DNA test


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.045
12.051
Aθήνα
Το 2013 μια κοπέλα στην Αμερική αποφάσισε να αποκτήσει ένα γιόρκι!
Απευθύνθηκε σε έναν "εκτροφέα" της φυλής και της έδωσε αυτό εδώ το κουτάβιΤα γιόρκι έχουν την ιδιομορφία να αλλάζουν άρδην όσο μεγαλώνουν. Γεννιούνται σαν μικρά ντοπερμανάκια ή ροτβαιλεράκια (μαύρα δηλαδή με πύρινα σημάδια σε συγκεκριμένα σημεία στο κορμάκι τους) και όσο μεγαλώνουν το τρίχωμα μακραίνει και αποκτάει σταδιακά και την μεταξωτή υφή αλλά και τα χρώματα που πρέπει. Σκούρο ατσάλινο μπλε και χρυσό.

Μεγαλώνοντας η Minnie άρχισε να αποκλίνει από αυτό που είχε στο μυαλό της η Jen. Οχι μόνο στα χρωματα ή το τρίχωμα, αλλά στην συνολικότερη εικόνα.
Δεν θύμιζε σε τίποτα yorkshire TerrierΟπως ήταν φυσικό ζήτησε εξηγήσεις από την εκτροφέα της, η οποία ισχυριζόταν πως είναι καθαρόαιμο Yorkshire Terrier.
Tο σκυλάκι έχει χαρτιά ACA (Αmerican Canine Association) καμία σχέση με AKC το αμερικάνικο δηλαδή επίσημο KC. Mε απλά λόγια κουκουρούκου. Δηλώνεις ό,τι θες.

Αποφάσισε λοιπόν να κάνει DNA Test στη σκυλίτσα της για να ανακαλύψει τι είναι και αν είναι καθαρόαιμο γιόρκι.

Απευθύνθηκε στα εργαστήρια MARS στην Αμερική και έδωσε ό,τι της ζητήθηκε.

Τα αποτελέσματα ήταν σοκαριστικά.

Οχι μόνο γιατί το σκυλάκι βγήκε 100% γιόρκι, αλλά γιατί απομυθοποιήθηκε όλη αυτή η ιστορία περι DNA test και εγκυρότητάς τους.

Οι εταιρίες αυτές δουλεύουν με βάσεις δεδομένων. Παίρνουν δείγματα από 200-300 καθαρόαιμα άτομα μιας οποιασδήποτε φυλής και η ταυτοποίηση γίνεται συγκριτικά με τον μέσο όρο αυτών των δειγμάτων.


Ιδου λοιπόν τα αποτελέσματα 


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.045
12.051
Aθήνα
Και λίγο light διάβασμα... τώρα για τις διακοπές :D

Comparison of Visual and DNA Breed Identification of Dogs and Inter-Observer Reliability
http://article.sapub.org/10.5923.j.sociology.20130302.02.html


How to Build a Dog
http://ngm.nationalgeographic.com/2012/02/build-a-dog/ratliff-text

A Simple Genetic Architecture Underlies Morphological Variation in Dogs
http://journals.plos.org/plosbiology/article?id=10.1371/journal.pbio.1000451

The Genes Behind Fido's Facial Features
http://www.livescience.com/26960-dog-skull-development.html

Genes for Dogs Breeds Discovered
http://www.livescience.com/6023-genes-dogs-breeds-discovered.html
 
Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.731
1.447
Illinois, USA
Εγω πάντως που έστειλα τα δείγματα του Μουφ, που δεν ειναι γραμμένο πουθενά με περγαμηνές και έτσι, και εννοειται δεν της ειπα απο πριν τι μπορεί να ειναι, πήρα αποτελέσματα Αυστραλεζου. Και μου τον είχανε δώσει για τέτοιον. Και εχει και τα χούγια Αυστραλεζου.

Τέλος, το εργαστήριο αυτο χρησιμοποιείται και απο πανεπιστήμια για την έρευνα τους.

Δείτε επισης την ιστορία που αναφέρεται στο Amazon με την εξήγηση της.
 
Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.045
12.051
Aθήνα
Βάσει DNA test, τα γονίδια της σκυλίτσας είναι μέσα στον μέσο όρο των δειγμάτων γιόρκι που υπάρχουν στη βάση δεδομένων της MARS.
 


Mandy.D.A.S

Well-Known Member
29 Ιουνίου 2015
88
86
53
Συγνωμη γιατι το διαβασα λιγο
βιαστικα. Τελικα το σκυλακι ειναι γιορκυ καθαροαιμο, αλλα κοντοτριχο, υπαρχει αυτο?γιατι δεν ξερω.
Οσο για τα τεστ ειναι τελικα αξιοπιστα? Απο οτι ειπε η Σαρα καταλαβαινω οτι ισχυουν, σωστα?
 


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.045
12.051
Aθήνα
Να το πάρω από την αρχή.

Κάθε φυλή έχει ένα πρότυπο. Το πρότυπο αυτό περιγράφει τον τέλειο σκύλο, τον ιδεατό, τον φανταστικό εκπρόσωπο της εκάστοτε φυλής. Φυσικά τέλειος σκύλος δεν υπάρχει.
Με την εκτροφή αυτό που κάνεις είναι με τις επιλογές σου να πλησιάσεις όσο το δυνατό σε αυτό το ιδεατό που περιγράφεται στο πρότυπο.
Επιλέγεις δηλαδή σκύλους που φέρουν επιθυμητά χαρακτηριστικά, για να τα μεταδώσουν στους απογόνους τους. Βάσει προτύπου πάντα.
Επίσης όλοι οι σκύλοι έχουν και αδυναμίες, ελαττώματα. Πάντα βάσει προτύπου.
Αποκλίνουν δηλαδή λίγο ή πολύ από το ιδεατό.
Σκύλοι που φέρουν ελαττώματα τέτοια που τους καθιστούν εκτός τύπου και ταυτόχρονα οι όποιες αρετές έχουν χάνονται σε αυτά τα ελαττώματα, αποκλείονται από την αναπαραγωγή. Δεν έχουν να προσφέρουν κάτι στη φυλή τους και στις επόμενες γενιές.

Αυτό που βλέπουμε μπροστά μας ονομάζεται φαινότυπος.
Ο φαινότυπος αυτός εκφράζεται μέσω γονιδίων.
Ο μοναδικός συνδυασμός γονιδίων που φέρει ο σκύλος μας και είναι υπεύθυνος ώστε να εκφραστεί αυτός ο φαινότυπος, ονομάζεται γονότυπος.

Με την γενετική, πέραν όλων των άλλων, γίνονται προσπάθειες να αποκωδικοποιηθούν αυτοί οι συνδυασμοί. Να βρουν ποιο ή ποια γονίδια ευθύνονται για το χ,ψ επιθυμητό χαρακτηριστικό. Κάποια ελάχιστα έχουν βρεθεί, κάποια άλλα όχι, που είναι και η πλειοψηφία. Επίσης με την γενετική έγινε γνωστός σε κάποιο βαθμό ο τρόπος που κληρονομούνται κάποια χαρακτηριστικά. Αυτό σαφώς βοήθησε, αλλά ακόμα υπάρχει πολύς δρόμος.

Αυτό που έχει σημασία και για να μην μακρηγορώ, είναι πως ο φαινότυπος από πάντα έπαιζε καθοριστικό ρόλο.
Δεν μπορείς να λειτουργήσεις αντίστροφα.
Δεν μπορείς δηλαδή να ξεκινήσεις από τον γονότυπο για να κρίνεις πώς είναι ο φαινότυπος και κατ'επέκταση να κρίνεις αν ένας σκύλος είναι άξιος αναπαραγωγής.
Οπως δεν μπορείς να βασιστείς σε ένα πεντιγκρι, χωρίς να ξέρεις πώς είναι ο φαινότυπος του σκύλου που συνοδεύει.

Επομένως το οτι ένας σκύλος είναι καθαρόαιμος, (είτε με την ύπαρξη επίσημου pedigree, είτε μέσω αυτών των τεστ) δεν μας εγγυάται την μορφολογία που περιγράφεται στο πρότυπο της φυλής.


