Πνίχτης για περπάτημα;


kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Αν είναι έτσι, και ουσιαστικά δε χρειάζεται δυνατή διόρθωση, τα ίδια αποτελέσματα μπορούν να επιτευχθούν και με το απλό κολάρο

Αν είναι νά βάζεις ένα εργαλείο, τότε να το χρησιμοποιείς σωστά κι όλας, διαφορετικά ελοχεύει ο κίνδυνος της απευαισθητοποίησης προς το εργαλείο

;)
 


ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Πώς κρίνεις εσύ μέσω internet αν το συγκεκριμένο σκυλί αντέχει τον πνίχτη ή το prong.

Ναι, μπορεί να δουλέψει σωστά, αλλά τα εργαλεία αυτά προϋποθέτουν και πιο "σκληρά" σκυλιά που να αντέχουν τη διόρθωση
Δεν κρίνω βάση του αν «αντέχει» ο σκύλος το prong ή το e-collar, κρίνω βάση του αν αντέχει η ιδιοκτήτρια να μείνει χωρίς χέρι. Έξαλλου ήταν σαφής:

Ρε παιδια,δεν μπορω να βρω λυση.Ο εκτορας οταν στρεσαρεται θα συρει.Οταν λεμε θα συρει θα μου σηκωσει λιγο το χερι και θα μου αυξησει λιγο το βημα(ε,χμ...για γατα θα μου βγαλει το χερι αν δεν την δω πρωτα και να του τραβηξω την προσοχη).Δε συμβαινει συχνα,αλλα με εχουν κουρασει κι αυτες οι λιγες φορες.Για παραδειγμα στις 10 φορες θα τραβηξει τις 3.
Αν λοιπόν ο σκύλος της βγάζει το χέρι στο τράβηγμα ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ 3 στις 10 φόρες που θα τον βγάλει βόλτα και δεν συγκινείτε από παιχνίδια ή λιχουδιές η λύση που της πρότεινε ο εκπαιδευτής της είναι μονόδρομος.

Σχετικά με τις προϋποθέσεις «σκληρότητας του σκύλου» που θέτεις σχετικά με την χρήση των εκπαιδευτικών εργαλείων διαφωνώ κάθετα. Τα εργαλεία εκπαίδευσης προϋποθέτουν γνώση και ορθή χρήση και όχι «σκληρά», «ημισκληρα» ή «μαλακά» σκυλιά. :)
 


kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Rottie, δες στο ακριβώς προηγούμενό μου μνμ.

Το να βάζεις ένα εργαλείο όπως το prong και να μη το χρησιμοποιείς ούτε στο 20%, είναι τελείως άσκοπο και επικίνδυνο συνάμα

Είναι σα να αγοράζεις μια ferrari και να μην πηγαίνεις πάνω από 50 χιλιόμετρα την ώρα. Ο κινητήρας αργά ή γρήγορα θα τα παίξει.

:)
 


ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Το να βάζεις ένα εργαλείο όπως το prong και να μη το χρησιμοποιείς ούτε στο 20%, είναι τελείως άσκοπο και επικίνδυνο συνάμα

Είναι σα να αγοράζεις μια ferrari και να μην πηγαίνεις πάνω από 50 χιλιόμετρα την ώρα. Ο κινητήρας αργά ή γρήγορα θα τα παίξει.
:)
Οσον αφορα στην διορθωση μιας ανεπιθυμητης συμπεριφορας, το prong ή οποιοδήποτε εργαλείο εκπαίδευσης μπορείς να το χρησιμοποιήσεις κατά περίπτωση σε κλίμακα από 1% έως 100%, επειδή στην διόρθωση υπάρχει διαβάθμιση.

