Labrador επιλογή εκτροφέα

haviharakennel

Well-Known Member
20 Δεκεμβρίου 2012
2.581
5.770
Θεσ/νίκη
Για αυτό είπα να το ψάξει. Δεν είμαι εκτροφέας και δεν θα βγάλω κάτι από όσα λέω. Αλλά επειδή θα δώσει λεφτά και θα δεθεί με μια ζωή ας είναι όπως πρέπει. Πολλοί αγόρασαν σκυλια (γενικά μιλάω)αλλά δεν ήταν και τόσο κοντά στα πρότυπα τελικά...
Εννοείται ότι πάντα πρέπει να το ψάχνεις.
Τώρα, όταν λες κοντά στο πρότυπο εννοείς την μορφολογία ή τον χαρακτήρα?

Τα κουτάβια που είναι αρκετά κοντά στο ιδεατό πρότυπο συνήθως κρατιούνται στο εκτροφείο, δίνονται σε άλλους εκτροφείς ή σε άτομα που θέλουν εκθεσιακό σκυλί. Τα υπόλοιπα κουτάβια ενώ πάντα είναι καθαρόαιμα μπορεί να απέχουν πιο πολύ από το πρότυπο και τότε δίνονται για πετ με την προϋπόθεση να μη ζευγαρώσουν.
Και εγώ σε μια γέννα είχα ένα κουτάβι που ήταν αρκετά μικρότερο από τα υπόλοιπα οπότε πιθανόν ως ενήλικο θα έβγαινε εκτός προτύπου. Οπότε αυτό από την αρχή το προόρισα για πετ.
Και τώρα ζει ζωή και κότα σε ένα φανταστικό σπίτι στην Αθήνα με ένα βελγάκι και 2 γάτες..

Αυτή δηλαδή είναι η έννοια του show potential κουταβιού και του πετ. Το πρώτο πιθανόν θα είναι εντός προτύπου (μπορεί και θα αλλάξει μεγαλώνοντας - για αυτό υπάρχουν οι εκθέσεις) και το δεύτερο από την αρχή ξέρουμε ότι θα είναι εκτός (μπορεί να είναι το μέγεθος, το λάθος χρώμα, το λάθος δάγκωμα κ.α.).
Οπότε αυτά που βλέπει ο εκτροφέας ότι δεν κάνουν για αναπαραγωγή δίνονται ως πετ. Αυτά τα ελαττώματα δεν επηρεάζουν τη ζωή του σκύλου με τον ιδιοκτήτη του εφόσον δεν επηρεάζουν την υγεία του.
Εσύ τι προτείνεις? Όλα τα κουτάβια που δεν είναι κοντά στο πρότυπο να θανατώνονται ή να τα κρατάει όλα ο εκτροφέας?

theokets

Well-Known Member
10 Απριλίου 2016
252
1.138
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εννοείται ότι πάντα πρέπει να το ψάχνεις.
Τώρα, όταν λες κοντά στο πρότυπο εννοείς την μορφολογία ή τον χαρακτήρα?

Τα κουτάβια που είναι αρκετά κοντά στο ιδεατό πρότυπο συνήθως κρατιούνται στο εκτροφείο, δίνονται σε άλλους εκτροφείς ή σε άτομα που θέλουν εκθεσιακό σκυλί. Τα υπόλοιπα κουτάβια ενώ πάντα είναι καθαρόαιμα μπορεί να απέχουν πιο πολύ από το πρότυπο και τότε δίνονται για πετ με την προϋπόθεση να μη ζευγαρώσουν.
Και εγώ σε μια γέννα είχα ένα κουτάβι που ήταν αρκετά μικρότερο από τα υπόλοιπα οπότε πιθανόν ως ενήλικο θα έβγαινε εκτός προτύπου. Οπότε αυτό από την αρχή το προόρισα για πετ.
Και τώρα ζει ζωή και κότα σε ένα φανταστικό σπίτι στην Αθήνα με ένα βελγάκι και 2 γάτες..

