American Pit Bull Terrier


sake

Well-Known Member
3 Φεβρουαρίου 2017
629
1.085
34
Ας πούμε δύο λόγια για αυτή την τόσο συγκολονιστική φυλή που κάποιοι μισούν και άλλοι υπεραγαπούν

Ιστορία
:
Όλα ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα στις χώρες της Αγγλίας, Σκωτίας και Ιρλανδίας όταν κτηνοτρόφοι σκύλων ήθελα να φτιάξουν έναν σκύλο με το gameness* των terrier και την δύναμη των Bulldogs.
Το αποτέλεσμα ήταν κατι παραπάνο απο αυτο που ζήταγαν. Με αρέτες αληθινων πολεμιστών οπως δύναμη, αδάμαστο θάρος, εκρηξη, ταχύτητα και πολυ αγαπη για τον άνθρωπο τους ! Όταν οι μετανάστες έφεραν τις πρωτες διασταυρώσεις στην Αμερική δεν πέρασαν απαρατήρητες όλες αυτές οι αρέτες που διέθετε αυτός ο σκύλος. Χρησιμοποιήθηκαν για κυνήγι μεγάλων άγριων ζώων οπως αγριογούρουνα κτλ και δυστυχώς αργότερα χρησιμοποιήθηκαν για κυνομαχίες. Ευτύχως αυτο το πολύ βαρβαρο ''άθλημα'' έχει απαγορευτεί και πλέον τα APBT χρησιμοποιούνται ως σκύλοι συντροφιάς αλλα παραλληλα συνεχίζουν να μας επιδεικνύουν τις τεράστιες δυνατότητες τους σε διάφορα κυναθληματα οπώς weight pulling, agility κ.α.
Το United Kennel Club ήταν το 1ο club που αναγνώρισε τα APBT. Ο ιδρυτής του UKC C. Z. Bennett ανέθεσε
τον αριθμό εγγραφής του UKC 1 στο δικό του APBT.

*gameness=η εμμονή και μεγάλη προθυμία να τελειώσουν αυτό που ξεκίνησαν,είτε είναι δουλειά εργασίας είτε να τελειώσουν την μάχη με τον αντίπαλο ακόμα και αν είναι πολύ σοβαρά τραυματισμενα

ΓΕΝΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ
Το APBT είναι ένα σκυλί μεσαίου μεγέθους, στερεά χτισμένο με μεγαλη μυική διάπλαση. Αυτή η φυλή είναι τόσο ισχυρή όσο και αθλητική.Σε αρκετές περιπτώσεις το σώμα των θηλυκών είναι μακρύτερο σε σχέση με τα αρσενικά που είναι ελαφρώς πιο ψηλά. Το μήκος του μπροστινού ποδιού (που μετράται από το σημείο του αγκώνα στο έδαφος) είναι περίπου ίσο με το ήμισυ του ύψους του σκύλου στο ακρώμιο. Το κεφάλι είναι μεσαίου μήκους, με ένα ευρύ, επίπεδο κρανίο και ένα φαρδύ, βαθύ ρύγχος. Τα αυτιά είναι μικρού έως μεσαίου μεγέθους και πρέπει να πέφτουν στα πλάγια(rose pricked ears) ή να είναι μισοσηκωμένα και να πέφτουν προς τα εμπρός. Η σχετικά βραχεία ουρά είναι χαμηλή, παχιά στη βάση και καταλήγει σε ένα σημείο. Το APBT έρχεται σε όλα τα χρώματα εκτός από το Merle. Αυτή η φυλή συνδυάζει τη δύναμη και τον αθλητισμό με χάρη και ευελιξία και δεν πρέπει ποτέ να εμφανίζεται ογκώδης ή πολύ αδύνατη. Πάνω απ 'όλα, το APBT πρέπει να έχει τη λειτουργική ικανότητα να είναι σκύλος που μπορεί να κρατάει, να παλεύει και να αναπνέει εύκολα ενώ κάνει τη δουλειά του.
Κάθε δυσανάλογο χαρακτηριστικό υπερβολικής δόσης (όπως μικρά πόδια, υπερβολικά οστά ή μαζική κεφαλή ή σώμα) που θα παρεμπόδιζαν τη σωματική δραστηριότητα ή την ικανότητα εργασίας είναι εκτός προτύπου

