Αkita Inu ή Siberian Husky?


zarof

Well-Known Member
24 Μαρτίου 2011
395
0
43
Νεα Αρτακη
φιλε μου η προσωπικη μου αποψη ειναι οτι μαλλον λιγο επιπολαια απεριψες τις υπολοιπες (200+ ???) ρατσες και εμεινες σε αυτες τις 2 μονο, οι οποιες θεωρουνται και δυσκολες μαλιστα στα χερια ενος απειρου ιδιοκτητη. Αυτα που ζητας απο τον σκυλο σου μπορει να στα δωσει οποιαδηποτε φυλη ΑΝ ασχοληθεις σωστα μαζι του (ισως και με την βοηθεια ενος επαγγελματια) ακομα και ιμιαιμο αν παρεις. Μην κοιτας την ομορφια του σκυλου για να τον επιλεξεις, αυτα που κρυβει μεσα του και πρεπει εσυ να ανακαλυψεις ειναι η πραγματικη ομορφια.
 




l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.645
7.753
Αν είχα το δικο σου δίλλημα, αυτό που θα έκανα θα ήταν
να βρω εκτροφεις και των δυο αυτών φυλων,
να δω τα σκυλια τους,
να μιλησω με τον καθενα ξεχωριστα εξηγωντας τις αναγκες μου
κι αφου λαβω σοβαρα υποψιν αυτα που θα μου πουν,
επειτα να αποφασισω.
Συμφωνώ απόλυτα με την Αggeliki και κάπως έτσι λειτούργησα όταν αποφάσισα ότι θέλω δεύτερο σκύλο. ¨Ημουν ανάμεσα σε δύο πολύ διαφορετικές φυλές, μίλησα με εκτροφείς και των δύο φυλών και ουσιαστικά κατέληξα σε labrador και γιατί τελικά αυτό ήθελα περισσότερο αλλά και γιατί με ενέπνευσε πάρα πολύ ο συγκεκριμένος εκτροφέας.
 




Jon&Ivan

Active Member
30 Απριλίου 2011
36
0
Thessaloniki
www.facebook.com
Σαν νεος ιδιοκτητης Husky απο την εμπειρια μου αυτους τους 8 μηνες οτι γενικα ειναι μια δυσκολη ρατσα απλα θελει πολλες ωρες ασχολειας και υπομονης ειδικα τους πρωτους μηνες,γενικα ειναι σκυλια αγελης δεν ειναι σκυλακια συντροφιας,ειναι φτιαγμενα για εργασια...οσο για το θεμα της βολτας μην περιμενεις οτι ειναι σκυλι που και με 2-3 φορες βολτα την ημερα προκειτε να κουραστει και φυσικα παντα με λουρι και μονο μεσα σε περιφραγμενα μεροι ελευθερο(δεν το διακινδυνευω) γιατι ποτε δεν ξερεις αν θα γυρισει,ειναι λιγο αψυχολογητα οταν ειναι βολτα και νιωθουν πιο πολυ ελευθερια...αυτα απο μενα!!!
 


djnoizeteck

Well-Known Member
25 Απριλίου 2011
63
0
Thessaloniki
www.facebook.com
Καλα το οτι δεν θα κουραστει ειναι το μονο σιγουρο!
Λοιπόν μίλησα και με εκτροφείο husky (gaia lykaia) και απο αυτα που μου είπε -μάλλον- (κατα 80%) θα καταλήξω σε husky! :)
 


Jon&Ivan

Active Member
30 Απριλίου 2011
36
0
Thessaloniki
www.facebook.com
παρα πολυ καλο εκτροφειο και εγω στην αρχη εκει απευθυνθηκα αλλα τελικα κατεληξα αλλου για δικους μου λογους!!!
 


djnoizeteck

Well-Known Member
25 Απριλίου 2011
63
0
Thessaloniki
www.facebook.com
Βασικη εκπαιδευση το εχεις κανει? το παιχνιδι με το μπαλακι στο φερνει πισω η απλα οταν το πετας το παιρνει και παιζει?
 


Jon&Ivan

Active Member
30 Απριλίου 2011
36
0
Thessaloniki
www.facebook.com
Κοιτα το παιχνιδι με το μπαλακι το εκανα κανα 2-3 φορες φυσικα με λιχουδιες και το εφερνε αλλα μετα απο κανενα 5λεπτο βαριοτανε και το παρατουσε!!! Γενικα υπακουει σε αρκετα πραγματα οπως(κατσε,παμε,ελα,μη και τετοια) αλλα υπαρχουν και φορες που σε βγαζει εκτος εαυτου γιατι ειναι στην κοσμαρα του και δεν υπακουει σε τιποτα κυριως λογο καποιου αλλου σκυλου π.χ στο παρκο!!!
 