Αυτή δηλαδή είναι η έννοια του show potential κουταβιού και του πετ. Το πρώτο πιθανόν θα είναι εντός προτύπου (μπορεί και θα αλλάξει μεγαλώνοντας - για αυτό υπάρχουν οι εκθέσεις) και το δεύτερο από την αρχή ξέρουμε ότι θα είναι εκτός (μπορεί να είναι το μέγεθος, το λάθος χρώμα, το λάθος δάγκωμα κ.α.).
Οπότε αυτά που βλέπει ο εκτροφέας ότι δεν κάνουν για αναπαραγωγή δίνονται ως πετ. Αυτά τα ελαττώματα δεν επηρεάζουν τη ζωή του σκύλου με τον ιδιοκτήτη του εφόσον δεν επηρεάζουν την υγεία του.
Εσύ τι προτείνεις? Όλα τα κουτάβια που δεν είναι κοντά στο πρότυπο να θανατώνονται ή να τα κρατάει όλα ο εκτροφέας?
Όχι φυσικά. κανεις δεν μιλησε για κατι τετοιο. αλλα απο την στιγμη που κανεις ερευνα και ψαχνεις ενα σκυλι με καποια προτυπα και καποια συγκεκριμενα χαρακτηριστικα δεν ειναι σφαλμα να παρεις κατι που απεχει ? σιγουρα καποιους τους νοιαζει μονο η εμφανιση η κατι απο ολα και δεν τους πειραζει ο ορισμος πετ. εγω προσωπικα ηθελα ολα τα χαρακτηριστικα ενος λαμπραντορ και θεωρω πως τα βρηκα. Ειτε καλα ειτε κακα.
Εχω δει ατομο να περιφανευεται για το show/english type labrador το οποιο το πηρε απο μεγαλο εκτροφειο εντος συνορων και το σκυλι να 10 κιλα πιο αδυνατο και 5 ποντους ψηλοτερο...ε δεν ειναι αμαρτια οτι τον δουλεψαν κανονικα ?
και το θεμα για το οποιο εγραψα παραπανω ειναι οτι απο το λιγο που ειδα στις εκθεσεις... υπαρχει πολυ προλογος, πολυ ιστορια, αρκετες (καταλαθος) παραλειψεις για σκυλια προγονους-απογονους... κτλ κτλ.
Το ατομο απο το οποιο πηρα το σκυλι μου το τσεκαρα μεχρι να βεβαιωθω πρωτα για αυτον και μετα για το σκυλι.
τεσπα ειπα οτι ειδα εδω και εναμιση χρονο που εχω τον Kuro απλα για να υπαρχει και αυτη η αποψη στο μυαλο του θεματοθετη. ισως καποιος αλλος να εμφανιστει και να απορριψει με ενα επιχειρημα ολα αυτα. Ολα δεκτα!

