bandogs

sir-elric

Well-Known Member
17 Νοεμβρίου 2006
2.589
3
marathon beach
τι γνωμη εχετε για την ενλογω ρατσα :?: :idea:
γιατι υπαρχουν 2 παληκαρια ποου εχουν σκυλια απο 2 απο τα τις καλιτερες γραμες που υπαρχουν στην αμερικη (Lucero& thuderdome)

S

SwkDoG

Guest
Μια προσπάθεια δημιουργίας μιας καινούργιας φυλής από τον εκλειπόντα κτηνίατρο Dr. John Swinford τη δεκαετία του '60.
Ο ίδιος δεν κατάφερε ποτέ να σταθεροποιήσει τα χαρακτηριστικά της φυλής που οραματίστηκε.
Μέτα το θάνατο του εώς και σήμερα πολλοί εκτρέφουν Bandogs διαφωνώντας και μεταξύ τους για το ποιές φυλές χρησιμοποιήθηκαν από τον Swinford ή για το ποιές πρέπει να χρησιμοποιούντε ή ακόμα και για το τι είναι Bandog.
Οι περισσότεροι "εκτροφείς" του είδους έχουν σκοπό το χρήμα και να πουλήσουν το image του υπέρ-σκύλου/υπερ-φύλακα που είναι λάθος εώς βλακεία.

Το Bandog δεν είναι τίποτε άλλο από ένα ημίαιμο σκυλί,μη σταθεροποιημένο,σίγουρα μη αναγνωρισμένο από Διεθνής Κυνολογικούς Ομίλους,χωρίς pedigree ή κάποια επίσημη βάση δεδομένων.
Ανήκει στην ίδια κατηγορία με τα Labradoodle,Bichon/Yorkie,Cockerpoo,Bull Boxer και άλλα πολλά.

sir-elric

Well-Known Member
17 Νοεμβρίου 2006
2.589
3
marathon beach
SwkDoG said:
Το Bandog δεν είναι τίποτε άλλο από ένα ημίαιμο σκυλί,μη σταθεροποιημένο,σίγουρα μη αναγνωρισμένο από Διεθνής Κυνολογικούς Ομίλους,χωρίς pedigree ή κάποια επίσημη βάση δεδομένων.
Ανήκει στην ίδια κατηγορία με τα Labradoodle,Bichon/Yorkie,Cockerpoo,Bull Boxer και άλλα πολλά.
ειστε μεγαλος φαν απο οτι βλεπω :lol: :lol: :lol: το ερωτημα ειναι can they deliver αυτα που υσχιρονται οι εκτροφεις τους;

S

SwkDoG

Guest
Δεν είναι θέμα αν είμαι φαν ή όχι αλλά αν ισχύουν τα παραπάνω που έγραψα ή όχι (και αν ψάξεις και για τα Labradoodle,Bichon/Yorkie,Cockerpoo,Bull Boxer που σου έγραψα θα δείς ότι είναι μία από τα ίδια... :D ).

Τυχαίνει να έχω εμπειρία με Μπάντογκ το 1992!...Μπάντογκ που δημιουργήθηκαν "κατά λάθος" από κάποιον που είχε Πιτ-Μπουλς και Μαστίνο Ναπολιτάνο και δεν τα πρόσεχε... :)
Τα κουτάβια τα χάρισε και μια πολύ ωραία θηλυκιά κατέληξε σε ένα φίλο μου.
Μαζί το μεγαλώσαμε,μαζί το εκπαιδεύσαμε.Ένα πολύ γλυκό σκυλί,ποτέ δεν έδειξε επιθετικότητα σε σκυλιά ή ανθρώπους,λίγο κροτοφοβικό και πολύ αγαπησιάρικο.
Στα 3 του χρόνια αναγκάστηκε να το δώσει για προσωπικούς του λόγους που δεν αφορούσαν το σκύλο.
Τι μου δίδαξε αυτή η εμπειρία?...Τίποτα το ιδιαίτερο!...Απλά έζησα για 3 χρόνια ένα Pit-bull x Mastino Napolitano crossbreed,δηλαδή ένα ημίαιμο.