Astarte

Active Member
6 Μαρτίου 2011
43
0
όπως τα μάθεις είναι. Η δικιά μας το φέρνει πάντα το μπαλάκι μες στην τρελή χαρά, μας ακολουθεί στο σπίτι και μας το πετάει στα πόδια!
Είχα διαβάσει ότι και τα ακίτα έχουν την τάση να το σκάνε αλλά με λίγη εκπαίδευση αφήνω πόρτα ανοιχτή, φεύγω για πέντε λεπτά, επιστρέφω και με περιμένει απίκο, ούτε που ξεμυτάει!
Είναι τρομερά έξυπνα και υπάκουα τα ακίτα, αρκεί να τους επιβάλλεσαι με το ΣΩΣΤΟ τρόπο και να τους δείχνεις την αγάπη σου επίσης ΣΩΣΤΑ.
 




GAIA LYKAIA

Well-Known Member
30 Δεκεμβρίου 2007
614
16
56
Θεσσαλονίκη
gaialykaia.com
....όπως τα μάθεις είναι. Η δικιά μας το φέρνει πάντα το μπαλάκι μες στην τρελή χαρά, μας ακολουθεί στο σπίτι και μας το πετάει στα πόδια!
Είχα διαβάσει ότι και τα ακίτα έχουν την τάση να το σκάνε αλλά με λίγη εκπαίδευση αφήνω πόρτα ανοιχτή, φεύγω για πέντε λεπτά, επιστρέφω και με περιμένει απίκο, ούτε που ξεμυτάει!....
Για να μη κλαίτε αργότερα (όταν ενηλικιωθεί και νοιώσει ανεξάρτητη), ελπίζω η περίφραξή σας να είναι καλή και να τη βγάζετε βόλτα ΠΑΝΤΑ δεμένη.....
 


djnoizeteck

Well-Known Member
25 Απριλίου 2011
63
0
Thessaloniki
www.facebook.com
Περιφραξη εγω δεν εχω,ειμαι σε διαμερισμα,βολτα παντα δεμενο οτι και να παρω εννοειτε οχι μονο για λογους που το ''σκανε'' αλλα και για αλλους (βλεπε αυτοκινητα π.χ.)

Απλα μαρεσουν και τα 2 τοσο πολυ που πραγματικα δεν ξερω τι να διαλεξω!

Είδα μερικα βιντεο με γερμανικους ποιμενικους τα οποια με εντυποσιασαν πολυ. Λέει το αφεντικο ''clean up'' και ο σκυλος μαζεύει ολα του τα παιχνίδια απο το πάτομα και τα βάζει μέσα στο καλάθι του.

Οπως και μερικά ακόμα π.χ. να ανοίγει το ψυγείο και να φέρνει στο αφεντικο ενα κουτακι χυμο,οπως και το τηλεκοντρολ

Aυτες τις εντολες θα μπορουσε να τις κανει ενα husky ή ενα akita?
 


johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
...Aυτες τις εντολες θα μπορουσε να τις κανει ενα husky ή ενα akita?
Οχι...

Υ.Γ. Τουλάχιστον, όχι ως μέσος σκύλος των φυλών αυτών...
Σε κάθε φυλή, όμως, υπάρχουν σκύλοι (στατιστικά, ένα 5%) που δεν είναι "τυπικοί", σε σχέση με κάποια χαρακτηριστικά της φυλής...
Ας πουμε, μπορεί να είναι (κατ' εξαίρεση) λιγότερο ή περισσότερο "εκπαιδεύσιμοι", σε σχέση με την ερώτησή σου...
 




