It is a dog life!!!

krisai

Well-Known Member
6 Μαρτίου 2008
224
3
Η ιστορια ενος μπουλτερριε απο τους δρομους και τις αρενες μεχρι τα σαλονια.Πολυ ωραια ιστορια αλλα το ενδιαφερον ειναι να δει κανεις
τι <<φοβερη βελτιωση>> εκαναν οι εκτροφεις του μπουλ τερριερ μεσα σε 60 χρονια .

Απο σκυλο ομορφο και αθλητικο το μετετρεψαν
σε ενα περιεργο ειδος που ειναι αναμειξη μπουλντογκ με προβατο,το σωμα μπουλντογκ και το κεφαλι προβατου,κριμα!!
[ame="http://www.youtube.com/watch?v=s_XKE7eb-mM"]YouTube- It's A Dog's Life (Part 1)[/ame]
Δειτε και τα 9 μερη στο εβδομο ο σκυλος κολυμπαει και πηδαει ενα πολυ ψηλο φραχτη ,
αναρωτιεμαι εαν υπαρχει καποιο show σκυλι που να μπορει να πηδησει ετσι....
ζητω η βελτιωση!!!!

Teobullmastiff

Well-Known Member
25 Ιουλίου 2009
4.816
3
40
Πεντελη,Αθηνα
την ειδα την ταινια...και θα την ξαναδω...

οπως και μπορω να πω οτι ο κ.Hancock,"με εχει παρει και με εχει σηκωσει...!"

"δυστυχως" συμφωνω σε πολλα μαζι του!:rolleyes::D

Allegro

Well-Known Member
30 Σεπτεμβρίου 2009
878
10
Maroussi
τι <<φοβερη βελτιωση>> εκαναν οι εκτροφεις του μπουλ τερριερ μεσα σε 60 χρονια .

Απο σκυλο ομορφο και αθλητικο το μετετρεψαν σε ενα περιεργο ειδος που ειναι αναμειξη μπουλντογκ με προβατο,το σωμα μπουλντογκ και το κεφαλι προβατου,κριμα!!
ζητω η βελτιωση!!!!
Μην είσαι τόσο δογματικός.
Κατ'αρχας πρόκειται για σχετικά νέα ράτσα η οποία σε κάποιο βαθμό είναι ακόμα υπο διαμόρφωση.
Το πρότυπο μόλις το 1915 άρχισε να μιλάει για "egg-shaped head".
Ακόμα και σήμερα δεν υπάρχουν όρια όσο αφορά στο μέγεθος και το βάρος.
Η έμφαση δίνεται στην αρμονία και τον επιτυχημένο συνδιασμό των τριών τύπων:
μπουλντόγκ, τεριέ και δαλματία.

Όσο αφορά την ομορφιά ή ασχήμια, θα πώ "περί ορέξεως, κολοκυθόπιτα". :D

Εμένα με τρελαίνει αυτό το πρόβατο/κουνέλι/κατσίκα/άλογο (έχω ακούσει πολλά).

Όσο αφορά στον χαρακτήρα, τη ζωντάνια, την ενεργητικότητα και την φυσική κατάσταση, το σωστό ΒΤ πρέπει να δείχνει και να είναι "fit".

Εμένα μου αρέσει όπως είναι η ράτσα σήμερα.
Με προβληματίζει όμως η εμμονή κάποιων εκτροφέων στο "the bigger, the better", που σε συνδιασμο με το ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο πλαίσιο για το μέγεθος και το βάρος, με φοβίζει για το μέλλον.

Να σας πώ επίσης οτι ένα website κάποιων κολλημένων στο παρελθόν που θέλουν να γυρίσουν το ΒΤ 150 χρόνια πίσω στο χρόνο, γιατί έτσι τους αρέσει καλύτερα, έχει γίνει η αφορμή για μια τεράστια συζήτηση στο ξένο BullTerrier Forum.

Έχει ενδιαφέρον και για όποιον ενδιαφέρεται, παραθέτω το σχετικό "λίνκ".

http://bulliez.net/forum/viewtopic.php?f=2&t=14617

Τη δικιά μου άποψη την είπα πιο πάνω.
Θεωρώ το συγκεκριμένο κίνημα υπερβολικό και απο τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα τους μου δημιουργήθηκε πολύ κακή εντύπωση για τον συγγραφέα (η γιαγιά μου γράφει πιο σωστά αγγλικά "for god's sake" :D ).