Και έρχομαι στο ερώτημα
Τελικα το σκυλακι ειναι γιορκυ καθαροαιμο, αλλα κοντοτριχο, υπαρχει αυτο?γιατι δεν ξερω.
Το DNA έδειξε πως το σκυλάκι έχει γονίδια από γιόρκι 2 γενιές πίσω.
Το αν έχει όμως τα σωστά γονίδια δεν μας το λέει.

Τα γιόρκι βάσει προτύπου είναι μια μακρύτριχη φυλή σκύλων.
Το τρίχωμά τους δε, ανέκαθεν ήταν και είναι το σήμα κατατεθέν της φυλής. Τεράστιας σημασίας.
Ετσι είναι, έτσι τα ξέρουμε, έτσι τα αγαπάμε, αυτή είναι η ιστορία τους.

Κανονικά λοιπόν ΔΕΝ πρέπει να υπάρχει γιόρκι κοντότριχο και ΑΝ υπάρχει σημαίνει πως κάποιοι δεν σεβάστηκαν την φυλή, την ιστορία της και τις ιδιαιτερότητές της.

Ειδικά το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό δεν είναι θέμα "τύχης" και oops μου ξέφυγε ή δεν το είχα υπολογίσει σωστά. Κάποιος έκανε την μ@λακία και ζευγάρωσε σκύλο ή σκύλα που ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ.

Για την ιστορία απλά να σας πω πως το μακρύ τρίχωμα κοντρολάρεται από ΥΠΟΤΕΛΗ γονίδια. Αυτό σημαίνει πως για να εκφραστεί χρειάζεται ομοζυγωτία, που σημαίνει πως ένας σκύλος με μακρύ τρίχωμα δεν υπάρχει περίπτωση να φέρει κάτι άλλο στον γονότυπό του στην συγκεκριμένη θέση. Αν ζευγαρώσει με έναν σκύλο που επίσης έχει μακρύ τρίχωμα όλα τα κουτάβια θα έχουν μακρύ τρίχωμα. Είναι πανεύκολο να το "κλειδώσεις" που λενε.

Για να βγει γιόρκι κοντότριχο πρέπει ένας από τους 2 γονείς να ήταν κοντότριχος, οπότε πλέον μιλάμε για εκτροφείς της πλάκας που αδιαφόρησαν για το πρότυπο και έγραψαν την ιστορία της φυλής στα παλιά τους τα παπούτσια.


Οσο για τα τεστ ειναι τελικα αξιοπιστα? Απο οτι ειπε η Σαρα καταλαβαινω οτι ισχυουν, σωστα?
ΟΧΙ δεν είναι ακόμα τουλάχιστον.

Και εξαρτάται πάντα για ποιό λόγο κάποιος θα κάνει ένα τέτοιο τεστ.

Εκτροφικά είναι άκυρο.

Για τους φίλους μας και με πολύ δόση χιούμορ... πλάκα έχει...

 


johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.598
ΑΘΗΝΑ
Ευχαριστούμε, Μιχάλη!!!:)
Εχω αρκετό διάβασμα (φρόντισες!) για τον Αύγουστο...

Υ.Γ. Λες και ήμουν στο μυαλό σου (μιάς και τώρα διάβασα αυτό το θέμα): Μόλις έγραφα (όχι τόσο επιστημονικά) για παρόμοια θέματα στο άλλο θέμα με τις σκύλες του ήστ...:cool:
 


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.045
12.051
Aθήνα
Ενας θησαυρός γνώσεων - κατά τη γνώμη μου
Είναι του Οκτωβρίου του 2011, και περιέχει μέσα ό,τι νεότερο υπάρχει σχετικά με την γενετική και τους αγαπημένους μας φίλους.
Επειδή δεν ξέρω για πόσο καιρό θα υπάρχει πρόσβαση, θα πρότεινα να το αποθηκεύσετε.
Πραγματικά αξίζει τον κόπο.

