Γεύματα σε...δόσεις...Σωστό ή λάθος;


mAthosalas

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2011
1.053
2
52
Πάτρα
Ενα ερωτημα που με απασχολει οσον αφορα τη διατροφη.Μπαινω απευθειας στο θεμα...
Εχω παρατηρησει καποιες φορες το εξης:βαζω στο πιατο του Φοιβου μια συγκεκριμενη-συνηθη-ποσοτητα... Αυτος θα φαει μερικη ποσοτητα αλλά μετα απο μιση,μια ισως και λιγο παραπανω ωρα θα γυρισει ενα του το εχω ξεχασει επιτηδες εκειτο πιατο και θα φαει και το υπολοιπο.
Συνηθως,κατα συντριπτικη πλειοψφια,αφηνω το πιατο του εκει 15-20' κι αν δεν φαει το αποσυρω μεχρι να ερθει η ωρα του επομενου γευματος.

Αυτο λοιπον που θελω να ρωτησω ειναι εαν ειναι σωστο ενας σκυλος,ειδικα μεγαλου μεγεθους,να τρωει τμηματικα καποια γευματα.Δηλαδη σε μικροτερες ποσοτητες του "κανονικου" και περισσοτερες φορες την μερα.Δηλαδη ενω πρεπει να τρωει πχ 2 γευματα απο 400gr...να του τα μοιραζω σε 4-5-6 γευματα με μοιρασμενη αναλογα την ποσοτητα.Ή να του το αφηνω εκει αρκετη ωρα εως να το φαει μονος του...
Με δεδομενο κι αυτο που διαβαζω για συστροφη στομαχου κιολας...
Ειναι λοιπον εφικτο να τρωει ο σκυλος περισσοτερες φορες κι απο λιγοτερη ποσοτητα καθε φορα ή πρεπει να τον ταϊζω σε 2 γευματα και με οση τροφη πρεπει αναλογα ηλικιας;Κι αν δεν τη φαει να τον αφηνω για την επομενη...
 


greedy

Well-Known Member
23 Απριλίου 2008
2.314
3
51
Πατρα
Εγω θα σου πω, πως οταν ο σκυλος ειναι ενηλικος το γευμα του θα πρεπει να ειναι χωρισμενο σε μια δυο δοσεις.(Δυο πιστευω πως ειναι καλυτερα ειδικα σε μεγαλοσωμες φυλες).το γευμα του πρεπει να μεινει στο μπωλ του για 10/15λεπτα και μετα να το παρεις και να περασεις στο επομενο του γευμα το βραδυ.Ετσι του διεγειρεις και την επιθυμια να φαει και ολο το γευμα του ενω αν το εχεις μονιμα στο μπωλ του το παιδευει πολυ παραπανω.Σιγα ,σιγα βεβαια θα βρειτε και τον δικο σας ρυθμο που διαφερει απο σκυλο σε σκυλο.
 


grenouig

Well-Known Member
16 Απριλίου 2011
131
0
Ποσα κιλα ειναι ο σκυλος? Στην συσκευασια της τροφης του εχει πινακα με την αναλογια ηλικιας - βαρους του σκυλου στα ποσα γραμμαρια θα πρεπει να τρωει καθημερινα.Χωρισε την ποσοτητα σε 2 δοσεις και δινε του,απο'κει και περα παιζουν πολλα ρολο στο γιατι τρωει λιγο και μετα ξανατρωει και παιζει με το φαγητο του.Τετοιοι λογοι ειναι η καθημερινη εξασκηση,το σωστο ωρολογιακο προγραμμα γευματων,η ζέστη τωρα που καλοκαιριαζει,ενδιαμεσα γλυκισματα για εκπαιδευση κι αλλα τετοια.Επισης οταν λες βαζω στο πιατο του Φοιβου μια συγκεκριμενη-συνηθη-ποσοτητα ισως αυτη η ποσοτητα να ειναι μεγαλυτερη απο αυτη που πρεπει.
 