Δεν έχω κάτι με κανένα σκύλο,είτε ημίαιμο είτε καθαρόαιμο...με την παραπληροφόρηση έχω!... :wink:

Α!...Και στο ερώτημα αν αυτά που λένε οι εκτροφείς ισχύουν να σου πώ πως:

1. "Αν δεν παινέψεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει!"

2. Γνωρίζεις εσύ κάποιον εκτροφέα,οποιασδήποτε ράτσας,που να λέει πως η δικιά του φυλή είναι υποδεέστερη από κάποια άλλη,της ίδιας ομάδας και στα καθήκοντα που προορίζετε?!...

sir-elric

Well-Known Member
17 Νοεμβρίου 2006
2.589
3
marathon beach
SwkDoG said:
Δεν είναι θέμα αν είμαι φαν ή όχι αλλά αν ισχύουν τα παραπάνω που έγραψα ή όχι (και αν ψάξεις και για τα Labradoodle,Bichon/Yorkie,Cockerpoo,Bull Boxer που σου έγραψα θα δείς ότι είναι μία από τα ίδια... :D ).

Τυχαίνει να έχω εμπειρία με Μπάντογκ το 1992!...Μπάντογκ που δημιουργήθηκαν "κατά λάθος" από κάποιον που είχε Πιτ-Μπουλς και Μαστίνο Ναπολιτάνο και δεν τα πρόσεχε... :)
Τα κουτάβια τα χάρισε και μια πολύ ωραία θηλυκιά κατέληξε σε ένα φίλο μου.
Μαζί το μεγαλώσαμε,μαζί το εκπαιδεύσαμε.Ένα πολύ γλυκό σκυλί,ποτέ δεν έδειξε επιθετικότητα σε σκυλιά ή ανθρώπους,λίγο κροτοφοβικό και πολύ αγαπησιάρικο.
Στα 3 του χρόνια αναγκάστηκε να το δώσει για προσωπικούς του λόγους που δεν αφορούσαν το σκύλο.
Τι μου δίδαξε αυτή η εμπειρία?...Τίποτα το ιδιαίτερο!...Απλά έζησα για 3 χρόνια ένα Pit-bull x Mastino Napolitano crossbreed,δηλαδή ένα ημίαιμο.

Δεν έχω κάτι με κανένα σκύλο,είτε ημίαιμο είτε καθαρόαιμο...με την παραπληροφόρηση έχω!... :wink:

Α!...Και στο ερώτημα αν αυτά που λένε οι εκτροφείς ισχύουν να σου πώ πως:

1. "Αν δεν παινέψεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει!"

2. Γνωρίζεις εσύ κάποιον εκτροφέα,οποιασδήποτε ράτσας,που να λέει πως η δικιά του φυλή είναι υποδεέστερη από κάποια άλλη,της ίδιας ομάδας και στα καθήκοντα που προορίζετε?!...
αυτο που λετε μπορει να ονομαζεται bandog αλλα οσο να’ναι υπαρχει καποια διαφορα οταν ο αλλος εχει σκυλο που εχει 6 γενιες απο πισω του.

S

SwkDoG

Guest
Μη βλέπεις το δέντρο και χάνεις το δάσος...Με αυτά διαφωνείς?

Μέτα το θάνατο του εώς και σήμερα πολλοί εκτρέφουν Bandogs διαφωνώντας και μεταξύ τους για το ποιές φυλές χρησιμοποιήθηκαν από τον Swinford ή για το ποιές πρέπει να χρησιμοποιούντε ή ακόμα και για το τι είναι Bandog.
Οι περισσότεροι "εκτροφείς" του είδους έχουν σκοπό το χρήμα και να πουλήσουν το image του υπέρ-σκύλου/υπερ-φύλακα που είναι λάθος εώς βλακεία.
Και αν ναί πού?...

sir-elric

Well-Known Member
17 Νοεμβρίου 2006
2.589
3
marathon beach
SwkDoG said:
Μη βλέπεις το δέντρο και χάνεις το δάσος...Με αυτά διαφωνείς?