Ο μόνος παραλληλισμός που μπορώ να δεχτώ ανάμεσα σε οποιοδήποτε εκπαιδευτικό εργαλείο και ενός μέσου μεταφοράς είναι η κατεύθυνση/ μεταφορά προς ένα συγκεκριμένο προορισμό. Στην συγκεκριμένη περίπτωση ο προορισμός/στόχος/επιθυμητό αποτέλεσμα είναι η εξάλειψη της ανεπιθύμητης συμπεριφοράς που εκδήλωσε ο συγκεκριμένος σκύλος.
 


kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
ΟΚ, ας πούμε ότι βάζεις το prong και δεν κάνεις διόρθωση όπως είπε και ο harryf3 πιο πάνω

Ο σκύλος αρχικά από το ξάφνιασμα θα σταματήσει να τραβάει, αλλά αυτό μεχρι να συνηθίσει το τσίμπημα του καρφιού στο λαιμό

Μετά θα τραβάει κανονικά, οπότε θα χρειαστεί διόρθωση

Ας πούμε τώρα ότι χρειάζεται μια ήπια διόρθωση (ας μη μπλέξουμε με ποσοστά)

Την ίδια διόρθωση μπορείς να την επιτύχεις και με ένα απλό κολάρο, με τα ίδια ακριβώς αποτελέσματα

Αρκεί φυσικά να ξέρεις να την κάνεις (όχι εσύ, ο χειριστής ή ο εκπαιδευτής)

Από εκεί και πέρα, δε μπορώ να καταλάβω, γιατί δε δέχεσαι την κατηγοριοποίηση των σκύλων σε "σκληρούς" κτλ, μιας και όλοι οι κορυφαίοι εκπαιδευτές (δε μιλάω για Έλληνες) τη χρησιμοποιούν. Και όλοι λένε ρητά, ότι τα συγκεκριμένα εργαλεία δεν απευθύνονται σε όλα τα σκυλιά, αλλά σε αυτά που αντέχουν.
 


Kirki - Amirah

Well-Known Member
27 Οκτωβρίου 2009
1.202
2
Καλησπέρα σας.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε:

- Έναν αρσενικό Γερμανικό μολοσσό (ύψος 80+ cm στο ακρώμιο, βάρος 80+ κιλά)

- Μια γυναίκα χειρίστρια

Επίσης σύμφωνα με την περιγραφή της ιδιοκτήτριας, ο σκύλος τραβαει στην βόλτα στο 30% των περιπτώσεων που κάτι θα δει και θα του τραβήξει την προσοχή και δεν τον συγκινούν πλέον ούτε οι λιχουδιές, ούτε τα παιχνίδια.

Είναι απολύτως σίγουρο πως εάν δεν γίνει απολύτως σαφές στο σκύλο ότι ΔΕΝ πρέπει να τραβαει σε καμία περίπτωση, το 30% των περιπτώσεων που τραβαει τώρα θα μετατραπεί σε 100% σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα διότι πολύ απλά η ιδιοκτήτρια του σκύλου του έχει δώσει την επιλογή και την δυνατότητα να τραβαει κατά περίπτωση. Από την στιγμή λοιπόν που ο σκύλος έχει την δυνατότητα να επιλέξει, θα επιλέξει αυτό που τον ευχαριστεί περισσότερο και αυτό που τον ευχαριστεί περισσότερο δεν είναι να κάτσει στο «μαζί», αλλά να τρέξει σε ένα άλλο σκύλο, γάτα, ή οτιδήποτε άλλο του προσελκύσει την προσοχή.

Εάν αυτή η συμπεριφορά δεν διορθωθεί άμεσα, έτσι ώστε να ΜΗΝ έχει ΠΟΤΕ την επιλογή ο σκύλος να τραβήξει, σε λίγο καιρό ιδιοκτήτρια και σκύλος θα χρειαστεί να διακομιστούν με συνοπτικές διαδικασίες για παροχή πρώτων βοηθειών στα εφημερεύοντα η πρώτη και στον κτηνίατρο ο δεύτερος.

Η λύση είναι μονόδρομος: Διόρθωση της ανεπιθύμητης συμπεριφοράς με την βοήθεια εκπαιδευτικών εργαλείων και συγκεκριμένα prong collar ή e-collar.

