Δεμοδήκωση κ οι μορφές της


Natassa

Well-Known Member
10 Ιανουαρίου 2008
4.700
172
Αθήνα
www.petphoto.gr
Η λώρα εμφάνισε μία πολύ ελαφρά μορφή δεμοδήκωσης (που προκαλείται από το παράσιτο Demodex Canis), σε πολύ μικρό σημείο στο πρόσωπό της.
Είναι πλήρως θεραπεύσιμο κ μη ανησυχητικό ( συστήθηκαν 15 μέρες αγωγής με πλύσεις Benzyl), κ η κτηνίατρος μου είπε καθόλη την περίοδο της θεραπείας να παρακολουθώ τα πόδια κ το υπόλοιπο πρόσωπο μην τυχόν κ βγάλει κ σε άλλο σημείο.
Δεν μεταδίδεται σε άλλα σκυλιά κ δεν κολλάται από άλλα σκυλιά κ ούτε κ στον άνθρωπο.
Το παράσιτο περνά από τη μάνα στα κουτάβια, κατα τις πρώτες ημέρες της γέννησής τους.

Διακρίνεται σε τρία είδη: την εντοπισμένη (που αν κ η λώρα είναι ενήλικη έχει τη συγκεκριμένη μορφή) που είναι η πιο ήπια, τη γενικευμένη μορφή και τη δεμοδηκτική Ποδοδερματίτιδα.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πέντε πράγματα γι' αυτή, η οποία είναι καθαρά κληρονομική κ οι θηλυκές που τη φέρουν πρέπει να στειρώνονται κ να βγαίνουν από την αναπαραγωγή.

Πληροφορίες:
ΕΔΩ, Εδώ και εδώ!


Κ ρωτώ: αν η λώρα ΔΕΝ ήταν στειρωμένη κ είχα σκοπό να κάνω γέννα με εκτροφέα, κ την είχα ήδη ζευγαρώσει (γιατί τώρα είναι 3,5 χρόνων κ το παρουσίασε τώρα πρώτη φορά) πού θα το'ξερα αυτό...;
Υπάρχει προληπτική εξέταση που μπορείς να το γνωρίζεις αυτό από πριν;
Κ η μάνα της μπορεί να μην παρουσίασε ποτέ Demodex...
Τι κάνουμε σε τέτοια περίπτωση;

 
Last edited:




Amaliaz

Well-Known Member
23 Οκτωβρίου 2009
10.131
4.808
Ευχαριστούμε Νατασσα για το πολύ χρήσιμο θέμα.
Περαστικά στο Λωράκι :)


Υ.Γ Αδικως κατηγορήσαμε τον Ντιεγκο οτι τη μαλωσε:p Επι τη ευκαιρια της λογομαχίας για ένα κοκκαλο 5 εκατοστών ομως ειδαμε και το σημαδακι;)
 
Last edited:




Natassa

Well-Known Member
10 Ιανουαρίου 2008
4.700
172
Αθήνα
www.petphoto.gr
Όταν θα πάω σπίτι, ναι, θα βγάλω φωτο trickius.

Αλεξία, θα ενημερώσω την εκτροφέα, αν κ η τελευταία γέννα της μανας της λώρα ήταν όταν γεννηθηκε το κατσίκι μου, το 2007, κ η λώρα δεν εχει αδερφές, ήταν το μοναδικό θηλυκό της γέννας.
Αλλά παρ' όλα αυτά θα ενημερώσω.