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Τα βασικά χαρακτηριστικά του APBT είναι η δύναμη, η εμπιστοσύνη και η όρεξη για ζωή. Αυτή η φυλή είναι πρόθυμη να σας ευχαριστήσει και να γεμίσει με ενθουσιασμό. Τα APBT κάνουν για εξαιρετικούς συντρόφους της οικογένειας και έχουν αναγνωριστεί για την αγάπη τους για τα παιδιά. Επειδή τα περισσότερα APBT επιδεικνύουν κάποιο επίπεδο επιθετικότητας σε αλλα σκυλιά και λόγω της ισχυρής διάπλασης του, το APBT απαιτεί έναν ιδιοκτήτη που θα ασχοληθεί προσεκτικά με την κοινωνικοποιηση και την εκπαίδευση του. Η φυσική ευκινησία της φυλής το καθιστά έναν από τους πιο ικανούς ορειβάτες σκύλων. Το APBT δεν είναι η καλύτερη επιλογή για ένα σκυλι φύλαξης, δεδομένου ότι είναι εξαιρετικά φιλικό, ακόμη και με τους ξένους. Η επιθετική συμπεριφορά προς τον άνθρωπο δεν είναι χαρακτηριστική της φυλής και είναι εξαιρετικά ανεπιθύμητη.
Ανεπιθύμητη συμπεριφορές είναι η υπερβολική ντροπαλότητα-φόβος, επιθετικότητα σε ανθρωπους

ΚΕΦΑΛΙ
Το κεφάλι στα APBT είναι μοναδικό και βασικό στοιχείο του τύπου της φυλής. Είναι μεγάλο και ευρύ, δίνοντας την εντύπωση μεγάλης δύναμης, αλλά δεν είναι δυσανάλογη με το μέγεθος του σώματος. Εξετάζεται από μπροστά, το κεφάλι είναι διαμορφωμένο σαν μια ευρεία, αμβλεία σφήνα. Όταν βλέπουμε από την πλευρά, το κρανίο και το ρύγχος είναι παράλληλα μεταξύ τους και ενώνονται με μια καλά καθορισμένη, μέτρια βαθιά στάση. Τα υπερκέρβια τόξα πάνω από τα μάτια είναι καλά καθορισμένα αλλά όχι έντονα. Το κεφάλι είναι καλυμμένο, συνδυάζοντας δύναμη, κομψότητα και χαρακτήρα.
Πολύ σοβαρό σφάλμα: Πολύ μεγάλα, βαριά κεφάλια. - Το κρανίο είναι μεγάλο, επίπεδο ή ελαφρώς στρογγυλεμένο, βαθύ και ευρύ ανάμεσα στα αυτιά. Οι μύες στα μάγουλα είναι πολύ έντονοι και προεξέχουν αλλά χωρίς ρυτίδες. Όταν το σκυλί συγκεντρωθεί, σχηματίζονται ρυτίδες στο μέτωπο, οι οποίες δίνουν στο APBT τη μοναδική του έκφραση.
Το ρύγχος είναι ευρύ και βαθύ, με μια ελαφριά κωνικότητα από τη στάση μέχρι τη μύτη και ελαφριά πτώση κάτω από τα μάτια. Το μήκος του ρύγχους είναι μικρότερο από το μήκος του κρανίου, με αναλογία περίπου 2: 3. Η άνω γραμμή του ρύγχους είναι ευθεία. Η κάτω γνάθο είναι καλά αναπτυγμένη, ευρεία και βαθιά. Τα χείλη είναι καθαρά και σφιχτά. Το American Pit Bull Terrier έχει μια πλήρη σειρά από ομοιόμορφα απομονωμένα, λευκά δόντια.

ΛΑΙΜΟΣ
Ο λαιμός είναι μέτριας διάρκειας και μυώδης. Υπάρχει ένα ελαφρύ τόξο στην κορυφή. Ο λαιμός διευρύνεται σταδιακά από εκεί που ενώνει το κρανίο με εκεί που αναμειγνύεται με καλά ισιωμένους ώμους. Το δέρμα στο λαιμό είναι σφιχτό.
Έκτος Προτύπου : Ο λαιμός ο πολύ λεπτός ή ασθενής.
Πολύ σοβαρό λάθος: Ένας σύντομος, παχύς λαιμός που θα παρεμπόδιζε τη λειτουργική ικανότητα.

