Θα σου απαντησω γιατι μου αρεσει να μοιραζομαι. Εαν εχεις υποψη σου τεχνικες δαγκωματων σε Μοντιο/NVBK, τις περισσοτερες φορες ειναι ειδος "ταϊσματος" ωστε να δωθει η ευκαιρια στον σκυλο να δαγκωσει καλυτερα.@mildecoy
ευχαριστώ που με κάλυψες. Έχω βεβαίως άλλη μια ερώτηση, κι αν θες απαντάς, γιατί σαν ερεθιστής θα είχε ενδιαφέρον η θέση σου:
Είναι δεδομένο πως υπάρχει όπως είπες το "τάισμα" και το "τράβηγμα" (όπως το λένε οι Γερμανοί). Το "τάισμα" ωστόσο θεωρείται πως εφαρμόζεται μόνο σαν βοήθεια σε σκύλο που δυσκολεύεται στην σωστή επίθεση με την ευρύτερη έννοια (υποτελές prey drive, μειωμένη αυτοσυγκέντρωση κλπ.). Δεδομένου λοιπόν και του γεγονότος πως στο "τάισμα" ο σκύλος μαθαίνει να περιμένει το μανίκι, δεν μπορεί να θεωρηθεί πως ο σκύλος σε φυσιολογικές συνθήκες θα δυσκολευόταν να΄αρπάξει; Κι αν τελικά το κατάφερνε, πως θα χρειαζόταν να διορθώσει;
Διστακτικά και διπλωματικά, αλλά σίγουρα πιο κοντά στην ουσία του θέματος, που δεν είναι η αποχή ή όχι των εμπλεκόμενων στο video, στην συζήτηση ή η ελευθερία του λόγου, κ.ο.κ.(djdoctor, μπήκε το θέμα στη σωστή του διάσταση?)
Το ταϊσμα μαζι με το τραβηγμα ειναι μια διαδικασια που δεν μπορει να γραφτει μεσα σε λιγο χωρο. Απο μονη της η τεχνικη ειναι πολυσυνθετη αλλα και συναμα πολυ σπουδαια. Στις Ενοπλες Δυναμεις μονο στο δικο μου Οπλο(ΠΝ) χειριζομαστε αυτην την τεχνικη. Οι περισσοτεροι εκ των συναδελφων εκπαιδευτων προτιμουν το τραβηγμα. Εγω παλι ανεφερα μια τεχνικη που χρησιμοποιω εγω. Δεν προσβαλλομαι γιατι δεν εχω τιποτα να υποστηριξω. Απλα η τεχνικη μου δουλευει ετσι ακριβως οπως θελω εγω και το αποτελεσμα με δικαιωνει. Προσωπικα δεν "ταϊζω" τους σκυλους αλλα στο απειρο ματι μπορει να φανει ετσι....Όμορφα ντυμένη απάντηση!
Δεν σε ρωτάω τίποτα άλλο, αλλά μιας και ανέφερες τα Ring (Mondio- και Βελγικό-) με έβαλες σε σκέψη:
ξεκινάω τον σκύλο μου (Malinois ας πούμε) που προετοιμάζεται για αυτόν τον προορισμό από μικρή ηλικία (από <2 μηνών ας πούμε) και τον "ταίζω" λινάτσα! Χμμμ!
Νομίζω αυτά είναι δικά σου γραφόμενα.Πότε υπήρξαν ειρωνείες για να συνεχίσουμε;
Aπ:Μήπως πρέπει να είναι ενεργά μέλη όλοι οι εμπλεκόμενοι στο video, συν ο σκύλος, για να σχολιάσουμε;
Το θέμα περί σχολιασμού το γενικεύεις νομίζω ότι το έχω ξεκαθαρίσει για πιο λόγο έγιναν οι ενστάσεις μου ,έιτε τις δέχεσαι είτε όχι,δεν είναι ανάγκη λοιπόν να γενικεύουμε και να αοριστολογούμε για να χρισημοποιήσω και μια λέξη των ημερών.Eλπίζω οι άμεσα ενδιαφερόμενοι των παραπάνω video να είναι νεκροί ή στα τελευταία τους για να μπορέσουμε να σχολιάσουμε περί καθηκόντων σκύλων χωρίς να θεωρηθεί οτι σχολιάζουμε κάτι άλλο![]()
Συμφωνούμε στα περί μανικόσκυλου.