Ευχαριστώ Αμαλία μου:)
 


mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.646
19.876
Δηλαδή, πυροδοτείται από κάτι ή μπορεί να εμφανιστεί ένα ωραίο πρωί, έτσι απλά;

Τώρα διάβασα στο τελευταίο link που έβαλες, το εξής:

για να εκδηλωθεί η ασθένεια θα πρέπει να υπάρχουν προδιαθεσικοί παράγοντες όπως κακές συνθήκες υγιεινής, διατροφής, συχνά μπάνια, άλλες συνυπάρχουσες ασθένειες (διαβήτης,καρκινογενέσεις κ.α.).
Φαντάζομαι θα σιγούρεψες ότι δεν χρειάζεται να το ψάξεις παραπάνω ε;
 
Last edited:


Natassa

Well-Known Member
10 Ιανουαρίου 2008
4.700
172
Αθήνα
www.petphoto.gr
Διαβήτης, καρκίνος κλπ δεν παίζουν, μου είπε κ κτηνίατρος ότι υπάρχει κληρονομική προδιάθεση κ ή δεν εμφανίζεται ποτέ (αφού υπάρχει εξαρχής στο θύλακα της τρίχας) ή εμφανίζεται όταν έχει αλλάξει κάτι στον οργανισμό του σκύλου κ τα αντισώματα δεν είναι τόσο αυξημένα ώστε να γίνει αυτοάνοση (το πιθανότερο είναι πως σχετίζεται με το γεγονός ότι η λώρα βρέθηκε ύποπτη για ανάπλασμα platys πριν από 2 βδομάδες -κ παίρνουμε θεραπεία ήδη κ γι' αυτό- κ η άμυνα του οργανισμού της έχει εξασθενήσει λίγο).

Παρεμπιπτόντως, ενημέρωσα κ την εκτροφέα.
 










st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.741
Θεσ/νίκη
Όχι μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σκύλο ανεξαρτήτως φύλλου,φυλής!

Αυτά που είπε η Νατάσσα είναι απολύτως σωστά!

Επίσης να συμπληρώσω ότι αρσενικά που παρουσιάζουν Δεμοδήκωση ΔΕΝ αποκλείονται από την αναπαραγωγή και ΔΕΝ στειρώνονται!

Είναι καθαρά θέμα μετάδοσης κατά τις ημέρες του θυλασμού από την μητέρα στα κουτάβια οπότε ο κλήρος πέφτει μόνο στα θυληκά!

Επίσης από όσο έχω μάθει δεν εντοπίζεται εάν δεν εμφανιστεί!
 
Last edited:


Natassa

Well-Known Member
10 Ιανουαρίου 2008
4.700
172
Αθήνα
www.petphoto.gr
Επίσης από όσο έχω μάθει δεν εντοπίζεται εάν δεν εμφανιστεί!
Σύμφωνα με τα λεγόμενα της εκτροφέας μου, η μάνα της Λώρα δεν έχει εμφανίσει ποτέ demotex (τώρα είναι 7 ετών),

[αν δηλ. ΔΕΝ είχα στειρώσει τη λώρα κ την είχα ζευγαρώσει με αρσενικό εκτροφόσκυλο του Βελγίου, τα κουτάβια της θα είχαν προδιάθεση. Η Λώρα μετά δεν θα έπρεπε να ξαναζευγαρώσει.
Με τα θηλυκά της γέννας όμως, τι θα γινόταν;; Από τη στιγμή που η Λώρα έβγαλε αυτή την προδιάθεση προς τα έξω 3,5 ετών κ είχε ζευγαρώσει όταν, π.χ., ήταν 2 ετών;
Τι θα γινόταν σε αυτή την περίπτωση με τα θηλυκά κουτάβια; ]


Ευχαριστώ παιδιά :)
 
Last edited:


