Terriers...


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
Βασισμένο στο βιβλίο "Terrier-Centric Dog Training" της Dawn Antoniak-Mitchell






H λέξη Terrier προέρχεται από την λατινική λέξη terra που σημαίνει «γη» και αρχικά προσδιόριζε κάθε σκύλο ανεξάρτητα από την εμφάνισή του, που κυνηγούσε είτε επίγεια είτε υπόγεια, αλεπούδες, ασβούς, αρουραίους, βίδρες ή γενικά μικρά ζώα που απειλούσαν τις καλλιέργειες και την δημόσια υγεία.

Τα περισσότερα σημερινά terrier στην Ευρώπη και την Αμερική προέρχονται από την Βρετανία. Αναγνωρίστηκαν σαν ένας ξεχωριστός τύπος σκύλου ήδη από το 1486 στο βιβλίο “The book of St. Albans” της Dame Juliana Berners. Από τον 16ο αιώνα άρχισαν να κατηγοριοποιούνται σε 2 διαφορετικούς τύπους.
Τα short-legged με μακρύ κορμό και σκληρό τρίχωμα και στα καλοσχηματισμένα λειότριχα.

Παρά την ύπαρξη αυτών των 2 τύπων βάσει εξωτερικής εμφάνισης, ένας σκύλος χαρακτηριζόταν terrier κυρίως λόγω της εργασίας του.

Όταν η γεωργία εξαπλώθηκε στην Βρετανία τον 18ο αιώνα, η ζήτηση για terrier αυξήθηκε. Φτωχοί αγρότες αλλά και πλούσιοι γαιοκτήμονες χρειάζονταν σκυλιά που είχαν την ικανότητα να σκοτώνουν αρουραίους, νυφίτσες, αλεπούδες, ασβούς και ζώα που έτρωγαν την σοδιά τους και ενοχλούσαν τα ζώα τους.
Μικρόσωμα terrier ήταν ιδανικά για αυτή τη δουλειά και εκτρέφονταν κυρίως με βάση την ικανότητά τους και όχι το χρώμα ή την εμφάνισή τους.
Έδιναν ιδιαίτερη βαρύτητα στο πόσο σκληροτράχηλα θα είναι, στο πείσμα, την εξυπνάδα, την ομιλητικότητα αλλά και το θάρρος για να αντιμετωπίσουν ζώα ακόμα και μεγαλύτερα από αυτά σε σκοτεινά , στενά και άγνωστα σε αυτά μέρη.




Oι ικανότητες μετρούσαν πολύ περισσότερο από την εξωτερική εμφάνιση και επιλεκτικά τα εξέτρεφαν ώστε να έχουν πολύ ισχυρό prey drive. Οι διαφορές στο μέγεθος και την εμφάνιση προέκυπταν ακούσια, στην προσπάθεια να επικεντρωθούν στις προαναφερθείσες ικανότητες, ανάλογα την περιοχή και το θήραμα. Ένα terrier που δεν κυνηγούσε ή σκότωνε το θήραμα δεν εξυπηρετούσε τίποτα στις φάρμες και στα κτήματα της Μεγάλης Βρετανίας πριν την βιομηχανική επανάσταση. Αυτά τα terrier έπρεπε να δουλεύουν για να επιζήσουν αλλά και να αναπαραχθούν.

Η πολυτέλεια να έχεις έναν σκύλο μόνο για συντροφιά δεν ήταν επιλογή για τους περισσότερους, οπότε terrier με χαμηλό prey drive συχνά θανατώνονταν μειώνοντας την γενετική επιρροή τους στις επόμενες γενιές.

Με την πάροδο των χρόνων, αυτό οδήγησε σε γενιές ολόκληρες σκύλων που ήταν ατρόμητοι κυνηγοί και είχαν ταμπεραμέντα τέτοια που τους καθιστούσε ακατάλληλους για ήρεμη συντροφιά.

Για τους πλούσιους που είχαν την δυνατότητα να έχουν σκύλους απλά και μόνο για σπορ, τα terrier ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή. Το κυνήγι αλεπούς, ένα αγαπημένο σπορ της αριστοκρατίας, απαιτούσε την χρήση terrier. Αν μια αλεπού έβρισκε μια φωλιά ή μια τρύπα για να κρυφτεί την ώρα του κυνηγιού, τα terrier είχαν την αποστολή να την βρουν και να την βγάλουν έξω για να συνεχιστεί το κυνήγι. Οποιοσδήποτε σκύλος έκανε αυτή τη δουλειά, ανεξάρτητα από την εμφάνισή του, ονομαζόταν Fox Terrier. Ακόμα και εδώ η δουλειά μετρούσε, όχι η εμφάνιση.