Στο κάτω κάτω υπάρχει το Gull Terr, ας πάνε στο Πακιστάν να γουστάρουν :D:D

krisai

Well-Known Member
6 Μαρτίου 2008
224
3
Μην είσαι τόσο δογματικός.
Κατ'αρχας πρόκειται για σχετικά νέα ράτσα η οποία σε κάποιο βαθμό είναι ακόμα υπο διαμόρφωση.
Το πρότυπο μόλις το 1915 άρχισε να μιλάει για "egg-shaped head".
Ακόμα και σήμερα δεν υπάρχουν όρια όσο αφορά στο μέγεθος και το βάρος.
Η έμφαση δίνεται στην αρμονία και τον επιτυχημένο συνδιασμό των τριών τύπων:
μπουλντόγκ, τεριέ και δαλματία.

Όσο αφορά την ομορφιά ή ασχήμια, θα πώ "περί ορέξεως, κολοκυθόπιτα". :D

Εμένα με τρελαίνει αυτό το πρόβατο/κουνέλι/κατσίκα/άλογο (έχω ακούσει πολλά).

Όσο αφορά στον χαρακτήρα, τη ζωντάνια, την ενεργητικότητα και την φυσική κατάσταση, το σωστό ΒΤ πρέπει να δείχνει και να είναι "fit".

Εμένα μου αρέσει όπως είναι η ράτσα σήμερα.
Με προβληματίζει όμως η εμμονή κάποιων εκτροφέων στο "the bigger, the better", που σε συνδιασμο με το ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο πλαίσιο για το μέγεθος και το βάρος, με φοβίζει για το μέλλον.

Να σας πώ επίσης οτι ένα website κάποιων κολλημένων στο παρελθόν που θέλουν να γυρίσουν το ΒΤ 150 χρόνια πίσω στο χρόνο, γιατί έτσι τους αρέσει καλύτερα, έχει γίνει η αφορμή για μια τεράστια συζήτηση στο ξένο BullTerrier Forum.

Έχει ενδιαφέρον και για όποιον ενδιαφέρεται, παραθέτω το σχετικό "λίνκ".

http://bulliez.net/forum/viewtopic.php?f=2&t=14617

Τη δικιά μου άποψη την είπα πιο πάνω.
Θεωρώ το συγκεκριμένο κίνημα υπερβολικό και απο τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα τους μου δημιουργήθηκε πολύ κακή εντύπωση για τον συγγραφέα (η γιαγιά μου γράφει πιο σωστά αγγλικά "for god's sake" :D ).

Στο κάτω κάτω υπάρχει το Gull Terr, ας πάνε στο Πακιστάν να γουστάρουν :D:D
Απο ποτε η αληθεια ειναι δογματικοτητα?
Απο ποτε με το να υποστηριζεις ενα πιο υγειη σκυλο σε κανει λατρη των κυνομαχιων?
Ειναι το σημερινο μπουλ τερριε ενα sporting dog ικανο να ακολουθησει στα παντα τον ανθρωπο του?
Πρεπει να ειναι fit η ειναι fit?
To πρωτο προτυπο του 1896 φυσικα και δεν ζητουσε τετοιυ ειδους κρανιο,στα τελη της δεκαετιας του 20 το προτυπο οριστηκε ωστε το κεφαλι να μοιαζει με μπαλλα του ραγκμπι,πραγμα περιεργο για εναν σκυλο...
Φυσικα εμας μπορει να μας αρεσει αλλα δεν ρωτησαμε τον σκυλο εαν του αρεσει...Για την γλυπτικη και της παραξενιεςς μας υπαρχει το μαρμαρο η ζωγραφικη και αλλα τοσα οχι ζωντανοι οργανισμοι που υποφερουν απο τις επιλογες μας..
Και τελος δεν μπορει ο σκυλος που εδωσε το αιμα του σε τοσες φυλες για να εμφυτευσει το αθλητικο ιδεωδες και τη θεληση να ευχαριστησει τον ανθρωπο του να εχει καταντησει σκια αυτου που καποτε ηταν..
Ο σκυλος που μπορουσε να κανει τα παντα
απο νταντα των παιδιων μεχρι κυνηγος μεγαλου θηραματος και σκυλος της αστυνομιας.Ειμαι σιγουρος οτι το σημερινο μπουλ τερριε εχει τη θεληση να κανει ολα αυτα τα πραγματα αλλα το πνευμα προθυμο ,η σαρκα ασθενεις και μαλιστα βαρια:(

Allegro

Well-Known Member
30 Σεπτεμβρίου 2009
878
10
Maroussi
Απο ποτε η αληθεια ειναι δογματικοτητα?

Μάλλον το "δογματικός" δεν ήταν η καταλληλότερη λέξη.
"Απόλυτος" θα έλεγα καλύτερα.
Σε καμία περίπτωση δεν θέλω να προκαλέσω ή να θείξω κανένα.
Αλλά μια συζήτηση στο θέμα, θα με ενδιέφερε πολύ :) .