st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.741
Θεσ/νίκη
κ στη μάνα της Λώρα δεν έχει εμφανιστεί ποτέ demotex (τώρα είναι 7 ετών), σύμφωνα με τα λεγόμενα της εκτροφέας μου...
Ούτε η εκτροφέας σου μπορεί να το ήξερε και να τις εμφανιζόταν ξαφνικά!Μπορεί να μην εμφανιστεί και ποτέ,άλλωστε όπως πολύ σωστά είπες εμφανίζεται όταν η άμυνα του σκύλου πέσει για οποιονδήποτε λόγο
[αν δηλ. ΔΕΝ είχα στειρώσει τη λώρα κ την είχα ζευγαρώσει με αρσενικό εκτροφόσκυλο του Βελγίου, τα κουτάβια της θα είχαν προδιάθεση. Η Λώρα μετά δεν θα έπρεπε να ξαναζευγαρώσει.
Ακριβώς
Με τα θηλυκά της γέννας όμως, τι θα γινόταν;; Από τη στιγμή που η Λώρα έβγαλε αυτή την προδιάθεση προς τα έξω 3,5 ετών κ είχε ζευγαρώσει όταν, π.χ., ήταν 2 ετών;
Θα αποκλειστούν έπειτα,εφόσον δεν το ξέρατε!
Τι θα γινόταν σε αυτή την περίπτωση με τα θηλυκά κουτάβια; ]
Θα αποκλειστούν από την αναπαραγωγή!Μόνο τα θηλυκά!


Ευχαριστώ παιδιά :)
Αν κάνω λάθος περιμένω τους εκτροφείς του φόρουμ να απαντήσουν...
 


Lindaki

Well-Known Member
28 Μαρτίου 2010
849
2
Ειναι απαραίτητο ότι πρέπει να περάσει στα θυληκα κουταβια (που μας ενδιαφέρουν αφου αυτά προσβάλονται απο τα κουτάβια της γέννας ) μήπως είναι και λίγο τυχαίο γεγονός αφου δε μπορούμε να ελέγξουμε απο ποιους παράγοντες προσβλήθηκε ο σκύλος;
Αφού η μαμα της Λώρα δεν εχει προσβληθεί, δε ξέρουμε 100% απο τι είναι.
Εσεις απο που το ανακαλύψατε;

Περαστικά Λωράκι! :)
 


TARA

Well-Known Member
30 Ιανουαρίου 2009
6.168
2.985
ΑΤΤΙΚΗ
πολλά πολλά περαστικά σας!!!:):):):):):)

πάντως συζητάμε για καλούς και κακούς εκτροφείς....
ποιός ΒΥΒ- εφόσων οι ΒΥΒ λειτουργούν πέρα και έξω απο κάθε μηχανισμό ελέγχου- θα έβγαζε την θηλυκιά του που βρέθηκε θετική στην δεμοδήκωση απο την αναπαραγωγή...;

ετούτο εδώ τι είναι πάλι;

ότι η λώρα βρέθηκε ύποπτη για ανάπλασμα platys πριν από 2 βδομάδες -κ παίρνουμε θεραπεία ήδη κ γι' αυτό- κ η άμυνα του οργανισμού της έχει εξασθενήσει λίγο). .
 


st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.741
Θεσ/νίκη
Για να λυθούν οι απορίες...είναι απο το 1ο link που παρέθεσε η Νατάσσα.

[...]

Αιτιολογία- Παθογένεια
Είπαμε ότι το αίτιο είναι ένα παράσιτο που ζει μέσα στο δέρμα (όχι πάνω στο δέρμα όπως π.χ. τα τσιμπούρια). Το παράσιτο αυτό, σύμφωνα με κάποιες θεωρίες, υπάρχει έτσι κι αλλιώς στο δέρμα, αλλά σε πολύ μικρούς αριθμούς που ο οργανισμός με την φυσική του άμυνα μπορεί να περιορίσει. Ετσι αν το democlex εντοπιστεί στο δέρμα χωρίς το ζώο να ασθενεί, θεωρείται τυχαίο εύρημα. Οταν όμως η άμυνα του οργανισμού καμφθεί για κάποιο λόγο, τότε το παράσιτο πολλαπλασιάζεται και αρχίζουν οι αλλοιώσεις. Η ύπαρξη του παράσιτου στο δέρμα, αλλά και η ευπάθεια στο παράσιτο, μεταβιβάζονται κληρονομικά από τη μητέρα. Προσέξτε γιατί αυτό είναι το κλειδί στη μετάδοση της νόσου. Είναι πιθανό η μητέρα να μην έχει ασθενήσει ποτέ από δεμοδήκωση, όμως να είναι φορέας της νόσου και να την μεταδώσει στα κουτάβια.
Αυτό που κληρονομείται, δεν είναι μόνο το παράσιτο αλλά και η ευπάθεια απέναντι στη νόσο. Συγκεκριμένα, τα κουτάβια εμφανίζουν μειωμένη άμυνα του οργανισμού. Τα λεμφοκύτταρα παρουσιάζουν μειωμένη παραγωγή και αυτό δίνει στα παράσιτα την ευκαιρία να πολλαπλασιαστούν.