Στον Δυτικό κόσμο, η κατοχή σκύλου για συντροφιά, έχει τις ρίζες της στην Βιομηχανική Επανάσταση. Τότε ήταν που ξεκίνησε και η δημιουργία των σύγχρονων φυλών terrier. Με την αργή αλλά σταθερή βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εισοδημάτων των χαμηλών και μεσαίων τάξεων, αυξήθηκε και ο αριθμός όσων είχαν την δυνατότητα να έχουν έναν σκύλο μόνο για συντροφιά.


Τα terrier έγιναν δημοφιλή pet των πόλεων λόγω του σκληρού τους χαρακτήρα, της εμφάνισής τους, αλλά και της ικανότητάς τους να κυνηγούν και να σκοτώνουν τρωκτικά. Μια ικανότητα ιδιαίτερα χρήσιμη στις πόλεις του 18ου και 19ου αιώνα που είχαν τεράστιο πρόβλημα με αρουραίους που απειλούσαν την δημόσια υγεία. Ένα νέο επάγγελμα δημιουργήθηκε ακριβώς για αυτόν τον σκοπό και τα terrier ήταν τα εργαλεία τους.

Την ίδια περίοδο, άρχισαν να γίνονται ιδιαίτερα δημοφιλή στα αστικά κέντρα της Ευρώπης και της Αμερικής, τα rat-baiting sport με πρωταγωνιστές terrier.





Αν είχες στην κατοχή σου ένα επιτυχημένο rat pitdog, μπορούσες να βγάλεις αρκετά χρήματα από τα στοιχήματα. Κατά συνέπεια όλα τα χαρακτηριστικά των terrier και τα ένστικτά τους, παρέμειναν ανέπαφα και ας μην δούλευαν στα αγροκτήματα.


Οι εκθέσεις σκύλων και τα πρώτα Kennel Club ξεκίνησαν κοντά στο 1850.
Η μεσαία και ανώτερη τάξη των Βικτοριανών ενθουσιάστηκαν με την δυνατότητα να επέμβουν στην φύση και να δημιουργήσουν το “τέλειο”. Αυτό το χόμπι οδήγησε στην ομοιογένεια της εξωτερικής εμφάνισης που βλέπουμε στις σύγχρονες φυλές terrier.
Terrier από διάφορες περιοχές μεταμορφώθηκαν στις αναγνωρίσιμες και ξεχωριστές φυλές που βλέπουμε σήμερα. Πολλές από αυτές υπάρχουν και στο πρώτο stud book του Kennel Club που εκδόθηκε το 1874.

Η δημοφιλία των Terrier εκτοξεύτηκε σε όσους είχαν τα εισοδήματα να εκτρέφουν και να δείχνουν τα σκυλιά τους. Οι περισσότερες από τις φυλές terrier που υπάρχουν σήμερα, αναγνωρίστηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα.
Για πρώτη φορά στη ιστορία των terrier, η εξωτερική εμφάνιση υπερίσχυσε της ικανότητας και πολλοί παραδοσιακοί εκτροφείς δυσανασχέτησαν με τις αλλαγές που επήλθαν στα εργασιακά σκυλιά τους.






Ο Geoffrey Sparrow, στο “The Terrier’s Vocation”, έγραφε:

«Όλοι γνωρίζουμε τα terrier σαν ζωηρά μικρά σκυλιά, πιστά, αφοσιωμένα, θαρραλέα, σκανταλιάρικα, γεμάτα ενέργεια και πάντα σε επαγρύπνηση. Είναι καλοί φύλακες και σύντροφοι, αλλά είναι καταλληλότερα για νέους παρά για ηλικιωμένους. Όλα αυτά είναι γνωστά, αλλά επειδή αμφιβάλλω αν ο περισσότερος κόσμος γνωρίζει την πραγματική και σωστή χρήση ενός terrier, θα προσπαθήσω να το εξηγήσω. Από την πρώτη στιγμή τα terrier χρησιμοποιούνταν για να ορμάνε στις αλεπούδες, να πιάνουν ασβούς και βίδρες και γενικά να σκοτώνουν μικρά παρασιτικά ζώα. Δεν ήταν μέχρι το δεύτερο μισό του περασμένου αιώνα που οι πρώτες εκθέσεις ξεκίνησαν και ένα ψεύτικο ενδιαφέρον για τον σκύλο...»

Η πίκρα του Sparrow απηχεί ακόμα και στις μέρες μας, σχεδόν 100 χρόνια μετά. Πολλοί ιδιοκτήτες terrier δεν γνωρίζουν γιατί ο σκύλος τους συμπεριφέρεται όπως συμπεριφέρεται, ούτε το πόση δουλειά χρειάζεται για να ζήσεις με ένα τυπικό terrier. Ο μέσος ιδιοκτήτης σκύλου έχει ξεχάσει πως παρά τον νέο τρόπο ζωής που τους παρέχουμε, τα σκυλιά μας είναι και θα παραμείνουν σκύλοι. Τα γονίδια που έκαναν τους προγόνους των σημερινών terrier να δουλεύουν για να ζήσουν, είναι σε ένα τεράστιο ποσοστό ζωντανά και κυλάνε μέσα στα δικά μας σκυλιά.