Jon&Ivan

Active Member
30 Απριλίου 2011
36
0
Thessaloniki
www.facebook.com
Στο λεω ξεκαθαρα ουτε για πλακα να εκανε κατι τετοιο :p εκτος αν μπορεσεις να το εκπαιδευσης τοσο καλα αλλα και παλι πολυ δυσκολα!!! οπως εγραφε και ενα αρθρο που ειχα διαβασει σε ενα petshop "εξυπνα σκυλια αλλα υπακουνε εντολες που κρινουν και τα ιδια οτι ειναι χρησιμες"
 


Grifos

Well-Known Member
16 Απριλίου 2011
3.697
316
Δωδεκάνησα
Μιας και έχω Husky (3) πάνω από 12 χρόνια να πω κι εγώ τη γνώμη μου από πλευράς ιδιοκτήτη και όχι επαγγελματία. Θα αναφερθώ στα δύο Σιβηριανά, το Μάλαμιουτ το αφήνω απ' έξω γιατί έχει τεράστιες χαρακτηρολογικές διαφορές και το δικό μου ήταν πολύ υπάκουο αλλά ανεπίδεκτο μαθήσεων (οξύμωρο ε; να που συμβαίνουν κι αυτά). Η καλύτερη φράση που έχω ακούσει γενικά ήταν εδώ μέσα πως το Χάσκυ θα κάνει αυτό που του ζητάς αν δε μπορεί να το αποφύγει. Έχει τεράστιες αντοχές και όρεξη για περιπάτους σε γρήγορο ρυθμό. Προσοχή! Δεν τραβάει απλά δυσανασχετεί αν πηγαίνεις σε ένα στυλάκι του τύπου κάτσε να δω και τις βιτρίνες. Αρέσκεται να τραβάει τα βλέμματα και μετά να δυσανασχετεί μόλις το πλησιάσουν να το χαϊδέψουν. Για τη μεγάλη που την εκπαίδευσα μαζί με εκπαιδευτή ένα πολύ καλό παλικάρι που με βοήθησε κι εμένα να καταλάβω κάποια πράγματα που τα προηγούμενα 6 χρόνια τα ήξερα μεν αλλά λίγο διαφορετικά ό,τι της έμαθε το θυμάται και το τηρεί ακόμα, μαζί το τηρούμε. Και μάλιστα χάρη στη βοήθεια του Χάσκυ εκπαίδευσα και το Λύκο μου (όχι ότι το γκρένενταελ θα δυσκολευόταν ακόμη και τελείως άσχετος να το εκπαιδεύσει αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία). Το δεύτερο Χάσκυ που ήρθε λίγο μετά το εκπαίδευσα μόνος μου και μπορώ να σου πω ότι άνηκε στο 5% που προανέφερε ο JohnK, δηλαδή ήταν περίπτωση. Το πιο εκπαιδεύσιμο ζώο που έχω γνωρίσει, καθόλου απρόβλεπτο (χαρακτηριστικό γενικά των Χάσκυ), ιδιαίτερα εξαρτημένο και προτιμούσε τα παιχνίδια παρά τις βόλτες και όχι βαρελάκια και αρλούμπες δεν έκανε. Με το μπαλάκι παίζαμε μόνο. Γενικά τα Χάσκυ είναι παιχνιδιάρικα με το δικό τους τρόπο. Τους αρέσει οτιδήποτε έχει σχέση με τρέξιμο. Αν έχεις τη δυνατότητα κάποιας αλάνας περιφραγμένης που θα είσαι μόνος σου τρελαίνεται να το κυνηγάς και σου εγγυώμαι ότι εσύ θα πέσεις κάτω κι αυτό θα έρχεται από πάνω σου θα πηγαίνεις να το πιάσεις και θα φεύγει σαν τον άνεμο. Τα συναισθήματα του δεν τα δείχνει ποτέ. Αλλά αν νιώσει ότι είσαι χάλια θα έρθει κοντά σου. Με τη μεγάλη έχω κι ένα περιστατικό που πιστεύω αξίξει να αναφέρω. Για πολλά χρόνια είχα ένα Λάσα Άπσο το οποίο το Χάσκυ το λάτρευε. Κάποιο βράδυ μας επιτέθηκε ένα Πιτ Μπουλ με τον ιδιοκτήτη του να γελάει σα μαλ.. που ήταν και να μην το μαζεύει. Το Χάσκυ ήταν παραπέρα και έτρεχε (περιφραγμένος χώρος φίλου όπως ήταν γνωστός του κι αυτός με το Πιτ Μπουλ και πήγαινε). Όρμηξε στο μικρό μου κι όταν μπήκα μπροστά κατέληξε να με σπρώξει και να πέσω πίσω. Δεν μπορείς καν να διανοηθείς πόσο φοβερά και τρομερά φαίνονται αυτά τα ψυχρά γαλάζια μάτια σε συνδυασμό με ένα λαρυγγικό βρυχηθμό και σηκωμένα δόντια. Ένα σκυλί έφυγε με ουρλιαχτά. Δεν ήταν το δικό μου.