ΠΛΑΤΗ
Η ωμοπλάτη είναι μακριά, φαρδιά, μυώδη και καλά τοποθετημένη πίσω. Ο άνω βραχίονας είναι κατά προσέγγιση ίσος με το μήκος της ωμοπλάτης και συνδέεται με εμφανή ορθή γωνία. . Οι αγκώνες τοποθετούνται κοντά στο σώμα. Με θέα από μπροστά, οι πρόσθιοι βραχίονες είναι τοποθετημένοι μέτρια μεταξύ τους και κάθετοι στο έδαφος. Οι βάσεις είναι σύντομες, ισχυρές, ευθείες και εύκαμπτες. Κατά την προβολή στο προφίλ, οι βάσεις είναι σχεδόν όρθιες.
Εκτός προτυπου: Όρθιοι ή φορτωμένοι ώμοι. οι αγκώνες στραφούν προς τα έξω ή δεμένοι.

ΥΨΟΣ ΚΑΙ ΒΑΡΟΣ

Το APBT πρέπει να είναι τόσο ισχυρό όσο και ευκίνητο. η συνολική ισορροπία και η σωστή αναλογία βάρους προς ύψος είναι επομένως πολύ πιο σημαντική από το πραγματικό βάρος και / ή το ύψος του σκύλου. Το επιθυμητό βάρος για ένα ώριμο αρσενικό σε καλή κατάσταση είναι μεταξύ 18kg και 28kg. Το επιθυμητό βάρος για μια ώριμη σκύλα σε καλή κατάσταση είναι μεταξύ 17kg και 26kg. Ως γενική και κατά προσέγγιση κατευθυντήρια γραμμή, το επιθυμητό εύρος ύψους για ώριμα αρσενικά είναι από 45cm έως 51cm ίντσες στο ακρώμιο. για ώριμα θηλυκά είναι από 40cm έως 49cm στο ακρώμιο. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα σκυλιά πάνω ή κάτω από αυτές τις σειρές βάρους και ύψους δεν θεωρούνται εκτός προτύπου αν δεν είναι δυσανάλογα ογκώδη ή πολυ αδυνατα.

ΠΟΔΙΑ
Τα πόδια είναι στρογγυλά, ανάλογα με το μέγεθος του σκύλου και σφιχτά.
Το APBT κινείται καμαρωτός με σίγουρη στάση, μεταφέροντας την εντύπωση ότι περιμένει κάθε λεπτό για να δει κάτι νέο και συναρπαστικό. Το βάδισμα του είναι αβίαστο, ομαλό, ισχυρό και καλά συντονισμένο, που δείχνει καλή πρόσκρουση μπροστά και οδηγεί πίσω. Κατά τη μετακίνηση, η κορυφαία γραμμή παραμένει επίπεδη, με ελαφρά κάμψη για να δείξει την ευκαμψία. Εξετάζονται από οποιαδήποτε θέση, τα πόδια δεν γυρίζουν ούτε μέσα ούτε έξω, ούτε τα πόδια διασχίζουν ή παρεμβαίνουν μεταξύ τους. Καθώς αυξάνεται η ταχύτητα, τα πόδια τείνουν να συγκλίνουν προς την κεντρική γραμμή ισορροπίας.
Βλάβες: Τα πόδια δεν κινούνται στο ίδιο επίπεδο.

Τρίχωμα
Το τρλιχωμα είναι γυαλιστερό και λείο, κοντό και μέτρια άκαμπτο στην αφή.
Εκτός πρότυπου: Σγουρή, κυματιστή, αραιό ή μακρύ
ΧΡΩΜΑ
Οποιοδήποτε χρώμα, χρωματικό μοτίβο ή συνδυασμός χρωμάτων είναι αποδεκτό, εκτός από το Merle και το ολόλευκο

Σημείωση: To κόψιμο αυτιών στην Αμερική είναι νόμιμη και παραμένει προσωπική επιλογή. Ωστόσο, ως διεθνές μητρώο, η United Kennel Club, Inc. γνωρίζει ότι σε ορισμένες χώρες απαγορεύτηκαν



Screenshot_1.png
2643150_orig.jpg
Screenshot_2.png
 


Hammer

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2017
1.468
2.709
Τιποτα δεν ειναι "εντονο" πανω στο σωστο pitbull, αλλα ΟΛΑ ειναι εντονα...
Τελειως ξεχωριστη κατηγορια σκυλου.
 