Εντοπισμένη Μορφή
Η ηλικία που εκδηλώνεται η δεμοδήκωση ξεκινάει από τον 2ο - 3ο μήνα της ζωής και μπορεί βέβαια να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Παλαιότερα πιστευόταν ότι ο 6ος μήνας είναι το ελάχιστο χρονικό όριο εκδήλωσης της νόσου, όμως αυτό αποδείχτηκε λάθος. Υπάρχει βέβαια και η δυνατότητα υποτροπής. Ζώα που νόσησαν στο παρελθόν μπορεί να νοσήσουν και στο μέλλον αν για κάποιο λόγο πέσει η άμυνα του οργανισμού π.χ στρες, ανοσοκαταστολή.
Οι αλλοιώσεις περιλαμβάνουν απώλεια τριχώματος, πάχυνση του δέρματος, σμηγματόρροια, πληγές, ενώ δεν παρατηρείται πάντα φαγούρα (κνησμός). Οι αλλοιώσεις εντοπίζονται αρχικά γύρω από τα μάτια, στο μέτωπο κάτω από το σαγόνι και στα πόδια.

Γενικευμένη Μορφή
Η γενικευμένη δημοδήκωση συνήθως είναι ανίατη και αυτό γιατί η άμυνα του οργανισμού είναι πρακτικά ανύπαρκτη. Είναι τόσο μεγάλη η συσχέτιση της άμυνας του οργανισμού με την συγκεκριμένη ασθένεια, ώστε από ορισμένους συγγραφείς αποκαλείται «AIDS». Πάντως τα περισσότερα περιστατικά δεμοδήκωσης ανήκουν στην εντοπισμένη μορφή και ανταποκρίνονται πολύ καλά στην θεραπεία.Η γενικευμένη δημοδήκωση συνήθως είναι ανίατη και αυτό γιατί η άμυνα του οργανισμού είναι πρακτικά ανύπαρκτη. Είναι τόσο μεγάλη η συσχέτιση της άμυνας του οργανισμού με την συγκεκριμένη ασθένεια, ώστε από ορισμένους συγγραφείς αποκαλείται «AIDS». Πάντως τα περισσότερα περιστατικά δεμοδήκωσης ανήκουν στην εντοπισμένη μορφή και ανταποκρίνονται πολύ καλά στην θεραπεία. Σ’ αυτό συντελεί και η ανάκαμψη της φυσικής άμυνας που βοηθά την φαρμακευτική αγωγή.
Αλλα συμπτώματα συνήθως δεν παρατηρούνται. Αντίθετα μάλιστα τα κουτάβια είναι ευδιάθετα, η όρεξή τους κανονική και η ανάπτυξή τους ομαλή. Συχνά γίνεται σύγχυση της ασθένειας αυτής με την μυκητίαση, την αλλεργία, την ερεθιστική δερματίτιδα και άλλες δερματοπάθειες.Οι αλλοιώσεις επεκτείνονται σε όλο το σώμα. Αν υπάρχει κνησμός (φαγούρα) μπορεί μερικές φορές να είναι πολύ έντονος.

Διάγνωση
Η μόνη ασφαλής και σοβαρή διάγνωση γίνεται με την μικροσκοπική παρατήρηση δερματικών ξυσμάτων, στα οποία το παράσιτο είναι παρόν σε μεγάλους αριθμούς συνήθως γύρω από το θύλακο των τριχών.