Αλλά θέλω να μου επιτρέψεις να σου πω κάτι. Έχει κανένα απολύτως νόημα η ερώτηση αν μπορείς να του μάθεις κόλπα; Το σκύλο δεν τον έχεις καν ακόμα, δεν ξέρεις αν θα μπορέσεις να συμβιώσεις μαζί του, δεν ξέρεις πως είναι να ζεις με ένα σκύλο, δεν ξέρεις τι θα πει βόλτα με ένα σκύλο, έχει καμιά απολύτως σημασία αν θα ανεβαίνει σε ένα σκαμνί και θα γυρνάει μια μπάλα του μπάσκετ στη μύτη του; Σόρυ κιόλας αλλά αν έψαχνα όταν πρωτοπήρα σκύλο για τον άνθρωπο-ελέφαντα δε θα έπαιρνα σκύλο. Έγω ήμουν μοναχοπαίδι και ήθελα ένα παρεάκι. Και συνεχίζω να έχω όχι απλό παρεάκι, κανονικούς συντρόφους εδώ και 18 χρόνια. Δε θέλω να σε προσβάλω απλά αυτή είναι η γνώμη μου. Θεωρώ την επικοινωνία με το σκύλο ανεπανάληπτη, τη συνεννόηση με τα μάτια, το ότι καταλαβαίνει χωρίς να μιλάει, τις βόλτες μας, τα όσα έχουμε περάσει. Νομίζεις ότι αν ζήσεις με ένα σκύλο και τον αγαπήσεις, όταν πια έχει χαθεί ο φιλαράκος σου ότι θα θυμάσαι αν σου έφερνε το μπαλάκι που του πέταγες;
 
Last edited:


Astarte

Active Member
6 Μαρτίου 2011
43
0
Για να μη κλαίτε αργότερα (όταν ενηλικιωθεί και νοιώσει ανεξάρτητη), ελπίζω η περίφραξή σας να είναι καλή και να τη βγάζετε βόλτα ΠΑΝΤΑ δεμένη.....
Είμαι 100% της ίδιας άποψης με σένα. Δυστυχώς είναι σχεδόν αδύνατον να την επιβάλλω και στον άντρα, που την παίρνει βόλτα στο βουνό και την αφήνει χωρίς λουρί... "γυρνάει" μου λέει. "Τώρα" του λέω... :-|
 