  • Like
Reactions: AGRIAN and vek


sake

Well-Known Member
3 Φεβρουαρίου 2017
629
1.085
34
Για ποιο σκελος μιλάς γιατι έκανα μετάφραση εγώ και έκανα περίληψη από το πρότυπο αλλά παίζει και να μου ξέφυγε τιποτα
 


vek

Well-Known Member
22 Ιουλίου 2012
2.157
5.098
χαχ και εγω με τον πόνο μου :p τονίζω το σημαντικο για εμενα .
]Το APBT δεν είναι η καλύτερη επιλογή για ένα σκυλι φύλαξης, δεδομένου ότι είναι εξαιρετικά φιλικό, ακόμη και με τους ξένους. Η επιθετική συμπεριφορά προς τον άνθρωπο δεν είναι χαρακτηριστική της φυλής και είναι εξαιρετικά ανεπιθύμητη.
Ανεπιθύμητη συμπεριφορές είναι η υπερβολική ντροπαλότητα-φόβος, επιθετικότητα σε ανθρωπους
 
  • Like
Reactions: AGRIAN


Hammer

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2017
1.468
2.709
Για ποιο σκελος μιλάς γιατι έκανα μετάφραση εγώ και έκανα περίληψη από το πρότυπο αλλά παίζει και να μου ξέφυγε τιποτα
Για ολα τα σκελη ισχυει, και στην μορφολογια και στην συμπεριφορα.
 
  • Like
Reactions: sake


sake

Well-Known Member
3 Φεβρουαρίου 2017
629
1.085
34
εμενα αυτο που μου κανει εντυπωση, αν και το ηξερα ,είναι για τα κιλα του.. οι περισσοτερες φυλες εχουν καποιο προτυπο στα κιλα,ενα οριο τελος παντων, ενω στα apbt μπορεις να δεις και διαφορα μεχρι και 10 κιλα απο σκυλι σε σκυλι
 


Hammer

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2017
1.468
2.709
εμενα αυτο που μου κανει εντυπωση, αν και το ηξερα ,είναι για τα κιλα του.. οι περισσοτερες φυλες εχουν καποιο προτυπο στα κιλα,ενα οριο τελος παντων, ενω στα apbt μπορεις να δεις και διαφορα μεχρι και 10 κιλα απο σκυλι σε σκυλι
Οπως σε ολες τις εργασιακες φυλες, υπαρχουν διαφοροι φαινοτυποι.
Το pit αποτελεσε την "βαση" για αρκετες απο τις συγχρονες φυλες, και εχουν γινει αρκετες προσμιξεις τα τελευταια χρονια, οχι οτι δεν γινονταν παντα ως ενα βαθμο.
 


d3ac0n

Well-Known Member
16 Φεβρουαρίου 2017
1.291
2.286
Guadalajara, Jalisco
Game APBT πανω απο 25 κιλα δεν ειναι pit. Γιατι κακα τα ψεματα οταν μιλαμε για APBT ειναι συγκεκριμενα σκυλια με συγκεκριμενα χαρακτηριστικα. Τα υπολοιπα ειναι τυπου pitbull.

Ακομα και τα AmStaff που λενε οτι ειναι ιδιες γραμμες κτλ, ειναι bodybuilders για κανενα show και μεχρι εκει.
 
  • Like
Reactions: AGRIAN and Hammer


Hammer

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2017
1.468
2.709
Game APBT πανω απο 25 κιλα δεν ειναι pit. Γιατι κακα τα ψεματα οταν μιλαμε για APBT ειναι συγκεκριμενα σκυλια με συγκεκριμενα χαρακτηριστικα. Τα υπολοιπα ειναι τυπου pitbull.

Ακομα και τα AmStaff που λενε οτι ειναι ιδιες γραμμες κτλ, ειναι bodybuilders για κανενα show και μεχρι εκει.
Ο συγκεκριμενος "τυπος"/φαινοτυπος που αναφερεσαι, παιζει στα 25, βαρια 28κιλ.
Συμφωνω σ αυτο που λες για το staff.
 