Έχουμε υποχρέωση να κατανοήσουμε και να αναγνωρίσουμε την κληρονομιά αυτών των σκύλων και να ανταποκριθούμε στις ανάγκες τους, όταν εισάγουμε ένα terrier στην ζωή μας.


....συνεχίζεται
 


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
Τι είναι όμως τελικά ένα terrier?

Πρόκειται για όμορφους, έξυπνους, σκληροτράχηλους, θαρραλέους, επίμονους, δημιουργικούς σκύλους φονιάδες από ένστικτο, που αμέτρητες γενιές ανθρώπων έβαλαν στις καρδιές τους και στα σπίτια τους, να βοηθούν και να συντροφεύουν.
Τα ένστικτα που επιτρέπουν σε ένα terrier να κάνει την δύσκολη δουλειά της εύρεσης, ενόχλησης και εξουδετέρωσης παρασιτικών ζώων, επιβιώνουν στα terrier που έχουμε σήμερα.
Η κατανόηση αυτών των ενστίκτων και η συνεργασία δουλεύοντας μαζί τους και όχι εναντίων τους, θα μας βοηθήσουν να έχουμε μια θετική και ευχάριστη σχέση μαζί με το terrier μας.





Γιατί το terrier μου δεν συμπεριφέρεται σαν το retriever του γείτονα;

Η κατοχή ενός terrier είναι μια μοναδική εμπειρία. Αυτοί οι μικροί δαίμονες συχνά συμπεριφέρονται αρκετά διαφορετικά από άλλους τύπους σκύλων. Μπορεί να κάνουν φασαρία, να είναι εριστικοί, δυναμικοί, αεικίνητοι. Πολύ συχνά όταν αποφασίζουμε να βάλουμε ένα terrier στην οικογένειά μας, έχουμε την ψευδαίσθηση πως μπορούμε να το μετατρέψουμε στο «γλυκό» retriever στο δίπλα σπίτι ή στο «εξαιρετικό» Border Collie στο τέλος του δρόμου. Όταν αυτές οι προσπάθειες αποτύχουν, αμέσως θεωρούμε πως ο σκύλος μας είναι προβληματικός, βλάκας, εμπαθής, πεισματάρης, δύστροπος και εγκαταλείπουμε την προσπάθεια εκπαίδευσής του. Δεν καταλαβαίνουμε τα ένστικτα του σκύλου μας και πως αυτά επηρεάζουν την συμπεριφορά του. Απλά προσπαθούμε μάταια να μετατρέψουμε το terrier μας σε κάτι που δεν είναι και νευριάζουμε που δεν πετυχαίνουμε αυτόν τον μη ρεαλιστικό στόχο.

Αν θέλαμε ένα retriever γιατί δεν το παίρναμε εξ αρχής;


Υπάρχουν συγκεκριμένα ένστικτα που κάνουν ένα terrier να συμπεριφέρεται έτσι, ένστικτα που ποτέ δεν θα μπορέσουμε να αλλάξουμε εντελώς. Κάποια από αυτά είναι εντελώς διαφορετικά από αυτά που διαμορφώνουν την συμπεριφορά ενός retriever.

Όταν σταματήσουμε να αναλώνουμε χρόνο συγκρίνοντας τα terrier με άλλες φυλές και τα δεχτούμε για αυτό που είναι, τότε θα αντιληφθούμε πως ο πραγματικός λόγος που ένα terrier δεν συμπεριφέρεται όπως οι άλλοι σκύλοι, είναι απλός… Ένα terrier ΔΕΝ είναι σαν τους άλλους σκύλους.






Πώς τα ένστικτα επηρεάζουν την συμπεριφορά

Παρόλο που κάθε σκύλος είναι μοναδικός, οι φυλές που δημιουργήθηκαν για να επιτελούν παρόμοιες εργασίες, τείνουν να έχουν περισσότερα κοινά και έμφυτα χαρακτηριστικά συμπεριφοράς και μορφολογίας μεταξύ τους, παρά με φυλές που δημιουργήθηκαν για να επιτελούν άλλες εργασίες.

Για παράδειγμα οι ποιμενικές φυλές που εκτρέφονταν για γενιές για αυτόν τον σκοπό, μοιράζονται κάποια κοινά χαρακτηριστικά που τους επιτρέπουν να φυλάνε το κοπάδι.


Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει σε φυλές που δημιουργήθηκαν για να επαναφέρουν.

Φυλές κυνηγετικές επίσης μοιράζονται κοινά χαρακτηριστικά που τους επιτρέπουν να εντοπίζουν, να ξετρυπώνουν και να επαναφέρουν το θήραμα..
Τα terrier δημιουργήθηκαν για να σκοτώνουν παρασιτικά ζώα και μοιράζονται πολλά περισσότερα χαρακτηριστικά μεταξύ τους, παρά με ποιμενικές φυλές, ή φυλές επαναφοράς.