Τα εκπαιδευτικά εργαλεία δεν είναι αντικείμενα βασανισμού είναι το μέσο για να φτάσουμε στον εκπαιδευτικό μας στόχο. ΌΛΑ τα εκπαιδευτικά εργαλεία (παιχνίδια, λιχουδιές, πνίχτης, πνίχτης με καρφιά, χρήση φωνής, ηλεκτρικό κολάρο κτλ), είναι χρήσιμα και απαραίτητα στην εκπαίδευση και κακώς διαχωρίζονται σε «καλά» και «κακά» με αποτέλεσμα πολλές φορές να δαιμονοποιουνται από ανθρώπους που τους συμφέρει να μένει ο κόσμος στην ημιμάθεια, στην άγνοια και στην παραπληροφόρηση.

Η εκπαίδευση είναι ΜΙΑ και ανάλογα το σκύλο και το εκπαιδευτικό στόχο που έχουμε θεσει επιλέγουμε ποια θα χρησιμοποιήσουμε για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Αυτό που κάνει την διαφορά είναι η χρήση τους και όχι τα ίδια τα εκπαιδευτικά εργαλεία, γι’ αυτό κάθε ιδιοκτήτης πρέπει να διδαχτεί την ΟΡΘΗ τους χρήση από επαγγελματίες εκπαιδευτές και όχι από «γνώστες» του πεζοδρομίου ή του πληκτρολογίου που καπως-καπου-καποτε κατι ακουσαν, κατι καταλαβαν, κατι θελουν να μας πουν.

Αγαπητή φίλη Skylakos,

Ο εκπαιδευτής σου έχει δίκιο και καλά θα κάνεις μετά την παρούσα άτυπη δημοσκόπηση στο forum, όπου ο καθένας μας έχει πει την γνώμη του, να τον εμπιστευτείς και να ακολουθησεις τις οδηγίες του. Εάν δεν έχει καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη σου, απευθύνσου άλλου.

Το σίγουρο είναι ότι από δω μέσα δεν θα βρεις λύση στο πρόβλημα σου, το οποίο έτσι και το αμελήσεις, θα οξυνθεί με τον καιρό και θα έρθεις αντιμέτωπη με χειρότερα προβλήματα.

Ελληνικος ποιμενικος 12 μηνων (τι πιο ξεροκεφαλο να φερω σαν παραδειγμα..) και αγορακι 13 ετων. Φαγητο και απλο κολαρο. Δεν ξερω αν εχει νοημα να πω κατι αλλο, περα του οτι ο σκυλος ειναι ΤΟ κατσικι..
 

Attachments



denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Το να βάζεις ένα εργαλείο όπως το prong και να μη το χρησιμοποιείς ούτε στο 20%, είναι τελείως άσκοπο και επικίνδυνο συνάμα
Γιατί ??

Ο εκπαιδευτής δεν διαβάζει μόνο τον σκύλο αλλά κυρίως τον ιδιοκτήτη, και τί αυτός μπορεί να κάνει.

Στην περίπτωση αυτή την λύση την έχω ήδη προτείνει, συνυπολογίζοντας και άλλους παράγοντες εκτός της σκληρότητας του σκύλου φυσικά.
Ο σκύλος αυτός σε εμένα θα υπάκουε 100% στην ιδιοκτήτριά του όμως και με αυτήν την ψυχολογία θα φθείρει την αποδοτικότητά του - άρα και την σχέση τους και άλλα πολλά, με σχετικά γοργούς ρυθμούς.