AGRIAN

Well-Known Member
24 Ιουλίου 2015
590
1.968
Αθήνα
Ιστορία:
Όλα ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα στις χώρες της Αγγλίας, Σκωτίας και Ιρλανδίας όταν κτηνοτρόφοι σκύλων ήθελα να φτιάξουν έναν σκύλο με το gameness* των terrier και την δύναμη των Bulldogs.
Το να πω για άλλη μια φορά πόσο λάθος είναι αυτή η "ιστορία", θα με φέρει στα όρια του γραφικού, οπότε δεν το λέω.....

Ο συγκεκριμενος "τυπος"/φαινοτυπος που αναφερεσαι, παιζει στα 25, βαρια 28κιλ.
Ούτε τύπος, ούτε - πολύ περισσότερο - φαινότυπος. Άτομα συγκεκριμένων γραμμών είναι πλέον και τα κιλά είναι 13-23. 28 δεν θα βρεις ούτε για δείγμα.
 
  • Like
Reactions: Amaliaz


Hammer

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2017
1.468
2.709
Το να πω για άλλη μια φορά πόσο λάθος είναι αυτή η "ιστορία", θα με φέρει στα όρια του γραφικού, οπότε δεν το λέω.....



Ούτε τύπος, ούτε - πολύ περισσότερο - φαινότυπος. Άτομα συγκεκριμένων γραμμών είναι πλέον και τα κιλά είναι 13-23. 28 δεν θα βρεις ούτε για δείγμα.
Το 13 και το 28 ειναι τα δυο ακρα πιστευω, αλλα αν αυτα τα σκυλια εχουν χαρακτηριστικα που ειναι σημαντικα, δεν θα τα απεκλεια απο την αναπαραγωγη.
Το 25 πιστευω ειναι το sweet spot.
Συνοπτικα ποια ειναι η γνωμη σου για την προελευση της φυλης; Συμφωνα με την δικη σου ερευνα.
 


AGRIAN

Well-Known Member
24 Ιουλίου 2015
590
1.968
Αθήνα
Το 13 και το 28 ειναι τα δυο ακρα πιστευω, αλλα αν αυτα τα σκυλια εχουν χαρακτηριστικα που ειναι σημαντικα, δεν θα τα απεκλεια απο την αναπαραγωγη.
Το 25 πιστευω ειναι το sweet spot.
Συνοπτικα ποια ειναι η γνωμη σου για την προελευση της φυλης; Συμφωνα με την δικη σου ερευνα.
Το προς τα άνω άκρο όριο είναι τα 25, όπου πολύ σπάνια θα βρεις game dog. Για 28 δεν το συζητάω καν. Αν ξέρεις κάποιο, υπέδειξέ το μου. Το βαρύτερο ήταν ο Barton's Hank, τον οποίο οι αμερικανοί περιέγραφαν ως "big as a bull and strong as a bear" και μετά βίας έφτανε τα 24,5 κιλά. Υπ' όψιν οτι μιλάμε πάντα για pit weight και όχι για chain weight, που είναι μεγαλύτερο.

Τα 25 κιλά όντως θεωρούνται από τους "γέροντες της φυλής" ως το ιδανικό βάρος για να αντιμετωπίσει ένα πιτ ένα άλλο σκύλο ανεξαρτήτως φυλής και μεγέθους. Η υποσυζήτηση όμως εδώ γίνεται για το σύνηθες βάρος των game dogs και όχι για το ideal weight.

Τη δική μου (και όχι μόνο) θέση για την ιστορία των πιτ έχω καταθέσει εδώ :

https://www.dogforum.gr/community/threads/Περί-bulldogs-και-άλλων-δαιμονίων.33408/
 
  • Like
Reactions: Hammer and vek




sake

Well-Known Member
3 Φεβρουαρίου 2017
629
1.085
34
Παιδιά ότι έγραψα είναι με βάση το προτυπο από το ukc της επίσημης σελιδας.τώρα αν το πρότυπο λέει ότι ότι και πάνω από 28κιλα δεν θεωρειτε λαθος γιατί εμεις το θεωρουμε λάθος??
 