Και αν ναί πού?...
Οπως ειπατε οι περισσοτεροι οχι ολοι οταν ο αλλος ασχοληται 10- 20 χρονια με αυτα τα σκυλια δεν μπορουμε να πουμε οτι ο ευκαιριακος εκτροφεας που παει με την μοδα.

Δεν μπορω να βεβαιωσω το αν ειναι σταθερα παντως ετσι ισχυρίζονται αυτοι που τα εκτρεφουν. Μετα απο 6-7 γενιες δεν μπορει καπου θα εχουν σταθεροποιηθοι

S

SwkDoG

Guest
Και πιστεύεις (με τα δικά σου κριτήρια και τις όποιες γνώσεις σου) ότι η "υπόθεση" Bandog διαφέρει από αυτή του Bull Boxer ή του Labradoodle ή του Cockerpoo?!...

sir-elric

Well-Known Member
17 Νοεμβρίου 2006
2.589
3
marathon beach
SwkDoG said:
Και πιστεύεις (με τα δικά σου κριτήρια και τις όποιες γνώσεις σου) ότι η "υπόθεση" Bandog διαφέρει από αυτή του Bull Boxer ή του Labradoodle ή του Cockerpoo?!...
το εχετε θεσει πολυ σωστα και δεν μπορω να απαντησω κατι αλλο εκτος του οχι χωρις να εκτεθω, εσυ ομως που ειστε τοσα χρονια στην γυρα και εχετε και πανεπιστημιακές γνωσεις πανω στα σκυλια μπορειτε να μου βεβαιώσετε οτι ειμαι-ειναι λαθος σε αυτα που ισχυρίζονται; εχετε δηλαδη εμπειρια με bandog που ειχε πισω του γενιες και γενιες και ηταν μακρυα απο αυτα που ισχυριζονται;

S

SwkDoG

Guest
Από τη στιγμή λοιπόν που συμφωνούμε στα παραπάνω θα ήταν άστοχο να μπούμε στην διαδικασία να κρίνουμε αν ισχύουν αυτά που υποστηρίζουν οι όποιοι για την φυλή Bandog από τη στιγμή που επίσημα φυλή Bandog δεν υφίστατε.

Skylos

Well-Known Member
16 Δεκεμβρίου 2006
397
0
Όντως φυλή Bandog δεν υπάρχει. Είναι απλά ένας τύπος σκύλου, μεγαλόσωμος και μυώδης, που εκτρέφεται για καθήκοντα προσωπικής προστασίας (Personal Protection). Ο κάθε εκτροφέας έχει τη δική του "συνταγή", το δικό του όραμα για το πως πρέπει να είναι ένα bandog, τα δικά του κριτήρια επιλογής γεννητόρων και τις δικές του μεθόδους αξιολόγησης των εργασιακών επιδόσεων του σκύλου.

Επομένως δε μπορείς να τα κρίνεις συνολικά ως ράτσα, για τον ίδιο λόγο που δε μπορείς να κρίνεις συνολικά όλα τα retrievers (άλλο το Γκόλντεν, άλλο το Flat Coated, άλλο το Λαμπραντόρ από γραμμές field trials, άλλο το Λαμπραντόρ από εκθεσιακές γραμμές, άλλο το Λαμπραντόρ από pet shop κλπ)

Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να κρίνεις ξεχωριστά τη δουλειά του κάθε εκτροφέα. Και πιστεύω ότι για να το κάνεις αυτό θα πρέπει ο ίδιος να έχεις μεγάλη εμπειρία στα σκυλιά προσωπικής προστασίας και να σου δοθεί η δυνατότητα να δεις τα σκυλιά του συγκεκριμένου εκτροφέα να δουλεύουν, καθώς και να μάθεις λεπτομέρειες για το πρόγραμμα εκτροφής του.

Αν δεν τα κάνεις αυτά δε μπορείς να ξέρεις, κατά τη γνώμη μου, αν η καλή φήμη που έχει κάποιος ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ή αν είναι hype.