Απο ποτε με το να υποστηριζεις ενα πιο υγειη σκυλο σε κανει λατρη των κυνομαχιων?
Δεν υπέθεσα κάτι τέτοιο.
Για ονομαααααααά... (που έλεγε και η χύρα του Λαζόπουλου :) )

Ειναι το σημερινο μπουλ τερριε ενα sporting dog ικανο να ακολουθησει στα παντα τον ανθρωπο του?
Πρεπει να ειναι fit η ειναι fit?

Νομίζω οτι ακόμα, είναι.
Η αλήθεια όμως είναι οτι κρίνω απο ένα πολύ μικρό αριθμό ΒΤ τα οποία έχω γνωρίσει απο κοντά (και απο την ίδια "γραμμή) και φυσικά απο τον δικό μου.
Απο αυτά που διαβάζω όμως σε ξένα forum πραγματικά ανυσηχώ για το μέλλον της ράτσας και το έχω εκφράσει σε εκτροφείς, προσπαθώντας να προκαλέσω συζητηση και να μάθω πως βλέπουν αυτοί τα πράγματα.

To πρωτο προτυπο του 1896 φυσικα και δεν ζητουσε τετοιυ ειδους κρανιο,στα τελη της δεκαετιας του 20 το προτυπο οριστηκε ωστε το κεφαλι να μοιαζει με μπαλλα του ραγκμπι,πραγμα περιεργο για εναν σκυλο...
Φυσικα εμας μπορει να μας αρεσει αλλα δεν ρωτησαμε τον σκυλο εαν του αρεσει...

Κρίνοντας απο τον δικό μου θα σου πω οτι του αρέσει και πάρα πολύ. Τον βολεύει στον ύπνο :D:D:D
Πρέπει να βάλω φωτογραφία να δείτε.:D
Και απ'όσο ξέρω πρόβλημα υγείας δεν προκαλείται απο το σχήμα του κρανίου.
Τουλάχιστον προς το παρόν.
Αν στο μέλλον οι εκτροφείς βγάλουν ΒΤ με προβοσκίδα...

Για την γλυπτικη και της παραξενιεςς μας υπαρχει το μαρμαρο η ζωγραφικη και αλλα τοσα οχι ζωντανοι οργανισμοι που υποφερουν απο τις επιλογες μας.
Καλά ας μην το πιάσουμε αυτό καλύτερα.
Οι μισές ράτσες είναι αποτέλεσμα της ανθρώπινης ματαιοδοξίας, αλλοφροσύνης, τρέλας, παραξενιάς όποια λέξη και να βάλλετε εγώ θα συμφωνήσω.
Αλλά εφόσον δεν υπάρχει πρόβλημα υγείας, εμένα η προκαλούμενη ποικιλομορφία, μου αρέσει.

Και τελος δεν μπορει ο σκυλος που εδωσε το αιμα του σε τοσες φυλες για να εμφυτευσει το αθλητικο ιδεωδες και τη θεληση να ευχαριστησει τον ανθρωπο του να εχει καταντησει σκια αυτου που καποτε ηταν..
Ο σκυλος που μπορουσε να κανει τα παντα
απο νταντα των παιδιων μεχρι κυνηγος μεγαλου θηραματος και σκυλος της αστυνομιας.

Εδώ θα συμφωνήσω εν μέρει και θα ρίξω το φταίξιμο στους εκτροφείς που πατώντας στο ελλειπές κατά τη γνώμη μου standard, οδηγούν τη ράτσα σε υπέρβαρους εκπροσώπους.

Ειμαι σιγουρος οτι το σημερινο μπουλ τερριε εχει τη θεληση να κανει ολα αυτα τα πραγματα αλλα το πνευμα προθυμο ,η σαρκα ασθενεις και μαλιστα βαρια:(
Εδώ θα διαφωνήσω όμως.
Όσο αφορά στο παρόν, υπερβάλεις.
Όσο αφορά στο μέλλον και το που πάει η ράτσα θα συμφωνήσω. Έχω τις ίδιες ανυσηχίες.
;)

krisai

Well-Known Member
6 Μαρτίου 2008
224
3
Μονο κατι τελευταιο ,δειγμα οτι κατι δεν παει καλα,οι εγγραφες του μπουλ τερριε σε σχεση με το ξαδελφακι του το σταφυ.
1972 τα μπουλ ηταν τα μισα
1988 τα μπουλ ηταν το ενα τριτο
2006 τα μπουλ ηταν το ενα τεταρτο σε σχεση
με τα σταφυ...........
Οι προτιμησεις του κοσμου δεν ειναι τυχαιες
κατι σημαινουν:confused:
Συγνωμη εαν παρανοησα την αναφορα σου στο
gul terrier