djnoizeteck

Well-Known Member
25 Απριλίου 2011
63
0
Thessaloniki
www.facebook.com
Μιας και έχω Husky (3) πάνω από 12 χρόνια να πω κι εγώ τη γνώμη μου από πλευράς ιδιοκτήτη και όχι επαγγελματία. Θα αναφερθώ στα δύο Σιβηριανά, το Μάλαμιουτ το αφήνω απ' έξω γιατί έχει τεράστιες χαρακτηρολογικές διαφορές και το δικό μου ήταν πολύ υπάκουο αλλά ανεπίδεκτο μαθήσεων (οξύμωρο ε; να που συμβαίνουν κι αυτά). Η καλύτερη φράση που έχω ακούσει γενικά ήταν εδώ μέσα πως το Χάσκυ θα κάνει αυτό που του ζητάς αν δε μπορεί να το αποφύγει. Έχει τεράστιες αντοχές και όρεξη για περιπάτους σε γρήγορο ρυθμό. Προσοχή! Δεν τραβάει απλά δυσανασχετεί αν πηγαίνεις σε ένα στυλάκι του τύπου κάτσε να δω και τις βιτρίνες. Αρέσκεται να τραβάει τα βλέμματα και μετά να δυσανασχετεί μόλις το πλησιάσουν να το χαϊδέψουν. Για τη μεγάλη που την εκπαίδευσα μαζί με εκπαιδευτή ένα πολύ καλό παλικάρι που με βοήθησε κι εμένα να καταλάβω κάποια πράγματα που τα προηγούμενα 6 χρόνια τα ήξερα μεν αλλά λίγο διαφορετικά ό,τι της έμαθε το θυμάται και το τηρεί ακόμα, μαζί το τηρούμε. Και μάλιστα χάρη στη βοήθεια του Χάσκυ εκπαίδευσα και το Λύκο μου (όχι ότι το γκρένενταελ θα δυσκολευόταν ακόμη και τελείως άσχετος να το εκπαιδεύσει αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία). Το δεύτερο Χάσκυ που ήρθε λίγο μετά το εκπαίδευσα μόνος μου και μπορώ να σου πω ότι άνηκε στο 5% που προανέφερε ο JohnK, δηλαδή ήταν περίπτωση. Το πιο εκπαιδεύσιμο ζώο που έχω γνωρίσει, καθόλου απρόβλεπτο (χαρακτηριστικό γενικά των Χάσκυ), ιδιαίτερα εξαρτημένο και προτιμούσε τα παιχνίδια παρά τις βόλτες και όχι βαρελάκια και αρλούμπες δεν έκανε. Με το μπαλάκι παίζαμε μόνο. Γενικά τα Χάσκυ είναι παιχνιδιάρικα με το δικό τους τρόπο. Τους αρέσει οτιδήποτε έχει σχέση με τρέξιμο. Αν έχεις τη δυνατότητα κάποιας αλάνας περιφραγμένης που θα είσαι μόνος σου τρελαίνεται να το κυνηγάς και σου εγγυώμαι ότι εσύ θα πέσεις κάτω κι αυτό θα έρχεται από πάνω σου θα πηγαίνεις να το πιάσεις και θα φεύγει σαν τον άνεμο. Τα συναισθήματα του δεν τα δείχνει ποτέ. Αλλά αν νιώσει ότι είσαι χάλια θα έρθει κοντά σου. Με τη μεγάλη έχω κι ένα περιστατικό που πιστεύω αξίξει να αναφέρω. Για πολλά χρόνια είχα ένα Λάσα Άπσο το οποίο το Χάσκυ το λάτρευε. Κάποιο βράδυ μας επιτέθηκε ένα Πιτ Μπουλ με τον ιδιοκτήτη του να γελάει σα μαλ.. που ήταν και να μην το μαζεύει. Το Χάσκυ ήταν παραπέρα και έτρεχε (περιφραγμένος χώρος φίλου όπως ήταν γνωστός του κι αυτός με το Πιτ Μπουλ και πήγαινε). Όρμηξε στο μικρό μου κι όταν μπήκα μπροστά κατέληξε να με σπρώξει και να πέσω πίσω. Δεν μπορείς καν να διανοηθείς πόσο φοβερά και τρομερά φαίνονται αυτά τα ψυχρά γαλάζια μάτια σε συνδυασμό με ένα λαρυγγικό βρυχηθμό και σηκωμένα δόντια. Ένα σκυλί έφυγε με ουρλιαχτά. Δεν ήταν το δικό μου.

Αλλά θέλω να μου επιτρέψεις να σου πω κάτι. Έχει κανένα απολύτως νόημα η ερώτηση αν μπορείς να του μάθεις κόλπα; Το σκύλο δεν τον έχεις καν ακόμα, δεν ξέρεις αν θα μπορέσεις να συμβιώσεις μαζί του, δεν ξέρεις πως είναι να ζεις με ένα σκύλο, δεν ξέρεις τι θα πει βόλτα με ένα σκύλο, έχει καμιά απολύτως σημασία αν θα ανεβαίνει σε ένα σκαμνί και θα γυρνάει μια μπάλα του μπάσκετ στη μύτη του; Σόρυ κιόλας αλλά αν έψαχνα όταν πρωτοπήρα σκύλο για τον άνθρωπο-ελέφαντα δε θα έπαιρνα σκύλο. Έγω ήμουν μοναχοπαίδι και ήθελα ένα παρεάκι. Και συνεχίζω να έχω όχι απλό παρεάκι, κανονικούς συντρόφους εδώ και 18 χρόνια. Δε θέλω να σε προσβάλω απλά αυτή είναι η γνώμη μου. Θεωρώ την επικοινωνία με το σκύλο ανεπανάληπτη, τη συνεννόηση με τα μάτια, το ότι καταλαβαίνει χωρίς να μιλάει, τις βόλτες μας, τα όσα έχουμε περάσει. Νομίζεις ότι αν ζήσεις με ένα σκύλο και τον αγαπήσεις, όταν πια έχει χαθεί ο φιλαράκος σου ότι θα θυμάσαι αν σου έφερνε το μπαλάκι που του πέταγες;

'Εχεις απολυτο δικιο,εννοειτε πως δεν με νοιαζει και τοσο αν υπακουει αυτες τις εντολες απλα καταλαβενεις πριν αγορασω προτιμω να ξερω μεχρι και την τελευταια λεπτομερια για αυτες τις φυλες!!
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.120
Μηνύματα
895.894
Μέλη
19.935
Νεότερο μέλος
Markela@