Μακροπρόθεσμα λοιπόν και για να υπάρξει:

1) η μικρότερη δυνατή ζημιά στον λαιμό του σκύλου (μιάς και ένας Μολοσσός αν πάει "καρότσι" δεν είναι ό,τι καλύτερο για τον μακρύ και λεπτό λαιμό του, ό,τι κολλάρο και να φοράει)
2) η μικρότερη δυνατή ζημιά στην ψυχολογία του σκύλου (δουλεύει άλλος - τελειοποιεί - και ο σκύλος περνάει το σόκ της διόρθωσης ξεχωριστά από την χειρίστριά του, στην οποία παραδίδεται ξέροντας τί και πώς λειτουργεί το καινούριο κολλάρο του) - άρα και στις σχέσεις τους. Εδώ μιλάμε για έναν πάρα πολύ μαλακό σκύλο.
3) η καλύτερη δυνατή συντήρηση της απόδοσης αυτής (το prong είναι συνέχεια διαθέσιμο - βελτιώνει την ψυχολογία της χειρίστριας πάνω απ'όλα "ότι και να γίνει το έχω αν τραβήξω το άλλο λουρί") αλλά συγχρόνως ο σκύλος βολτάρει ώς συνήθιζε μέχρι τώρα.

Σε έναν πάρα πολύ μαλακό σκύλο λοιπόν δεν μπορώ να βρώ καλύτερη λύση από την περιοδική χρήση του prong - λύση που να καθιστά την ζωή του σκύλου καλύτερη εννοώντας - γιατί αν αυτός ο σκύλος δουλευτεί με απλό κολλάρο, η φθορά του (εξαρτώμενη και από την ιδιοκτήτρια αλλά και τα ασταθή νεύρα) θα είναι πάρα πολύ γρήγορη - η λύση θα είναι 100% προσωρινή.

ΠΑΝΤΑ για το 100 % πρέπει να δείς τον σκύλο, οποιαδήποτε άποψη σχετική, και όποια περιγραφή μπορεί να απέχει πολύ από την πραγματικότητα για 1002 λόγους.
 


ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Την ίδια διόρθωση μπορείς να την επιτύχεις και με ένα απλό κολάρο, με τα ίδια ακριβώς αποτελέσματα.
Διόρθωση με απλό κολάρο σε σκύλο 80+ κιλών που έχει παγιώσει ανεπιθύμητη συμπεριφορά, δεν υπάρχει περίπτωση να επιτύχεις ακόμα και αν δημιουργήσεις μόνιμο πρόβλημα στην τραχεία του ζώου ή πάθεις εξάρθρωση ώμου.

Παρεμπιπτόντως τα περισσότερα προβλήματα στην τραχεία των σκύλων προκύπτουν ακριβώς διότι πολλοί ιδιοκτήτες αρνούνται πεισματικά να χρησιμοποιήσουν τον «βάρβαρο» πνίχτη και προτιμούν την «ορθώς πολιτική» λύση του συνεχούς τραβολογήματος του σκύλου από το κολάρο, με αποτέλεσμα την πρόκληση μόνιμων προβλημάτων υγείας στο σκύλο.
 


denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Ελληνικος ποιμενικος 12 μηνων (τι πιο ξεροκεφαλο να φερω σαν παραδειγμα..) και αγορακι 13 ετων.
Βίντεο να περπατάει σε δρόμο με κόσμο και σκύλους, και αν μπορέσει και τραβηχτεί τέτοιο βίντεο, η επόμενη συζήτηση θα είναι σε τί ποσοστό γίνεται αυτό, και αν η ζωή του σκύλου θα ήταν καλύτερη αν το ποσοστό αυτό ήταν 99%
 


Kirki - Amirah

Well-Known Member
27 Οκτωβρίου 2009
1.202
2
Με την πρωτη ευκαιρία , και οταν φτασει σε αυτο το επιπεδο - ευχαρίστως! Εδω βλεπεις το 2ο μαθημα!
 


denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Δεν είπα πουθενά ότι δεν περπατάνε τα σκυλιά με απλό κολλάρο και φαγητό. Κι εγώ έτσι τα περπατάω. Το topic όμως αναφέρεται σε εξειδικευμένη περίπτωση όπου τον σκύλο έχει δείεπαγγελματίας, η δε περίπτωση αυτή δουλεύει στο 70% και ο χειριστής ΔΕΝ νιώθει καλά με αυτό.
 


kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
δεν είναι ούτε όλοι οι σκύλοι αρκετά ίδιοι
ούτε και όλοι οι ιδιοκτήτες,βέβαια
τελικά μάλλον δεν γίνεται να υπάρξει συγκεκριμένη πρόταση πασπαρτού για την χρήση ή όχι του πνίχτη
πλήν της δικής μου (όχι να το παινευτώ)
ότι τα εκπαιδευτικά εργαλεία είναι για εκπαιδευτική χρήση απο εκπαιδευτές -
δοξάστε με (αυτόγραφα μιάν άλλη φορά) :D
 


kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
ΠΑΝΤΑ για το 100 % πρέπει να δείς τον σκύλο, οποιαδήποτε άποψη σχετική, και όποια περιγραφή μπορεί να απέχει πολύ από την πραγματικότητα για 1002 λόγους.
Αυτό ισχύει και για το 50% και για το 10% όμως

Δεν είναι όλα τα σκυλιά τα ίδια, και ανάλογα με το χαρακτήρα και το γεννετικό υλικό, μπρούμε να δούμε εκδιαμέτρου αντίθετες αντιδράσεις σε 2 διαφορετικά σκυλιά.

Το ένα π.χ. να δέχεται ισχυρή διόρθωση με το prong και να γυρίζει να δαγκώσει το χειριστή του, και ένα άλλο μια ήπια με το απλό κολάρο και να βάζει την ουρά κάτω από τα σκέλια (ακραία αλλά υπαρκτά παραδείγματα)

Στο δεύτερο σκυλί θα πρότεινες ένα prong για όλους τους λόγους που ανέφερες πιο πάνω;

Επειδή τα περιθώρια λάθους από το χειριστή, ειδικά όταν δεν είναι παρών ο εκπαιδευτής, είναι πολύ μεγαλύτερα με το prong απ' ότι με το απλό κολάρο, είμαι εξαιρετικά επιφυλακτικός στο να προτείνω τη χρήση του.
 


denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Είχα γράψει μία σχετικά μεγάλη απάντηση, αλλά έπεσε η σύνδεσή μου ... μετά σκέφτηκα πόσες φορές έχουν γίνει τέτοιες συζητήσεις εδώ αλλά και αλλού, και αποφάσισα να μην ... ξοδέψω πολύ μελάνι πάλι, που λένε. :)

Επειδή την ψάχνεις λίγο παραπάνω

και ένα άλλο μια ήπια με το απλό κολάρο και να βάζει την ουρά κάτω από τα σκέλια (ακραία αλλά υπαρκτά παραδείγματα)
Σκέψου καλά τί ΑΚΡΙΒΩΣ ενοχλεί αυτόν τον σκύλο που περιγράφεις τις αιτίες του, και πώς θα υπερπηδήσεις αυτό το εμπόδιο.

Εχω βάλει prong σε πιο ακραίο παράδειγμα από αυτό.
 


kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Ο σκύλος μπορεί να "ενοχλείται" από πολλά διαφορετικά πράγματα

Το πιο απλό είναι το να μην αντέχει το σωματικό "πόνο", ακόμα και σε επίπεδα που δεν είναι στην πραγματικότητα πόνος. Σίγουρα θα έχεις δει σκυλιά που φοβούνται ακόμα και σε άγγιγμα

Μπορεί να έχει μια τέτοια υποτακτική αντίδραση σε μια διόρθωση σε λάθος χρόνο, όπου ο σκύλος δεν καταλαβαίνει γιατί τιμωρείται και είτε εκφράζει φόβο, ή δείχνει σήματα ηρεμίας στην προσπάθειά του να καλμάρει τον χειριστή του

και πολλά άλλα που δε μου έρχονται τώρα στο μυαλό.