Tricky

Well-Known Member
20 Ιουλίου 2008
2.014
294
Απο σκυλο ομορφο και αθλητικο το μετετρεψαν
σε ενα περιεργο ειδος που ειναι αναμειξη μπουλντογκ με προβατο,το σωμα μπουλντογκ και το κεφαλι προβατου,κριμα!!....
ο σκυλος κολυμπαει και πηδαει ενα πολυ ψηλο φραχτη ,
ζητω η βελτιωση!!!!
Μονο κατι τελευταιο ,δειγμα οτι κατι δεν παει καλα,οι εγγραφες του μπουλ τερριε σε σχεση με το ξαδελφακι του το σταφυ.
1972 τα μπουλ ηταν τα μισα
1988 τα μπουλ ηταν το ενα τριτο
2006 τα μπουλ ηταν το ενα τεταρτο σε σχεση
με τα σταφυ...........
Οι προτιμησεις του κοσμου δεν ειναι τυχαιες
κατι σημαινουν:confused:
Αρχικα , θα ηταν καλο καποια στιγμη να λεμε τα πραγματα ως εχουν ή τουλαχιστον η οποια υπερβολη να εχει καποια σημασια ...τι σχεση εχει το σωμα του bulldog με το σωμα του bull terrier ? Καμμια . Τι σχεση εχει το κεφαλι του bull terrier με αυτο του προβατου ? Επισης καμμια.Δεν ξερω αν αυτες οι παρομοιωσεις οφειλονται σε ελλειψη φαντασιας ή σε διαθεση χιουμορ αλλα ,τουλαχιστον ας ανταποκρινονται ελαχιστα στην πραγματικοτητα (αλλιως το επιχειρημα δεν πειθει):D

Επισης θα ηταν καλο να αποφασιστει ποτε θα επικαλουμαστε τη δημοφιλια μια φυλης και αν αυτο λεει κατι.Δηλαδη οσοι αγοραζουν σταφυ , το κανουν επειδη παραμενει φιτ και πηδαει ψηλους φρακτες ενω το bull terrier δεν μπορει ? :D
Α, και για τα σταφυ και τις πωλησεις τους , αυτο μπορει να σου φανει ενδιαφερον.
Δηλαδη το οτι οι πωλησεις bulldog ειναι περισσοτερες απο τις πωλησεις bull terrier , σημαινει πως το bulldog ειναι καλυτερος σκυλος απο το BT ?

Tricky

Well-Known Member
20 Ιουλίου 2008
2.014
294
Τα περισσοτερα αρθρα της κα Γκιναλα ειναι απολαυστικα και τρομερα ενδιαφεροντα.

Συνηθως τον υπερτυπισμο τον εξεταζουμε με κριτηρια δεκαετιων ...σε μια γενικοτερη θεωρηση ομως , δεν πηγαμε απο το λυκο στον αρχαιο σκυλο και απο εκει στο bull terrier του 1890 ή του 2010.

Καπου ειχα διαβασει ενα τρομερα ενδιαφερον αρθρο ενος Καναδου για τη φυλη του , τα χασκι Σιβηριας.Ελεγε ποσα λιγα πλεον pet χασκι θα μπορουσαν να εκτελεσουν τις δουλειες που εκαναν οι προγονοι τους του 1910 (10 ωρες δουλεια σε πολικες θερμοκρασιες , μια μπουκια φαγητο και υπνο σε μια τρυπα μεσα στο χιονι κλπ ).Το inbreeding τους στερησε το vitality και την stamina (και οχι οι ''αισθητικες αλλαγες'' ,που στα χασκι νομιζω πως ειναι ανεπαισθητες)

krisai

Well-Known Member
6 Μαρτίου 2008
224
3
Αρχικα , θα ηταν καλο καποια στιγμη να λεμε τα πραγματα ως εχουν ή τουλαχιστον η οποια υπερβολη να εχει καποια σημασια ...τι σχεση εχει το σωμα του bulldog με το σωμα του bull terrier ? Καμμια . Τι σχεση εχει το κεφαλι του bull terrier με αυτο του προβατου ? Επισης καμμια.Δεν ξερω αν αυτες οι παρομοιωσεις οφειλονται σε ελλειψη φαντασιας ή σε διαθεση χιουμορ αλλα ,τουλαχιστον ας ανταποκρινονται ελαχιστα στην πραγματικοτητα (αλλιως το επιχειρημα δεν πειθει):D

Επισης θα ηταν καλο να αποφασιστει ποτε θα επικαλουμαστε τη δημοφιλια μια φυλης και αν αυτο λεει κατι.Δηλαδη οσοι αγοραζουν σταφυ , το κανουν επειδη παραμενει φιτ και πηδαει ψηλους φρακτες ενω το bull terrier δεν μπορει ? :D
Α, και για τα σταφυ και τις πωλησεις τους , αυτο μπορει να σου φανει ενδιαφερον.
Δηλαδη το οτι οι πωλησεις bulldog ειναι περισσοτερες απο τις πωλησεις bull terrier , σημαινει πως το bulldog ειναι καλυτερος σκυλος απο το BT ?
προβατο...