Πάντως επειδή ένα σκυλί είναι αποτέλεσμα διασταύρωσης δε σημαίνει ότι αυτόματα μπαίνει στην κατηγορία των σκυλιών που εκτρέφονται λόγω μόδας.

Ως παράδειγμα φέρνω τα βρεττανικά Lurchers και τις διασταυρώσεις Malinois/GSD/Dutch Shepherd του NVBK.

S

SwkDoG

Guest
Συμφωνώ σε όσα γράφεις πιο πάνω Skylos και αναρωτιέμε αν εγώ αποφάσιζα ότι θέλω να δημιουργήσω μια φυλή με διασταύρωση Γερμανικού ποιμενικού και Μπούλ Μάστιφ με το όνομα "Αρμάνδος" θα έπρεπε να μπούμε στην διαδικασία να την κρίνουμε σαν φυλή (έστω και μετά από 10 γενιές...)?...
Κατά πόσο είναι "σωστό" από μέρους των "εκτροφέων" να μιλούν για "καθαρόαιμα Bandog"?...
Με αυτή την λογική όλα τα ημίαιμα (ζώα από διασταύρωση 2 ή περισσοτέρων φυλών) είναι κάποιας ράτσας,απλά δεν έχουμε βρεί το όνομα?!...

Skylos

Well-Known Member
16 Δεκεμβρίου 2006
397
0
Ανοίγεις μεγάλη κουβέντα γιατί ο ορισμός του τι είναι "ράτσα" είναι λίγο δύσκολος. Ο γενετιστής Jay L. Lush, από τους πρωτοπόρους της επιστημονικής εκτροφής ζώων, έχει γράψει ότι φυλή είναι μία ομάδα ζώων που ορίζεται ως φυλή με τη συναίνεση των εκτροφέων της.
(http://www.ansi.okstate.edu/breeds/) και (http://animalscience.tamu.edu/ANSC/publications/beefpubs/E180_composites.pdf)

Ακούγεται περίεργο, αλλά αν αναλογιστεί κανείς ότι δεν υπάρχει επίσημος επιστημονικός ορισμός, και πόσο διαφορετικά μπορεί να είναι τα κριτήρια που χρησιμοποιούν οι εκτροφείς για να ορίσουν τη φυλή τους, τότε αποκτά νόημα.

Για παράδειγμα, δεν ξέρω σε τι κριτήρια βασίζεται η αναγνώριση μιας νέας ράτσας από τo FCI, αλλά υποψιάζομαι ότι είναι πολύ διαφορετικά από αυτά που χρησιμοποιούν οι εκτροφείς Μπόρντερ Κόλλι ή Αλάσκαν Χάσκυ.
(http://www.bordercollie.org/kpwhat.html)
(http://www.cabelasiditarod.com/runyan_husky.html)

Προσωπικά αν έδινα έναν ορισμό για το τι είναι ράτσα, θα έλεγα ένας πληθυσμός ζώων ο οποίος:
α) Εκτρέφεται για να έχει κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.
β) Τα χαρακτηριστικά αυτά είναι σταθεροποιημένα σε αποδεκτό βαθμό.

Τα Bandog δεν τα θεωρώ ράτσα κυρίως γιατί ο κάθε εκτροφέας έχει τους δικούς του στόχους οι οποίοι στο μόνο που φαίνεται να συμπίπτουν είναι ότι πρόκειται για μυώδη σκύλο - φύλακα. Δηλαδή από kennel σε kennel τα εργασιακά χαρακτηριστικά μπορεί να είναι τόσο διαφορετικά, όσο ενός Ovcharka από ένα λυκόσκυλο.

Η φυλή Αρμάνδος σύμφωνα με την επιστημονική θεωρία, μπορεί να σταθεροποιηθεί μέσα σε τρεις γενιές για εκείνα τα χαρακτηριστικά που εξαρτώνται από πολλά γονίδια (αν σκοπός σου είναι κάτι ενδιάμεσο σε GSD και Bullmastiff).

Τώρα τα ημίαιμα, αν είναι αποτέλεσμα τυχαίας διασταύρωσης, μάλλον πιο δόκιμο να τα λέμε ημίαιμα.