Για αυτό δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένεις ένα terrier να συμπεριφερθεί όπως ένα retriever ή ένα ποιμενικό.
3 διαφορετικοί τύποι σκύλων που συμπεριφέρονται ενστικτωδώς με 3 εντελώς διαφορετικούς τρόπους.



Η σύγκριση 3 διαφορετικών φυλών


Ας συγκρίνουμε λοιπόν αυτούς τους 3 τύπους σκύλων πιο αναλυτικά.

Το Border Collie είναι μια πολύ γνωστή ποιμενική φυλή, το Curly Coated Retriever είναι ένας τυπικός σκύλος επαναφοράς και το Jack Russell Terrier είναι ένα πραγματικό working terrier.
Και οι 3 φυλές κέρδισαν την ύπαρξή τους εκτελώντας σημαντικότατη εργασία για τους ανθρώπους τους.
Όλοι είναι ψυχικά και σωματικά σκληροτράχηλοι σκύλοι και είναι γνωστοί για την απαράμιλλη αντοχή τους στον πόνο, αλλά και την ικανότητα να μένουν προσηλωμένοι στον στόχο τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Και οι 3 σκύλοι εκτελούν την εργασία τους αυτόνομα, μόνοι τους.



Το Border Collie δημιουργήθηκε για να μετακινεί κοπάδια προβάτων σε δύσβατες περιοχές με ελάχιστη καθοδήγηση του βοσκού. Τα ένστικτά του και η ευφυΐα που έχει να δουλεύει μόνο του, του έχουν δώσει τη φήμη του εξυπνότερου σκύλου όλων των φυλών.






Το Curly Coated Retriever δημιουργήθηκε για να εντοπίζει και να επαναφέρει υδρόβια πουλιά πολλές φορές ακόμα και από πολύ παγωμένα νερά. Φημίζονται για την εξυπνάδα τους, την επιμονή τους και την ικανότητά τους να εντοπίζουν πεσμένα πουλιά με την όσφρηση.






Το Jack Russell terrier δημιουργήθηκε για το κυνήγι της αλεπούς. Ανάγκαζε την αλεπού να βγει από την υπόγεια φωλιά της στην επιφάνεια της γης για να συνεχιστεί το κυνήγι. Πολύ γνωστά για το πείσμα και την αποφασιστικότητά τους να ολοκληρώνουν την αποστολή τους, ήταν περιζήτητα και για την εξολόθρευση τρωκτικών.





Βλέποντας την εργασία που εκτελούσε κάθε μια από αυτές τις φυλές, είναι φανερό πως όλες απαιτούσαν σκύλους που διέθεταν ευφυΐα, θάρρος, ανεξαρτησία και αντοχές. Αυτά είναι και τα κοινά χαρακτηριστικά ανάμεσά τους.

Παρόλα αυτά κάθε εργασία απαιτούσε και κάποιες ιδιαίτερες ικανότητες.

Η επιλεκτική εκτροφή εξασφάλιζε πως κάποια βασικά ένστικτα των σκύλων θα διατηρούνταν ή ακόμα και θα εντείνονταν, ενώ ταυτόχρονα κάποια άλλα θα μειώνονταν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν φυλές με μοναδικό ταμπεραμέντο και έμφυτες ικανότητες συμπεριφοράς. Παρόλο λοιπόν που αυτές οι 3 φυλές μοιράζονται αρκετά κοινά χαρακτηριστικά, διαφέρουν σε πολλά σημεία.


Τα ένστικτα που εμείς οι άνθρωποι αλλάξαμε για να δημιουργήσουμε σκύλους ικανούς να επιτελέσουν τις διαφορετικές αποστολές αυτών των 3 φυλών, βασίζονται στο βασικό prey drive, που οι σκύλοι κληρονόμησαν από τους άγριους προγόνους τους, τους λύκους.

συνεχίζεται....
 


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
Ένα αρπαχτικό για να κυνηγήσει αποτελεσματικά πρέπει να εκτελέσει μια σειρά από ενέργειες που διέπονται από ένστικτα.

Αυτά τα βασικά ένστικτα είναι :
  1. να εντοπίζει
  2. να παραμονεύει
  3. να καταδιώκει
  4. να αρπάζει
  5. να τινάζει
  6. να σκοτώνει
  7. να τεμαχίζει/τρώει
  8. να φυλάει το κουφάρι.

Για παράδειγμα, ένας λύκος πρώτα εντοπίζει το θήραμα μέσω της όρασης, της ακοής και της όσφρησης. Μόλις το εντοπίσει θα αρχίσει να το παρακολουθεί και να το παραμονεύει. Όταν το θήραμα αρχίσει να τρέχει ο λύκος ξεκινάει να το καταδιώκει. Σε μεγάλα θηράματα μετέχουν στην καταδίωξη και άλλα μέλη της αγέλης. Ο θάνατος συνήθως επέρχεται με ένα δάγκωμα στον λαιμό και ακολουθείται από επαναλαμβανόμενα βίαια τινάγματα που επιφέρουν το σπάσιμο του λαιμού και της σπονδυλικής στήλης. Το άψυχο σώμα ξεσκίζεται και καταναλώνεται. Πολλές φορές το κουφάρι φυλάσσεται μέχρι να καταναλωθεί ολόκληρο.