The Genetics of the Dog, 2nd Edition
Edited by Elaine A. Ostrander

 


Aslan

Well-Known Member
12 Μαϊου 2014
1.024
1.881
Αθήνα, Φλύα
Εγω παντως το εσωσα το βιβλιαρακι!! :D
Σχετικα με το DNA testing για το "καθορισμο" της φυλης που ανηκει ο καθε σκυλος, θεωρω πως ειναι εντελως αχρηστο και περιττο για τους ιδιοκτητες... Αν ο σκυλος ειναι καθαροαιμος πολυ απλα τον εχει αποκτησει απο εκτροφεα και εχει λαβει το pedigree του, ενω αν δεν ειναι τον εχει παρει απο οπουδηποτε αλλου[καταφυγιο, δρομο, petshop, byb κλπ].
Για τους γενετιστες ομως το DNA testing ειναι μια καλη και μακροπροθεσμη μελετη για την αποκωδικοποιηση διαφορων γονιδιων και οχι μονο! Κατι τετοιο μπορει να βοηθησει στη μελετη γενετικων νοσων και κατ' επεκταση να οδηγησει σε σωστο τροπο προληψης εμφανισεως τους, αντιμετοπισης τους κλπ.
Ισως στο, κατ' εμε μακρiνο, μελλον αντιστοιχα tests να μπορεσουν να χρησιμοποιηθουν δινοντας εγκυρα αποτελεσματα, αλλα για να γινει αυτο προυποθετει την γνωση κυριολεκτικα ολων των γονιδιων που φερει το γονιδιωμα ενος σκυλου της καθε φυλης[αληθεια ποσες ειναι αυτες και πραγματικα ποσες σημαντικες και καθοριστικες διαφορες μπορουν να φερουν ατομα του ιδιου ειδους;;], καθως το τι καθοριζουν, πως/που δρουν και εκφραζονται, αλλα και τι τυχον βιωσιμες μεταλλαξεις μπορουν να παθουν αυτα κ.ο.κ... Πολυ κακο για το τιποτα δηλαδη.
Δεν λεω, αφου πρωτα λυθουν ολες οι κληρονομικες νοσοι των σκυλων, ας μας νοιαξει και σε ποια φυλη θα τους καταταξει το καθε DNA test.
Εκαστως στο ειδος του λοιπον! Εκτροφεις με την εκτροφη και καθαροαιμια και γενετιστες με την γενετικη και μελετη γενετικων ασθενειων κλπ.
 


sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.856
8.819
Πρέβεζα
Καλό θα ήταν να καταλάβουν και όσοι επιτίθενται σε νεοεισερχόμενους που παίρνουν από πετ σοπ ή μπυμπ, ότι το πρόβλημα δεν είναι η μη απόδειξη μέσω pedigree της καθαροαιμίας του σκύλου. Έστω ότι πάει και κάνει dna test και του βγαίνει "καθαρόαιμο", τότε τι?
Η εκτροφή πρέπει να εκφράζει επιλογές και προθέσεις, αυτή είναι η διαφορά.
Thanks Yorkaddict
 


haviharakennel

Well-Known Member
20 Δεκεμβρίου 2012
2.505
5.642
Θεσ/νίκη
Τα γιόρκι βάσει προτύπου είναι μια μακρύτριχη φυλή σκύλων.
Το τρίχωμά τους δε, ανέκαθεν ήταν και είναι το σήμα κατατεθέν της φυλής. Τεράστιας σημασίας.
Ετσι είναι, έτσι τα ξέρουμε, έτσι τα αγαπάμε, αυτή είναι η ιστορία τους.

Κανονικά λοιπόν ΔΕΝ πρέπει να υπάρχει γιόρκι κοντότριχο και ΑΝ υπάρχει σημαίνει πως κάποιοι δεν σεβάστηκαν την φυλή, την ιστορία της και τις ιδιαιτερότητές της.

