Στην πραγματικοτητα ειναι τοσο εξυπνα οσο οταν ακουνε μια εντολη, να αναρωτιουντε...
''Γιατι να το κανω αυτο τωρα;
Εχω λογο;
Ποιος ειναι;''
Κι η σημαντικότερη ίσως ερώτηση,
''αν πρέπει να το κάνω, γιατί να το κάνω έτσι'';
''υπάρχει άλλος τρόπος'';
Ο σκύλος θέλω να πιστεύω πως θα έχει ελεύθερη πρόσβαση τόσο μέσα στο σπίτι, όσο και στην αυλή. Αλήθεια, η αυλή είναι πλακοστρωμένη, ή χώμα; Υπάρχουν κι εκεί κάποιες προϋποθέσεις για την παραμονή του σκύλου σ' αυτό το χώρο, αλλά δεν είναι ακόμη καιρός να τα πούμε αυτά.
Όπως σου έγραψαν παραπάνω για να το επιβεβαιώσω κι εγώ, είτε πάρεις Χάσκι, είτε πάρεις Ακίτα, είτε Γερμανικό Ποιμενικό, είτε Πουντλ εφ' όσον μιλάμε για αγορά από εκτροφέα που είναι μονόδρομος εφ' όσον θέλεις καθαρόαιμο, δεν υπάρχουν πρακτικές διαφορές στην τιμή.
Κατά κύριο λόγο για την τροφή, θα πρέπει να υπολογίζεις ότι ένα καλό δεκαπεντόκιλο ανάλογα με τη φίρμα, κοστίζει από 35 ευρώ και πάνω. Σε γενικές γραμμές για τις φυλές μας απ' όσο έχω δει η ημερήσια πρόσληψη ορίζεται από 270 έως 400 γραμμάρια αναλόγως συστατικών, ειδικών περιόδων στη ζωή και δραστηριότητας και ηλικίας. Όπως καταλαβαίνεις οριακά ένα σακί καλύπτει από ένα μήνα και ίσως λίγο παραπάνω.
Πρέπει να γνωρίζεις μιας και έγραψες ''να είμαι εγώ γι' αυτό κι εκείνο για 'μενα'', το Χάσκι είναι ένας σιωπηλός σκύλος, όχι ιδιαίτερα επικοινωνιακός μέχρι να μάθεις να αναγνωρίζεις τα σημάδια και τον τρόπο που επιλέγει να στα δείξει. Θα είναι πραγματικά δίπλα σου αν τον χρειαστείς. Θα σου πει καλημέρα με τον τρόπο του, θα απαιτήσει την αγάπη σου με τον τρόπο του, θα σε θεωρήσει δεδομένο την ίδια στιγμή που θα σε τσεκάρει ώστε να επιβεβαιώνεται και είναι δεδομένο άπαξ και μιλάμε για Χάσκι, Μάλαμιουτ και Ακίτα ότι ΕΣΥ του ανήκεις κι όχι εκείνο σε 'σενα. Γι αυτό απ' την αρχή με ευγένεια αλλά και στιβαρότητα πρέπει να μάθει ποιός είναι ο αρχηγός της αγέλης σας.
Η Lavernne σου έγραψε πως εκπαιδεύεται εύκολα με ένα μεζεδάκι. Η αλήθεια όμως είναι πως η Lavernne και ο Sadah (που ήταν πιο φειδωλός και μπράβο του) έχουν αναθρέψει ένα κι αναθρέφουν και δεύτερο Χάσκι, αυτό που είναι εύκολο για 'μας δεν είναι τόσο εύκολο στην αρχή. Θέλω να πω ότι ο μεζές θα σε διευκολύνει αλλά μη φανταστείς ούτε για δευτερόλεπτο ότι το Χάσκι εξαγοράζεται και να θυμάσαι πάντα ότι θα προτιμήσει τον τρόπο του παρά το δικό σου για να κάνει ή να αποφύγει κάτι.
Με προβληματίζει λίγο ο παραλληλισμός Χάσκι με Ακίτα. Ανήκουν στην ίδια ομάδα φυλών, αλλά στην πραγματικότητα δεν παραλληλίζονται. Θέλω να σου εφιστήσω λοιπόν την προσοχή ότι επιλέγουμε σκύλο βάσει χαρακτήρα, συνειδητοποιούμε αν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε βάσει αναγκών και απαιτήσεων της φυλής και τελικά χρησιμοποιούμε την εξωτερική εμφάνιση για να αποφασίσουμε ποιό σκύλο θέλουμε απ' τους όσους στους οποίους έχουμε καταλήξει. Αν επιλέξεις ένα σκύλο γιατί σ' αρέσει η εμφάνιση του και μόνο είναι πολύ πιθανό να μη δέσει η ζύμη.
Όταν σε ρώτησα για το χαρακτήρα σου, το να μου απαντήσεις ότι είναι καλός εμένα δε μου λέει τίποτα αυτό και δε με βοηθάς ώστε να πω με μεγαλύτερη άνεση τη γνώμη μου. Δε μ' ενδιαφέρει αν έχεις καλό χαρακτήρα, δεν ψάχνω ταίρι. Μ' ενδιαφέρει τι σ' αρέσει να κάνεις, πως περνάς το χρόνο σου, ποιά είναι τα βασικά μειονεκτήματα σου και ποιές αρετές πιστεύεις ότι έχεις.
Χάσκι σημαίνει ξεκινάω να περπατάω, δεν προκαθορίζω μια διαδρομή γιατί κι εμένα μ' αρέσει να πηγαίνω μια βόλτα για ευχαρίστηση χωρίς συγκεκριμένη διαδρομή γιατί βαριέμαι τα ίδια και τα ίδια, έτσι είναι και αυτός ο σκύλος. Του αρέσει να ανακαλύπτει συνέχεια, είναι περίεργος, σοβαρός, ελεύθερος. Αν είσαι έτσι, μη διστάσεις ούτε στιγμή να θεωρήσεις το Χάσκι σοβαρή επιλογή. Αν δεν είσαι έτσι, ή δε σου αρέσει, δεν πρόκειται να του το αλλάξεις. Το Χάσκι δεν είναι και δε θα γίνει στρατιωτάκι ούτε για 'σενα, ούτε για κανέναν άλλο.
Μπαλάκια, δισκάκια, παιχνιδάκια δεν είναι για το Χάσκι, βαριέται. Του αρέσει να τρέχει, να περπατάει, να ανακαλύπτει και όσο περίεργο κι αν φαίνεται στους απέξω, πραγματικά απολαμβάνει να είναι μαζί σου και να του μιλάς, καταλαβαίνει. Τη στιγμή που θα χρειαστείς την αφοσίωση, ή την αγάπη του θα σου δείξει πως υπάρχουν μέσα του, αλλά συνεχώς πρέπει να τα κερδίζεις.
Η εκπαίδευση του δεν είναι εύκολη, ούτε δύσκολη, είναι ιδιαίτερη. Και όπως έγραψα παραπάνω απαιτείται ευγένεια και στιβαρότητα.