μπουλτερριε

Εγω δεν συνεκρινα 2 ανομοιες φυλες μεταξυ τους στις εγγραφες οπως κανετε εσεις,συνεκρινα 2 συγγενεις φυλες με ιδιοκτητες που εχουν παρομοιες απαιτησεις αφου και οι 2 φυλες ειναι sporting dogs και οχι σκυλοι συντροφιας οπως η φυλη που συγκρινατε ατυχως μαλλον .:D
Δηλαδη εαν ελεγα οτι το μαλινουα εχει περισσοτερους φιλους πια απο τον γερμανικο ποιμενικο οσον αφορα τα σπορ για σκυλους θα μου λεγατε οτι ειναι ψεμα γιατι το μπουλντογκ εγγραφει περισσοτερους σκυλους απο τα μαλινουα??:confused:

Last edited:

Allegro

Well-Known Member
30 Σεπτεμβρίου 2009
878
10
Maroussi
...κανετε εσεις,...
...συγκρινατε ατυχως μαλλον
.:D
...λεγατε
...

O πληθυντικός είναι "ευγενείας"?
Υποθέτω πως ναι, γιατί εγώ δεν έκανα συγκρίσεις.;)

Ποιό είναι το πρότυπο για τον σκύλο στην πρώτη φωτογραφία??? :D :D :D
Μοιάζει με μπουλ τερριέ λίγο :D :D :D

Νομίζω οτι δεν διαφωνούμε στη βάση του θέματος (υπερτυπισμός, εκτροφική διαστρέβλωση κλπ κλπ), αλλά κατά την άποψή οι υπερβολές σου αδικούν τα επιχειρήματά σου. :)

Tricky

Well-Known Member
20 Ιουλίου 2008
2.014
294
Εγω δεν συνεκρινα 2 ανομοιες φυλες μεταξυ τους στις εγγραφες οπως κανετε εσεις,συνεκρινα 2 συγγενεις φυλες με ιδιοκτητες που εχουν παρομοιες απαιτησεις αφου και οι 2 φυλες ειναι sporting dogs και οχι σκυλοι συντροφιας οπως η φυλη που συγκρινατε ατυχως μαλλον .:D

Αν θεωρειτε τα bull terrier και τα staffy πρωτιστως sporting dogs και δευτερευοντως ή καθολου companion dogs τοτε παω πασο :D:D . Μαλλον εχουμε αλλη αντιληψη για τους κατοχους σκυλων:).

Θα ηταν καλο βεβαια να διευκρυνισουμε τι σημαινει sporting dog ...εμενα παντως το bull terrier -αυγοκεφαλο ή αρνοκεφαλο- μια χαρα fit μου φαινεται.Θα παιξει με αλλα σκυλακια στο παρκο για καμμια ωρα, θα πιασει το φρισμπι ή την μπαλα για κανα μισαωρο στον κηπο , θα παει στη θαλασσα να πλατσουρισει ...ξερεις μωρε , τα πραγματα που κανουν το 99% των κατοχων σκυλων :rolleyes: . Ή μαλλον εγω ζω σε ενα κοσμο ξενερωτων και μαλθακων σκυλοιδιοκτητων ενω υπαρχει και ενα παραλληλο ,πολυπληθεστερο συμπαν γεματο σκυλια που καταπινουν 30 χιλιομετρα καθε μερα πισω απο ενα ποδηλατο , που διανυουν αποστασεις πανω στην Πινδο ή που διασχιζουν κολυμπωντας τη Μεγαλη Πρεσπα για πλακα :D.

DjSoukis

Banned
Banned
8 Ιουνίου 2006
1.998
744
Η συντριπτική πλειοψηφία των καθαρόαιμων (ή όχι) σκύλων που αποκτούνται, προορίζονται για αυτό που λέμε "συντροφιά".

Η "συντροφιά" βέβαια έχει διάφορα χαρακτηριστικά ανά φυλή ή τύπο σκύλου και διάφορες απαιτήσεις, από πλευράς ιδιοκτήτη, ανάλογα την φυλή που επέλεξε για συντροφιά του.

Σε κανέναν σκύλο δεν αξίζει η "συντροφιά" που πολλοί άνθρωποι εννοούν και εφαρμόζουν, όπου ο σκύλος βγαίνει βόλτα σπάνια, συνήθως μερικά λεπτά για να "πάει τουαλέτα" και απλά σιτίζεται και καλωπίζεται, πάει από καναπέ σε αγκαλιά ή από ταράτσα σε μπαλκόνι, κλπ...