kok

Well-Known Member
14 Αυγούστου 2013
210
120
Game dogs εκτρέφουν οι εκτροφείς που ανήκουν στην adba,εκεί θα βρεις το σωστό πρότυπο.
 


sake

Well-Known Member
3 Φεβρουαρίου 2017
629
1.085
34
@AGRIAN πολυ ενδιαφεροντα οσα ειπες.. οταν εννοεις pit weight kai chain weight τι ακριβως εννοεις?
επισης γενκότερα όσο αναφορα αυτη τη φυλη επικρατει ένα μπαχαλο οσο αναφορα τα κιλα και σωματοτυπο . δεν μιαλω για τραγικες καταστασεις τυπου bully και τετοια αλλα υπαρχουν apbt εκτροφικα που φτανουν και τα 35 κιλα.. αυτα τι φαση? ειναι apbt απλα δεν ειναι απο αιματα gamedogs?
 


d3ac0n

Well-Known Member
16 Φεβρουαρίου 2017
1.291
2.286
Guadalajara, Jalisco
Pit weight είναι το βάρος που μπορεί να αποδώσει το καλύτερο δυνατό το σκυλί, συνήθως χαμηλότερο του chain weight του βάρους που κουβαλάει στην καθημερινότητα του.

Pit weight 25kg
Chain weight 29kg

Οτιδήποτε προς τα πάνω συνήθως είναι αποτέλεσμα μίξης συνήθως με μαστιφοειδη
 
  • Like
Reactions: sake


AGRIAN

Well-Known Member
24 Ιουλίου 2015
590
1.968
Αθήνα
Παιδιά ότι έγραψα είναι με βάση το προτυπο από το ukc της επίσημης σελιδας.τώρα αν το πρότυπο λέει ότι ότι και πάνω από 28κιλα δεν θεωρειτε λαθος γιατί εμεις το θεωρουμε λάθος??
Δεν το θεωρούμε λάθος, λέμε απλά οτι η τεράστια πλειοψηφία των καθαρόαιμων πιτ (και μάλιστα καλής εκτροφής) είναι κάτω από αυτά τα κιλά, χωρίς ν' αποκλείονται εξαιρέσεις που απλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Όσο οι συνθήκες αλλάζουν (καλύτερη διατροφή, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, συνθήκες διαβίωσης), είναι φυσιολογικό ν' αυξάνονται τα κιλά. Αλλά μέχρι ένα σημείο.

Τα λίγα κιλά οφείλονταν :
Σε οικονομικούς λόγους : Οι εκτροφείς πιτ δεν ήταν και οι ευπορώτεροι, οπότε η διατήρηση ενός 40κιλου ισούνταν με δύο 20κιλα ή τρία 13κιλα. Οπότε προτιμούσαν τα λιγότερα κιλά.
Για λόγους λειτουργικότητας : Χωρίζεις και γενικότερα διαχειρίζεσαι πολύ πιο εύκολα στην αρένα δύο 15κιλα από δύο 40κιλα.
Για λόγους παρανομίας : Όταν η αστυνομία προσέγγιζε ή εισέβαλε σε ένα χώρο διεξαγωγής κυνομαχιών, ήταν πολύ πιο εύκολη η διαφυγή με ένα μικρόσωμο σκύλο που τον έχωναν ακόμη και κάτω από τη μασχάλη τους, μέσα από το σακάκι ή το πανωφόρι, από ένα πολύ μεγαλύτερο.
Γι' αυτούς τους λόγους (και κάμποσους άλλους σχετικούς) όλοι οι παραδοσιακοί εκτροφείς είχαν (πολύ) μικρόσωμους σκύλους (για τα σημερινά δεδομένα).

Όταν τα πιτ ξέφυγαν από την παρανομία και τους "fanciers", o μέσος νομοταγής κάτοχος, άσχετος περί το "sport", ήθελε όλο και μεγαλύτερα κι εντυπωσιακότερα ζώα. Οι συγκεκριμένες γραμμές όμως, δεν είχαν. Ανταποκρινόμενοι στη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση, κάποιοι εκτροφείς, οι πιο ειλικρινείς προσπάθησαν ν' ανεβάσουν το βάρος επιλέγοντας τα μεγαλύτερα δείγματα κι αδιαφορώντας για τα άλλα χαρακτηριστικά τους. Έτσι έχουμε τα άμσταφ και τα βαρύτερα πιτ, τα οποία όμως έχουν άλλες ελλείψεις. Οι πιο ανυπόμονοι άρχισαν τις προσμίξεις με βαρύτερες φυλές.....