haviharakennel

Well-Known Member
20 Δεκεμβρίου 2012
2.581
5.770
Θεσ/νίκη
Όχι φυσικά. κανεις δεν μιλησε για κατι τετοιο. αλλα απο την στιγμη που κανεις ερευνα και ψαχνεις ενα σκυλι με καποια προτυπα και καποια συγκεκριμενα χαρακτηριστικα δεν ειναι σφαλμα να παρεις κατι που απεχει ? σιγουρα καποιους τους νοιαζει μονο η εμφανιση η κατι απο ολα και δεν τους πειραζει ο ορισμος πετ. εγω προσωπικα ηθελα ολα τα χαρακτηριστικα ενος λαμπραντορ και θεωρω πως τα βρηκα. Ειτε καλα ειτε κακα.
Εχω δει ατομο να περιφανευεται για το show/english type labrador το οποιο το πηρε απο μεγαλο εκτροφειο εντος συνορων και το σκυλι να 10 κιλα πιο αδυνατο και 5 ποντους ψηλοτερο...ε δεν ειναι αμαρτια οτι τον δουλεψαν κανονικα ?
και το θεμα για το οποιο εγραψα παραπανω ειναι οτι απο το λιγο που ειδα στις εκθεσεις... υπαρχει πολυ προλογος, πολυ ιστορια, αρκετες (καταλαθος) παραλειψεις για σκυλια προγονους-απογονους... κτλ κτλ.
Το ατομο απο το οποιο πηρα το σκυλι μου το τσεκαρα μεχρι να βεβαιωθω πρωτα για αυτον και μετα για το σκυλι.
τεσπα ειπα οτι ειδα εδω και εναμιση χρονο που εχω τον Kuro απλα για να υπαρχει και αυτη η αποψη στο μυαλο του θεματοθετη. ισως καποιος αλλος να εμφανιστει και να απορριψει με ενα επιχειρημα ολα αυτα. Ολα δεκτα!
Σε καταλαβαίνω με τι έννοια τα λες και καλά κάνεις.
Απλά θέλω να σου δώσω να καταλάβεις ότι αν κάποιος θέλει να πάρει καλό εκθεσιακό δείγμα, πρέπει να πάρει το σκυλί σε ηλικία τουλάχιστον 6 - 8 μηνών (θα έχει αλλάξει τουλάχιστον τα δόντια του). Αλλιώς κανείς δεν μπορεί να ξέρει με σιγουριά πως θα εξελιχθεί το κουτάβι που το παίρνει κάποιος σε ηλικία 2-3 μηνών.
Κάποια πράγματα μπορούμε να δούμε νωρίς στην αξιολόγηση 6 και 8 εβδομάδων. Όμως είναι ζωντανοί οργανισμοί και μπορεί κάπου να αποκλίσουν από το πρότυπο.
Άμα τα ξέραμε όλα στην ηλικία 3 μηνών, δεν θα χρειαζόταν οι αξιολογήσεις στις εκθέσεις σε ενήλικα άτομα.
Και εμείς εκτροφείς όταν παίρνουμε μικρό κουτάβι το βλέπουμε κάθε μέρα πως εξελίσσεται και ευχόμαστε να μείνει εντός προτύπου. Αλλιώς μας μένει ένα αξιολάτρευτο πετ που δεν πρόκειται θα το ζευγαρώσουμε.
Και εμείς κάνουμε εκτενή έρευνα, διαβάζουμε τα pedigree, μιλάμε με πολλούς και όμως μπορεί από άριστες γραμμές να βγει ένα μέτριο κουτάβι ή εντελώς εκτός προτύπου. Απλά προσπαθούμε όσο γίνεται να μειώσουμε το ρίσκο.

Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.467
12.903
Aθήνα
Όχι φυσικά. κανεις δεν μιλησε για κατι τετοιο. αλλα απο την στιγμη που κανεις ερευνα και ψαχνεις ενα σκυλι με καποια προτυπα και καποια συγκεκριμενα χαρακτηριστικα δεν ειναι σφαλμα να παρεις κατι που απεχει ?
Το πρότυπο περιγράφει τον ιδεατό σκύλο της κάθε φυλής. Αυτό προσπαθείς να πλησιασεις όσο μπορείς με τις επιλογές σου (σαν εκτροφέας), αυτός είναι ο στόχος σε κάθε γέννα που κάνεις.
Το ή τα κουτάβια που μετά από αξιολόγηση (σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή) δείχνουν να εξελίσσονται οπως περιμέναμε, είναι τα λεγόμενα Show potential και μένουν με τον εκτροφέα τους μέχρι νεοτέρας. Αν είναι ένα, συνήθως μένει για πάντα, γιατί για αυτό έκανε την γέννα. Αν είναι περισσότερα, δίδονται σε ανθρώπους που έχουν την διάθεση να ασχοληθουν με τις εκθέσεις ή άλλους εκτροφείς.

Τα υπόλοιπα κουτάβια δίδονται ως pet.
Pet από pet διαφέρει, ανάλογα τις απαιτήσεις και το επίπεδο που έχει φτάσει κάθε εκτροφέας. Άλλα μπορεί να έχουν σοβαρά ελαττωματα αποκλεισμού, άλλα μικρές λεπτομέρειες, σε σχέση όμως πάντα με τον ιδεατό σκύλο που περιγράφεται.