Πρόληψη -Θεραπεία
Εφ’ όσον η νόσος είναι η κληρονομική, πρέπει τα θηλυκά που είναι φορείς ή έχουν ασθενήσει, να απομακρύνονται από την αναπαραγωγή. Επαναλαμβάνουμε ότι η ασθένεια αυτή μεταδίδεται από τη μητέρα στα κουτάβια, συνεπώς τα αρσενικά ζώα μπορούν να επιλέγονται για αναπαραγωγή.
Η θεραπεία συνίσταται σε εβδομαδιαίες πλύσεις με ειδικό υγρό για τουλάχιστον 8 εβδομάδες. Ταυτόχρονα χορηγούνται αντιβιοτικά για τις επιμολύνσεις και γίνεται μία ακαρεοκτόνος ένεση κάθε 15 ημέρες. Στο τέλος αυτού του κύκλου το κουτάβι εξετάζεται ξανά, γίνονται ξέσματα, εξετάζονται στο μικροσκόπιο κι αν η νόσος επιμένει, τότε γίνεται και δεύτερος κύκλος.
Γενικά, η θεραπεία έχει πολύ καλά αποτελέσματα, αν ο ιδιοκτήτης την ακολουθήσει πιστά και την εφαρμόσει στο ζώο του με θρησκευτική ευλάβεια. Επίσης είναι δαπανηρή. Αυτά είναι στοιχεία για τα οποία ο ιδιοκτήτης πρέπει να ενημερώνεται.

Ποδοδεμοδήκωση
Η ποδοδεμοδήκωση είναι ένα υπολειπόμενο σύμπτωμα της δεμοδήκωσης. Αυτό σημαίνει απλά ότι μετά τη θεραπεία της δεμοδήκωσης οι αλλοιώσεις παραμένουν ή επανεμφανίζονται στο κατώτερο μέρος του ποδιού, συνήθως ανάμεσα στα δάχτυλα. Μερικές φορές αυτό είναι και το μόνο σύμπτωμα της δεμοδήκωσης.
Προκαλείται χωλότητα στο ζώο και η κατάσταση αυτή επιμένει για πολύ καιρό. Εξαφανίζεται και μπορεί να επανεμφανιστεί στο ίδιο ή άλλο πόδι.
Η θεραπευτική αγωγή είναι ανάλογη με της εντοπισμένης δεμοδήκωσης. Υπάρχουν όμως και ειδικά χάπια στην αγορά για την πάθηση αυτή.

Συμπέρασμα
Η δεμοδήκωση είναι έχει σαφή κληρονομικό χαρακτήρα και επειδή μεταδίδεται μέσω της μητέρας πρέπει όλα τα θηλυκά της γέννας να απομακρύνονται από την αναπαραγωγή. Προσπάθεια θεραπείας θα πρέπει να γίνεται μόνο στις εντοπισμένες μορφές και από αποφασισμένους ιδιοκτήτες.

[...]
 
Last edited:


Natassa

Well-Known Member
10 Ιανουαρίου 2008
4.700
172
Αθήνα
www.petphoto.gr
πολλά πολλά περαστικά σας!!!:):):):):):)

ετούτο εδώ τι είναι πάλι;
Ευχαριστούμε.:)
Κάναμε πριν 2 βδομάδες εξετάσεις: γενικές, βιοχημικές, λεισμάνια, ερλίχεια κ ανάπλασμα platys (είναι είδος ερλίχειας σε πολύ πιο ήπια μορφή από ό,τι η 'κανονική') κ βγήκε ύποπτη στην platys κ θα παίρνουμε vibramisin για 3 βδομάδες.
Θα ξανακάνουμε μετά από 20 μέρες επαναληπτική εξέταση.

Στο platys οφείλει η κτηνίατρος την εμφάνιση της δεμοδήκωσης τώρα (λόγω μείωση της αντίστασης του οργανισμού της)

Όλα καλά, σε λίγες βδομάδες το κατσίκι θα'ναι πάλι ετοιμοπόλεμο.
Το agility εννοείται δεν θα σταματήσει :D