Αν είναι αποτέλεσμα επιλεκτικής εκτροφής τότε πάλι μπορούμε να τα πούμε ημίαιμα ή να ακολουθήσουμε τις επιστημονικές ονομασίες (στα αγγλικά crossbreed, hybrid κλπ). Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν για παράδειγμα τα F1 Labrador X Golden που εκτρέφουν κάποιες οργανώσεις τυφλών και αναπήρων.

Αν πάλι πρόκειται για τις πρώτες γενιές νεοαναπτυσσόμενης ράτσας, ε, τα λέμε όπως μας βολεύει... :lol:

S

SwkDoG

Guest
Έχεις απόλυτο δίκιο Skylos,μεγάλη κουβέντα το τι είναι "ράτσα".

Μία προσπάθεια ορισμού θα μπορούσε να είναι ότι φυλή είναι μια ομογενείς ομάδα ζώων που οι απόγονοι τους φέρουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Τώρα ο Διεθνής Κυνολογικός Όμιλος (F.C.I.) μην ξεχνάμε πως είναι ένας όμιλος που φτιάχνει κανόνες και βάζει όρια για το "δικό του παιχνίδι".
Δηλαδή πώς η UEFA έχει συγκεκριμένους κανόνες για το ποδόσφαιρο που διέπουν τις δικές της διοργανώσεις?...έτσι και ο F.C.I.
Αν θές να συμμετέχεις στο "παιχνίδι" οφείλεις να σέβεσε και τους κανόνες.

Αλλά ακόμα και αν δεν θές να συμμετέχεις σε αυτό το "παιχνίδι",δεν σου αρέσει για κάποιους λόγους,υπάρχουν άλλοι κανόνες (επιστημονικοί και λογικής) που δεν μπορείς να μην ακολουθείς.
Δηλαδή μια φυλή πρέπει να πληρεί τα παραπάνω κριτήρια.

Τέλος πάντων...μεγάλη κουβέντα όντως και ξέφυγε και από το "Bandog" που ήταν το θέμα... :D

Πιστεύω να δώσαμε απαντήσεις και για το "Bandog" μέσα από όλα αυτά...?

Υ.Γ. Όσον αφορά τον όρο "υβρίδιο",δεν είναι συνώνυμο του "ημίαιμου" γιατί αφορά τον απόγονο από δύο διαφορετικά είδη.
Π.χ. το μουλάρι είναι υβρίδιο αλόγου και γαϊδάρου.
Στα σκυλιά έχουμε το Saarlooswolfhound (αναγνωρισμένο και από τον F.C.I.) υβρίδιο σκύλου και λύκου,σταθεροποιημένο πια,που ίσως ταιριάζει στον όρο.

Skylos

Well-Known Member
16 Δεκεμβρίου 2006
397
0
SwkDoG said:
Υ.Γ. Όσον αφορά τον όρο "υβρίδιο",δεν είναι συνώνυμο του "ημίαιμου" γιατί αφορά τον απόγονο από δύο διαφορετικά είδη.
Π.χ. το μουλάρι είναι υβρίδιο αλόγου και γαϊδάρου.
Ο όρος χρησιμοποιείται και για διασταύρωση φυλών ή ποικιλιών.

SwkDoG said:
Πιστεύω να δώσαμε απαντήσεις και για το "Bandog" μέσα από όλα αυτά...?
Ναι νομίζω ότι κάτι χρήσιμο βγήκε... Πρέπει ακόμα να τονίσουμε, και δεν ξέρω αν συμφωνείς, ότι γενικά οι μολοσσοειδείς σκύλοι είναι για έμπειρους και χομπύστες κυναγωγούς. Λόγω χαρακτήρα και φυσικής δύναμης μάλλον θα κάνουν δύσκολη τη ζωή στο μέσο ιδιοκτήτη, ειδικά σε μια πόλη όπως η Αθήνα που βγάζεις βόλτα το σκύλο σου και στην πέφτουν τρελοί, βλαμμένοι, μηχανάκια, κακομαθημένα παιδάκια, επιθετικά σκυλάκια, αγέλες από αδέσποτα και πάει λέγοντας...