Πολλοί επιλέγουν σκύλο με βάση του τι δεν μπορούν να κάνουν, του τι δε μπορούν να προσφέρουν και ψάχνουν ένα σκύλο με μίνιμουμ ή χωρίς απαιτήσεις...αλλά με ωραίο τρίχωμα, με μεγάλο κεφάλι, με ζάρες, με μυς, μαύρο, ολόλευκο, ψηλό, κοντό, κλπ.

Λένε πως θέλουν σύντροφο, αλλά ψάχνουν για αξεσουάρ.

Το κακό είναι πως πολλοί σπεύδουν να ικανοποιήσουν το αγοραστικό αυτό κοινό, αλλοιώνοντας, εκφυλίζοντας, παραπληροφορόντας, κλπ...γιατί τα λεφτά είναι καλά.

Για να μη φτάσουμε σε σημείο να υπάρχει μόνο μία κατηγορία σκύλων, από πλευράς χρησιμότητας (Σκυλιά Συντροφιάς), θα πρέπει να σεβόμαστε (...και να συμμορφωνόμαστε με...) το "παρελθόν" της κάθε φυλής, με τον εκτροφικό στόχο για τον οποίο μόχθησαν οι δημιουργοί της, την ιδιοσυγκρασία και τα χαρακτηριστικά που την έκαναν γνωστή και (πιθανόν) αρεστή και σε εμάς.

Τα σκυλιά είναι μια ζωντανή κληρονομιά που στο χέρι της κάθε γενιάς βρίσκετε η διατήρηση ή ο εκφυλισμός, η βελτίωση και η προσαρμογή ή η αλλοίωση και υποταγή στην μόδα και το κέρδος.

Άρα, πρέπει το πρότυπο φυλής πάντα να έχει "μπούσουλα" την χρησιμότητα, πάντα να περιγράφει έναν λειτουργικό και υγιή σκύλο και οι στόχοι βελτίωσης των κυνολόγων, κυνοτεχνών, εκτροφέων και λοιπών να είναι ένας σκύλος με μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, απαλαγμένος από προβλήματα υγείας και "πιστός" στο όνειρο του δημιουργού του.

Αν δε μας αρέσει κάτι, ας προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε την δική μας φυλή ή ας στραφούμε σε άλλη...αλλά είναι κρίμα και άδικο να χαλάμε κάτι που άλλος έφτιαξε, χάρην γούστου.

Το Bull Terrier ακόμα είναι ένα αθλητικό σκυλί, με ποιοτική ζωή...αλλά έχει τάση προς..."άσχημα μονοπάτια" που έχουν "περπατηθεί" σε άλλες περιπτώσεις και έχουν δείξει τα αποτελέσματα τους.

Κάποιους όμως δεν τους ενδιαφέρει το τίμημα...παρά μόνο η τιμή.

Tricky

Well-Known Member
20 Ιουλίου 2008
2.014
294
Κάποιους όμως δεν τους ενδιαφέρει το τίμημα...παρά μόνο η τιμή.
Για το κερδος , συμφωνω πως αλλαξαν το σκυλο...διαφωνησα με τον krisai αφου το συμπερασμα του ηταν διαφορετικο (οτι δηλαδη οι πωλησεις bull terrier μειωθηκαν σε σχεση με τα staffy επειδη τα πρωτα ειναι πλεον λιγοτερο αθλητικα - εξαιτιας των αλλαγων στην εμφανιση τους)

Απο κει και περα , οσο τα σκυλια χανουν το σκοπο για τον οποιο δημιουργηθηκαν (πχ bull terrier = κυνομαχος) βγαινουν στην ''αγορα'' συντροφιας και παλευουν για την ''επιβιωση'' τους μαζι με εκατονταδες αλλα.

Αν ο δημιουργος τους αποτυγχανε στο σκοπο του , θα πεταγε στα σκουπιδια αμεσως το foundation stock ή θα εριχνε αλλο αιμα μεσα για να φτασει εκει που θελει.

Σημερα , στα πλαισια της συντροφιας , δεχομαστε να ''κανακευουμε'' για δεκαετιες οποιαδηποτε φυλη ωστε να εκπληρωσει το σκοπο της συντροφιας.

DjSoukis

Banned
Banned
8 Ιουνίου 2006
1.998
744
Δεν ξέρω για το αν μειώθηκαν οι πωλήσεις του Bull Terrier σε σχέση με του Staffordshire Bull Terrier.Θα έλεγα πως δεν με ενδιαφέρει καν, αλλά δεν πιστεύω ότι φταίει πως το Bull Terrier δεν είναι πια αθλητικό.