Εμείς λοιπόν – οι άνθρωποι – έχουμε επέμβει σε αυτά τα 8 ένστικτα με σκοπό την δημιουργία των ποιμενικών, των σκύλων επαναφοράς, των terrier και όλων των φυλών που υπάρχουν.



Οι βοσκοί μπορούν και χρησιμοποιούν σκύλους για να φυλάνε το κοπάδι τους γιατί τέτοια ζώα ενστικτωδώς αποφεύγουν τα αρπακτικά, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούν να διατηρούν ακέραιο το κοπάδι τους. Το πρόβατο βλέπει τον σκύλο σαν λύκο και ο σκύλος το πρόβατο σαν μεζέ.


Τι έχει συμβεί;


Μέσα από χρόνια επιλεκτικής εκτροφής καταφέραμε να «σβήσουμε» τα ένστικτα από το 4 μέχρι το 8 (της αρπαγής, τινάγματος, θανάτωσης κλπ) και ταυτόχρονα ενισχύσαμε τα ένστικτα από το 1 μέχρι το 3…


Δεν έχει νόημα να έχεις έναν ποιμενικό που σκοτώνει τα ζώα που φυλάει.





Βάζοντας έναν σκύλο να επαναφέρει πάλι επεμβαίνουμε στα ένστικτα. Κάπως διαφορετικά αυτή τη φορά. Ένα Curly Retriever, θα εντοπίσει το θήραμα όπως πέφτει από τον ουρανό, θα το ακολουθήσει, θα το αρπάξει και θα το επαναφέρει στον κυνηγό, χωρίς να το φάει και χωρίς να το μασουλίσει. Για αυτό χρειάζεται να έχει «μαλακό» στόμα. Αυτή τη φορά σβήσαμε τα ένστικτα από το 5 μέχρι το 8. Κρατήσαμε δηλαδή και το «άρπαγμα». Τα retriever πρέπει να δουλεύουν σιωπηλά γιατί ακόμα και ο παραμικρός ήχος μπορεί να τρομάξει και να απομακρύνει τα άλλα πουλιά. Επειδή δε πολλές φορές το κυνήγι γινόταν για να πάμε φαγητό στο σπίτι μας, πολλοί κυνηγοί δούλευαν με περισσότερα από 1 σκυλιά και έμεναν εκεί αρκετή ώρα.


Ετσι τα retriever εκτρέφονταν ώστε να νοιώθουν άνετα όταν αναγκάζονταν να περάσουν ώρες και να δουλεύουν με άλλα σκυλιά και κυρίως, χωρίς φασαρίες. Ο συνδυασμός αυτών των ενστίκτων και χαρακτηριστικών συμπεριφοράς έκαναν τα retriever τα αγαπητά πλάσματα που είναι σήμερα.






Τι τρέχει με τα terrier…

Στα terrier αφαιρέσαμε μόνο τα 2 τελευταία ένστικτα. Όλα τα άλλα ζουν και βασιλεύουν…


Τα terrier έπρεπε να εντοπίσουν, να παραμονεύσουν, να καταδιώξουν, να αρπάξουν, να τινάξουν και να ενοχλήσουν ή να σκοτώσουν το θύμα τους. Όταν ήταν νεκρό ή δεν κουνιόταν έπρεπε να το εγκαταλείψουν και να πάνε στο επόμενο. Το terrier που θα επιχειρούσε να φάει ό,τι είχε θανατώσει ή αρνούνταν να το εγκαταλείψει, δεν εξυπηρετούσε στον περιορισμό των παρασιτικών ζώων.


Για να καθαρίσει μια περιοχή από αρουραίους, σήμαινε πως έπρεπε να σκοτώσει δεκάδες κάθε φορά, οπότε έπρεπε να έχει τη θέληση αφού σκοτώσει το ένα να πάει αμέσως στο επόμενο.
Ένα terrier που σκότωνε έναν ασβό κάτω από τη γη και αρνούνταν να εγκαταλείψει τη φωλιά μπορούσε να πεθάνει. Η ανεξαρτησία τους, το πείσμα τους και τα ένστικτά τους, ήταν απαραίτητα συστατικά για τέτοιου είδους δουλειές, γιατί οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να τα καθοδηγήσουν όταν κυνηγούσαν υπόγεια την λεία τους.


Τα terrier εκτρέφονταν να κινούνται γρήγορα, να δαγκώνουν αποφασιστικά και θανατηφόρα και μετά να τινάζουν το θύμα τους γρήγορα και αποτελεσματικά. Σκυλιά που ήταν αργά, ή δίσταζαν να σκοτώσουν συχνά τραυματίζονταν ή πέθαιναν.