mAthosalas

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2011
1.053
2
52
Πάτρα
Βαζω την ποσοτητα που λεει στο σακι.Συμφωνα με την ηλικια του Φοιβου και τα εκτιμωμενα κιλα οταν ενηλικιωθει.Δηλαδη απο ποσοτητα ειμαστε οκ.Απλα αυτο που παρατηρω ειναι οτι ενω συνηθως (9 στις 10 φορες)του βαζω κανονικα 2 γευματα,ενα πρωινο και ενα απογευματινο,οταν του το αφησω παραπανω απο 15-20' στο πιατο και μεινει τροφη,θα την φαει κι αυτη μετα απο καποια ωρα....Ενω αν θα του εχω παρει το πιατο δεν νοιαζεται,περιμενει την επομενη.
 


thanos tara

Well-Known Member
9 Δεκεμβρίου 2010
273
0
Θα προσπαθήσω να περιοριστώ στο θέμα και να το σχολιάσω όσο γίνεται πιο επιγραμματικά, αν και για την ολοκληρωμένη απάντηση θα πρέπει να θιχθούν διάφοροι τομείς της διατροφής των σκύλων, καθώς και της φυσιολογίας και ανατομίας του πεπτικού συστήματος των κυνοειδών.

Η συχνότητα ταΐσματος εξαρτάται καταρχάς από την ηλικία του σκύλου. Αναφορικά, ξεκινάμε από γεύμα ανά 2 ώρες όσο τα κουτάβια είναι κάτω του μήνα, με τον απογαλακτισμό (30-45 ημερών) έχουμε πάει στα 4-5 γεύματα, γύρω στα 4 μέχρι να γίνει 4 μηνών, 3 μέχρι να γίνει 6 μηνών, και από εκεί και πέρα και για το υπόλοιπο της ζωής του 2 ή 1.

Φυσικά το συγκεκριμένο σχέδιο διατροφής μεταβάλλεται από διάφορους παράγοντες που το επηρεάζουν άμεσα, ανάμεσά τους ή φυλή του σκύλου και το μέγεθός της (toy, μικρή, μεσαία, μεγάλη, κλπ), οι κλιματικές συνθήκες (πρωτίστως η θερμοκρασία),οι συνθήκες διαβίωσης του σκύλου (μέσα στο σπίτι, έξω από αυτό, μέσα/έξω), το επίπεδο δραστηριότητάς του (δραστήριος, κανονικός, "μολύβι") και τέλος (αλλά όχι και λιγότερο σημαντικό) η διάθεσή του για φαΐ.

Τυπικά, λόγω της ανατομίας και της φυσιολογίας του πεπτικού συστήματος των σαρκοβόρων και ιδιαίτερα του λύκου/σκύλου, αλλά και λόγω του τύπου της διατροφής (ξηρά/νωπή - κροκέτες/BARF) και των χαρακτηριστικών της θα επισημάνω τα ακόλουθα (οι επισημάνσεις θα ακολουθήσουν ένα αυξανόμενο βαθμό ανάλυσης - όσο ο αναγνώστης θα προχωράει στο κείμενο, τόσο θα αυξάνεται το ποσοστό των πληροφοριών):

1) Μελέτες στις ΗΠΑ έχουν δείξει ότι:
ι) Σκύλοι σε ξηρά διατροφή είχαν σημαντικό αυξημένο μέγεθος στομαχιού από αυτούς που βρισκόταν υπό νωπή διατροφή,
ιι) Σκύλοι σε ξηρά διατροφή που έτρωγαν 1 φορά τη μέρα είχαν σημαντικά πιο μεγάλο στομάχι από αυτούς που τρεφόταν με ξηρά τροφή αλλά σε 2 ή 3 γεύματα ημερησίως
ιιι) Ο αριθμός των γευμάτων δεν επηρέαζε καθόλου το μέγεθος του στομαχιού σκύλων που τρεφόταν με νωπή τροφή (BARF).
ιv) Ο αριθμός των σκύλων που πεθαίνουν κάθε χρόνο από συστροφή στομάχου, μειώνεται δραματικά καθώς μεταβαίνουμε από το 1 γεύμα τη μέρα στα 2, ιδιαίτερα στις μεγαλόσωμες φυλές που τρέφονται με ξηρά τροφή.