Τα game dogs δεν είναι ούτε τύπος, ούτε φαινότυπος, ούτε καν συγκεκριμένα αίματα ή γραμμές. Είναι συγκεκριμένα άτομα που έχουν αποδείξει "στο κουτί" (και πουθενά αλλού) το gameness που έχουν. Γι αυτό και δεν ανταποκρίνονται ούτε σε πρότυπα, ούτε σε κάποιο άλλο μορφολογικό ή γενετικό προσδιορισμό. Game dogs χωρίς κυνομαχίες απλά δεν υπάρχουν. Όποιος υποστηρίζει οτι έχει ή εκτρέφει ή πουλάει game pit dogs είναι απλά ψεύτης κι απατεώνας. Οι παράνομοι κυνομάχοι απλά δεν πουλάνε τέτοιους σκύλους, Απογόνους τέτοιων σκύλων επίσης πολύ δύσκολα πουλάνε. Ο μέσος υποψήφιος αγοραστής είναι μάλλον αδύνατον να βρει τέτοια κουτάβια. Και πάλι, ακόμη κι αν είναι το κουτάβι σου από αποδεδειγμένα game dogs, αυτό δεν κάνει το ίδιο να είναι game γιατί θα έπρεπε να το αποδείξει στην αρένα - κάτι πέρα για πέρα παράνομο κι απάνθρωπο. Κι εκεί πάλι, το 1 στα 100 που συμμετέχουν σε κυνομαχίες είναι game. Δεν είναι ούτε καν αρκετά.

Οπότε, αυτό που πρέπει να αναζητάει ο μέσος υποψήφιος κηδεμόνας είναι να αποκτήσει ένα υγιές και ισορροπημένο κουτάβι, από όσο γίνεται καλύτερη εκτροφή και να μην παραμυθιάζεται με game dogs και λοιπές αρλούμπες. Οι πιθανότητες δε να αποκτήσει ένα καλό και καθαρόαιμο πιτ, είναι αν οι γονείς είναι κάτω των 25 κιλών κι όχι άνω. Εννοείται και προϋποτίθεται οτι θα πρέπει να διαβάσει όσο μπορεί περισσότερο, να ψαχτεί και να ερευνήσει σε βάθος τη φυλή και τα χαρακτηριστικά της. Αυστηρά προσωπική μου άποψη, οτι οι 99 στους 100 κατόχους πιτ, ούτε ξέρουν τί έχουν στο σπίτι τους, ούτε θα έπρεπε να το έχουν.

Chain wieght είναι το βάρος ενός συνηθισμένου σκύλου στην καθημερινότητά του. Η ακριβής μετάφραση είναι "βάρος στην αλυσίδα", δλδ πόσο ζυγίζει ο σκύλος όταν είναι δεμένος στην αλυσίδα (όπως παραδοσιακά τους διατηρούσαν οι παλιοί).
Pit weight είναι "το βάρος στην αρένα", το βάρος που έχει ένας σκύλος στο τέλος της προπόνησής του για να συμμετάσχει σε μια κυνομαχία.
Από τις δύο φωτογραφίες που παραθέτεις στο αρχικό σου ποστ, ο κόκκινος είναι chain weight κι ο μαύρος είναι pit weight.

(Ελπίζω άχρηστο κι αχρείαστο disclaimer) Eννοείται ότι όλες οι αναφορές σε κυνομαχίες, pit wight, αρένα κ.λ.π. γίνονται για να καταλάβουμε τα σκυλιά μας, την προϊστορία τους και το χαρακτήρα τους και σε καμία μα καμία περίπτωση δεν αποτελούν αποδοχή ή - πολύ περισσότερο - εξύμνηση αυτής της παράνομης και βάρβαρης διαδικασίας, της κυνομαχίας. Συζητάμε γι' αυτά, όπως θα συζητούσαμε για τις κυνοδρομίες αν είχαμε να κάνουμε με σκύλους δρομείς, για το κυνήγι με τους κυνηγετικούς κ.λ.π.
 