Το γάβγισμα και οι κραυγές καταδίωξης ήταν ένα χαρακτηριστικό ιδιαίτερα τονισμένο σε όσα κυνηγούσαν κάτω από τη γη. Σε μια εποχή που δεν υπήρχαν κολάρα εντοπισμού με GPS, αν ένας σκύλος δούλευε σιωπηλά και παγιδευόταν, ήταν αδύνατο να εντοπιστεί. Επειδή δε το παρατεταμένο γάβγισμα απαιτούσε σωματική προσπάθεια, επιστρατεύονταν πιο αποτελεσματικές «φωνές». Κυνηγώντας εξιταρισμένα και βγάζοντας ήχους, ο άνθρωπος που ήταν από πάνω ήξερε ανα πάσα στιγμή που βρίσκεται ο σκύλος του.



Για πολλές φυλές terrier η εξολόθρευση παρασιτικών ζώων ήταν μια μοναχική δουλειά. Παρόλο που η απευθείας επιθετικότητα απέναντι σε άλλους σκύλους δεν ήταν κάτι επιθυμητό, δεν ήταν απαραίτητο να τα πηγαίνουν καλά με άλλα σκυλιά, γιατί δεν επηρέαζε την εργασία τους.

Αυτά τα ένστικτα υπάρχουν σε όλα τα working terrier και είναι ιδιαίτερα εμφανή στα Jack Russell. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σκύλους ιδιαίτερα ομιλητικούς όταν εξιτάρονται και πανέτοιμους να καταδιώξουν, να παρενοχλήσουν, ακόμα και να σκοτώσουν οτιδήποτε κινηθεί και τους θυμίσει την λεία τους. Γάτες, σκίουροι, ηλεκτρικές σκούπες, παιχνίδια που κάνουν θόρυβο κλπ.




Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε το απαράμιλλο θάρρος, το gameness και το low arousal threshold, αντιλαμβανόμαστε τον εκρηκτικό χαρακτήρα τους.

Και αυτές οι 3 έμφυτες συμπεριφορές, είναι χαρακτηριστικά που επέτρεπαν γενιές ολόκληρες terrier να επιτελούν την καθημερινή τους εργασία.


Το θάρρος ή θράσος και το gameness έδιναν στα terrier την πρωτοβουλία να κάνουν αυτό που έπρεπε ώστε να επιβιώνουν από καθημερινές και πιθανόν θανατηφόρες αναμετρήσεις με παρασιτικά ζώα.

Το low arousal thresholdέκανε ένα terrier να εκραγεί σε κλάσματα δευτερολέπτου και με ελάχιστη πρόκληση. Μόλις εξιταριστεί και είναι γεμάτο αδρεναλίνη, έτοιμο να κυνηγήσει, έτοιμο να εμπλακεί σε μάχη ή ακόμα και να σκοτώσει, ο σκύλος λειτουργεί περισσότερο με βάση τα ένστικτά του, παρά την εκπαίδευσή του.

Είναι πολύ δύσκολο να κάνεις ακόμα και το καλύτερα εκπαιδευμένο terrier να σε υπακούσει. Είναι σχεδόν αδύνατο να σταματήσεις ένα terrier από μια εμπλοκή όταν αυτή είναι σε εξέλιξη. Δεν έχουν επίγνωση του μεγέθους τους και μπορεί να τα βάλουν ακόμα και με πολύ μεγαλύτερα ζώα υπό τις κατάλληλες συνθήκες, εν ριπή οφθαλμού.

Το έμφυτο ένστικτο κάθε terrier είναι να σκοτώσουν κάποιου είδους παρασιτικό ζώο, είτε ο σκύλος εξασκεί αυτή την δύσκολη και επικίνδυνη εργασία είτε όχι. Δυστυχώς ο γενετικός προγραμματισμός που του επιτρέπει να αντιμετωπίσει τα παρασιτικά ζώα, δεν κάνει διαχωρισμό ανάμεσα σε αυτά και σε άλλα ζώα, όπως πχ ένα υπερενθουσιώδες golden retriever. Κάθε terrier γρήγορα θα προκαλέσει είτε το ένα είτε το άλλο, εκτός αν διδαχθεί πώς να συμπεριφέρεται σωστά.

Αυτή η συμπεριφορά προς κάθε είδους ζώου θεωρείτο τόσο πολύτιμη από λάτρεις terrier που μέχρι πρόσφατα στις περισσότερες φυλές terrier στους στίβους των εκθέσεων απαιτούνταν το λεγόμενο “sparring”ως μέρος της διαδικασίας αξιολόγησης. Οι σκύλοι δεν έρχονταν ποτέ σε επαφή, αλλά έπρεπε να εξιταριστούν απλά και μόνο στη θέα ενός άλλου σκύλου εκεί κοντά, ώστε να δείξουν ότι έχουν το σωστό ταμπεραμέντο ενός terrier.