S

SwkDoG

Guest
Αυτής της άποψης είμαι και εγώ και το έχω επισημάνει και στον sir-elric που "φλερτάρει" με την εν λόγο ομάδα... :p :wink:

GRBandog

Active Member
15 Ιανουαρίου 2007
36
0
www.bandog.gr
Επιστημονικα..

Παρατηρω βαρυγδουπες δηλωσεις για θεματα που καποιοι δεν γνωριζουν καθολου...

Αυτο ομως που ενοχλει πραγματικα ειναι το εξης :

Πως ειναι δυνατον να εχουμε αποψη για μια οικογενεια σκυλων βασιζομενοι σε ΕΝΑ δειγμα και σε παραφιλολογια χωρις πραγματικη τριβη.
Αναρωτιεμαι ποσο "επιστημονικο" ειναι αυτο..Η εξαγωγη συμπερασματων χωρις "δειγματα".

Αν καποιοι ενδιαφερονται να μαθουν αληθειες για τα Bandog πολυ ευχαριστως να μπω στον κοπο..Αν θελετε να ζειτε στην παραπληροφορηση κανενα προβλημα..

Στελιος

S

SwkDoG

Guest
Κατ'αρχήν καλωσόρισες στο dogforum.gr φίλε GRBandog!!... :)

Μάλλον μας παρεξήγησες έχοντας νιώσει "θιγμένος" από τα σχόλια μας για τα σκυλιά που αγαπάς (από ότι καταλαβαίνω...) και ίσως εκτρέφεις και ασχολήσε...δεν θα έπρεπε!... :)

Δίνουμε τις δικές μας (...ίσως και άλλων) απόψεις για το θέμα και παραθέτουμε τα δικά μας επιχειρήματα.
Ευχαρίστως να ακούσουμε και τις δικές σου απόψεις και τα δικά σου επιχειρήματα στο θέμα.

boxer

Well-Known Member
2 Αυγούστου 2006
529
1
ATHENS
www.petcorner.gr
Αν καποιοι ενδιαφερονται να μαθουν αληθειες για τα Bandog πολυ ευχαριστως να μπω στον κοπο..Αν θελετε να ζειτε στην παραπληροφορηση κανενα προβλημα..
κοπος ειναι? γιατι δεν εγραφες απο την αρχη την αποψη σου? αν πιστευεις οτι ξερεις περισσοτερα για τα ημιαιμα bandog, δε σε εμποδισε ποτε κανεις να τα πεις. και οι αλλοι τις αποψεις τους ειπαν, με βαση τα οσα γνωριζουν ή δε γνωριζουν...

GRBandog

Active Member
15 Ιανουαρίου 2007
36
0
www.bandog.gr
Boxer , ναι κοπος ειναι.. και θα σου πω και γιατι..
Στο τελος της μερας οτι και να σου πω εσυ θα κρατησεις την αποψη που παντα ειχες και θα εχω σπαταλησει πολυτιμο χρονο για να επαληθευσω το γνωμικο του Νιξον (αν δεν το ξερεις χανεις γιατι ειναι απολυτα αληθινο).
Θα σε παρακαμψω ομως γιατι μου δινεις την εντυπωση του πολωτικου..

Επιγραμματικα :

To Bandog (για μενα) ειναι μια οικογενεια σκυλων και οχι φυλη.Και ευχομαι να μην γινει ποτε.

Bandog δεν θεωρω το αποτελεσμα του ζευγαρωματος Fillial 1(πρωτης γενεας).Αυτο που ονομαζω Bandog ειναι μινιμουμ 4 γενεων επιλεκτικη εκτροφη.

Το Bandog δεν ειναι το σκυλι χωρις ελλατωματα.Ειναι ομως κορυφη για αυτο που προοριζεται.

Δεν κανει για απειρους κυνοφιλους ή για ανθρωπους που δεν ξερουν τι εστι μαστιφ μυαλο.

Για να μην σας κουραζω και πολυ...Ολα στην πραξη φαινονται..

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.302
Μέλη
20.064
Νεότερο μέλος
Panchar