VO2 Levels στoυς σκύλους

zanlouis

Banned
Banned
6 Ιανουαρίου 2012
5
0
Καλημέρα σας . Με αφορμη μία εκπομπη που παρακολούθησα προλιγου σχετικά με την δυναμη και την αντοχη των σκυλιων θα ηθελα να αναφερω το VO2 Level και τον συσχετισμο του με τα σκυλια . Καταρχας το vo2 level είναι η μέγιστη χωρητικότητα , μέσα σε ένα σώμα , μεταφοράς κ χρησιμοποίησης οξυγόνου κατά την διάρκεια μίας κλιμακωτά αυξανόμενης σε ρυθμό άσκησης και η οποία ( χωρητικότητα ) ανακλά στην φυσικά κατάσταση που διαθέτει ένα σώμα . Η ονομασία ( VO2 ) προέρχετε απο τον ογκο V-volume και το οξυγονο O2 -oxygen . Το VO2 έκφράζεται είτε σε απόλυτες τιμές λίτρου οξυγονου ανα λεπτό ή σε millilitres οξυγόνου ανά kiliogram ανά λεπτό .

Η ακριβης μετρηση της χωρητικοτητας ενος σωματος απαιτει σωματικη ασκηση με επαρκη διαρκεια κ ενταση . Στην ουσια αυτο γινεται με ενα διαβαθμισμενο προγραμμα κοπωσης σε διαδρομο ή σε εργομετρικο κυκλο στο οποίο
η ενταση της ασκησης σταδιακα αυξανεται .και παράλληλα μετριεται ο εξαερισμος οξυγονου και διοξειδιου του ανθρακα του εισπνεομενου και εκπνεομενου αερα . Το VO2 max βρίσκεται όταν η κατανάλωση του οξυγονου παραμενει σταθερη παρά την αύξηση φορτου εργασίας .

΄Τυπικά ενας αντρας εχει 40-60% μεγαλύτερο VO2 max απο ότι οι γυναικες ενώ ένας νέος αντρας εχει περίπου VO2 max = 45 ml/kg/min . Τα Ιβιρικά σκυλιά τα οποία σερνουν ελκυθρα διαθετουν 240 ml/kg/min .

Απο αυτο καταλαβαινουμε πως αυτο που εμεις νομίζουμε για τα ελκυθρο-σκυλια πως ειναι δυσβασταχτο στην πραγματικότητα ειναι πολυ πιο ευκολο .

Αρα , το ερωτημα ειναι το εξης : αν θελουμε να γυμνασουμε τον σκυλο μας δεν θα πρεπει πρωτα να βρουμε εργονομετρικα πρωτα τα ορια του ? Δεν ειναι πιο ασφαλες για εκεινον να δουμε με επιστημονικες μεθοδους που βρισκεται ο σκυλος μας πρωτου τον βγαλουμε να τρεχει 2-3 χιλιομετρα την ημερα ?

zanlouis

Banned
Banned
6 Ιανουαρίου 2012
5
0
To θέμα το άνοιξα με αφορμή βέβαια την συγκεκριμένη εκπομπη θέλοντας να συζητησουμε σε τι επίπεδο βρίσκετε στην Ελλάδα η εκγύμναση των σκύλων . Πολλά σκυλιά προκειμένου να λάβουν μέρος σε επιδείξεις ή σε αθλήματα ακολουθούν ένα πρόγραμμα γυμναστικής .

Κατα πόσο αυτό το πρόγραμμα μπορεί να υποστηρικτεί απο τον σκύλο μας ?
Μηπως κάποιες φορες καίμε το σκυλί ? Μήπως δεν εκμεταλευόμαστε στο έπακρο τις δυνατοτητες του ?
Τι προγράμματα εκγύμνασης σκύλων υπάρχουν στην Ελλάδα ? Υπάρχουν dog trainers ?