Αυτοί είναι οι σκύλοι που έφτιαξαν τα terrier που έχουμε σήμερα…

Άραγε υπάρχει λόγος να αναρωτιόμαστε γιατί τα terrier μας επιδεικνύουν τέτοιες συμπεριφορές;
 


johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
Μιχάλη μου, να σου ξαναπώ πάλι "ευχαριστούμε"?:)
Θα το βαρεθείς στο τέλος...

Πολύ καλή ενημέρωση!

Υ.Γ. Και, παραμένοντας "πιστός" στο terrier (και στο θέμα!)... θα "φάω" ορισμένες μικροπαρατηρήσεις - ενστάσεις - διαφοροποιήσεις...:p
 
  • Like
Reactions: Yorkaddict


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
Σε ευχαριστώ πολύ :)- ελπίζω να μην με κυνηγήσει βέβαια σαν terrier η συγγραφέας. :cautious::sneaky:
Αν και περισσότερο διαφήμιση της κάνω, είναι εξαιρετικό το βιβλίο, για μένα είναι must για κάθε λάτρη terrier.

Υ.Γ. Και, παραμένοντας "πιστός" στο terrier (και στο θέμα!)... θα "φάω" ορισμένες μικροπαρατηρήσεις - ενστάσεις - διαφοροποιήσεις...:p
Γιάννη μου ελεύθερα, ό,τι θες (y) Αλίμονο...
 
  • Like
Reactions: epial and johnk


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
Επίσης να γράψω κάτι πολύ σημαντικό για την οικογένειά μας.
Το βιβλίο επικεντρώνεται στα working terrier και όχι στα Bull type terrier, που όπως γνωρίζετε είναι μια οικογένεια μέσα στην δική μας, τιμητικά επειδή terrier συντέλεσε στην δημιουργία τους.
Αυτά όσον αφορά την FCI.

Στο AKC υπάρχει και μια 3η ομάδα που περιλαμβάνει το Ρώσικο, το Θιβετιανό. ίσως και κάποια άλλα.

Τέλος, κάθε σκύλος είναι διαφορετικός και η εμφάνιση τέτοιων συμπεριφορών, σε άλλους είναι ολοφάνερη, σε άλλους ίσως και ανύπαρκτη. Τυγχάνει να έχω 2 τέτοιους εκπροσώπους - που παρά την φυλή, ο ένας ίσως είναι και λίγο περισσότερο αλητάκος από το νορμάλ...

Πιο πολύ θυμίζει Jack Russell στο ταμπεραμέντο, παρά γιόρκι...
Προσπαθούμε να βελτιωθούμε...
Καλά κουράγια στους υπόλοιπους και υπομονή :D
 




johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
...Γιάννη μου ελεύθερα, ό,τι θες (y) Αλίμονο...
Οι βασικές μου παρατηρήσεις επικεντρώνονται (όπως πολύ σωστά κατάλαβες ήδη :cool: ) στο πρώτο μέρος, μέχρι και την πρώτη φωτογραφία (του post #3)...
Αυτά, όμως, θα πρέπει να τα κουβεντιάσουμε σε άλλο θέμα...;)

Όσο για το υπόλοιπο μέρος του post...
Λες, ρε συ, ο Κάσπερ να νομίζει ότι είναι terrier?????:cautious:
 




Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
Ένα βιντεάκι που δείχνει ενδεικτικά πως καθαρίζουν ένα μικρό αγρόκτημα στο Kent. Ίσως εκπλήξει όσους δεν έχουν ξαναδεί terrier εν δράσει.
θυμίζει τον τρόπο που "σκοτώνουν" τα παιχνίδια τους.

 










vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.103
10.055
Athens
Εξαιρετικό θέμα επισης γιατί πρέπει να γίνει sticky για αυτούς που θέλουν να πάρουν τεριέ επειδή "τους πάει το κοκκαλάκι στα μαλλιά και επειδή είναι μικρόσωμο και βολικό και δεν θέλει βόλτες και μια χαρά και του φτάνει να τρέχει πέρα δώθε στον καναπέ κλπ." ;)
 


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
Καταρχάς θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την αποδοχή αυτού του θέματος :)

για αυτούς που θέλουν να πάρουν τεριέ επειδή "τους πάει το κοκκαλάκι στα μαλλιά και επειδή είναι μικρόσωμο και βολικό και δεν θέλει βόλτες και μια χαρά και του φτάνει να τρέχει πέρα δώθε στον καναπέ κλπ." ;)
Είναι ιδιαίτερα ζωάκια και θα συμφωνήσω απόλυτα!!
O Dr. Smiley Blanton έγραφε " Things that may upset a Terrier, may pass virtually unnoticed by a Great Dane".