Απλά επειδή δε σε πιάνω για την ώρα (είπαμε σε... δεύτερο χρόνο :D ) μήπως μπορείς να εξηγήσεις καλύτερα το πού το πας;

:)
 


johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
...Ο εκπαιδευτής δεν διαβάζει μόνο τον σκύλο αλλά κυρίως τον ιδιοκτήτη, και τί αυτός μπορεί να κάνει.

...ΠΑΝΤΑ για το 100 % πρέπει να δείς τον σκύλο, οποιαδήποτε άποψη σχετική, και όποια περιγραφή μπορεί να απέχει πολύ από την πραγματικότητα για 1002 λόγους.
Διαβάζοντας το θέμα με προσοχή και έχοντας ήδη κάποια "θέματα" κι εγώ (και κάποια πρόοδο, βέβαια), χωρίς να μπορώ εύκολα να επιχειρηματολογήσω στη "διαδικασία" (ως νεόκοπος, έχω ξαναπεί, χειριστής), βλέπω όλη την "ουσία" στα παραπάνω...

Εξειδίκευση σε συγκεκριμένο "μαθητή" και συγκεκριμένο σκύλο!
 


st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.741
Θεσ/νίκη
Παιδιά μιλάμε για όχι άβγαλτο σκύλο!

Και για σκύλο που έχει παγιώσει κάποια τακτική!

Θα συμφωνήσω με την Κατερίνα και τον Denis παραπάνω!
 


skylakos

Well-Known Member
30 Αυγούστου 2008
3.528
982
Χανια
Ελληνικος ποιμενικος 12 μηνων (τι πιο ξεροκεφαλο να φερω σαν παραδειγμα..) και αγορακι 13 ετων. Φαγητο και απλο κολαρο. Δεν ξερω αν εχει νοημα να πω κατι αλλο, περα του οτι ο σκυλος ειναι ΤΟ κατσικι..
Εμενα αυτο δε μου λεει τιποτα.Κι ο δικος μου ως κουταβι,σουζα στο φαγητο.
Μετα τους 18 μηνες λογω των προβληματων σπονδυλικης στηλης(πονουσε,αρα στρεσαροταν,αρα εσερνε),χαλαρωσα το απολυτο "διπλα".Εγω το χαλασα(το ξαναθυμιζω,το εχω γραψει και πιο πανω).Τωρα που ας πουμε φτιαχνει το σωμα του και θελω να επανελθω,αλλα ειναι 2,5 χρονων και δεν τον συγκινουν ουτε λιχουδιες ουτε παιχνιδια.

Denis,τι εννοεις με την ψυχολογια του ιδιοκτητη;
 


denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Το πιο απλό είναι το να μην αντέχει το σωματικό "πόνο", ακόμα και σε επίπεδα που δεν είναι στην πραγματικότητα πόνος. Σίγουρα θα έχεις δει σκυλιά που φοβούνται ακόμα και σε άγγιγμα
Δεν υπάρχει σκύλος που να αντιδράει υποτακτικά - φοβικά - νευρικά ή όπως αλλιώς θές πέστο επειδή δεν αντέχει ΣΩΜΑΤΙΚΑ τον πόνο από την διόρθωση με οποιοδήποτε κολλάρο, εκτός βέβαια από το ηλεκτρικό σε μεγάλη βαθμίδα.

Ο σκύλος που αντιδράει βάζοντας την ουρά κάτω από τα σκέλια δεν αντιδράει στην διόρθωση ή στο είδος του κολλάρου του αντιδράει στην επαφή με τον άνθρωπο, ή πάντα, ή όταν αυτή ξεπεράσει το δικό του πολύ μικρό όριο, και ο λόγος είναι είτε γεννετικός - φοβίες, ασταθή νεύρα κλπ είτε επίκτητος, τραγική αμέλεια στην κοινωνικοποίηση - επαφή με τον άνθρωπο - ξύλο κλπ

Και στις δύο περιπτώσεις το prong μπορεί να δουλέψει ευεργετικά με την σωστή χρήση του και με πολλούς τρόπους :