ChilliJRT

Well-Known Member
21 Αυγούστου 2011
1.970
139
Πάτρα
Δεν ξέρω για έξω, αλλά δεν νομίζω ότι στην Ελλάδα υπάρχουν αγώνες που να δικαιολογούν τέτοιου είδους προετοιμασία...
Ο μέσος ιδικτήτης σκύλου, δεν πάει βλέποντας κ κάνοντας? Αν θέλει να ασχοληθεί με το να εντείνει την αντοχή του σκύλου του -πράγμα που γίνεται ούτως ή άλλως καθώς ο σκύλος μεγαλώνει δίπλα του- θα το πάει κλιμακωτά.
Το αν η αρχή θα είναι τα 2-3 χλμ. όπως έγραψες, εξαρτάται. Αν έχει Αγγλικό μπουλντόγκ είναι πολλά. Αν έχει Χάσκυ είναι λίγα...

zanlouis

Banned
Banned
6 Ιανουαρίου 2012
5
0
Την συμμετοχη σε επιδειξεις την ανεφερα ως παραδειγμα , στην πραγματικοτητα δεν χρειαζεται εξτρα κινητρο για να εχεις εναν σκυλο αθλητη με υγιες και γυμνασμενο σωμα . Οι μετρησεις αντοχης εφοσον η ασχολια καποιου με τον σκυλο του εχει γινει ΚΑΙ μερακι θα επρεπε να προηγουνται απο ενα προγραμμα αθλησης που θα εφαρμοζοταν με βαση την προσωπικη και αοριστη εκτιμηση οπου στην ουσια η όποια εκτιμηση αποκτατε φερνοντας τον σκυλο στα ορια του .

Προσωπικη εκτιμηση ειναι πως εφοσον το σκυλι φτασει τους 18 μηνες ζωης εχοντας προηγηθει μια πολυ σωστη διατροφη , σχετικες εξετασεις υγειας ( φυσικά και βασικη εκπαιδευση η οποια βεβαια συσχετιζετε με την επικοινωνια μας με τον σκυλο ) θα πρεπει να ακολουθησουν μετρησεις που να απεικονιζουν την φυσικη κατασταση του σκυλου μας . Με βαση αυτη την κατασταση θα πρεπει να σχεδιασουμε ενα προγραμμα γυμναστικης και να επαναλαμβανουμε σε συντομο χρονικο διαστημα τις μετρησεις .

Αυτη ειναι η σωστη διαδικασια εκγυμνασης του σκυλου μας αν θελοουμε να χαίρει άκρα υγειας σε βαθος χρονου συνδιαζομενο με ενα αθλητικο σωμα .

ChilliJRT

Well-Known Member
21 Αυγούστου 2011
1.970
139
Πάτρα
Δηλαδή? Πώς θα γίνει αυτό? Γιατί πέρα από ένα σκυλίσιο τεστ Κούπερ, δεν μπορεί κανείς να κάνει κ πολλά. Νομίζω...

Κ τι πρόγραμμα εκγύμνασης εννοείς? Διάδρομο? Γιατί για να γίνουν ακριβείς μετρήσεις, υποθέτω αποκλείουμε την απλή βόλτα στο πάρκο.

zanlouis

Banned
Banned
6 Ιανουαρίου 2012
5
0
Οι μετρησεις πρεπει να γινονται με τετοιο τροπο ωστε να εχουμε ακριβη αποτελεσματα και να μπορουν να μας οδηγησουν σε μια ξεκαθαρη εικονα της φυσικης καταστασης στην οποια βρισκεται ο σκυλος μας . Η μεθοδος και η υλοποίηση αυτης της διαδικασιας εχει καταρτιστει με επιστημονικα τεκμιριωμενες τεχνικες οι οποιες μας δινουν τα αποτελεσματα . Με βαση τα αποτελεσματα αυτα και συνυπολογιζοντας καποιους πολυ σημαντικους παραγοντες οπως ρατσα , βαρος , υψος και καποιες εκτιμισεις ως προς την μορφολογικη του εξελιξη μπορουμε να σχεδιασουμε ενα πλανο αθλησης και διατροφης με στοχο να εκμεταλευτουμε στο μεγιστο τις δυνατοτητες του σκυλου και να χτισουμε εναν αθλητη παντα ομως με γνωμονα την ασφαλεια του σκυλιου χωρις να θεσουμε σε κινδυνο την υγεια του , αλλωστε οι μετρησεις αυτο εχουν ως σκοπο , να μπορουμε να βλεπουμε ενα βημα μπροστα και να προετοιμαζουμε τα επομενα βηματα .

Οι μεθοδοι εκγυμνασης αποτελουνται απο ενα πλουσιο σε περιεχομενο ασκησεις .

morfeas

Well-Known Member
29 Ιανουαρίου 2008
142
3
μπορείς να δώσεις το link της εκπομπής???

