“Γρήγορα” σαλιγκάρια σπέρνουν το θάνατο σε σκύλους


nikalias

Well-Known Member
2 Ιουλίου 2013
256
3
Γλάρισα
Τα σαλιγκάρια μπορούν να κινηθούν με ταχύτητα ενός μέτρου ανά ώρα, παρά τη φήμη που τα συνοδεύει.
Βρετανοί επιστήμονες με τη βοήθεια ειδικών λαμπτήρων LED κατάφεραν να παρακολουθήσουν την κίνησή τους σε μια περίοδο 24 ωρών και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα γνωστά γαστερόποδα, πνευμονοφόρα μαλάκια έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν ένα μικρό κήπο σε ένα βράδυ.
—Κίνδυνος για τα σκυλιά
Ωστόσο, οι επιστήμονες ανησυχούν ότι τα γρήγορα σαλιγκάρια μεταδίδουν ένα παράσιτο, θανατηφόρο για τα σκυλιά.
Τα υγρά καλοκαίρια των προηγούμενων ετών στη Βρετανία ευνόησαν την ανάπτυξη των σαλιγκαριών με τους πληθυσμούς τους να παρουσιάζουν ρυθμούς αύξησης της τάξης του 50% το 2012 σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη.
Τα σαλιγκάρια είναι φορείς του παρασίτου angiostrongylus vasorum που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τα σκυλιά που θα φάνε σαλιγκάρια ή γυμνοσάλιαγκες στον κήπο ή θα έρθουν σε επαφή με παιχνίδια από τα οποία πέρασε το μαλάκιο.
Πρόσφατη έρευνα κτηνιάτρων-χειρουργών έδειξε ότι το παράσιτο έχει εξαπλωθεί ταχύτατα σε όλη τη Βρετανία και όχι μόνο στο νότο.
Οι ειδικοί καλούν τους ιδιοκτήτες σκύλων που κυκλοφορούν σε κήπους να γνωρίσουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν στην πίσω αυλή του σπιτιού τους και να λάβουν κατάλληλα μέτρα για να προστατεύσουν τα κατοικίδιά τους.

Πηγή econews.gr
 


epial

Well-Known Member
24 Ιουλίου 2011
3.026
5.276
65
Aθήνα
Τι μέτρα όμως να πάρουν;

Μήπως να αρχίσουν να τρώνε σαλιγγάρια και οι εγγλέζοι;
 




nikalias

Well-Known Member
2 Ιουλίου 2013
256
3
Γλάρισα
Μετά από μια γρήγορη ανάγνωση , η κατακλείδα του άρθρου σε καθησυχάζει μιας και λέει ότι η διάγνωση καθιερωμένη και η θεραπεία είναι απλή . Στην Ελλάδα όμως ισχύουν ή μοιάζουν ουτοπικά ;
 


ghelly

Well-Known Member
17 Απριλίου 2012
11.220
5.730
Πάτρα
Αν ειναι να ξεφορτωθεις σαλιγκάρια από κηπο, βάζεις ενα ανοιχτο κουτάκι μπύρας κομμένο στο πανω μέρος μέσα στο χώμα, ωστε να μην προεξέχει από το εδαφος το στόμιο. Η μπύρα τα προσελκύει και τα μαζεύει. Εγώ το κάνω στον κηπο μου για τα φυτά μου, και βάζω 1 δαχτυλο μπύρας, για να μην πνιγουν. Μετα απλά τα μεταφέρω σε αλλο μερος.
 






ghelly

Well-Known Member
17 Απριλίου 2012
11.220
5.730
Πάτρα
χαχαχ χοχλιοι???/ Μου ειναι απιστευτα αηδιαστικα να τρώγονται... ειδικά και εκεινο το σλουυυυυρπ με σκοτώνει. Οχι σε παραδιπλα ακάλυπτο χώρο που ειναι τιγκα στα φυτά τα πηγαινω. Οποτε εκει καλοπερνανε
 




ghelly

Well-Known Member
17 Απριλίου 2012
11.220
5.730
Πάτρα
Αχχχ δεν ξέρεις τι χάνεις!
δεν το χω ΚΑΘΟΛΟΥ ομως... σαλιγκάρια, μύδια, γυαλιστερες, πίνες κλπ "μαλακοσωμα" δεν τα θελω με τίποτα. Αν θελετε σας τα μαζεύω και σας τα αποστελλω αυθημερον. Θα ειναι και μεθυσμένα από τη μπυρα! :p
 


l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.642
7.753
Όχι μωρέ θα με κοροιδέψεις τώρα αλλά δεν τα τρώω πια, τα λυπάμαι :p
 




ghelly

Well-Known Member
17 Απριλίου 2012
11.220
5.730
Πάτρα
Όχι μωρέ θα με κοροιδέψεις τώρα αλλά δεν τα τρώω πια, τα λυπάμαι :p
Δεν σε κοροιδευω καθόλου... επειδη τα λυπάμαι δεν τα σουτάρω και τα πηγαίνω στα παραδιπλα φυτά.

Εγώ ειμαι σκληρος!
Θες και μια πετσέτα σαλιάρα?? Αντε θα σου ετοιμάσω τσιμπουσι με χοχλιους να υποδεχτείς τον Πύρρο (που δεν θα τον παρεις ποτε)
 


chrispapas

Well-Known Member
20 Ιουνίου 2011
1.359
25
Ελλάδα από όσο ξέρω δεν υπάρχει θέμα, Αγγλία που ήμαστε, κάθε μήνα με Advocate αντί για Frontline, δεν μπορεις να τα βάζεις και τα δύο πέφτεις βαρύ στον οργανισμό. Αυτό για πρόληψη, είναι λίγο όπως με είπε ο γιατρός όπως έχουμε το Καλαζαρ Ελλάδα εμείς, ένα τέτοιο θεματάκι υπάρχει αγγλία με τα σαλιγκάρια.
What is lungworm? | Lungworm