Τα παραπάνω απορρέουν βασικά από τις μηχανικές ιδιότητες της τροφής στη κάθε περίπτωση. Η ξηρά τροφή διογκώνεται σημαντικά καθώς είναι αφυδατωμένη και απορροφά γαστρικά υγρά στο ζεστό περιβάλλον του στομαχιού. Ένα κομμάτι ψωμιού θα φουσκώσει πολύ πιο γρήγορα σε μια κούπα με ζεστό νερό παρά σε μία με νερό στη θερμοκρασία δωματίου. Αναγκάζει με αυτόν τον τρόπο και το στομάχι να διογκωθεί. Η νωπή τροφή περιέχει όλο το νερό της οπότε δεν αλλάζει όγκο με την είσοδό της στο στομάχι.

Η ξηρά τροφή περιέχει μεγαλύτερο ποσοστό υδατανθράκων (σε αναλογία αντιστρόφως ανάλογη της τιμής αγοράς της), οι οποίοι εκ φύσεως απορροφούν νερό και διογκώνονται (το παράδειγμα του ψωμιού παραπάνω), ενώ η νωπή τροφή δεν απορροφάει καθόλου νερό, οπότε δεν αυξάνει σε όγκο.

Οι υδατάνθρακες της ξηράς τροφής, προσφέρουν επίσης (αν αντίθεση με τη νωπή τροφή) κατάλληλο υπόστρωμα για αυξημένες βακτηριδιακές ζυμώσεις, με όλα τα επακόλουθα που αυτό μπορεί να έχει (συστροφή στομάχου) για το σκύλο.

2) Τα κυνοειδή δε διαθέτουν αμυλάση στο σάλιο τους, σε αντίθεση με τους ανθρώπους. Αυτό σημαίνει, ότι ενώ ο άνθρωπος προσβάλει εξ'αρχής τα άμυλα (υδατάνθρακες) και αρχίζει τη διάσπασή τους σε δισακχαρίτες και γλυκόζη από το στόμα, στα σκυλιά η τροφή πρέπει να φτάσει στο λεπτό έντερο για να συμβεί αυτό.

3)Βασικά λόγω της υψηλής περιεκτικότητας των ξηρών τροφών σε υδατάνθρακες, οι οποίοι είναι σε μεγάλο βαθμό "ξένοι" ως προς το πεπτικό σύστημα του σκύλου/λύκου, και των παραπάνω μηχανικών και χημικών χαρακτηριστικών τους, η πέψη της ξηράς τροφής φτάνει μέχρι και τις 15 ώρες ανά γεύμα. Η πέψη αντίστοιχης ποσότητας νωπής τροφής επιτυγχάνεται εντός 4-6 ωρών.

4) Επειδή οι σκύλοι είναι ζώα της συνήθειας, καλό είναι να τους ταΐζουμε την/τις ίδια/ες ώρα/ες κάθε μέρα. Με αυτόν τον τρόπο τους βοηθάμε και ψυχικά καθώς συνδυάζουν το τάϊσμα με τη συγκεκριμένη ώρα και είναι προετοιμασμένοι για αυτήν την ευχαρίστηση. Το να τους αλλάζουμε συνέχεια ώρα τους δημιουργεί ένα επιπλέον άγχος, το οποίο συνήθως δε το θέλουμε.

ΥΓ. Θα προσπαθήσω να συμπληρώσω και άλλα στοιχεία αργότερα.
Απο το θεμα http://www.dogforum.gr/v3/showthread.php?2111-3-ή-2-φορές-(την-ημέρα-τάισμα-σκύλου)