οι μονοι που έχω διαβάσει ότι έκαναν τέτοια προγράμματα αεροβικής με μετρήσεις κλπ είναι οι κυνομαχοι. έχουν βγάλει άπειρα προγράμματα για τέτοιου είδους εκγύμναση. και αυτοί με τα sled dogs έχουν αλλα δεν ξέρω κατά ποσο μετράνε κλπ.

οι μέθοδοι ξεκινάνε από μπακάλικους τρόπους (που έχουν όμως αποτέλεσμα) όπου μετράνε με το μάτι ποσο βγαίνει εγώ η γλώσσα του σκύλου κατά την διάρκεια steady state αεροβικής άσκησης, και φθάνουν σε προγράμματα που μετράνε παλμούς, μετά ξαναμετράνε σε λίγη ώρα και βγάζουν ικανότητα recovery εκτος της αεροβικής ικανότητας σε steady state όπως την περιγράφεις.

ακολουθούν δε και αντίστοιχο πρόγραμμα διατροφής, συμπληρωμάτων και... φαρμακολογίας...

σε γενικές γραμμές ισχύουν τα ίδια που ισχύουν και για τους ανθρώπους. αν διαβάσεις τι αεροβική προπόνηση κάνουν οι δρομείς μεγάλων αποστάσεων, τι κάνουν οι πυγμάχοι κλπ θα καταλάβεις ότι είναι τα ίδια πράγματα στην ουσία. οι πρώτοι κάνουν στέντι state πολύ ώρα σε χαμηλή ένταση, οι άλλοι κάνουν full ένταση, σταματάνε για λίγο και μετά ξανακάνουν (intervals) κλπ.

δεν ξέρω τι νόημα έχει για έναν ιδιοκτητη να φτάνει σε τόση λεπτομέρεια να εκμεταλλευτεί τον σκύλο στο 100%. εκτος αυτού, όλη αυτή η ιστορία γίνεται για κάποιο event και μετά σταματάει η μειώνεται αισθητά σε ένταση και συχνότητα. δεν είναι υγειές ούτε για τους ανθρώπους ούτε για τους σκύλους να κάνουν peaking προγράμματα διαρκειας.

ChilliJRT

Well-Known Member
21 Αυγούστου 2011
1.970
139
Πάτρα
δεν ξέρω τι νόημα έχει για έναν ιδιοκτητη να φτάνει σε τόση λεπτομέρεια να εκμεταλλευτεί τον σκύλο στο 100%. εκτος αυτού, όλη αυτή η ιστορία γίνεται για κάποιο event και μετά σταματάει η μειώνεται αισθητά σε ένταση και συχνότητα. δεν είναι υγειές ούτε για τους ανθρώπους ούτε για τους σκύλους να κάνουν peaking προγράμματα διαρκειας.
Ααααααυτό! Σε ευχαριστώ τόσο πολύ! :p

zanlouis

Banned
Banned
6 Ιανουαρίου 2012
5
0
μπορείς να δώσεις το link της εκπομπής???

οι μονοι που έχω διαβάσει ότι έκαναν τέτοια προγράμματα αεροβικής με μετρήσεις κλπ είναι οι κυνομαχοι. έχουν βγάλει άπειρα προγράμματα για τέτοιου είδους εκγύμναση. και αυτοί με τα sled dogs έχουν αλλα δεν ξέρω κατά ποσο μετράνε κλπ.

οι μέθοδοι ξεκινάνε από μπακάλικους τρόπους (που έχουν όμως αποτέλεσμα) όπου μετράνε με το μάτι ποσο βγαίνει εγώ η γλώσσα του σκύλου κατά την διάρκεια steady state αεροβικής άσκησης, και φθάνουν σε προγράμματα που μετράνε παλμούς, μετά ξαναμετράνε σε λίγη ώρα και βγάζουν ικανότητα recovery εκτος της αεροβικής ικανότητας σε steady state όπως την περιγράφεις.

ακολουθούν δε και αντίστοιχο πρόγραμμα διατροφής, συμπληρωμάτων και... φαρμακολογίας...