  • Like
Reactions: vek


Hammer

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2017
1.468
2.709
Τα game dogs δεν είναι ούτε τύπος, ούτε φαινότυπος
Φαινοτυπος ειναι αυτο που περιγραφεις εδω:
Όσο οι συνθήκες αλλάζουν (καλύτερη διατροφή, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, συνθήκες διαβίωσης), είναι φυσιολογικό ν' αυξάνονται τα κιλά. Αλλά μέχρι ένα σημείο.
Το gameness εχει να κανει με την "ψυχη" που εχει ο σκυλος πιστευω, ανεξαρτητα απο τα κιλα του. Πιο πανω οταν εγραψα 28 κιλα εννουσα chain weight.
Εχω ξαναγραψει οτι αντιλαμβανομαι τον σκυλο αυτο περισσοτερο ως προς την παροδοσιακη του εργασια, αυτη των προγονων του δλ, που για εκατονταδες χρονια ηταν το κυνηγι οχι η αρενα.
Οταν ακουω οτι το pitbull "φτιαχτηκε" για "μονομαχος" ειναι σαν να μου λενε οτι το Γ.ποιμ ή το Μαλινουα, φτιαχτηκε για την αστυνομια ή τον στρατο και οχι για hearding και φυλαξη κοπαδιων...

Αν δουμε οποιαδηποτε φυλη εργασιας και την πορεια της, παντα υπαρχουν διαφορες αναμεσα στα ατομα (διαφορετικοι δλ γονοτυποι και φαινοτυποι), αυτο δεν αποτελουσε ποτε προβλημα γιατι ο απολυτος κριτης ηταν η αποδοση στην εργασια. Ισα ισα που η ποικιλομορφια εφερνε την σταθεροτητα και το σφριγος.

Καπου εδω η εργασια σταματα, και ξεκινουν οι εκθεσεις, οι εμμονες του τυπου "ποσα κιλα" , "πως καθονται τα αυτια"...κτλ...
Ξεκιναει η αυστηρη αναπαραγωγη με βαση τη μορφολογια, ο χαρακτηρας βεβαια πρεπει να ειναι οσο πιο μουροχαυλος γινεται, για να μπορει να το ΑΓΟΡΑΣΕΙ€$ και να το χειριζεται και η γιαγια μου...
Κι ετσι αρχιζει να παιρνει δρομο σιγα σιγα κι αυτη η φυλη...
 


AGRIAN

Well-Known Member
24 Ιουλίου 2015
590
1.968
Αθήνα
Φίλε @Hammer

Φαινότυπος είναι η εξωτερική έκφραση του γονότυπου, δλδ ουσιαστικά η εξωτερική εμφάνιση, αυτό που μπορούμε να δούμε. Δεν μπορούμε να μιλάμε για φαινότυπο των game dogs. Απλά είναι ασύμβατες έννοιες μεταξύ τους.

Αν διαβάσεις το νήμα που σου παρέθεσα στην αρχή, θα δεις την προσωπική μου άποψη και για την ιστορία και την εργασία των APBT. Κυνήγι - πόλεμος - ταυρο/κυνομαχίες - πετ είναι με χρονική σειρά οι "εργασίες" των ΑΡΒΤ. Τα 250 χρόνια περίπου προ της χρήσης τους ως πετς, η σχεδόν αποκλειστική τους "εργασία", είτε το θέλουμε είτε όχι, ήταν οι κυνομαχίες. Όλο το γενετικό υλικό που έχουμε, προέρχεται από σκύλους αρένας, χωρίς αυτό να σημαίνει οτι φτιάχτηκαν γι' αυτό, ούτε βέβαια οτι θα έπρεπε να συνεχίσουν σε αυτό.

Το gameness των ΑΡΒΤ προφανώς δεν έχει σχέση με τα κιλά : είναι δύσκολο να βρεις game dogs με πολλά κιλά γιατί απλά δεν υπήρχαν. Επίσης, το gameness των ΑΡΒΤ δεν έχει καμία σχέση με το gameness των τερριέ ή άλλων σκύλων.

Στα υπόλοιπα συμφωνώ κι επαυξάνω.
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.113
Μηνύματα
895.813
Μέλη
19.923
Νεότερο μέλος
micknaf