Νομίζω πως η βασική χρησιμότητα του Bull Terrier δεν ήταν οι κυνομαχίες, αλλά κάτι περίεργες "αρουραιοσκυλομαχίες" (πόσους αρουραίους θα σκοτώσει σε "x" χρονικό διάστημα).Βέβαια και οι κυνομαχίες ήταν στο πρόγραμμα.

Καμία από τις 2 "ασχολίες" δεν είναι "ωραία" και αποδεκτή σήμερα, όμως τα χαρακτηριστικά που έκαναν αυτά τα ζώα να διαπρέπουν σε αυτά τα "σπορ" δεν πρέπει να εκλείψουν και οι ιδιοκτήτες τους πρέπει να τα αγαπούν και για αυτό (και ας μην ασχοληθούν ποτέ με κάτι παρόμοιο, όπως και είναι σωστό) και να είναι προετοιμασμένοι να ζήσουν και να χαρούν τον σκύλο, όπως του αρμόζει.

Δεν είναι απαραίτητο κάθε σκύλος να παίζει και να τρέχει ελεύθερος και ανέμελος με άλλα 15 σκυλιά, κάθε φύλου, μεγέθους και ηλικίας.Ούτε να αποδέχετε, ανά πάσα στιγμή, χάδια από τον κάθε ένα.

Πρέπει να υπάρχουν ευδιάκριτα όρια, ανοχές και χαρακτηριστικά και αν γίνονται σεβαστά από τους ιδιοκτήτες θα υπάρχει αρμονική συμβίωση και υγιής σχέση ιδιοκτήτη, σκύλου και περιβάλλοντος.

Επίσης, δεν είναι ανάγκη να σκοτώνει αρουραίους ή να παλεύει με άλλα σκυλιά για να δείχνει το ταπεραμέντο του και την αξία του σαν χρησιμότητα.Μπορούμε να βρούμε/δημιουργήσουμε άλλες ασχολίες που θα προωθούν και θα αξιολογούν τα απαραίτητα χαρακτηριστικά του σκύλου, χωρίς να τα αλλοιώνουμε.

Ας μην αλλάζουμε τον σκύλο λοιπόν, αλλά την ασχολία, σπορ, εργασία σε κάτι άλλο.

Δεν πρέπει να υποστηρίζουμε την ισοπέδωση και εξομοίωση όλων των σκύλων σε "Συντροφιάς" μόνο και μόνο επειδή αλλάξαμε εμείς και οι ασχολίες μας ή τα γούστα μας.

Όλα τα σκυλιά, οι φυλές και οι τύποι προσέφεραν και συντροφιά, αλλά ας μην παρεξηγούμε την έννοια και να την διαστρεβλώνουμε σε "σκύλος που δεν θέλει βόλτα, δε τρώει πολύ, δε μαδάει, δε λερώνει, δε μυρίζει, δε δαγκώνει, δε γαυγίζει...".

Με τον ίδιο τρόπο θα έπρεπε να εκφυλίζουμε και να αλλοιώνουμε κάθε είδος κληρονομιάς (μουσικής, ποιητικής, συγγραφικής, εθίμων, κ.α.) χωρίς δισταγμό.

Ξέρω ότι όλα αυτά γίνονται αναπόφευκτα, αλλά η προσωπική μου άποψη είναι πως αυτό δεν σημαίνει "εξέλιξη" ή "βελτίωση".

Για εμένα στόχος πρέπει πάντα να είναι μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, υγιεί ζώα (ποιότητα ζωής, εξάλειψη ασθενειών) και διατήρηση χαρακτηριστικών και ταπεραμέντου εργασίας/χρήσης ανάλογα την φυλή.

Last edited:

Tricky

Well-Known Member
20 Ιουλίου 2008
2.014
294
Our modern bull terrier is a very different creature from what he was half a century ago, and I know there are some old "dog fanciers" who prefer the brindled and white and fawn or fallow smut dogs, that were so often kept in our grandfathers' days, to the "milk-white" animals now seen on our show benches.

Τα παραπανω γραφει ο Rawdon B. Lee , το 1894 , σχολιαζοντας τα πλεον κατασπρα bull terrier (o κατασπρος μανδυας αραγε δημιουργησε καποιο προβλημα στη φυλη?)

Τωρα εμεις σχολιαζουμε το μακρυτερο κρανιο που ξεκινησε καπου το 1920.

Το τι βιωνουμε σημερα με τους σκυλους , ξεκινησε εκατο και πλεον χρονια πριν ...