Συμφωνούμε ότι ο σκύλος εκτελεί άσκηση που θα εκτελούνταν και από SchH σκύλο.
Συμφωνούμε ότι οι φωνές και οι διαφορετικές κάθε φορά συνθήκες προσθέτουν ρεαλιστικότητα και δημιουργούν έναν σκύλο που δύναται να αντιδράσει το ίδιο κάτω από αυτές και ανάλογα τον βαθμό τριβής του με αυτές.
Τα σκυλιά του στρατού και της αστυνομίας που περιγράφεις δεν κάνουν προστασία όμως κάνουν επίθεση (ή ΚΑΙ επίθεση) σε στόχο έως και μακρινό, ανεξιχνίαστο, που δεν προκαλεί, ή ακολουθούν συγκεκριμένες τακτικές (εδώ είναι πιο πολύ θέμα χειριστή μάλλον) για να διασπάσουν πλήθος. Eνα σκυλί προστασίας, αν θέλουμε έστω να την ονομάσουμε ρεαλιστική, πρέπει να μπορεί να κυκλοφορεί με τον ιδιοκτήτη του σαν normal σκύλος, οπουδήποτε και με οποιεσδήποτε συνθήκες ... αλλιώς είναι άλλος ένας σκύλος, ενός διαφορετικού κυναθλήματος, χωρίς γκαζόν ...
Η ερώτησή μου :
Υπάρχει ρεαλιστική προστασία ? Μπορούμε να φτιάξουμε έναν σκύλο που να δαγκώνει κατ'εντολή ή μή ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ πάνω στο σώμα του ερεθιστή, να αντιδράει μόνο μέσα στα όρια της ιδιοκτησίας του ή κατ'εντολή ή πρόκληση (αλλιώς είναι επικίνδυνος άρα άχρηστος για προστασία σε δημόσιο χώρο), να αφήνει ή να αλλάζει το δάγκωμά του προκειμένου να προστατέψει το σώμα του, να ΜΗΝ ασχολείται με αντικείμενα (μανίκι ή κομμάτι ρούχο ή οτιδήποτε) που αποσπάει, να συνεχίζει μετά από κανονικά χτυπήματα, ή χτυπήματα με αντικείμενα κλπ κλπ ?
Ποιός είναι αυτός ο σκύλος? Ελπίζω ο ιδιοκτήτης του να θέλει να βάλει ένα βίντεο στο youtube![]()
Kατάλαβες λάθος κατά το ήμισι όχι οποιούδήποτε κυναθλήματος.Σκυλιά λοιπόν που λαμβάνουν ανάλογη εκπαίδευση με τα παραπάνω και έχουν και το υπόβαθρο μπόρεί να φτάσουν σε πολύ καλό επίπεδο.Αρα το σκυλί που είναι πιο κοντά σε αυτό που ονομάζουμε "ρεαλιστική" προστασία είναι ένα σκυλί κυναθλήματος ή το σκυλί του στρατού? Κατάλαβα λάθος?
Eνα σκυλί που επιτίθεται σε στόχο μέσα στο πλήθος ή σε κινούμενο αυτοκίνητο κάνει προστασία?
Στα περί ένστασής σου, όπως έχεις το δικαίωμα να την κάνεις έχω το δικαίωμα να την κρίνω, ποτέ δεν συμφώνησα σε αυτό το thread ...
Ok, γνώμη σου. Η δικιά μου είναι ότι ένα σκυλί που καταδιώκει στόχο που βρίσκεται μακριά, δεν προκαλεί, και κατ'εντολή δεν κάνει προστασία, αλλά καταδίωξη. Ο στόχος πρέπει ή να προκαλέσει ή να τρέξει, αλλιώς δεν τον εντοπίζει.Μερικούς από τους λόγους που ένα σκυλί επιτίθεται στις περιπτώσεις που αναφέρεις είναι λόγω:
1.προστασίας της περιοχής του(territory instict)
2.προστασίας της αγέλης του(pack instict)
3.προστασίας του εαυτού του(defence instict)
Δεν ανησυχώ απλά απορώ Δεν βλέπω καμία υπακοή μόνο επίθεση. Δεν θα έπρεπε ο σκύλος να επιτεθεί μόνο με εντολή? Αυτή την έννοια δεν έχει η εκπαίδευση?και τα δικα μας κοπροσκιλα ειναι μιν ανισιχεις