σε γενικές γραμμές ισχύουν τα ίδια που ισχύουν και για τους ανθρώπους. αν διαβάσεις τι αεροβική προπόνηση κάνουν οι δρομείς μεγάλων αποστάσεων, τι κάνουν οι πυγμάχοι κλπ θα καταλάβεις ότι είναι τα ίδια πράγματα στην ουσία. οι πρώτοι κάνουν στέντι state πολύ ώρα σε χαμηλή ένταση, οι άλλοι κάνουν full ένταση, σταματάνε για λίγο και μετά ξανακάνουν (intervals) κλπ.

Ηταν μια εκπομπη στο animal planet . Συμφωνω με οσα ειπες και πως αυτο που περιγραφω ακολουθειται και απο αθλητες που κανουν πρωταθλητισμο. Το κατά πόσο θα ενδιέφερε κάποιον ο σκύλος του να ακολουθησει ενα τετοιο πρόγραμμα το αφηνω στην ευκαίρια του καθενος και το τι θελει να κανει με τον σκυλο του.

Νικος

Well-Known Member
13 Σεπτεμβρίου 2007
2.481
1
37
νεαπολη-νικαια
Η λογικη μου εμενα μου λεει πως αν εχουμε εναν σκυλο που κανει το ταδε αθλημα η διαρκεια του οποιου κατα την εξεταση κραταει 10 λεπτα πρεπει ο σκυλος μας να βγαζει 20 λεπτα τουλαχιστον

λιγο εκτος θεματος αυτο , αν πρεπει να κανει παρατεταμενο κατω με εναν σκυλο να δουλευει για 10 λεπτα πρεπει να μπορει να κανει 20 λεπτα κατω με δυο+ σκυλους να δουλευουν

Τα δικα μου σκυλια οσες φορες τα πηρα μαζι μου στο τρεξιμο στο 45λεπτο λαχανιασαν λιγο παραπανω

Με το μαλινουα παιζω δαγκωματα και μπορει να ειναι δαγκωμενος μια ωρα , εκει δουλευω καποια πραγματα απο την δικη μου προπονηση που μεχρι τωρα εχω δει να εχουν αποτελεσμα για ταχυτητα και δυναμη στον αυχενα

Θελω να καταληξω στο οτι θεωρω περιττο να μπουμε στην διαδικασια του εργαστηριου απο την στιγμη που ενας σκυλος χωρις καποιο προγραμμα εκγυμνασης βγαζει ασκηση διαρκειας μεγαλυτερης ενος αθλητη συνηθως απο την πρωτη φορα

Καθομαι και βαζω κατω τις εκρηξεις που εχει ο σκυλος μου οταν παιζουμε , την ενταση και την διαρκεια που νομιζω πως για να την βγαλω εγω τετοια προπονηση μετα απο 8 χρονια γυμναστικης θα δυσκολευτω πολυ , δηλαδη ουτε την επικυνδυνοτητα του να παθει υπερκοπωση ο σκυλος μας οταν αθλειται βλεπω , ωστε να μπουμε στο εργαστηριο για μετρησεις , ουτε τους τοσους πολλους ιδιοκτητες που μπορουν αθελα τους να κανουν κακο στον σκυλο τους απο την πολλη γυμναστικη .

Μιλωντας για τον μεσο ιδιοκτητη παντα

frog

Well-Known Member
3 Ιανουαρίου 2011
129
0
Αθηνα
Με το μαλινουα παιζω δαγκωματα και μπορει να ειναι δαγκωμενος μια ωρα , εκει δουλευω καποια πραγματα απο την δικη μου προπονηση που μεχρι τωρα εχω δει να εχουν αποτελεσμα για ταχυτητα και δυναμη στον αυχενα
Να ζητησω συγνωμη για το οφ τοπικ αλλα θα θελα να μαθω νικο τι κανεις για την ενδυναμωση του αυχενα!! Σε ευχαριστω προκαταβολικα!!:)

Last edited by a moderator:

frog

Well-Known Member
3 Ιανουαρίου 2011
129
0
Αθηνα
:lol::lol:!!!! μα να μη μου περασει απ το μυαλο?? :dohh: χα χα χα χα...... οχι σοβαρα το λεω ρε συ! λογικα κατι θα κανει ο ερεθιστης οταν ο σκυλος ειναι στο μανικι ή οταν παιζει με λουκανικο φανταζομαι... :rolleyes:!!