Η δικη μου φυλη (bulldog) οπως αυτη οριστηκε 150 χρονια πριν , εχει περιπου την ιδια εμφανιση (και προβληματα) τοτε και τωρα.Τωρα τα ξερουμε και προσπαθουμε να τα διορθωσουμε/περιορισουμε (οπως προσπαθουμε να διορθωνουμε οτιδηποτε μας ειναι προβληματικο - και αυτο μοδα ειναι)

Τωρα το γιατι το Old english bulldog (που εδωσε το bulldog) ή το English white terrier (που εδωσε αιμα στα bull terrier) δεν υπαρχουν πια , θα πρεπει να αναζητηθει στις συνηθειες της τοτε εποχης και οχι σε γενικες θεωρησεις ή ευχολογια.Ολοι οσοι για τους οποιους το old english bulldog παλεψε και πεθανε , δεν το ηθελαν πια και το αφησαν να χαθει ... δεν μπορει να κατηγορηθει καποιος γιαυτο 200 χρονια μετα

Και οι Ελληνες πριν το 1453 ισως να ηταν πιο ξανθοι :D Τι να κανουμε τωρα ? Να ζευγαρωσουμε με Νορβηγους για να γυρισουμε σε τυπους στη προ Οθωμανικης κατοχης περιοδο? :)

Οπως και τωρα , θα πρεπει να κρινουμε την κατασταση ως εχει και οχι πως θα θελαμε να ειναι.

Δυστηχως , η κυνολογικη αγορα/εκτροφη τον τελευταιο αιωνα εχει αποκτησει μια μορφη πολυκαταστηματος με τεραστια ταμπελα ''Ανοιξαμε και σας περιμενουμε ολους''.

''Μην το φοβασαι , κοινωνικοποιειται'' ...''Εκπαιδευεται και με κλικερ και με ηλεκτρικο κολαρο '' ...''Βαλτου φιμωτρο στη βολτα'' ...''Πριν ερθεις σπιτι , παρε με τηλεφωνο να δεσω τον ροκι'' ...''Πηρα διαδρομο τρεξιματος για να τρεχει ο Μπουμπι στο σαλονι'' ...''Γιατρε , ο jack το russel μου ειναι νευρικο και γαβγιζει ...οι γειτονες κανουν παραπονα'' ...''στειρωσε το και θα ηρεμησει''

Μηπως αυτα δεν ηταν αδιανοητα καποτε ?

Ολα τα σκυλια κανουν τα παντα (?) ...Κανουν για ολους (?) . Σιγουρα ετσι πλασαρονται (με ψηλα γραμματα φυσικα)

Αν επρεπε να επιλεξω , προτιμω σκυλια λιγοτερο αθλητικα που ζουν καλα και τα προσεχουν (ακομα και αν τα προσεχουν επειδη ειναι ''αστεια'' ή εχουν ζαρες) απο σκυλια δυστηχισμενα ή και παρατημενα επειδη δεν ταιριαζουν ευκολα με τον ορο ''σκυλος συντροφιας'' (με οτι αυτο σημαινει για τον ανθρωπο του 21ου αιωνα).

Last edited:

DjSoukis

Banned
Banned
8 Ιουνίου 2006
1.998
744
Συμφωνούμαι, νομίζω, όλοι όσοι έχουμε γράψει στο θέμα, απλά εγώ έγραψα τι θα ήθελα και εσύ περιέγραψες το τι γίνετε.

Όλη η ουσία βρίσκετε σε αυτό που τόνισες με bold...Κάνουμε ότι εμείς θέλουμε, γιατί μπορούμε!

Άρα, πάντα θα συναντούμε μπροστά μας αυτό που οι περισσότεροι επιθυμούν και αυτό που η αγορά προστάζει, άλλοτε θα διαφωνούμε με αυτό και άλλοτε θα συμφωνούμε.

Tricky

Well-Known Member
20 Ιουλίου 2008
2.014
294
...άλλοτε θα διαφωνούμε με αυτό και άλλοτε θα συμφωνούμε.
Ελπιζω να διαφωνουμε και να κανουμε ωραιες κουβεντες :)

Αν με ρωτησεις , σε αυτο το φορουμ , η πιο ''κρισιμη'' κατηγορια ειναι αυτη της ΕΠΙΛΟΓΗΣ (οχι της υγειας , της εκπαιδευσης , των αθληματων,των εκθεσεων κλπ) . Αν η επιλογη του οποιου σκυλου-συντροφου γινει επιπολαια ή με γνωμονα του τι μπορει να γινει (και οχι τι ειναι) αυτος ο σκυλος , τοσο θα τροφοδοτειται η οποια παρακμη των σκυλων (που λιγο ή πολυ θεωρουμε πως υφισταται)

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.310
Μέλη
20.071
Νεότερο μέλος
Λάμπρος Φαλάρης