Η ομάδα 3 (terriers) της FCI, αριθμεί συνολικά 34 φυλές, εκ των οποίων οι 8-9 περίπου συναντώνται στις εκθέσεις μορφολογίας της πατρίδας μας και πολύ λιγότερες έχουν ζήτηση από τον κόσμο.
Ενδεικτικά να αναφέρω πως οι πιο διαδεδομένες φυλές terrier στην Ελλάδα εκτός των Bull type φυλών, είναι τα Jack Russel Terrier, τα West Highland White Terriers (Westie) και τα Yorkshire Terriers. Σε όλες αυτές χρειάζεται να αναλογιστούμε τα ένστικτα που φέρουν και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και να μην σταθούμε στην "γούτσου - γούτσου" εμφάνιση και στο μικρό τους μέγεθος. Θα επαναλάβω βέβαια πάλι πως κάθε σκύλος είναι διαφορετικός και η ένταση αυτών των ενστίκτων και χαρακτηριστικών διαφέρει από άτομο σε άτομο.
 


betty coltrane

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2011
3.972
9.756
47
Ηράκλειο, Αττική
goodcopbadcop6.blogspot.gr
Ένα βιντεάκι που δείχνει ενδεικτικά πως καθαρίζουν ένα μικρό αγρόκτημα στο Kent. Ίσως εκπλήξει όσους δεν έχουν ξαναδεί terrier εν δράσει.
θυμίζει τον τρόπο που "σκοτώνουν" τα παιχνίδια τους.

@Yorkaddict
Ευχαριστουμε για τις πολυ ενδιαφερουσες πληροφορίες.

Το βίντεο ειναι σοκαριστικό. Σχεδόν λυπάμαι τα πετ που λόγω των συνθηκών αξιοποιούν ενα ελαχιστο ποσοστο των δυνατοτητων τους.

Μηπως ξέρεις το όνομα της εκπομπής;
 


epial

Well-Known Member
24 Ιουλίου 2011
3.026
5.276
65
Aθήνα
Εφ όσον η αναπαραγωγή δεν γίνεται πλέον με κριτήριο την εργασία, δεν είναι λογικό με την πάροδο του χρόνου να μεγαλώνει το χάσμα και η διαφορετικότητα μεταξύ των ενστίκτων από άτομο σε άτομο, με αποτέλεσμα στο μέλλον αυτά τα ισχυρά ένστικτα να είναι μάλλον η εξαίρεση και όχι ο κανών;
 


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
Betty, σε ευχαριστώ πολύ:)
Η εκπομπή αν δεν κάνω λάθος είναι του BBC με τίτλο "A man and his dogs" με τον Martin Clunes.

Γιάννη, από εμάς εξαρτάται καθαρά.
Και όταν λέω εμάς εννοώ εκτροφείς, κριτές και κοινό.
Ο σκοπός είναι να δώσεις βάση σε όλο το πακέτο. Υγεία, ταμπεραμέντο, μορφολογία. Το ταμπεραμέντο είναι κάτι που το βλέπεις σε ένα βαθμό, ακόμα και αν ο σκύλος δεν χρειαστεί να κάνει τέτοιες δουλειές. Ειδικά στα terrier μπορείς να διακρίνεις πολλές πτυχές του χαρακτήρα και των ενστίκτων τους. Κάνουν μπαμ δηλαδή, δεν κρύβονται.
Όλα αυτά λοιπόν τα συνυπολογίζεις.

Σίγουρα είναι πολλές φορές δύσκολα διαχειρίσιμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να τα θάψουμε για να ταιριάξουν με τον σύγχρονο τρόπο ζωής μας.

Προσωπικά δε, οφείλω να πω πως μου έκανε μεγάλη εντύπωση το πόσο αναγνώρισαν και κυρίως επιβραβευσαν το ταμπεραμέντο του Σανι μας, όλοι ανεξαιρέτως οι κριτές που τον έχουν αξιολογήσει.

Δεν υπάρχει κρίση που να μην γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο terrier temperament. Δεν υπήρξε κριτής που να μην το σχολίασε με πολύ ένθερμα λόγια, προφορικά στην γυναίκα μου.
Κάτι που δείχνει πως εκτιμάται ιδιαίτερα από όλους όσους μας τίμησαν με την κρίση τους.

Αν λοιπόν εγώ ήμουν εκτροφέας θα το έβαζα πάνω πάνω στη λίστα του δικού μου ιδεατού και θα το φύλαγα σαν κόρη οφθαλμού για να μην το χάσω.

Όλα είναι θέμα επιλογών και σεβασμού στην ιστορία. Μην ξεχνάμε πως κρατάμε στα χέρια μας το μέλλον όλων αυτών των φυλών και οφείλουμε να τις παραδώσουμε στους επόμενους το ίδιο ή ακόμα και καλύτερες από ότι τις έδωσαν σε εμάς.
 




Στατιστικά Forum

Θέματα
33.103
Μηνύματα
895.600
Μέλη
19.914
Νεότερο μέλος
nicksugar3