Ολες αυτές οι αποκλίσεις σε σχέση με το πρότυπο που κάνουν έναν σκύλο να χαρακτηριστεί πετ από τον εκτροφέα του, δεν είναι ορατές από τον μέσο μελλοντικό σκυλογονιο.
Όλα τους φαίνονται ίδια και πολλοί δεν διστάζουν να αναπαραξουν τον καθαρόαιμο σκύλο τους, μεταδίδοντας τα ελαττώματά του.
Ακριβώς για αυτόν τον λόγο υπάρχουν συμβόλαια, που μεταξύ άλλων (που αφορούν την ευζωία του σκύλου), υποχρεωνουν σε στείρωση.

Τέλειος σκύλος δεν υπάρχει. Όλοι απέχουν λίγο ή πολύ από το πρότυπο.

theokets

Well-Known Member
10 Απριλίου 2016
252
1.138
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
αυτο ειναι το μονο σιγουρο. τιποτα δεν ειναι τελειο γενικοτερα. εδω μιλαμε οπως για 5 στανταρακια που πρεπει να υπαρχουν. τεσπα φυγαμε απτο θεμα το οποιο ηταν ευρεση εκτροφεα

Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.467
12.903
Aθήνα
Και κάτι ακομα
φυγαμε απτο θεμα το οποιο ηταν ευρεση εκτροφεα
Δεν φύγαμε καθόλου από το θέμα.
Αυτά είναι πάρα πολύ βασικά και σημαντικά για κάποιον που ψάχνει εκτροφέα, γιατί εκτροφή δεν σημαίνει απλά ζευγαρωνω δύο καθαρόαιμα σκυλιά και διαθέτω τα κουτάβια έναντι αμοιβής για να καλύψω την ζήτηση.
Αυτό μπορεί να το κάνει ο καθένας.

Ένας πραγματικός εκτροφέας έχει στόχους, προσδοκίες και κυρίως μεράκι ώστε η κάθε γέννα να τον φέρνει πιο κοντα στο ιδεατό.

• Like
Reactions: ProudtobeGreek

Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.802
4.107
40
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
Μέσα σε αυτό το φόρουμ επίσης έχουν ειπωθεί πολλά για το συγκεκριμένο εκτροφείο χρόνια πριν, αν το ψάξεις...

Προσωπικά, επειδή σε γενικές γραμμές γνωρίζουμε τις προϋποθέσεις ενός καλού και σωστού εκτροφείου, και επειδή κανένα σκυλί δεν είναι τέλειο όσον αφορά το πρότυπο, όλα είναι θέμα γούστου. Επίσης κάτι που δεν βλέπει κανείς σήμερα είναι πόσα χρόνια έχουν ζήσει οι πρόγωνοι του κουταβιού που θα θέλαμε να πάρουμε... Δεν υπάρχουν εγγυήσεις βεβαίως, αλλά κατά τη γνώμη μου είναι σημαντικό και το τι γονίδια κουβαλάει, όχι μόνο η εμφάνηση.

theokets

Well-Known Member
10 Απριλίου 2016
252
1.138
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ε καλα εννοειται οτι μας νοιαζουν τα γονιδια! τι σκατα θελουμε σκυλο ρατσας τοτε... αν ειναι ας παρουμε καποιο αδεσποτακι να κανουμε και κανα καλο! το θεωρω αυτονοητο απτην στιγμη που ψαχνουμε ρατσα. και φυσικα συμφωνω με οτι ειπες yorkaddict. μια γεννα δεν μου λεει κατι. πρεπει να υπαρχει και καποιος στοχος περα απο την χρηματικη απολαβη. και γι αυτο προτεινα το εκτροφειο στο οποιο πηγα. επισης προτεινα να δουν τον σκυλο τον οποιο πηρα για να εχουν μια ιδεα

theokets

Well-Known Member
10 Απριλίου 2016
252
1.138
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
πιθανον... και οταν βλεπουν ολο το πακετο ο σκυλος παιρνει ποδι... ισως εχεις δικιο αλλα και παλι δεν θα επρεπε να ειναι ετσι.