Ειδικά το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό δεν είναι θέμα "τύχης" και oops μου ξέφυγε ή δεν το είχα υπολογίσει σωστά. Κάποιος έκανε την μ@λακία και ζευγάρωσε σκύλο ή σκύλα που ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ.
Και στα havanese υπάρχει ένα υπολειπόμενο γονίδιο που ευθύνεται για το κοντό μήκος του μαλλιού. Tο φαινόμενο shavanese (short haired havanese) εμφανίστηκε πρώτη φορά στις γερμανικές γραμμές αλλά τώρα πιο συχνά παρατηρείται στις ΗΠΑ. Τώρα υπάρχει ένα τεστ DNA που αναγνωρίζει το γονίδιο οπότε είναι ένα καλό εργαλείο για τους εκτροφείς.
Εμένα τα shavanese μου μοιάζουν φοβερά με τα κοκόνια που επιβεβαιώνει τη θεωρία ότι τα hanavese προέρχονται από το αρχαίο μελιταίο κυνίδιο :)
ιδού:
http://www.dognews.co.uk/genetics-of-coat-length/
 


Aslan

Well-Known Member
12 Μαϊου 2014
1.024
1.881
Αθήνα, Φλύα
Καλό θα ήταν να καταλάβουν και όσοι επιτίθενται σε νεοεισερχόμενους που παίρνουν από πετ σοπ ή μπυμπ, ότι το πρόβλημα δεν είναι η μη απόδειξη μέσω pedigree της καθαροαιμίας του σκύλου. Έστω ότι πάει και κάνει dna test και του βγαίνει "καθαρόαιμο", τότε τι?
Η εκτροφή πρέπει να εκφράζει επιλογές και προθέσεις, αυτή είναι η διαφορά.
Thanks Yorkaddict
Συμφωνώ απόλυτα σε αυτο και για εμένα δεν τίθεται θέμα επίθεσης, αλλο αν το βλέπουν ετσι οι νεοεισερχόμενοι, αλλα ενημέρωσης. Νομιζω πως η κατανόηση του τι εστι "καθαρόαιμο" ειναι απλα η αρχή για να κατανοηθούν αλλα πιο πολύπλοκα πράγματα σχετίζεται με την εκτροφή, όπως ο σκοπός που εξυπηρετει. Τωρα αν ο μέσος ιδιοκτήτης που πήρε τον σκύλο του απο byb ή pet δεν καταλαβαίνει ή δεν θελει να καταλάβει ότι το σκυλάκι του δεν ειναι καθαρόαιμο και ποσό λίγη σημασία εχει αυτο στην τελική για τη ζωή του, πολυ δυσκολότερα θα καταλάβει πως η εκτροφή ειναι κατι πέραν του ζευγαρώματος του οποιοδήποτε καθαρόαιμου σκύλου. Νομίζω σε μια συζήτηση περί pedigree πρόσφατα η Ιωάννα ειχε πει κατι πολυ εύστοχο και απλό, η καθαροαιμια ειναι απλα κατι που αφορά καθαρά τον εκτροφέα/εκτροφή και οχι τον ιδιοκτήτη.(Δεν το θυμάμαι καλα, αλλα εν τέλη αυτο εννοούσε).
 
Last edited:


betty coltrane

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2011
4.056
10.009
44
Ηράκλειο, Αττική
goodcopbadcop6.blogspot.gr
Ισως ο seamol αναφερεται στο ποστ μου στο θεμα με το καβαλιέ. Συμφωνω απόλυτα πως ακομα και να αποδειχθει η καθαροαιμια δε σημαινει ότι το περιττο ή το λαθος ζευγαρωμα εγινε και σωστό.
Αυτο που εννοούσα βεβαια ήταν ότι η καθαροαιμια δεν ειναι κατι που το κοβεις με το ματι, όπως πιστευε η κοπέλα.

Αλλα γενικα, σε κάποια θεματα καλυτερα να διαβαζω παρά να απαντάω. :)
 


ptf

Well-Known Member
2 Ιουλίου 2009
2.038
1.786
55
ΑΘΗΝΑ
Η εκτροφή πρέπει να εκφράζει επιλογές και προθέσεις, αυτή είναι η διαφορά.
Thanks Yorkaddict
Κάτι χάνω Κώστα. Δηλαδή κάποιος που έχει πρόθεση να βγάλει ΜτΗ 80 cm κι επιλέγει τα ανάλογα σκυλιά (ό,τι κι αν σημαίνει αυτό) είναι ΟΚ;
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
31.938
Μηνύματα
882.412
Μέλη
18.800
Νεότερο μέλος
Konsmoul