνει ότι θέλει, (ίσως επειδή έχω και πολλά σκυλιά, και μπορώ να το δώ πιό εύκολα) αυξάνεται το stress και καταλήγουμε σε ανεπιθύμητες συμπεριφορές ...

Για το ζώο συντροφιάς μπορεί να λαιτουργεί έτσι ... και πρέπει να λειτουργεί έτσι ακόμα και για ένα rott που του ζητάμε ''το κάτι παραπάνω'' ... όταν όμως μάθει ΠΩΣ πρέπει να να του δείξουμε ότι ΟΤΑΝ δουλεύουμε δουλεύουμε ... δέν μπορεί ένας σκύλος ας πούμε να εκτελέσει πρόγραμμα IPO αν έχει εκπαιδευτεί μόνο μέσα στην καθημερινότητα με σκόρπιες εντολές μέσα στο παιχνίδι ...
 


lone wolf

Well-Known Member
13 Οκτωβρίου 2006
706
3
Athens
Σειρά μου να συμφωνήσω με τα παραπάνω. Άλλωστε το να διαχωρίζεις το παιχνίδι από την εκπαίδευση δεν είναι κακό κάθε άλλο μάλιστα. Αυτό που ήθελα να τονίσω είναι ότι μέσα από το παιχνίδι που το σκυλί είναι χαλαρό και δεν δέχετε πίεση μπορούμε να του μάθουμε πολλά πράγματα. Μπορείς να αφήσεις ένα σκυλί να τρέχει και να παίζει ελεύθερο και την στιγμή που είναι οι συνθήκες κατάταλληλες (δηλαδή είσαι σίγουρος ότι το σκυλί θα έρθει) του λες ΕΛΑ, το σκυλί το θεωρεί παιχνίδι αλλά μαθαίνει και το ΈΛΑ.

Ελπίζω τώρα να το εξήγησα καλύτερα... :roll: