Είναι πολύ καλός τρόπος περιορισμού κουταβιών, για την ασφάλειά τους (να μην πάθουν καμιά ηλεκτροπληξία πχ!) αλλά και των πολύτιμων αντικειμένων μας.
Επίσης ασθάνονται περισότερη ηρεμία περιορισμένα (κι έτσι έχουν λιγότερο άγχος εγκατάλειψης).
Το αρνητικό της υπόθεσης είναι πως πολλοί περιορίζουν πολλές ώρες της ημέρας τα αναπτησόμενα κουτάβια, πράγμα καταστοφικό και για την ψυχολογία/ωρίμανσή τους αλλά και για το κορμάκι τους.
Βασικό είναι τα κουτάβια να βγαίνουν βόλτα τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα (κατά προτίμηση σε διάφορα μέρη, όχι πάντα το ίδιο) και να παίζουν καθημερινά και με τον άνθρωπό τους αλλά και με άλλα κουτάβια της ηλικίας τους.
Όσο καλό εργαλεία και να είναι αυτά (πάρκο + κλούβα), τόσο βλαβερά μπορούν να είναι σε χέρια τεμπέλη ιδιοκτήτη που τα χρησημοποιεί για να μην ασχολείται με τον σκύλο του παρά μόνο τα Σαββατοκύριακα....
Προσοπικά έχω κουτάβι τέρας (περίπου 55 κιλά ενός έτους). Τον περιορίζω ακόμη όταν λείπω, όπως όταν ήταν πολύ μικρότερος. Έχω αδειάσει την μία από της κρεβατοκάμαρες του σπιτού (εκτός από μία ντουλάπα την οποία έχει ψιλοφάει μάλιστα) και είναι δική του για τις ώρες που μένει μόνος του. Έχω και "baby-gate" (μεταφερόμενος φράχτης για πόρτες) με το οποίο έχω δυνατότητα να τον περιορίσω εκεί αλλά να μένει ανοιχτή η πόρτα του. Αυτό γίνεται όταν κοιμάται το βράδυ ή τρώει (έχουμε κι ένα πιτ-μπουλ 9 ετών που δεν τον συμπαθεί καθόλου τον "μικρό").
Το δωμάτιο είναι μεγάλο με παράθυρο αρκετά χαμηλά ώστε να βλέπει έξω στον κήπο (όπου παίζουμε σχεδόν αμέσως μετά από κάθε περιορισμό αν δεν βγούμε βόλτα).
Προσωπικά δεν θα κλείδωνα κουτάβι σε κλούβα καθημερινά εκτός αν είχαμε πρόβλημα στην εκμάθιση της τουαλέτας (πράγμα που δεν μου έχει συμβεί). Πολλές φορές όμως το έχω προτείνει σε πελάτες μου για λύση του προβλήματος αυτού.
Φαντάζομαι πως κάπου στο φόρουμ έχουν ειπωθεί όλ' αυτά (και άλλα πολλά) για τον περιορισμό των κουταβιών, γι' αυτό θα σταματήσω τη λογοδιάρρεια!
Θέλω μόνο να τονίσω πως πρέπει να έχουμε στόχους μεγαλώνοντας ένα κουτάβι (όπως με ένα παιδί) και σε κάθε ηλικία ενδέχεται να υπάρχουν διαφορετικές λύσεις.
Καλό είναι σαν στόχο να έχουμε έναν ευγενέστατο ενήλικο σκύλο που δεν έχει ανάγκη από περιορισμούς στο σπίτι μας, αν και καλό είναι να έχει ένα ήσυχο κομμάτι του σπιτιού για δικό του, γιατί το κάθε σπίτι ώρες, ώρες έχει τι "βαβούρα" του. Αυτό το "κομμάτι" μπορεί καλλιστα να είναι μία ζεστή κλουβίτσα με κρεβάτι/κουβέρτα, με την πόρτα πάντα ανοιχτή.