1) αποκολλάει τον σκύλο από τον μέχρι τώρα συνήθη τρόπο επαφής του με τον άνθρωπο (ο οποίος προφανώς δεν δούλεψε) - στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν δουλεύεται σε διόρθωση αρχικά.
2) μειώνει την επαφή ΑΥΤΗΝ που ενοχλεί τον σκύλο, δηλαδή το τράβηγμα από το λαιμό.
3) διοχετεύει τα νεύρα (τα ασταθή αυτά νεύρα) σε μία γρήγορη απόκριση, αντί στο περιβάλλον - καταστάσεις. Ως γνωστόν ο πιο εύκολος τρόπος να ξεπεράσει ένας σκύλος μία φοβία ή μία μανία του είναι να μην προλάβει να την σκεφτεί, και αυτό προσωπικά το δουλεύω πάρα πολύ.

Πέραν της φιλοσοφικής συζήτησης για την χρήση πνίχτη ή μή, ας παραμείνουμε στο θέμα, για το οποίο γράφουμε, ο συγκεκριμένος σκύλος και ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης κατά την γνώμη ΜΟΥ πρέπει να διδαχτούν το prong και να το χρησιμοποιούν μόνο όταν χρειάζεται - είναι η μόνη λύση πάλι κατά την γνώμη μου που θα κάνει αυτόν τον σκύλο να στρεσάρεται και να τραβάει όλο και λιγότερο, και τον ιδιοκτήτη να εμπιστεύεται τον εαυτό του όλο και περισσότερο, άρα να έχουμε ένα γρήγορο αλλά και μόνιμο αποτέλεσμα που θα βοηθήσει αντί να φθείρει την σχέση τους και την καθημερινότητά τους. Το prong δηλαδή να κρέμεται από τον σκύλο ο οποίοςθα πηγαίνει την βόλτα του κανονικά, με ένα ελαφρύ λαστιχένιο λουρί 20 πόντων.

Εχω ξεπερασει τα ορια μου.Εχω κουραστει να σκεφτομαι τι κανω λαθος στη βολτα και θα συρει,τι τον στρεσαρε,πως θα ηρεμησει,κτλ.Θελω λυση.
Αυτό μακροπρόθεσμα θα φθείρει εσένα, τον σκύλο και τον λαιμό του περισσότερο από οποιονδήποτε πνίχτη. Αυτό εννοώ ψυχολογία. Πρέπει άμεσα να ξανανιώσεις ότι "το έχεις" ... αν το νιώσεις, οι φορές που θα τραβάς το δεύτερο λουρί θα μειώνονται όλο και περισσότερο, αν όχι, θα τραβάς το απλό κολλάρο φωνάζοντας στον σκύλο σου όλο και περισσότερο, και δουλειά δεν θα γίνεται.
 


TARA

Well-Known Member
30 Ιανουαρίου 2009
6.168
2.985
ΑΤΤΙΚΗ
Ο σκύλος μπορεί να "ενοχλείται" από πολλά διαφορετικά πράγματα)
η γνώμη μου είναι , ότι είναι σημαντικό να συνδυάσει ο σκύλος την διόρθωση με την λάθος κίνησή του και όχι με τον ίδιο τον χειριστή του.....
άρα ο χειριστής πρέπει να διαχειριστεί το όποιο ''σοκ'' της διόρθωσης με τέτοιον τρόπο ώστε ο σκύλος να καταλάβει ότι όταν εκτελεί την εντολή που πήρε,περνά καλά έχοντας και την επιβράβευση του χειριστή του......
αυτό απαιτεί καλό συντονισμό και υψηλή ικανότητα για την ψυχολόγηση του σκύλου..

απαραίτητη όμως προϋπόθεση γι΄αυτό είναι οι λίγες αλλά αποτελεσματικές διορθώσεις.....
τίποτα πιο καταστροφικό για την υγεία του σκύλου και για την σχέση με τον κυναγωγό του απο τα άπειρα τραβολογήματα........